SACCSIV – blog ortodox

Viktor Orban: „Eliberarea Ungariei de FMI este un pas către autodeterminarea naţiunii”. INTREBARE: In ritmul asta, o fi bine sa mai zboare cu avionul?

Posted in FMI, FONDUL MONETAR INTERNATIONAL, UNGARIA by saccsiv on iulie 27, 2010

   Citez din articolul Viktor Orban: „Eliberarea” Ungariei de FMI, un pas către autodeterminarea naţiunii.:

   „Eliberarea” Ungariei de Fondul Monetar Internaţional este un pas înainte către autodeterminarea naţiunii, iar după ce actualul acord stand-by expiră în octombrie, Budapesta nu va mai fi legată de instituţia internaţională, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio, monitorizat de Money.ro.

   Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat că problema salariului guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate şi Uniunea Europeană (UE) sau FMI nu au niciun cuvânt de spus în această chestiune.

Ungaria trebuie să fie recunoscătoare FMI şi UE că au salvat Ungaria de la colaps financiar în 2008, însă au impus condiţii foarte dure, a dăugat el.

„Ungaria trebuie să fie recunoascătoare FMI că nu a lăsat ţara să urmeze soarta Greciei. Chiar dacă a impus condiţii foarte dificile, a oferit o alternativă la prăbuşire”, a spus premierul.

   Acordul stand-by nu este un „cadou, ci un împrumut” cu dobândă, care expiră în octombrie, după care Ungaria şi FMI pot să meargă pe drumutri separate, a subliniat Orban.

   Înţelegerea Ungariei cu FMI conţine două prevederi importante: plata împrumutului şi limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.

   „Creditul trebuie plătit şi va fi. După ce acordul va expira în octombrie, Ungaria nu va mai fi legată de FMI. Am considerat mereu înţelegerea ca o moştenire forţată. Nu cred că este normal ca economia Ungariei să nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas către autodeterminre naţională”, a spus el.

   Relaţia Ungariei cu UE este total diferită, a declarat Orban, iar UE va stabili un termen limită pentru toate ţările membre ale căror deficite depăşesc 3%.

   „Vom reduce deficitul bugetar sub 3%. Întrebarea este când. Dar nu mai există criterii individuale. UE va stabili un termen limită pentru toate statele cu deficit excesiv”, a spus Orban.

   FMI şi UE au renunţat în urmă cu două săptămâni la discuţiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, după ce Ungaria au respins ideea adoptării a noi măsuri de austeritate, optând în schimb pentru taxarea suplimentară a băncilor şi plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor băncii centrale.

   Iata si ce putem citi in articolul Guvernul ungar: „Du-te-acasă, FMI!”:

   Tensiunile dintre Ungaria şi FMI ar putea reprezenta un avertisment pentru România, însă în ce măsură situaţiile celor două economii sunt comparabile? Cert este că delegaţia trimisă acasă de executivul de la Budapesta lasă în urma ei un tablou mai degrabă gri decât negru.

   Politicienii maghiari par să fi uitat de regulile diplomatice după ce FMI şi UE au suspendat, weekendul trecut, discuţiile privind evaluarea acordului de împrumut încheiat în 2008. „FMI nu va avea niciun cuvânt de spus în legătură cu modul în care atingem obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 3,8% din PIB“, a declarat premierul Viktor Orban, subliniind că nu vor fi introduse noi măsuri de austeritate, care ar fi, în opinia cabinetului, principalul motiv al scăderii economice şi al creşterii ratei şomajului.

   Aceasta în timp ce ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, a dezvăluit că reprezentanţii Fondului şi ai Bruxelles­ului nu sunt de acord cu introducerea unei taxe speciale asupra băncilor, ceea ce ar urma să aducă, numai în 2010, circa 700 de milioane de euro în plus la buget. „Trebuie să luăm această măsură pentru că astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar. Pentru anul viitor, acesta va fi de sub 3%, deci vom fi în elita UE“, a adăugat Matolcsy.

   Aparent, disensiunile sunt greu de reconciliat. În realitate, spun unele voci, ar putea fi vorba doar de o strategie electorală, partidul de guvernământ maghiar încercând să obţină o amânare a deciziilor nepopulare până după alegerile locale din octombrie. „Analiştii se aşteaptă ca Executivul să anunţe un nou set de măsuri de austeritate după scrutin“, arată reprezentanţii Equilor, bancă de investiţii cu sediul la Budapesta.

   Indiferent de motivele reale ale conflictului, România are, deodată, şansa să pară elevul silitor al clasei, care îşi face temele la timp şi ascultă de „profesorii“ de la Washington şi Bruxelles. Doar că asta s-ar putea să nu fie de-ajuns. „Cazul Ungariei are şi un risc de contagiune pentru alte state est-europene, dar acestea se pot proteja prin continuarea reformelor şi restructurărilor“, crede preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow.

   Comentariu saccsiv:

   Asadar, in ritmul asta, conducerea Ungariei o fi bine sa mai zboare cu avionul? Cititi va rog si:

Polonia avea tendinta de a nu merge in rand cu lumea. Conducerea poloneza a murit intr-un accident de avion. Va merge de acum Polonia in rand cu lumea?

ERA EVIDENT: Polonia accepta un imprumut de 20 miliarde de la FMI … SONDAJ: In cat timp credeti ca va intra intr-o mare criza?

   Dar daca Viktor Orban doar pare curajos? Daca este vorba doar de un joc? Voi reveni asupra subiectului.

 

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 27, 2010 at 2:30 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. anonim said, on iulie 27, 2010 at 2:35 pm

    La ora asta pe OTV e o emisiune super interesanta.
    O recomand, e singura emisiune la care ma uit pe aceasta televiziune.

    Apreciază

    • G-man said, on iulie 27, 2010 at 3:01 pm

      da nea Barbu zici ca a luat lectii de la saccsiv . :).. e bine ca discuta
      da nu stiu cum sta la capitolu credinta ..

      Apreciază

      • anonim said, on iulie 27, 2010 at 6:37 pm

        Din ceea ce am vazut eu in emisiune de astazi, a fost un comentariu interesant al lu Barbu, sunt sigur ca acest om ii mai crestin decat fooooarte multi ce se bat in cu caramida in piept ca sunt crestini.
        Omu asta are nota 10 din partea mea.
        Dumnezeu sa-l apere ca sigur deranjeaza foarte multe „persoane”.

        Apreciază

      • G-man said, on iulie 27, 2010 at 7:01 pm

        deranjeaza ..da sa nu uitam ca subiectele astea cu dictatura mondiala sunt” combatute” de multi si aici intra 1 milion de rataciti .. yoghini .. sectanti … chiar de oamenii lor care vor sa fie ceva rascole…
        deci ma intereseaza mai putin subiectu daca respectivu care il discuta e .. crestin doar in „buletin „.. si la emisiune nu am auzit o voce crestina numai aberatii din intelegerea gresita a Bibliei ..
        daca pe tine nu te intereseaza treaba ta, pe mine da .ca deja cred ca meritam sa fie toata tara sub ape la cum crede romanu in Dumnezeu …unii combina cu astrologia ,. unii cu maiasii unii nu cred in VT ,, unu zicea ca stapan peste bogatiile acestei lumi e diavolul ..asa a inteles el din textu evanghelic cu ispita Mantuitorului …
        daca ne intereseaza doar unde o sa fie bombe si unde o sa fie razboi ..da capitolu credinta nu il punem si nici macar nu ne trece prin cap sa il punem la punc ..asa conform scrierilor lasate de sfintii … atunci degeaba aflii unde e buncaru ..ca vanga nu o sa te salveze nici aici nici in viata vesnica…

        Apreciază

      • anonim said, on iulie 27, 2010 at 7:30 pm

        Intradevar, in emisiune intra fel si fel de rataciti. Cand am zis de „ii mai crestin decat fooooarte multi ce se bat in cu caramida in piept ca sunt crestini” m-am referit la critica adusa de Barbu la adresa BOR-ului, critica plecata de la lipsa de reactie a celor din urma in chestiunea actelor biometrice, a noilor carduri medicale rfid.
        Ma rog, sa nu se inteleaga ca-s vreun fan de al sau, insa pot spune ca-i singurul ziarist care MOMENTAN ma unge pe suflet, fiindca abordeaza subiecte de care orice alt ziarist nici nu are habar.

        Apreciază

      • G-man said, on iulie 27, 2010 at 7:34 pm

        nu am vazut partea aia m-am uitat dupa ce am vazut mesaju tau ..da oricum e bine ca se aude si la tv asfel de lucruri .
        si mai mi-a placut ca la trimis pe ala cu serpilienii la oreste in emisiune.

        Apreciază

    • C.Tomescu said, on iulie 28, 2010 at 8:37 am

      anonim nu exista grad de comparatie pentru crestin , ori esti ori nu esti.

      Apreciază

  3. spellmaker said, on iulie 27, 2010 at 2:52 pm

    Sigur nu vor zbura cu avionul.Nu vor merge nici cu trenul…

    Apreciază

  4. C.Tomescu said, on iulie 27, 2010 at 2:53 pm

    Nu e musai sa fie o copie la indigo cu ce s-a intamplat in Polonia poate sa il elimine si altfel. nu……?

    Apreciază

  5. karenin said, on iulie 27, 2010 at 3:12 pm

    poate sa fie si parte integranta a „schemei” de ansamblu la care lucreaza sistemul…cu sau fara stiinta lui viktor orban. daca trece ungaria printr-o criza majora s-ar putea ca cei mai afectati sa nu fie ungurii ci vecinii mai slabi. si mai ortodocsi…

    Apreciază

    • C.Tomescu said, on iulie 27, 2010 at 5:36 pm

      Nu vad ca pe un atac la adresa ortodoxiei ce li se intampla ungurilor. E posibil sa fie o schema ce momentan inca nu ii intelegem rostul, dar e posibil sa fie o incercare gen Polonia de a refuza bani de la FMI si urmarile le-am vazut cu totii. Vom vedea curand ce si cum!

      Apreciază

  6. Crestin ortodox said, on iulie 27, 2010 at 6:16 pm

    Saccsiv, ai observat ce logo are noua emisiunea „Subiectiv” de pe Antena3 ??????? Interesant nu??????!!!!!!!????????

    PS Deasemena si pe canalul MTV la cateva momente alternativ apare acelasi logo….deci step by step 🙂

    Apreciază

  7. fanu said, on iulie 28, 2010 at 4:20 pm

    orban este politician, scopul unui politician scuză mijloacele de obicei, iar dedublarea spre menţinerea capitalului politic către păstrarea puterii cu orice preţ îl duc în a ispiti poporul său să creadă că declaraţiile sunt spre folosul naţional…

    orban fie o cerut un răgaz ue şi fmi până după alegeri şi atunci poate să declare cam ce vrea ca mai apoi după ce căştigă să revină la alte măsuri dar în esenţă cu acelaşi fond cerut de ue şi fmi fie este sincer ceea ce va duce la măsuri or împotriva lui cât mai ales embargo pentru ungaria

    înclin să cred în prima variantă fiindcă deja în România s a minţit spre a se câştiga alegerile apoi s au luat măsurile fiindcă deja intervalul de timp între alegeri este suficient şi constant spre a se aplica cât mai metodic birul şi robia după cum vor stăpânii iluminaţi…

    Apreciază

  8. JuaNiTo said, on iulie 29, 2010 at 12:11 am

    nu va uitati voi la astea voi cautatil pe Domnul ca el o sa vi se ingrijeasca de toate!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.