SACCSIV – blog ortodox

Video: CRUCEA LUI BAPHOMET pe turle ale unor BISERICI ROMANESTI?

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 25, 2015

Un clip video a produs tulburare printre ortodocsi:

Asa ca am intrebat frati mai bine pregatiti decat mine ce parere au. Unii dintre ei fiind teologi renumiti. Dar cum cativa n-au dorit sa fie numiti, nu mai numesc pe niciunul.

Si au fost trei grupe de pareri:

1) Masonii au imprumutat simboluri de la ortodocsi.

2) Este crucea pusa pe Bisericile ctitorite sau initiate de unii masoni, pentru a se infiltra in Ortodoxie. Fenomenul masoneriei este extrem de periculos in Biserica noastra si el este coordonat si mascat la varful puterii eclesiale, care fac efort mare sa nu-i supere pe masoni, cu tot riscul de a supara si radicaliza pe crestinii ortodocsi.

3) La prima vedere, pare evident ca asa s-a intamplat, masoneria si-a infiltrat simbolul in locul crucii ortodoxe, probabil mizand pe confuzia cu reprezentari usor asemanatoare, cum ar fi crucea cu doua brate orizontale, care se gaseste pe stema regala maghiara, pe steagul slovac si chiar pe stema Mariei Sale Stefan al Moldovei, sau pe reprezentarile crucii rusesti cu trei brate orizontale, ultimul pus oblic. 

In cel mai bun caz, crucea de pe turlele bisericilor respective seamana cu cea papala. Probabil ca si crucea papala si cea a lui baphomet au o sursa comuna. 

De altminteri, nu ar fi o mare mirare, daca aceasta cruce ar fi cea a lui baphomet, dat fiind ca crucea patriarhala a fost adoptata in timpul lui Miron Cristea, despre care se stie ce hram a purtat. 

Frate Vasile, 

Cercetarile pe care le-am initiat pe tema data de fratia ta m-au condus la concluziile „de etapa” ca biserici cu cruci „baphometice” sunt numai in Valahia, mai precis pe Valea Oltului si pe Valea Prahovei. In Moldova nu am gasit, iar in Transilvania am gasit una maramureseana, in afara desigur de monstruozitatea de la Satmar, pe care o prezinta presa. 

Situatia e ingreunata de faptul ca nu am reusit sa decantez lucrurile, nu imi dau seama daca acelea sunt cruci ale lui baphomet sau daca sunt cruci bizantine care seamana cu ale lui baphomet. Nu imi dau seama nici daca baphomet insusi, ca sa zic asa, nu spurca o cruce de stil bizantin pe care idiotii care s-au dus prin cruciade au gasit-o prin Ierusalim. De unde si-a luat baphomet crucea. Toti spun ca a luat-o de la Cavalerii Templieri, care ar fi putut spurca o cruce in stil bizantin de prin Ierusalim. 

Cercetez in continuare, lasa-mi un pic de timp sa mai caut raspunsuri. Treaba e prea grava sa imi dau cu parerea asa, pe necercetate. 

Ca sa vezi cu ce ma confrunt, te rog sa te uiti la pozuta din attach, aflatoare in manastirea Curtea de Arges. O subteorie a mea e ca pe unde s-au refacut manastiri istorice in sec. 19, acolo s-au putut planta linistit cruci baphometice de catre diversi hartisti, mai ales straini. La curtea de arges a refacut pictura un frantuz. Songe-y!  cum ar fi zis el.  La Tismana, Lainici si Horezu ceea ce le leaga este prezenta lui Tudor Vladimirescu, care stim cu cine era inhaitat. 

Mai am o problema de ordin tehnic. Niciun autor de arta bisericeasca nu scrie despre crucile de pe turle. Asta e singurul lucru care nu intereseaza pe nimeni cand prezinta o biserica. Daca gasesc ceva despre tema, e pur accidental.

Cercetez (si voi afla, cum spune scriptura).

Cu drag,

manastirea-argesului-1 (1)

Comentariu saccsiv:

Majoritatea au spus ca vor reveni. Pana atunci insa sa creionam o concluzie foarte pe scurt:

Masonii au imprumutat un simbol de la ortodocsi pe care l-au stilizat ca mai pe urma sa-l exporte din nou la ortodocsi.

Doar ca foarte mare atentie. Nu tot ce pare “crucea lui baphomet” este chiar asa.

Priviti va rog urmatoarea imagine:

crucifix_5001

Crucea e asa cum o stim, iar pe ea observam desenul Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul, adica o bara verticala, una orizontala principala pentru brate, una orizontala mai mica deasupra, unde era placa si alta tot mica mai jos si pusa oblic, unde au fost batute piroanele pentru picioare.

Iar de aici ajungem la:

szvlfk

Foto: http://logos.md/forum/showthread.php?t=78

Adica o cruce despre care putem spune ca are o linie verticala si trei orizontale, obligatoriu cea din mijloc mai lunga decat celelalte doua.

Iata si o Cruce Ortodoxa ruseasca cu trei brate:

cross_lg

Foto: http://www.synaxis.info/old-rite/0_oldbelief/instructional_eng/cross_symbolism.html

De aici probabil mai departe importul si exportul de care s-a zis mai sus.

Voi reveni cu detalii.

 

113 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alin said, on februarie 25, 2015 at 12:24 pm

    ” produs premium recomandat fara rezerve ”
    ” recomandat de tors.ro ”
    ” produs nou introdus, asteptam reactii de la cititori ”

    or ajunge sa faca obligatorii carduri pentru copii ? vad ca au renuntat la cele din scoli

    Cardul de Identificare MySafeKid:

    Acesta este un mic ”buletin de identitate al copilului”.

    http://tors.ro/Card-MySafeKid-p1170.htm

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 5:45 pm

      DE CE NUMAI UNELE BISERICI AU ACEASTĂ CRUCE A LUI BAPHOMET PE TURLE?

      Părerea mea este că pentru a transmite un mesaj destul de străveziu: aparțin masoneriei în fapt, putând fi revendicate… Voi argumenta puțin.

      Să luăm de pildă cazul bisericii-bijuterie din mănăstirea Curtea de Argeș. Această așa-zis cruce apare în mari dimensiuni pe mai multe clădiri din incintă, mai ales pe biserica ctitorie a lui Negru Vodă. Aici sunt îngropați cei din familia regală, care nu sunt ortodocși. Legenda Meșterului Manole este legată de această frumoasă biserică dar și de … masonerie! Ar trebui să reflectăm mai adânc asupra conținutului baladei populare Meșterul Manole, să vedem dacă nu cumva conține o filosofie masonică. Poate nu întâmplător i s-a spus domnitorului numele de Negru Vodă…
      Cercetând mai în profunzime, acest mit popular ar putea să ascundă de fapt o venerare a suicidului, care este după cum știm victoria antihristului asupra sufletului omului. Și la Pitești în experimentul cumplit al reeducării, deținuții erau împinși spre SINUCIDERE. Ori în balada cu pricina, meșterul și ucenicii s-au aruncat în gol, chipurile încercând să se salveze cu aripi improvizate… Întrebare: domnitorul nu voia ca ei să mai zidească o altă biserică la fel de frumoasă? Poate nu voia să-i mai plătească sau s-a găsit în mod voit această explicație care să fie credibilă…

      Restaurarea bisericii și complexului mănăstirii a avut loc între anii 1875-1881 de un meșter elvețian… Într-un filmuleț pe care l-am mai postat cândva, fostul stareț s-a arătat deranjat pe bună dreptate de demolarea clădirii în care viețuiau pe atunci zeci de monahilor și transformarea mănăstirii în necropolă regală…

      Crucea lui Baphomet am zărit-o și pe o altă biserică într-o comună aflată pe drumul dintre Pitești și Curtea de Argeș și cu siguranță mai sunt și altele. Este interesant de aflat numărul bisericilor din România care au pe turlele lor această cruce masonică, precum și dacă există în Moldova și în Ardeal… Cineva spunea că sunt doar în Muntenia, pe Valea Oltului și pe Valea Prahovei… Cu siguranță există și în alte zone…

      Apreciat de 1 persoană

      • radu iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 10:52 pm

        De fapt, frumoasa biserică de la Curtea de Argeș a fost ctitoria lui Neagoe Basarab și a doamnei Despina, care și-a vândut bijuteriile pentru plata lucrătorilor.

        Regele mason Carol I era catolic iar soția protestantă. În altă sursă, cea de mai jos, fostul egumen între 1964-1990, Ilarion Craioveanu ne spune că restaurarea a durat mai mult, între 1875-1885 pentru că mai multe clădiri care înconjurau biserica au fost demolate. Astăzi pe locul lor este un parc. A fost construit un Palat Arhiepiscopal. Carol I l-a adus pe arhitectul catolic francez Andre le Compte de Nouilly. Pictorii francezi pe care îi avea în subordine au acoperit unele picturi ortodoxe din biserică ale pictorului Dobromir. Iar catapeteasma a fost acoperită cu pietre semiprețioase…

        Mănăstirea Curtea de Arges video

        Doamne miluiește!

        Apreciat de 1 persoană

      • radu iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 10:57 pm

        Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 – 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus și unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului.

        Apreciat de 1 persoană

      • radu iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 11:19 pm

        Biserici și mănăstiri celebre din România având crucea lui Baphomet pe turle (Baphomet cross)
        Publicat pe 16 feb. 2015

        În clipul de mai jos am prezentat câteva exemple de astfel de biserici și mănăstiri, care probabil au fost renovate cu fonduri de la francmasoni și, evident, acest ajutor a venit cu „mici” ajustări „nesemnificative”.

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on martie 13, 2015 at 2:44 pm

        Regele Ferdinand si regina Maria au trecut la Ortodoxie. Aici te contrazic pentru ca am citi viata lor.

        Apreciază

      • radu iacoboaie said, on martie 13, 2015 at 6:38 pm

        IRINA

        Eu nu am spus nimic de Ferdinand și de regina Maria. M-am referit la regele Carol I. Unde anume mă contrazici precum spui?

        Apreciază

      • Sorin Rotaru said, on iunie 21, 2015 at 1:20 pm

        A fost vazuta si prin Moldova.

        Apreciază

    • radu iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 11:25 pm

      ÎNTREBARE: Unde au fost construite aceste cruci de concepție masonică?

      Apreciază

      • radu iacoboaie said, on martie 13, 2015 at 6:36 pm

        Nu cumva renovarea recentă a unor lăcașuri de cult ortodoxe declarate prin lege monumente istorice (unele figurând și în Patrimoniul UNESCO) s-a făcut din fonduri europene și preoții nu s-au împotrivit la montarea noilor cruci masonice ori au fost în necunoștință de cauză, crezând că sunt doar stilizate?

        Apreciază

      • radu iacoboaie said, on martie 13, 2015 at 6:44 pm

        Cele două brațe orizontale adăugate și mult mai lungi decât apar pe unele cruci pe care figurează și cele două plăcuțe de lemn (cea de deasupra unde scria ,,regele iudeilor” în trei limbi și cea de sub picioarele Mântuitorului) nu fac altceva decât să deformeze, să denatureze înfățișarea Sfintei Cruci, deturnând-o de la adevărata ei semnificație. Așa cum și sectele, inclusiv erezia francmasonică au deformat în mod grotesc adevărul…

        Apreciază

      • radu iacoboaie said, on martie 16, 2015 at 12:03 am

        Interesant este că am zărit această cruce a lui Baphomet și în două filme, unul din 1974, altul din 1978, regizate de Sergiu Nicolaescu. Adică au apărut chiar și mai devreme… În primul apărea mănăstirea Plumbuita…

        Apreciază

    • radu iacoboaie said, on martie 16, 2015 at 10:10 pm

      Este exagerat să spunem că, crucea lui Baphomet seamănă cu crucea ortodoxă rusească. Cele două brațe adăugate sunt mult mai lungi și este mai scurtă pe verticală (simetrică, cu aspect de romb)

      Apreciat de 1 persoană

  2. laura said, on februarie 25, 2015 at 12:28 pm

    din cate stiu, adaosurile pe cruce, liniile respective reprezinta defapt ca lacasul a avut mai multi ctitori

    Apreciază

    • Irina said, on februarie 26, 2015 at 12:26 pm

      Eu din cate stiu masonii au preluat simboluri din mitologiile lumii, dar si din iudaism si crestinism. Poate se folosesc de Cruce pentru a-si masca intentiile macabre. Acei masoni care sunt de gradul 33, sunt de fapt o ramura a masoneriei, dar nu neaparat cea mai inalta. Nu mai spun ca am citit undeva ca este foarte posibil ca masoneria sa fie doar o unealta a adevaratilor conducatori ai lumii jidanii. Exista si o ramura a a msoneriei in care intra tot felul de invatati ai popoarelor si care se ocupa cu activitati chipurile filantropice si care prezinta masoneria ca pe o salvatoare a omenirii. Dar toate acestea sunt ingaduite de adevartii papusari pentru ca oamenii sa nu aiba vreo reactie in masa, sa dea impresia totusi ca masoneria este buna pentru ca pana la urma au si ei o anumita teama de a nu se divulga. De aceea ei nu fac multe lucruri pe fata, ci creaza animite conjucturi istorice pentru a-si infaptui planurile, si atunci cand sunt invinuiti lanseaza ideea ca masoneria nu este decat o teorie a conspiratiei, sau alta data o prezinta ca o binefacatoare in functie de scopul pe care-l urmaresc.

      Apreciază

  3. Alin said, on februarie 25, 2015 at 12:38 pm

    o parere tehnica despre crucea lui bahomet

    analizand observam ca segmentele in totalitate acopera forma unui patrat plin, prin simetrii exacte , deci segmentele suplimentare celui median, sunt si egale si egal distantate
    => simbolul bohometic acopera un patrat sau dreptunghi la masoni

    asemanari ar fi dar departate
    segmentele gasite la lacase ortodoxe au segmentele suplimentare inegal distantate si asimetrice
    => ramane o cruce distincta, care se poate inscrie cel mult intr-un romb asimetric

    Apreciază

  4. Alin said, on februarie 25, 2015 at 12:42 pm

    Apreciază

  5. ioan said, on februarie 25, 2015 at 1:31 pm

    frate! ce e da, e da si ce e nu, e nu. crucea cea adevarata e simpla, adica un brat vertical si doua orizontale si e facuta dupa „asemanarea omului” sau mai bine zis _ a Fiului Omului, pt. ca ACELA a sfintit-o prin jertfa SA. orice alta forma (adaugire) este inventie draceasca, (indiferent de perioada in care a aparut) menita sa ne faca sa ne ratacim si sa ne inchinam la altceva decat crucea lui Hristos, adica sa ne inchinam la idoli. satana are obiceiul de a complica lucrurile ca sa ne rataceasca

    Apreciat de 1 persoană

    • saccsiv said, on februarie 25, 2015 at 2:53 pm

      ioan

      Cum doua orizontale?

      Apreciază

      • cca70 said, on februarie 25, 2015 at 6:01 pm

        cred ca a vrut sa zica ca al doilea brat este orizontal…altfel e …grav

        Apreciază

      • Exacustodian said, on februarie 28, 2015 at 9:36 am

        Nu am mai urmărit comentariile şi postările de articole din ultima vreme din cauza lipsei de timp. În ceea ce priveşte crucea şi alte simboluri, trebuie să avem grijă la ce ne uităm şi să nu ne scandalizăm ca nişte copii de clasa a IV-a să vedem semne acolo unde nu sunt.
        Evident că sunt împotriva masoneriei şi cunosc faptul că se ascund mesaje atât subliminale cât şi deschise peste tot. Sunt foarte în temă în privinţa asta. Dar să nu răsturnăm lucrurile. Evident că slugile diaviolului împrumută semne de la creştini pentru înşelare, după care cei ce în loc să citească mai întâi sfinţii părinţi, urmăresc filmuleţe de youtube, spun că uite avem semne masonice în biserică!
        Atenţie la cine face filmuleţul, cine îl postează, ce cunoştinţe are ăla despre asta. Poate să fie vreun liceean repetent obsedat de facebook căruia îi place să facă senzaţii. Pierdem vremea! ! ! !
        Am văzut şi eu un filmuleţ pe youtube, unde se spunea că uite în josul crucii avem semn al organizaţiei „SKull & Bones”, adică cracniul şi două oase. Dar dobitocul nu ştia că ăla e capul lui Adam, iar deasupra lui sângele care se scurge de pe trupul Mântuitorului spală păcatele omenirii reprezentate de Adam bineînţeles ca tată al întreagului neam omenesc (trupeşte vorbind).
        Păi dacă mergem pe logica asta, uitându-ne prin ziarele în care apar ţigănci ce-şi fac reclame la puterile lor de a dezlega şi vindeca, o să spunem că ortodocşii au îmrumutat icoana Maicii Domnului de la mama omida.
        Fraţilor întru trezire, nu mai faceţi terci, nu mai faceţi cacialma, amestecând una cu alta, nepotrivind, răsturnând, răstălmăcind.
        Ce facem acum, vedem un clip postat de vreun idiot care HABAR NU ARE NICI DE MASONERIE NICI DE SF. PĂRINŢI, şi noi gata umblăm cu pamperşii pe noi, că uite sunt simboluri masonice în ortodoxie.
        Ceea e mie mi se pare chiar ciudat, este triunghiul cu un ochi, ăla da, nu că seamănă ci e folosit făţiş de masoni.

        Apreciază

      • Cosmin said, on februarie 28, 2015 at 3:37 pm

        @ Exacustodian

        Subscriu la ideea ta.

        Fratilor, ce facem acum ? Cautam nod in papura ? Crucea-i cruce !!!

        E Semnul Fiului Omului, Semn ce se va arata pe cer la a doua venire. E Semnul cu care au fost insemnate casele evreilor cand erau in robia egipteana, inainte ca Ingerul Domnului sa loveasca cu blestem Egiptul, adica litera Tav din alfabetul ebraic de la acea vreme. Este toiagul cu care Moise a despartit apele Marii Rosii si cu care a lovit piatra si a izvorat apa. E arma lasata de Hristos noua pentru a calca pe scorpii.

        Si prin asta am raspuns unora care afirmand despre cruce ca e un simbol precrestin, da !!! asa este !!! pentru ca Hristos e Dumnezeu Creator, iar semnul Lui e de la facerea lumii. Asa ca nu va pacaliti cu povestioare de la sinagoga, cum ca crucea ar avea origini pagane ca va inselati amarnic !!!

        Iertare daca am gresit in interventia mea, dar diavolul se teme de cruce. Ceea ce fac masonii este un ghiveci pentru a-si pacalii adeptii de diverse confesiuni. De aceea in masonerie gasim si o gramda de simboluri din Biserica Ortodoxa.

        Doamne ajuta !!!

        Apreciază

      • Exacustodian said, on februarie 28, 2015 at 11:02 pm

        Mă bucur că cineva a reacţionat pozitiv la comentariul meu (mă refer la Cosmin).
        Vreau să fac căteva afirmaţi ca nu cumva cei de pe site sau chiar saccsiv să creadă că sunt vreun intrus care caută încet încet să râme şi să împiedice „trezirea” românilor. Susţin cei e iau atitudine de „trezire” şi aş vrea cât mai mulţi să se trezească. Amintiţi-vă cum începe imnul României.
        Iată ce vreau să spun:
        Sunt ÎMPOTRIVA masoneriei şi nu o simpatizez în nici un fel, chiar dacă cineva mi-ar înşira poveşti că uite e o organizaţie caritabilă şi uite totuşi are un merit etc etc.
        Sunt FOARTE LA CURENT cu ceea ce înseamnă mesaje, atât cele deschise cât şi cele subliminale (nu vreau să postez unele din ele pentru că obscene fiind voi stârni poate în unii ispita, aşa că nu vreau să fac sminteală printre cei de aici, destul ne spurcă mass media, dar dacă va fi cazul, va trebui să postez câte ceva, evident rămâne la latitudinea administratorului dacă îmi va aproba postările).
        Nu agreez în nici un fel aşa zisele valori democratice şi toate poveştile scârboase despre o societate democratică sau deschisă.
        DAR
        cu toate astea, sunt pentru o analiză FOARTE ATENTĂ în ceea ce priveşte cum comentăm ceea ce vedem. Consider că trebuie să fim de o vigilenţă maximă când e vorba să ne dăm cu părerea despre cine de la cine a preluat semne ş.a.m.d. ca nu cumva să facem aici o torocală iar cei ce vor intra pentru prima dată, în loc să aibă parte de un duş rece, să se încurce într-o învălmăşeală de contradicţii şi confuzii. De aia eu nu sar în sus una două când văd vreun filmuleţ de youtube. Ţineţi cont că pe youtube, oricine poate crea filme, chiar şi un manelist cu patru clase care se pricepe la calculator şi a mai auzit şi el câte ceva istorie din greşeală pe la televizor.

        Acum referitor la cruce. Trebuie să ştim că în creştinism, fiecare simbol îşi are tâlcul lui la locul lui.
        Crucea întoarsă e folosită de satanişti şi de rockeri. Apropo, toţi sataniştii sunt rockeri dar nu toţi rockerii sunt satanişti declaraţi. Am zis satanişti declaraţi, că prin natura muzicii (gălăgiei infernale) tot diavolului îi fac pe plac. Eu unu, în cazul lor a sataniştilor, văd în simbolul crucii întoarse următoarele: Dacă crucea pentru creştini este simbolul suprem iar creştinii au de îndeplinit nişte porunci, atunci sataniştii răsturnând-o, arată că ei vor răsturnarea valorilor creştine. Adică dacă în creştinism se spune „să nu ucizi2, satanistul face invers ş.a.m.d. Aşa văd eu lucrurile cel puţin, nu ştiu dacă interpretarea mea e cea pe care o dau sataniştii în cultul lor.
        Tot o cruce întoarsă apare şi în unele fotografii cu papa.

        În cazul lui, cred că are o altă interpretare. Ştiţi doar că sfântul apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Iar cum papa se crede urmaşul ap. Petru, o foloseşte ca simbol. Bineînţeles că nu exclud că sataniştii ar folosi-o ca să spună că şi papalitatea foloseşte un semn comun.
        Eu nu sunt ecumenist şi nu am vreo simpatie pentru papi. Papa, prin definiţie, este eretic. Nu papa Francisc, sau Benedict sau Ioan Paul al II-lea ci orice papă de după 1054 e eretic şi prin asta un duşman al ortodoxiei. Cred însă că în cazul papilor, crucea întoarsă se referă la ap.Petru.
        Uitaţi-vă în mineiul pe luna ianuarie la slujba pomenirii cinstirii sfinţitului lanţ al sfântului şi întru tot lăudatul apostol Petru la primul stih de după irmosul celei de-a şasea cântare al celui de-al doilea canon al apostolului, şi zice aşa:
        „Cu capul în jos, suferind răstignire, în chip uimitor, ţi-ai gătit picioarele tale spre cereasca umblare, pe care întăreşte-ne şi pe noia umbla, ucenic al lui Hristos.” (Mineiul pe ianuarie, tipărit cu binecuvântarea înaltpreasfinţitului Andrei arhiepiscopul Alba Iuliei, editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2005, paginile 248-249).
        Stihul sugerează deci că poziţia apostolului (cu capul în jos) era de fapt începutul de drum spre cer.

        Acum, în ceea ce priveşte ceea ce unii numesc „crucea rusească”, forma ei cea mai veche, nu e cea prezentată în articol ci cea de aici

        Nu am găsit una mai clară.
        Care e diferenţa? Anume că deasupra Mântuitorului răstignit e reprezentat Dumnezeu Tatăl în locul mahramei cu chipul cel nefăcut de mână, iar între Dumnezeu Tatăl şi Cuvântul întrupat răstignit mai e reprezentat Sfântul Duh. Mie mi se pare mai autentică cea cu Dumnezeu Tatăl pentru că e mai expresivă, arătând conclucrarea Sfintei Treimi la mântuirea neamului omenesc. De asemenea, când era pe cruce Mântuitorul a exclamat: „Tată, Tată, de ce m-ai lăsat?!”
        Reprezentarea crucii cu trei linii orizontale e corectă dar să fie proporţionată corespunzător. Adică cea de sus şi cea de jos să fie mai mici.
        Orizontala lungă a fost pentru mâini. Scândura de jos a fost pentru picioare, iar deasupra capului a fost tăbliţa bătută la ordinul lui Pilat. Că aşa arăta crucea nu e de mirare.
        Proorocul David zice: „Înaltati pe Domnul Dumnezeul nostru şi vă închinaţi aşternutului picioarelor Lui, că sfânt este!” (Psalmul 98, 5)
        În cartea proorocului Isaia scrie:
        „Mărirea Libanului, chiparosul, ulmul şi merişorul la tine vor veni, cu toţii laolaltă, ca să împodobească locaşul cel sfânt al Meu, şi Eu voi slăvi locul unde se odihnesc picioarele Mele.” (Isaia 60; 13)
        Iar în cadrul slujbei pomenirii Înălţării sfintei Cruci găsim astfel de cuvinte:
        „Să ne închinăm aşternutului picioarelor Lui celor dumnezeieti.” (stihira a 3-a de la cântările vecerniei mari la „Doamne strigat-am”)
        „ne închinăm aşternutului preacuratelor Tale picioare” (prima stihiră de la litie – autor Andrei Ierusalimiteanul)
        „şi vă închinaţi aşternutului picioarelor Lui” (a doua stihiră de la litie)
        „David psalmistul, strigând, a porunict aşternutului picioarelor Tale să se închine”. (ultima stihiră de la stihoavnă – autor Ioan Monahul)

        Şi tot la slujba sfintei Cruci găsim exprimarea „Crucea lui Hristos, cea în trei împărţită” (a şasea stihiră de la litie – autor Leon Despotul).
        Şi mai găsim iar aceeaşi exprimare „Crucea lui Hristos, cea în trei împărţită” la utrenie după psalmul 50.
        A se vedea „Mineiul pe septembrie, Tipărit în zilele păstoriei prea fericitului părinte Teoctist, patriarhul bisericii ortodoxe române cu aprobarea sfântului sinod, Editura Institutului biblic şi de misiune al bisericii ortodoxe române, Bucureşti – 2003”, la paginile 204, 205, 206, 208, 209.
        Aşadar „crucea în trei împărţită” înseamnă bara verticală, cea pentru mâini şi aşternutul picioarelor, confirmat de Sf. Scriptură şi adaos tăbliţa scrisă la comanda lui Pilat. Astfel avem o cruce cu opt colţuri.
        Aşadar anume această cruce, e reprezintarea fidelă ortodoxă. Din câte ştiu, faptul că aşternutul picioarelor, e uşor înclinat simbolizează pogorârea la iad (mai aminteşte şi de cuvintele „cu moartea pre moarte călcând”) şi ridicarea la cer de-a dreapta Tatălui, de aceea partea ridicată e în dreapta Mântuitrului (în stânga pentru privirea noastră).
        Deci denumirea de „cruce rusească” e improprie. Aşadar, nu e vorba de vreo subimnare a valorilor româneşti de către hegemonia rusească… Autorii pe care i-am menţionat (cei ce au compus stihirile) nu erau agenţi kaghebişti care aveau misiunea de a submina românismul. La vremea când au fost scrise stihirile citate, ruşii încă se închinau la Perun, Dajbog, Svarog şi alţi draci. Ea a fost denumită rusească, pentru că o găsim preponderent în Rusia. Oricum, această cruce era un simbol de diferenţiere a creştinismului rus, ce a început oficial în 988 în timpul cneazului Vladimir în Kiev (unde acum mărşăluiesc neonaziştii şi fac vizite consilierii americani), faţă de papism a cărui simbol era crucea numai din două linii, una verticală şi una orizontală. Crucea catolică ruşii o numeau „crâj”.
        Şi încă un detaliu interesant pentru cititorii de aici. Ştiaţi că timp de două sute de ani (începând cu Petru cel Mare împăratul Rusiei, care a fost un duşman al ortodoxiei şi care a violentat poporul rus pe atunci introducând obiceiuri occidentale) crucea cu opt colţuri a fost considerată neortodoxă?! Abia la începutul sec. XX au reintrodus crucea completă. vă daţi seama de contradicţia vădită între ce spuneau şi spun încă textele bisericeşti şi ceea ce li se impunea poporului rus pe atunci.
        Aşa că crucea cu opt colţuri nu e rusească şi nici românească, este crucea lui Hristos! Crucea pe care S-a răstignit Dumnezeul Fiul pentru mântuirea noastră.
        A vorbi obsesiv despre expansionismul rusesc şi în acelaşi timp a avea în obişnuinţă să spunem „crucea rusească”, ne va duce acolo că, dacă vreun preot va vrea să pună pe turla bisericii o astfel de cruce, va risca să fie acuzat de colaborare cu FSB-ul lui Putin!
        Crucea nu au inventat-o nici ruşii, nici românii, popoare care pe atunci nici nu existau ca identităţi naţionale.

        Şi dacă îmi permit, o mică adăugire la cele spuse despre crucea cu opt colţuri. Eu unu’ mai găsesc nişte interpretări, care mă fac s-o consider adevărata cruce care ar trebuie să dăinue peste tot. Nu fac referire la veşmintele preoţilor care au crucea în formă de plus, acolo e altceva.
        Ceea ce zic eu că ar putea să mai fie înţeles sau transmis (atenţie e vorba de interpretare strict personală, deci pot aluneca şi în înşelare dacă nu mă interesez până aflu răspunsurile finale, din cărţi, de la preoţi) ar fi că înclinaţia aşternutului picioarelor aduce a scară, ca şi cum viaţa creştinului constând în asumarea şi ducerea crucii, este ca un urcuş duhovnicesc pe calea mântuirii. De asmenea, mai poate indica faptul că tâlharul cre s-a pocăit a ajuns sus („Astăzi vei fi cu Mine în rai”) iar celălalt a ajuns jos („Răstignit ai fost, Hristoase, între doi tâlhari osândiţi; unul, hulindu-Te, după dreptate a fost osândit.. – „Octoihul Mare care cuprinde cântările învierii pentru toate zilele săptămânii pe cele opt glasuri (tot opt colţuri are şi crucea…Rrusească”) bisericeşti, Editura Institutului biblic şi de misiune al bisericii ortodoxe române, Bucureşti – 2003″ – cântările Învierii pe glasul al cincilea, slujba de duminică, pag. 361).
        Oricum, teza principală a înclinaţiei rămâne faptul pogorârii la iad şi ridicarea la cer de-a dreapta Tatălui, de acolo de unde a venit.
        „Domnul S-a înălţat la ceruri ca să trimită lumii pe Mângâietorul. Cerurile au găsit scaunul Lui; norii suirea Lui. Îngerii se minunează văzând un om mai presus decât ei. Tatăl primeşte pe Acela pe Care Îl are în sânuri de-a pururea; Duhul Sfânt porunceşte tuturor îngerilor Săi: Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre! Toate neamurile bateţi din palme, că S-a suit Hristos unde era mai înainte.”
        (Penticostar, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1999, p. 177)

        Doamne ajută!

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on martie 4, 2015 at 12:06 pm

        Referitor la muzica rock, cred ca nu toata muzica rock este satanica, exista si rock frumos, mai precis folk-rock cu tematica frumoasa patriotica chiar.

        Apreciază

  6. ManolescuBD said, on februarie 25, 2015 at 2:23 pm

    Am fost întrebat în ultimele zile pe Facebook despre asta, iar răspunsul meu a fost cam aşa: „uită-te puţin aici, 3-4 minute la documentarul acesta tradus de un prieten împreună cu mine din 2010: https://www.youtube.com/watch?v=xUobC0GfS-4#t=676 …deci de „ăia” este introdusa si crucea lui baphomet[asta dacă e a lui, pentru că nici eu nu cunosc exact – nu am de unde]. Preoţii simpli, cei peste 10.000 din ţară, habar nu au astfel de lucruri. Ei sunt nevinovaţi.” La fel cum i-am luat apărarea şi Părintelui Iustin când a fost vorba de simbolismul din pictura în care este reprezentat, în discuţia ce poate fi vizualizată fără să ai cont pe FB, aici: https://www.facebook.com/ManolescuBD/posts/1577942989158684 …….Iar apoi, despre asta, am primit alt mesaj privat, cam aşa: „mi-a mai placut postarea ta referitor la ce a zis M….u N..i referitor la parintele Justin
    https://saccsiv.files.wordpress.com/2013/12/sfintitul-marturisitor-justin-de-la-petru-voda_icoana-realizata-de-maicile-de-la-man-paltin-petru-voda.jpg , ca este pictat ca un mason si are crucea malteza”. Răspunsul meu: „Băi, săracul om bătrân, nu i-a ars de aşa ceva. El se ruga sincer pentru noi, nu se ocupa cu astfel de măgării!” …este de vină cine l-a pictat aşa, pentru că îi face rău, fie că vrea, fie că nu vrea!

    Apreciază

    • ManolescuBD said, on februarie 25, 2015 at 2:41 pm

      În fine, hai că citez aici ce a fost mai important în ‘discuţia cea lungă'[https://www.facebook.com/ManolescuBD/posts/1577942989158684]: „[…]Cât despre „capii Bisericii Ortodoxe”, e foarte periculos să generalizăm – nu toţi au pupat şorţuleţul ecumenist masonic al papei. […] Caută pictorii români de icoane bisericeşti, să vezi că ei pictează cum au fost învăţaţi în şcoala unde printre profesori au fost tot felul de idioţi ce au făcut şcoala la rândul lor în occidentul iluminist luciferian. Ăia au venit cu stilul ăsta nou de a picta în Ortodoxie. Nu e canonic ce se întâmplă, dar omul din prima poză e Părintele Iustin Pârvu, un erou al Creştinismului. Sunt momente în care pentru a înţelege teoria conspiraţiei, trebuie să cercetezi în persoană. Eu am avut ajutor divin de am avut întâlniri şi discuţii cu pictori de fresce bisericeşti. Nu tot ce zboară se mănâncă! […] [Pr. Iustin]habar nu avea de aşa ceva. Altele erau luptele lui. […] Nu e nimeni, nu e nico comisie de pictori care să readucă pictura canonică în Biserică, aşa că mereu o să fie ceva grav aici, de vreme ce sfinţii la care mă refer eu, cei din Ortodoxie, chiar au fost sfinţi, indiferent de cum sunt reprezentaţi sau batjocoriţi în picturi şi poze… […] despre biserica babiloniană a Romei, nu am de ce să iau apărarea, când de fapt de acolo au venit influenţele şi aici – ei sunt cei vinovaţi. […] Ai fi surprins cum masonii la noi de multe ori după ce murea un mare ierarh ortodox, mâncau c…t că a fost unul din ei, iar dacă cineva îi confrunta să dovedească, imediat îşi retrăgeau afirmaţiile calomnioase.” 🙂

      Apreciază

      • ManolescuBD said, on februarie 25, 2015 at 10:10 pm

        Off topic!

        Am primit o informaţie, un mesaj de la cineva din system, şi m-a rugat să postez eu comentariul aici, de vreme ce dacă persoana respectivă ar face acest lucru, a risca să fie concediată. Mesajul primit: „Am primit acum pe mail, de la serviciu ceva dezgustător. Este vorba despre campania agresivă ,,munceşte în străinătate”, unde îi prosteşte pe săracii români să plece la muncă în Germania, Anglia, etc, ca să distrugă FAMILIA. Iată că azi au pus degetul pe bubă! Asta deja e maximă, prosteşte pe tineri să meargă la facultăţi gratis în Danemarca – cazare gratis, oportunităţi…etc…totul gratis…. pute rău a campanie agresivă de depopulare a României! Am stat şi m-am gândit mai bine; te rog să o pui tu la saccsiv…..eu sunt persoană publică, şi risc să mă scoată din sistem înainte de a termina misiunea.”

        Documentul cu pricina: http://fisierulmeu.ro/27YRCHMIB9FF/New-Document-Microsoft-Word-doc.html

        Apreciază

  7. valentin said, on februarie 25, 2015 at 2:56 pm

    preoții din Bârlad sunt în majoritate eretici. Puțini sunt preoți cu har ai lui Hristos!

    Pun filme protestante despre Iisus pe ecran cu proiector video in Biserică, vorbesc despre frații catolici și frații protestanți, se știe că a fost un protopop care a combătut Secta Inochentinștilor și Secta TURMA SF. ILIE ȘI A MURIT ÎN CÂTEVA LUNI DEȘI ERA TÂNĂR.

    Apreciat de 1 persoană

    • Aurora said, on februarie 25, 2015 at 8:50 pm

      O femeie batrana foarte credincioasa care face pravila calugareasca a vazut odata intr-o biserica un protopop care predica si a socat-o faptul ca toata fata preotului era neagra ca taciunele. Dar numai ei i-a aratat Dumnezeu acest semn. Altadata, cand se afla intr-o alta biserica la o slujba, cand preotul a trecut pe langa ea cu cadelnita, i-a spus batranei :”Sa te rogi si pentru mine la miezul noptii”, desi nu o vazuse niciodata.

      Apreciat de 1 persoană

  8. Mihail said, on februarie 25, 2015 at 2:57 pm

    Offtopic:

    Dovezi clare ca telefoanele mobile din INTREAGA lume pot fi ascultate de catra NSA (SUA) si GCHQ (Marea Britanie): https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/02/25/mobilele-sunt-ascultate-aceiasi-vinovati-nsa-si-gchq/

    Apreciat de 1 persoană

  9. ioan said, on februarie 25, 2015 at 2:58 pm

    @saccsiv!!! una orizontala.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Christian said, on februarie 25, 2015 at 2:59 pm

    Cu tot respectul, daca ai sonda, Vasile, cu tot atata acribie originea (pagana) a zeci sau sute de ritualuri asa-zis ortodoxe, cum ar fi cultul Mama si copilul, ca sa dau doar un exemplu, bine ar mai fi… Insasi crucea e simbol precrestin. Simbolul crestin initial era pestele…

    Neoprotestantii au la randule destule traditii sau invataturi nebiblice.

    „Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” – Matei 22:29

    Apreciază

    • Cosmin said, on februarie 25, 2015 at 9:11 pm

      @ Christian

      Defineste „simbol precrestin” te rog.

      Apreciază

  11. valentin said, on februarie 25, 2015 at 2:59 pm

    aVEM DE-AFACE CU O SECTĂ ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE.

    http://www.vremeanoua.ro/spaga-de-20-de-mii-de-euro-pentru-episcop-foto-video

    PREOTUL CARE A VORBIT ÎN URMĂ CU CÂTEVA LUNI ADEVĂRUL DESPRE CORUPȚIA DIN EPISCOPIA HUȘILOR A FOST DAT AFARĂ PE NEDREPT

    Apreciat de 2 persoane

  12. Paul222 said, on februarie 25, 2015 at 3:40 pm

    Partial, tind sa cred ca e un caz similar cu cel al vulturului bicefal, folosit atat de masonerie la nivel 33 cat si de ortodoxie, pe steagul muntelui Athos, steagul Rusiei s.a. Pentru a crea confuzie, vrajmasul fura si foloseste cu nerusinare simboluri crestine.

    Apreciat de 1 persoană

    • Iani said, on februarie 25, 2015 at 5:41 pm

      Apreciază

      • andrei-d said, on februarie 26, 2015 at 8:49 am

        bataie de joc, e evident, seamana mai mult cu…un fulg de nea sau un romb….doua piramide. Numai cruce nu e asta!

        Apreciază

    • Iani said, on februarie 25, 2015 at 5:47 pm

      „Crucea Patriarhală a fost instituită de către patriarhul Miron Cristea şi înscrisă ca însemn heraldic special în Stema Patriarhiei Române, aprobată prin Legea nr. 70, votată în Senatul României la 28 martie 1928, în Adunarea Deputaţilor la 6 aprilie 1928 şi promulgată prin Decretul Regal nr. 1.148 din 25 aprilie 1928, publicat în „Monitorul oficial”, Partea I, nr. 96 din 3 mai 1928.”

      Din partea lui Miron Cristea ma astept la orice. Totusi, ma gandesc, nu este cam improbabil sa se fi introdus un simbol satanic, pe fata, la vedere, in Biserica, si timp de aproape 90 de ani (din 1928 incoace) chiar nimeni (ierarhi, teologi, parinti imbunatatiti, carturari, istorici de arta, specialisti in arta bisericeasca, istorici, etc) sa nu isi fi dat seama de asta? Parca e cam greu de crezut.

      Apreciază

      • saccsiv said, on februarie 25, 2015 at 8:26 pm

        Iani

        Sau si-au dat seama dar nu stim noi?

        Uite, de exemplu, tu cand ai aflat despre cartea lui Paulescu „SPITALUL, CORANUL, TALMUDUL …”? Sau articolele oarecum asemanatoare ale lui Eminescu? Si cu toate acestea ele au fost celebre la vremea lor.

        Apreciat de 1 persoană

  13. Mihail said, on februarie 25, 2015 at 3:58 pm

    Offtopic:

    Crestinii sunt masacrati de catre extremistii islamici in Siria si in Nigeria. Nimeni nu intervine, pentru ca e vorba de… crestini.
    1. in Nigeria doar in anul 2014 au fost peste 10.000 de victime ale gruparii Boko Haram: https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/02/25/atac-impotriva-crestinilor-din-camerun-al-boko-haram/
    2. in Siria crestinii au fost abandonati in mainile Statului Islamic: https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/02/25/crestinii-din-siria-sunt-masacrati-de-catre-statul-islamic/

    Apreciat de 1 persoană

  14. Iani said, on februarie 25, 2015 at 3:58 pm

    Apreciază

    • Ion said, on februarie 25, 2015 at 4:45 pm

      Am văzut și eu această cruce la paraclisul catedralei mântuirii neamului. Prima oară am crezut că în mijloc este litera „B” de la Baphomet. Ulterior, mi-am dat seama că sunt inițialele „PD” de la „Patriarhul Daniel”. Se pare că preafericitul a introdus cultul personalității în ortodoxie, afișându-și cu mândrie inițialele pe o cruce care n-are absolut nicio treabă cu cea clasică a Mântuitorului. Aceste cruci sunt niște abominații.

      Apreciat de 1 persoană

  15. Iani said, on februarie 25, 2015 at 4:00 pm

    Apreciază

  16. energein7 said, on februarie 25, 2015 at 4:13 pm

    Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

  17. Gabriel M. said, on februarie 25, 2015 at 4:53 pm

    Crucea cu 2 orizontale include si placuta care a stat deasupra capului Mantuitorului (I.N.R.I) Iar cea cu trei orizontale , cea din mijloc mai mare , include si placuta cu locul unde au fost strapunse picioarele Mantuitorului. In realitate crucea pe care a stat Mantuitorul arata exact ca cea cu 3 orizontale, pentru ca picioarele Lui au fost pironite tot pe o bucata de lemn orizontala.

    Probabil crucea cu multe cruci , e usor stilizata nu stiu.. asta e parerea mea logica. E foarte posibil sa ma insel.

    Apreciază

  18. Gabriel M. said, on februarie 25, 2015 at 5:01 pm

    Ar trebui sa cautam icoane foarte vechi, de prin anii 300- 400 si sa vedem cum era desenata Sfanta Cruce. Ar fi mai aproape de adevar.
    Cat priveste triunghiul cu ochi , care se gaseste si in multe biserici ortodoxe vechi, sa luam in calcul si probabilitatea ca masonii si viclenii sectanti sa fi preluat aceste simboluri de la noi tocmai ca sa ne sminteasca si sa spunem ca s-au infiltrat in biserica noastra.

    Nu uitati ca Biserica lui Hristos este vie si este formata din oamenii credinciosi care se roaga . Biserica vie nu sta numai in institutiile si in cladirile respective. Daca prin absurd presupunem ca toate bisericile ar disparea de pe fata pamantului oare din acel moment nu ne mai rugam la Mantuitorul Iisus Hristos? Credinta sta inauntrul nostru.

    Apreciază

  19. Stefan said, on februarie 25, 2015 at 5:14 pm

    As vrea sa urmariti o exorcizare facuta de un preot copt asupra unor musulmani folosind o cruce cu mai multe brate (observata mai bine la momentul 4:45).Parerea mea e ca se vrea coruperea unor simboluri crestin ortodoxe de catre masonerie si batjocorirea lor.Si ochiul inscris intr-un triunghi a fost initial un simbol in biserica crestina ,cu mult inainte de infiintarea masoneriei dar s-a reusit pervertirea lui. https://www.youtube.com/watch?v=ohg5NDRk5bw

    Apreciază

    • cristi o. said, on februarie 25, 2015 at 9:02 pm

      Masoneria isi trage originile inca din Egiptul antic… Adica necuratul e foarte invechit in rele si inselaciuni. In general, in masonerie, s-au amestecat diverse simboluri din culturi si perioade diferite – pe la emisiuni tv, cand apar masoni in mod oficial, vin dupa ei cu coranul, talmudul/torah, si o „biblie”… Vezi Doamne, ei sunt prieteni/frati cu toate religiile… – de fapt e o marturisire partiala a crezului lor antihristic, acela de a uni sub un incornorat toate popoarele. Evident, simbolistica lor e un ghiveci din toate culturile si civilizatiile mai importante. Conteaza ce semnificatie ii atribuie ei. in mintea lor bolnava si intortocheata. Noi, niste „neinitiati” in tainele nebuniei lor, avem dificultati sa ne punem in pielea unor „ilumintunecati”…

      Apreciază

  20. Iani said, on februarie 25, 2015 at 5:16 pm

    Cititi linkul pe care l-am pus, aceasta „cruce patriarhala” a fost introdusa de Miron Cristea. Este si decoratie patriarhala si a fost inclusa daca va uitati cu atentie si in stema patriarhiei. Nu indraznesc sa imi dau cu parerea, daca e ceva masonic sau doar o cruce stilizata si cu niste ornamente cam inutile. Ar trebui cautat ceva mai vechi, de unde provine aceasta cruce, sa zicem inainte de 1900, exista ea pictata su sculptata pe undeva? Miron Cristea a introdus asta in anii 20 (e in articolul din Lumina). Trebuie de asemenea verificate mai multe surse si daca e intr-adevar „a lui Bafomet”, apare ea in mai multe imagini satanice, mai vechi?
    Poate fi doar o coincidenta sau ceva cu intentie.
    Mai trebuie vazut daca acest model de cruce exista si la alte biserici ortodoxe sau doar la noi la romani.
    Si ochiul apare pe biserici sau imagini religioase si a fost preluat apoi de masoni. Asa ca sa nu ne grabim cu concluziile.

    Crucea cu doua brate care apare in stema Ungariei se mai numeste si „cruce de Lorena”, pare a fi simbol masonic dar nu numai. Posibil ca masionii sa o fi preluat de la altii. ea apare si in stema medievala a Moldovei si pe monedele moldovenesti.

    Apreciază

    • Ilie Suveica said, on februarie 25, 2015 at 6:13 pm

      Iani,

      Miron Cristea a fost mason si era catolic dupa mama (http://ro.wikipedia.org/wiki/Miron_Cristea).
      Cum de a fost ales drept IPS, numai bunul Dumnezeu stie.

      Cert e ca el este cel care a facut schimbarea calendarului la presiunile catolice si bineinteles, masonice,
      nu a facut bine.

      Zic oamenii batrani care au asistat la inmormantarea acestuia ca a trebuit sa vina basculante cu ciment si pietris sa-i acopere pamantul ca-ci acesta nu-l primea si ca mirosea foarte urat. In plus, i-ar fi inceput sa-i
      iasa coarne din craniu.

      Apreciat de 1 persoană

      • cristi o. said, on februarie 25, 2015 at 11:25 pm

        Cum a fost ales Cristea, asa si „catolnicul” actual din deal… Preanefericitul „papiarh” Daniel s-a delectat cu erezia papistasa, intr-un institut din vest, de pe pozitie de conducere, „doar” vreo 17 ani! Nu stiu daca avea ce cauta in fruntea BOR, in conditii normale… Dar cum la noi, oculta sta permanent cu un tradator ordinar pregatit „pe teava”, in orice domeniu,.. Sa nu ne miram de continua alterare a ortodoxiei romanesti, cazuta in mainile unor vanzatori care lucreaza cu dusmanul. Toate „inovatiile”, „noutatile”, „modificarile”, „importurile” facute ori acceptate de acesti spurcati nu au alt rol decat de distrugere a ortodoxiei in Romania, prin instrainare si adaptare treptata la inglobarea ori unirea intr-o erezie – in speta cea papistasa. Ca si in spatele papistasilor stau unii din aia cu perciuni, asta-i deja alta discutie…

        Apreciază

  21. Gabriel M. said, on februarie 25, 2015 at 5:23 pm

    Eu spun si cred asa: Sfanta Cruce , ca si arma impotriva diavolului, si ca si semn al Fiului Omului prin care a biruit moartea este cea pe care o marturisim si o facem cand spunem In numele Tatalui , al Fiului, al Sfantului Duh Amin. Mai exact , ca si semn sunt cele patru puncte prin care se identifica Sfanta Cruce ca si credinta, marturisire si ca arma.
    Acum cand binecuvintezi mancarea ce faci? scuti de la gat cruciulita si o lipesti de paine sau faci semnul Sfintei Cruci peste paine? vedeti ? aici este diferenta
    Crucea ca si semn, ritual, credinta, arma de biruinta ..
    Crucea din metal, lemn etc.. ca si simbol marturisitor. Aceasta probabil poate fi stilizata usor precum si o haina o poti infrumuseta dar Semnul Sfintei Cruci, cand il faci , nu il faci stilizat cu nu stiu cate orizontale sau verticale ci il faci in cele patru puncte marturisitoare: In numele Tatalui , al Fiului, al Sfantului Duh Amin.

    Probabil si coperta Bibliei poate fi stilizata si infrumusetata, dar continutul trebuie sa ramana neschimbat.

    Acum trebuie sa nu cadem in cealalta latura si sa stim deosebim o cruce usor stilizata de o cruce facuta in batjocura, intoarsa cu capul in jos.

    Parerea mea (spun doar ceea ce simt eu ca e, dar nu am citit nicaieri lucrurile astea deci nu le luati neaparat de bune. e posibil sa ma insel.)

    Apreciat de 1 persoană

  22. sin said, on februarie 25, 2015 at 5:56 pm

    Din BOR n-a mai rămas decît un SISTEM bisericesc, o BIROKRATURĂ religioasă, menită să gestioneze/controleze corect-politic, adică să veștejească, orice energie duhovnicească și națională autentică. Penetrată complet de masonerie, BOR e astăzi doar o INSTALAȚIE de captare/confiscare și năruire a energiilor vitale ale Neamului românesc; un MEGA-MALL religios, condus exact ca o corporație, ai cărui clienți (nu credincioși!) sunt recrutați și prețuiți exclusiv pe considerente pecuniare, ca surse de venit financiar. În rest doar indiferență, dispreț, distanță. Ierarhia, cu rare și nerăsunătoare excepții, nu-și poate ascunde evidentele reflexe „proxenete”: preoții înșiși au fost transformați de către ierarhii lor într-un fel „tîrfe” trimise la produs, și tratați ca atare. Pentru ierarh nu contează deloc cît de bun ești ca păstor; doar calitățile de VAMEȘ îl mișcă. Singurul rol destinat preotului e cel „extractiv”. „Seraiul” arhieresc trebuie alimentat exponențial și fără pauze. Megalomani și vulgari, capricioși, despotici, abuzivi, desfigurați de mîndrie și pofte, capii BOR nu-s altceva decît GROPARII ei. Pînă și cele mai amărîte parohii sunt stoarse pînă la epuizare de ultimul leu. Știu preoți care iau de la gura copiilor lor ca să alimenteze „dihania” birokratică bisericească. Tot mecanismul se bazează pe ȘANTAJ, INTIMIDARE, TEAMĂ de CATERISIRE. Ăsta-i secretul „păcii” , „frățietății”, „iubirii” în BOR! De teama caterisirii, preoții tac. Tac pentru familiile lor. Tac pentru că nu toți s-au născut eroi. Sau martiri. Tac pentru că și ei sunt tot plămadă din acest neam învățat cu sclavia, abuzul, silniciile de tot felul. Își storc credincioșii ca să-și astîmpere ierarhul – nu părintele lor, ci capul imprevizibil al unei mafii care înfioară. Îngroașă obrazul, cer, condiționează, pisează la nesfîrșit…în fiecare lună trebuie să ducă haraciul și peșcheșul. Prinții bisericii sunt din ce în ce mai greu de satisfăcut! Dar nimeni nu-i vede!!! DNA-ul nu-i și pentru ei. Justiția…justiția-i pentru șuți, nu pentru ciocoi. Cine sunt ăștia? Cum de sunt infailibili, intangibili? De fapt…de fapt sunt întrebări retorice. Intuim sursa infailibilității arhierești. Știm cui aparțin. Se simte!
    BOR, o INSTITUȚIE care garantează MOARTEA; care-i asigură pe ADEVĂRAȚII STĂPÎNI că n-au de ce să se teamă de acest NEAM. Că ea îl menține în stare de cadavru. Îmbălsămat, dichisit, fardat frumușel, inofensiv.

    Apreciat de 2 persoane

    • Iani said, on februarie 26, 2015 at 2:21 am

      Nu cred ca se poate generaliza chiar asa , mai sunt destui preoti vrednici, calugari asa cum trebuie… Cel putin, asa sper. Sa nu uitam ca BOR nu inseamna numai ierarhia, BOR suntem si noi, sunt si preotii cei mai simpli.

      Apreciază

      • sin said, on februarie 26, 2015 at 10:26 am

        Da, dar cu toate astea, cu toții sunt încadrați, controlați și ținuți din scurt în chinga SISTEMULUI POLITICO – RELIGIOS BOR, fiind parte, într-un fel, din el. Nu există preot în țara asta care să nu susțină financiar (inevitabil) și să „gireze” moral (prin tot felul de auto-cenzuri sau „surdine” puse adevăratei mărturisiri) acest SISTEM. Dacă ar fi făcut-o pînă la capăt, ar fi fost rejectat încă de la primele respirații contra. Toleranța Sistemului e zero pentru cei realmente potrivnici lui. Vedem că există voci mai sonore; SISTEMUL în INTERIORUL căruia se aud, are grijă să le moduleze convenabil. Nu se teme de ele, știe că acestea nu pot genera o mișcare care să-l primejduiască; și le fructifică diversionist: la o adică acestea pot constitui un alibi, o acoperire morală. APARATUL s-a blindat din toate părțile. Știe că ne vom amăgi pururea cum că și din interiorul lui se poate transmite ceva vital. Ne cunoaște frica de a-l părăsi, sau măcar de a-l pune în criză, în alertă; ne cunoaște prejudecățile, schemele mentale, teama noastră congenitală de a rămîne fără călău. BOR este un imens SISTEM INTEGRAT, „celulele” lui sunt în așa fel interconectate încît infecția instituțională e în mod fatal și infecție duhovnicească. Distincția INSTITUȚIE – TRUP MISTIC e tot o diversiune favorabilă ELITEI BOR, indusă și impusă de ea, tocmai ca să-și mențină statu-quo-ul. Cînd spui că sistemul medical că e corupt, nu înțelegi numaidecît că există oarecari disfuncții tehnico – organizatorice, ci atenționezi că intrat pe mîna acestui sistem s-ar putea să-ți pierzi viața. Dacă sistemul medical ucide, în ciuda unor medici talentați și omenoși, și SISTEMUL BOR ucide, în pofida unor preoți de calitate. Regula e moartea, iar nu excepția vindecării!
        Să nu ne amăgim: BOR e doar IERARHIE. Dacă era și altceva, am fi arătat altfel. Am fi fost cu toții o Biserică. Ortodoxă. Un Neam. O Țară. De nebiruit.
        Rolul BOR e de a dezamorsa energiile mîntuitoare ale Neamului românesc. Ea nu contează decît ca parte a SISTEMULUI de dominație anti-hristică globală. Și-și face bine treaba. De secte sau rom-catolicism nici nu se mai pune problema. Deși de multe ori sunt mai puțin nesimțite și vulgare cu cotizanții decît BOR.

        Apreciat de 1 persoană

      • Iani said, on februarie 26, 2015 at 1:42 pm

        @ Sin: sunt in dezacord cu o parte din ce spui. Adica – ai pe undeva dreptate, dar mergi prea departe cu concluziile. In BOR este inca har, si daca e har, si si Hristos, prin urmare nu o putem numi „parte a sistemului de dominatie anti-hristica” „calau” si cum ii mai spui tu.
        Ai auzit pe vreun mare duhovnic, dintre cei pe care ii luam ca repere, vorbind atat de dur cum vorbesti tu? Eu nu.
        Pe cei nevrednici ii va judeca Dumnezeu. Noi deocamndata stam in aceasta Biserica. Oare cum era ea pe vremea lui Miron Cristea, sau pe vremea comunistilor, cu securistul Iustin Moisescu in frunte, si a propovaduit cineva ce spui tu? De ce nu a infierat-o asa parintele Calciu, ca era evident ca si atuinci, ierarhia era parte a sistemului com,unist securist? De ce a cerut parohie parintele Sarbu, dupa iesirea din inchisoare, si exemplele sunt foarte multe…. De ce Arsenie Boca a respectat hotararea de a nu mai sluji, ca preot, daca era evident ca era o hotarare nedreapta si luata politic? Sau in biserica ortodoxa rusa, de pe vremea bolsevicilor, cum era…? Fa diferenta, frate, intre nevrednicia si ticalosia ierarhilor, a sistemului birocratic bisericesc, si ceea ce este nevazut, harul, prezenta Duhului Sfant.
        Daca se va uni cu ereticii sau va schimba dogmele sau alte lucruri asemenea, atunci vom vorbi,m dar deocamdata in BOR e har. Eu imi vad de pacatele mele si pe fiecare ii va judeca Dumnezeu. Au fost multi de-a lungul istoriei care au vrut sa faca curatenie si sa revolutioneze biserica, si nu au ajuns decat sa faca schisme si sa rataceasca. Iertare daca am gresit cu vreo afirmatie. Nu sunt teolog.

        Apreciază

      • sin said, on februarie 26, 2015 at 10:38 pm

        Din nefericire n-am auzit niciun mare duhovnic român contemporan tratînd problema atît de radical cum am făcut eu aici. Dar vor vorbi. Cît de curînd. Înainte era necesară susținerea unei structuri minimale, în condițiile în care „ieșirea noastră din istorie” prin bolșevizare, ceaușizare, demono-cratizare ș.a.m.d. trebuia compensată cumva. Azi nu se mai poate salva nimic. BOR e total penetrată. Suntem în plin apocalips. Biserica adevărată se retrage discret din corsetul ei instituțional falsificant, se sustrage SISTEMULUI BOR, e minoritară, mai greu de circumscris, identificabilă după un ethos aparte, iar nu după numărul de protoierii. Lucrurile vor fi extrem de volatile. Biserica se redefinește, vechile definiții au căzut.

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on martie 2, 2015 at 9:00 pm

        Sin nu este asa, pentru ca scris este ca pana la sfarsit vor fi dreptii lui Dumnezeu asemenea unor flori minunate intre din ce in ce mai multi maracini. Pana la sfarsit si in BOR vor fi sfinti chiar daca poate ii vom numara pe degete, si acestia vor fi pana la final stalpii pe care se va sprijini Biserica lui Hristos. Daca este asa cum zici tu inseamna ca-l faci mincinos pe Dumnezeu, necrezand cuvintele lui ca Biserica lui va dainui vesnic si nici portile iadului nu o vor birui.

        Apreciază

    • blue said, on februarie 26, 2015 at 1:45 pm

      Sin, foarte atentă şi corectă analiza. Plus că e şi foarte curajos cuvântul tău. Şi totuşi…. ( şi e părerea mea personală ) sistemul poate fi învins în cele din urmă. Doar din interior, prin implozie. Şi doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

      Apreciază

    • Irina said, on februarie 27, 2015 at 1:52 pm

      Biserica lui Hristos este asaltata de astfel de necuratii provocate de diavol. Nu este nimic nou si pe timpul Sf Ioan Gura de Aur si a altor Sfinti Parinti au existat astfel de membri ai clerului care nu aveau comportament crestini si erau acolo doar epntru castig necuviincios, dar Corabia Bisericii a continuat sa mearga prin istorie nevatamata chiar daca din corabie au mai cazut in marea vietii destui carmuitori, sau oameni de rand. poate acum turma este din ce in ce mai mica, dar Biserica va dainui pana la sfarsitul veacurilor si nici portile iadului nu o vor dobora. Asadar exista, dupa cum spunea un parinte, preoti chemati de Dumnezeu care isi fac datoria de pastor asa cum trebuie, dar din pacate exista si preoti ingaduiti, cei care aleg preotia pentru castig. Insa trebuie stiut ca harul lui Dumnezeu lucreaza si prin preotii drepti si prin cei ingaduiti, iar cei din urma vor da socoteala in fata lui Dumnezeu.

      Apreciat de 1 persoană

    • sin said, on martie 3, 2015 at 10:33 am

      Irina, Biserica de care pomenești n-are nicio legătură cu BOR-ul de care vorbesc eu. BOR deja servește ca PLATFORMĂ de diseminare a PUTERII GLOBALE. Aceasta nu inventează structuri noi, ci le folosește eficient pe cele existente. STRATUL religios al STATULUI GLOBAL e asigurat pentru Europa de SISTEMELE INSTITUȚIONALE CREȘTINE INTEGRATE. BOR-ul este complet integrat acestei HĂRȚI supra-confesionale. BOR funcționează în cadrul unei misiuni de aplatizare, dezamorsare și control instituțional al LATENȚELOR spirituale „periculoase” ale NEAMULUI ROMÂNESC. Va cultiva „sentimentul religios”, dar va condamna vehement „extremismul” sfințeniei. Va cultiva o morală conformistă, utilă Păpușarilor globali, dar se va arăta în dezacord radical cu „ciudatele” fapte ale mărturisirii drept-măritoare, pe care le va cataloga drept nespecifice, străine Bisericii, „fundamentaliste”. Deja face asta, cu succes. Niciun impuls românesc autentic nu va veni din partea BOR. Din contră, se va cultiva superstiția, pasivitatea, docilitatea, virtuțiile perfide ale non-combativității și a-dogmatismului. Stoica e figura emblematică pentru tipul de funcționar religios trans-identitar; o unealtă perfectă.

      Apreciază

      • Irina said, on martie 3, 2015 at 4:26 pm

        Sin te intreb esti ortodox, sau altceva? Dupa cum pui problema ori nu esti ortodox, ori esti pe cale sa pleci din BOR. Sfintii care au talcuit despre Sfarsitul lumii, au spus clar ca pana la momentul spurcarii Liturghiei prin impartasirea in comun cu neortodocsi, in BOR si oricare alta Biserica Ortodoxa, harul lucreaza pentru credinta poporului. Da ai dreptate masoneria s-a bagat chiar si in Biserica, dar chiar daca in Biserica sunt introdusi episcopi sau preoti masoni sau in legatura cu masoneria inca lucreaza Dumnezeu prin acestia o data ce au primit hirotonirea pana se va schimba pe fata randuiala Bisericii, dar cum am mai spus pana la sfarsit vor fi episcopi si preoti drepti prin care Dumnezeu va lucra si prin ei Biserica va rezista chiar si in paduri, munti, pesteri sau crapaturile pamantului.

        Apreciază

  23. cca70 said, on februarie 25, 2015 at 6:15 pm

    la rusi …pe bisericile lor crucea mai arata si asa….

    oare masonii de aici au plecat cand au vrut sa denatureze crucea?

    Apreciază

    • Irina said, on februarie 27, 2015 at 1:57 pm

      Eu cred ca ei au preluat aceasta cruce din crestinism, nu cred ca aceasta cruce de pe biserica aceasta sau de pe unele de la noi din tara are vreo problema. Pana la urma nu este facuta gresit acea cruce stiu eu cu bratele strambe sau rupte. Masonii folosesc si simboluri crestine pentru a le compromite, dar nu cred ca de fapt sunt compromise pentru ca le folosesc acesti satanisti, pentru ca este vorba de Sf Cruce.

      Apreciază

  24. Mălin said, on februarie 25, 2015 at 6:33 pm

    @Iani
    Sunt de părere că nu trebuie să confundăm simbolurile de stat (de pe monede, steaguri etc) care sunt ale Cezarului, cu simbolurile Bisericii. Pe vremea lui Ştefan Cel Mare, exista o mare influenţă a Imperiului Austriac.
    Moneda prezentată de tine mai sus se numeşte groş şi este o monedă austriacă de argint, care a circulat în trecut și în Moldova; monedă de argint emisă de unii domni ai Moldovei (cu însemnul distinctiv al Moldovei, bourului). De exemplu în timpul dacilor exista o mare influenţă a civilizaţiei elene, timp în care au fost emise de către daci aşa-numitele monede ΚΟΣΩΝ (Koson):

    Apreciază

    • Stefan said, on februarie 25, 2015 at 9:04 pm

      Moneda de tip gros a fost batuta in Moldova si nu la Viena, chiar pe clopotul de la Suceava este reprezentata aceeasi stema cu o cruce cu 2 brate orizontale. http://ro.wikipedia.org/wiki/Steagul_Principatului_Moldovei#mediaviewer/File:MoldavianOldCoatBell.jpg

      Apreciază

    • Cosmin said, on februarie 28, 2015 at 9:45 pm

      @ Malin

      Dacii au emis moneda lor proprie fara sa imite pe absolut nimeni. E o teorie toxica cum ca Kosonii sunt imitatii ale monedei elene. Daca o sa compari toate emisiile de monede elene cu Kosonii, vei observa ca inafara de materialul din care sunt facute(aur), nu au absolut nimic in comun.

      Aceasta filosofie cum ca stramosii notrii nu au stiut nimic si altii au venit si i-au invatat, ma cam seaca.

      Apreciază

  25. mircea.v said, on februarie 25, 2015 at 7:50 pm

    Nu am inteles niciodata crucile care au tot felul de raze la capete, care au tot felul de brizbizuri, care nici nu mai zici ca sant cruci. Cred ca in mintea unora sant cruci mai artistice, mai rafinate, complexe… Cand apare complicatia in ortodoxie si in viata, e semn ca se alege praful. Lucrurile sant simple, crucea e simpla, si trebuie sa vezi si de la 1 km ca e cruce. Astea complicate nici de la 100m nu-ti dai seama ce sant. Cruce e crucea de pe Caraiman, de ex. Cand crucea e simpla, nici diavolul nu mai are ce face. Cand e complicata, incepe sa se strecoare si el in zona si sa vina cu propunerile lui.

    Apreciat de 3 persoane

    • andrei-d said, on februarie 25, 2015 at 10:37 pm

      fiecare cu crucea sa

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 9:00 pm

        Cred că această cruce a lui Baphomet seamănă cel mai mult cu crucea dublă (care are simetria ei), adică ar putea fi numită crucea triplă… Și cum cifra 3 este folosită mult în simbolistica masonică (Editura Trei, 33 etc.), rezultă că am putea să-i descoperim originea și s-o numim crucea masonică triplă (tot simetrică).

        Masonii au mai multe tipuri de cruci: crucea întoarsă (care hulește astfel pe Hristos și arată ura satanică față de jertfa Mântuitorului care a deschis șansa mântuirii omului, întoarcerii în Rai), crucea roșie pătrată (folosită inițial de cavalerii cruciați, astăzi de Organizația Crucea Roșie și Cavalerii Templieri) etc.

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on martie 12, 2015 at 10:24 pm

        Ar trebui să ne cutremurăm, pentru că dacă noi nu o vom face, pământul se va cutremura în locul nostru.

        Crucea lui Baphomet pe turlele unor biserici românești (DE INTERES NAȚIONAL) Baphomet cross, Publicat pe 13 feb. 2015
        UPDATE: Acest clip de mai jos nu este o propagandă sectară! Feriți-vă de penticostali, protestanți, mormoni și alte secte pseudo-creștine, care duc la pieirea sufletului. Autorii acestui clip sunt ortodocși, botezați din naștere, și nu doresc sub nicio formă denigrarea ortodoxiei, ci doar prezentarea unor simple observații cu privire la noile cruci montate pe turlele Sfintelor Biserici Ortodoxe și implicarea francmasonilor în renovarea lor, introducând simboluri cu caracter ocult și ezoteric.
        Crucea clasică a Mântuitorului Iisus Hristos fost înlocuită cu cea a lui Baphomet, ca să ne închinăm diavolului fără voia noastră.

        O puteți vedea pe turlele bisericilor renovate sau recent construite.

        Deși poate avea diferite stilizări, crucea lui Baphomet este reprezentată de intersecția unui braț vertical cu trei brațe orizontale, cel din mijloc fiind mai mare decât celelalte două, care sunt egale.


        http://www.catedralaneamului.ro/

        ÎNTREBARE legitimă: DE CE NUMAI UNELE BISERICI AU ACEASTĂ CRUCE A LUI BAPHOMET (NEORTODOXĂ SAU MASONICĂ ) PE TURLELE LOR?

        Apreciază

      • andrei-d said, on martie 12, 2015 at 11:25 pm

        Radu Iacoboaie,
        Eu cred ca ar trebui sa te axezi mai mult pe pocainta, zdrobirea de suflet si raportul tau(al nostru) cu Sfanta Impartasanie (care este Trupul intreg al lui Hristos Dumnezeu)! Nu fi teribilist gen „anonymous”, caci nu mai exista solutii lumesti si nu poti opri prigoana ce va sa vina! Fii intelept si „salveaza ce mai e de salvat”, si fii multumit „ca cine mai vrea sa se mantuiasca se mai poate mantui!” Doamne ajuta!

        Apreciază

      • radu iacoboaie said, on martie 16, 2015 at 9:59 pm

        Crucea lui Baphomet seamănă și cu crucea papală, care are cele două brațe inegale adăugate peste brațul lung orizontal. Asta nu ne spune nimic?

        Apreciază

      • Eons said, on noiembrie 8, 2016 at 11:15 am

        Crucea solara este si o varianta romanesca prezenta pe troitele de lemn in mod special.A existat doua tipuri de crestinism in tara …unul popular din care au ramas foarte putine elemente ,si institutional(biserica).
        Biserica a mosternit foarte multe cuvinte de la cotropitori greci sau slavi…vladica,popa duh,apocalipsa,sobor,sobornicesc …Vorba unui profesor:CUM ESTE POSIBIL CA TOATE CUVINTELE DIN LIMBA ROMÂNĂ CE DESEMNEAZĂ ASPECTELE RELIGIOASE (ÎNGER, DUMNEZEU, CRUCE CREŞTIN, BISERICĂ, RUGĂCIUNE, A BOTEZA, PĂGÂN ETC) SĂ FIE DE ORIGINE LATINĂ, IAR CELE CE DESEMNEAZĂ ELEMENTE CE ŢIN DE CULTUL BISERICII ORTODOXE SUNT DE ORIGINE SLAVONĂ (MITROPOLIT, POPĂ, VLĂDICĂ, DIACON, STAREŢ, DUHOVNIC, SCHIT, STRANĂ, CLOPOT, HRAM, UTRENIE, VECERNIE, SPOVEDANIE, POST, BLAGOSLOVENIE, IAD, RAI, DUH ETC ETC), ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE ACESTE DENUMIRI AU INTRAT ÎN VORBIRE ABIA ÎN SECOLUL AL X-LEA ŞI AL XI-LEA.

        http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/10/religia-dacilor-de-dinainte-de-hristos-pana-azi/

        Apreciază

  26. andrei-d said, on februarie 25, 2015 at 8:13 pm

    Legat de crucea patriarhala „stilizata” si „personalizata” am gasit o explicatie a acelor multitutine de cruci: Ca inseamna dragostea nemarginita a lui Dumnezeu fata de noi…adica multele cruci, care in sus, care in jos, care in stanga si dreapta… 😐

    Apreciat de 1 persoană

  27. Radu said, on februarie 25, 2015 at 9:10 pm

    Tema de discutie e interesanta !
    Ce e drept nu prea am dat importanta pana acum la partea asta.
    Cel mai bine e ca Sfanta Cruce sa fie simpla asa cum o stim cu totii !

    La unele biserici pe altar am vazut un ochi intr-un triunghi asemanator cu cel al francmasonilor de exemplu.
    Asta e intr-adevar o dovada discreta ca e posibil ca biserica respectiva sa fi fost ridicata cu ajutor financiar sau de alta natura din partea lor.

    La partea cu crucea chiar nu stiu, cel mai bine repet e sa ramanem la crucea simpla !

    E bine sa ne clarificam cat mai repede e usor sa gresim vedem pe strada la vreo biserica o cruce mai altfel si putem sa judecam si sa nu avem dreptate.

    Apreciază

    • Irina said, on februarie 27, 2015 at 2:02 pm

      Triunghiul ala cu ochi este influenta apuseana la noi( si daca catolicismul este opera masoneriei se explica de ce au acest simbol), asa cum si in pictura au aparut aceleasi influente renascentiste sau realiste.

      Apreciat de 1 persoană

  28. tanase said, on februarie 25, 2015 at 11:06 pm

    Aceasta „cruce” seamana foarte bine cu „tree of life” din Kabbala.

    In link-ul de maI sus se vede rochia Rihanei cu modelul stilizat al „tree of life”, iar la min. 2:06 vedem foarte clar omuletul care sta … exact in lotus concentrandu-se probabil la „mantuirea” budhista. Iata deci ce fel de „cruce mantuitoare” a fost pregatita de catre kabalisti … parerea mea! Astora (masonilor din ierarhia Bisericii Ortodoxe) nu le mai place ” altarul de jertfa” al Mantuitorului; semnul crucii, semn al „Fiului Omului”, rastignirii Mantuitorului.
    Tilcuieste Sf. Ioan Gura de Aur, „El pentru cruce a venit! Si, “a invia e cu mult mai mult decit a se cobori de pe cruce”, a cobori si a se intoarce la un trecut depasit. Crucea ca “POM AL VIETII” (acum l-au inlocuit cu TREE OF LIFE”-ul kabalist!) poarta si odrasleste viata. Iar invierea vesteste o noua dimineata, “a opta zi” a creatiei”. Inca o data … a se vedea min 2:06 din link.

    Apreciază

  29. zyke said, on februarie 25, 2015 at 11:49 pm

    buna, este o carte scrisa de Sfintul si Dreptul Ioan de Kronstadt care reprezinta un studiu a crucii foarte bogat documentat, acolo el zice ca crucea cu 8 extremitati (cu lemnul de la picioarele Mintuitorului oblic) a aparut mai recent si este specifica spatiului rus, despre crucea ca in poza nimic. studiul este bazat pe materiale ce datateaza doar pina la sec XVIII inclusiv. probabil crucea data a aparut dupa sec XVIII. totusi iata linkul la carte
    http://lib.pravmir.ru/library/readbook/2338#sel=
    din pacate e in limba rusa

    Apreciază

  30. AVVA said, on februarie 26, 2015 at 12:34 am

    Priviti aici semnele cabalei si o sa faceti legatura… …

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Cabala#mediaviewer/File:Kabbalistic_Tree_of_Life_(Sephiroth).svg

    Apreciază

  31. tanase said, on februarie 26, 2015 at 12:53 am

    Apreciat de 2 persoane

  32. Copilash said, on februarie 26, 2015 at 9:31 am

    Crucea este semnul biruintei. Crucea este un dar si o arma data noua spre a birui pacatul si a ne mantui.

    Diavolul este un imitator si un „inversor” pentru ca este tare sucit.
    Orice lucru din crestinism il imita dar il inverseaza. Semnul crucii, luat in discutie, este o cruce fractala simetrica: https://www.google.ro/search?q=crucea+fractala&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=R8nuVIL2M6f7ygPt9oG4Cw#q=fractal+cross

    Cel rau a inversat simbolul, dar datorita simetriei a rezultat aceasi geometrie.

    In istoria ortodoxiei mai sunt situatii similare, de confiscare prin insusire a unor termeni, idei si concepte:

    cuvantul pocait / pocainta a fost „confiscat” de sectarii neoprotestanti ( in ortodoxie pocainta este un deziderat continuu al crestinului ortodox)

    versete din Biblie carora le sunt schimbate sensul si semnificatia de catre papistasi, protestanti si neoprotestanti

    cantari si poezii ortodoxe ( neoprotestantii si-au insusit forte multe cantari si poezii ale poetului crestin ortodox Traian Dorz de la O.D si le considera ale lor, le-au schimbat versuri si melodiile in duhul ratacirii lor )

    lista poate continua

    Apreciază

  33. sin said, on februarie 26, 2015 at 10:43 am

    Ți-L imaginezi pe Domnul răstignit pe brizbizurile ălea? Pe un obiect…decorativ? Ălea sunt poadoabe, Hristos nu s-a răstignit pe „cloșca cu puii de aur”, pe cruciulița de Malta, nu s-a așezat „ornamental” pe bijuteriile ălea!!! Surplusul de decorativism nimicește mesajul. Ca și excesul de simbolism. Crucea e simplă, cruntă, radicală. Nu-i nimic sprințar, drăgălaș, nimic „dulce” în ea. Un călău nu poate fi reprezentat ca un bebeluș.

    Apreciază

  34. cristi said, on februarie 26, 2015 at 11:28 am

    Este o combinatie, adica mai multe cruci reunite intr-una singura (precum la crucea germana din desenul de mai sus).

    Apreciază

  35. Ion said, on februarie 26, 2015 at 5:54 pm

    Cruce mai batjocoritoare nu cred ca mi-a fost dat sa vad in viata asta la Manastirea Duminica Sfintilor Romani din Popesti Leordeni: http://static.panoramio.com/photos/large/95704064.jpg … ma degraba seamana cu o sfera nu cu o cruce

    Apreciază

  36. valentin said, on februarie 26, 2015 at 9:16 pm

    Crucea este Sfântă pentru că S-a Răstignit Hristos pe ea și diavolul nu suportă sfințenia.

    Apreciază

  37. Mălin said, on februarie 26, 2015 at 11:46 pm

    Iată ce cruce de marmură are masonul Pittiş la moemânt. Se aseamănă cu a lui Baphomet, sau mi se pare mie?

    Apreciază

  38. cristi said, on februarie 27, 2015 at 10:03 am

    Asa cum arata si Saccsiv in comentariu la articol, nu orice forma a crucii (alta decat cea simpla) este in neregula. Crucile cu inflorituri sunt ok atat timp cat trunchiul principal este in forma de cruce. Despre cea cu multe cruci de pe desenul cu bafomet, nu stiu ce sa zic, ce semnifica, e ciudat ca formeaza un romb. Posibil totusi sa fie preluata tot din Biserica, cum zicea cineva mai sus.

    Crucea poate la capetele ei sa formeze o cruce mai mica, nu e nimic in neregula. La fel, nu trebuie sa ridice ingrijorari nici crucea cu trei brate orizontale (precum cea de pe turla bisericii Cretulescu, pe care o demoniza cineva intr-un alt articol). Acolo sunt defapt trei cruci suprapuse. De ce trei? Pentru ca simbolizeaza Sfanta Treime (precum si cladirea bisericii are trei sectiuni, naos, pronaos si altar). Se gaseste si pe turlele altor biserici – la manastirea Horezu, de exemplu:

    Am vazut aceasta cruce si la o icoana rusa (cu litere slavone):

    Cat priveste crucea cu inflorituri la capetele ei (care formeaza cruci mai mici), nu stiu daca este contestata, dar pt. ca zicea cineva ca orice alta cruce decat cea simpla cu doua laturi, nu ar fi in regula. Aceasta forma se regaseste la crucifixele frecvent utilizate de preoti in Biserica, utilizata mai ales la obiectele liturgice. Apropo de aceasta forma, asa arata crucile pe turlele uneor biserici din Rusia, de asta ce mai ziceti?

    Pt. cine are nedumeriri, ii propun sa se uite cu atentie la Sfanta Cruce care se scoate impreuna cu Cartea Evangheliei la inceputul Liturghiei. Sau la crucifixul preotului care va spovedeste (care se saruta la sfarsit). Au forma de mai jos (cea de pe masa altarului, langa cartea Evangheliei). Vedeti si forma celorlalte crucifixe, precum si a crucii mari cu Mantuitorul de la Sfanta masa (asa cum apare si sus in articol).


    Si daca tot mai sunt dubii, priviti mai jos ce forma au crucifixele pe care le tin in mana acesti mari duhovnici si sfinti (Arsenie Papacioc, Cleopa, Paisie Olaru, Serafim de Pireu, Ioan de Kronstadt, Nicolae Velimirovici):






    Iar cruce usor romboidala (daca ii pot spune asa), are la gat, Sf. Ignatie Briancianinov:

    Apreciază

    • Mălin said, on februarie 27, 2015 at 5:37 pm

      Le-ai băgat pe toate în aceeaşi oală. Exemplele prezentate de tine (cu excepţia crucii de pe turla bisericii Mănăstirii Hurezi), nu au nici o legătură cu crucea dubioasă despre care, de fapt, este subiectul articolului. Aşa cum spunea cineva mai sus, acea cruce se aseamănă cu un romb, aşa cum arată şi cea de marmură de la mormântul lui Florian Piitiş.

      Cristi a scris: „La fel, nu trebuie sa ridice ingrijorari nici crucea cu trei brate orizontale (precum cea de pe turla bisericii Cretulescu, pe care o demoniza cineva intr-un alt articol). Acolo sunt defapt trei cruci suprapuse. De ce trei? Pentru ca simbolizeaza Sfanta Treime „

      Priveşte fotografia de mai jos şi explică-mi, unde vezi tu trei cruci suprapuse pe turlele bisericii Creţulescu?
      Dacă sunt trei cruci „suprapuse”, atunci care este crucea din mijloc? Crucea din mijloc de ce are braţul de pe orizontală mai lung decât braţul de pe verticală? Deci, aceea din mijloc ori nu este o cruce, ori este o cruce răsturnată, şi nu are ce să caute pe turlele unei biserici ortodoxe. Te-a angajat ca avocat părintele Vasile Răducă sau urmăreşti să declanşezi o dversiune ? Vezi asemănări acolo unde nu sunt.

      Referitor la poza cu crucile care stau deasupra unor semiluni de pe turlele acelei biserici ruseşti. Avem şi noi biserici cu astfel de cruci, cum este de exemplu biserica Mănăstirii Mihai Vodă din Bucureşti, însă nu despre asta era discuţia în articol: https://dl.dropboxusercontent.com/u/38369515/%5E%5E%5E%5E/Mihai%20Voda.jpg

      Apreciază

  39. cristi said, on februarie 27, 2015 at 10:05 am

    Nu s-a postat link-ul unde am spus ca am vazut crucea cu trei laturi orizontale la o icoana rusa, aici este:

    Apreciază

  40. cristi said, on februarie 27, 2015 at 10:07 am

    iar nu s-a postat, cine stie de…
    s2.postimg.org/qwon9ofyv/arhanghel.jpg

    Apreciază

  41. Viorica said, on februarie 27, 2015 at 10:47 am

    I se mai spune şi Crucea Salem, cum scrie in textul: Salem Cross/Cross of Baphomet. de pe http://www.whale.to/b/salem_cross.html

    Apreciază

  42. sin said, on februarie 27, 2015 at 1:23 pm

    Cert e că bisericile ortodoxe sunt înțesate de obiecte obscure atît ca formă, simbolistică, cît și ca rost. O recuzită sufocantă, un surplus de lucruri, „încifrări” și „simboluri” dacă nu dubioase, apoi sigur de prost gust. Ochiul ăla belit se holbează la tine cînd de pe masa altarului, cînd de pe ușile arhierești, cînd din vîrful catapetesmei; șerpi, balauri, gnomi și alte dihănii se lăfăie ca la dracu acasă în lemnul iconostasului, în spetezele stranelor, în fierul candelabrelor, sau te privesc încruntat, îmbăloșat și scîrbavnic din vîrful măciuliei cîrjei „stăpînului și arhiereului”. Nu mai vorbesc de iconografie; Abundența asta trimite mai degrabă la palatele țigănești decît la biserică. Dacă bați țara dintr-un cap în altul, dacă dai peste 40 de biserici la locul lor, simple, odihnitoare, libere de obiecte și simboluri obscure! Becuri, boxe, microfoane, calorifere și termopane ca la cantină, flori de plastic, iconițe mișcătoare 3D, leduri, cuiere, perdele, fundițe, ceasuri, hangarale de tot felul, fac totul ca MESAJUL să fie cît mai parazitat…Tabloul idolo-morf al „stăpînului” nu lipsește nici dumnealui din peisaj; un tip de obicei buhăit și supraponderal, împopoțonat și țanțoș ca un curcan, te privește cînd crunt, cînd inexpresiv dar invariabil satisfăcut de sine, de pe o perinuță brodată așezată pe tronul regelui. Cum regele nu-i, scaunul trebuia umplut. Și l-au umplut Vasilică, Gheorghiță, Ionică, băiețași credincioși, de la țară, cu seminarul zonal făcut, ascultători pînă la impostură și cumplit de însetați de parvenire, ajunși în final să-și vadă visul împlinit; mitra obținută, limuzina cea mai tare colea jos lîngă palatul episcopal, măicuță drept ordonanță, bancheturi ecumenice, simpozioane, sinaxe, pașaport diplomatic, laude și omagii, fudulie cît cuprinde. Raiul!!! Totul pe spinarea unor bieți preoți, vai și-amar de ei și de familiile lor, care nu mai știu cum să le potolească fioroasele pofte! Ce vede și ce crede lumea în general e complet fals; 80% din preoți de-abia trăiesc de pe azi pe mîine. Sunt complet desființați pînă și ca oameni, nu numai ca preoți, de instituția care pretinde că-i a lui Hristos. Biserica a ajuns un sistem feudal; singurele raporturi din interiorul ei sunt cele de vasalitate; e împărțită în moșii, în feude, preoții trimiși la produs, stăpînii premiindu-i din cînd în cînd, exclusiv pe criterii de performanță „extractivă”. Acești „seniori” lacomi și absolutiști, nu-s decît niște paraziți. Dările pe care le pretind, în mod fățarnic numite fonduri misionare, colecte pentru săraci sau taxe pentru unitățile superioare sunt de fapt adevărate TAXE DE PROTECȚIE!!! Cînd ai ajuns la mîna fostului Vasilică, azi ÎPS Dr. etc, etc, sau PS , trebuie să știi că singura ta menire e să-l alimentezi fără oprire. Degeaba te plîngi că pruncii tăi nu mai pot să înfulece margarină pe pită, că femeia ți-e la limita puterilor, că muncești din greu pe cîmp ca să supraviețuiești de pe azi pe mîine, că oamenii sunt săraci și că nu mai au de unde să tot pompeze bani în tolba hulpavă a înaltpreasfinției sau preasfinției sale. Inutil. „Nu poți, nu-i nimic, avem altul la schimb. Unul care va putea. De-aia am și făcut 14 facultăți de teologie, d-aia producem puhoaie de semidocți pe bandă rulantă!!! Ăștia ne vor fi pururea îndatorați; o vor vinde și pe mama lor ca să ne intre în grații, ca să-și obțină nefericitul „loc de muncă”! Vor fi cei mai de valoare VAMEȘI ai noștri! Ăștia vor trăi cu speranța că de vor face frumos 3 sau 4 ani, vor evada din satul ăla mic, unde e imposibil de supraviețuit cu așa biruri pe cap, și vor apuca și ei un os mai dulce. Ne vor fi cei mai fideli îndatorați.”
    Și uite-așa, dacă ești jigodie de la început și sub fățărnicia ascultării faci frumos pe placul „șefului”, pupi un „vad” mai bun; dacă nu ești jigodie, vei fi; SISTEMUL te modelează fără să știi; Dacă însă te vei „obrăznici” și vei fi preot adevărat, mărturisitor, de vei lua partea turmei, de-o vei apăra de rapacitatea infernală a acestor lichele parazite și uzurpatoare ale pozițiilor cheie în Biserică, negreșit vei fi caterisit! Vor găsi ei motive destule, doar DRACU LE E STĂPÎN!
    Și să nu-mi spună nimeni povești serafice de prin manuale! Le știu, le știu mai bine decît toți care se produc pe-aici! Dacă nu le știam tăceam din gură. Sau peroram despre epectaze, perihoreze și alte treburi…burgheze.

    Apreciat de 1 persoană

    • Adi said, on februarie 28, 2015 at 11:13 pm

      Prietene, exagerezi!

      Și de ce atât de înverșunat?

      Apreciază

      • sin said, on martie 1, 2015 at 5:12 pm

        Prietene, n-ai cum să înțelegi. Și poate nici n-ai nevoie. E mai bine așa, mai sănătos.

        Apreciat de 1 persoană

    • Irina said, on martie 3, 2015 at 4:14 pm

      Din cate stiu acei serpi din mobilierul bisericesc, fac aluzie la spusa Mantuitorului de a fi intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii.

      Apreciază

      • sin said, on martie 3, 2015 at 9:06 pm

        Irina, gata, m-ai liniștit! 🙂

        Apreciază

      • Irina said, on martie 4, 2015 at 12:14 pm

        Stii minunea cu serpii din grecia, care vin in fiecare an intre Adormirea Maicii Domnului si Nasterea Maicii Domnului dupa care dispar la fel de misterios cum au si aparut si care stau pe icoana Maicii Domnului, acei serpi pot fi luati in mana si se pare ca sunt si facatori de minuni pentru toti cei care ii ating. Si sunt luati in maini si de catre copii si nu fac absolut nici un rau. Sunt numiti serpii Maicii Domnului.

        Apreciază

  43. pitaru said, on martie 18, 2015 at 4:33 pm

    Biserica sf Maria-manastirea din Techirghiol.http://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d006/6826/16226_32187_4.jpg

    Apreciază

  44. Nedea Iosif-Sorin said, on mai 17, 2015 at 5:29 pm

    Ca urmare a vizionării acestui reportaj, din curiozitate, am căutat pe internet să văd în câte reprezentări ale lui Baphomet mai apare asociat acest model de cruce. Nu am mai găsit alta decât cea prezentată la începutul filmării, dar am găsit reprezentări cu alt fel de model de cruce (https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fromaniamegalitica.blogspot.com%2F2015%2F01%2Fbaphomet-multa-manipulare-dezinformare.html&ei=r6RYVb6NA4mqUe3ggIAM&bvm=bv.93564037,d.d24&psig=AFQjCNFn5skIkdvHlbihh3g5p47h9koICg&ust=1431959079233210). Să fie oare și aceasta „crucea lui Baphomet”? Nu știu cine a numit-o așa dar cred că este un lucru făcut intenționat. Sunt creștin ortodox și probabil o să îmi atrag disprețul altor creștini ortodocși afirmând că reprezintă foarte mult pentru noi crucea ca simbolistică dar nu trebuie să uităm că ceea ce contează cu adevărat a fost jertfa de pe ea și că degeaba ne facem semnul crucii și spunem în gând „Doamne miluiește-ne” de câte ori trecem pe lângă vre-o troiță sau pe lângă vre-o biserică (indiferent ce cruce are) dacă nu ne aducem aminte că Mântuitorul a murit pentru păcatele noastre.

    Apreciază

    • Irina said, on mai 18, 2015 at 9:47 am

      Eu cred ca masonii preiau simboluri nu numai pagane ci si crestine, iar prin aceasta cruce a lui Baphomet incearca sa discrediteze Sf Cruce.

      Apreciază

  45. octoviv said, on mai 30, 2016 at 2:18 am

    Hristos a Înviat!

    Crucea Papală:
    http://seiyaku.com/customs/crosses/papal.html (traducere google translate (click pe text pentru traducere)

    Legat de Sfânta Cruce Ortodoxă (http://synaxis.info/old-rite/0_oldbelief/instructional_eng/cross_symbolism.html) aici https://iconreader.wordpress.com/2010/07/20/the-cross/ stă scris:

    […]
    The foot-rest of Christ’s Cross is slanted because it is believed that in the final moments before Jesus gave up His spirit, His flesh spasmed and the foot-rest was kicked out of place. But in this true event there is also symbolism. The foot-rest points up, toward Heaven, on Christ’s right hand-side, and downward, to Hades, on Christ’s left. One of the Orthodox Church’s Friday prayers clearly explains the meaning:

    In the midst, between two thieves, was Your Cross found as the balance-beam of righteousness;
    For while one was led down to hell by the burden of his blaspheming,
    The other was lightened of his sins unto the knowledge of things divine.
    O Christ God glory to You
    […]

    care tradus în limba română ar fi cam așa:

    […]
    Așternutul picioarelor Crucii lui Hristos (al treilea braț, numărat de sus în jos – n. n.) este înclinat deoarece se crede că în ultimele clipe înainte ca Iisus să își dea Duhul, Trupul Său s-a încordat și așternutul picioarelor a fost mutat din loc. Dar în acest eveniment adevărat se află de asemenea simbolism. Așternutul picioarelor indică în sus, către Rai, privit din partea dreaptă a lui Hristos, și în jos, către Iad, privit din partea stângă a lui Hristos. Una dintre rugăciunile de vineri ale Bisericii Ortodoxe în mod clar lămurește înțelesul (Troparul Ceasului al 9-lea, http://ceaslov.ro/ceasul-al-noualea/ – n. n.):

    În mijlocul a doi tâlhari cumpăna dreptății s-a aflat Crucea Ta;
    unul adică s-a pogorât în iad cu îngreuierea hulei;
    iar celălalt s-a ușurat de greșeale spre cunoașterea cuvântării de Dumnezeu,
    Hristoase Dumnezeule, slavă Ție.
    […]

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul.

    Hristos a Înviat!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.