SACCSIV – blog ortodox

Cica MOLDOVA LA VOT: adica va alege intre UNIUNEA EUROPEANA si UNIUNEA RUSIA – BELARUS – KAZAHSTAN

Posted in Moldova by saccsiv on noiembrie 30, 2014

Consider ca Republica Moldova nici n-ar trebui sa existe. E teritoriu romanesc si ca atare locul ei e intre granitele Romaniei Mari.

Dar daca tot exista, evident ca si acolo au loc “alegeri”.

Iata ce putem citi la Alegeri istorice in Republica Moldova. Cine cu cine se bate, care sunt mizele, ce au ales moldovenii pentru romani si unde poti vota in Romania:

Cetatenii Republicii Moldova isi vor alege duminica, 30 noiembrie, noul Parlament. Un scrutin istoric, spun analistii, care se desfasoara la mai putin de jumatate de an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, timp in care Rusia a aplicat mai multe sanctiuni Chisinaului, iar in Ucraina conflictul armat continua. Parlamentul din Republica Moldova are 101 deputati, alesi pentru un mandat de 4 ani. Cetatenii moldoveni aflati duminica in Romania pot vota la una dintre cele 11 sectii de votare organizate aici.
Cetatenii Republicii Moldova vor stabili duminica, la urne, cui vor acorda cele 101 mandate de parlamentari. Vor intra in Parlamentul Republicii Moldova partidele si candidatii independenti care trec de pragul de 6%, in baza unui sistem proportional. In Republica Moldova, precedentele alegeri parlamentare s-au desfasurat pe 29 noiembrie 2010.
Alegerile vin in contextul in care partidele din coalitia guvernamentala promoveaza o politica pro-europeana, in timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) si Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin), de Opozitie, sustin stoparea cursului pro-european si aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. (Sursa)


Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%. (Sursa)
Miza alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.
Pe de alta parte, instabilitatea nu este exclusa nici in cazul in care pro-europenii castiga alegerile: „partida” rusa din Republica Moldova, alimentata serios cu fonduri, poate incerca oricand o destabilizare fie in Transnistria, fie in Gagauzia, fie chiar in Chisinau – prin mitinguri de amploare.
Rusia, la randul sau, poate determina o criza in interiorul Moldovei. Are suficiente instrumente la indemana:
– radicalizarea regimului din Transnistria
– interzicerea dreptului la munca in Rusia pentru cetatenii moldoveni, ceea ce ar trimite inapoi in Republica Moldova in jur de o suta de mii de oameni ramasi fara locuri de munca
– un atac asupra sistemului bancar moldovenesc, pe care il controleaza in buna masura
[…]

Klaus Iohannis – prima vizita ca presedine ales a fost la Chisinau
Presedintele ales Klaus Iohannis a efectuat astazi, 28 noiembrie, prima vizita in afara Romaniei, in Republica Moldova. Acesta a declarat la Chisinau ca isi doreste ca aderarea la UE sa aiba loc in mandatul sau de presedinte si a sustinut un mesaj de sprijin pentru Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM). Partidele conduse de Iohannis si Filat sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).
Iohannis si Filat au afirmat ca alegerile de duminica sunt cruciale pentru Republica Moldova. Sondajele arata ca se va da o lupta stransa intre partidele pro-ruse (Partidul Comunist, Partidul Socialist) si partidele pro-europene, in randul carora cel mai bine clasat e partidul lui Filat, PLDM. Detalii aici
Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe: Alegerile sunt un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania – o problema de securitate nationala
Recent numit in functia de ministru de Externe in guvernul Ponta, Bogdan Aurescu a declarat ca prima vizita pe care o va face, in calitate de ministru de externe, va fi la Chisinau pe 1 decembrie. Scrutinul din 30 noiembrie este un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania – „o problema de securitate nationala”, a afirmat Aurescu, intr-un interviu acorda RFI.
„La aceste alegeri din 30 noiembrie, Republica Moldova va avea posibilitatea sa decida mentinerea parcursului european, mentinerea caii de reforma profunda a Republicii Moldova sau va putea sa aleaga o alta cale care, evident, nu corespunde interesului nici al Romaniei si nici al Republicii Moldova¬, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul roman de Externe a explicat pentru Radio France Internationale ca „Romania a sustinut in mod dezinteresat, dar foarte puternic acest efort de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeana prin sustinerea liberalizarii vizelor, pe 28 aprilie, prin semnarea Acordului de Asociere si de Comert Liber Aprofundat si Cuprinzator, pe care de altfel  Romania l-a ratificat, a fost primul stat care a ratificat acest acord de asociere. Iar acordul de asociere reprezinta, pana la urma, intr-o proportie foarte mare, acquis european, care fiind aplicat reprezinta de fapt reforma: reforma societatii, reforma institutiilor, reforma pietei din Republica Moldova. Toate acestea reprezinta o investitie in viitorul Republicii Moldova.”
Ce a ales Republica Moldova pentru Romania, la alegerile prezidentiale
Cetatenii romani din Republica Moldova care au votat in turul doi al alegerilor prezidentiale l-au ales ca presedinte pe Klaus Iohannis, cu 78,58% dintre voturi (27933 de voturi), potrivit rezultatelor finale pe diaspora publicate de Biroul Electoral Central (Detalii).
La Chisinau, candidatul ACL la prezidentiale a fost votat de peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne, insa Iohannis a castigat majoritatea voturilor in toate sectiile de votare din Republica Moldova (Sursa).
Insa turul al doilea a adus o rasturnare a rezultatelor, comparativ cu primul tur al alegerilor prezidentiale. Pe 2 noiembrie 2014, in primul tur, in Republica Moldova s-au prezentat la vot aproape 22.000 de cetateni romani, iar cele mai multe voturi exprimate in Republica Moldova s-au dus catre Victor Ponta (8.202 de voturi), iar Klaus Iohannis era pe locul doi cu 6.986 de voturi (Sursa).
Republica Moldova a semnat pe 27 iunie 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb (Detalii aici). Ambele acorduri au fost si sunt intens criticate de oficiali din Rusia.
In urma cu un, zeci de mii de moldoveni participau la un miting pro-Europa in Chisinau. Moldova se pregatea atunci pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si a Acordului de liber schimb intre Republica Moldova si UE. Detalii aici
[…]

Comentariu saccsiv:
   Interesant ce putem citi la Alegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014:

Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Asadar exista un minim pe care insa il consider mult prea mic.

Oricum si pentru ei e valabil:

Alegeri: ABSENTEISM = NELEGITIMATEA clasei politice. Prezenta masiva la VOT cu ANULAREA VOTURILOR = LEGITIMITATE

Iata care ar fi parcursul European:

Republica Moldova: 1 martie 2014 – BULETINUL DE IDENTITATE ELECTRONIC, cu cip, semnatura electronica, e-Guvernare

Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India …

Barroso: FARA VIZE pentru MOLDOVENII CU PASAPORT BIOMETRIC …

MOLDOVA intra in randul lumii: Dupa cipuri si eGuvernarea, vine firesc si SODOMIZAREA …

Infratirea dintre lojile masonice din Romania si Moldova

Pe de alta parte, iata si o declaratie de habauc:

Tupeu sovietic actual – Ambasadorul rus catre moldoveni: V-am eliberat de sub jugul fascist romanesc

Urata treaba … Adica bietii moldoveni ar avea de ales intre doua Uniuni. Dar ceva nationalist, traditionalist, ortodox n-au voie sa aleaga?

Tagged with: ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. aliona said, on noiembrie 30, 2014 at 8:32 am

    Se petrec lucruri in R.Moldova care sunt rastalmacite in dependenta de cui si cum ii convine. De fapt adevarul e cu totul altul. In realitate, la mitingurile şi protestele politice, populatia este fortata si manata sa iasa in strada prin diferite forme de constrangere: amenintari cu pierderea locului de lucru, cu inchiderea intreprinderii sau prin oferirea de bani si alte lucruri, si atentie! – fara sa stie cauza sau scopul pentru care este scoasa in Piata Marii Adunari Nationale. Oamenii stiu doar de amenintarea care li s-a facut. Apoi seara la stiri, populatiei afla scopul pentru care a fost scoasa in strada. Si acest lucru lucru se repeta de fiecare data cand vreun partid are nevoie de imagine sau cand guvernul trebuie sa semneze diferite acorduri precum si Acordul de Asociere cu UE. Apar apoi banere cu imagini de la acele mitinguri si se propaga mesajul: Uite cat de mult vor moldovenii in UE! sau Cat de multi adepti are un partid sau altul! cand de fapt oamenii nici nu stiu despre ce este vorba. Daca protesteaza moldovenii in alt mod decat cel mentionat, exemplu: la vizita lui Porosenko, sunt aduse autocare mari, cu doua etaje si parcate in fata populatiei protestare si nimeni nu afla nimic din ce se intampla acolo.
    Un lucru sigur pot sa va spun: populatia din R.Moldova cunoaste foarte bine ce este UE si cunoaste si experienta Romaniei de cand e membra, si nu va fi surprinzator daca vor castiga alegerile de azi partidele pro Ruse. Acest lucru constituie practic singura modalitate pentru moldovenii din R.Moldova de a protesta contra UE si aderarii care se face pe la spatele populatiei prin diferite chestiuni manipulatorii.

