SACCSIV – blog ortodox

Ziua Independentei Moldovei, motiv de bucurie sau de intristare pentru romani?

Posted in Moldova by saccsiv on august 26, 2011

Citez din articolul Mesaje de felicitare pentru Moldova:

Liderii internaţionali au transmis mesaje de felicitare cetăţenilor Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 20-a a proclamării independenţei. Printre aceştia se numără preşedintele american Barack Obama, adjunctul sau Joe Biden, liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Iata si ce aflam din articolul Obama felicită Republica Moldova cu ocazia Zilei Independenţei:

Departamentul de Stat a transmis joi un mesaj „în numele preşedintelui Obama şi a poporului american” în care îi felicită pe moldovenii de peste Prut pentru cei 20 de ani de independenţă pe care îi marchează la 27 august.

„După cum a subliniat vicepreşedinele Biden în timpul vizitei sale din martie de la Chişinău, Statele Unite rămân un partener devotat şi un prieten. Suntem susţinători fermi ai independenţei Moldovei, ai suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale şi vom continua să vă sprijinim cât timp depuneţi eforturi pentru a deveni parte a comunităţii europene, liberi şi prosperi”, se spune în mesajul Departamentului de Stat adresat cetăţenilor Republicii Moldova.
În ultimele două decenii, reformele din Moldova au dus la o pace şi prosperitate mai mari, arată Departamentul de Stat. „Încurajez liderii din Moldova să continue să găsească modalităţi de a oferi oportunităţi cât mai multor cetăţeni moldoveni”, îndeamnă preşedintele Obama în mesajul său.

Comentariu saccsiv:

   Cand s-a destramat URSS-ul, RSS Moldoveneasca si-a declarat independenta, iar Romania s-a grabit sa i-o recunoasca. Consider ca atunci s-a ratat un moment propice al unei posibile reintregiri.

Romania nu trebuia sa recunoasca independenta Moldovei. Trebuia sa-si declare un punct de vedere limpede din care sa reiasa ca acel tinut este teritoriu romanesc.

A fost aproape un act de tradare nationala acea recunoastere. Ii recunosti independenta, deci recunosti ca nu e teritoriu romanesc.

A fost o prostie a politicienilor de atunci (multi dintre ei politicieni si acum)? Adica, n-au stiut ce fac? Au fost manipulati de cei ce stiau ce fac si care executau intocmai directivele mai marilor lumii? Sigur. Dar daca tot au recunoscut acea independenta, de ce nu au facut nimic pentru unirea celor doua state? Desigur, pentru ca aceiasi stapani ai lumii nu doresc o Romanie mare si puternica. Si evident pentru ca politicienii romani nu sunt decat niste slugoi. Care au executat tot ce li s-a dictat pentru distrugerea Romaniei si fac tot ce pot ca nici macar mare sa nu fie tara asta.

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 26, 2011 at 4:06 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. tutenstine said, on august 26, 2011 at 4:08 pm

    Au stiut ce fac doar era la conducere tovarasul Ion Iliescu

    Apreciază

  3. sol said, on august 26, 2011 at 5:01 pm

    Toata lumea a asteptat atunci unirea. S-au facut poduri de flori in urma carora a inceput socializarea cu vecinii nostri de peste Prut. Apoi, copiii de dincolo au migrat treptat in Romania, in orasele de granita, la studii, desi sistemul lor de invatamant era usor diferit, caci la 17 ani terminau deja studiile medii si le incepeau pe cele superioare. Dupa cativa ani de asteptare, s-a conturat clar certitudinea ca unirea nu avea sa se intample. Si romanii n-au protestat. Aveau ca exemplu Germania mare care se disipa intr-o multime de probleme incercand sa niveleze situatia economica dintre cele doua foste tari cu oranduiri diferite. Si, desi caderea zidului Berlinului a fost o imensa bucurie, mai ales pentru cei din vestul lui pentru care insemna reintrarea in normalitate prin ridicarea asediului in care traiau de zeci de ani, frecusurile si animozitatile intre vest si est-germani au ramas vii in timp de-a lungul multor ani, motiv de discriminare si intoleranta. Si romanii, care ei insisi o duceau greu, n-au iesit in strada sa ceara unirea moldovenilor cu tara, caci se temeau de o cadere a economiei tarii si implicit a nivelului de trai, plus incarcarea cu problemele de la granita acestora, adica amenintatoarea existenta a transnistriei. Si atunci a aparut fenomenul de repatriere care a luat proportii ce, ulterior, au fost greu de controlat. Exista in prezent cca o treime din populatia acelor locuri ce a capatat de la autoritatile romane dubla cetatenie si circula pe frontiera cu doua pasapoarte, romanesc si moldovenesc, plus permise de mic trafic pentru cei din zona de granita. Cu alte cuvinte, ne-am luat romanii inapoi, dar fara pamanturile locuite de acestea. Dincolo de Prut au ramas batranii, copiii in grija bunicilor si rusofilii. Restul populatiei s-a stabilit in Romania, cu familii, s-a integrat, a renuntat treptat la accentul caracteristic. Pacat este de pamanturile acelea manoase, de satele neaos-romanesti, de traditia in munca a basarabenilor care au o moralitate a lor nealterata si prospetime a mintii care noua, romanilor ne-a disparut, odata cu vicierea in contact cu „cultura” occidentala. Sunt oameni frumosi, simpli, muncitori…. sunt niste supravietuitori. Si cei mai multi acum sunt romani. Si e tot ce conteaza.

    Apreciază

  4. F.F. said, on august 31, 2011 at 8:21 am

    Felicitări pentru aduce aminte! Frații de sînge nu trebuie uitați!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.