SACCSIV – blog ortodox

FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI PERICULOASE DE RADIOCATIVITATE la un depozit de deseuri de gaze de sist, care ar putea CONTAMINA APA POTABILA

Posted in FRACTURARE HIDRAULICA, GAZ DE SIST, Uncategorized by saccsiv on octombrie 25, 2013

Iata ce putem citi in articolul:

Dangerous levels of radioactivity found at fracking waste site in Pennsylvania

Nota: Publicatia britanica The Guardian ia ca referinta un studiu facut de specialisti de la Universitatea Duke si publicat in Environmental Science and Technology.

Au fost gasite niveluri periculoase de radioactivitate la un centru de reziduuri ale fracking-ului din Pennsylvania

Co-autor al studiului spune ca Marea Britanie trebuie sa impuna o mai buna reglementare a mediului decat SUA, in cazul in care urmareste extragerea gazelor de sist.

Oamenii de stiinta au constatat pentru prima data niveluri periculoase de radioactivitate si de salinitate la un deposit de deseuri de gaze de sist, care ar putea contamina apa potabila. Daca Marea Britanie urmeaza pasii facuti de SUA in ceea ce priveste ‘’revolutia gazelor de sist’’ aceasta ar trebui sa impuna reglementari pentru a opri astfel de acumulari radioactive, sunt de parere acestia.

Studiul facut la universitatea Duke si publicat miercuri, a examinat apele reziduale evacuate de la Josephine Brine Treatment Facility (statie de epurare a saramurii) in Blacklick (afluent al râului Conemaugh) care este o sursa de apa pentru diferite orase din Pennsylvania de Vest, inclusiv Pittsburgh. Oamenii de stiinta au luat probe in amonte si in aval de instalatia de tratare pe o perioada de 2 ani, ultima proba fiind luata in luna Iunie a acestui an.

Studiul a gasit prezent un nivel ridicat de cloride, bromide, combinate cu strontiu, radiu si combinatii izotopice de oxigen si hydrogen, in apele reziduale de fracturare din Marcellus.

Saramura radioactiva apare in mod natural in roca de sist si contamineaza apele reziduale prin fracturarea hidraulica – cunoscuta ca fracking. Uneori, aceasta apa „de retur“ (flowback) este reinjectata in roca de profunzime – o practica ce poate cauza disturbari seismice, iar alteori e tratata, inainte de a fi deversata in rauri“.

Nivelurile de radiu din probele colectate la statia de tratare au fost de 200 de ori mai mari decat probele prelevate in amonte. Astfel de niveluri ridicate de radioactivitate sunt peste niveluri reglementate si ar fi gasite in mod normal in unitatile autorizate de eliminare radioactive, conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Duke.

”Sute de statii de eliminare a apelor residuale ar putea fi afectate similar”, a declarat profesorul Avner Vengosh, unul dintre autorii studiului publicat in Environmental Science & Technology (revista academica).

„Dacă oamenii nu trăiesc în aceste locuri, nu este o amenințare imediată în termeni de radioactivitate”, a spus Vengosh. „Cu toate acestea, există pericolul de bio-acumulare lenta de radiu. Acesta, va ajunge în cele din urma in pește, ceea ce este un pericol biologic.”

Producția de gaze de șist  este scutita de Clean Water Act (CWA – este legea federală primara în Statele Unite, care reglementează poluarea apei) și industria sa angajat să auto-monitorizeze producția de deșeuri, pentru a evita supravegherea reglementara.

Cu toate acestea, studiul a arătat în mod clar necesitatea de monitorizare și reglementare independente, a spus Vengosh.

„Ceea ce se întâmplă este rezultatul direct al lipsei oricărei reglementări. Dacă legea Clean Water Act ar fi fost aplicata în 2005, când a început boom-ul gazelor de șist acest lucru ar fi putut fi prevenit.

„In cazul în care gazul de șist se va dezvolta si in Marea Britanie, aceasta nu ar trebui să urmeze exemplul american și ar trebui să impună reglementarea de mediu pentru a preveni acest tip de acumulare radioactiva.”

Studiul a constatat de asemeni, niveluri ridicate a salinitatii saramurii de sist, care este de 10 ori mai salina decat apa de mare, si de 200 de ori peste limita reglementata.

Saramura de sist este de asemeni asociata cu un nivel ridicat de bromura, care nu este toxit in sine, ci se transforma in trihalometani cangerigeni (Trihalometanii (THMs) din apa potabila sunt compusi secundari ai clorinarii apei, care rezulta din interactiunea materiei organice prezente in apa si clorul utilizat la dezinfectia acesteia) in timpul tratamentului de purificare.

Serviciul Geologic din SUA a raportat anterior niveluri ridicate de radioactivitate în aceasta apă de retur „flowback”  care apare în mod natural în stâncă. Dar studiul Duke, numit Impactul apei reziduale a gazelor de sist asupra calitatii apei in din Pennsylvania de Vest, este primul care a folosit hidrologia cu izotop (hidrologia cu izotop este un domeniu de hidrologie care utilizeazădatarea izotopică pt a estima varsta, originea și miscarea apei în cadrul ciclului hidrologic. Aceste tehnici sunt folosite pentru politica de utilizare a apei, cartografiere a acviferelor, aprovizionarea si conservarea apei, și controlul poluării) pentru a conecta punctele între deșeurile de gaze de șist, statiile de epurare și evacuarea în apă potabilă.

Din ianuarie pana in iunie 2013, la cele 4.197 de forari de gaz neconventional din Pennsylvania s-au raportat 3,5 milioane de barili (cca 556.000.000 litri) de lichid rezidual si 10,7 milioane de barili (cca 1.700.000.000 litri) de lichid „produs”. Cea mai mare parte a acestor reziduuri se afla in Pennsylvania, insa o parte din ele au fost duse in alte state, cum sunt Ohio sau New York, in ciuda moratoriului asupra explorarii gazelor de sist. In luna iulie, o companie de tratare (a apei reziduale) din New York a fost gasita vinovata de falsificarea a peste 3.000 de teste ale apei.

La inceputul acestui an, Vengosh a publicat un alt raport care a aratat concentratii mari de metan, etan si propan, gasite in panza de apa freatica la o distanta de un 1 km in jurul forarilor de gaz de sist, la 141 dintre statiile de tratare de unde au fost luate probe de apa potabila.

*Fracturarea hidraulica (fracking) consta in injectarea la presiune puternica a unor cantitati mari de apa cu nisip si alti aditivi chimici in vederea eliberarii gazelor prinse intre straturile de roca.

Cititi va rog si:

Guvernul SUA confirma legatura intre cutremure si fracturarea hidraulica (practica de a injecta apa in formatiunile stancoase adanci)

CHEVRON (Rockefeller) ne dau doar 3,5% pe GAZUL DE SIST, iar FRACTURAREA HIDRAULICA ne distruge apa freatica si mediul. CAT DE MULT URASC TARA politicienii si guvernantii … Ce va mai putea face Romania FARA APA?

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. abc Marin said, on octombrie 25, 2013 at 1:45 pm

    Element radioactiv
    Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

    Radonul este un element chimic cu simbolul Rn și numărul atomic 86, este al cincilea element chimic radioactiv descoperit. A fost descoperit in anul 1900 de către Friedrich Ernst Dorn. Face parte din grupa gazelor rare. Cresterea concentratiei de radon in atmosferă anuntă apropierea unui cutremur.Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturii scăzute sub punctul de inghet 202 K (−71 °C; −96 °F) are o culoare fosforescentă strălucitoare, care se transformă in galben când temperatura scade și devine orange-roșu la temperaturi sub 93 K (−180.1 °C; −292.3 °F). La valori normale ale temparaturii și presiunii, Radonul formează un gas monoatomic cu o densitate de 9,73 kg/m3, de aproximativ 8 ori mai mare decât densitatea atmosferei Pamântului 1.217 kg/m3. Radonul este un gas periculos :cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plamani, se gaseste in sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om. Este utilizat in domeniul medicinei și stiintei.

