SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (03.06.2011): HOMEOPATIA, o noua inselare

Posted in HOMEOPATIE by saccsiv on iunie 3, 2011

Citesc din articolul Homeopatia, o noua inselare:

Homeopatia este una dintre metodele contemporane alternative de tratament. Sunt oameni care folosesc medicamentele homeopate, fara a sti insa nici catusi de putin despre ele. Adesea, homeopatia este pusa in stransa legatura cu lumea orientala, vazuta ca izvor al practicilor medicale alternative. Homeopatia isi trage numele din alipirea a doua cuvinte grecesti: „homoios” (asemanator) si „pathos” (suferinta).
Homeopatia nu constituie o specializare medicala in sine, la nici o facultate de Medicina neputandu-se studia acest domeniu. Cei care practica homeopatia, cat si legislatiile in vigoare privind Sanatatea, recunosc faptul ca homeopatia nu este recunoscuta legislativ, ca specializare universitara.
Nu exista scoli homeopate organizate, nu exista date statistice, pentru a putea compara rezultatele actiunii medicamentelor homeopate. Nu exista nici o statistica care sa spuna ca, de exemplu, din o mie de bolnavi care au urmat o terapie homeopata, atatia s-au facut bine, atatia si-au imbunatatit starea, atatia au ramas in aceeasi stare si atatora li s-a inrautatit sanatatea. Nici o data statistica. Interesant este si faptul ca homeopatii spun ca „homeopatia nu lucreaza statistic”.
Homeopatia este cunoscuta pentru practica controversata de a oferi tratamente care nu contin efectiv nici un ingredient chimic activ. Homeopatia mizeaza pe tratarea bolilor prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului uman, precum si prin prevenirea aparitiei afectiunilor la cei predispusi.
Homeopatia are la baza un sistem propriu de raportare la om. Astfel, potrivit homeopatilor, omul are o capacitate inascuta de a se vindeca, el trebuind sa fie vazut intr-o maniera holistica, impreuna cu lumea inconjuratoare el formand un tot comun. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).
Hahnemann si Kent, cei doi parinti ai Homeopatiei
Homeopatia isi leaga inceputurile de medicul german Friedrich Samuel Hahnemann (10 aprilie 1755 – 2 iulie 1843). Samuel s-a nascut la Meiben, in Saxonia. La numai 12 ani, el ajunge sa stapaneasca engleza, franceza, italiana, greaca si latina. Mai tarziu, el va invata si limbile vechi-orientale: araba, siriana, ebraica si caldeeana.

Hahnemann va studia medicina, doi ani la Leipzig si zece luni la Viena. In anul 1777, baronul Samuel von Brukenthal ii ofera postul de bibliotecar si de medic personal. Hahnemann il urmeaza pe Brukenthal la Sibiu, unde ramane doi ani. In aceasta perioada, tanarul medic este admis in cadrul Francmasoneriei. Intrarea lui Hahnemann in „loja teutonica”, inca de tanar, a influentat decisiv credintele lui filosofice si religioase.
Hahnemann a fost theist, a avut stranse legaturi cu misticismul si fost un iubitor fanatic al spiritismului. El era de parare ca invatatura lui Confucius a fost superioara fata de cea a lui Iisus Hristos, pe care Il caracteriza ca „sentimentalist inflacarat”. De asemenea, credea ca exista o stransa legatura intre Fiinta suprema si actiunea medicamentelor.
Hahnemann va face mai multe experimente, cu diferite substante, pe oameni sanatosi. In urma acestor experimente, cei in cauza (sanatosi) au prezentat simptome asemanatoare cu simptomele prezentate de bolnavi. Producerea acestor simptome, cu ajutorul unor substante, ar stimula organismul uman al celui bolnav sa lupte cu boala.
Esenta homeopatiei devine astfel „principiul similitudinii”, care consta in convingerea ca totalitatea simptomelor si a semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase.
Hahnemann va enunta teoria despre „homeopatie” in anul 1796, urmand ca, in anul 1810, el sa editeze si o carte cuprinzatoare despre aceasta. In cartea respectiva, Hahnemann dedica multe capitole lui Anton Mesmer, vazut ca „tata al misticismului”, si elogiaza teoria acestuia despre „magnetismul animal”.
In cartea lui, numita „Organon-ul artei de a vindeca”, el spune: „Marea varietate a puterii se afla ascunsa chiar in plante, ale caror caracteristici exterioare le cunoastem de multa vreme, dar sufletele lor, caracterisicile lor interioare si orice element dumnezeiesc au ele, pe acestea toate inca nu le-am perceput.”
Aceasta existenta a elementului „dumnezeiesc” in plante este dezvaluita si de catre un urmas fidel al lui Hahnemann, anume de James Tyler Kent, care scrie: „Energia insasi nu este energie, ci o substanta dinamica. Exista un Dumnezeu Suprem, care este alcatuit din substanta, si este o substanta uniforma. Toate provin, curg de la El, toate de la cel superior si pana la ultimul corp material fiind legate in acest mod. Bineinteles, daca exista separare si curgere continua, de la primul, pana la ultimul, ultimele o sa inceteze sa existe.”
James Tyler Kent (31 martie 1849 – 6 iunie 1916), nascut intr-o familie de baptisti din New York, a fost un medic american, recunoscut ca parinte al homeopatiei moderne. Kent se va doveni a fi un fidel membru al sectei mistice conduse de Emanuel Swedenborg.
In anul 1897, Kent va publica o carte cuprinzatoare, numita „Repertoriu al Medicinei Homeopate”. In aceasta lucrare, el vorbeste despre calitatile homeopate ale alimentelor (aceasta carte este folosita, de homeopati, pana astazi), pornind de la urmatoarea idee: „Nu microbul este cauza unei boli; nu trebuie sa ne mai lasam condusi de aceste visuri ale medicinei alopate si ale imaginatiei, ci trebuie sa corectam elanul vital.”
Urmand acestei idei, homeopatia sustine si o teorie particulara asupra „infectiilor”, prin care homeopatii inecarca sa explice cauza producerii tuturor bolilor. „Omul a fost creat liber, a fost creat cu posibilitatea sa gandeasca si sa faca sau binele, sau raul. Omul, gandind si dorind raul, isi pregateste corpul sa primeasca boala.” (Kent)
Prin aceasta teorie, homeopatii confunda raul spiritual cu cel material, lucru pe care Ortodoxia nu il face. Bolile sunt urmarea pacatului lui Adam, care a afectat intreaga fire umana, iar nu urmari neaparate ale unor rele actuale, fara de care ele (bolile) nu ar exista in trup. Multi dintre sfinti au fost bolnavi, negandind si neurmand cele rele (vezi cazul lui Iov).
Marele homeopat Pierre Schimdt, la un congres international al Asociatiei Homeopatilor, sustine ca medicul homeopat, in afara de medicament, trebuie sa dea pacientului indicatii exacte „in legatura cu igiena de natura morala si sufleteasca, astfel incat sa nu se mai repete aceleasi greseli pe care le-a facul inainte, incalcand legea, in acest fel provocandu-si boala”.
Homeopatul William Schwartz, care se refera la un mod de actiune mai profund al homeopatiei, spune: „Homeopatia are legatura nu numai cu evolutia trupeasca a omului, ci si cu evolutia lui spirituala; medicamentul homeopat, intr-adevar, salveaza sufletele; cu acest mod de actiune, homeopatia ajuta la distrugerea raului, ajuta sa se deschida „centrele” superioare si sa curga de acolo energie cereasca si spirituala.”
Vitulkas este considerat parintele homeopatiei in Grecia, dar este si foarte cunoscut in cercurile mondiale homeopate. Vitulkas a fost discipol si colaborator al maestrului (guru) hindus Krisnamurti, si este firesc ca gandirea lui sa fie adapata cu conceptii orientale despre Dumnezeu, lume si om.
Homeopatia, cadere din dreapta credinta
Homeopatia se bazeaza pe convingerea ca exista un Dumnezeu impersonal, alcatuit dintr-o substanta accesibila noua, caci substanta Lui dumnezeiasca este aceeasi cu cea a creaturilor Sale. Spre deosebire de homeopatie, Ortodoxia propovaduieste un Dumnezeu Personal, Proniator si diferit de creaturile Sale, unirea cu acestea avand loc numai prin Fiul Sau intrupat si prin harul necreat.
Homeopatia sustine ca energia lui Dumnezeu este acelasi lucru cu substanta Lui, facand astfel din El un dumnezeu impersonal, de a carui substanta omul se poate impartasi. Ortodoxia invata ca omul se poate impartasi numai de harul dumnezeiesc necreat (energiile dumnezeiesti), iar nu si de substanta Lui (fiinta dumnezeiasca).
Homeopatia priveste omul si lumea holistic, toate fiind de aceeasi substanta cu Dumnezeul impersonal, din care se varsa o substanta care sustine viata. Tulburarea curgerii acestei substante dumnezeiesti provoaca boala. Kent, urmasul lui Hahnemann, spune: „Aceasta substanta este supusa schimbarilor, adica poate sa curga in ordine sau dezordine, poate sa fie bolnava sau normala.”
Aceasta „substanta dumnezeiasca”, care exista in om si la care reactioneaza medicamentul homeopat, este ceea ce homeopatia numeste „energie vitala” a omului. Aceasta „energie vitala” a homeopatilor este identica cu energiile din credintele orientale: energia „Ki Chi” a chinezilor; energia hinduista „prana” sau „kudalini”; energia „bioplasmatica”; energia „orgoni”, a lui Reih; forma energiei animale, care s-a numit „mesmerism”.
Unii homeopati o numesc „energie cosmica” si spun ca este aceeasi energie pe care: hindusii o numesc „prana”; Paracelsus o numeste „magnale”; Van Helmod ii spune „alcahest”; cabalistii o numesc „lumina stelelor”; alchimistii ii spun „azorth”; Fludd ii spune „spiritus”; Reihenbach o numeste „puterea fiintelor”; numita „magnetism animal”, la Mesmer; „energia vazduluilui”, „bioenergie” sau „substanta simpla”, la Suedeborg; „energie vitala”, „putere vitala” sau „corp vital”, la Institutia Vitalistica; „orgoni”, la Reih; „bioplasma”, la cercetatorii rusi; etc.
