SACCSIV – blog ortodox

Pomenirea Sfantului Apostol SIMON ZILOTUL (ravnitorul), cel ce a fost mire la nunta cea din Cana Galileii

Posted in Calendar Ortodox, Sfantul Apostol SIMON ZILOTUL by saccsiv on mai 10, 2010

   În luna mai, în ziua a zecea, pomenirea sfântului apostol Simon Zilotul, adică râvnitorul.

   Acesta este Simon, care se numeşte şi Natanael, cel ce a fost mire la nunta cea din Cana, unde a fost chemat Hristos cu ucenicii Săi şi a prefăcut apa în vin. Deci văzând Simon minunea aceasta a lăsat mireasa, nunta şi casa, şi a urmat după Hristos, prietenul şi făcătorul de minuni şi aducătorul de mireasă, şi Mirele sufletelor celor curate. El a fost cu apostolii în foişor, când s-a pogorât Duhul Sfânt în chip de limbi de foc, şi umplându-se de Acesta şi înconjurând mai tot pământul, a ars toată înşelăciunea mulţimii zeilor, şi trecând prin toată Mauritania şi prin Africa a propovăduit pe Hristos. Şi după aceea mergând în Britania, şi luminând pe mulţi cu cuvântul Evangheliei, a fost răstignit şi îngropat acolo; şi precum a avut râvnă fierbinte spre Atotţiitorul Dumnezeu, a dobândit şi numele după chipurile şi obiceiurile sale.

   Cititi va rog si:

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/mai/mai10.htm

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=2

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 10, 2010 at 6:56 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. luchiana said, on mai 10, 2010 at 7:15 am

    Slava Tie Doamne intru sfintii Tai!

    Sfântul Simon Zilotul, binecuvântarea tinerilor căsătoriţi

    În fiecare an, în a zecea zi a lunii mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Simon Zilotul. Biserica Podeanu din Bucureşti, care adăposteşte moaştele acestuia, devine la această dată neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să-l cinstească pe unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos.

    Sfântul Simon este mirele din Cana Galileii, unde Mântuitorul a prefăcut apa în vin. Văzând această minune, Simon lasă totul în urma sa şi îl urmează pe Hristos, propovăduind cuvântul Evangheliei până în Africa. Are parte de o moarte martirică, fiind răstignit în Britania, în timp ce le împărtăşea oamenilor învăţătura lui Dumnezeu. Numele de „Zilotul“ l-a dobândit ca recunoaştere pentru zelul cu care i-a luminat pe cei care l-au ascultat, umplându-le sufletele de credinţă.

    Moaştele Sfântului Simon au fost aduse la biserica Podeanu de Prea Sfinţitul Valerian Zaharia, episcop al Oradei încă din 1971. Nu a fost lăsat să slujească însă, decât după 1990, odată cu venirea ca paroh al bisericii a Preotului Vasile Ailioaei. Episcopul a trecut la cele veşnice în martie 1996, lăsând moştenire Bisericii Podeanu nepreţuitele moaşte. Tot aici este adăpostită şi o bucăţică din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Sfântul Apostol. Cu ocazia acestui mare praznic, ea este scoasă din Sfântul Altar şi adusă spre închinare credincioşilor.

    Sunt, de asemenea, cunoscute minunile care se fac aici. Enoriaşii Bisericii Podeanu sunt cei mai entuziaşti povestitori ai acestora. Vindecări miraculoase, prunci dăruiţi la bătrâneţe, divorţuri stopate sunt îmbrăcate de fiecare în cuvinte pline de evlavie. Adesea, tinerii care doresc să se căsătorească vin să se roage Sfântului Apostol Simon Zilotul şi, aducând prunci pe lume, hotărăsc ca aceştia să poarte numele lui. Fetele de măritat îşi îndreaptă şi ele rugăciunile către Sfântul Simon, sperând că acesta le va scoate în cale ursitul.

    Deşi mai puţin cunoscut, Sfântul Apostol Simon Zilotul este, fără îndoială, unul dintre marii sfinţi ai neamului, care aduce alinare şi binecuvântare în sufletele credincioşilor.

    Apreciază

  3. CUPRINS O – W « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:41 pm

    […] Pomenirea Sfantului Apostol SIMON ZILOTUL (ravnitorul), cel ce a fost mire la nunta cea din Cana Ga… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.