SACCSIV – blog ortodox

Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India …

Posted in e-GUVERNARE, India, Moldova, SEMNUL FIAREI by saccsiv on ianuarie 22, 2011

Citez din articolul E-guvernarea – prioritate a cabinetului Filat:

Viceministrul tehnologiilor informaționale Dona Școla anunță că pînă la toamnă vor apărea 5 servicii electronice.

Cetatenii vor putea accesa informatii si servicii publice 24 din 24 de ore prin Internet si telefonie mobila. Acesta este doar unul din obiectivele ce si le propune Centrul de Guvernare Electronica. Astazi autoritati, functionari publici si reprezentanti ai sectorului privat de la Chisinau au luat cunostinta de practica Indiei, una dintre cele mai avansate tari la capitolul e-Transformare.
Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronica, Stela Mocanu spune ca Moldova trebuie sa ia exemplu de la indieni, pentru ca India a demonstrat ca guvernarea electronica poate spori eficienta administratiei publice si poate îmbunatati accesul la serviciile publice.

Stela Mocanu: „Ati auzit despre experientele din Kenia si India, unde cetatenii prin telefonia mobila afla raspunsuri la intrebarile pe care le au. De ce noi, care suntem o tara si mai mica, avem o penetrare foarte mare atit a internetului cat si a telefoniei mobile, de ce sa nu folosim aceste avantaje, care ne pot reduce enorm din costul de functionare a sectorului public? Speram ca in 5-7 luni de zile sa lansam citeva servicii electronice, cum ar fi e-licenta pentru sectorul privat, alerte prin SMS pentru politie, cazierul juridic online si prezentarea de catre sectorul privat a rapoartelor prin internet.”
Viceministra tehnologiilor informationale si comunicatiilor, Dona Școla ne-a dat asigurari ca dupa ce plaforma de e-guvernare va deveni functionala, cetatenii vor putea comunica cu serviciile de stat oriunde si oricând.
Dona Școla: „Asta inseamna ca nu vom avea nevoie sa ne deplasam la oficii de deservire publica, sa stam la coada, sa facem giro cu hirtii, diferite documente, cerficate de la o institutie la alta si vom fi mai eficienti si productivi in viata noastra cotidiana.”
Dona Școla mai spune ca pina in toamna acestui an se va incerca crearea noii platforme de comunicare. Tot atunci vor aparea si primele 5 servicii pentru cetateni si companii private. Ea mai spune ca Moldova ar putea lua exemplu si de la Sigapore, care este lider in domeniul reformelor informationale.
Dona Școla: „Ei au peste 1600 de servicii electronice oferite cetatenilor. Putem gasi si niste servicii foarte inovatoare. Un cetatean, mergind pe drum poate trimite un SMS unui centru de prelucrare a informatiilor despre o gura de canal deschisa, o creanga care incurca cablurilor, albinile care roiesc si prezinta un pericol.”
Directorul unei companii private, Hristev Eugeniu pledeaza si el pentru o comunicare de tip modern cu statul, nu pe hârtie: „La moment „Servicii Electronice” inseamna corespodenta. Noi dorim sa accesam internetul pentru a obtine o licenta, a obtine alte documente permisive.

Presedintele comisiei parlamentare pentru economie buget si finante, Veaceslav Ionita se declara convins ca dupa ce va functiona platforma de guvernare electronica statul va cheltui mai putini bani.
Veaceslav Ionita: „Chiar deputatii opereaza ca in secolul 19 – cu hartii. Un raport care il primesc deputatii, de 300 de pagini, sunt 30 de mii de foi. Daca ar fi in forma electronica, noi am economisi anual bani si hartie de milioane de lei.”
Centrul de Guvernare Electronica a fost creat in august trecut, iar compartimentul e-guvernare este declarat o prioritate a programului pe anii 2011-2014.

Comentariu saccsiv:

In noiembrie 2010 aflam ca „Republica Moldova a demarat cu succes procesul de e-Transformare şi implementare a e-Guvernarii

Aprecierea fusese dată de către participanţii Atelierului de lucru privind rolul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în reformarea şi transparentizarea sectorului public, organizat de Banca Mondială la Washington, pe 8 noiembrie curent.

Evenimentul a reunit experţi ai Băncii Mondiale şi reprezentanţi ai liderilor din domeniul guvernării electronice din Marea Britanie, SUA şi Singapore, care au remarcat rezultatele pozitive ale primei etape de implementare a principiilor guvernării electronice în Republica Moldova.

Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de către Stela Mocan, director executiv al Centrului de Guvernare Electronică din Moldova, şi Dona Şcola, viceministru al Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.

Reformarea şi modernizarea guvernării este o precondiţie pentru a asigura prosperitatea economică a Republicii Moldova şi integrarea în Uniunea Europeană.

Participanţii au apreciat viteza cu care a demarat procesul de e-Transformare şi implementarea e-Guvernării în Republica Moldova, confirmînd sprijinul Băncii Mondiale şi al altor parteneri de dezvoltare în acest proces, potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

Cititi va rog mai multe in articolul:

MOLDOVA va implementa si ea e-Guvernarea …

Cititi va rog si:

Moldova: revolutie Twitter sau o revolutie portocalie?

PASAPORTUL CU CIP (obligatoriu): Momentul adevarului pentru crestinii anti cip din Moldova …

Asadar, dupa modelul India:

Din nou despre MEGA ACTIUNEA din India: BULETIN BIOMETRIC CU CIP, amprentare, scanarea irisului, numar unic de identificare pentru o populatie mai numeroasa decat a SUA, UE si Rusiei luate la un loc …

Cica „De ce noi, care suntem o tara si mai mica, avem o penetrare foarte mare atit a internetului cat si a telefoniei mobile, de ce sa nu folosim aceste avantaje, care ne pot reduce enorm din costul de functionare a sectorului public?

Adica exact ceea ce preconizam ca se va intampla cu mega experimentul indian: va fi luat ca model. Iar acesta e doar inceputul, caci vor ajunge foarte curand in punctul la care se grabeste sa ajunga si Romania:

PIRAMIDA e-GUVERNARII

Si de fapt punctul spre care se grabesc toate statele lumii. Integrarea intr-un urias sinistru angrenaj ce va cuprinde si documentele cu cip si internetul obiectelor:

MEXIC va deveni prima tara care va folosi SCANAREA IRISULUI IN ACTUL DE IDENTITATE …

Video: IBM despre INTERNETUL LUCRURILOR. Fiecare om sau obiect va fi conectat prin tehnologia RFID la internet si astfel va fi o societate minunata pe acest pamant …

Momentul culminant in care nu vom mai putea vinde sau cumpara fara semn bate la usi …

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 22, 2011 at 7:11 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Graiul Ortodox said, on ianuarie 22, 2011 at 9:36 pm

  52) PERICOLUL EVIDENT AL SCHISMEI ÎN CADRUL BISERICII ORTODOXE A SERBIEI

  http://graiulortodox.wordpress.com/2011/01/22/52-pericolul-evident-al-schismei-in-cadrul-bisericii-ortodoxe-a-serbiei/

  Apreciază

 3. chisinauian said, on ianuarie 23, 2011 at 5:17 pm

  Apreciază

 4. […] Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India … […]

  Apreciază

 5. […] Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India … […]

  Apreciază

 6. […] Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India … […]

  Apreciază

 7. […] Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India … […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: