SACCSIV – blog ortodox

Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa implementeze strategii …

Posted in FMI, ILIE SERBANESCU by saccsiv on mai 31, 2010

   Citez din articolul  Putea fi altfel fara guvernul Boc?:

   Putini din pacate au inteles in urma cu un an ceea ce unii si mai putini au spus despre acordul incheiat atunci cu FMI ca nu va aduce nimic bun pentru simplul motiv ca implica un imprumut masiv pentru altii, respectiv bancile straine din Romania, si nu pentru populatie, businessul romanesc sau statul roman, respectiv platitorii acestui imprumut.

Si, iarasi din pacate, cu toate ca acum dupa un an s-a dovedit ca a iesit rau, caci Romania se afla intr-o situatie si mai grea decat in urma cu un an, inca se mai ocoleste adevarata problema, punandu-se totul pe seama incompetentei guvernului Boc, care n-ar fi stiut ce sa faca cu banii!

Pai, ce sa faca cu ei cand nu erau de fapt pentru el?! A platit salarii si pensii din cele 2 miliarde euro pe care FMI i-a permis sa-i ia din imprumut pentru finantarea deficitului bugetar. Grosul din cele peste 9 miliarde euro intrate in tara din imprumutul de la FMI a ajuns la destinatia prevazuta: bancile straine din Romania.

   Si aceasta in timp ce guvernul a trebuit sa se imprumute din alte parti pentru restul nevoilor sale! Nu discutam acum si aici daca justificate sau nu! In orice caz, pretentia ca guvernul Boc – indiferent daca supercompetent sau, dimpotriva, incompetent – sa si faca ceva contra crizei sau macar si altceva decat de a-si satisface pe cat posibil clientela politica este o biata exagerare!

Cele mai penibile reprosuri in aceasta directie vin de la PSD, care era la guvernare impreuna cu PDL in momentul contractarii si perfectarii acordului cu FMI si cunostea prea bine ce hram poarta acest acord si imprumutul insotitor.

   Incompetenta arhivehiculata a guvernului Boc este o pista falsa. Cu orice alt prim-ministru lucrurile s-ar fi desfasurat aproape la fel.

Un economist de talie care intelege bine situatia actuala – calauzit de dorinta profesionala de a face ceva, si nu de aspiratii desarte de putere sau de grandomanii pur si simplu – ar evita sa-si asume functia de prim-ministru in care rolul n-ar fi de fapt altul decat acela de marioneta intr-un joc al altora.

In Romania, guvernul poate trece fondurile de la un minister la altul, dar nu mai poate face nimic din ceea ce este esential, mai ales in conditiile actuale de criza. Guvernul nu mai are nici caderea, nici puterea de a schimba eventual statutul de tara bananiera al Romaniei sau de a modifica ceva strategic in economie pentru interesele nationale pe termen lung.

   Sau, inainte de toate, de a imprima un alt model economic Romaniei, caci actualul duce prin sine la subdezvoltare si saracie.

Cu orice alt guvern – nu doar ca persoane, dar si ca apartenenta politica – lucrurile ar fi ajuns inevitabil in acelasi punct. Oricare guvern care pornea la drum cu un handicap de 20 miliarde euro la incasari bugetare de numai 40 miliarde euro anual nu putea ajunge, mai devreme sau mai tarziu, decat unde s-a ajuns.

A inceput sa se vada si sa se simta ca guvernul roman, indiferent care ar fi acela, nu mai are parghii si instrumente sa implementeze strategii, oricat de minunate ar fi acestea, dupa ce el insusi ca institutie s-a autodeposedat de toate pozitiile nodale, strategice, din economie, instrainandu-le.

Nu mai vorbim ca mai pe nimic! A inceput sa conteze ca Romania nu mai are banci proprii si nu se cunoaste in lume exemplul vreunei tari care sa se fi dezvoltat fara banci proprii, ci doar cu banci straine.

A inceput sa se simta ca nu poti sa mergi inainte doar cu banci si companii de bodyguarzi – singurele care au prosperat in Romania ultimilor ani -, dar fara industrie si agricultura.

Si ca degeaba este Romania in Uniunea Europeana, cu acces direct la o piata de jumatate de miliard de consumatori instariti, cand nu are jucatori, ce sa mai vorbim de campioni, cu care sa fructifice aceasta oportunitate istorica.

Si a inceput sa se resimta sufocant ca de 20 de ani se fura ca in draci din putinul care se mai produce, iar guvernele – oricare au fost acestea, si nu doar guvernul Boc – n-au avut alta preocupare decat de a asigura scurgerea banului public catre clientela politica proprie. Incompetenta guvernului Boc este o tinta falsa.

Adversarii politici nu-si dau probabil seama ca aceasta tinta nu le foloseste lor, ci exact mentorului guvernului Boc, presedintele Basescu. Pentru ca atunci cand situatia politica, economica, sociala va fi mai tensionata, d-l Basescu o va dezumfla, destituindu-l pe d-l Boc. O va dezumfla, dar nu o va si rezolva!

Caci problema nu este d-l Boc! Iar in locul d-lui Boc va veni un alt domn Boc!

   Analiza de Ilie Serbanescu 

   Comentariu saccsiv:

   Sa ne reamintim si cateva pasaje din interviul dat de analistul economic Ilie Serbanescu ziarului Cronica Romana, la 10 octombrie 2008:

    „… Imi pare foarte rau, dar Romania mai este la ora actuala doar asa… un concept. Acum este mai mult un teritoriu. Ce evolutie vor avea lucrurile pe acest teritoriu, nu pot sa spun. Nu depinde de Romania. Nu vad o solutie romaneasca. „
Din pacate, nivelul de trai a crescut pe credit si indeosebi pe credit din import, iar acest lucru reprezinta destabilizarea si dezarticularea economiei. Creditul, indiferent sub ce forma este el, trebuie dat inapoi. Si datul acesta inapoi inseamna ca va trebui sa scadem si nivelul de trai, acela care acum a crescut, caci atunci cand incepi sa dai banii inapoi, se plateste de undeva si se plateste din ceea ce ai. Asa, la nesfarsit, ca vom primi iar credite, asta e foarte putin probabil, mai ales in conditiile crizei actuale internationale, cu care Romania nu are legatura dar ale carei consecinte le va prelua fara indoiala.„

   „Romania vrea sa faca economie, fara economie reala… Industria a distrus-o – aia cata era, alta nu a mai pus in loc – de agricultura nu mai spun… Este o economie in care se fac importuri fara sa se faca exporturi, fara infrastructura rutiera si feroviara, ce sa mai spun de infrastructura sociala… Oamenii traiesc in majoritate in blocurile facute pe vremea comunismului, merg cu metroul din vremea comunismului… Am ajuns sa ne laudam cu singurul obiectiv turistic din Bucuresti… casa – zisa a Poporului… Altceva nu mai avem de aratat. Parcurile le-am daramat… „

Toata clasa politica, de la Stanga la Dreapta, a fost la guvernare si a dovedit ca nu este in stare sa faca nimic altceva decat tot jaf.„

   „La noi nu creste productia, cat creste consumul. Si atunci, productia neputand tine pasul cu consumul, decalajul acesta se mareste tot timpul si avem mereu mai mult de platit unora, care deocamdata au interes sa bage bani aici. Dar cand nu vor mai avea interes…

   „Multinationalele sunt cele care au produs aceasta situatie. Acum 5 ani, in 2003, cand nu erau practic investitii straine in Romania, deficitul extern era doar de 5 % echivalent PIB. A crescut de 3 ori in cinci ani. Sa nu ne amagim. Prostiile acestea, ca noi nu suntem in stare, ca noi… sunt povesti, pentru ca noi am plecat din economie. Le-am lasat-o lor. Ei au cascat deficitul, pentru ca acesta le este interesul. Deocamdata orice investitie care se face in tarile… bananiere, cum este si Romania, cel putin intr-o prima faza, creeaza mai mult import decat export. In Romania poate si mai grav decat in alte tari bananiere. Romania fiind o tara bananiera speciala, care nu produce banane, in rest totul este congruent cu analizele care se potrivesc unei tari bananiere. Grosul investitiilor straine s-a dus in trei sectoare – banci, retail si in imobiliar. Toate acestea nu au nicio legatura nici cu productia, nici cu exportul. Sa nu ne miram ca au creat acest decalaj imens intre exporturi si importuri. Iar cei care au venit in productie au facut doar preluari. In tot ce se poate numi economie reala s-au facut preluari si nu investitii reale de la inceput. Asta, de asemenea, creeaza dezechilibre, in sensul ca doar te inlocuieste pe tine si nu creeaza o industrie noua. Adaus? – Nimic! „

„Argumentul ca trebuia sa privatizam, pentru ca statul s-a dovedit un administrator prost, e valabil doar pana la un punct. Pentru ca, in primul rand, daca administratorul e prost si sunt unii care fura, trebuie sa desfiintezi hotii nu statul, si in al doilea rand, daca nu esti macar o piesa dintr-o retea multinationala, nu mai ai nicio sansa… Totodata, nu vad de ce trebuia sa fie privatizat Petrom-ul, distributiile de gaze si electricitate, unde clienti ai oricum, unde piata exista oricum si unde cei care au venit, nu au venit cu nicio investitie. Isi iau doar profit. Sunt aspecte foarte clare de dezbatut in aceasta problema. De altfel, se vede foarte clar care sunt rezultatele… un deficit extern, care, culmea, este in contul Romaniei dar este facut de reprezentatii multinationalelor. Romania a ajuns la vreo 65 mld euro datorie externa, din care 25 mld este a bancilor. Acestia sunt bani luati cu imprumut de subsidiarele locale ale bancilor-mama multinationale. Bani adusi aici ca sa fie imprumutati aici, pentru ca aici era piata de imprumut, in sensul ca era potential de crestere. „
   „Au avut niste profituri uriase, care nu se realizeaza decat in tarile de tip bananier. Si au avut tot timpul interes sa creasca acest credit intern, deoarece acesta a generat consum, deci import. Dupa parerea mea, cresterea economica nu este indigena, este generata de capitalul strain si deficitul extern pe seama caruia a existat cresterea e generat tot de capitalul strain.
   Romania a disparut! Economic, Romania a disparut! Ea nu mai are decat Buget. Si nu totul se poate face cu Buget. Mai trebuie sa ai parghii, sa ai jucatori. Romania nu are jucatori. Ca sa nu mai vorbim ca, pentru a rezista si castiga ceva din competitia mondiala, iti trebuie campioni. Iar Romania nu are nici jucatori. Pentru ca toate companiile cu care ne laudam acum, fac propria lor politica… Petrom-ul face politica de la Cotroceni? Sa fim seriosi!
Romania nu mai exista. Imi pare foarte rau, dar Romania mai este la ora actuala doar asa… un concept. Acum este mai mult un teritoriu. Ce evolutie vor avea lucrurile pe acest teritoriu, nu pot sa spun. Nu depinde de Romania. Nu vad o solutie romaneasca. „
   „Incheiem 10 ani de crestere economica sub trei guvernari si economia nu se alege cu nimic. Doar cu niste cresteri de salarii si de pensii, o crestere a nivelului de trai, reala acum, dar foarte improbabila in viitor. Pentru ca, daca totul se scumpeste si creditul se scumpeste, atunci… se termina cu toata povestea asta. Daca faceam niste autostrazi, macar ramaneam cu ele. Nu avem nici infrastrucutura rutiera, nici feroviara, nici sociala. Ati vazut vreo sala de spectacol, vreun stadion… construite pe vremea post-decembrismului victorios? Si avem nevoie de spitale, de scoli, de sosele… 50% din Romanica noastra traieste fara canalizare. Aici statul are ce sa faca. Este treaba domeniului public. Pe care noi nu facem decat sa-l ciopartim, sa-l terfelim, sa-l furam. Si sa facem vile pe seama domeniului public, ca doar n-o sa facem pe seama banului propriu! Si nici macar nu este vorba de afaceristi. Aia sunt niste banditi! Care iau din domeniul public si-si fac pentru ei. Simplu. Daca genul acesta de economie si societate are perspective… atunci m-am inselat eu.

   „Migratia fortei de munca este o rusine! O tragedie, al carui act final nu s-a jucat si nu se stie exact ce se va intampla.„
Da, se tot spune ca banul capsunarilor sustine dezvoltarea tarii, acopera deficitul extern, ca ei sunt “cel mai mare investitor” si alte aiureli din acestea… Si spun ca sunt baliverne, caci banul lor se duce direct in consum. Ajunge banul in tara la familiile celor plecati, iar cei din tara fug imediat la hiper-marketuri, unde il cheltuie pe produse importate. Si creste importul! Nu vad cum acest ban contribuie la stabilitatea tarii…

   Cititi va rog si:

Cum se leaga lucrurile: conditiile aderarii Romaniei la UE, refuzul guvernarii de a pregati un plan anti-criza, motivele reale ale acordului de imprumut cu FMI si iminentele masive miscari de strada

Ce gasim cel mai des pe strazile oraselor romanesti? FARMACII, BANCI, CARCIUMI, CASE DE AMANET, JOCURI DE NOROC …

Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert de Românie

Le zice bine Ilie Serbanescu. Intr-adevar, intreaga casta politica si-a adus aportul la dezastru:

PARLAMENTUL si GUVERNUL Romaniei, marionete ale PAPUSARILOR planetari

Basescu insa, exceleaza:

Comentariul zilei (11.05.2010): BASESCU, marioneta ELITELOR, identifica printre cauzele actualei crize si parintii care fac copii fara sa aiba bani de pampersi … De ce continua preseditele natiunii acest joc periculos? E cumva DEMONIZAT?

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 31, 2010 at 4:40 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. CANTASTIM said, on mai 31, 2010 at 5:34 pm

  de ~ o luna fight4romania.ro si ziarultricolorul.ro anunta ca dupa 15 iunie, noul premier va fi Mihai Tanasescu 🙂
  vom vedea!

  Apreciază

 3. Vasile C said, on mai 31, 2010 at 7:36 pm

  Foarte lucida si vasta analiza lui Ilie Serbanescu, ca si alte analize facute de dumnealui. Pacat ca multi dintre noi (incluzand aici foarte multi dintre prietenii mei – care sunt crestini ortodocsi, merg la biserica, incearca sa duca o viata apropiate de Hristos) sunt(em) paraleli cu realitatea, si imbecilizati atat de mult de iluziile mass-media, inca am ajuns (mai rau decat niste babuini) sa credem ca economia se va redresa (ca va trece criza), si ca SUNT BUNE cardurile!.. hal de imbecilizare reusita..

  Domnul sa aiba mila si sa ne lumineze pe toti!

  Apreciază

 4. clement said, on mai 31, 2010 at 9:25 pm

  Foarte pertinente comentariile domnului Serbanescu.
  Ma intreb daca domnia sa chiar face parte din Clubul de la Roma. Daca este asa, care sunt putirintele sale in calitate de membru si economist, legate de fenomenul financiar pe care il traverseaza tara si continentul? Noi, cei ce nu avem atata carte in domeniu, ne putem da cu parerea oarecum diletant, dar dansul, ce face concret in afara de a teoretiza si probabil, a-i consilia pe cei cu parale exagerat de multe?
  Si mi-ar place sa stiu mai in detaliu, cu ce ocupa tipii aia din Club, ca doar nu sunt tot una cu membrii Cluburilor de table sau, hai sa ne referim la o preocupare intelectual elitista, de sah.

  Apreciază

 5. CANTASTIM said, on iunie 1, 2010 at 5:07 am

  http://www.clubofrome.ro/aboutus.html – nu mai apare pe lista sau mi se pare mie !

  Apreciază

 6. Marian said, on iunie 3, 2010 at 6:47 pm

  suntem prea prosti pentru secolul asta. pana nu ne unim cu polonia nu rezolvam nimic – desfiintarea capitalei, reorganizarea teritoriala in 8 regiuni sub gubernie poloneza, ce bine ar fi, ce economie.

  Apreciază

 7. Adri said, on iunie 10, 2010 at 7:03 am

  Ba sint destui care au inteles va spun eu unul care mai apoi a spus si la altii, nu a fost secretos, ce ziceti de parintele Iustin Pirvu?!???

  Apreciază

 8. Adri said, on iunie 10, 2010 at 7:05 am

  Si care a mai spus ceva atunci ca acest imprumut e cu mult mai rau ca cipul din permise si pasapoarte daca va mai amintiti.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 9. CUPRINS A – N « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 6:01 pm

  […] Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa … […]

  Apreciază

 10. […] Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa … […]

  Apreciază

 11. Paul mogosanu said, on august 26, 2013 at 5:18 pm

  Ilie Serbanescu ramane un economist adevarat,relist si incomod pentru toate guvernarile post decembriste.Un vizionar neinregimentat politic,roman cu bun simt si nu este de mirare ca a deranjat si deranjaza pe toti jefuitorii tarii.Petre Roman afirma la inceputul guvernarii sale,ca fabricile si uzinele din Romania sunt gramezi de fier vechi,iar intreprinderile agricole de stat au fost lasate jafului,aparand noii latifundiari si CAP-urile au fost desfiintate,taranii (fara minte) luindu-si pamantul dar fara mijloacele de exploatare agricola,acestea ajungand in mainile altor hoti.Intr-un cuvant,economia tarii a fost subminata,motiv pentru care Petre Roman si grupul care au decis aceasta distrugere a economiei Romaniei,trebuia sa fie executati tot la Targoviste,existand un precedent pentru aceeasi culpa.Apoi,a venit randul bancilor sa fie vandute,masura imbecila luata de comunistii care s-au convertit peste noapte,pentru comisioane.Pe toti jefuitorii tarii nu i-a tras nimeni la raspundere,pentru ca toti sunt o apa si un pamant. Traim intr-n ocean de imoralitate,in care ne-au impins alogenii uzurpatori ai puterii politice si ai administratiei tarii.Nu ne ramane decat Justitia Divina,daca mai are ochi pentru Romania.

  Apreciază

 12. […] Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa … […]

  Apreciază

 13. […] Ilie Serbanescu reaminteste de ce a venit FMI-ul si ca Romania nu mai are parghii si instrumente sa … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: