SACCSIV – blog ortodox

FARA SCAPARE? La sfârşitul anilor ’80, conturile în valută ale Romaniei fuseseră blocate. S-a rezolvat printr-un … imprumut la FMI. Acum, datoria externă a României este de trei ori mai mare decat acum trei ani …

Posted in FMI, Romania by saccsiv on iulie 26, 2010

   Citez din articolul Forbes: Datoria externă a României s-a triplat în ultimii trei ani:

   Datoria externă a României s-a triplat în ultimii trei ani şi continuă să urce ameninţător. Până când? Fără reforme de substanţă şi cu măsuri de austeritate care nu aduc suficiente venituri la buget, România va fi nevoită să-şi rostogolească datoriile prin noi împrumuturi.

   În 1981, România se pregătea să ramburseze anticipat întreaga datorie externă evaluată la aproximativ 15 miliarde de dolari. Puţini ştiu că la sfârşitul anilor ’80, România intrase parţial în încetare de plăţi, iar conturile în valută îi fuseseră blocate.

   A fost nevoie de un împrumut de la FMI de 1,5 miliarde de dolari (o sumă mare pentru acele timpuri) pentru rezolvarea situaţiei. 30 de ani mai târziu, în România se discută din nou despre datoria externă care a ajuns la finalul lunii mai la 87 de miliarde de euro (peste 112 miliarde de dolari), potrivit datelor Băncii Naţionale (BNR). În trei ani şi jumătate, datoria externă (publică şi privată) s-a triplat de la 30 de miliarde de euro în 2006 la aproape 90 de miliarde de euro (116 miliarde de dolari) în luna mai 2010. 

   Suma reprezintă peste 70% din PIB-ul pentru acest an. „Îngrijorător nu este nivelul datoriei, ci ritmul de creştere”, consideră profesorul de economie Mircea Coşea, care avertizează că este greu de întâlnit un caz asemănător în istoria economică globală din ultimii 50 de ani.

   DE LA PRIVAT LA PUBLIC

   Principalul generator al vitezei de creştere a datoriei externe l-a constituit acordul cu instituţiile financiare internaţionale. În primăvara anului trecut, România a fost nevoită să se împrumute 20 de miliarde de euro. Nu pentru că nu-şi mai putea plăti datoria publică, situată la puţin peste 11 miliarde de euro, ci pentru că datoria privată a băncilor şi companiilor străine devenise un risc pentru ţară.

   Anii de boom economic au adus totodată şi un salt al datoriei private. De la 18,2 miliarde de euro în 2006 la 54,6 miliarde de euro în mai 2010. Problema apare atunci când datoria privată devine publică, aşa cum s-a întâmplat deja în România. Mecanismul este explicat de economistul Ilie Şerbănescu:

   „Prin deciziile de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 40% la 25%, parte din banii FMI a fost eliberată în piaţă, iar de aici s-a scurs către companiile-mamă”. Asta deşi grupurile financiare străine cu expunere în România şi-au luat angajamentul faţă de FMI că vor menţine finanţările acordate pe plan local şi chiar vor oferi sprijin prin capitalizări dacă este cazul.

   Marea întrebare este dacă această acumulare masivă de datorii – un fenomen mondial care a luat amploare ca urmare a crizei – poate fi oprită. Cu un nou împrumut de la FMI, România îşi va amâna termenele de plată, dar va acumula şi mai multe datorii. Până când? Până când statul nu îşi va fi restrâns aparatul bugetar, nu îşi va fi reformat sistemul de asistenţă socială şi nu îşi va fi impus o politică prudentă de cheltuieli publice.

   Comentariu saccsiv:

   Walther Rathenau scria la 24 decembrie 1921 in Wiener Freie Presse:

   „Trei sute de oameni foarte apropiati intre ei ghideaza mereu destinele economice ale continentelor si tot ei decid cine le sunt succesorii

   Cititi va rog si:

Citate celebre ale unor masoni sau evrei sionisti faimosi

   Asadar, cand Romania era pe punctul de a-si fi platiti datoriile sau cand deja le platise, conturile în valută îi fuseseră blocate … A fost nevoie de un împrumut de la FMI de 1,5 miliarde de dolari.

   Stim cu totii ce forta colosala au stapanii FMI si ai Bancii Mondiale:

Instrumente ale crearii GUVERNULUI MONDIAL (partea 1): BANCA MONDIALA

Instrumente ale crearii GUVERNULUI MONDIAL (partea 2): FMI (Fondul Mondial International)

   Dar cand mai aflam de cate o astfel de stire, constientizam si mai bine proportiile grozaviei …

   Intr-adevar, tara noastra este distrusa:

Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa implementeze strategii …

Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert de Românie

Cum se leaga lucrurile: conditiile aderarii Romaniei la UE, refuzul guvernarii de a pregati un plan anti-criza, motivele reale ale acordului de imprumut cu FMI si iminentele masive miscari de strada

In 1989 STAPANII l-au folosit pe Laszlo Tokes. Il mai folosesc oare si acum sau actioneaza de capul sau?

MUGUR ISARESCU, un greu in Romania, o marioneta de rang inalt a ELITELOR …

Statul face cadou asiguratorilor 137 de milioane de euro pe an, din buzunarele noastre

VIDEO – DIN CICLUL „ROMANII SUNT IN PLUS, HAI SA EXPERIMENTAM PE EI”: BASF ne testeaza rezistenta la INITIUM. Detalii despre relatia BASF – ELITE

VIDEO – Ilie Serbanescu: E apocaliptic, puterea vinde Romania ungurilor, ca sa poata taia pensiile si salariile

VIDEO: SE VINDE TOT, suntem intr-un PROGRAM DE DEZINTEGRARE NATIONALA DIRIJAT DIN AFARA

Seful e-Romania: un proiect care „NU VA PUTEA FI OPRIT DE NIMENI”

PARLAMENTUL si GUVERNUL Romaniei, marionete ale PAPUSARILOR planetari

   Dar nici restul planetei nu sta cu mult mai bine, ca doar STAPANII n-au declansat criza doar pentru tara noastra:

Criza financiara din SUA, etapa principala in edificarea NOII ORDINI MONDIALE

CINE A PROVOCAT CRIZA? CINE NE DĂ « SOLUŢIA »?

   Am postat acest articol spre a reaminti cat de puternici sunt cei de la butoane si cat de iluzorie este orice actiune lumeasca, ce nu face altceva decat sa se inregimenteze, voit sau nu, la:

Ultima revolutie: NOUA ORDINE MONDIALA reala impotriva falsei “Noi Ordini Mondiale”

   De ce a ingaduit bunul Dumnezeu toate acestea? Pentru ca ne apropriem de final:

PROFETIA Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 26, 2010 at 12:06 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Saul said, on iulie 26, 2010 at 12:12 pm

    Nu am inteles, de ce au fost blocate conturile Romaniei?

    Apreciază

  3. CANTASTIM said, on iulie 26, 2010 at 1:12 pm

    EXISTĂ SOLUŢII!

    1) Specialişti în finanţe susţin că majorarea TVA-ului cu 1% ar fi echivalat cu suma obţinută prin tăierea cu 25% a salariilor. Asumarea răspunderii în Parlament de către guvern pentru cele două legi prin care se reduc pensiile şi salariile este un gest inuman, împotriva Poporului Român. Cele două legi nu au avizul CES-ului.

    Invocarea articolului 53 din Constituţie pentru asigurarea legalităţii celor două legi este aberantă. Din această cauză se fac presiuni mari la vîrful Curţii Constituţionale pentru a declara legile respective ca fiind constituţionale. Li s-au promis avantaje materiale legate de evitarea reducerii salariilor pentru magistraţii Curţii Constituţionale, la fel cum s-a întîmplat şi cu pachetul de legi prin care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea. Ca urmare, magistraţii Curţii Constituţionale au putut cumula pensia cu salariul, astfel că la salariile mari, de aproximativ 200 milioane de lei vechi pe lună, se adaugă şi pensii de peste 100 de milioane de lei vechi pe lună.
    2) Reanalizarea cheltuielilor prevăzute în buget şi reducerea cu 20-30% la capitolele la care acestea sînt prea mari sau inoportune pentru această perioadă de criză. Să se înceapă cu Preşedinţia şi să se termine cu ultimul ordonator de credite.
    3) Să se stabilească sarcini şi răspunderi concrete pentru Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Interne în scopul reducerii cu cel puţin 25-30%, într-o primă etapă, a economiei subterane care astăzi păgubeşte bugetul de stat cu cel puţin 40 de miliarde de euro pe an. Evaziunea fiscală prin contrabandă este de 10 miliarde de euro pe an, din care la ţigări este de 1 miliard. Acciza joacă iarăşi un rol deosebit de important ca resursă în formarea bugetului. Evaziunea fiscală din neplata accizei la produsele petroliere ajunge şi la 5 miliarde de euro pe an.
    4) Să se introducă imediat un sistem de impozitare a profiturilor şi veniturilor în mod diferenţiat şi proporţional, cu cote de 10-12% pentru veniturile mici şi de pînă la 40-50% pentru veniturile mari, renunţîndu-se la cota unică de impozitare, care aduce în fiecare an venituri mai mici la bugetul de stat. Numai din înlocuirea acestui sistem de cotă unică se pot realiza venituri de 3-4 miliarde de euro anual.
    5) De urgenţă trebuie realizată o strategie naţională pentru echilibrarea balanţei comerciale externe, întrucît România se apropie cu paşi repezi de statutul de piaţă de desfacere, îndeosebi pentru ţările UE. Odată cu aceasta trebuie avută în vedere şi recucerirea pieţelor externe tradiţionale, pe care România le-a avut înainte de 1989.
    6) Trebuie reanalizate contractele de privatizare, iar acolo unde se constată că acestea nu au fost respectate, statul să intervină pentru recuperarea capacităţilor de producţie care au adus înainte de privatizare sume importante bugetului de stat. Esta cazul Petromului, BCR-ului, ALRO Slatina, unităţilor de producţie şi transport a energiei electrice şi a gazului etc..
    7) Trebuie adoptată o strategie de dezvoltare a ţării prin crearea unui sector strategic de stat în economie aşa cum este în toate ţările dezvoltate din lume şi care să cuprindă cele mai importante societăţi cu rol major în asigurarea resurselor necesare la bugetul de stat şi, deosebit de important, în asigurarea independenţei şi siguranţei naţionale.
    8) Să se renunţe în această perioadă la cedarea către Fondul Proprietatea a 20% din dividendele realizate de cele mai eficiente societăţi şi companii româneşti, care totalizează peste 1 miliard de euro anual. Aceşti bani trebuie vărsaţi, de urgenţă, la buget.
    9) Asigurarea investiţiilor necesare pentru relansarea producţiei industriale şi a agriculturii, de unde se obţin bani reali pentru buget.
    10) Confiscarea marilor averi realizate prin fraudă.
    11) Orientarea către alte pieţe financiare, cum ar fi China, de unde se pot obţine împrumuturi rapide şi la o dobîndă mai mică decît împrumuturile obţinute de la FMI.

    Apreciază

    • silviu said, on iulie 26, 2010 at 1:53 pm

      vb numai aiureli . E adevarat ca o ducem rau ca isi bat astia joc de noi , dar la ce ai spus sunt doar niste prostii obs. nr .1 e total aiureaaaaa !!! obs. 3 !!!! daca se fiscalizeaza economia neagra ai sa cumperi doar produse cu chimicale si nu ai sa mai vezi vreun taran prein piete !!! obs. 4 o aberatie ce investitor ar mai sta in Romania cu 40 % impozit =))) , fie el si roman !!!obs. 5 se poate realiza doar prin reducea importurilor. SINGURA solutie in aceste mom de DEFLATIE!! obs 6!!!! cu petrom is de aceiasi parere cu tine , insa cu BCR care a fost vandut 2,7 miliarde de euro eu cred ca BCR nu va mai fi vreo data la capitalizarea aceasta> ……………………………………………

      Apreciază

  4. CANTASTIM said, on iulie 26, 2010 at 1:13 pm

    scuze de off-topic, un articol interesant: http://smbro.anyhow5.com/2010/07/26/salvarea-romaniei-cu-doar-5-miliarde-de-euro/

    Apreciază

  5. PIONERU said, on iulie 26, 2010 at 4:42 pm

    @CANTASTIM
    Frate drag, eşti înafara realităţii cu propunerile tale, chiar dacă ele sunt pline de bun simţ şi spirit de drepate !
    Ceea ce spui tu nu poate fi înfăptuit decât de un dictator patriot(un gen de Vlad Ţepeş redivivus, pe care mulţi dintre noi îl visează).
    Dar uiţi cine controlează -APARENT-acum lumea : urmaşii tribului lui dan.Sunt atât de bine înfipţi în şa, încât PARE că nimeni şi nimic nu le poate sta în cale.
    Crezi că ar putea să mai apară un patriot în condiţiile actuale în europa sau aiurea?
    Eu cred că numai în cazul unui război, un astfel de om ar putea fi ridicat de Dumnezeu pentru români.Oare îl mai merităm ?
    După 25 mil de avorturi în 20 de ani, putem spera la un lider adevărat?
    După vânzările lui Antonescu şi celălalt escu, crezi că se mai aşează vreunul în linia de tragere?
    Mare şi milostiv e Domnul, voia Lui cu noi !

    Apreciază

  6. Ciprian said, on iulie 26, 2010 at 11:56 pm

    „Să nu luați arma în mână și să apărați alte teritorii decât acelea care ne aparțin și pe care sunt clădite urme de credință românească (…). Iubiți-i pe preoți acum când îi mai aveți, căci va veni o vreme când nu îi veți mai avea.” Pr. Arsenie Boca mai actual decât oricând… „Cine are minte să ia aminte”
    Doamne Ajută!

    Apreciază

  7. Stefan said, on iulie 27, 2010 at 8:12 am

    In perioada urmatoare se va vedea ce fel de servicii speciale avem… Daca astia nu-si fac treaba cu patriotism, suntem mancati…. In ultimii 20 de ani… de fapt pe cine au slujit acesti functionari?….

    Apreciază

  8. CANTASTIM said, on iulie 27, 2010 at 12:30 pm

    Cer scuze, multi o sa ma injure…dar, se poate verifica la Brasov stirea de azi? multumesc!

    Ne pregătim de război, sau vine foametea?

    ALIMENTE PE CARTELĂ!

    La 23 iulie 2010, Consiliul Judeţean Braşov a votat alocarea sumei de 5,5 miliarde de lei (vechi) pentru tipărirea, la Imprimeria Naţională, a 4,5 milioane de cartele de raţionalizare a hranei. Lista produselor alimentare care urmează a fi livrate pe cartelă arată astfel: 1) pîine – 380 de grame pe zi, de persoană; 2) carne – 532 de grame pe săptămînă, de persoană; 3) preparate din carne – 210 grame pe săptămînă, de persoană; 4) lapte – 185 de mililitri pe zi, de persoană; 5) ulei comestibil – 231 de mililitri pe săptămînă, de persoană; 6) zahăr – 231 de grame pe săptămînă, de persoană; 7) cartofi – 1.100 de grame pe săptămînă, de persoană.

    Lista cuprinde şi alte produse alimentare, ca brînză, orez, paste făinoase, legume, conserve, precum şi obiecte de îmbrăcăminte şi de încălţăminte etc. E clar că avem de-a face cu un eveniment grav şi fără precedent. Întrebările care se nasc sînt multe, iar ele necesită răspunsuri urgente: a) Aceste cartele au fost votate în baza Ordinului nr. 109/21 ianuarie 2003, al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale – era o cerinţă necesară pentru aderarea României la NATO; de cîţiva ani, însă, acest Oficiu nu mai există, pur şi simplu s-a evaporat. De ce, brusc, a fost activat, acum, acest Ordin de factură militară? b) Cartelele sînt sub formă de tichete, cîte unul pentru fiecare familie – dar, de ce avea nevoie judeţul Braşov de un număr atît de mare, 4,5 milioane, cînd numărul familiilor din acea unitate administrativă e mult mai mic – cca. 200.000? c) De ce numai Braşovul a hotărît tipărirea cartelelor? Urmează, cumva, şi celelalte 40 de judeţe, plus Municipiul Bucureşti? d) Există vreo legătură între raţionalizarea hranei în România şi planurile de atacare a Iranului, întîi de către Israel şi, apoi, de către SUA, de pe teritoriul ţării noastre, cel mai tîrziu pînă la sfîrşitul anului? Noi avem informaţii că Turcia şi Bulgaria au refuzat să pună la dispoziţie forţelor atacatoare teritoriile lor. În acest caz, România se va expune unor riscuri colosale, mai ales că Iranul are parteneriat cu Rusia şi China, dar şi cu alte forţe militare. e) Ce rol joacă judeţul Braşov în atacarea Iranului? Este el, oare, un poligon de încercare, avînd în vedere că are un relief muntos, ca Iranul? A trebuit să cadă, luni, un elicopter israelian, accident soldat cu 7 morţi, ca să afle lumea cam cu ce se îndeletnicesc evreii pe aici. f) Dacă nu va fi război, atunci ce va fi? Probabil că va fi o foamete mare, provocată de agravarea crizei economice şi sociale.
    Iată tot atîtea motive de îngrijorare. Nici nu avem nevoie de mai multe elemente ca să fim preocupaţi; pentru prima oară după al II-lea război mondial, în România se pune problema alimentelor şi hainelor pe cartelă! Prin urmare, 2-3 felii de pîine pe zi. Aici ne-au adus nenorociţii ăştia de Băsescu, Udrea, Blaga, Videanu, Berceanu, Poteraş, Falcă, Hava şi alţi mafioţi ordinari…

    Copyright Romania Mare

    http://www.romare.ro/?cmd=displaystory&story_id=3280&format=html

    Doamne-ajuta!

    Apreciază

  9. em said, on iulie 27, 2010 at 4:12 pm

    http://www.serafimpantea.ro/2010/06/17/durutul-cot-ca-virtute-crestina
    „…dar ce ne facem când avem în față un întreg sistem, politic, administrativ, social care este putred de la cap până la coadă? Ne apucăm să facem revoluție sau ne creăm un microclimat și ne izolăm parțial de ceea ce se întâmplă în jurul nostru? Dacă vedem ceva rău, suntem datori să atragem atenția. Se întâmplă însă de multe ori ca ceea ce spunem sau ceea ce vrem să facem să fie privit cu ochi nu tocmai buni de către cei care au frâiele în mâini. Și atunci ne vedem mai departe de viața noastră, de propovăduirea prin casele unde suntem ascultați și altele asemenea. Oare nu vedeau apostolii că împărăția romană e cu susul în jos? Nu vedeau că guvernatorii nu au nici un dumnezeu și că fac mai mult rele decât bune? Bineînțeles că vedeau, și deși mulți dintre regi, împărați, guvernatori și alții ca ei s-au temut și se tem că vreun creștin le va răpi „împărăția”, totuși noi am învățat care sunt lucrurile care contează cu adevărat așa că nu ne dorim ceea ce au ei.

    Mulți oameni în ziua de astăzi fac atacuri de cord, atacuri cerebrale, diabet, ulcer și o grămadă de alte boli din cauza stresului. Li se pare că pot să răstoarne munții, să schimbe stăpânirile care sunt rele, să facă fotbalul să fie din nou sport și nu plimbare de valize cu bani sau să facă politica să fie în interesul poporului. Și încep bieții oameni să se agite și să se dea de ceasul morții în timp ce alții pe lângă ei au grijă să le bage bețe în roate cu sau fără voie și să le zădărnicească eforturile știut fiind că mult mai ușor este să prăvălești decât să zidești.

    Și atuncea, când vezi că ai ajuns într-o cetate în care nu este primită propovăduirea, te dai înapoi, scuturi praful de pe sandale ca să nu spună că le-ai luat măcar și varul de pe pereți și până când vor vrea să asculte sau până când se vor găsi alții care să se arate a fi pământ roditor „intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău” pentru tine și pentru lume așteptând cu multă răbdare vremea la care vei fi chemat să-ți faci lucrarea în lume.”

    Apreciază

  10. […] FARA SCAPARE? La sfârşitul anilor ’80, conturile în valută ale Romaniei fuseseră blocate. S-a… […]

    Apreciază

  11. […] FARA SCAPARE? La sfârşitul anilor ’80, conturile în valută ale Romaniei fuseseră blocate. S-a… […]

    Apreciază

  12. […] FARA SCAPARE? La sfârşitul anilor ’80, conturile în valută ale Romaniei fuseseră blocate. S-a… […]

    Apreciază

  13. […] FARA SCAPARE? La sfârşitul anilor ’80, conturile în valută ale Romaniei fuseseră blocate. S-a… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.