SACCSIV – blog ortodox

Chestiunea KLAUS KENNETH sau cum multi l-ar primi bucurosi de acum pe ANTIHRIST, fara a mai fi nevoie sa „ne salveze” de foamete si razboi …

   Citez din articolul ORTODOXIA CA UN SHOW sau despre primejdia falsei renasteri harismatice:

“Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor, Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme” (II Tim 4,3-4).

Nu am fi dorit sa ne mai amestecam si sa coboram iarasi in mijlocul noii sminteli care tulbura apele si asa agitate ale ortodoxiei noastre, daca nu am fi fost martori la niste reactii pur si simplu murdare fata de Parintele Arhim. Mihail Stanciu, egumenul Manastirii Antim, cel care a scris un articol in care a indraznit (cumplit hybris!) sa puna in chestiune ultimul “idol” al spatiului nostru romanesc ortodox – “spatiu” prea insetat de a se inchina iara si iara cate unui alt “guru” duhovnicesc – acum Klaus Kenneth. Si, spre dezamagirea celor care chiar vor sa reduca orice discutie principiala la o polemica personala, spunem de la bun inceput ca nu persoana D-lui Kenneth este in discutie aici, ci moda pe care promotorii lui in Romania o incurajeaza, lucrarea pe care o face si roadele ei.

Nu putini isi iau drept portdrapel numele cate unui mare duhovnic… sau chiar a mai multora, ca sa-si poate legitima si inselarile, caderile sau inovatiile proprii prin ei, amestecandu-le cu mierea invataturii acelora, dar deturnandu-o apoi spre ei insisi, spre mesajul si spre duhul propriu. Insa oamenii trebuie apreciati nu dupa numele mari cu care se acopera, ci dupa ceea ce spun si fac ei insisi, dupa duhul si roadele marturisirii lor proprii.

Nici parintele Rafail Noica, nici Fericitul Sofronie Saharov, cu sensibilitatea si delicatetea lor duhovniceasca exceptionale, nu credem ca s-ar simti odihniti si impacati auzind (pe viu) felul in care le sunt preluate si duse mai departe ideile, cum ajung ele sa serveasca lejer justificarii pacatului (vezi aici min. 101, “Mergeti la discoteca din cand in cand; nu e nimic rau in asta. Si eu dansez bucuros”) sau sincretismului religios, “recuperarii” lui Buda (vezi aici min.40-41)) ori apologiei Maicii Tereza, si nu stim daca s-ar mai recunoaste vazand in ce ghiveci retoric sunt amestecate si in ce forma discursiva exaltata si histrionica sunt turnate, dupa tiparul evanghelizatorilor TV din America sau a “harismaticilor” penticostali.

Nu stim, de asemenea, daca parintii cuviosi care s-au ocupat de tamaduirea fratelui Klaus ar gasi buna si folositoare (lui si ascultatorilor) reamintirea cu absolut fiecare ocazie si cu o destul de mare usurinta (greu de inteles chiar pentru psihologii crestini) a faptului ca “a fost violat vreme de 7 ani de un preot catolic“; sau daca ar gasi muzica aceasta a lui extrem de “linistitoare” si, bineinteles, perfect compatibila cu… rugaciunea inimii despre care tot vorbeste, daca ar gasi in ea macar vreo firimitura din harul Duhului Sfant, al carui mesager se face… Inca ne mai intrebam daca parintele Sofronie sau Parintele Rafail ar putea sa inteleaga si sa creada pe cel care – in timp ce isi poarta chitara dupa el peste tot si isi vinde propriul CD de pop-folk american din care ”nu e chiar totul crestin” (vezi min. 99) – afirma, cu toate acestea, cu un aplomb stupefiant:

Lumea, pur si simplu, a cazut de la mine. Acum nu ma mai intereseaza muzica”.

S-a facut caz de faptul ca viata trecuta a lui Klaus nu poate fi invocata pentru a respinge genul de ortodoxie propovaduita de el. Ceea ce e adevarat. Problema nu este atat ca Klaus Kenneth isi expune periplul sau (desi si aici trebuie un anumit discernamant cand e vorba de a selecta din trecut doar ceea ce foloseste), cat modul in care o face, modul in care se manifesta. Esentialul nu este ceea ce a facut odinioara, bineinteles, ci cum se raporteaza astazi la acele experiente si ce ceea ce propovaduieste si lucreaza acum. Da, au existat sfinti cu viata tare ratacita inainte de convertire. Dar ce au facut ei dupa ce s-au convertit, care le-a fost viata DUPA convertire si, mai ales, cum s-au manifestat si cum au propovaduit credinta? Daca ni se va raspunde ca exista nebunii pentru Hristos, atunci trebuie sa stim ca acestia se manifestau in mod cert in medii cu totul straine de orice pregatire si promovare comerciala sau de orice natura.

Cum spuneam si altadata, alegoric, nu e suficient sa spui ca ceea ce canti tu sunt stihuri din psalmi, daca muzica prin care vehiculezi aceste stihuri transmite un cu totul alt duh: Psaltirea pe ritmuri hip-hop sau pe sonoritati de rock nu mai este Psaltire, ci, trebuie sa o spunem, devine o batjocura la limita sacrilegiului ori, in cel mai bun caz, un kitsch penibil. Iar un duh gresit, strain se transmite mult mai direct si mai puternic decat cuvintele si invatatura care vin prin acel vehicul. Deci problema nu este mica, fiindca asa se intra in partasie cu duhul neortodox. Din psalmul acela – ca sa continuam alegoria – se retine mult mai usor ritmul de hip-hop sau de rock, gesticulatia, dansul, agitatia… iar nu versurile. Sau nu in aceeasi masura. Tonul chiar face muzica in acest caz.

Spunea Parintele Rafail Noica astfel:

Minciuna si moartea sunt acelasi lucru. Minciuna nefiind doar a zice un neadevar: iti zic ca ploua, dar e soare afara. Minciuna, in esenta ei, este ceva mult mai adanc. Este tot ce nu este dumnezeiesc. Poti sa spui lucruri foarte bune, dar daca nu sunt in Duhul lui Dumnezeu sunt minciuna. (…). Intre altele, cel care are duhul deosebirii, pe linia asta deosebeste [duhurile gandurilor]. Printre altele, prin efectul pe care cuvantul il are in sufletul tau.

Si care sunt roadele? Insesi reactiile fata de articolul Parintelui Mihail Stanciu constituie pentru noi indiciile unor astfel de roade. Este incredibil cum oameni care par atat de largi la minte si la inima incat pot intelege in ce fel e compatibila Ortodoxia cu toate experientele heterodoxe si lumesti cele mai tulburi, vazand in ele chiar lucrarea lui Dumnezeu, devin dintr-o data atat de agresivi  si de lipsiti de cuviinta cand raspund unui parinte staret cunoscut pentru pozitiile sale curat ortodoxe si marturisitoare. Daca iubirea, acceptarea si atot-ingaduinta lor se reduc la idolul aclamat si sustinut aproape fanatic, plus cei asemenea lui, si daca se transforma intr-un elan de terfelire salbatica a păstorilor care inteleg sa ridice semne de intrebare asupra temeiurilor acestui bizar extaz colectiv, atunci ne-am cam lamurit despre crestinismul “vederilor largi”, profesat de fanii predicatorului elvetian (care singuri admit ca “lupta pentru Klaus Kenneth” si se arata extrem de preocupati de “imaginea” celui luat drept model de neatins).

Si, desi unii dintre cei care vad o virtute nemaipomenita in a fi cat mai… “open-minded” fac atata caz de ingustimea ortodoxistilor traditionalisti, pana la urma se intalnesc pe undeva cu zelotistii  supercorecti, fiind la fel de impermeabili la puncte de vedere critice punctuale si rationale (nu rationaliste) si la fel de refractari la cercetarea lucida, calma si nepartinitoare a duhurilor si a invataturii convertitului adulat. Idolul niciodata nu se discuta, se urmeaza orbeste,se aplauda frenetic si se apara cu orice pret, in ciuda oricaror argumente si dovezi.

Dupa citirea noianului de comentarii si articole ale fanilor sai neconditionati si infierbantati – dintre care unii nu s-au sfiit sa mearga pana la jigniri grosolane , rastalmacind aberant cuvintele unor duhovnici – am ramas cu o mare si grea intrebare: ne mai trebuie, oare, astazi, discernamant si credinta dreapta pentru mantuire sau in sec. XXI consideram ca merge si numai cu iubirismul “universal” de tip New Age? “Fenomenale” sunt, mai cu seama, comentariile care il judeca cu obraznicie (uneori de sorginte feminista) pe staretul manastirii Antim, fara ca acesta sa fi comis vreo erezie care sa justifice asta, si culmea, tocmai in numele… poruncii de a nu judeca! Ce bine ne simtim cand ni se pare ca noi ii iubim pe toti si avem imaginatia asa bogata… :( Dar asta nu este iubire, ci frizeaza inselarea, frati si surori! Cu toata durerea intrebam: cand oare vom vrea sa mai ascultam si de Dumnezeu, nu numai de euforiile si inchipuirile noastre pe care le botezam trairi duhovnicesti? Parintele Mihail a demonstrat punctual, cu citate si pagini niste lucruri gravissime, dar pe noi nu ne intereseaza? E semnul cel mai elocvent ca, daca acum am cazut, cu mult mai usor il vom primi si pe Antihrist, care va fi infinit mai carismatic, mai convingator si mai… “iubitor”.

In cele din urma, acesta este esentialul – ce fel de ortodoxie traim si propovaduim? Cum e posibil sa avem, si in cele duhovnicesti, un comportament atat de… consumerist, atat de tipic pentru un spectator postmodern care asteapta mereu febril urmatorul spectacol si vrea sa vada pe cel mai nou show-man, care trebuie sa fie si mai cu sclipici si mai plin de adrenalina decat anteriorul, neaparat sa spuna glume si mai spumoase, sa aiba un joc de scena variat si interesant, sa se strambe si sa gesticuleze luxuriant, sa se miste incontinent, sa strige, “sa se joace”, sa surprinda si sa stimuleze continuu simturile si imaginatia… Mai mult: sa relateze experiente socante, sa fie neaparat “cool” si “trendy”, nonconformist si maestru in retorica, sa ne infierbante sangele si sa ne exalte afectele, sa ne faca sa radem si sa plangem in hohote, sa ne sa ne dea senzatia ca traim si ca nu suntem morti! Ce fel de umilinta, ce fel de pocainta (schimbare a vietii), de reculegere, de deschidere a ochilor launtrici si de realism cu privire la sine se pot desprinde din conferintele si cartile fratelui Klaus? Care este duhul in care acesta isi transmite chiar si invaturile corecte si bune? Daca cineva si-ar raspunde sincer la intrebare, nu am mai fi avut acum un buboi purulent care se sparge cand este atins de o observatie dura, dar cauterizatoare si profilactica pentru salvarea trupului Bisericii, cum a fost cea a Parintelui Mihail.

In timp ce predicam tocmai despre “surogate”, nu facem decat sa livram publicului, cu generozitate, divertisment “spiritual” si duhovnicie “fast food”. Surogatul nostru de viata este in cele exterioare si facile, in orice altceva decat in Duh si in Adevar. Se vorbeste de “libertatea Duhului”. Libertatea o vedem, dar… care duh? Si care Adevar, daca fiecare are adevarul lui?

Cazul Klaus Kenneth spune multe despre genul de inselare la care suntem predispusi. Acea spiritualitate despre care Cuviosul Seraphim Rose si Sfantul marturisitor Daniil (Sandu Tudor) spunea ca e duhul antihristic – pentru ca predispozitia catre idolatrie, catre amagire, catre spectacol si divertisment, dar si catre emotiile provocate de stimuli puternici, de istorii si interpretari lacrimogene, sunt toate foarte potrivite pentru cel mai mare lider charismatic care sta sa vina…

Cu sau fara K. Kenneth, ar fi important pentru mantuirea noastra sa ne vedem si sa ne asumam slabiciunea funciara care poate sa ne coste scump, sa recunoastem ca, si in Biserica, ne place sa fim distrati, sa ni se tina de urat, sa ne uitam fascinati la spectacol. Cautam viata, da, e foarte bine, dar parca mereu o cautam in alta parte decat in noi insine si in smerenia si simplitatea Bisericii noastre, decat in sobrietatea implinirii poruncilor Dumnezeiesti si in osteneala “banala” a nevointei si pocaintei de fiecare zi. Cum spunea foarte frumos si Protos.Arsenie Muscalu:

de multe ori se intampla ca noi sa cadem intr-o stare de plictiseala, de delasare, de epuizare si de dezorientare si parca asteptam sa vina ceva asa, din afara sa ne aduca o solutie de eliberare, asteptam sa se intample ceva extraordinar, sa se petreaca un lucru spectaculos, insa de multe ori nu de acest lucru avem nevoie. Noi multumim Lui Dumnezeu ca am primit cu totii de la El darul credintei, intr-un fel luminat, avem trebuinta sa-l lucram prin staruinta si rabdare, in chip neimprastiat faptele bune numite trupesti, caci acesta este inceputul calatoriei duhovnicesti. Nu de intamplari extraordinare avem nevoie, ci de o lucrare cuminte, echilibrata, statornica si sarguitoare

Genul acesta de “renastere harismatica” ortodoxa spune foarte multe despre noi insine, despre predispozitia noastra catre cultivarea “senzationalismului religios”, despre atractia noastra irezistibila catre tot ceea ce impresioneaza si emotioneaza usor, despre superficialitatea si tarele lumesti de care nu ne-am dezbarat, ca si de amorteala duhovniceasca in care ne aflam. Cum de alte cuvinte si alte experiente duhovnicesti sau existentiale veritabile nu ne pot trezi din somnul inimii, asa incat sa trebuiasca sa ne dam iluzia trezirii, prin surogate si meta-surogate? Ce profetii si descoperiri ale sfintilor, ce cuvinte tari si avertismente ale parintilor, ce semne ale sfarsitului, ce criza devastatoare, ce asalt al perversiunilor antihristice, ce Liturghie, Evanghelie, Sfinti Parinti…, plictiseala… Noi vrem show, bancuri, jonglerii si picanterii verbale, experiente limita, viziuni si minuni nemaiintalnite, crime, violuri si rataciri descrise cu voluptate, convorbiri directe cu Iisus, povestiri incredibile si zguduitoare, socuri si senzatii tari, traire mistica exploziva, euforica si trepidanta, acces la Duhul Sfant si la rugaciunea inimii pe calea cea mai usoara si mai scurta, cu tot cu pacate si patimi “la pachet”… Asta da, ortodoxie, frate… (Desigur, gradele si formele in care suntem cuprinsi fiecare de acest duh sunt felurite).

Dar Sfintii Parinti oare ce spun despre toate astea? Ne mai intrebam daca nu cumva exista si inselare?

Mai mare vina au cei care promoveaza un astfel de “revival ortodox” sui-generis, decat bietul convertit inca zbuciumat Klaus Kenneth. Dumnezeu sa-l miluiasca si pe el, si pe noi!

In incheiere sa reflectam putin si asupra parerii parintelui Savatie Bastovoi, el insusi un convertit (VEZI)...

PS1. Probabil e o pura coincidenta ca editorul cartilor  lui K. K. este si unul dintre aparatorii din oficiu ai Patriarhului Daniel, intr-o carte lingusitoare aparuta la scurta vreme dupa alegerea acestuia, scrisa in colaborare cu alti doi faimosi valeti de curte, ei insisi un soi de vedete media, dar si – surpriza! – propovaduitori constanti si agresivi ai ecumenismului, mereu de veghe impotriva vocilor traditionaliste din Biserica si manipulatori neintrecuti, exersati, profesionisti. Si in replica data parintelui egumen al Man. Antim, aprigul patron al Agnos-ului face recurs la aceeasi autoritate a ucazurilor patriarhale:

am reuşit să înţeleg şi anumite prevederi, cu titlu de sfătuire, venite din Dealul Patriarhiei către preoţii noştri de a nu da nicio declaraţie publică presei fără acordul ierarhului locului… De a nu se expune public…

PS2: Incercand ignobil sa-l umileasca si sa-l discrediteze pe parintele Mihail,  editorul sibian nu a gasit un alt standard de referinta pentru ortodoxia autohtona decat o Enciclopedie recenta, scoasa sub egida… aceleiasi Patriarhii (ne mai miram?), indicand implicit, cu ocazia aceasta, si care este sensul unei astfel de aparitii editoriale – anume, instituirea unui fel de Who’s Who ortodox roman. Un fel de diptic oficial, un fel de Carte a Patriarhului, in care, daca esti trecut existi, daca nu, nu. Citim in ziarul patriarhal despre acest volum ca a fost alcatuit sub coordonarea PF Daniel insusi, care declara ca

“cei mai mulţi colaboratori la acest vast proiect sunt doctori în teologie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu”,

printre care este enumerat, la loc de cinste, aceeasi nelipsita si veche cunostinta a noastra care ne anunta mai de mult ca ne “monitorizeaza atent”, preotul Constantin Necula.

Acesta este etalonul de ortodoxie care ni se propune (impune?) de catre mainile harnice intru diversiune si sincretism ale teologilor si editorilor de la Sibiu. O carte in care nu doar parintele Mihai Stanciu nu figureaza, dar nici Parintele Justin Parvu, de pilda, nici Mircea Vulcanescu (desi a fost si teolog si e martir al Bisericii, iar profesorul sau, Nae Ionescu este prezent). Si cati altii nu se regasesc oare in acele pagini? Nume de care cu siguranta nu suntem vrednici! In schimb, se afla in Enciclopedie, cu poza mare, un oarecare profesoras intrigant de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, faimos tot pentru murdariile, diversiunile si calomniile pe care le propaga – atat in viu grai cat si pe internet – impotriva Parintelui Justin si a ortodocsilor care cauta sa pastreze Sfanta Traditie nealterata. Asa standarde de ortodoxie, asa reactie!

I. Bucur

A. Maxim

   Comentariu saccsiv:

   Iata si un scurt dialog preluat de la http://blog.patermihail.ro/arhive/1113#comment-723:

Părintele Savatie   spune:

Parinte Mihail, blagosloveste.
Eu am citit cartea in manuscris. M-au rugat editorii sa le scriu un cuvint inainte. Am citit-o cu bagare de seama si multa ingaduinta, ca un pacatos si convertit ce sint, tot tragind nadejdea ca voi da de sensul tuturor acelor marturisiri. Dar, spre neintelegerea mea, nu l-am gasit. Prin urmare, cu tot respectul meu fata de editori si fata de tot ce inseamna Parintele Sofronie si Parintele Rafail, am refuzat sa prezint aceasta carte. Raspunsul meu, dat in 5 septembrie 2008, a fost acesta:
“… am citit cartea. Eram entuziasmat la inceput, dar nu am aceeasi impresie despre cartea in ansamblu. Mi se pare ca ramine in sfera delirului si a incertitudinii. Ma si tem sa o recomand cuiva. Altminteri, ramin acelasi, pretuind truda pe care o faci”.

Părintele Mihail   spune:

Cu pace, Părinte Savatie. Delir, delir, dar nu e doar al lui, e și al tuturor celor ce-l promovează pe la noi.

K.K. continuă diversiunea și propaganda ecumenisto-new-age-istă și azi, trecutului amețitor îi este foarte fidel. Iată câteva ”perle” din conferința de la facultatea de teologie – București, 5 mai 2010:
– min. 40-41: “Buda nu a fost un fariseu, a fost autentic si cred ca este in rai, adica daca eu as fi Dumnezeu, eu l-as primi in rai.” Iar mai inainte a zis ca ceea ce a facut Buda a fost prima parte, lepadarea de omul vechi, dar fiindca nu Il stia pe Hristos, nu a avut ce om nou sa imbrace. Deci Buda e un fel de precursor al lui Hristos, asa se intelege, practic e un soi de profet, care si merita raiul… – Parcă Hristos a zis că ”Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari.” (Ioan 10, 8).
– min. 39: “Acum nu ma mai intereseaza muzica”, “lumea, pur
și simplu, a cazut de la mine.” – Atunci la Varna ce a fost? Atunci de ce își face reclamă propriului CD de muzică pop-folk american din care ”nu e chiar totul creștin” (min. 99)?
– min. 101: “Mergeti la discoteca din cand in cand; nu e nimic rau in asta. Si eu dansez bucuros. Dar doar atunci cand sunteti pe marginea prapastiei. [Cuum? Păi până acolo te mome
ște diavolul, ca apoi să te ia în brațe cu totul. n.n.] Discoteca nu e rea, insa depinde in ce masura mergi.” … “Am vazut oameni convertindu-se acolo, la carnaval!… Eu nu ma tem… Acesta este Hristosul Cel viu.” – Nu, fraților, Dumnezeu nu găsește plăcere la discotecă, nici la carnaval!
Mai sunt
și altele…
*
Apoi, folose
ște unele artificii retorice pentru a-și câștiga simpatia auditoriului vrăjit de poveștile lui:
– face pe victima pentru a-
și atrage compasiunea: copil fiind mamă-sa l-a agresat, apoi 7 ani a fost abuzat (min. 46-47) (etc… Înseamnă că nu a uitat, deci nici n-a iertat, deci nici lui nu i s-au iertat păcatele.), că ce spune nu e pe placul Patriarhiei și că va fi ”penalizat” – asta ca să-i ”câștige” pe nemulțumiții față de structurile oficiale…
– presară multe ”glumi
țe” și exemple forțate (unele fără legătură cu subiectele) pentru a degaja atmosfera și pentru a distrage gândirea sobră și trezvia spectatorilor. Nu mai știi apoi ce să apreciezi: umorul interesat și manipulator, sinceritatea și seriozitatea ”mărturisirilor” sau jocul de scenă cu efecte emoționale (actorie desăvârșită) între două extreme: râs și lacrimi…
– invocă adesea ”M-am întredat adesea: de ce, Doamne?…”, ”Doamne, Dumnezeule dacă e
ști viața, dacă exiști, dă-mi viață!” (min. 45), ”Hristos cel viu”, luând în deșert numele Domnului, dar arătând că-L și cheamă pe Dumnezeu doar în ocazii critice… – Oare nu se cade să-I și mulțumim lui Dumnezeu cu smerenie?
– ne laudă pe noi, românii, că suntem cei mai credincio
și, cei mai ”trăitori” dintre ortodocși, ca să credem că ne și apreciază, ca și noi să-l apreciem, să-l aplaudăm eventual, pentru ”periatul și gâdilatul” lui. ”God bless Ameri… aa Romania, pardon!” Asta e cea mai folosită metodă de câștigare a bunăvoinței auditorilor…
*
Am aflat cu triste
țe că azi, duminică, după Sfânta Liturghie, K.K. a predicat chiar în biserica unei mănăstiri (L.). E jale! Și-a respectat întocmai ideile din carte: iertare prin glas nu prin pocăință și dreaptă credință, el s-a despătimit deja, toate confesiunile au ”taine” și părți din învățătura lui Hristos, mare vrajă și ”iubire” ecumenistă, ce mai! Oricum, lumea a început să iasă din biserică, dezamăgită… Mă întreb dacă nu cumva, păstrând ritmul ăsta, peste vreo 10 ani îi vom lăsă pe toți transsexualii și psihopații să ne vestească ”ortodoxia” vieții și a căutării lor. Dumnezeu să ne lumineze mințile să nu luăm lupii drept pastori!

   In caz ca ati trecut prea rapid peste un foarte important paragraf din articolul de mai sus, subliniez:

   Incepand cu min. 99 (“Mergeti la discoteca din cand in cand; nu e nimic rau in asta”):

http://www.trilulilu.ro/agnos/6a94c3928490bd

   Incepand cu min. 40 (il lauda pe Buda):

http://www.trilulilu.ro/agnos/6a94c3928490bd

   Apologia Maicii Tereza:

   Cititi va rog si:

Articolul zilei (12.05.2010): KLAUS KENNETH, un RATACIT …

   Sper ca multi dintre cei ce refuza sa-i vada greselile, se vor trezi. Sper de asemenea sa se trezeasca chiar KK … Sa ne rugam pentru el.

   Pana atunci, trebuie sa intelegem ca ceea ce face el este foarte grav, caci pune otrava in prajiturele: de la a da liber la discoteca si pana la a-l promova pe Buda … altfel spus, se manifesta, speram ca doar deocamdata, aidoma unui inainte mergator al antihristului.

   Trebuie sa contientizam ca antihristul va fi frumos, carismatic, va promova iubirea si pacea si va vorbi fiecaruia pe „limba” lui: ortodoxului, catolicului, musulmanului, budistului, etc. Trebuie sa intelegem ca ecumenismul, in forma sa finala, ca religie a antihristului, nu va reprezenta neaparat o unire administrativa a religiilor, cu toate ca majoritatea mai marilor acestor religii il vor recunoaste ca invatator suprem … Astfel, pentru ortodox, de exemplu, el va figura a fi ortodox, dar unul pe care il putem cataloga caldicel, deci foarte pe gustul maselor, caci va fi „deschis” si spre alte religii, care cica ar reprezenta alte cai de a ajunge la acelasi Dumnezeu. Va fi si un invatator foarte ingaduitor cu placerile lumesti: putina curvie, putin alcool, putina muzica, mai putina rugaciune In plus, va face si minuni … Adica, un individ ce-l intrece cu foarte mult pe acest KK. Asta pe de o parte.

   Pe de alta parte insa, va fi si salvatorul ce va „rezolva” mega problemele cu care a inceput sa se confrunte omenirea: el va fi speranta NOII ORDINI MONDIALE, cea fara razboaie, fara natiuni, fara homofobi, fara habotnici, fara „extremistii” non caldicei …

   Ce triste invataminte putem trage din faptul ca atat de multi romani il apreciaza pe KK? Acelea ca in Romania, pentru prea multi, nici n-ar mai fi nevoie sa vina foamete, mega miscari de strada, razboi … L-ar primi de acum si cu mare drag pe antihrist …

108 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 18, 2010 at 12:04 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Daniel said, on mai 18, 2010 at 12:24 pm

    Era nevoie sa reluati intreaga poveste? Nu va este de ajuns cat l-ati criticat pe acest om? Sunteti chiar atat de flamanzi? Eu am crezut ca o sa se termine acest circ,credeam ca poate eu am exagerat in aparare,dar vad ca nu vreti sa va linistiti…

    Apreciază

    • ROrtodox said, on mai 18, 2010 at 2:35 pm

      nu este de ajuns Daniel, pana cand el insusi nu recunoaste ca aduce confuzie si abereaza cu buna stiinta nu e destul.

      Apreciază

  3. Dana said, on mai 18, 2010 at 12:39 pm

    Dragilor, Domnul ne vrea bucurosi, nu ne vrea incrancenati. Nu zic sa zburdam ca mieii nevinovati pe o pajiste insorita (ca nu suntem nevinovati) dar sa ne asumam crucea care ne-a fost data, cu bucurie. Asta e unul din lucrurile pe care le-am inteles si de la Sf Siluan si de la Klaus Kenneth, si de la alte persoane dragi mie. Domnul sa ma ajute sa pun in practica…

    By the way, uneori Domnul te lumineaza prin cine nu te astepti… Tocmai ce am citit despre intalnirea dintre Sf Efrem si o prostituata, aici: http://fericirimicilegatecuata.blogspot.com/2010/05/intalnirea-lui-efrem-sirul-cu-femeia.html

    Apreciază

  4. Daniel said, on mai 18, 2010 at 12:43 pm

    Klaus Kenneth

    Deci, aceasta este calea Ortodoxiei. Nu vorbi şi nu predica despre lucruri pe care nu le trăieşti tu însuţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru mine. Eu nu o să vorbesc niciodată despre lucruri care nu sunt în mine. Eu spun că sunt un om fericit, că am dragoste şi puteţi să mă încercaţi. Când îi citesc pe Sfinţii Părinţi, de la primul la ultimul, citesc Scriptura trăită, pentru că am de-a face cu modele. Şi atunci îmi dau seama că vreau să devin ca şi ei. Şi nu pot să găsesc ceva mai bun şi de aceea sunt şi acum ortodox. Asta e tot.

    Părintele Rafael a venit odată cu cizmele pline de noroi – pentru că munceau acolo ceva – şi era foarte zâmbitor şi a zis: Acuma le-am biruit pe toate. Şi m-am uitat la el. Şi a zis: Cu excepţia ispitelor. Şi l-am întrebat: Cum de râdeţi tot timpul? Că ei râdeau, de dimineaţa până seara. Şi a spus: Pentru că plângem toată noaptea. Aceasta este înţelepciunea.

    Apreciază

    • Veaceslav said, on mai 18, 2010 at 8:18 pm

      “Ce ai, pe care sa nu-l fi primit; iar daca l-ai primit, de ce te falesti, ca si cum nu l-ai fi primit?” (I Cor. 4, 7)

      Apreciază

    • ioana said, on mai 19, 2010 at 8:55 am

      Daca te-ai laudat in cursul zilei ca ai plans toata noaptea trecuta, fii sigur ca la noapte vei dormi linistit. Adio lacrimi daca te lauzi cu ele!!!
      Vedeti cum Parintele Sofronie cu „frica si cu cutremur” spune despre experientele sale si isi exprima teologia doar spre sfarsitul vietii, si numai ca sa se foloseasca altii. Nu asa, pe la 45 de ani, hai sa ne laudam cu lacrimile. Putin probabil ca un om duhovnicesc sa faca asa o gafa.
      Iertati

      Apreciază

    • ioana said, on mai 19, 2010 at 9:24 am

      tutenes
      Sunt f bolnava si obosita. Cu siguranta, dvs stiti sa cititi, deci este posibil ca eu sa fi inteles gresit.
      Daca nu am inteles bine, ajutati-ma dvs.
      Parintele Rafail afirma ca se simte bucuros, si probabil la fel toata obstea de la Essex. Si pune asta pe seama lacrimilor (de pocaina, presupun) de noapte. Spuneti-mi, se lauda un ortodox cu nevointa lui fara sa piarda darul pe care l-a primit?
      Acelasi raspuns si pt luchiana.
      Fara resentimente din partea mea, si va rog ajutati-ma daca gresesc.

      Apreciază

      • Delliaa Delia said, on septembrie 10, 2012 at 8:15 pm

        altii au darul chiar daca gandesc negativ, mai nou exista si psihotronica si gandurile sunt auzite la urechiusa fara probleme, pe astia cine-i trage de picior ?

        Apreciază

    • crip 81 said, on mai 19, 2010 at 11:09 am

      „eu spun ca sunt un om fericit , ca am dragoste si puteti sa ma incercati ”
      eu spun ca omu asta e putin ratacit , nu mult , da destul .

      Apreciază

    • ioana said, on mai 19, 2010 at 11:28 am

      Calculatorul este un mijloc de comunicare destul de precar. De ce nu ati inteles ca ma indoiesc de afirmatiile lui KK si nu de duhovnicia Pr. Rafail?
      Foarte v-ati grabit sa trageti concluzia ca eu il cred neduhovnicesc.
      Tocmai pt ca nu sunteti in BOR, m-a mirat si pe mine ca il apreciati pe KK, stiind ca dvs sunteti mai „exigent”…
      Ramaneti in continuare pt mine un om duhovnicesc, chiar daca m-ati inteles gresit 🙂
      Si multumesc de urari, am nevoie de sanatate.

      Apreciază

    • ioana said, on mai 20, 2010 at 4:27 am

      Doamne ajuta!
      Pana la urma ne-am inteles un pic – asta e bn. Scuze, nu am vrut sa va laud dar este la dvs un aspect pe care eu il apreciez. Desi suntem in tabere diferite, eu apreciez ca nu sunteti „un caldicel”.
      Despre maica Tereza, nu spun decat ca uneori o citez. Zice la un moment dat pt o mie de euro nu as ingriji un bolnav, dar pt Hristos o fac!
      As dori sa va transmit un mesaj „privat” – este ceva in legatura cu calendarul si nu vreau sa aducem in discutie din nou problema.
      Iertati-ma, ieri am gresit mai mult eu, decat dvs.
      P.S. Imi pare rau ca nu am atat de mult timp cat as vrea sa ii citesc pe Pr. Rafail si Sofronie.

      Apreciază

  5. G-man said, on mai 18, 2010 at 1:17 pm

    Sacsiv lasa te rog toate comentariile sa intre ca sunt curios cat de treaza e opinia crestina a acestui neam. Desi daca privim cum respecta crestinii de azi regulile sau mai mult cum le inteleg ( ca ar fi bine macar la nivel de teorie sa stim ceva de baza ) , avem destule carente sau mai bine zis corijente..

    Apreciază

  6. Alex said, on mai 18, 2010 at 1:17 pm

    http://www.timpul.md/articol/cel-mai-mare-furnizor-de-energie-electrica-din-polonia-isi-vinde-actiunile-10838.html

    Se pare ca incet, dar sigur, Polonia intra in rand cu lumea.

    Apreciază

  7. karenin said, on mai 18, 2010 at 2:00 pm

    referitor la prabusirea avionului de la Tripoli, Libia si coincidentele/semnele/simbolistica la care fac apel apologetii antihristului…:

    This is actually the plot from this movie! Look at pictures of the wreckage, look at the tale of the plane. it’s 4 9’s but one of the 9’s you cant really see and the other 3 nines turned upside down becomes flight 666 where only a young boy survived… pretty coincedental.

    http://www.imdb.com/title/tt0783492/usercomments

    Apreciază

  8. cristi marin said, on mai 18, 2010 at 2:25 pm

    legat de mersul la discoteca

    inseamna ca si Sf. Pavel a fost eretic, doar el a zis toate imi sunt îngăduite dar nu toate îmi sunt de folos, deci a zis că ne este îngăduit si la discotecă

    eu cred că mesajul lui e mai mult directionat spre trezirea Occidentului, unde nu prea mai există noțiunea de păcat, ori să i zici interzici unui tânăr spaniol de exemplu să meargă la discotecă e ca si cum, ai construi un zit intre tine si el. , ce poți face este să i spui să meargă mai puțin (ceea ce se pare că si face KK) . Alt exemplu, ii spui unui fumător de mâine nu mai fumezi, e clar ca mâine va fuma chiar mai mult ca ieri, in schimb dacă i spui fumează mai puțin , 5 tigari, sau fumează numai de la 9 la 11, este foarte posibil să incerce. Conform psihologilor aceasta metoda dă intotdeauna rezultat.

    (menționez că nu l am văzut , nici citit pe KK, decat filmuletul, si articolul postat. Concluzia, tipul e simpatic. Doar Hristos Iisus a spus ” Să ne facem tuturor toate” sau ceva de genul asta, atunci cand statea printre păcătosi prin baieramuri si părea a fi unul dintre ei. Ori tocmai asta se pare că face si acest KK cu muzica lui, este de exemplu o alternativă la muzica sexoasă, 100% legată de sex, de pe Utv, Mtv, etc)

    mai cred că cel care il cunoaste pe Hristos se scărbeste incet , incet de tot ce il desparte de El , astfel in timp va renunța si la disco si la tembelizor, si la sex etc.
    Să nu uităm aici si povestioara cu Antonie cel Mare, când a dat exemplul cu arcul , de care dacă tregi tare si brusc se rupe.

    Apreciază

    • ovidiu said, on mai 18, 2010 at 3:28 pm

      „Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deşi eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege;
      Cu cei ce n-au Legea, m-am făcut ca unul fără lege, deşi nu sunt fără Legea lui Dumnezeu, ci având Legea lui Hristos, ca să dobândesc pe cei ce n-au Legea;
      Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii.
      Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaş la ea. ”
      Corinteni (9,20-23)
      Dar nu oricine poate asta.

      Apreciază

    • razbointrucuvant said, on mai 18, 2010 at 9:03 pm


      inseamna ca si Sf. Pavel a fost eretic, doar el a zis toate imi sunt îngăduite dar nu toate îmi sunt de folos, deci a zis că ne este îngăduit si la discotecă

      De unde ai putut scoate o asemenea talcuire ingrozitoare?! Sigur ca ne Dumnezeu ingaduie orice, fiindca ne da libertatea alegerii, dar noi cautam pacatul sau ceea ce este de folos?

      Apreciază

    • ioana said, on mai 19, 2010 at 8:58 am

      Daca este mesajul pentru occident, de ce predica in tarile ortodoxe???
      Daca descoperi ceva nou, si crezi ca e bun, mergi si spui la cei care nu cunosc binele respectiv, nu la cel de la care l-ai aflat.

      Apreciază

    • crip 81 said, on mai 19, 2010 at 11:14 am

      fratele meu , politica asta pe care o promovezi tu , e la mare cinste la catolici si restul sectelor , din cauza asta au ramas cu bisericile goale .
      Te rog mai citeste si restul Evangheliei si nu mai rastalmaci textele sfinte dupa parerile tale.
      Eventual ia ca ajutor comentariile sf Ioan Gura de Aur ca sa intelegi ce a vrut sa spuna Apostolul

      Apreciază

  9. danutza said, on mai 18, 2010 at 2:39 pm

    http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/05/o-intrebare-interesanta-un-raspuns-si.html
    un fragment care merita comentat:
    „Dupa parerea mea din Euro se va iesi numai intr-o singura directie : se va ajunge la concluzia mai devreme sau mai tirziu ca stabilitatea economica si financiara ( atit de necesara dupa actuala criza si pentru prevenirea altor crize de acest gen, inclusiv o potentiala criza a datoriilor suverane ) impune implementarea in emisfera nordica ( aici includ Nordul Continentului American, Europa, Rusia, Asia) a unei MONEDE UNICE care sa inlocuiasca Dolarul SUA si Euro .”

    Apreciază

  10. ovidiu said, on mai 18, 2010 at 3:21 pm

    Cam lunga povestea asta. S-ar putea rezuma asa:
    Klaus nu mai e vinovat. A trecut „judecata”. Inselat fiind nu poate fi tras la raspundere.
    Tap ispasitor e acum Editorul si cea mai mare vina a lui e ca e prieten cu Pr. Necula, care si el nu-i chiar baiat rau, dar e „valetul de curte” al patriarhului.

    Bine ca ne-am lamurit.

    Ce mai urmeaza acum?

    Apreciază

    • razbointrucuvant said, on mai 18, 2010 at 9:06 pm

      Asta e chiar ceea ce ai inteles, prietene Ovidiu? Nu, nu pot sa cred ca si tu esti asa. Sper ca doar te prefaci putin. Dar s-ar putea sa ne fi inselat doar pana acum.

      Apreciază

      • ovidiu said, on mai 19, 2010 at 6:34 am

        Fratii mei.

        Zicea pr. N. in una din conferinte o fraza care m-a pus pe ginduri.
        „De multi ani nu mai am pareri despre oameni”

        Mi-ar place sa pot sa zic si eu asta.

        Incercati si voi sa nu aveti pareri despre oameni. Asa macar n-o sa aveti dezamagiri si scapati si de judecarea aproapelui.

        In rest faceti treaba foarte buna. Va sustin cit pot si unde pot.
        Iertati-ma.

        Apreciază

      • ovidiu said, on mai 19, 2010 at 9:27 am

        razbointrucuvint,daca va referiti la mine,precizez ca nu sint eu acest Ovidiu la care i-ati raspuns la acest articol.Se observa si din „amprenta”distincta aferenta fiecarui utilizator.

        Apreciază

      • saccsiv said, on mai 19, 2010 at 9:33 am

        ovidiu

        Acum observ si eu. Iertare, ca si eu am crezut ca am mai pierdut un frate pe drum.

        Pentru ovidiu ce a dialogat cu razboinicii:

        Te rog, chimba sau adauga un element distinctiv la nick-ul tau, caci ovidiu de mai sus e mai vechi pe acest blog si sa nu cream confuzie.

        Apreciază

      • ovidiu said, on mai 19, 2010 at 9:42 am

        In privinta lui KK,dupa ce l-am vazut pe viu,declar ca mi-a reconfirmat ce credeam deja insa nu am energia necesara ca sa lamuresc pe cineva si nici nu cred ca as aduce prea multe argumente in plus fata de cele existente pe …piata.Mie mi se pare atit de evidenta ratacirea in care se afla incit pur si simplu prefer sa fac putina economie la energia psihica.Cei care sint invatati cu mura-n gura sa se maturizeze cit mai au timp.

        Apreciază

      • ovidiu said, on mai 19, 2010 at 10:01 am

        Despre mine spun atit:prefer sa merg inainte cu defectele si neputintele mele decit sa joc cu…masca pe fata in piese de prost gust.Nu-i genul meu.

        Apreciază

  11. Elisa said, on mai 18, 2010 at 3:27 pm

    In momentul de fata ne confruntam cu o mare problema : tot mai des apar scrieri, carti, articole referitoare la credinta ortodoxa(cum este si cartea lui Klaus Kenneth) care contin 90% adevar(si asta le face sa prinda foarte tare la public) si 10% minciuna(pe care cei cu „valul” tras pe ochi nu o pot discerne). Adevarata credinta ortodoxa si adevaratele invataturi crestine, le putem afla doar din Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti. Acolo cu siguranta vom gasi adevarul! Adevarul marturisit de oameni care si-au dat viata pentru Domnul nostru Isus Hristos si pentru propovaduirea cuvantului Lui, pentru ca noi astazi sa-l cunoasteam si sa-l urmam.

    Fie ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintile!

    Apreciază

  12. Daniel said, on mai 18, 2010 at 3:47 pm

    Daca tot l-ati folosit pe parintele Savatie ca argument,va ofer in replica raspunsul pe care mi l-a dat mie,pe blogul sau:

    @Daniel,
    Eu nu-l atac pe Klaus Kenneth, iar prin postarea comentariului meu la articolul parintelui Mihail Stanciu nu mi-am exprimat sustinerea totala a afirmatiilor sale, ci doar ceea ce am simtit eu imsumi la citirea cartii lui Klaus. In mare masura, simtamintele noastre (nu si concluziile) corespund. M-am referit la o carte, una mai veche, nu la persoana, care, cu siguranta, are si altceva de spus decit acea marturisire de inceput. Nu as fi recomandat aceasta carte in Romania tocmai pentru aceasta noua dezbinare si neintelegere care s-a iscat intre ortodocsi pe care am presimtit-o ca fiind inevitabila.

    Apreciază

  13. luchiana said, on mai 18, 2010 at 4:46 pm

    Va invit sa vedeti viata sfantului Nicolae Velimirovici…












    Doamne miluieste-ne!