Unii homeopati privesc extazul yoghinilor ca pe un mod prin care cineva poate sa vina in contact cu aceasta „energie cosmica” si este subliniat ca astfel de situatii sunt extrem de revigorante.
Invatatura despre „energia vitala” izvoraste din teoria holistica asupra lumii (monism panteistic), care inspira, pe langa homeopatie, si toate sectele religioase ale tarilor orientale, ale caror credinte sunt absolut incompatibile cu Ortodoxia.
Potrivit homeopatilor, boala, inteleasa ca modificare a fluxului energetic al omului, poate fi observata si provocata de catre om insusi. La realizarea acestui lucru ajuta doi factori: autocunoasterea (tehnici rationale) si medicamentul homeopat. Potrivit unor homeopati, medicamentul homeopat este doar o alta cale de a obtine ceea ce ofera tehnicile religiilor orientale, adica autoevolutia.
Homeopatia inecarca sa „elibereze” omul, tinta ei principala fiind sufletul pacientului, iar nu corpul lui. Astfel, homeopatia trateaza pornind de la suflet, catre ratiune si corp. Exista homeopati care compara modul de preluare a istoricului bolii de catre un homeopat cu un fel de spovedanie.
Potrivit teoriilor homeopate, cel care da tratamentul trebuie sa inteleaga ca el reprezinta un fel de „conducta” prin care curge spre bolnav puterea vindecatoare a vietii. Medicul homeopat trebuie sa fie un intelept sintetic si instruit spiritual. Deci, cel care trateaza va trebui sa urmeze o educatie psiho-spirituala, astfel incat sa dobandeasca o cunoastere adecvata, chiar din experientele lui personale. Acest lucru cere insa, din partea celui care trateaza, trairea unor fenomene „superioare” nivelului material al lucrurilor, prin care sa poate fi capabil sa treaca la o stare „superioara” a constiintei, ca sa-l trateze pe cel bolnav (samanism).
Pe scurt, putem rezuma astfel: Exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala (energie) care coincide cu universul (bio-energie); absolut tot ce se intampla este manifestarea acestei energii absolute; nu exista deosebire intre substanta lui Dumnezeu si cea a omului; Dumnezeu nu exista in afara omului. Cei care se ocupa cu misticismul invata ca omul, descoperindu-l pe „dumnezeu” si activand puterile care se ascund in interiorul lui, are puterea sa se vindece singur. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).
Medicamentul homeopat, o materie „vrajita”
Potrivit homeopatilor, eficacitatea medicamentului homeopat tine de modul in care este preparat, adica de dinamismul metodei (nenumarate dizolvari si agitari ale „substantei”). Medicamentele homeopate depasesc insa chimia, implicand o adevarata alchimie.
Potrivit homeopatiei, efectul benefic al „medicamentului” se datoreaza proprietatilor dumnezeiesti ascunse ale materiei lui, care se activeaza prin dinamism. „Facem dinamism la medicamentele noastre pentru a putea ajunge pana la substanta simpla (dumnezeiasca)”, dupa cum explica James Tyler Kent.
Parintele homeopatiei, Friedrich Samuel Hahnemann, spune si el acelasi lucru: „Puterea medicamentoasa nu se afla in moleculele materiale ale acestor „medicamente”, care au fost dinamizate (agitate) si nici in suprafata lor fizica, ci este descoperita si eliberata din materia medicamentoasa care are cu atat mai mare actiune, cu cat mai libera si nemateriala s-a facut prin dinamism. (…) Agitarea substantei medicamentoase dezvaluie puterile ei medicamentoase din ce in ce mai mult, pana cand se spiritualizeaza materia. (…) Cu modul de preparare prin dinamimizarea substantei medicamentoase, materia se distruge complet, pana la natura ei spirituala si, de aceea, in starea ei finala, poate sa se considere ca e alcatuita intr-adevar numai din aceasta substanta spirituala.”
Deci, in afara de contemplarea in totalitate a cosmosului, prin elementele spiritiste, alchimice si magice, pe care le contine, homeopatia da medicamentul homeopat, care reprezinta „elementul dumnezeiesc”, pentru a readuce la normal fluxul substantei dumnezeiesti a omului, iar medicul homeopat preia sarcina intermediarului care conduce omul la eliberarea din pacatul originar, precum si din raul material si spiritual.
Dilutiile homeopatice nu au nici un efect direct (dincolo de „efectul placebo”), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorita tentatiei de a evita tratamentul medical real, mai eficace. Sunt cunoscute si unele „medicamentelor homeopate nocive” („nosodes”, niste alternative la vaccinuri), care sunt preparate din tesuturile canceroase, din lichid tuberculotic, din mercur, etc. Aceste medicamente sunt periculoase pentru sanatate si sunt contrarii moralei medicale si deontologice.
Trebuie subliniat, ceea ce ne este cunoscut din Sfanta Scriptura si din Traditia Ortodoxa, ca diavolul poate sa trateze trupul omului, pentru a-i castiga sufletul. Deci, nu trebuie sa anulam complet posibilitatea „vindecarii” homeopate, mai ales cand aceasta este practicata in stransa legatura cu practici provenite din traditiile orientale.
Din punct de vedere stiintific, homeopatia trebuie incadrata in capitolul despre „Alchimie”. Metodele homeopate de tratament nu reprezinta decat reintoarcerea vechiului „medic-vrajitor” in societatea noastra.
Parintele Paisie Aghioritul, despre Homeopatie !
„Homeopatia este incurcata. Multi s-au incurcat in aceasta poveste si au amestecat in ea multe teorii. Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: „La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece.” Sa spunem ca te doare obrazul. Celalalt iti da o palma puternica si te doare mai tare, asa incat starea de mai inainte, ti se pare o gluma, si o suporti usor.
Mai exista si unii care sunt bolnavi numai cu inchipuirea. Unul ca acesta merge la medic, iar acela ii spune: „Pleaca, nu ai nimic.” Merge din nou si medicul iarasi ii spune: „Pleaca, nu ai nimic.” Merge apoi la homeopat. Acesta stie ca nu are nimic, dar nu ii spune, ci ii da un praf, pentru a-i linisti gandul aceluia si astfel ii trece durerea. „M-am facut bine”, spune acela.
Aceasta este inselaciune! Apoi mai sunt si altii care, neputandu-se aranja nicaieri in alta parte, merg la homeopatie si astfel isi gasesc o ocupatie. Dar lucrul acesta este primejdios. Se incurca diferiti insi in treaba aceasta si nimeni nu poate avea incredere in ei. Apoi, resping toate celelalte tratamente.
Eu as fi de acord mai degraba cu un botanist, cu un om de stiinta. Dar exista si multi escroci. Unul spune ca poate cunoaste toate bolile numai privind in ochii celui bolnav. Sunt si eu de acord ca unele boli se pot depista in felul acesta, dar cum va cunoaste acela inima privind in ochi. Altul spune ca prin ureche poate vindeca toate bolile. Baga in ea niste ace. Prostii. Acestia sunt niste escroci. Este nevoie de discernamant in toate acestea.
– Adica, Parinte Paisie, sa nu facem tratamente homeopate la copil?
– Nu, nu este un lucru in care sa ai incredere.
Teodor Danalache

Cititi va rog si:

HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON …

HIPNOZA si REGRESIA HIPNOTICA – adica DRACISME …

Dezbatere: ACUPUNCTURA … Adica un alt DRACISM

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

Reclame

63 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 3, 2011 at 9:56 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. fanu said, on iunie 3, 2011 at 10:43 am

  http://www.zonagay.info/mesaj-de-sprijin-pentru-gayfest-bucuresti-2011/

  ui spurcaţii ce fac

  Apreciază

 3. Homeopatia said, on iunie 3, 2011 at 11:11 am

  Articolul este documentat dar din pacate sustine ceva ce nu este real..Eu sunt o persoana care a incercat acest tratament homeopatic, acolo unde medicina alopata nu a gasit calea . M-am redresat foarte bine , chiar sunt mai bine decat anterior. Am folosit inclusiv ceea ce autorul numeste ” nosode” … Si sunt ortodoxa …dar nu mi se pare ok ca atunci cand exista o metoda de vindecare , aceasta sa fie ignorata doar pentru ca nu se pliaza pe anumite conceptii.. Pana la urma ,idealul este sa ne restabilim sanatatea pe toate planurile..Stiu ca acest mesaj va fi sters, pentu ca s-a mai intamplat . Nu mi se pare corect sa nu lasati pareri si pro si contra pentru ca oamenii sa discearna singuri.In fond , avem liber arbitru.Folosim ceea ce consideram ca ni se potriveste cel mai bine .

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 3, 2011 at 11:23 am

   Homeopatia

   Nu esti ortodoxa, ci doar zici ca esti.

   Idealul nu e „sa ne restabilim sanatatea pe toate planurile”, ci mantuirea.

   Poti avea si liberul arbitru sa te faci satanista. Asta nu inseamna insa ca ti se potriveste cel mai bine.

   In articol se explica foarte clar cum dracii pot da iluzia vindecarii, pentru a te duce intr-o ratacire si mai mare.

   Apreciază

  • danutza said, on iunie 3, 2011 at 1:36 pm

   esti in mare inselare. tot ce nu e de la Dumnezeu e de la diavol. crezi ca vindeca satana???
   auzi ce ne invata Evanghelia:
   13.”Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi.
   14. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.
   15. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui. ”
   nu-mi spune sa ma duc la oricine, inclusiv la vrajitori ca important e sa ma fac bine.
   asa cum spunea si fratele saccsiv, esti ortodoxa doar cu numele.
   ti-o spune cineva care credea ca este ortodox , dar a apelat si la homenopatie ( fara absolut nici un efect) si la bioenergie si la alte rataciri, pana a ingaduit bunul Dumnezeu sa mi se ridice valul de pe ochi ca sa vad prapastia.
   citeste : De ce cauta omul contemporan semne, minuni si vindecari paranormale?”si mai sunt si alte carti.

   Apreciază

 4. cezarbacau said, on iunie 3, 2011 at 11:43 am

  PT CINE VREA Cu ADEVARAT SA AFLE SI OPINIA unui medic crestin ortodox despre homeopatie, luati legatura cu doctorul pavel chirILA…pentru cei CARORA LE PLACE DOAR SA ISI DEA Cu PAREREA PE NET ..Nu STIu CE SA LE SPuN…Doamne ajuta..ma iertati pt litere , dar a cazut apa pe tastatura laptopuLuI MAI DEMult

  Apreciat de 1 persoană

  • saccsiv said, on iunie 3, 2011 at 11:47 am

   cezarbacau

   Daca dr. Pavel Chirila promoveaza homeopatia, atunci indubitabil ESTE UN RATACIT.

   Apreciază

  • danutza said, on iunie 3, 2011 at 1:38 pm

   Iacov 2:10 ~ „Pentru ca cine va pazi toata legea, dar va gresi intr-o singura porunca, s-a facut vinovat fata de toate poruncile.”
   degeaba spune el ca e ortodox, daca nu-si pune increderea ,a tunci cand vindeca, in Hristos, ci in ratacirea homeopata!!!!

   Apreciază

 5. cezarbacau said, on iunie 3, 2011 at 12:12 pm

  Clar…

  Apreciază

 6. danutza said, on iunie 3, 2011 at 1:47 pm

  au mai sesizat si altii , neorotodocsi, ca homeopatia e o inselare .
  http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2011/02/eu-una-sunt-de-acord-cu-ei-ca-aceste.html

  Apreciază

  • natalia said, on iunie 4, 2011 at 6:42 pm

   Multumesc pt raspuns!sa inteleg ca cei de la axa n-au prea conivins lumea sau v-a dezamagit nr mic de participanti.Iarta-ma daca pun ateta intrebari poate prea iscoditoare dar vreau si eu sa ma lamuresc asupra unor lucruri…sa vad cum sa actionez in continuare…

   Apreciază

   • danutza said, on iunie 4, 2011 at 9:44 pm

    m- a dezamagit faptul ca au venit nepregatiti sau ca nu stiu ce vor.asta a fost parereamea.si sunt in conflict cu prea multi. si pe alocuri, sufera de mandrie. cam atat! mai sunt si altele , dar nu merita sa dezvolt.

    Apreciază

 7. danutza said, on iunie 3, 2011 at 1:57 pm

  http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/06/homeopatia-intre-magie-si-ortodoxie.html

  http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/04/doar-dumnezeu-vindeca.html-HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE

  CITITI: De ce caută omul contemporan
  semne, minuni şi vindecări paranormale?
  de Ieromonah Adrian Făgețeanu
  Ieromonah Mihail Stanciu

  si
  Părintele Rodion” OAMENI ŞI DEMONI”

  Apreciază

  • natalia said, on iunie 4, 2011 at 11:43 am

   off topic intreb pe Danutza,Marian sau care mai sunteti din Constanta daca ati reusit sa ajungeti la conferinta celor de la AXA si sa-mi spuneti si mie cam cata lume a fost prezenta.Hristos s-a inaltat!

   Apreciază

   • danutza said, on iunie 4, 2011 at 2:32 pm

    cam 15-20 persoane, majoritatea peste 75 de ani, fosti detinuti politici sau reprezentanti ai partidului pensionarilor. mugur vasiliu si prezentarea noului partid axa neamului=o mare dezamagire.

    Apreciază

 8. danutza said, on iunie 3, 2011 at 1:58 pm

  DIN ÎNDREPTARUL DE SPOVEDANIE:
  În caz de boală am refuzat ajutorul medical, sfidându-i pe doctori.
  Am apelat la medicina alternativă: homeopatie, acupunctură, osteopatia ca şi chiropractică, masaj bioenergetic, shiatsu, medicina holistică, radiestezie, cromoterapie, cristaloterapie, reflexoterapie, reflexologie, medicina ayurvedică, dialogism transcendental, meditaţia transcendentală, numărul de aur, puterea gândului, gândirea pozitivă, mişcarea de integrare spirituală în absolut MISA, urinoterapia, helioterapia, longevitate, aromoterapie, botanoterapie, presopunctură, bioenergie, magie albă, magnetoterapie, magnetism, scientologie, auditare, electropsihometru (E-metru), dianetică, engramele minţii, orgonomie, spiritism, medium, credinţa în puteri energetice, cosmice, vrăjitorie cu calculatorul (biorezonanţă) şi orice altă medicină cu orice altă denumire care nu se foloseşte de puterile vindecătoare pe care le-a pus Dumnezeu ori în Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe ori în legile naturale fizice sau chimice (cum sunt bunele metode medicale clasice: medicamentele, plantele, fizio- şi kinetoterapia). Am apelat la orice medicină care se bazează pe puterile „vindecătoare”, miraculoase, bioenergetice ale omului, aparaturii sau naturii şi care indiferent de denumire este vrăjitorie (exemple de termeni moderni folosiţi în vrăjitoriile şi/sau şarlataniile moderne: paranormal, structuri subtile electromagnetice a celulelor şi componentelor sale, reglaj de energie, reglaj al câmpului magnetic, energii Yin şi Yang, energii pozitive şi negative, diluţie şi/sau dinamizare homeopatică sau atingerea „esenţei dumnezeieşti a creaţiei” – idee care provine din erezia panteismului).
  Ocultismul sau esoterismul este falsa ştiinţă cultivată de minţile înfierbântate, prin care ocultiştii spun că posedă un simţ superior celor obişnuite, şi prin care ei ajung să cunoască rădăcinile adevărurilor. în realitate, nu este decît o înşelăciune a diavolului, care a înşelat pe oameni sub diferite forme ale idolatriei, spiritismului şi altor practici, pornind de la anumite realităţi fizice şi psihice, pentru ca pe temeiul unui adevăr parţial, să ducă la o rătăcire şi mai mare a minciunii înşelătoare. Ocultismul se manifestă parţial sub alte nume, osândite de biserică. Orice nume ar purta el, trebuie demascat şi osândit, fiindcă orice fel de rătăcire cu cît conţine mai mult adevăr în ea, cu atît este mai periculoasă.
  În vechime oamenii învăţaţi se numeau magi (Fac. 4, 8; Matei 21,1), însă cu timpul au fost umbriţi de magii falşi, vrăjitori, şarlatani şi înşelători, încît astăzi prin magie se înţelege totalitatea mijloacelor oculte de a lucra misterios în sânul naturii, şi de a supune spiritele nevăzute, ba chiar folosindu-se de numele lui Dumnezeu la comanda vrăjitorului ca să facă lucruri supranaturale, neobişnuite. Magia prin care se face binele vicleşugului, se numeşte magie albă, iar cea prin care se face răul se numeşte magie neagră. În realitate este o aceeaşi lucrare drăcească, prin care diavolul se pune în slujba omului vândut Iui, pentru ca apoi acest om şi cei care apelează la serviciile lui, fără ca să se spovedească pentru aceasta, să-i aparţină cu totul în muncile veşnice (Ex. 7,11-12 şi 22, 8-18; II Tim. 3, 8; Luca 10,18; Apoc. 12, 8-10).
  Magia care lucrează asupra minţii oamenilor prin numere, adică numere cabalistice, prin care se pretinde că ar reprezenta lucruri ascunse, pe care le descifrează numai magul, se numeşte magie cabalistică. Magia care se foloseşte de elementele naturale, geologice şi chimice ca pietre diferite, ape şi soluţii cu diferite amestecături se numeşte alchimie. Toate aceste fiind creaţiuni ale înşelăciunii, ele se osândesc aspru (VI ec. 61,65).

  Apreciază

  • Iones said, on iunie 3, 2011 at 9:43 pm

   Dintre tratamentele clasice cele mai indicat sunt cele pe baza de plante (fitoterapia).

   Insa nu in ideea de „forta vindecatoare a naturii” – cum am auzit prin alte parti.

   Ci pentru faptul ca orice planta de pe acest pamant este creatia lui Dumnezeu si oricare dintre aceste plante a fost create avand rostul sau. Dumnezeu le-a creat pentru ai fi de ajutor omului. Prin toate astea crestinul vede dragostea lui Dumnezeu pentru om, pentru creatia sa. El nu vede lucruri ca ateii prin „mama natura”.

   Crestinii inteleg minunatele lucrari ale lui Dumnezeu in lume, si in masura in care isi seama de acest cu atat isi dau seama de dragostea lui Dumnezeu fata de creatia sa si ii dau slava lui Dumnezeu!

   Sa luam un exemplu numai – leurda (ruda cu usturoiul) este o planta care nu a putut fi cultivata pana in acest moment deoarece isi alege intotdeauna locurile in care creste.
   Are diferite principii active, intareste peretii vaselor de sangesi inacelasi timp (foarte buna pentru varice, hemoroizi, tromboflebite, tromboze si alte boli ale ale sistemului venos, este un detoxifiant puternic, dizolva placa de aterom depusa pe vasele de sange – ateroscleroza si bolile cardiace asociate unori valori ridicate ale colesterolului (antiagregant plachetar. la fel este buna in ischemie cardiaca, aritmie cardiaca, tahicardie, hipertesniune arteriala, reumatism si reumatism degenerativ.

   Prevenirea si tratarea guturaiului si a gripei si infectiilor respiratorii in general
   are efecte anti toxice puternice, anihileaza in buna masura efectele daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari fiind un mijloc de protectie excelent atat pentru fumatorii activi cat si pentru cei pasivi.

   La fel este buna pentru sechelele dupa accidentul vascular, si previne accidentul vascular – creste rezistenta vaselor de sange si ajuta la redobandirea elasticitatii acestora, inbunatateste circulatia sanguina, inclusiv cea cerebrala.

   In tratament de lunga durata elimina metalele grele din organism.

   Actiuni – antiagregant plachetar, anticoagulant, antitrombotic, fluidifiant sanvin, hipocolesterolemiant, previne sclerozarea vaselor sanvine şi favorizează circulaţia cerebrală, antihipertensiv (prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei), diuretic (cu eliminare de acid uric), depurativ, bacteriostatic, bactericid, antiinflamator (prin inhibarea cicloxigenazei şi a 5-lipoxigenazei), antioxidant (cu rol în neutralizarea radicalii liberi), stomahic, vermifug.

   Personal recomand extractele hidroalcolice din plante (tincturile) deoarece sunt absorbite rapid de catre organism si isi tratamentul are efect mai rapid.

   La fel firma greceasca Apivita are tot felul de produse naturiste, se gasesc si pe la noi sunt cam scumpe dar merita.

   Na ca le facui si reclama pe blog. Ar mai sunt multe de spus in legatura cu plantele, dar poate cu alte ocazii…

   Apreciază

 9. sol said, on iunie 3, 2011 at 2:09 pm

  In medicina ( de orice fel ) se trateaza simptomele bolilor si nu cauzele ei. o disfunctie ( de ex ) a ficatului este tratata cu medicamente si regim alimentar in loc sa fie corectata ca si mecanism defectuos. iar mecanismul se defecteaza doar cand el este coordonat prost, de la nivelul sistemului nervos central . acolo sunt toate problemele. orice dezechilibru fiziologic, la nivel mental isi are cauza. cand psihicul este in perfect echilibru, niciun patogen sau factor extern nu poate invinge imunitatea fireasca a organismului uman . deci boala poate fi invinsa doar prin restabilirea echilibrului, iar Echilibrul e Dumnezeu.

  Apreciază

  • faradubii said, on iulie 30, 2011 at 4:41 pm

   Ideea aceasta este preluata din afirmatiile homeopatilor, ca medicina trateaza simptomele.Fiecare clasa de medicamente actioneaza asupra unei anumite structuri morfologice din complexitatea organismului nostru, urmarind in general sa intrerupa lantul procesului fiziopatologic ce a dus la imbolnavirea trupului. Alte medicamente actioneaza asupra organismelor exterioare care ne-au invadat si infectat, distrugandu-le peretii si impiedicand multiplicarea lor , cum fac antibioticele. Simptomele se trateaza doar atunci cand ele sunt foarte suparatoare si exaspereaza bolnavul, cum este durerea de cap dupa un control al fiscului ! Daca am rabdare, dupa odihna adecvata durerea va trece, daca nu am rabdare iau un antinevralgic.
   Revenind la sanatate: sanatatea perfecta nu este numai rodul echilibrului psihic, cum spui, ci ea este si dependenta de hotararile dumnezeiesti.Daca Domnul vede ca ne este de folos duhovnicesc sa ingaduie o imbolnavire pentru sporirea noastra , atunci El ne da. Asadar sanatatea nu este in totalitate in mana noastra, dar suntem datori sa ne ingrijim atat cat trebuie trupul si mult mai mult sufletul.

   Apreciază

 10. sol said, on iunie 3, 2011 at 2:35 pm

  Marian

  da, suflet-mental-fiziologic. aceasta este calea. corect. scuze, sunt putin obosita.

  Apreciază

 11. STOP RFID 666 said, on iunie 3, 2011 at 5:42 pm

  Hai MAESTRE Vasile nu te bagi la o discutie? Hai ca Barbu de la OTV a luat o pauza si cred ca te zbati ca un leu in cusca caci nu poti sa-ti expui ratacirile. Hai bag-o p-aia cu reincarnarea sau aia o ti cand lumea ,,va fi pregatita,,? O sa ai succes sigur cand o sa vina antihristul. Ce pacat ca nu te baga nimeni in seama. De, e lumea rea. Iar eu sunt cel mai rau dintre toti.

  Apreciază

 12. Marius said, on iunie 3, 2011 at 6:35 pm

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/vracii-de-la-biserica-universala-promit-vindecarea-la-minut-907023.html

  Dar cu baietii astia ce facem? Atragem atentia asupra multor probleme ale lumii in care traim, dar sa nu uitam ce este mai important.
  Personal mergand cu transportul in comun am auzit cum vorbesc oamenii mai putin cititi si invatati in ale crezului si ce implicatii are parasirea harului.
  Cred ca ar trebui scris mai mult despre acest subiect!
  In rest sincere multumiri ca existati!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 13. Marius said, on iunie 3, 2011 at 6:39 pm

  Si am uitat: au pe OTV sambata sau duminica dimineata predica…

  Apreciază

 14. Iones said, on iunie 4, 2011 at 12:44 pm

  Pentru cei interesati

  Analize pentru depistarea metalelor cu risc de toxicitate din sange:

  http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/toxicologie-servicii-si-tarife-pacienti/metale/

  Apreciază

 15. mihaikon said, on iunie 4, 2011 at 4:20 pm

  in concluzie Homeopatia nu este de incredere,rezultatele sunt mai degraba contradctorii..nu merita efortul de a intra pe acest drum ..avem sfatul parintilor ,bine ar fi ca pasionatii de homeopatie sa isi canalizeze eforturile inspre fitoterapie

  Apreciază

  • mihaikon said, on iunie 4, 2011 at 6:55 pm

   Marian exNorvegia
   “Mai mult ingradirea Dreptului de a fi homosexual ,nu o poate face omul Noului Testament”….a fost o exprimare pretentioasa …gresala mea ..ce am vrut sa spun era :daca atitudinea dura caracteristica Vechiului Testament…ochi pentru ochi,era probabil justificata de contextul istoric ,dupa ce a venit Hristos (care ne atrage atentia ca a venit pentru cei bolnavi nu cei sanatosi ),si a indepartat elegant pe cei care ridicau piatra…si-a lasat sfintele picioare spalate de lacrimile” spurcate” ale curvei..care a’propos era probabil si gomorita-sodomita…(mai mult i-a rezervat onoarea de a fi prima care sa Il vada dupa inviere inainte de apostoli…) cred ca duritatea veche trebuie inlocuita cu mai multa tactica in abordarea homosexualilor …nu din ingduintza fatza de homosexualitate..ci din frica de a nu opri intoarcerea fratelui( fie si cu pretul inghitirii scarbei proprii pana la a nu o mai simti)…am mai incercat sa zic ca Dumnezeu insusi nu isi permite sa calce in picioare libertatea omului din respect pentru minunatia omului (o spune pr. Rafail Noica ,si tot e spune ca” porunca „Dumnezeiasca nu trebuie inteleasa in chip militarist )…cum as putea eu sa spun -nu iti dau voie sa fii homosexual te bag la puscarie daca pot .Imi repugna la fel de mult ,sablonul nu judeca aproapele folosit ca justificare pentru homosexuali …realizez recitind ce am scris imai sus in pagina ca puteai sa crezi ca am repetat un discurs ONG ist..Soros ist….deci iti justific comentariul cu creierii spalati …Doamne ajuta!

   Apreciază

 16. mihaikon said, on iunie 5, 2011 at 4:48 pm

  Tu poti sa zici ce vrei …Doamne ajuta !

  Apreciază

 17. mihaikon said, on iunie 5, 2011 at 4:53 pm

  Marian exNorvegia
  esti obositor tinere ..si pur si simplu nu intelegi ce spun ,imi pui in gura cuvinte pe care apoi tot tu le demontezi ,sanatate si drum bun …sau mai pe scurt valea .Inainte de fi comentator pe un blog ca acesta ar trebui sa citesti macar cateva carti importante …nu multe …doar atat cat sa deosebesti nuantele in exprimare .

  Apreciază

 18. mihaikon said, on iunie 5, 2011 at 10:54 pm

  imi pui in gura vorbe si apoi le demontezi …e clar ca nu intelegi…pentru oricine citeste cu atentie dialogul dintre noi ….lasa sa treaca noaptea si peste creierasul tau .

  Apreciază

 19. […] Întregul concept de a vindeca candidoza prin mascarea simptomelor, precum și folosind diverse tratamente dermatologice este o idee eronată.  Dacă te hotărăști să te vindeci o dată pentru totdeauna de infecția cu candida nu este o opțiune să adopți un regim de viață corect doar pentru o perioadă de timp, deoarece în momentul în care îi vei oferi din nou hrana preferată de care are nevoie, acest fung va lua amploare, și tot efortul tău va fi egal cu zero, de aceea adevărul este că singura cale de a scăpa vreodată de candidoză este de a adopta noi obiceiuri alimentare, și, foarte important, de a le păstra. Este foarte posibil să fie incomod la început dar va deveni curând adânc înrădăcinat în rutina ta  zilnică, va deveni ușor, natural și merituos. In plus poti arunca o privire pe acest post: https://saccsiv.wordpress.com/2011/06/03/articolul-zilei-03-06-2011-homeopatia-o-noua-inselare/ […]

  Apreciază

 20. […] Articolul zilei (03.06.2011): HOMEOPATIA, o noua inselare […]

  Apreciază

 21. […] Articolul zilei (03.06.2011): HOMEOPATIA, o noua inselare […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: