SACCSIV – blog ortodox

SFINTII N-AU FOST TOLERANTI: daramau idolii. Pe vremea aia paganii ii omorau torturandu-i. Acum teologi ortodocsi ecumenisti ne invata ca sunt mai multe cai de a ajunge la acelasi Dumnezeu …

Posted in Calendar Ortodox, mucenici, Toleranta, VIETILE SFINTILOR by saccsiv on august 18, 2014

1808_flor-lavru

   În luna august, în ziua a optsprezecea, pomenirea Sfintilor Mucenici Flor si Lavru.

Acesti sfinti au fost dupa trup frati gemeni, si aveau mestesugul de taietori în piatra, pe care-l învatasera de la Sfintii Proclu si Maxim care marturisisera pentru Hristos. Dupa ce au marturisit dascalii lor pentru Hristos, ei s-au dus la Iliric, în tara Dardaniei, în cetatea Ulpianilor, unde cercând pietre de metaluri, îsi savârseau mestesugul lor pe lânga Licon ighemonul. Apoi au fost trimisi de acesta catre Liciniu feciorul Elpidiei împarateasa. Liciniu dându-le bani, le-a poruncit sa zideasca o capiste idoleasca, dându-le si planul acesteia. Dar sfintii luând banii, i-au împartit la saraci; si noaptea se rugau catre Dumnezeu, iar ziua lucrau tare si înfrumusetau locasul; si peste putine zile l-au si ispravit, fiind sfintii ajutati si întariti de îngeri. Atunci îndata Merentie popa cel idolesc a crezut în Hristos, crezând mai înainte si fiul sau Atanasie, caci îi tamaduisera sfintii ochiul cel orb al lui. Si strângând mucenicii lui Hristos saracii, carora le dadusera banii, au legat idolii cu streanguri de grumaji, si i-au tras jos.

Dupa aceea, aprinzând lumânari multe, au închinat biserica lui Dumnezeu si o sfintira lui Hristos, zicând: „Slava Tie, Hristoase Dumnezeule, lauda Apostolilor si bucuria mucenicilor”, înainte-mergând cinstita Cruce.

Iar daca a aflat Liciniu de aceasta, a poruncit sa se aprinda un cuptor si sa bage în el pe saracii care luasera banii si sfarâmasera idolii; în care aceia si-au dat sufletele.

Iar Sfintii Flor si Lavru, fiind legati la roata unui car, au fost batuti, apoi au fost trimisi la ighemonul Licon, care i-a bagat într-un put adânc, unde se rugau lui Dumnezeu si pentru cei ce aveau sa le faca pomenirea, si pentru bunastarea lumii, pentru încetarea prigoanei; si asa si-au dat sufletele. Peste câtiva ani au fost scoase cinstitele lor moaste din put, si asezate cu cinste în racle, care izvorau miruri si izvoare de tamaduiri celor ce se apropiau de ele.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Cititi va rog si:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1408334400

Teologii iadului: SAVVAS AGOURIDIS

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. florin said, on august 18, 2014 at 9:16 am

    La multi ani tuturor Florinilor, Florentinilor, Florinelor etc. Si mie de asemenea…

    Apreciază

  2. Alin said, on august 18, 2014 at 9:20 am

    primul oraş intrat în faliment din România

    http://www.gandul.info/financiar/ce-se-intampla-cu-primul-oras-intrat-in-faliment-din-romania-13086548

    Apreciază

  3. Romeo2110 said, on august 18, 2014 at 1:31 pm

    > SFINTII N-AU FOST TOLERANTI

    Frate Vasile, ATENTIE LA NUANTE. Raspunsul ortodox: crestin (ortodox) fiind nu pot sa fiu de acord fara sa reactionez (sa tolerez) ca fratii mei in credinta, cu mai putin discernamant sa fie trimisi la pierzare si sa stau nepasator.

    Cand spui sunt intolerant intrii pe complicatii semantice si lexicale.
    Imperativul zilelor noatre ‘fiti toleranti’ seamana cu ispita din muntele Carantanie sau celei din Edeni.
    Mantuitorul a reformulat raspunsul potrivit invataturii Scripturii.

    Parintele Constantin Coman arata ca Biblistii – inclusiv cei heterodocsi au constatat ca Scriptura nu vorbeste despre ‘drepturile omului’. La fel s-a aratat la TV Trinitas ca in Scriptura nu apare conceptul de ‘demnitate a amului’, ca termenul este confu si ca de multe ori trimite la mandrie.

    NU TREBUIE SA INTRAM PE CATEGORIILE CORECTITUDINII POLITICE SI ALE DREPTURILOR OMULUI CAND NE FORMULAM RASPUNSURILE !
    RASPUNDE FOLOSIND EXPRIMARILE SFINTILOR PARINTI, PE CAT POSIBIL PE INTELESUL ASCULTATORILOR CAND RASPUNDE LA CAPCANELE SEMANTICO-LEXICATE ALE INTELEPTILOR VEACULUI ACESTUIA !

    Apreciază

  4. Alin said, on august 18, 2014 at 1:58 pm

    Garda Naţională, trimisă să reinstaureze ordinea în oraşul american Ferguson
    http://bit.ly/1n0Jusu

    Apreciază

  5. ORTODOXIE said, on august 18, 2014 at 6:42 pm

    Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!!!.

    Apreciază

  6. Felix said, on august 18, 2014 at 8:32 pm

    Sfântul Nicolae Velimirovici ne arată în ce condiții putem fi toleranți:
    „Îmi aduceţi la cunoştinţă că aţi avut o viziune neobişnuită în biserică la rugăciune. Aţi văzut cum Hristos a ieşit din altar şi s-a oprit. După aceea a ieşit cineva ca un rabin evreu şi a stat de-a dreapta lui Hristos. Apoi a mai ieşit cineva cu o cealma pe cap a stat de-a stânga lui Hristos. Atunci au întins amândoi mâinile şi s-au luat de mână cu El. Iar ca tâlcuire de la tâlcuitorii mincinoşi îmi aduceţi la cunoştinţă următoarele: Dumnezeu vrea ca toate credinţele să se împace şi să se facă o singură credinţă în toată lumea! Oricine este iniţiat în tainele împărăţiei lui Dumnezeu vă poate spune că şi viziunea este mincinoasă, şi tâlcuirea e mincinoasă. Nălucirea pe care aţi văzut-o înaintea dumneavoastră nu este de la Dumnezeu, ci de la cel ce întotdeauna îşi ridică coarnele împotriva credinţei lui Hristos. «Tatăl nostru» se încheie cu rugăciunea către Dumnezeu ca El să ne izbăvească de cel viclean. Omul lui Dumnezeu, cine se poate ţine de mână cu Hristos? Cine poate sta alături de Hristos? Nu le-a grăit Hristos evreilor: iată, se va lăsa casa voastră pustie (Matei 23, 38)? Prorocia s-a împlinit. Evreii nu au nici jertfe nici preoţie. Amândouă au trecut la cei botezaţi în acel ceas când catapeteasma Templului s-a rupt de sus până jos. Nici musulmanii nu au jertfe, nici preoţie. Nu le spune, oare, evreilor evreul Pavel, apostolul lui Dumnezeu: Hristos e sfârşitul Legii (Romani 10, 4)? Aşadar, cum se poate ca ceea ce este pustiit, ceea ce este lepădat şi înlocuit cu altceva nou, să fie pus pe picior de egalitate şi să se ţină de mână cu credinţa vie a lui Hristos? Şi Mahomed însuşi, cu toată duşmănia sa faţă de creştini, recunoaşte şi pune în Coran faptul că Iisus, fiul Mariei, va judeca lumea, prin urmare şi pe Mahomed însuşi. Şi atunci, de unde această nivelare şi egalizare? De unde poate veni o asemenea viziune, întrebaţi? De la ispititorul. Cercetaţi-vă viaţa şi cugetaţi la ea şi veţi vedea. În zilele noastre se vorbeşte mult – de către cei slabi în credinţă, fireşte – despre împăcarea şi egalizarea tuturor credinţelor. Una este pacea socială şi politică, alta e împăcarea credinţelor. Şi una este egalitatea în drepturile şi îndatoririle cetăţeneşti, şi alta este egalizarea credinţelor. Creştinilor li s-a poruncit cu stricteţe să fie milostivi faţă de toţi oamenii, fără deosebire de credinţă, dar, în acelaşi timp, şi ţinerea cu stricteţe a credinţei lui Hristos. În calitate de creştin, vă puteţi jertfi pentru cei de altă credinţă atât averea, cât şi viaţa, dar nicidecum şi adevărul lui Hristos – fiindcă averea şi viaţa sunt proprietatea dumneavoastră, iar adevărul lui Hristos, nu.” Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi, vol.1, Ed. Sophia, p. 270.

    Apreciază

  7. Aurora said, on august 18, 2014 at 10:54 pm

    Foarte buna tema ai propus, frate Vasile ! Se potriveste cu o alta tema care ma framanta de mai multa vreme : PANA CAND VOM TOLERA MODIFICAREA CUVINTELOR IN SLUJBE, DE PILDA INLOCUIREA LUI ”SLAVA TIE DOAMNE” CU „MARIRE TIE DOAMNE ” ?!! Este insuportabil ! Am fost astazi la o inmormantare si m-am enervat ca preotul spunea tot timpul MARIRE si nu SLAVA, cum este corect, iar cand eu am spus peste el SLAVA s-a corectat si la sfarsit a spus si el SLAVA. Cum am venit acasa am cautat pe net explicatii pe subiect si am gasit un articol foarte bine documentat scris de o femeie teolog, Gabriela Moldoveanu (l-am gasit pe blogul Actualitatea ortodoxa) si de asemenea, trimiteri la cartea „SLAVA SI MARIRE” (1939) de Pr.prof. Paraschiv Angelescu care, din pacate nu se gaseste pe net, doar in unele librarii si anticariate. As vrea sa facem o discutie pe aceasta tema si poate vom lamuri niste lucruri. Ar fi bine sa participe si preoti, nu doar simpli laici ca mine, dar as vrea totodata sa aflu care sunt bisericile din Bucuresti unde nu a patruns modificarea si ce atitudine sa luam fata de cei care au acceptat-o. Eu inclin sa cred ca este influenta nu numai apuseana, ci si masonica sau poate chiar preotii masoni au primit ordin de la sefii de loja sa spuna MARIRE.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.