    Apreciază

    • LUCIA said, on ianuarie 10, 2015 at 12:31 pm

      SINT INTRU TOTUL DE ACORD CU ALIONA.NU IMPORTA, CA IN UNIUNEA EUROPEANA TOT CE SE FACE E IN FOLOSUL BANULUI SI NU AL OMULUI,CA CORUPTIA SI MINCIUNA ,SI AMAGEALA NU-I MAI PREJOASA CA-N MOLDOVA,LUCRURILE ACESTEA NICI NU SE DICUTA.PRINCIPALUL E SA-I TRAGA PE PROSTI INSPRE EUROPA.NU SE PUNE IN DICUTIE FAPTULCA ,CA ATARE EUROPA ARE NEVOIE DE MOLDOVA IN COMPONENTA EI ,CA DE A SAPTEA ROATA LA CARUTA,CA SCOPUL EI NICI PE DEPARTE NU ESTE BUNASTAREA SI DREPTURILE MOLDOVENILOR, CI ESTE DEZBINAREA , FARIMITAREA SI DISTRUGEREA RUSIEI.SINTEM INTR-ATIT DE PUTIN CITITI LUATI ,CAUTATI SI CITITI ISTORIA MOLDOVEI, CA SA LE PUTEM INCHIDE GURA ACELORA CARE SUSTIN CA MOLDOVA NICI NU AR TREBUI SA EXITE PE HARTA,CA TERMENUL DE MOLDOVEAN E CU MULT MAI VECHI DECIT CEL DE ;ROMAN;DA ,NU PUTEM NEGA FAPTUL ,CA AVEM ACELEASI RADACINI,VORBIM ACEAEASI LIMBA,DAR SINEMTII,SI AUSTRIECII ,SI ELVETIENII TOTI VORBESC GERMANA ,DAR SINT STATE DIFERITE DUPA CUM STIM.N-AVEM NOI OARE DREPTUL SA FIM UN STAT INDEPENDENT,NEUTRU,SA NE INTOARCEM PE DREPT TERITORIILE FURATE CU AJUTORUL MINCIUNII?

      Apreciază

  2. Paul said, on noiembrie 30, 2014 at 8:54 am

    In mod normal ar trebui sa aleaga unirea cu Romania. Dar aceasta alternativa vad ca nu li se ofera. Cineva nu vrea Romania mare, cred ca planul este dimpotriva distrugerea Romaniei, ruperea Ardealului, ca atare nu au nevoie de o intregire a tarii pana la Nistru. Ce ar fi mai simplu decat organizarea a doua referendumuri, in Romania si in Rep Moldova, pe tema „vreti unirea?” Dar nu se vrea. Asa ca ei au de ales intre doua rele, comunismul rusesc si satanismul occidental.
    Oricum, russii au grija ca noi romanii sa nu putem avea cea mai mica simpatie fata de ei. Imediat pun placa cu fascismul romanesc, cu poiporul moldovean diferit de cel roman, si asa mai departe, asa incat, daca am vrea sa vedem Rusia ca pe o alternativa la satanismul vestic, imediat ei ne trezesc antipatia/dusmania prin aceste clisee anti-romanesti.

    Apreciază

  3. Basarabia e Romania said, on noiembrie 30, 2014 at 11:21 am

    „Consider ca Republica Moldova nici n-ar trebui sa existe. E teritoriu romanesc si ca atare locul ei e intre granitele Romaniei Mari.” – foarte corect spus Saccive !
    Nu ar trebui sa existe („independenta”) ; din toate punctele de vedere (istoric, cultural, economic), „locul ei” e interiorul Romaniei.
    Nu au/avut moldovenii-basarabeni minte, daca asa au vrut independenta, sa devina o Olanda sau un Luxemburg. Sint prea slabi la caracter, cam prostuti-prostuti (sorry, dar asa e, o spun din propria mea experienta), tradatori mioritici si lasi de doi bani, avizi dupa putere si capabili sa-si vinda vecinul si mama dupa un post interimar : imi pot permite sa o spun pentru ca singur sint moldovean.
    Panoplia de partidute de buzunar care se prezinta astazi la vot provoaca numai voma si lacrimi : TOTI SINT NISTRE TRADATORI DE NEAM. S-au vindut si obligat sa vinda totul pentru un postulet, si pseudo-europeenii, si pseudo-comunistii de rahat. Niste ratati, limitati intelectuali, niste lachei cu constiinta murdara.
    Nu voi vota, pentru ca am niste principii si nu pot sa-mi permit sa aleg pe cel mai „bun” din lista celor rai. Toti, in mare majoritate, sint fosti agenti si informatori al kgb, altor servicii straine sau grupari criminale : cum ai putea vota pentru asa o turma de lingai ?
    Of, Doamne …

    Apreciază

    • I said, on noiembrie 30, 2014 at 5:55 pm

      Prostuti-prostuti, da au buletin provizoriu si fara cod, asta e mai de valoare ca altceva)))

      Apreciază

    • aha said, on noiembrie 30, 2014 at 11:11 pm

      @Basarabia e Romania
      sunt de acord cu tine in unele chestii. de exemplu sunt de acord ca moldovenii , cei de peste Prut trebuie sa fie in Romania noastra scumpa, sunt de acord partial ca citez: „TOTI SINT NISTRE TRADATORI DE NEAM”.
      apropo, ai idee cati romani sunt asa? sunt destui TRADATORI DE NEAM dar nu toti bre! eu sunt muntean daca imi e ingaduit sa spun asa dar observ un fel de intriga mare de tot intre munteni, ardeleni si moldoveni! nu pricepeam pana deunazi dar acum incep sa pricep! se incearca din tot sufletul sa ne desparta! sunt o gramada de bancuri cu moldoveni versus olteni sau ardeleni versus moldoveni….ssamd. si am ras ca prostul dar mi-a inghetat rasul pentru ca acum observ ca totul e facut impotriva neamului romanesc bre! noi singuri radem unul de altul si noi singuri ne distrugem! ai idee de ce? mandria frate, mandria ne distruge!
      daca asociatia ta e cea care a imprastiat fel de fel de mesaje sau afise peste tot sa stii ca ai un succes limitat. nu pentru ca nu spui advarul dar adevarul trebuie spus in totalitate! si ardealul si banatul si dobrogea si muntenia si moldova si bucovina si basarabia sunt romanesti! nu numai basarabia!

      Apreciază

  4. Cristina said, on noiembrie 30, 2014 at 5:13 pm

    Acest Filat de fapt e Pilat pentru poporul romanesc dintre Prut si Nistru

    Apreciază

  5. john said, on noiembrie 30, 2014 at 5:16 pm

    Turcia: Papa Francisc pledează pentru unitatea bisericilor catolică și ortodoxă
    „Singurul lucru pe care il doreste Biserica catolica si ceea ce incerc si eu ca episcop al Romei… este unitatea cu bisericile ortodoxe”, a afirmat suveranul pontif intr-un mesaj citit in prezenta patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cel mai prestigios demnitar ortodox.

    http://www.agerpres.ro/externe/2014/11/30/turcia-papa-francisc-pledeaza-pentru-unitatea-bisericilor-catolica-si-ortodoxa-12-59-58

    Apreciază

  6. nikodim said, on noiembrie 30, 2014 at 5:22 pm

    Pai daca voteaza pro-UE va fi cu Romania care este deja in UE, asa cum se doreste. Numai ca ramane intrebarea daca va fi in granitele Tarii. Ce este sigur, este ca peste un timp va fi euro-dezvoltata si euro-educata si euro-civilizata si euro-regionalizata fel ca si Romania in prezent si viitor. Si ramane de vazut daca insasi Romania va mai ramane intreaga dupa euro-regionalizarea trambitata de o vreme incoace.

    Apreciază

  7. Olivia said, on noiembrie 30, 2014 at 6:38 pm

    De acord cu Nikodim.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.