    sursa WIKIPEDIA

    Apreciază

  2. dansiandreea said, on octombrie 25, 2013 at 1:48 pm

    VIDEO: Ridicați o mână sus pentru Roșia Montană! Cântecul ce poate deveni imnul Pieței Universității

    Apreciază

  3. Ortodox said, on octombrie 25, 2013 at 1:53 pm

    Am trimis ieri un email la saccsivnousaccsivnou@yahoo.com cu urmatorul link

    Nu stiu daca emailul meu a ajuns in spam sau ce s-a intamplat cu el, dar cred ca ar zidi duhovniceste pe cei care ar crede in minunea de la Aiud unde izvorasc mir Sfintele Moaste.

    Sa ne ajute Dumnezeu

    Apreciază

  4. Unul said, on octombrie 25, 2013 at 3:25 pm

    Se spune nivelurile, nu nivelele, care se referă la bulă. Asta pentru acuratețe și credibilitate, că nu poți să dai credit unuia care încurcă lucrurile. În rest, de acord.

    Apreciază

  5. Vasilica said, on octombrie 25, 2013 at 5:37 pm

    89 de vieti ingropate sub namolul cu ceanuri…

    http://nazone.ro/2013/10/89-de-vieti-ingropate-sub-namol-cu.html

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  6. set said, on octombrie 25, 2013 at 7:10 pm

    Scrisoarea a III-a, fragment:

    Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

    Apreciază

    • amonmiss said, on octombrie 25, 2013 at 9:50 pm

      set, se potriveste, dar nu prea se nimereste. Ca sa explic, in articol se spune adevar, dar eu sunt reticenta fata de nasul & company. Moraru e omu’ elitelor.

      Apreciază

  7. abc Marin said, on octombrie 25, 2013 at 8:02 pm

    Apreciază

    • pr bogdan said, on octombrie 25, 2013 at 9:48 pm

      cică motive bizantine, chiar ……. religioase (completează moderatorul dovedindu-şi incultura paroxistică)

      Apreciază

  8. genoveva said, on octombrie 25, 2013 at 8:38 pm

    Unul

    Ai dreptate – mea culpa!!
    Nivelurile – nu nivelele….

    Apreciază

  9. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  10. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  11. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  12. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  13. […] *Poluare a apelor curgătoare și a pânzelor freatice de suprafaţă şi de adâncime cu 600 de substanţe toxice şi cancerigene! * *Distrugerea florei şi faunei prin apa poluată care afectează orice fiinţă vie. * *Iradiere datorata substanţelor radioactive utilizate cu rolul de a marca pe unde a ajuns lichidul de fracturare, cat și fluidului de fracturare combinat cu elemente radioactive din subsol, pe care le transportă la suprafaţă. * (nota saccsiv: FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P…) […]

    Apreciază

  14. […] *Poluare a apelor curgătoare și a pânzelor freatice de suprafaţă şi de adâncime cu 600 de substanţe toxice şi cancerigene! * *Distrugerea florei şi faunei prin apa poluată care afectează orice fiinţă vie. * *Iradiere datorata substanţelor radioactive utilizate cu rolul de a marca pe unde a ajuns lichidul de fracturare, cat și fluidului de fracturare combinat cu elemente radioactive din subsol, pe care le transportă la suprafaţă. * (nota saccsiv: FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P…) […]

    Apreciază

  15. PUIESTI = PUNGESTI 2? | Saccsiv's Weblog said, on decembrie 19, 2013 at 10:03 pm

    […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  16. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  17. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  18. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  19. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  20. […] Citeşte şi: FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  21. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  22. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază

  23. […] FRACTURARE HIDRAULICA: Pennsylvania – oamenii de stiinta au constatat pentru prima data NIVELURI P… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.