    Apreciază

  14. Witness said, on mai 18, 2010 at 6:29 pm

    @tutenes

    Gresesti cu paruta ta mila. Nu asa trebuie sa gandesti si nu asta vrea sa spuna Mantuitorul cand ne cere sa fim milostivi. Trebuie sa te gandesti ca buda a tarat in iad cu el mii si milioane de suflete pe care le-a furat Imparatiei Cerurilor. Nu este vorba sa te ‘bucuri cu sadism’ de condamnarea lui, ci este vorba sa te bucuri de dreptate si de Adevar. Este adevarat ca trebuie sa-ti fie mila, dar nu de ispititori, ci de ispititi! Roaga-te mai bine pentru toti cei care au fost si inca sunt si vor mai fi inselati pana la sfarsitul veacului de invataturile lui mincinoase .
    Intre timp, ca o recomandare citeste Biblia care spune:
    „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala” Mat. 18:7
    „Cine se închină fiarei şi chipului ei … va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului si fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. (…) Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Iisus. ” Apoc. 14:9-12
    Si in Vechiul Testament se vorbeste despre lipsa de intelepciune a celor ce se milostivesc de lupi: „Dacă de cel fără de lege ne este milă, el nu mai învaţă ce este dreptatea şi în pământul celor sfinţi va săvârşi strâmbătatea. Să nu mai fie pe pământ cei fără de lege şi să nu mai vadă slava Celui Preaînalt.” Isaia 26:10

    Apreciază

    • Călătorul said, on mai 22, 2010 at 5:57 pm

      @Witness,
      „Nu este vorba sa te ‘bucuri cu sadism’ de condamnarea lui, ci este vorba sa te bucuri de dreptate si de Adevar.” Daca e pe asa, atunci, e folositor sa stii ca Buddha s-a nascut si a trait cu mult inainte de venirea lui Hristos. Inima lui o stie doar Dumnezeu, singurul care-l va putea ierta/ nu pentru faptele lui.
      Parintele Cleopa ne sppune asa: http://primiimeipasi.wordpress.com/2009/08/08/cele-patru-legi-dupa-care-va-judeca-hristos-lumea/ . Sincer, as lua aminte mai degraba la cuvintele parintelui. Fara suparare…
      Doamne, ajuta!

      Apreciază

  15. adris said, on mai 18, 2010 at 6:59 pm

    Voia si grija Domnului au facut ca experientele din ultima vreme coroborate cu indemnurile sfintilor parinti sa-mi genereze o mare reticenta la tot ce este „simpatic”, adica atragator, carismatic.
    Cam toti acesti „marturisitori”, „convertiti” si „propovaduitori” ai ortodoxiei si crestinismului sunt de la dusman. Tot ceea ce straluceste prin forma si nu prin esenta sa, nu poate fi demn de luat in seama de un ortodox, ale carui virtuti sunt din cu totul si cu totul alta sfera.

    Bunaoara, am avut un dialog cu Danion Vasile pe tema promovarii in massmedia a acestor exemple de „mari” convertiti (din care si el face parte) in ciuda existentei la tot pasul a nenumarate exemple de reale modele de viata daruita Domnului nostru Iisus Hristos: bunicii, parintii nostri din satele patriei, taranii nostri autentici, cei care duc o viata curata si bine placuta Domnului, aceia care tin randuiala, pentru care „cinstea si omenia” sunt legitatile dupa care-si duc traiul plin de asperitati, dar incununat in chip minunat de harul Duhului Sfant.
    Mi-a dat dreptate, dar a continuat, cum altfel, prin conferinte generatoare de mari tulburari in randurile dreptmaritorilor crestini. De aceea, Saccsiv, am fost la randu-mi tulburat cand, cu ocazia repetarii minunii izvorarii de mir de la Iasi, am fost complet neplacut impresionat de apelurile disperate catre presa tv locala.
    De aceea, prin faptul ca pastrezi un profil discret, chiar smerit in cele mai multe cazuri, cu toate ca uneori ma „enerveaza” unele articole, continui sa-ti citesc „jurnalul”.

    Asadar, parerea mea e ca si aceste dezbateri din mediile ortodoxe au, din pacate efecte adverse celor dorite de initiatori, aducand in atentie personaje de acest tip. Simple delimitari si evidentierea gravelor lor deraieri de la cararusa noastra cea ingusta sunt cea mai buna cale de a le limita puterea. Altfel riscam a ne risipi resursele pe prea multe fronturi de lupta.

    Cu Domnul inainte, toata viata!

    Apreciază

  16. G-man said, on mai 18, 2010 at 8:34 pm

    Ma intreb daca cei care s-au apucat sa citeasca cartea asta cu 2 millioana de kilometrii a lui Klaus , au gatat de citit toate scrierile sfintilor si parintilor nostrii. eu personal nu vad sa am timp sa le termin in viata asta apoi la cat aur gasesti in ele nu cred ca e cazu sa schimbam muntele cercetarii.
    Va recomand omilii la Matei de Sfantul Ioan Gura de Aur.

    Apreciază

  17. oarecare said, on mai 18, 2010 at 9:04 pm

    In privinta linkurilor si prostiilor spuse despre Sf. Nicolae Velimirovici: acele lucruri au fost facute in Anglia, pe vremea cand Sfantul era el insusi un sincretist! Ulterior, in urma unei vizite unde i-a cunoscut pe Sf. Siluan si Cuv. Sofronie (ce coincidenta…), s-a pocait pentru modul in care intelesese credinta pana atunci si a devenit acel Sfant traditionalist si aprig de mustrator fata de ”cultura europeana” pe care il stim!

    Asa ca nu mai debitati minciuni sincretiste despre Sf. Nicolae! Si cine o face… un stilist! Ce lume nebuna, nebuna, nebuna…

    Apreciază

  18. Iubesc Patriarhul said, on mai 19, 2010 at 5:46 am

    Nu i-am citit cartea, probabil ca nici nu o voi citi, dar imi place cum canta. Daca omul este si botezat ortodox atunci este fratele nostru. Nu trebuie sa uitam ca el nu este nascut ortodox, el a venit la ortodoxie. Noi ne-am nascut ortodocsi din mila lui Dumnezeu. Se zice ca Dumnezeu le randuieste bine pe toate, pentru fiecare. Va dati seama ca poate daca noi nu ne nasteam ortodocsi, probabil ca nu veneam la ortodoxie niciodata? Dar a randuit Dumnezeu sa ne nastem ortodocsi, tocmai pentru ca noi n-am fi facut asta niciodata. Deci a randuit Dumnezeu mai bine pentru noi. Dar lui, Dumnezeu i-a randuit sa nu se nasca ortodox, deci i s-a dat mai putin decat mine, si totusi a venit la ortodoxie si pentru asta ma bucur pentru el.

    Apreciază

    • crip 81 said, on mai 19, 2010 at 11:27 am

      ne bucuram toti pentru el , dar ne si intristam cand vedem ca propovaduieste o ortodoxie caldicica .Foarte periculos!

      Apreciază

  19. Daniel said, on mai 19, 2010 at 5:53 am

    @ Iubesc Patriarhul

    In sfarsit un comentariu cu bun simt.Frate,ai spus bine si mi-ai facut totodata o bucurie!

    Apreciază

  20. luchiana said, on mai 19, 2010 at 7:57 am

    @Iubesc Patriarhul
    @Daniel

    De acord.
    Cand Il lasam pe Domnul sa faca voia Sa cu noi, si ne rugam unii pentru altii, inseamna ca am inteles ortodoxia

    Apreciază

    • Un cunoscut said, on mai 22, 2010 at 4:47 pm

      Inteleptilor!

      Iar Daniel (I)….ratacire maxima! Din neascultare… era sa moara acum 3-4 ani. De ficat. Oare mai recunoaste? S-a milostivit Domnul de el. Insa a luat-o de la inceput.

      Daniel, Daniel – nu te potolesti! Ai pus pe multi in dificultate cu exaltarea ta, nebuneasca. Duhul de neliniste te munceste necontenit.
      Aveai vedenii – acum cativa ani – ti se parea ca unii au diavoli arhiconi – unii, ziceai – da pe tine nu te vedeai?

      Mi-e mila de tine, biet suflet chinuit!

      Apreciază

  21. Daniel said, on mai 19, 2010 at 8:16 am

    Aveti aici si comentariul lui Ciprian Voicila,doua postari,pentru cei care nu i-ati vizitat blogul.

    http://ciprianvoicila.blogspot.com/

    Apreciază

  22. luchiana said, on mai 19, 2010 at 9:01 am

    @tutenes

    De acord cu tine.

    Apreciază

  23. luchiana said, on mai 19, 2010 at 9:03 am

    @ Ioana

    Esti sigura ca ai inteles mesajul chiar daca l-ai aflat?

    Apreciază

  24. crip 81 said, on mai 19, 2010 at 11:44 am

    Din totdeauna sfintii ne-au indemnat sa ne atintim privirile sus , cat mai sus , sa ne facem urmatori lor si prin ei lui Hristos . Atata timp cat ai ca model inaltimile , poti si tu sa urci , un pas , doi , altul urca o mie de pasi , iar uni pana la capat . Si toti se mantuiesc . Si cei cu mult si cei cu putin .
    Insa cand modelul pe care il urmezi este unul lumesc , adica la orizontala, in veci nu vei putea urca . Vei ramane vesnic acela care esti , un om ca toti ceilalti ce a ales calea cea larga.
    Cum sa lupti cu patimile acestei lumi cand tu consideri ca nu e nimic rau sa asculti muzica acestei lumi , sa dansezi prin discoteci , sa fii de acord cu Buda ?
    O fi K. K. baiat de treaba si bun , dar nu de tinut predici despre ortodoxie .
    Din pacate pentru el , cred ca mai are de strabatut inca 2 milioane de km ca sa treaca de la ortodoxie la trairea ortodoxiei .

    Apreciază

  25. G-man said, on mai 19, 2010 at 11:48 am

    Nu inteleg si mintea se incurca
    Dispute mari intre crestini au ei
    De ce e complicat ? – credinta sfanta
    Cand o avem de la stramosi temei.

    Caci daca-am fi la prima fericire
    Avand pe Dumnezeu – da nu avem.
    Nu ar mai fi atata amagire
    Din dor de nou sau poate de extrem!

    Dar bag de seama am ramas in urma
    Si am vandut scriptura pe PC
    Ca este mai la moda ” turma”
    Si ochii Au orbit la MTV

    Sa ma iertati iubitilor crestini
    Si rugaciunea sa ne-adune iara
    Ca lacrimile Maicii – ochi divini
    Sa ne salveze din inttreaga tara.

    sper sa va placa poezia si sa va mai reduca din ridurile de pe frunte ..eu va multumesc ca datorita voua am scris desi a trecut ceva vreme ….

    Apreciază

  26. Daniel said, on mai 19, 2010 at 11:49 am

    @crip81
    Ma bucur ca sunt crestini care au ajuns la ortodoxie mai repede,din fotoliu,nu au fost nevoiti sa strabata Doua milioane de kilometri.Si acolo ,din fotoliu,isi ridica privirile tot mai sus,si uite asa cu modelul inaltimilor inainte,ajung la Hristos.
    Eu sunt cu privire la orizontala,ce sa faci frate crip(as prefera sa scrii cu numele de botez),fiecare dupa cat poate.

    Apreciază

  27. crip 81 said, on mai 19, 2010 at 2:40 pm

    @ Daniel
    ma bucur frate Daniel ca ti-ai dat seama cat de fatarnic sunt .
    imi cer scuze daca te-am suparat , insa comentariul nu ti-a fost adresat personal , ci la modul general .

    Apreciază

  28. DANIEL said, on mai 19, 2010 at 8:19 pm

    Luni, 17 mai, în Aula Magna a Universităţii din Petroşani a avut loc conferinţa Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului, susţinută de Klaus Kenneth. Însoţit de părinţii de la Mănăstirea Lainici, în frunte cu părintele stareţ, Klaus Kenneth şi-a dus din nou mărturia între credincioşii din Petroşani. O întâlnire extrem de caldă, reuşită…

    După conferinţă, împreună cu părinţii din Lainici şi Petroşani, Klaus a vizitat Biserica Sf. Varvara din localitate.

    A doua zi, împreună cu părinţii de la Lainici, Klaus Kenneth a vizitat Mănăstirile din zona Văii Jiului şi parte din mănăstirile din Episcopia Râmnicului.

    Astăzi, 19 mai, Klaus Kenneth va conferenţia la Sibiu, în Aula Facultăţii de Teologie, începând cu ora 18. Întâlnirea va fi moderată de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Consilier Misionar-Pastoral şi de Imagine al Mitropoliei Ardealului.

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 19, 2010 at 8:21 pm

      DANIEL

      Prietene, nu folosi blogul meu pentru promovarea turneului lui KK.

      Apreciază

    • valentin said, on iunie 10, 2014 at 2:48 am

      dacă e cu constantin necula să-i zici lu klaus ăla să mai meargă încă 2000 de km sau 2 milioane, dar să nu-l ia pe Necula după el că ajung după aia ca acolo – orb pe orb nu se pot călăuzi și se vor duce amândoi în groapă.
      zi-i mai bine să-l ia pe Hristos cu el în rugăciune.
      acum majoritatea celor de prin acele funcții înalte – consilieri pe la patriahie și mitropolii sunt niște înșelatți – plătiți să tacă, să ascundă adevărul să nu canonizeze sfinții , să nu apere poporul să nu facă o procesiune la moment de grea apăsare sufletească și așa mai departe.
      umblă cu limuzina și întărâtă oamenii săraci la ură și dezbinare… mai mult de 2 milioane de km de-ar merge dar dacă merg tot cu aceste rele în suflet și nu se jertfesc pentru poporul lor , degeaba merg
      mă lipsesc de toți aceștia pentru că nu mi-au ajutat în drumul meu spre mântuire.

      Apreciază

  29. DANIEL said, on mai 19, 2010 at 8:34 pm

    Nu am vrut sa promovez turneul,am vrut doar sa arat ca sunt si crestini alaturi de el,inclusiv parintele staret de la Manastirea Lainici.Dar probabil ca acel parinte nu are blog.

    Apreciază

  30. parereamea said, on mai 20, 2010 at 8:59 am

    O poveste scurta:

    Al doilea an de studenţie in Bucuresti…undeva prin noiembrie 1993. Incepuse prin caminele studentesti sa umble niste tineri zâmbăreţi, să bată pe la uşi si sa împartă nişte plienţele: „Vrei sa il cunoşti pe Dumnezeu?” , „Vrei să îl primeşti pe Dumnezeu în inima ta?” sau altceva de genul asta…
    Priveam intrigata şi amuzată plienţelul. Oricât voiam să il iau în serios, mi se parea total stupiduţ. Conţinea şi un chestionar, un fel de test cu tot felul de întrebări ce îmi stârneau amintiri ciudate, întrebări ce-mi frământaseră adolescenţa şi pe care le credeam total uitate. Dintr-un imbold greu explicabil la acel moment am bifat ultima căsută: „Da, vreau să îl cunosc pe Dumnezeu”. Am dat pliantul înapoi tinerilor la viitoarea lor vizită prin camere. L-am simţit ca un gest kamicaze.
    Ca urmare a acelui „Da”, m-am trezit la câteva zile la usă cu o doamnă. O doamnă în adevăratul sens al cuvântului. De fapt, o femeie trecută de 40 ani, domnişoară, ce nu vorbea o iotă română. Era americană şi misionară în cadrul unei asociaţii numită „Alege viaţa”. Aveam să aflu pe rând, cu slaba mea engleză la acea vreme, că era penticostală şi misiunea ei era sa aducă oamenii la creştinism. Femeia aceea m-a fascinat şi mi-a înmuiat inima cu totul. Era un înger de femeie pur si simplu. Ne-am întâlnit de mai multe ori, discutam despre Iisus, despre ce scrie in Biblie.
    Cunoştinţele mele despre credinţă erau total nule la acea vreme. Învăţasem de acasa doar să spun Tatăl nostru şi sa fac cruce, dar nu-mi aduceam aminte când spusesem ultima oară măcar această scurtă rugăciune. Mă consideram cumva o atee, deşi nici nu pot spune că mă preocupa acest aspect. Eram o raţională. O computeristă de viitor, speram eu.
    Din nulitatea si marasmul sufletesc în care mă complăceam m-a scos cu o delicateţe inimaginabilă, pe care nu o conştientizam atunci decât foarte vag, acea femeie străină, străină de neamul meu, de credinţa neamului meu…
    Am început să merg cu ea la întâlnirile „Alege viaţa”. Se doreau a fi întâlniri interconfesionale, veneau studenţi creştini de tot felul, catolici, ortodocşi, baptişti, etc. Se ţineau conferinţe mari la care veneau americani şi povesteau de viaţa lor în Cristos. Ţin minte că venise un mare campion mondial la nu ştiu ce şi povestea cum s-a convertit el. Se cânta mult la chitara tot felul de cântecele la finalul intrunirilor. Astmosfera era foarte optimistă, caldă, primitoare, toţi erau prieteni cu toţi şi te simţeai foarte iubit şi apreciat. Mă duceam cu drag, era total relaxant, mă scotea din stresul şcolii şi din alte griji de zi cu zi.
    Cred că mintea mea ceva mai raţională (credeam atunci) îmbinată cu restul de Duh Sfânt rămas de la Botez (cred acum) m-au făcut să imi ridic primele semne de întrebare….La insistenţele doamnei am fost la o biserică baptistă să asist la un botez. M-am simţit foarte inconfortabil de cum am auzit propunerea, deşi nu puteam explica de ce. Pănă la urmă am fost. Cred că nu am văzut ceva mai stupid în viaţa mea: un aşa zis popă şi câţiva tineri îmbrăcaţi în cămeşi albe până la pământ băgaţi într-o cadă de sticlă plină cu apă zidită în perete. Ăla era botezul! Cât de cretină eram atunci şi tot mi s-a părut extrem de stupid şi anacron totul.
    Alt moment greu de suportat pentru mine a fost o întâlnire într-o sală mică de curs ce consta într-o rugăciune comună. Stăteau în grupuri mici, se ţineau de mâini şi spuneau pe rând câte ceva frumos despre sau pentru Dumnezeu. Jenant…A doua oară nu am mai fost.
    Îmi era deja destul de greu să refuz invitaţile doamnei la diverse manifestări de acest gen. Ea era atât de bună şi caldă cu mine şi imi era greu să-i spun cum mi se par mie.
    Imi plăcea să mă întâlnesc cu ea şi cam atât. Deja se vorbea de tabără la vară cu tot grupul. La acel moment, aveam chiar o colegă din semigrupă, ortodoxă, care mergea şi ea la întâlniri.
    Într-o zi, am văzut pe uşa de jos a căminului un afis: Conferinţă…. nu ştiu ce, ASCOR.
    Asociaţia Creştinilor Ortodocşi???? Ce-i aia! Eram de un an jumate deja in Bucureşti şi nu auzisem de aşa ceva….nu văzusem nici un afişuţ pe nici pe o usă , pe nici un stâlp.
    Am simţit în acelaşi moment o mare uşurare. Am ştiut din prima clipă că vreau să merg deşi nu ştiam ce se intâmplă acolo.
    Nu mai ştiu despre ce a fost prima conferinţă, dar ştiu că din acel moment nu am pierdut cred nici una. Am avut şansa să îi văd atunci pe parintele Galeriu, Părâianu şi alţii mari.
    Nu m-am mai dus de atunci niciodată la întâlniri cu Rita Pride, femeia înger, cu nişte ochi albaştri superbi, care îmi inmuiase inima. Am şi acum de la ea un Nou Testament, nu scrie nimic pe el, dar e facut în duh neoprotestant. Ştiu că ar trebui să nu îl ţin în casă… dar acea cărţulie e primul meu Nou Testament citit si răscitit pe care l-am ţinut la cap aproape luni de zile şi il citeam noaptea până cădeam frântă. Îl citeam de dragul Ritei Pride pentru a şti ce să vorbesc cu ea a doua zi.. imi spuneam eu atunci. Acum mă întreb, de fapt, ce mă făcea să citesc?
    Mă întreb şi acum după ani… de ce nu am aflat nimic despre ASCOR peste 1 an de zile de studenţie? De ce nu mi-a sărit în ochi nici nu afiş, nu mi-a venit nimeni să-mi bată la uşă, să-mi spună o vorbă, oricât de stupidă mi s-ar fi părut atunci.. dar să mă tragă de mânecă…De ce a trebui o domnisoară de 40 ani să vină de peste ocean să-mi vorbească de Iisus aşa cum s-a priceput ea?
    Ce m-a făcut oare să simt că totuşi locul meu nu e acolo cu ea…?
    M-am întâlnit la finalul anului studenţesc cu ea într-o staţie de metrou. Nu o mai văzusem de prin ianuarie. Era pe punctul să plece în altă ţară. Rolul ei misionar în România se încheiase…Mi s-a îndoit inima…Mă simţeam vinovată că o evitasem, pretextasem că am sesiune…
    Dacă aş putea m-aş ruga pentru ea.. dar nu se poate căci nu e ortodoxă, deşi ei îî datorez enorm.

    Scuze că m-am lungit.
    Pentru cine a citit tot, îi las să tragă concluziile şi să facă paralela cu „cazul Klaus K.”
    Oricât l-ar critica cineva, dacă acel cineva nu a ajuns la ortodoxie cum am ajuns eu, de exemplu, nu are dreptul să il judece.
    Klaus K. are si el rolul sau. De asta sunt sigura.
    Nu e aici pentru cei tari în credintă, pentru cei ce plutesc prin norisorii imaculati ai ortodoxiei si de acolo critică pe toţi cei incă pe cale.
    Eu am văzut în conferinţele „Alege viaţa” cum se manifestau acei americani şi de alte naţii. Klaus K. se incadrează in acel stil dar e la mile distantă pe calea adevăratei credinţe. Nu-l condamn. Nu conteaza pentru mine ce limba vorbeste sau cat de săltăreţe sunt cantecele lui. Atat timp cat nu il huleşte pe Hristos e bine. O persoana dintr-o sală de conferinţă daca aduce la credinţă e deja enorm. Kalus K e facut cum e făcut ca să impresioneze pe cei cum am fost eu. Asa cred eu. Si cred ca el stie asta, el a fost acolo jos si stie cum sa-i ia pe cei de acolo si sa-i traga de urechi sus.
    Inca o data repet: cred ca el nu e aici pentru razboiintrucuvant sau saccsiv sau Savatie.
    Acestia se duc să bată la usa omului si să le spuna cat de minunat e Hristos? Never! Rolul lor e altul. Fiecare are rolul sau. De ce tin unii sa se bage neaparat in randuiala lui Dumnezeu si sa faca ei ordine?
    Daca Dumnezeu a facut cu mine un test atunci la acel moment crucial? Puteam sa fiu demult baptista acum, nu? Am simtit atunci ceva, ce nu stiam ce e, dar acum stiu ca am simtit ingerul pazitor care parca ma batea usor pe umăr. Eu cred ca am trecut testul, dar simt că doar în mică măsură a fost meritul meu. Am fost pe muchie de cuţit.
    Cine stie ale cărui rugăciuni m-au salvat atunci.

    Timpul le va lamuri pe toate, cu siguranţă. Să nu judecăm prezentul, căci e deja trecut.
    Să ne rugăm mai bine, aceasta e dincolo de timp.
    Iertare…

    Apreciază

    • crip 81 said, on mai 20, 2010 at 10:42 am

      draga parereamea ,
      te poti ruga linistita pentru ‘ingerul cu ochi albastri ” chiar daca nu e ortodoxa . Nu exista nici o interdictie pentru acest lucru . Nu poti sa o pui la slujbele Bisericii sa fie pomenita , pentru ca Biserica se roaga numai pentru credinciosii ei .
      Intr-adevar , faptul ca K. K. este apreciat arata starea noastra duhovniceasca in care ne aflam , adica destul de jos . Sunt convins ca daca ar fi tinut conferinte in perioada interbelica sau mai inainte ar fi fost huiduit si fugarit . Dar la ce sa ne asteptam de la noi , care ne asemanam cu diavolii ( dupa cum a zis sf Antonie cel Mare ) .
      Lumea aceasta nu e pe placul lui Dumnezeu . Daca tu ai fost sedusa de baptisti , asta nu inseamna ca ei sunt placuti lui Dumnezeu si ca au un rol in mantuirea lumii. Deci e bine acolo unde sunt .De fapt tu nu ai inteles ca Dumnezeu te-a lasat sa-i cunosti pentru ca nu a gasit alta cale de a ajunge la inima ta .
      Imi aduci aminte de un preot la o conferinta , care spunea ca el a ajuns la credinta in Hristos citind beletristica. Si ne tot indemna sa citim cat mai mult , orice . Daca as extinde felul de a vedea lucrurile din perspectiva parintelui , ar trebui sa spun si eu asa : fratilor faceti yoga cat mai mult , ca si eu am facut si asa am ajuns sa-l cunosc pe Hristos .
      K. K. nu trage pe nimeni de urechi in sus ca nici nu poate , numai harul Duhlui Sfant ne schimba inima si ne atrage spre El . Conferintele lui K.K. nu sunt cu puterea si intelepciunea Duhului , ci sunt dupa intelepciunea acestei lumi . Din aceasta cauza el are un mod de a marturisi protestant si nu ortodox . Daca ai compara conferintele lui cu cele ale protestantilor ai vedea ca sunt identice , singura diferenta fiind ca el mai are si unele elemente ortodoxe.

      Apreciază

      • parereamea said, on mai 20, 2010 at 12:20 pm

        crip 8,
        Consider corecte aproape toate concluziile care le-ai tras din povestea mea.
        Ai mare dreptate cand spui „De fapt tu nu ai inteles ca Dumnezeu te-a lasat sa-i cunosti pentru ca nu a gasit alta cale de a ajunge la inima ta .”
        De fapt eu am inteles asta si am si incercat sa o spun cumva in textul meu. Am spus ca eram atat de rationala… ma consideram tare desteapta si toate povestile despre Iisus le considem basme, ceva la nivelul „Legendele Olimpului”.
        Reamintesc.. era anul ’93, tara era un dezastru din punct de vedere al credintei ortodoxe. Imediat dupa ’89 ma apucasem de karate si imi picasera in mana numai carti precum Paul Burton – India secreta (daca tin minte bine)…iar mintea mea scormonitoare ma ducea exact spre cai precum cea pe care a mers Danion si multi ca el in acea perioada. Ii inteleg pe acestia, eram in Bucuresti si era impanzit peste tot de afise legat de yoga si chiar aveam tentatia sa ma duc, noroc sa nu aveam timp si bani. Ei, dar acea femeie si-a gasit timp pentru una ca mine, si efort sa vina.
        Mai spun un lucru mai clar, nu stiu cat de bine a reiesit din text: SUFLETUL BUN al acelei femei m-a factut sa o ascult si sa nu o iau in derâdere si in final sa cred in ce spune…
        Ce vreau sa spun e ca un suflet cu adevarat bun se simte intotdeauna. Cel putin noi cei botezati ortodocsi si care totusi de mici avem dreapta credinta in fiinta noastra, chiar daca total uitata, avem acest simt deosebit de a simti un suflet bun. Dupa cum si simtim cand ceva nu e in regula. Trebuie doar sa ne ascultam inima, acolo unde ne vorbeste Duhul Sfant.
        Legat de aceasta, astept conferinta lui Kalus K in orasul meu si sper ca sa am inima destul de capabila sa il „citeasca” si sa nu ma insel.

        Nu sunt de acord ca Klaus K. are conferinte identice cu ale protestantilor. Tocmai de acea am si povestit ce am facut eu, am vazut si protestanti si baptisti si de toate, pe toti la un loc, i-am vazut cum se manifesta. Chiar nu sufera comparatie cu ei decat prin faptul ca e exuberant, ca e aproape tot timpul cu zambetul pe buze si-i place sa cante la chitara. Asta e clar o ramasita din urma pentru el, dar are 60 ani, ce poti sa-i ceri? Cati au puterea sa se schimbe total si pentru totdeauna. El trebuie apreciat pentru ce are bun. Nu spune nimeni sa-l idolatrizam, sa-l facem un sfant in viata.
        De la a-i gasi defecte si scapari de credinţă până la a-l compara cu antihristul e o distanta astronomica… Cine il judeca astfel nu se gândeşte că îşi adună osândă? Ştie cineva exact ce e în sufletul lui? Câţi din cei care l-au judecat la rece l-au întâlnit şi i-au simţit sufletul, inima? Altă judecată mai bună nu poate fi.

        Apreciază

      • Daniel said, on mai 20, 2010 at 12:37 pm

        Asa este.Nu trebuie judecat,pana nu ai cel putin o intalnire cu el,desi eu am avut o „intalnire” si prin carte.
        Vezi ca s-a preluat comentariul tau pe blogul de la agnos.

        http://www.agnos.ro/blog/

        Apreciază

      • parereamea said, on mai 20, 2010 at 1:00 pm

        Vai de capul meu…
        Sper sa-mi fie iertata neglijenţa în editare şi exprimare….

        Apreciază

      • ovidiu said, on mai 20, 2010 at 6:53 pm

        ete na! ca sa vezi! parereadesine si cu guru` s-aduna!!Pai normal,daca e asemanarea asa mare…

        Apreciază

  31. Daniel said, on mai 20, 2010 at 10:23 am

    @
    parereamea,
    Draga parereamea,si eu am fost asaltat de cateva ori in viata de mai multi propovaduitori de acel gen,dar niciodata nu am dat curs invitatiilor lor,sau sa pastrez macar un pliant.

    Cu Klaus Kenneth e altceva,este ortodox,e alta poveste.
    Se pare ca dezbaterea pro s icontra a mai existat mai demult,acum am descoperit si eu,pe acest blog:
    http://trandafirescu.wordpress.com/2009/11/03/klaus-kenneth-la-cluj-video-inedit/#comment-745

    Mi s-au parut echilibrate parerile care au fost pentru Klaus,si raspund si la multe acuzatii de aici.

    Apreciază

    • parereamea said, on mai 20, 2010 at 12:33 pm

      Daniel,
      te cred, cred ca erai la un cu totul al nivel decat eram eu atunci. Pentru mine a fost ca o provocare de la care nu m-am dat inapoi. Conştiinţa mea religioasă lispea cu desăvârşire. Protestanti sau altceva erau pentru mine egali. Pana am ajuns sa simt ca e in neregula si locul meu nu e intre ei.
      DAR, probabil as mai fi continuat sa fiu cu ei cine stie cat, DACA nu aş fi văzut anunţurile cu conferintele ASCOR. Asta e ideea! Daca nu as fi gasit acel capăt micut de fir de care sa ma prind (afisul pe uşă…) cine stie cat as mai fi bâjbâit…
      De aceea eu il apreciez pe Klaus pentru că face CEVA. Eu imi dau seama acum cum e sa nu facă nimeni nimic pentru tine, să nu găseşti nici o rază de lumină în jurul tău, totul sa fie ceaţă…
      Că are unele manifestări care nu sunt pur ortodoxe, asta e altă discuţie, pe care o pot purta cei foarte cunoscători direct cu el. Nu sunt de acord să îl judece, să îl calomnieze, să îl atace când el nu se poate apară. Toţi aceşţia care l-au judecat ar fi trebuit să aibă întâi o discuţie cu el. Şi abia după aceea să vină şi să spună: acest om nu se dezice si nu înţelege rătăcirea lui, evitaţi-l!

      Apreciază

  32. Ralu said, on mai 20, 2010 at 11:30 am

    @ Crip81:

    Klaus a spus in repetate randuri ca acum douazeci de ani cartea sa nu s-ar fi vandut deloc, tocmai pentru ca atunci credinta era traita cu adevarat. Intre timp, intr-adevar, am decazut. De aceea avem nevoie de Klaus… ca sa ne aduca inapoi la masura la care sa nu mai avem nevoie de cartea sa

    Apreciază

    • ovidiu cel nou said, on mai 20, 2010 at 3:14 pm

      Nu cred ca ai inteles bine.
      Klaus a spus la Deva ca a scris cartea intr-o prima varianta acum 27 de ani cind era abea convertit la ortodoxie. Parintele sofronie i-a spus atunci sa nu o publice. El i-a spus ca e prea tirziu.Semnase contractul cu o editura si incasase deja 2-300 euro pentru asta. Pr. Sofronie i-a spus ca o sa se roage pentru asta si zice claus ca 2 ani nu s-a vindut nici un exemplar. Dupa 2 ani editura a rupt contractul. El zice ca datorita rugaciunilor pr. Sofronie.
      Mai zice ca pr Sofronie i-a spus ca ar fi fost in pericol atunci sa i se suie succesul la cap – sau ceva de genul asta.
      Abea dupa 10 ani i-a dat pr Sofronie binecuvintare sa publice cartea. Carte pe care a rescris-o pentru ca dupa 10 ani alaturi de pr Sofronie se mai schimbase si el.
      Deci cartea are binecuvintare sa apara de la pr Sofronie.
      Sper ca am retinut bine. Oricum a aparut inregistrarea de la Deva pe site la Agnos.

      Apreciază

      • ovidiu cel nou said, on mai 20, 2010 at 4:01 pm

        @ sacciv
        Corecteaza te rog sofronie cu S si claus cu K.

        Mersi.

        Apreciază

      • ovidiu said, on mai 20, 2010 at 7:13 pm

        Tizule,esti cumva acelasi Ovidiu care a postat si pe agnos?

        Apreciază

    • valentin said, on iunie 10, 2014 at 2:40 am

      cine e klaus ăsta pe care toți îl pomenesc ca pe un mesia ?

      Apreciază

  33. Daniel said, on mai 20, 2010 at 11:33 am

    A mai aparut o carte a lui Klaus Kenneth,Zei,idoli,guru-a carei prezentare o face Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

    SCURT MANUAL DE SUPRAVIEŢUIRE

    Nici nu ştiu cum aş putea scrie o prefaţă la o mărturie zguduitoare prin fermitate şi conţinut. Un volum plin de luciditate care mi-a dovedit, ca preot, că duhul apologetic este una dintre harismele prin care laicatul de astăzi poate să ajute demersul pastoral al Bisericii. Prin experienţa şi cultura sa duhovnicească Klaus Keneth dăruieşte cititorului unul dintre cele mai frumoase manuale de supravieţuire duhovnicească. Discernământul şi efortul ieşirii din bezna rătăcirilor care căutau să-i satisfacă setea de Dumnezeu sau, cum deseori mărturiseşte, golul din propria fiinţă, l-au purtat pe autor 2 milioane de kilometri în căutarea Adevărului (cum inspirat şi-a intitulat o altă carte, apărută şi ea la Ed. Agnos, 2009). Din pelerinajul acesta în căutarea identităţii sale veşnice s-a întors biruitor căci s-a lăsat biruit de Hristos Mântuitorul, Dumnezeul cel Viu.

    De astă dată nu mai avem de a face cu o mărturie asupra propriei sale vieţi ci de modul în care, pe parcursul acesteia, a gustat din anestezicul islamului şi Meditaţiei Transcedentale, Hinduismului şi Yogei, Budhismului şi Zenului, lăsându-se narcotizat de tăriile filosofiei ori misticismului oriental, descoperindu-ne prin analiza fiecărei astfel de construcţii demonice frumuseţea Ortodoxiei, care nu ne face mai buni decât ceilalţi ci mai dăruiţi, mai responsabili- atunci când noi înşine nu ne ţinem de false tradiţii şi nu-l idolatrizăm pe Hristos, transformându-l, după chipul şi asemănarea slăbiciunilor noastre, în ideologie simplistă ori sindicalizare a reacţiei pastorale.

    Dintâi cartea aceasta este un dar făcut învăţământului religios din România. La toate întâlnirile noastre cu „intelighentia” de serviciu a Dialogului Social ni se reproşează că nu îngăduim copiilor noştri să se şcolească aconfesional, cu acest soi de cultură amalgamată, pe care Klaus Keneth o demască în toată rânjitura ei specifică. Căci la lipsa de mentalitate mărturisitoare în jocul căreia vrea să intrăm antrepriza de îndobitocire programată a poporului român, cu toate că nu excelează în studii de specialitate-încă nu am auzit de un istoric al religiei, la modul serios, fundamental impus în conştiinţa internaţională, cartea lui Keneth este o avertizare. Pentru divinizatorii lui Mircea Eliade sau I.P. Culianu nu ar fi rău să îi rugăm să recitească actuala critică în domeniu şi, dincolo de simpatiile subiective care ne încearcă, să remarce cam la ce nivel ne mai aflăm. Utopia sincretismului care caută să fie impus drept modă naşte deja lipsa de verticalitate în care ne-am înşurubat prin cerbicia politicianismului culturnic. Chiar când acesta are ca spaţiu de emanaţie Occidentul, nu-i musai să renunţăm la analizarea sa în toate striaţiile multiformalismului ucigător de suflet. Lucrarea lui Keneth va deveni obligatorie unei „bune informări a populaţiei”, ca să folosim terminologia la modă în demagogia actuală, iar părinţii care vor citi lucrarea şi vor mai subscrie diluării spirituale a sufletului copiilor lor cred că trebuie să înceapă să-şi pună foarte serios problema propriei mântuiri.

    Frumuseţea scriiturii şi modul respectuos de analizare a unor aspecte pe cât de populare pe atât de necunoscute cu adevărat în arealul nostru educaţional, vor impune cartea. Nu prin note de subsol ci prin notele despre „subsolul” lumii în care trăim, dinspre care izbucnesc către noi toate mofturile anormale ale omului trecut demult în post-creştinism. Excelenta analiză este dublată de o cunoaştere din interior a fenomenelor descrise, dovedind luciditate şi putere de rupere de minciuna şi contrafacerile rudimentelor de religie în care, ca într-o pânză a celui mai de temut păianjen al lumii, ţesută de veacuri în jurul omului, firea omenească se lasă coruptă. Structurări ca de fişă de lectură, dublate de articulări pertinente din textele specifice fiecărei religii sau culturi descrise, lipsit de răutate ori causticitate ieftină, Klaus Keneth rămâne un apologet crescut în Duhul Sfânt, duhul bunului simţ. Descoperirea unei Ortodoxii vii, prin harul lui Hristos a văzut Ortodoxia dintâi prin ochii binecuvântaţi ai Părintelui Sofronie de la Essex sau ai Părintelui Zaharia Zaharou, l-a scutit de grimasele cu care ne întâmpinăm uneori convertiţii. Bucuriile lui sunt şi bucuriile comunităţii care l-a primit în mijlocul ei ca pe un dar de Sus. E important să înţelegem că fratele acesta al nostru nu trebuie „controlat” la Ortodoxie. Uneori e smintitor prin gesturi? S-au smintit câţiva de câteva dintre propoziţiile sale? Interesant. Pentru că, prea cuminţi ca să mai convertim tristeţile şi dezorientările semenilor noştri în bucurii mărturisitoare, am uitat de nebunia aceasta mărturisitoare, care ţine vie viaţa de credinţă a Bisericii noastre. Mesajul celor nenăscuţi (genetic) ortodocşi este tot mai limpede: ne e dragă Ortodoxia dar nu ortodocşii care şi-au transformat inimile din tron al lui Dumnezeu în stalactite ale părerii de sine, dispuşi mereu la a converti pe alţii, după măsura propriei împietriri, fără a face nici un efort personal, în linia propriului progres duhovnicesc.

    Lucrarea aceasta ţine în ea cheia de aur a oricărei predări a Istoriei Religiei, pe care uneori chiar şcolile noastre de teologie o eludează prin false alinieri culturale. Nici o altă religie nu poate fi privită decât prin lentila de Har a Duhului Sfânt, prin experienţa de har a Bisericii, şi nu este cazul, niciodată şi în nici o situaţie, să prevaleze diplomaţia falselor ecumenisme în defavoarea mărturisirii de credinţă. Aici este frumuseţea nemaipomenită a cărţii. Pentru tot soiul de cuconeturi şi elitişti atraşi de ezoterisme ieftine – ale căror pericole autorul nostru le identifică foarte atent, pentru toţi puştii atraşi de softurile vieţii spirituale, cartea este un manual de supravieţuire. Personal cred că pentru slujitorii bisericii, indiferent de treapta în care se încadrează ei, cartea este un manual de abordare a problematicii generale şi speciale a dramei sincretismului modern. Lipsit de ură şi îngâmfare confesională, cred că de aceasta s-a vindecat dintâi, autorul cărţii împleteşte remarcabil istoria culturii personale cu aceea a istoriei religiei. Lucru din care la noi s-a gustat foarte rar.

    Dacă cineva m-ar întreba care este pagina cea mai de preţ a lucrării nu aş ezita să-i spun că această carte este cea mai de preţ pagină a literaturii apologetice în domeniul istoriei religiei. Ideea editorului român de a iniţia prin această carte o colecţie apologetică apare mai mult decât fericită. Obligă la continuitate, la propunerea identificării unei linii ortodoxe a apologeticii care trebuie să treacă de la fază de combatere la aceea de dezbatere destinsă în Duh, fără învârtoşări urâtoare ci înţelepţiţi de harul Mântuitorului. Sper ca lucrarea aceasta să fie adusă dinaintea copiilor noştri, bucuros că ea există aş fi trist dacă bucuria aceasta n-aş împărţi-o cu ei, copiii neliniştii noastre. Cred că prin această scriere Keneth se va înscrie pe linia unor contribuţii luminoase la elucidarea unor linii de forţă în dialogul cu societatea secularizată. Neuitând, nici o clipă, mărturisirea autorului: „Luminare cauţi? Să ştii cine eşti? Atunci priveşte-ţi luptele pierdute! Restul e har sau mândrie. Acesta este sfatul meu către toţi pelerinii drumului înfundat al misticii şi meditaţiei asiatice, chiar dacă aceasta este şi doar o simplă vizitare a unei librării cu cărţi despre ezoterism. Cel care şi-a văzut propriile slăbiciuni, greşeli, mizerii şi lipsuri, va fi pregătit să ia asupra sa Crucea lui Hristos, pentru a se depărta de păcat şi de trădarea dragostei lui Dumnezeu. O hotărâre necesară pentru a ne scoate din nevoie. Această ură de sine, purificatoare, ne va conduce la recunoaşterea păcatului, pocăinţă şi întoarcere în braţele iubitoare ale lui Hristos. Drumul în jos este drumul în Sus. Nu e comod, nu, însă e cea mai mare aventură pe care poate trăi un om. Mai ales din punct de vedere al biruinţei şi al certitudinii despre viaţa veşnică.”

    Sper din toată inima să descoperiţi în paginile acestei cărţi bucuria mărturisirii care l-au adus pe fratele acesta al nostru în mijlocul poporului nostru, prin conferinţe şi scriitură. Cred că mărturisirea unuia care a gustat din biruinţa cea dinainte de Biruinţă este mai de preţ decât expandarea frustrărilor noastre pastorale. Să reînvăţăm a spune Hristos a Înviat nu ca pe un simplu salut pascal, ci ca pe o certitudine! Cartea aceasta, parte din argumentarea acestei certitudini.

    Apreciază

    • crip 81 said, on mai 21, 2010 at 11:20 am

      bai frate , cred ca nici daca vorbea despre Sf Ioan Gura de Aur nu aglomera atatea laude!

      Apreciază

      • Un cunoscut said, on mai 22, 2010 at 4:53 pm

        Poate ca este platit – pentru asta. Desi – absolvent de Drept – ar trebui sa aiba un minim necesar supravietuirii.

        Apreciază

  34. luchiana said, on mai 20, 2010 at 1:18 pm

    @Ralu

    Asa este. Te superi daca imi scri pe adresa luchiana_luchiana@yahoo.com?
    Ne-am cunoscut la Bucuresti, la libraria Sofia pe 12 mai 2010.

    Apreciază

  35. luchiana said, on mai 20, 2010 at 1:20 pm

    @Niculae

    Pe mine m-ar interesa acele traduceri manipulative din Sfanta Scriptura.
    Imi poti scrie pe adresa luchiana_luchiana@yahoo.com?
    Multumesc.

    Apreciază

  36. oana said, on mai 20, 2010 at 3:59 pm

    @parereamea

    Draga doamna, de ce spuneti ca domnul Klaus Kenneth nu Il huleste pe Dumnezeu? Puteti sa argumentati va rog pentru ca o parte dintre noi asa am ramas cu impresia dupa ce am aflat ca din pct. dumnealui de vedere Buddha ar putea fi chiar mantuit, ca prin preotii heterodocsi lucreaza Harul astfel incat ei pot face exorcizari, mai mult ca el insusi reusise sa faca o exorcizare cand inca era in afara ortodoxiei(pg. 258, Doua mil. de km..), sau cand spune ca „bisericile independente” si protestantii din Apus nu trebuie osanditi pentru ca ei urmeaza aceluiasi Stapan(pg. 294) la care se adauga si faptul ca a putut intelege de ce maica Tereza este considerata o „sfanta”. Hula impotriva lui Dumnezeu este de multe feluri si fiecare poate cadea foarte usor in acest pacat. Nu cred sa fi fost ferit vreun om pacatos pana acuma de a huli macar in gand pentru ca acest pacat se iveste mai ales acolo unde nu exista cunostinte temeinice despre dogma credintei adevarate si cator ortodocsi nu li s-a intamplat, pana sa se integreze mai profund in Trupul Bisericii, sa aiba macar ispita de a crede ca poate pana la urma Dumnezeu va gasi cale de mantuire pentru toti si poate ca nici iadul nu va fi chiar vesnic si ca Lui Dumnezeu i se va face mila la un moment dat de atatea suflete chinuite sau ca poate un om plin de fapte bune si de virtuti lumesti va fi mantuit chiar daca el a intemeiat o credinta care sta impotriva Dumnezeului Celui Adevarat asa cum e Buddha sau mai ales cati nu au inima indoita cand se gandesc ca maica Tereza nu ar fi tocmai un cetatean al Raiului. Dar iata ca Sfintii Parinti sunt foarte categorici in privinta aceasta si spun clar ca erezia este hula impotriva Lui Dumnezeu si ca cel care nu marturiseste astfel se face partas acestui pacat. Dar important este sa iti dai seama ca ai cazut in hula si sa te lepezi de acest pacat. Insa domnul Kenneth nu pare a isi face mea culpa in privinta aceasta in nici un fel. Eu nu zic ca domnul Klaus Kenneth nu e sincer sau ca are intentii ascunse insa chiar e foarte periculos sa propovaduiesti o credinta chiar si „foarte putin” stricata. E adevarat ca sf. Apostol Pavel si toti urmatorii lui statornicesc valoarea superiora a dragostestei insa e clar ca nu se refereau la o dragoste chiar si „foarte putin” minicinoasa, adica care da o marturie putin stramba. Cel mai onest din partea domnului Kenneth ar fi sa spuna clar lucrurilor pe nume nu sa amestece declaratii care se bat cap in cap (cum ar fi ca Ortodoxia este singura invatatura adevarata dar si ca exista sanse ca Buddha sa fie mantuit). Cum ajuta o astfel de invatatura un incepator? Va spun eu ca de exemplu pe colega mea de apartament care este ortodoxa declarata dar care nu considera nimic rau in a te casatori cu un catolic si a-ti boteza copiii in religia catolica, sau pe matusa mea care si-a botezat nepotica la biserica greco-romana pentru ca preotul de acolo e prieten de familie si care considera ca nu e mare diferenta intre ortodoxie si denominatiile crestine motiv pentru care fregventeaza si slujbele de duminica de acolo nu le ajuta prea mult ci din contra. Fiecare om are tendinta de a recepta si de a reactiona mai intai la ceea ce ii este familiar si la ceea ce corespunde cu mentalitatea lui, ori daca Klaus Kenneth are „de toate pentru toti” cum il ajuta el pe ortodoxul ratacit(ca pp ca pt asta a venit el in Romania unde populatia este majoritar ortodoxa) sa revina in matca? Mai mult, mie mi se pare ca ii deruteaza si pe cei carora nu le treceau prin cap tot felul de nazbatii pana acum. Dumnezeu sa il ajute si pe el si pe noi sa ajungem pe calea cea stramta(care e stramta printre altele si pentru ca dogma este foarte clara si ireconciliabila cu alte invataturi)!
    Cu ingaduinta lui admin voi posta si pe acest site un articol pe care l-am postat si pe razbointrucuvant daca nu e cu suparare. Pentru ca e indicat sa vorbesti din experienta impartasesc si eu pentru cei care vor fi dispusi sa citeasca si nu au citit pana acum ceea ce pe mine m-a smuls din indoieli si poticniri:

    „Scrisoarea adresata de Sfantul Ignatie Briancianinov unei femei, care nu accepta ca sunt “multi chemati si putini alesi”.
    “Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: “De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. “Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!”
    Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.
    Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. “Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.
    Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: “Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu”, Domnul le-a raspuns: “acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El”, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!
    Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu. “Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – “ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus”. Veti replica poate: “Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta”. Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute!
    El da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului: iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta.
    Adanciti-va in cercetarea Noului Testament si in general a intregii Sfintei Scripturi: veti gasi ca se cere implinirea poruncilor lui Dumnezeu, ca numai aceasta implinire este numita fapta, ca numai prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu credinta in Dumnezeu se face vie, ca una ce e lucratoare; fara aceasta e moarta, lipsita fiind de orice miscare. Si dimpotriva, veti gasi ca pornirile bune ale inimii sunt interzise, lepadate! Dar tocmai dragalasele acestea de fapte bune va si plac la pagani si mahomedani! Pentru ele, macar de-ar fi si cu renegarea lui Hristos, dumneavoastra vreti sa le acordati mantuirea. Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde!
    Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca. Aceasta ratiune poate si trebuie sa fie recunoscuta a fi ratiune sanatoasa; ea este credinta capatata din cercetarea lucrurilor, asa de stralucit descrisa de Sfantul Apostol Pavel in al patrulea capitol al epistolei sale catre evrei. Temelia judecatii duhovnicesti este Dumnezeu. Pe piatra aceasta neclintita se nalta ea, si intru aceasta nu se clatina si nu cade. Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca “sanatoasa”, va renega neaparat pe Hristos. Acest lucru e dovedit experimental. Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?
    Ingaduiti-mi sa va expun gandul nostru. Evanghelia, altfel spus invatatura lui Hristos, sau Sfanta Scriptura sau Sfanta Biserica Universala ne-a descoperit tot ce poate sti omul despre mila lui Dumnezeu, ce intrece orice cugetare, ce este mai presus de orice capacitate omeneasca de patrundere, ramanand inaccesibila pentru intelegerea oamenilor. Desarta e ratacirea mintii omenesti cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale… pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere e o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos! Daca din aceasta invatatura harismatica, cereasca, nu ai invatat ca Dumnezeu este incomprehensibil, du-te la scoala si trage cu urechea sa auzi ce invata copiii! Lor profesorii de matematica le explica, in teoria infinitului, ca infinitul, ca marime nedeterminata, nu se supune acelor legi carora li se supun marimile determinate – numerele, ca rezultatele operatiilor cu el pot fi total opuse operatiilor cu numerele. Iar tu vrei sa determini legile actiunii milei lui Dumnezeu si zici: asta e conform cu El – asta ii repugna! E conform sau nu e conform cu ratiunea ta! Cu notiunile si cu simturile tale! Urmeaza din aceasta ca Dumnezeu e obligat sa inteleaga si sa simta cum intelegi si simti tu? Dar tocmai asta si pretinzi tu de la Dumnezeu! Iata cea mai nesabuita si mai trufasa intreprindere! Nu invinui dar judecatile Bisericii de lipsa de bun simt si de smerenie: asta e lipsa ta! Ea, Sfanta Biserica, nu face decat sa urmeze neabatut invataturii lui Dumnezeu despre lucrarile lui Dumnezeu, cele descoperite ei de catre Dumnezeu insusi!
    Copiii ei adevarati merg dupa ea cu supunere, luminandu-se cu credinta, calcand in picioare ratiunea trufita ce se rascoala asupra lui Dumnezeu! Credem ca putem sti despre Dumnezeu numai ceea ce Dumnezeu a binevoit sa ne descopere! Daca ar exista un alt drum catre cunoasterea de Dumnezeu, un drum pe care l-ar putea deschide mintea, cu propriile ei sfortari, nu ne-ar fi fost data descoperirea dumnezeiasca. Ea ne-a fost data insa pentru ca ne este strict necesara. Desarte sunt dar si mincinoase propriile autocugetari si ratacirile mintii omenesti. Dumneavoastra ziceti: “ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi”. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin ca si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judeca cu privire la aceasta adevaratii crestini! Numeroasele soboare de sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si indelungi chinuri, inchisoarea, exilul decat sa-si dea acordul la partasia cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu.
    Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Erezia e mai degraba un pacat diavolesc decât omenesc; ea este fiica diavolului, nãscocirea lui, e o nelegiuire apropiata de închinarea la idoli. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia – rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu. Cine va citi cu atentie “Faptele apostolilor” se va convinge usor de caracterul pe de-a-ntregul satanic al ereticilor. El va vedea îngrozitoarea lor fatarnicie, trufia nemasurata, va vedea un comportament alcatuit din minciuna neîntrerupta, va vedea cât sunt de robiti celor mai diferite si josnice patimi …. Cu deosebire se remarca la ei ura neîmpacata catre fiii adevaratei Biserici ….
    Erezia se conjuga cu încrâncenarea inimii, cu o groaznica întunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu încapatânare în sufletul molipsit de ea si cât de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului, care a pecetluit cu propriul sau sânge marturisirea adevaratei credinte, a pronuntat hotarârea soborului local al Constantinopolului asupra ereziarhului Eutihie în urmatoarele cuvinte:
    “Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întrutotul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie.”
    Aceasta hotarâre e un mic exemplu al parerii obstesti a Bisericii Universale asupra ereticilor; aceasta hotarâre e recunoscuta de întreaga Biserica si confirmata de Sinodul Ecumenic de la Calcedon. Erezia lui Eutihie consta în aceea ca el nu marturisea în Hristos, dupa întrupare, cele doua naturi, cum marturiseste Biserica, ci admitea numai o singura natura, natura dumnezeiasca. Veti spune: numai atât!… Amuzant prin ignoranta, si demn de plâns prin caracter si urmari, este raspunsul unei persoane investite cu puterea acestei lumi catre sfântul Alexandru, patriarhul Alexandriei, despre erezia ariana. Aceasta suspusa fata sfatuia pe patriarh sa pastreze pacea, sa nu porneasca dezbinarea, atât de potrivnica duhului crestinismului, pentru câteva cuvinte, zice el, caci el nu gaseste nimic vrednic de osânda în învatatura lui Arie -care difera întrucâtva în stilul de formulare a cuvintelor si atâta tot! Aceste diferente de formulare a cuvintelor, observa istoricul Fleury, în care chipurile nu e nimic de osândit, nu fac altceva decât ca neaga Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – nu mai mult!
    Naruiesc asadar toata credinta crestina – si atâta tot! Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvântului si deformau dogma întruparii. Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Sfântului Duh. Cu hule ei negau Dumnezeiasca Liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele în care Biserica recunostea lucrarea Sfântului Duh. Ei le numeau pe acestea reglementari omenesti – si înca mai nerusinat: superstitii, ratacire!
    Desigur dumneavoastra nu vedeti în erezie nici tâlharie nici hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat Fiul Iui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfânt – nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o învataturã hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acesta nu tâlhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mântuirea?!… Toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta în adânca necunoastere a crestinismului ! Sa nu credeti ca o asemenea necunoastere e un defect lipsit de importanta! Nu! Urmarile lui sunt nimicitoare, mai ales astazi, când în societate umbla nenumarate carti cu titluri crestine si continut satanic. Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-1 însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire.
    Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic. Apucati-va de lectura Noului Testament si Sfintilor Parinti ai Bisericii ortodoxe (…) studiati în scrierile Sfintilor Parinti, cum trebuie înteleasa corect Scriptura, ce vietuire, ce gânduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin. Studiati din Scripturi si din credinta vie pe Hristos si crestinismul. Mai înainte sa bata ceasul, ceasul de spaima în care va trebui sa va prezentati la judecata în fata lui Dumnezeu, agonisiti-va îndreptatirea (achitarea) data de Dumnezeu fiilor oamenilor prin intermediul Crestinismului.”

    Apreciază

  37. Alexandra said, on mai 20, 2010 at 5:51 pm

    A mai spus cineva pe aici: Ati terminat de citit cartile scrise de sfinti ca sa aveti nevoie da cartile lui KK?

    Sf. Ioan Gura de Aur de pilda este mai actual decat multi dintre cei care traiesc azi si scriu. Viata noastra este prea scurta ca sa ne risipim, sa citim carti ale unor convertiti ale caror roade/fapte inca nu se vad.

    Acest personaj pentru mine e in „colimator”. Va spun ca nu l-am ascultat si nu l-am citit. Sunt insa multe lucruri care se comunica fara cuvinte (scrise sau vorbite).

    1. Cand a aparut acest Klaus pe firmament aparitia lui m-a lasat rece; pur si simplu nu am simtit nevoia sa aud ce spune. Infatisarea lui, duhul care iese din persoana lui nu m-a atras absolut deloc (spre deosebire de scrierile parintelui Seraphim Rose). Am deschis un filmulet cu acest Klaus, dupa 3-4 minute l-am inchis; ori ca nu-mi comunica nimic, ori ca nu era folositor pentru mine personal …concluzia este ca nici nu am mai cautat sa citesc sau sa aud vreo conferinta cu acest om.

    2. Cand am mai vazut poze cu el in diferite atitudini (in special poza cu chitara) instant mi-a venit in cap una din ideile spuse de parintele Paisie Aghioritul in care ii plangea pe cei rataciti, care nu cunosc calea sigura a Ortodoxiei, citez din memorie: „saracii oameni, il cauta pe Dumnezeu in fel si chip, unii cu chitara….”

    Nu sunt impotriva cantatului la vreun instrument, dar la un om care porneste sa-L marturiseasca pe Hristos in lumea larga nu vreau sa vad ca o face servindu-se de vreun instrument.
    De ce? Pentru ca daca il ai pe Dumnezeu si-L marturisesti iti e de ajuns ce ti-a dat El: trupul tau curat, vocea ta, simpla ta prezenta, mintea si …Sfantul Duh pe care L-ai lasat sa se salasluiasca in tine.

    A se vedea Valeriu Gafencu, bolnav copt, pe patul de moarte…cum povesteau oamenii ca imprastia lumina in jurul sau si ca privirea lui ii ducea cu gandul la Dumnezeu si ii convertea pe cei din jurul sau.

    Recunosc, comparatia e grosolana.

    Sunt absolut sigura ca antihristul va arata „perfect” din punctul asta de vedere (infatisare cuviincioasa…tot tacamul) si pe multi ii va insela asta…dar nenea asta nici nu se oboseste sa „arate macar cum se cuvine”.

    Unii mai spuneau de „open mind”.
    Nu exista adevarat open mind decat in relatia cu Dumnezeu, cum nu exista liberate decat in Hristos.
    Poate cineva sa-L gaseasca pe Dumnezeu daca nu are mintea deschisa ? Este absolut imposibil. Un ateu nu va accepta niciodata minunile facute de Dumnezeu. De ce? pentru ca nu are pe adevaratul open mind. Va spun din experienta proprie caci am sotul ateu….multe minuni s-au intamplat si parca isi pune mainile la ochi ca sa nu le vada.

    Open mind in limbaj ortodox este minte deschisa catre Dumnezeu caci de la El ai ce invata.
    Open mind in limbaj lumesc este sa te lasi momit de necurat…rezultatul poate fi devastator.

    Si totusi de ce nu m-a interesat Mr. Klaus?

    Eu personal am constatat ca in ultimii ani Dumnezeu ma fereste de mesajele eretice.

    Cand eram studenta mi-au cazut in mana niste carti eretice: o carte scrisa de Ion Tugui, in care dezvolta ideea protestanta despre Maica Domnului, si reincarnare, cum ca biserica minte despre acest subiect, alta carte a fost „Convorbiri cu Dumnezeu”. Dupa ce terminam de citit un capitol sau mai mult imi era pur si simplu rau. La inceput nu mi-am dat seama de ce, am pus pe seama faptului ca eram obosita din pricina examenelor si invatatului.
    Am mai citit si altele de ex. Edgar Cayce si tot asa m-am simtit de rau (o stare de lesin, fara vreun motiv clar)
    Citind mai multa literatura ortodoxa am realizat ce spuneau acei indivizi in cartile lor: minciuni sfruntate. Am realizat ca indoiala sadita in sufletul meu de aceste erezii m-a facut sa ma simt rau.

    Dumnezeu m-a ferit sa citesc Codul lui DaVinci, si altele precum aceea si tot Domnul m-a ferit sa-l ascult pe KK.

    Fratilor, pentru mine acest om este un fals convertit, incepe sa-mi fie destul de clar ca este un atac – cat organizat, cata intamplare nu stiu –
    Nu stiu ce spune si pentru viitorul apropiat nici nu mai intereseaza.

    De ce e pentru mine dubios? si l-am pus in colimator?

    1. Dintr-o privire, nu-ti trebuie mai mult de 30sec, sa vezi ca infatisarea, gesturile, atitudinea arata mandrie si arata ca nu s-a desprins de cele lumesti. Din el se desprinde un „duh strain”…imi pare rau ca nu pot exprima mai bine in cuvinte.

    2. A venit intr-o tara ortodoxa sa marturiseasca? De ce nu marturiseste in partea de vest a Europei unde catolicismul este falimentar si multi oameni cauta sprijin la vrajitoare, ori se convertesc la mahomedanism ca sa aiba „oficial” mai multe sotii.
    De ce isi cheltuie energia pe noi care suntem ortodocsi deja?
    Sa ne spuna ce? Ce avem noi de mii de ani…. Cum am rezistat noi de mii de ani tinand piept barbarilor…asta o stim: prin adevarata credinta.

    3. M-as fi bucurat nespus daca auzeam cum un convertit la ortodoxie aduce alti oameni rataciti la dreapta credinta prin vestul Europei. Sa vuiasca ziarele din Germania, Franta, Austria cum ca musulmanii de acolo s-au botezat si nu mai vor moschei ci biserici ortodoxe datorita lui KK, cum a facut parintele Serafim Rose, ce minunatie de manastire a lasat in urma lui, ce frati in adevaratul duh al ortodoxiei a plantat el in acea manastire!

    Cum arata parintele Serafim Rose dupa doi ani de pustie?! Cum arata nenea asta?!
    Am facut comparatia cu parintele Serafim pentru ca amandoi vin din acelasi „tip de lume” catolica/protestanta adica eretica.

    Eu personal nu am timp sa ascult/citesc ceva care este indoielnic.
    Ieri am primit prin posta de la editura Sf. Gherman de Alaska cartea pentru copii „From I-Ville to You-Ville”… scrisa dupa invataturile parintelui Paisie Aghioritul, pentru cartea asta, imi fac timp in urmatoarele zile (sunt sarbatori si voi avea ceva mai mult timp), am nevoie de material pentru copii. si vreau sa stiu carei grupe de varsta i se adreseaza cel mai bine si caror tipuri de copii, nu toti copiii sunt la fel.

    Vedeti voi…cand vrei sa fii aproape de Dumnezeu, iti umpli viata cu El…nu mai au loc si altele….

    Sa ne ajute Bunul dumnezeu sa deosebim duhurile.

    Apreciază

    • Veaceslav said, on mai 20, 2010 at 6:06 pm

      @Alexandra,
      foarte bine spus, ma alatur la spusele tale.

      Apreciază

    • crip 81 said, on mai 21, 2010 at 11:09 am

      alexandra si oana,
      ma bucur mult ca exista astfel de femei ca voi .

      Apreciază

  38. ovidiu said, on mai 20, 2010 at 6:38 pm

    @Oana si Alexandra:cam stricati tiparul prezentelor feminine de pe situ asta.Si asta intr-un sens bun. 😉

    Apreciază

  39. cristi marin said, on mai 20, 2010 at 8:07 pm

    zicea Ovidiu cel cu bleu turcuoaz

    Zicea pr. N. in una din conferinte o fraza care m-a pus pe ginduri.
    “De multi ani nu mai am pareri despre oameni”
    Mi-ar place sa pot sa zic si eu asta.
    Incercati si voi sa nu aveti pareri despre oameni. Asa macar n-o sa aveti dezamagiri si scapati si de judecarea aproapelui.”
    In rest faceti treaba foarte buna. Va sustin cit pot si unde pot.
    Iertati-ma.”

    intr-adevar să judeci e groaznic, esti in iad in viață fiind , e clar asta cel puțin pt mine.

    insă acest lucru , adică să judeci aproapele, suntem obligati s-o facem doar cand este vorba de adevărul suprem, Credinta noastră, (Calea noastră). Vai de cei ce tac, niste Lași, vai de caldicei

    este si pilda din Pateric, dovadă, cu bătranul ce accepta să i se zică ca este, prost, curvar, betiv, nenorocit, dar când i sa zis eretic, s-a aprins ca focul, si a zic asta sigur nu este.
    De ce nu a acceptat lucrul acesta, pentru ca ,( dau eu cu parerea) a fi eretic este mai rău decat moartea, inseamna a fi orb (sufleteste), ori lui ii era foarte clar ca nu era nici mort si nici orb.

    Apreciază

  40. G-man said, on mai 20, 2010 at 9:35 pm

    inainte sa cumparati o carte rugati-va unui sfant , bucurestenii il au pe Sfantul Dimitrie la mitropolie ocrotitor… nu mai zic cati altii cu moaste prin oras si o sa gasiti ceva de folos pentru voi chiar daca in acelasi raft stau si scrierile sfintilor si coranul ( de asta mai recomandat pentru un crestin e un pangar decat o librarie )….

    ……
    bine conditia e sa credeti in sfinti … credeti nu ?

    iar daca credeti si ii si cititi de ce nu faceti ce va spun……..

    Apreciază

  41. razbointrucuvant said, on mai 20, 2010 at 9:35 pm

    http://www.agnos.ro/blog/2010/05/20/klaus-kenneth-la-sibiu-mai-2010/

    Din prea marea sa “largire a inimii” (despre care vorbeste), pr. Necula il face nici mai mult nici mai putin decat “dobitoc” pe pr. Mihail si pe “blogistii” de alde noi, care au indraznit sa se lege de idolul KK. De asemenea, ne blesteama sau ne ameninta, practic cu pierderea mantuirii, prin “neiertarea acestui pacat nici in veacul de acum, nici in cel va sa fie”.

    Ce poti sa mai spui: la asa “largime a inimii” si “inclusivism” ramanem total muti de uimire. Pielea de oaie a cazut, coltii ascutiti si coarnele s-au itit…

    De altfel, la fel de generos s-a dovedit a fi si Klaus insusi, care nu a ezitat, in alta conferinta, http://www.agnos.ro/blog/2010/05/19/klaus-kenneth-la-deva-2010/ sa il catalogheze pe p. Mihail, laolalta cu noi, drept ”spalati pe creier care nu vor decat sa omoare, plini de venin”, facand aluzie la necesitatea ca ierarhul sa intervina pentru pedepsirea unui astfel de preot si apoi laudandu-se (cum se si face, crestineste) despre cati a convertit cu cartile sale si despre cum a dat el toti banii la manastiri. Asta ca sa ne fie foarte clar cu cine avem de-a face.

    Apreciază

    • valentin said, on iunie 10, 2014 at 2:32 am

      deci e o formă de idolatrie în jurul acelui om – kenneth
      destul de clar că e bine să te ferești de el

      Apreciază

  42. G-man said, on mai 21, 2010 at 9:43 am

    http://video.crestinortodox.ro/1hD9gFBCn6o/Intalnirea_cu_parintele_Sofronie_de_la_Essex_Klaus_Kenneth.html
    la minutu 4 spune ca si daca fumezi te poti impartasi. .. pai e de inteles de ce il lauda toata lumea ca propavaduieste o mantuire la ” indemanna ”
    ..pai sa vedem ce zice si sfantul IOAN Gura de aur ..ca nu avem voie nici la teatre …
    e destul de mare diferenta intre cei doi nu ?
    Ma intreb ce ar fi facut sfintii , mucenicii primelor veacuri daca ar fi gandit Open Mind si ar fi zis : sunt oameni buni si din budisti si din inchinatorii la zei , cum ar fi primit ei sa se inchine la idoli daca ar fi gandit asa??
    ce e mai rau ca dezbinare e mare inauntru la noi si acesti propavaduitori vad toate slabiciunile noastre si pedaleaza pe ele .

    Apreciază

  43. Daniel said, on mai 21, 2010 at 11:18 am

    Saccsiv,nu stiu daca am sa mai aduc argumente acum,poate altadata.Sunt bucuros ca astazi mi-am cumparat cartea Calator pe pamant romanesc,si joi sper sa pot ajunge la conferinta.Atunci voi avea poate si altceva de spus.Pana atunci..
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Un cunoscut said, on mai 22, 2010 at 4:57 pm

      Mai bine ai grija de mama ta – si asa destul de ingrijorata – de nebunia din capul tau.

      Apreciază

  44. DANIEL said, on mai 21, 2010 at 4:29 pm

    Tuturor ,si cei care il contesta pe Klaus si celor care il indragesc,le recomand cartea „Calator pe pamant romanesc”. Veti citi despre dragostea pe care o are pentru Romania,si despre intalnirile cu Rafail Noica in Romania.
    Am citit ca i-a fost data binecuvantarea de a scrie prima carte ,Doua milioane de km..,chiar de parintele Sofronie.
    Oricum vom vedea in carte un Klaus care vorbeste numai despre ortodoxie,asa cum se intituleaza si primul capitol: Calea ortodoxiei este drumul regal.

    Draga Saccsiv ,daca nu vrei sa ma publici pe blogul tau,este dreptul si optiunea ta.
    Cred insa ,ca in afara divergentelor de pareri,nu am avut un limbaj agresiv sau am facut atacuri la adresa ta.Tot ce am intentionat a fost sa apar imaginea fals creata a lui Klaus Kenneth.Daca nu am reusit,e probabil din cauza putinei mele priceperi.

    Numai bine !

    Apreciază

  45. […] Chestiunea KLAUS KENNETH sau cum multi l-ar primi bucurosi de acum pe ANTIHRIST, fara a mai fi nevoi… […]

    Apreciază

  46. […] Chestiunea KLAUS KENNETH sau cum multi l-ar primi bucurosi de acum pe ANTIHRIST, fara a mai fi nevoi… […]

    Apreciază

  47. magda said, on iulie 10, 2010 at 6:09 pm

    @saccsiv

    De-abia acum am ajuns sa citesc comentariile(si nu toate)la acest articol.Cand am ajuns la sesizarea fratiei tale despre Niculaie,cum ca, printre altele,a postat si sub numele Magda,sub care scriu si eu si mai ales dupa ce am si citit ce scrie acel ratacit sau inselator-nu stiu cun ar fi mai bine sa-i zic-mi s-a zburlit parul in cap…
    Fratilor,pt viitor va rog sa faceti diferenta intre mine,Magda cu patratica(morisca) vernil si Magda cu un ” X” de aceiasi culoare,cu care nu am nimic de impartasit-si mai ales aceleasi opinii.
    saccsiv,ma sfatuiesti sa schimb sau sa adaug ceva la numele sub care mai scriu din cand in cand,pt a inlatura confuzia?Dar sa nu fie prea complicat pt ca ma bagi in ceata(sunt mai de la cratita,cum, cu haioasa autoironie mai marturisea cineva pe aici)
    @oana
    tin neaparat sa-ti multumesc pt citatul pe care l-ai dat din Sfantul Ignatie Briancianinov si care mi-afost de mare folos-a picat la fix pe niste discutii pe care le-am avut cu ai mei in cocediul din care tocmai ne-am intors.O sa-i citesc si fiului meu cel mare-el aprovocat discutia,cind va fi acasa si va dispus sa asculte.Sotului i-am citit deja si sper ,in acest fel,sa mai fi pus o pietricica la temelia hotararii lui de a veni la dreapta credinta(este CATOLIC).Da,stiu,ma rog pentru el de ceva vreme…de vre-o10 ani(ca de 18 suntem impreuna,cununati ORTODOX,dar in primii ani,eram o ratacita,habar nu aveam cine sint si pentru cine/ce traiesc)
    Apropo,fratilor care puteti,pomeniti-l in rugaciunile voastre pe robul lui Dumnezeu ANTON,catolic,care a recunoscut ca vrea sa parasseasca catolicismul si sa deivina ortodox (cam de 1an de zile) dar pe care,cel rau il tine inca strans in ghearele sale.nelasandu-l sa treaca la plinirea vorbelor in fapta…Cu plecaciune,va multumesc tuturor…
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • floarea said, on august 21, 2010 at 6:33 pm

      magda,
      pentru Anton as recomanda o carte ” Marturii din Tara Fagarasului despre Parintele Arsenie Boca ” si apoi o vizita la mormantul parintelui, daca isi doreste.
      Stiu un caz in care a functionat.
      Doamne ajuta!

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.