Saccsiv's Weblog

De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti?

Posted in Arsenie Boca, FRANCISC DIN ASSISI, ORTODOXIE by saccsiv on iunie 5, 2011

Citez din articolul Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca:

   Biserica din Draganescu
Pe pojghita varului de fresca din pronaosul bisericii din Draganescu, pe care Arsenie Boca a pictat-o incepand cu anul 1968, parintele a strecurat inexplicabil cateva imagini premonitorii, neobisnuite prin actualitatea lor: telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe 11 septembrie la New York sau naveta Discovery. Desi plasate vizibil pe cei doi pereti laterali de la intrare, scenele respective nu sunt usor de observat, parand a se dizolva pana la contopire in multitudinea altor scene biblice importante: Invierea, infatisarea iadului si a Cetei celor Drepti. Oricat te-ai stradui, din intregul picturii nu distingi nimic, in afara unor chipuri biblice, desenate pe cat de canonic, pe atat de aparte si de potrivit lirismului meditativ din arta parintelui. Biserica Draganescu nu e o sala de muzeu renumit, in care intri doar sa-ti domolesti orgoliul sau curiozitatea intelectuala. La Draganescu trebuie sa vii de mai multe ori si sa ai rabdare, cerandu-i parintelui Arsenie sa-ti “arate”. Dupa o vreme, cu alti ochi si alta stare sufleteasca, incepi sa vezi. Mesajul si proorocia parintelui se afla chiar in fata ta. Cu litere de un rosu sangeriu, sta scris cuvantul: “Faradelegile atrag pedeapsa pe pamant”. Alaturi, intr-o completare tainica si complicat de simpla, apare desenul si toata prefigurarea evenimentelor care vor cutremura iremediabil lumea moderna: de la terorism la modificarea genetica; de la globalizarea mondiala la secularizarea new-age-ista a bisericii lui Hristos.
“Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua in cinci colturi o sa dispara”
Multe se spun despre minunile si profetiile cuviosului Arsenie Boca. Unii sunt convinsi ca parintele putea intra si iesi prin orice usa zidita, asa cum putea calatori nestingherit prin aer, fiind prezent deopotriva in temnita de la Canal, dar si la inmormantarea mamei sale, din comuna Vata de Sus, aflata in apropiere de Apuseni. Altii se indoiesc, considerand ca toate acestea sunt exagerari venite din idolatrie si nalucire sentimentala; ca sfintenia parintelui nu mai avea nevoie de asemenea efuziuni patetice de admiratie si pietism. Nici acum, dupa 30 de ani de la mutarea sa la cele sfinte, nu stim prea bine daca parintele a prefigurat cu adevarat ororile bolsevismului sau caderea lui Ceausescu, caruia i-a transmis printr-un om al Securitatii ca nu o sa mai apuce anul 1990. Ceea ce stim cu siguranta este ca parintele Arsenie avea darul “inainte-vederii”, dar niciodata nu facea din asta prilej de uimire si de spectacol printre credinciosi.

Parintele Arsenie, lucrand in anii ’80 in altarul Sfintei Biserici de la Draganescu

Dimpotriva – atatea cate erau, cuvintele lui profetice nu-ti vorbeau in clar, ci te chemau discret la cautarea sensului ratacit printre alte sensuri, asa cum s-a intamplat cand parintele a prezis marile cutremure ale secolului XX, spunand ca Bucurestiul “se va oua de doua ori”, iar la a treia ouare, marele oras va fi sters de pe fata pamantului pentru pacatele lui. Tot asa, in ascunzisul tainei, parintele va rosti inca din 1940 o profetie legata de ascensiunea comunismului, dar si de inlocuirea lui cu o ispitire si mai mare: “Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (…) Asta va fi peste multi ani, si noua, Dumnezeu nu ne va harazi sa vedem acele vremi (…) Mie nu-mi va fi dat sa vad, dupa sarbatoarea desarta a victoriei, cati dintre cei drepti au mai ramas. Caci dupa aceasta victorie desarta, putini dintre cei drepti vor fi in picioare si la sarbatoare. Peste tot vor fi naimiti (vanduti dusmanului) si abia atunci va incepe o noua lupta, fara jertfa de sange, dar la fel de lunga ca si cea pe care am inceput-o noi acum!”.
Apocrife greu de datat si, in acelasi timp, ciudat de actuale, cuvintele parintelui par sa ne certe. Degeaba ispitim viitorul in cautarea unor intamplari uimitoare. Degeaba cercetam amintirile fagarasenilor care l-au cunoscut si mergem in pelerinaj la Prislop, pentru a cere raspuns la crucea si tarana mormantului. Adevarul e mult mai aproape de noi. Marele si adancul sau discurs profetic se afla chiar sub ochii nostri, la doi pasi de Bucuresti, intr-o modesta bisericuta de tara. Acolo, in icoanele si chipurile de sfinti de la Draganescu, e raspunsul. Acolo trebuie sa gasim mesajul si cheia de intelegere a spuselor parintelui. Asa cum observa marele profesor de mistica teologica, Nichifor Crainic, parintele Arsenie a asternut pe varul bisericii – nu ipostaze si scene biblice, ci predici fierbinti, cugetari si ganduri mustind de intrebari si intelesuri. Pe zidurile de catedrala taraneasca de la Draganescu, parintele a pictat crezul sau, deopotriva cu taina unui mesaj profetic, pe care nimeni – nici teologi, nici oameni de arta – nu au incercat pana acum sa-l cerceteze si sa-l inteleaga.
“Voi ati inceput sfarsitul lumii”
Sa ne imaginam o clipa locul si armonia culorilor. La orice ora din zi si din noapte, pe zidul din stanga bisericii troneaza regala si de nerepetat capodopera parintelui. In irizari unice si translucide, ca o adiere sau un suspin de om indragostit, parintele a pictat chiar fundamentul credintei noastre crestine: Invierea lui Hristos, biruirea mortii si triumful Luminii fara de sfarsit. In contrast, pe zidul opus, sta avertizarea – Scaunul de Judecata si glasul pictat al parintelui, cu gandurile si viziunile sale iluminate. Ascunse discret si cu o cheie mereu schimbata in linii si tonuri de culori, cuvintele parintelui Arsenie te indeamna insistent sa zabovesti asupra lor si sa iei aminte. Intr-un tarziu, intelegi si te cutremuri.

Biserica Draganescu

Ceea ce in anii ’70-’80 parea viziune subiectiv artistica si adaos indraznet la erminia bizantina, astazi, dupa aproape 30 de ani, ni se arata a fi un teribil strigat de trezire – o manie profetica, plina de repros si ingrijorare: imaginea apocaliptica a unor zgarie-nori incendiati, ca o prefigurare a zilei de 11 septembrie; imaginea unei navete cosmice, prefatand parca dezastrul misiunii Apollo 13; imaginea lui Nietzsche si Platon, conversand probabil despre adevar, despre genealogia moralei si “moartea” lui Dumnezeu, in timp ce fata cinic zambitoare a unui diavol sopteste la urechea umanitatii otrava spuselor lui paradoxale: “Eu nu exist”, implinind astfel cea mai perfida si mai ucigatoare ispita a lumii moderne: ignorarea celui rau; acceptarea lui prin indiferenta, lene sau toleranta.
Ca sa intelegi ceva din mesajul parintelui, trebuie sa te apropii atent si indelung de fiecare trasatura de penel. In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: faptul ca si diavolii au aura (una stricata, serpeasca, desigur); faptul ca in pictura parintelui nu exista nici o tusa pregnanta de negru, iadul fiind desenat doar in palalai incendiare de rosu sau caramiziu murdar; faptul ca, in una din scene, insusi Hristos o tine in brate pe Fecioara Maria ca pe o copila si nu invers, cum o consacra erminia bizantina; faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca – undeva intre Iad si Rai.

“Sfanta Liturghie mai tine lumea”

Dureaza ceva pana sa observi marile scene si dezvoltari ideatice; sa observi tulburatoarea tema a Calugarului rastignit (cu picioarele in iad si mintea in Rai) sau locul central oferit Nuntii din Cana Galileei, uimitoare prin interpretarea parintelui, care aduna la aceeasi masa fara sfarsit – nu numai mirii, dimpreuna cu cei 40 de mucenici de la Sevasta, in floarea varstei, dar si cortegiul menit sa-l petreaca pe staretul Zosima pe ultimul sau drum, sugerandu-ne astfel ca la bucuria nuntii ceresti exista doar trei cai de a ajunge: casatoria crestina, calugaria si mucenicia martirica.

Cina cea de taina (fragment)

Pe zidurile bisericii din Draganescu, semnificatiile se succed in straturi suprapuse. Nici un chip de sfant nu seamana cu altul. Chiar si in multime, in Ceata celor Drepti, privirile Cuviosilor exprima ganduri si vointa proprie. Pictura nu fixeaza gesturi anume si nu opreste din drum pasii vreunui Apostol, cum se intampla pe zidurile altor biserici. Pictura de la Draganescu se unduieste, tresare, palpaie, respira si se inalta din teluric, spre apoteoza Invierii pe Cruce si intarirea mesajului lasat de parintele, ca o ultima avertizare: “Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte in Imparatia in care nu ati trait pe pamant”.
Sunt multe “indrazneli” si actualizari tulburatoare in pictura bisericii si toate par sa repete acelasi strigat de trambita apocaliptica, adresat omului: “Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie. Ati inceput sfarsitul lumii!”. O spune parintele Arsenie Boca, absolventul de medicina, teologie si bellearte – calugarul simplu si “omul imbracat in haine de in”, care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Cu fiecare cadru pictural inscris pe perete, discursul parintelui pare sa devina tot mai clar si ultimativ – sa fugim de mandrie desarta, de neadevarul si minciuna zilelor noastre, care ne repeta mereu ca omul e stapanul deplin al lumii, care ne indeamna sa ne bucuram de placerile vietii si ne consoleaza perfid: “Fii pe pace. Ai destul timp sa te mantuiesti. La batranete ce ai sa faci?”.
“Incepe timpul mucenicilor”
Neindoielnic, parintele isi cunostea sfarsitul. Ucenicul sau, Preasfintitul Daniil, episcopul ortodox din Varsetul Voivodinei, isi aminteste ca, in decembrie 1988, la ultima lor intalnire de la Prislop, parintele a plans pentru prima si ultima oara, in fata obstii adunate sa celebreze apropierea sfintelor sarbatori de Craciun. Anul urmator, in prag de iarna, parintele va cadea nemiscat la pat si se va stinge sfielnic si tacut, ca palpairea unei lumanari suflate de boarea unui vant. Nimeni nu poate sti cui anume ii erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranta, era un semn de despartire, dar si de intarire a ceea ce se spune ca profetise pentru ultima oara poporului roman, cu putin timp inainte de caderea comunismului: “Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor”.

Previziunea viitorului

Parintele Arsenie trebuie sa se fi despartit de noi cu regret si amaraciune. Nu numai ca vedea in duh ce o sa ni se intample, dar ne iubea pe toti atat de mult, incat ar fi vrut sa-i puna pe fagaraseni, dimpreuna cu tot poporul credincios, intr-o icoana a neamului romanesc, intruchipata sub forma unui taran simplu si imbracat in in, ce sta in rugaciune cu bratele spre cer, ca Moise pe munte, avand deasupra culmile carpatine, pe care se ridica crucea de pe Caraiman, cu o ceata de cuviosi dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lacasuri ale neamului: Cozia, Voronet, biserica de lemn a lui Horea.
In cei aproape 80 de ani ai sai, parintele nu a mai avut timp sa ne lase decat niste insemnari si niste schite, desenate infrigurat in minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetandu-le cu atentie, vom descoperi cu uimire ca, in recluziunea meditativa de la Draganescu, parintele nici nu a profetit si nici nu a transpus dogmatic Scriptura in desene, ci a incercat, dupa cum singur recunoaste, sa picteze ceva mult mai important: zborul si tacerea. E limpede ca nu poti sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa I te apropii cu o catime macar, daca nu esti un pic vizionar si poet, daca nu repeti si nu crezi odata cu parintele ca prezentul nici nu ne domina si nici nu ne apartine. Atunci cand ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie si o capcana. Sa nu-l preamarim niciodata. “Prezentul”, spunea cuviosul Arsenie Boca, “e doar viitorul trecutului”.

Comentariu saccsiv:

A zis bine parintele:

Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (…)

Si:

Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor.

In articol se spune la un moment dat:

care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu

Nu stiu daca chiar asa gandea parintele sau e parerea autorului articolului. Oricum, „stiinta” cu quasarii e creatia mintii dracesti a celor cu „steaua cu sase colturi”.

Ce ma nedumireste insa pe mine sunt urmatoarele doua chestiuni si ii rog pe preotii si pe cei cu pregatirea teologica temeinica sa incerce sa aduca cat mai multe explicatii. In particular am discutat cu multi, e timpul insa sa vorbim si pe fata. Asadar, de ce parintele a pictat:

   1) BISERICA SF. SOFIA (Constantinopol) si SF. PETRU (Roma) IMPREUNA  

   In afara de cele din articolul de mai sus, iata si ce mai putem citi in articolul PICTURA PARINTELUI ARSENIE BOCA:

Un exemplu foarte „concret” il gasim la Draganescu. In partea stanga a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – impreuna! Cele doua biserici se alatura, formand un corp comun, iar in semicerc deasupra lor este scris: „Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. Este un apel simbolic la unitatea de credinta a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iata un motiv in plus pentru care pictura Parintelui Arsenie poate fi numita profetica13

   13 Ibid., p. 176, P. S. Daniil de Varset: „Invaluite de mana Parintelui Arsenie in acelasi nimb si aura intr-o «perihoreza» ecumenica vizionara, ortodoxia si catolicismul, reprezentate simbolic de catre cele doua catedrale emblematice – Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma – vor ajunge intr-un tarziu din nou la  «unirea ipostatica» a primului mileniu crestin, conform iconografiei de la Draganescu”.

Comentariu saccsiv:

   N-am gasit o fotografie cu aceasta pictura a celor doua, insa daca cineva o are, il rog sa puna la rubrica de comentarii un link.

Dupa cum este insa prezentata in Puncte Cardinale, suna rau tare.

Unirea se poate face doar prin revenirea catolicilor la ortodoxie. Sa speram ca asta a vrut sa sugereze parintele Altfel, este ecumenism:

VIDEO – Dumitru Staniloae: „Ecumenismul este produsul masoneriei„, mari duhovnici romani despre ecumenism – video, analiza fenomenului

   Din pacate, slujitorii diavolului incearca o oarece unire in aceste vremuri, un soi de unitate in diversitate, ceva de genul: mai multe cai de a se ajunge la acelasi Dumnezeu. Dar este doar un teren pregatit venirii antihristului. Acesta nu este insa un lucru bun si nicidecum de reprezentat intr-o aura, atata timp cat catolicii raman eretici.

   2) ERETICUL FRANCISC LANGA SFINTII ORTODOXIEI

   Iata ce gasim pe un blog catolic pro ecumenism. Citez din articolul Cum arată sărăcia:

Şi un bonus pentru anti-ecumenişti: pictura Bisericii Drăgănescu, executată de pr. Arsenie Boca, care îl înfăţişează pe Francisc în cer, alături de mai mulţi sfinţi ai Bisericii Răsăritului.

Indubitabil, Francisc este eretic:

Site-ul CRESTIN ORTODOX il elogiaza pe ERETICUL FRANCISC DIN ASSISI … Care este insa adevarul despre STIGMATELE si VEDENIILE LUI DRACESTI?

Si indiferent cine ce ar zice, eretic ramane. Altfel, admitem ca catolicii nu sunt eretici si ca atare imbratisam dracescul ecumenism si ajungem deja cu un picior in iad.

De ce insa parintele Arsenie Boca l-a reprezentat printre Sfinti, eu nu inteleg.

Consider ca a gresit fundamental. Se mai intampla … Asta nu inseamna ca poate fi catalogabil a fi fost un ratacit.

Am postat acest articol deoarece multi aduc aceste doua picturi ca „argumente” pro ecumenism sau ca Francisc ar fi fost Sfant sau ca si catolicii sunt biserica.

Sa fie insa clar: ecumenismul pregateste terenul antihristului, iar Francisc si catolicii sunt eretici. Indiferent cine ce spune sau cum ii picteaza.

Cititi va rog si:

Parintele Dumitru Staniloae despre Parintele ARSENIE BOCA si Corneliu Zelea Codreanu

In incheiere, nu stiu de ce a facut acea greseala, insa cred ca nu gresesc daca si eu il consider unul din marii nostri duhovnici.

Pe de alta parte, greseala marelui duhovnic este si un semn ca oameni suntem si cu totii putem gresi. Daca am fi putut fi fara greseala, atunci nu mai era necesara Jertfa de pe Golgota.

Ideea e sa ne straduim sa nu persistam in greseala, sa n-o promovam a fi un lucru bun, sa iesim din ea.

About these ads

151 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 2:11 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  http://saccsiv.wordpress.com/about/

  Like

   • Viorica said, on septembrie 17, 2012 at 2:25 am

    Slavit sa fie Dumnezeu, in veci de veci ! Amin ! Minunat ! Cuvintele mele sant mult prea sarace ca sa pot descrie admiratia si iubirea mea pentru Parintele Arsenie Boca. Multumimu-Ti Tie Doamne, ca ne-ai invrednicit pe noi , romanii, sa avem un sfant atat de mare precum Parintele Arsenie! Ce dar minunat ne-ai facut , Doamne ! Slava Tie! Parinte Arsenie ! Roaga-te pentru noi, pacatosii ! AMIN !

    Like

  • In numele credinciosilor crestin ortodocsi cu o mare evlavie la Parintele Arsenie Boca , dar in primul rand in numele invataturii Domnului nostru Iisus Hristos pe care o consider Cuvantul Lui Dumnezeu catre noi oamenii , nu am sa comentez la acest articol altfel decat prin intrebari (la fel este formulat si titlul lui de fapt – ca o intrebare) : cata vreme ne vom tot intreba si ne vom mira in fata lucrurilor din lumea asta? Raspunsul oricum nu-l detinem, singur Dumnezeu il cunoaste iar ce se petrece este cu Voia Lui.
   O alta intrebare : de ce vrem noi cu orice pret si continuam s-o facem cu orice prilej , aceasta fapta rea : sa subminam, sa stropim cu noroi , sa aratam cu degetul la negativele ce ni se par noua negative , in loc sa ne procupe imbunatatirea vietii noastre launtrice , sa postam adevaratele indrumare de viata duhovniceasca aflate in patrimoniul spiritual crestin ortodox de veacuri? In cuvinte mult cunoscute: de ce nu vedem barna din ochiul nostru…..? Unde sunt pacea, intelegerea si bucuria pe care ar trebui sa le cautam si care se gasesc NUMAI in comuniunea cu aproapele (oricare ar fi si oricum ar fi el) caci asa doar ne putem apropia de Dumnezeu de la Care ne vine tot binele. Conteaza cu adevarat ca Parintele Arsenie Boca l-a infatisat pe Sf Francisc din Assissi in fresca lui atat de luminoasa si de inaltatoare pentru sufletul si ochii privitorului care crede in Dumnezeu? Vrem noi sa aruncam piatra ?
   Adaug parerea mea in legatura cu Sfantul Ardealului , care este legata de felul in care simt (in familia mea apropiata se afla unul din sfintii inchisorilor propus deja pentru canonizare iar eu am trait cativa ani din viata mea in preajma lui) :
   Parintele Arsenie Boca este probabil duhovnicul cel mai plin de har dumnezeiesc ce l-au avut romanii vreodata. Si unul din cei mai smeriti, cu adevarat smerit. Vorbesc despre harul lui sute de mii de credinciosi care l-au cunoscut de-a lungul vietii lui. Vorbesc despre sfaturile si ajutorul – in chip de minuni adevarate- ce le-au primit de la parintele monah cu viata de sfant.
   Sfinte Parinte Arsenie, ne-ai promis ca ne vei ajuta de acolo unde mergi si vei fi inca mai mult decat ai ajutat pe oameni aici cat ai fost pe pamant. Ajuta-ne tuturor in primul rand sa devenim MAI BUNI – ADEVARATI URMASI ai FIULUI OMULUI dar si al LUI DUMNEZEU -Cred cu tarie ca o faci , tu ai acest duh sfant dat tie de Insusi Dumnezeu.

   Like

 2. bog said, on iunie 5, 2011 at 2:44 pm

  Sacciv, ma mir cum nu ai pus si eticheta pe Parintele Arsenie Boca ca e eretic. Prea judeci oamenii dupa ce spun altii despre ei.

  Like

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:35 pm

   bog

   Ai scris cuvinte fara noima.

   Like

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 5:24 pm

    @bog E bine ca a pus problema… Parerea mea

    @saccsiv Parintele Arsenie a mai spus si ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica sunt Biserici surori totusi ca un catolic nu poate fi impartasit la un preot ortodox si nici invers. Fiecare trebuie sa mearga la Biserica/”Biserica” lui.

    Like

   • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 5:30 pm

    Ioan Pelasgul

    Pai daca asa a spus, rau a spus … E sinaxarul plin de Sfinti ce au fost torturati si ucisi si au primit cununa muceniciei tocmai pentru ca au refuzat sa spuna asa ceva.

    Like

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 6:23 pm

    @Ioan Paleologul

    L-ai auzit tu ca a zis treaba asta?
    Aceea este marturia unora despre Parintele Arsenie Boca.
    A aparut intr-unul din cele 3 volume cu marturii despre Parintele Arsenie Boca la editura Agaton.

    Tu de unde stii daca omul ala a spus adevarul sau a mintit? Ti-ai pus intrebarea ca acel om ar fi putut sa fie catolic. In Ardeal e plin de catolici.

    Like

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:50 pm

    @Iones
    Scuza-ma ca nu m-am exprimat cum trebuie. Trebuia sa zic “Am citit ca Parintele Arsenie Boca ar fi spus…”
    Normal ca este posibil ca oamenii sa si minta si dea marturii false… Nu stiu daca este adevarat.
    P.S. Nick-ul meu este “Pelasgul” de la Pelasgi(stramosii Tracilor?), nu Paleologul.

    Like

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:21 pm

    Scuze, paleologul a aparut din greseala…

    Like

   • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:20 am

    @bog ,ce rost are sa ti spun ca am stat de vorba personal si cu PR CLEOPA si cu PR ARSENIE PAPACIOC si il numeau vrajmas al Bisericii !! dar tie iti plac cei ce nu tin randuiala Bisericii !! du te la new age si acolo gasesti pe fratii tai,lasa o p asta cu crestinismul o perioada pana iti mai creste creierul un pic,ca nu e pentru fraeri crestinismul ci pentru cei intelepti si curajosi,tu esti numa cu TUPEU !

    Like

   • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:14 pm

    Off, nu stiu ce tot puneti etichete unara ca sunt judecatori peste altii? Nu vad ca, saccsic a judecat pe cineva, intelegeti gresit. Faptul ca-ti pui un semn de intrebare despre un lucru facut de o persoana nu inseamna ca judeci, ci doar faci o remarca. Personal si pe mine ma smintesc cele doua picturi ale lui Francisc printre sfintii ortodocsi, si ale arianului Ulfila picatat si el alaturi de ierarhii ortodocsi din altarul aceleasi biserici de la Draganescu. Este un fapt care exista, si nu poti sa te faci ca nu exista.Poate parintele i-a pus in antiteza cu Sfintii Ortodocsi, poate ca orice om a gresit si el, nu inseamna ca judeci cand vrei sa lamuresti ceva ce te sminteste la un anumit om fie el si mare duhovnic. Trebuie sa cercetezi, nu sa crezi orbeste.

    Liked by 1 person

 3. mitzychan said, on iunie 5, 2011 at 2:47 pm

  dar poate acest francisc s-a pocait la sfarsitul vietii lui si s-a facut ortodox, n-avem de unde stii..

  Like

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 10:44 am

   Iertati, dar este bine sa nu devenim abernati? Stiti despre ce vorbiti, sau totul este sa-l scoateti pe p. Arsenie Boca basma curata? Avem de unde stii. Se stie foarte bine viata lui Francisc.

   Like

   • MM said, on decembrie 1, 2011 at 10:46 am

    *aberanti
    Este bine sa ramanem cu minte obiectiva si limpede, fara atasamente patimase:)
    Iertati!

    Like

  • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:23 am

   @m itzic ,poate francix a fost femeie! poa o fi fost un mutant ? poa o fi fost o planta ?? poa tu ai luat etnobotanice ieftine???

   Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:16 pm

   nu exista nici o sursa care sa spuna ca ar fi trecut la Ortodoxie. Nu cred ca a facut asta.

   Like

 4. un ortodox said, on iunie 5, 2011 at 3:23 pm

  mai bog saccsiv te a informat si stie toata lumea ca numai adevarul doare vad ca pe tine te doare ,nu a zis saccsiv ca e eretic ci doar ecumenist

  Like

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:58 pm

   un ortodox

   Nici ecumenist n-am zis ca e, ci doar ca a gresit.

   Like

   • marian said, on iunie 2, 2014 at 4:45 pm

    eu cred ca parintele a pictat intentionat pe francisc de asisi.in poze sa vede ca nu mai purta nici barba si avea fes si dulama albe.minuni pot sa faca si cei ce lucreaza cu diavolul,tocmai pt.a pacali lumea,sa creada ca ei.de aceia spun sfintii parinti ca este mai mare cel ce-si plange pacatele decat cel ce invie morti.si Domnul nostru Iisus Hristos spune ca vor zice unii: “Doamne,nu am facut noi multe minuni in Numele Tau?

    Liked by 1 person

 5. Prahovean said, on iunie 5, 2011 at 3:29 pm

  A apărut recent și în Lumea Credinței, poate subiect de postare nouă

  http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2011/05/07/icoana-praznicului-%e2%80%9eizvorul-tamaduirii%e2%80%9d-in-viziunea-parintelui-arsenie-boca/

  Like

 6. Placinta Vlad said, on iunie 5, 2011 at 3:32 pm

  Am rugamintea la d-voastra sa facem schimb de link-uri si sa ma sustineti in proiectul Botosaneanul ortodox http://botosaneanulortodox.blogspot.com/
  Va multumesc!

  Like

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 3:45 pm

   Placinta Vlad

   Te voi promova, dar am rugamintea cand mai preiei articole de la mine sa specifici si sa le postezi integral.

   Like

 7. SNG said, on iunie 5, 2011 at 3:45 pm

  oricine poate gresi….cine nu are nici o greseala sa arunce primul piatra

  Like

  • Andriuta Walter Gabriel said, on decembrie 4, 2011 at 8:30 pm

   Cati sunt care dau asemenea raspunsuri numai pt a spune ceva.Aici nimeni nu arunca cu pietre ,doar se incearca sa se faca putina lumina.Oare ar fi mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt si sa mearga in directia gresita dupa cum merg doar pentru a nu gresi? Este tipic romanesc.Felicitari saccsiv si tuturor celor ce gandesc ca Dv.

   Like

 8. crisuadi said, on iunie 5, 2011 at 4:02 pm

  Precum Toma , vroiam sa vad si eu imaginile cu turnurile in flacari si cele cu telefonul mobil…Este una cu telefon , dar , dupa cum bine se vede , telefonul are fir , e unul obisnuit pentru epoca…
  In fine…

  Like

  • kosk said, on iunie 6, 2011 at 6:46 am

   @crisuadi precum Toma
   da’ naveta, naveta, ai vazut-o? se vad si boosterele, mai..

   Like

   • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 7:32 am

    kosk

    Intr-o fotografie din articol il vedem pe parinte pictand biserica prin anii 80. Iar prima lasare a unei navete a avut loc in 1981. Deci probabil a pictat-o dupa ce o vazuse deja.

    Like

   • Doru said, on iunie 2, 2014 at 6:32 pm

    Naveta spatiala Enterprise a fost pusa in functiune in 1977 dar s-a testat doar in atmosfera terestra , apoi a urmat Columbia cu prima iesire din atmosfera in 1981 cum a spus si Saccsiv. Asadar nu era o viziune profetică.
    Mă tem că unii dintre noi au o mare apetenţă pentru preziceri şi idolatrizare plină de avânt înfierbântat. Despre Arsenie Boca s-u emis tot felul de ciudaţenii, că putea să fie in două locuri in acelasi timp, ca s-a teleportat din inchisoare ca sa participe la inmormantarea mamei sale, ca iti spunea trecutul, prezentul şi viitorul. Pacat ca a renuntat definitiv la monahism, după izgonirea din mânăstire. A fost optiunea lui, ca alti monahi s-au reîntors la monahism după amnistia din 1964, ca părintele Arsenie Papacioc, parintele Iustin Pârvu.

    Like

 9. STOP RFID 666 said, on iunie 5, 2011 at 4:07 pm

  Eu nu pot sa cred ca parintele Arsenie nu a citit ce a scris Sfantul Ignatie Briancianinov despre inselatul Francisc. Se pare ca din dorinta prea mare de a-i aduce pe catolici la ortodoxie a gresit. Dupa parerea mea exista doua feluri de ecumenisti. Unii buni si altii rai. Esti ecumenist bun daca nu primesti nici un cip si esti impotriva ecumenismului promovat de cel rau. In acest fel soarta ta este prigoana si ce-o mai da Dumnezeu. Aici la ecumenisti buni pot intra toti cei ce se opun SISTEMULUI chiar daca printre ei mai sunt si rataciti. Are grija Dumnezeu sa le deschida ochii si sa vada ADEVARUL. Ecumenistii buni nu sunt aceia care se opun prin violenta SISTEMULUI. In tabara ecumenistilor rai se afla toti cei care vor primii cipuri si vor fi sclavii NOII ORDINI si se vor inchina pe fata lui antihrist.

  Like

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 4:22 pm

   STOP RFID 666

   Nu cred ca e corect sa separam ecumenistii in buni si rai, in functie de cum se raporteaza la chestiunea cipurilor.

   Asa putem spune si: yoghini buni sau rai.

   Ecumenismul este un soi de erezie, o treaba draceasca. Ca dintre ecumenisti (sau orice altceva) se vor trezi si nu vor accepta semnul, se prea poate. Dar la final, cei ce nu se vor inchina antihrsitului, nu cred ca vor mai ramane ecumenisti, yoghini, etc.

   Liked by 1 person

   • STOP RFID 666 said, on iunie 5, 2011 at 6:08 pm

    @saccsiv

    Frate cum vezi tu problema? Eu am vazut destui ortodoxi rataciti. Unii cred in reincarnare, extraterestrii si alte nazbatii? Eu pe langa mine nu am nici unul care sa creada cu adevarat. Eu unul nu mai inteleg nimic. Suntem atat de putini incat nu putem sa ne ajutam intre noi cand va venii prigoana. Nu stiu poate tu gandesti ca se vor infiltra tradatori, dar cred ca de Iuda nu vom scapa orice am face. Nici eu nu ma dau in vand dupa yoghini dar sunt derutat si nu stiu ce o sa fie. Pe de-o parte as vrea ca sa vina la ADEVAR cat mai multi iar pe de alta parte putem sa si gresim. Numai Dumnezeu si timpul ne va descoperii ce trebuie sa facem. Frate saccsiv eu unul cred ca pana la urma vor ramane chiar si dintre rataciti oameni care nu se vor inchina antihristului. Chiar daca mai are si rataciri cred ca in final omul se va mantui daca este sincer. Dumnezeu le va deschide mintea sa-l primeasca pe Mantuitorul chiar acelora dintre evrei care nu vor sa-l accepte pe Hristos. Te rog citeste Vedenie de la Infricosata Judecata de Sfantul Nifon.

    Liked by 1 person

 10. Aurora said, on iunie 5, 2011 at 5:17 pm

  Nu vreau sa creada cineva ca apar catolicismul, dimpotriva il consider o mare ratacire si o erezie. Dar mi-e mila de bietii credinciosi catolici care s-au nascut intr-o credinta gresita. Sunt unii foarte dornici de mantuire si generosi din fire, tematori de Dumnezeu, numai ca nu-si dau seama de ratacirile papismului. Poate ca Dumnezeu, in marea Sa mila, n-a vrut sa-i lase cu mainile goale si le-a mai trimis cate un indrumator care prin viata lui exemplara s-a apropiat de Dumnezeu, desi continua sa se afle intr-o dogmatica gresita. Poate ca exista sfinti catolici, Dumnezeu cautand la rodul faptelor lor, nu la dogmele gresite pe care le-au mostenit de la inaintasii lor. Ma gandesc, de pilda la Sf. Anton de Padova, a caruit limba a ramas neputrezita. Oare de ce restul trupului lui s-a stricat, dar limba a ramas intacta ? Poate ca Dumnezeu a vrut sa arata ca desi credinta catolica este falsa, tine totusi seama de jertfelnicia unor oameni deosebiti si le da macar un strop de sfintenie dupa moarte : daca nu tot trupul, care este pacatos si supus tentatiilor de tot felul, macar limba cu care a vestit cuvantul Domnului sa ramana marturie pentru viata lui curata. Poate gresesc, nu vreau sa contrariez pe nimeni. Pe mine m-a ajutat o data, intr-o noapte sfanta Tereza de Lisieux, acum vreo 8 ani, pe care am chemat-o in ajutor cand am fost inconjurata de o haita de caini care se pregateau sa ma sfasie. Si cand am chemat-o, imediat am primit gandul cel bun sa vorbesc cu caiinii si astfel s-au imblanzit si s-au departat de langa mine. Am dat Slava lui Dumnezeu si i-am multumit sfintei pentru ajutor. Pe mine m-a uluit un astfel de lucru. Vreau sa nu se irite nimeni pt. ce am scris. Nu am simpatii catolice, dar cred ca Sf. Arsenie Boca a vrut sa arata ca unirea se va face daca papistii vor veni la Ortodoxie. Ceea ce dorim cu totii. Iertare daca am suparat pe cineva !

  Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:30 pm

   Aurora, trebuie sa stii ca o conditie esentiala ca un om sa fie sfant este dreapta credinta. Deci nu pot exista sfinti in afara Bisericii celei Una. Iar Francisc de Assisi este un inselat in toata regula care a avut cutezanta de a se crede Hristos. Nu zic ca nu sunt si oameni care sunt buni si drepti la catolici si la sectari si al pagani, dar despre acestia invata Biserica Ortodoxa ca daca nu au auzit de Adevar, si sunt credinciosi in credinta lor, vor fi judecati dupa legea firii sadita de Dumnezue in fiecare om, se se pot mantuii, pot vaea parte de putina lumina( ct le va da Dumnezeu) dar nu pot ajunge la acelasi nivel cu Sfintii Ortodocsi care au avut dreapat credinta si au fost luminati cu lumina Adevaratului Botez. Spune Mantuitorul ” In casa Tatalui meu sunt multe locasuri”.

   Like

   • Rgogu said, on mai 27, 2013 at 3:54 pm

    Irina, te rog sa citesti celalalt coment al meu, ca acolo am dat putine detalii istorice. Aici trebuie cunoscuta si un pic istorie. Aceea a fost schisma diplomatica, cea din 1054, dar ea, ca si efect, s-a intins mult in timp. Nu s-au implementat degraba acele lucruri. Si se stie ca mult timp dupa 1054 cei din vest se impartaseau si erau primiti de cei din est si invers. Deci nu a fost un act asumat categoric de toti, nici de ierarhia de atunci. In timp s-au produs schimbarile . Dar e de retinut faptul ca vestul cu estul a avut comuniune ecleziala inca ceva timp dupa 1054. Trebuia ca teologia istorica actuala sa stabileasca un an al schismei si l-au pus la 1054. Dar lucrurile nu s-au intamplat chiar atat de simplu pe cat ne imaginam noi aici.

    Liked by 1 person

 11. gerik64 said, on iunie 5, 2011 at 5:25 pm

  Arsenie Boca nu a gresit cu nimic.Biserica Catolica se va intoarce la ortodoxism.Cel putin in privinta crestinismului lucrurile vor fi clare Antihristul la inscaunare va persecuta o singura biserica crestina cea ortodoxa care deja atunci ii va avea in ea si pe fosti catolici.Eu asa cred ca este explicatia si este parerea mea personala care mi-o asum.

  Like

  • saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 5:34 pm

   gerik64

   Pai nu. La inscaunare il vor accepta toate religiile, inclusiv Patriarhul ortodox. Acea unire va fi ecumenismul total.

   Prigoana se va declansa impotriva realilor ortodocsi ce nu-l vor accepta si bineinteles impotriva tuturor celor ce se vor trezi din ereziile lor.

   Liked by 1 person

 12. Valentin said, on iunie 5, 2011 at 5:51 pm

  Pictura bisericii din Draganescu, video: http://vimeo.com/8197727

  Like

 13. Iones said, on iunie 5, 2011 at 5:52 pm

  Parintele Arsenie Boca despre Stiinta:

  Urmatoarele citate fac parte dintr-o lucrare de licenta a unui teolog din Cluj. Lucrarea a fost publicata in cartea : “O SINTEZĂ A GÂDIRII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA ÎN 800 DE CAPETE”

  Autorul a impartit lucrarea in mai multe categorii alfabetic,ca de exemplu: ADEVĂRUL, ASCEZA, ASCULTAREA, ATEISMUL, AVORTURILE etc.

  Personal nu consider aceasta cartea una de referinta pentru ca citatele, cu toate ca sunt preluate din unele scrieri ale Parinteleui Arsenie Boca [ despre unele nu se stie exact daca ii apartin) Numai scrierile “Cararea Imparatiei”, “Cuvinte vii” si inca cateva sunt recunoscute de mai multi ca fiind scrise de Parintele Arsenie – restul scrierilor au circulat multe in manuscrise si nu se mai stie exact care sunt originale si care nu) ] au fost scoase din context pentru a fi grupate in aceste categorii.
  La sfarsitul cartii exista o bibliografie in care se spune de unde au fost preluate citatele.

  Neavand altceva la indemana, postez ceva despre stiinta din cartea asta care se gaseste pe net:

  La categoria stiinta scrie urmatoarele:

  ŞTIINŢA
  724. Multă ştiinţă apropie pe om de Dumnezeu, puţină ştiinţă îl îndepărtează şi de ştiinţă şi de Dumnezeu. Omul atâta preţuieşte câtă apropiere de Dumnezeu şi-a câştigat în sine.
  725. Ştiinţa, filosofia, medicina şi celelalte discipline ale preocupărilor omeneşti, chiar şi dreptul, care pune crucea pe masa de judecată, toate la un loc nu pot să dovedească, nici că există Dumnezeu, nici că nu există. Toate aceste discipline ale ştiinţei sunt însă folositoare când îşi cunosc marginile şi când nu trec într-o altă zonă a existemţei, unde nu au competenţă şi nici mijloace de cercetare.
  726. În ştiinţă e savantul care sondează necunoscutul prin teorii şi le verifică pe urmă, dacă aduc lumină şi corespund realităţii sau ba.
  În credinţă, în religie este sfântul, care are alte mijloace de aflare a adevărului. Sfântul nu cercetează. Viaţa lui curată e mijlocul de cunoaştere a unei realităţi pe care cercetătorul savant n-o poate prinde niciodată.
  Ştiinţa nu angajează viaţa, de aceea nici n-o poate pricepe şi nici n o poate crea.
  727. Omul, în întregul lui, e din ce în ce mai necunoscut. De aceea, cei ce se mărginesc numai la cunoştinţa unilaterală, inevitabil ajung în înfundătura aroganţei care nu ştie nimic – ceea ce păţesc numai peticarii ştiinţei.
  728. A nu şti şi a recunoaşte aceasta, nu e totdeauna o vinovăţie – uneori e chiar virtute; însă a şti puţin, şi a face gâlceavă că ştii totul, asta e descalificare şi ruşine, şi totdeauna o vinovăţie.
  729. Problema eredităţii mai are un capăt, dincolo de biologie şi probabilitate. Chiar numai factorul eredităţii, ca să fie cunoscut îndeajuns, depăşeşte limitele ştiinţei pozitive.
  730. Dacă ştiinţa ar putea prinde momentul când apare în părinţi o geneză (genă) defectivă, ar însemna pentru ea un adevărat triumf.
  731. Medicul, care crede că, povăţuind pe oameni, n-are trebuinţă de suflet şi de Dumnezeu – autorul şi stăpânul vieţii – e, până la un loc, un bun veterinar.
  732. Ştiinţa fără Dumnezeu şi împotriva omului, s-a apucat să facă şi nebunia ei cea mai de pe urmă: desfacerea şi aprinderea stihiilor.
  733. Oare ştiinţa nu aşteaptă şi ea, fără să ştie, şi nu găteşte venirea zilei Domnului?

  Like

 14. Iones said, on iunie 5, 2011 at 6:40 pm

  Personal cred ca daca vreodata va fi deshumat trupul parintele Arsenie Boca se vor gasi sfinte moaste, dar acest lucru este putin probabil. Chiar sfintia sa ar fi spus “pecetluit sa-mi fie mormantul pana la a doua venire”

  Like

 15. kosk said, on iunie 5, 2011 at 6:49 pm

  proorocia ieromonahului Agatanghel; zice fericitul Agatanghel..ca,( dupa ce se va face imparatia crestineasca a Rasaritului, va veni Papa de la apus, apoi se va uni cu Biserica Rasaritului (Ortodoxa), si se va face una, precum a fost la inceput.) talcuit asta inseamna ca romano catolicii se vor lepada de eresuri ( azimi, purgatoriu, infailibilitate, imaculata conceptie, filioqve etc).

  Like

  • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:57 pm

   Sa-mi fie cu iertare dar cred ca numele ieromonahului Agatanghel este folosit ca autor al mai multur prorocii care de obicei vad ca sunt copiate integral de la un articol la altul si ma intreb daca sunt toate autentice?
   De exemplu proorocia despre Legiune si al Doilea Razboi mondial suna plauzibila insa am vazut numai un articol copiat pe mai multe bloguri.
   Am mai citit undeva o prorocie atribuita tot ieromonahului cum ca Germanii si vor reintoarce la Ortodoxie.

   Like

   • Ioan Pelasgul said, on iunie 5, 2011 at 6:58 pm

    Erata: proorocie se scrie cu 2 de “o”.

    Liked by 1 person

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:42 pm

    @Ioan Pelasgul – “Am mai citit undeva o prorocie atribuita tot ieromonahului cum ca Germanii si vor reintoarce la Ortodoxie.”

    Proorocia despre care vorbesti se afla in careta “Sfarsitul omului” scrisa la anul 1905 de smeritul intre monahi Zosima Pascal.
    Acolo poti gasi mai multe profetii ale unor pustnici

    Agatanghel este un ieromonah din insula Rhodos din Grecia, el a trait 79 de ani, pana pe la anul 1298, si a scris mai multe profetii atat despre Grecia cat si despre alte evenimente ce vor avea loc la nivel mondial.

    Like

   • kosk said, on iunie 5, 2011 at 7:43 pm

    Ioan Pelasgul, pai intreaba-te, ca-i luata din Sfarsitul Omului cules din Sfintele Scripuri de Zosima Pascal ed 1905 Man Neamtu. inclusiv proorocia despre germania.
    doar nu crezi ca pun de la mine..

    Like

   • Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:45 pm

    Corectie: cititi “cartea” in loc de “careta”

    Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:33 pm

   Doamne ajuta sa fie asa. Imi doresc din suflet asta.

   Like

 16. gerik64 said, on iunie 5, 2011 at 6:51 pm

  Sustin si eu ce a spus Aurora. Frate Saccsiv prigoniti vor fi crestini ortododocsi reali nu numai cu numele dupa cum spui, vor fi asa si fosti catolici reintorsi la ortodoxie si poate si alti care vor alege calea adevarului.

  Like

 17. Flavian said, on iunie 5, 2011 at 6:59 pm

  O legatura intre ultimele articole postate azi pe blogul dvs, care spune ceva.
  Doamna Aspazia Otel Petrescu marturiseste in filmul “O intalnire binecuvantata cu Parintele Arsenie Boca” faptul ca securistii au incercat sa afle multe de la Parintele ca fiind duhovnicul multor oameni politici de atunci si a partizanilor din munti.
  Asadar l-au pus la scopalamina si au auzit doar atat: DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL.

  Liked by 1 person

 18. r.D.Andrei said, on iunie 5, 2011 at 7:16 pm

  Pare-mi-se în revista AXA am citit că pr.Arsenie Boca a spus la un moment dat: “Biserica Ortodoxă şi cea catolică sînt cei doi plămîni prin care respiră pămîntul” (citat aproximativ). Deci nu e de mirare că e reprezentat Francisc în pictura sa.

  Like

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:08 am

   Cica sunt mai multe surse care marturisesc astfel de afirmatii gresite ale par. Arsenie Boca (Eu le zic erori dogmatice sau erezii, dar ma intreb daca p. Arsenie s-ar fi indreptat daca i s-ar fi explicat ca greseste. Problema si mai grava este ca BOR a si semnat ulterior, prin Acordul de la Balamand, aceste erezii, care s-au auzit propovaduite oficial, chiar de la nivel patriarhal, cand a venit Papa Ioan Paul II in Romania in 1999. Noi ne luptam ca aceste documente semnat de ai nostri si condamante sinodal de alte sinoade, sa nu mai fie propovaduite si invatate in facultatile de teologie ortodoxa si la adunarile ecumeniste). Numai nu vor sa le vada cei care iubesc orbeste mai mult un preot decat Ortodoxia. Ceea ce arata imaturitatea noastra duhovniceasca. Romanii, din pacate, au tendinta de a fi adogmatici si pietisti. O spun cu durere, ca absolvent de Teologie si profesor…

   Liked by 1 person

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:19 am

   PS: din pacate, pentru ecumenistii filocatolici o eventuala canonizare a p. Arsenie Boca este mana cereasca, ei considerand ca, uite, ei au dreptate in invatatura lor eretica etc. De aceea consider total gresita graba unora de a-i cere canonizarea. Mai ales in acest context. Pentru ca gravitatea unor actiuni se judeca si in context.
   As vre sa intreb si inca ceva: l-a auzit cineva pe p. Arsenie PAPACIOC spunand erezii/greseli dogmatice sau vorbind pe cineva de rau nominal (in afara cazului in care avea invataturi gresite, inclusiv duhovniceste gresite, nu numai dogmatice – desi nu-mi place o astfel de separare, pentru ca cele doua sunt interedependente pentru ca erezia se naste nu doar din simplitatea mintii ci, mai ales, din inselare duhovniceasca si, invers, erezia duce la inselare duhovniceasca; de aceea teologia Bisercii Ortodoxe este una msitica, fiind izvorata din vedrea lui Dumnezeu si verificata prin trairea mistica ce duce la vederea Lui)? Eu unul nu stiu sa fi facut asa ceva. Si de aceea, consider cuvintele sale ca avand cu atat mai multa greutate. Iertati!

   Like

   • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:44 pm

    Asa este d-le MM trebuie sa avem dreapta socotinta, si duhovnicul meu gandeste ca dvs. Trebuie studiata foarte bine viata unui sa zicem” candidat” la canonizare. Cel putin Biserica Ortodoxa intotdeauna a studiat atent viata unui Sfant, binenteles si ajutata de Duhul Sfant ce o conduce. De aceea unii sfinti au fost canonizat si dupa zeci sute de ani.Iar Biserica Catolica canonizeaza la foc automat avand la baza niste criterii superficiale. Biserica catolica nu numai baga sfinti in calendar, dar ii si scot, in acest sens am citit sau am auzit la tv nu mai stiu ca vor sa-l scoata din calendar pe Sf Valentin( cel sarbatorit de Valentine days) deoarece nu sunt siguri ca a existat vreodata.

    Like

 19. Iones said, on iunie 5, 2011 at 7:17 pm

  O alta carte buna cu scrierile Parintelui Arsenie Boca este: Parintele Arsenie – “Omul Imbracat in haina de in” si “ingerul cu cadelnita de aur” scrisa de P.S. episcop Daniil Partosanul

  In cartea asta au fost adunate manuscrise cu Scrierile Parintelui de la Manastirea Prislop si de la metocul Sinaia, acolo unde Parintele Arsenie si-a lasat ultimele manuscrise.

  Redau aici cateva paragrafe din aceasta carte in care parintele Arsenie face referire la doctrinele orientaliste si Nirvana: pg. 288

  Fenomenul necredintei incepe cu frecventa desfranarii “crestinilor cu numele” (cum scrie Sf. Pavel). Ca de la crestinii slabi incep toate relele istoriei omului.

  Dar pana atunci fiecare trage niste urmari personale, ale acelei neascultari stravechi.
  Chiar credinta li se stramba , frana catre pacate slabeste; iar pacatele facute atrag automat ispasirile (necazurile specifice fiecarei caderi si decaderi).
  Mai mult: li se stramba intelesul notiunii despre bine si rau, in sensul ca binele ar fi placerea, iar raul ar fi durerea si necazul. Cand aceasta strambare se instaleaza in minte , biata minte deschide poarta tuturor pacatelor, care se prezinta cu fagaduinta si ambalajul mincinos al binelui sau al naturalului.

  De aici urmeaza o ingustare a mintii numai catre avantaje de acestea mincinoase ale vietii trecatoare de acum si de aici. Cei ce nu s-ar lasa in aceasta ingustare se trezesc ratacind cu mintea in doctrine orientaliste, care nu au nici responsabilitatea, nici Judecata din urma, nici o viata vesnica , ci o disparitie intr-un neant numit Nirvana. E fuga “inteligenta” impotriva eternitatii iadului. Origen a fost unul care a gandit asa, dar a fost pedepsit de Biserica si de Sinoadele ecumenice pentru ideea “apocatastazei tuturora (si a dracilor) “.

  Altii “gasesc” alte solutii, ca nici suflet n-ar fi. Sunt atatea filozofii si psihologii fara suflet si fara Dumnezeu. Iar oamenilor li s-a imprimat genetic panta declinului mintal si al robiei la diferite patimi, pana la masura de a nu mai intelege ce e pacatul si ce este mantuirea.

  In continuare ajung la cea mai primejdioasa “liniste” a nepasarii ai a nu-i mai interesa problema sufletului si a mantuirii.

  Si e primejdioasa temnita in care te simti “bine” (Iorga)

  Like

 20. magelan said, on iunie 5, 2011 at 8:09 pm

  As avea si eu o intrebare.cine este reprezentat in prima poza? Poate ca e gresit ce spun da, nu prea seamana a pictura bizantina.

  Like

 21. daniela isac said, on iunie 5, 2011 at 10:33 pm

  Iertati-ma fratilor, imi permit sa scriu cate ceva despre sf. Francisc(Francesco de Assisi). Intamplarea face ca eu sa locuiesc la 17 km. de mormantul sfantului, unde am fost de cateva ori, stiu ca a facut minuni deja de cand era in viata in sec.XII si continua sa faca minuni si astazi. Eu stiu ca judecata este numai a Domnului, si in acest context cred ca sf. Arsenie Boca l-a pictat alaturi de ceilalti sfinti pt. ca asa l-a vazut. E adevarat ca sf. Arsenie spune unui credincios ca dansul a pictat pe Domnul Iisus asa cum l-a vazut in slava? Desigur a fost voia Domnului sa ne arate ca Francisc este un sfant. Si sa nu uitam ca Raiul nu este numai pt. ortodocsi, tainele Domnului sunt mari. Iertati-ma asa gandesc eu.

  Liked by 1 person

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:26 am

   Iata rezultatul picturii par. Asrenie Boca… Trist! Ce sfinti ai Bisericii Ortodoxe au mai vazut „sfinti” eretici ca sfinti in Rai? Tocmai aici este erezia ecumenismului!

   Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 7:54 pm

   Daniela, si dracii fac minuni. Tu ai citit vreodata viata “Sfantului” Francisc de Assisi” http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html. Daca vrei citeste acest link si ai sa intelegi.

   Like

 22. Iones said, on iunie 5, 2011 at 10:39 pm

  P.S. Daniil Partosanul – marturii despre parintele Arsenie Boca:

  Like

 23. mihaikon said, on iunie 5, 2011 at 11:30 pm

  saccsiv, eu cred ca parintele Arsenie Boca sare pur si simplu din tiparul de evaluare obisnut, a tot fost considerat anticanonic ,si fiecare din argumentele necanonicitatii sale s/au spulberat cu timpul,raman inca doua argumente :pictura lui Francisc si presupusa afirmatie cu plamanii ortodox si catolic…incerc o ipoteza…stim ca dupa judecata pariculara exista o judecata finala in care se iau in cacul si efectele actiunilor noastre ..pana la sfarsit .acum daca dupa prima judecata Francisc e in iad ,dar la sfarsitul judecatii finale …se constata ca scrierile lui au fost baza a intoarcerii catolicilor la ortodoxie…atunci Pr Arsenie Boca se va fi dovedit inca odata vizionar si minunat…

  Like

 24. MIhaela said, on iunie 6, 2011 at 5:50 am

  Eu sunt de acord cu zoro.

  Like

 25. kosk said, on iunie 6, 2011 at 7:27 am

  daca tot a pictat un “sfant” catilic” macar sa fi pictat pe meister eckhart

  http://en.wikipedia.org/wiki/Meister_Eckhart

  macar asta a fost declarat “eretic” de catre eretici, nefiind nici catar nici marcionist nici valdenz

  Like

 26. Cosmin S. said, on iunie 6, 2011 at 7:41 am

  Afirmatia cu plamanii ortodox si catolic apartine lui papa ioan al 2-lea.

  “For many years, John Paul II sought to facilitate dialogue and unity stating as early as 1988 in Euntes in mundum that “Europe has two lungs, it will never breathe easily until it uses both of them”.”
  aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_John_Paul_II

  S-au scris multe carti dubioase despre Pr. Arsenie Boca, marturii la fel de dubioase, dar si despre alti parinti români s-au scris carti cel putin ciudate. S-au pus multe “ziceri” pe seama parintelui.

  Cat despre pictura de la Draganescu, am mai gasit si alte pareri:

  “aureola ‘sfantului’ Francisc de Assisi nu este la fel cu cea a sfintilor si infatiseaza tocmai caderea catolicilor prin sfintenie imaginara. Pictarea impreuna a bisericii ortodoxe cu cea catolica sugereaza caderea ortodoxiei odata cu unirea cu latinii.”

  aici: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?f=10&t=1325&start=80.

  Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 8:42 pm

   Posibil sa fie si asta, ar fi minunat sa nu fi considerat pr ca cei doi sunt sfinti.

   Like

 27. Florin said, on iunie 6, 2011 at 8:05 am

  Daca imparatul Traian, prigonitor crestin, a fost mantuit prin rugaciunile sf Grigorie, de ce n-ar fi posibil ca si Francisc sa fie mantuit?
  Mari si nedeslusite sunt milele lui Dumnezeu si judecatile Lui nu sunt ca ale noastre.
  El rasplateste si celui care lucreaza din ceasul al 9-lea la fel ca si celui care lucreaza in ceasul al 11-lea.

  Like

  • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 8:16 am

   Florin

   Aia e altceva. Si nu avem in sinaxar Sfantul Traian …

   Like

   • Florin said, on iunie 6, 2011 at 9:28 am

    Nici pe Francisc nu-l avem in calendar.

    Like

   • saccsiv said, on iunie 6, 2011 at 9:37 am

    Florin

    Tu stii ce vrei sa spui.

    E bine ca Francisc nu e in calendar si e extrem de rau ca e pictat printre Sfinti intr-o biserica.

    Like

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:46 am

   Iata nivelul de maturitate duhovniceasca si discernamant teologic al sustinatorilor acestor idei cu Francisc intre sfinti…
   QED

   Like

  • nelu said, on septembrie 12, 2012 at 9:09 am

   @Florine crestinismul este cea mai grea meserie !! cuvantul mantuire are o multime de intelesuri !!! nu srie de ce pacat a fost mantuit(iertat) traian ! treaba asta am gasit o comentand o un sfant(parca Sf Nicodim Aghioritul) :era timpul ca lumea sa inteleaga ajutorul pe care il pot da sfintii oamenilor,sa fie intiparita puterea rugaciunilor sfintilor !!!! si pe scurt spune ca a fost iertat de ucidere a mucenicilor ,dar asta nu inseamna ca l a botezat cineva dupa moarte..si ca s a dus cu sfintii !! i s a socotit ca din neputinta,nestiinta..a ucis,adica a fost necredincios,asta fatza de altii care fac ucidere cu buna stiintza !!! adica Ana si Caiafa ..stiau ca Hristos IISUS este Mesia si totusi l au ucis ,asta fatza de Pilat.. Ducerea lui Traian in Rai cu sfintii ar insemna erezia aia ca peste un timp toti se vor mantui ,cine vrea sa fie intelept sa studieze mai mult si rugaciune mai multa unde sa cerem :discernamant !!!! spun sfintii ca acest DISCERNAMANT este cea mai mare virtute !!!!

   Like

 28. Florin said, on iunie 6, 2011 at 9:48 am

  Daca acceptam ca parintele Arsenie avea darul inainte vederii si era facator de minuni, atunci este imposibil ca el sa fi fost ecumenism. Ecumenistii nu pot face minuni, nu? De altfel intr-o carte de-a sf Paisie Aghioritul sfantul spunea ca se cunoaste cu multi ecumenisti si in nici unul nu a vazut ceva duhovnicesc. Sunt sigur ca si aceasta pictura este prorooceasca. Gandeste-te… Ce s-ar intampla daca catolicii ar reveni la ortodoxie? Ce s-ar intampla cu sfintii lor? Probabil ca cei mai vechi, adica cei apropiati de momentul 1054 o sa fie recunoscuti si de ortodoxie. Poate ceva de genul asta a vazut parintele Arsenie si poate acest Francisc ar fi unul dintre ei. Eu atat pot gandi despre treaba asta care ma depaseste.

  Like

  • MM said, on decembrie 1, 2011 at 11:51 am

   Ba ecumenistii si alti eretici, yoginii, paganii (relgiile de misterii, egiptenii, gosticii), vrajitorii, magii, DRACII etc, fac minuni de sta mata in coada. Minunile nu sunt criteriu al sfinteniei, ci pot fi, la fel de bine, criteriu al inselarii! Nu spune ca Sf. Ioan Botezatorul nicio minune nu a facut (in sensul acesta pe care il cauta unii), dar el a aratat pe Mântuitorul, adica ADEVARUL! ACEASTA ESTE ADEVARATA MINUNE! Primul criteriu al canonizarii cuiva este ORTODOXIA CREDINTEI! Va rog mult, va implor: intoarceti-va la invatatura Sfintilor Parinti, discerneti pe baza lor!

   Like

 29. kosk said, on iunie 6, 2011 at 9:56 am

  vorba unui frate. cititi proorocia despre Infricosata Judecata a Cuviosului Nifon.(Sfarsitul omului cules din Sfintele Scripturi de monahul Zosima Pascal)
  Cei care nu cunosc Dreapta Credinta ( paganii prin firea lor..) si cei care vor veni la Ortodoxie, prin mila Lui Dumnezeu vor fi miluiti, dar vor fi ORBI in Rai, fiind lipsiti de dumnezeiescul Botez.

  Like

 30. Iulian said, on iunie 6, 2011 at 4:07 pm

  Eu m-as uita tot inainte. Nu o fi oare tot o proorocie a ratacirii celor care vor ii amesteca prin biserici pe sfinti cu altii ? a “rugaciunilor” impreuna, etc? Eu n-as zice ca parintele, cunoscut ca inainte-vazator, a facut biserica si n-a stiut sa-i faca si “usa” la intrare.

  Like

 31. Victor said, on iunie 6, 2011 at 5:38 pm

  “aureola ‘sfantului’ Francisc de Assisi nu este la fel cu cea a sfintilor si infatiseaza tocmai caderea catolicilor prin sfintenie imaginara. Pictarea impreuna a bisericii ortodoxe cu cea catolica sugereaza caderea ortodoxiei odata cu unirea cu latinii.”

  Like

  • Irina said, on decembrie 9, 2012 at 8:49 pm

   Nu cred ca Ortodoxia va cadea, pentru ca Biserica lui Hristos nu va fi biruita de portile iadului, si va fi intotdeauna. Vor cadea madulare din ea, cler si popor ce vor aproba erezia ecumenista. Iar Biserica va continua sa existe poate prin munti, paduri, crapaturile pamantului, imputinata dar ramanand Mireasa lui Hristos.

   Like

 32. acelas said, on iunie 6, 2011 at 7:37 pm

   
   
   tin sa scriu si eu cate ceva despre acest subiect si despre parintele Arsenie Boca, caci cred ca pe multi i-a framantat in timp.. , deci si pe mine.
   intai de toate tin sa afirm ca parintele Arsenie Boca a avut o rol determinant pt mine de a “rupe” cu trecutul si de a ma intoarce la Biserica, caci o tot amanam si ma amageam, de la an la an, cu “lasa, pe mai tarziu .., n-o fi foc”, dar ERA !, si era un foc al IADULUI, acum tot nadajduiesc ca prin mila Bunului Dumnezeu tot mai am o scapare  .., desi e ernorm de mult pana departe, pana adica ACOLO! Dar mintea mea intunecata ce putea sa vada atunci? De atunci ma gandesc uneori cu groaza, ca daca “si acum”, mai am atatea  “intunecari”, dar de alt soi, ca alea principale s-au mai dus .., si ca daca inca sunt lucruri multe pe care nu le “vad”, cat de importante or fi, daca se intampla ca atunci? cand nu puteam sa le vad si erau o sumedenie, fara sa stiu. In sfarsit, vroiam sa spun ca parintele a fost cel care m-a chemat pe mine la adevarata ortodoxie, desi nu pot spune ca o traiesc sau ca sunt vrednic de ea, mai ales pint carte “Tinerii,
   familia si copii nascuti in lanturi” pe care am citit-o pe nerasuflate in vreo 2 zile. Am admirat “patrunderea” parintelui in feomen, in fenomenul ereditatii, patimii, a gandurilor, instinctelor si leacurile pe care le enumera la acestea.
   Dincolo de orice, toata scriitura de la parintele Arsenie apoi am descoperit-o ca fiind magistrala, revelatorie, cu un ton “strasnic”, aspru, concis, economie mare de cuvinte dar incredibil de bogata in sensuri, seminificatii. Ce adancime in gandire. Cu siguranta dobandise “ceva”, un dar, avea har neindoit, a ceva in scrierile lui care te “indreapta”, te imbarbateaza, te limpezeste, te face sa fii simplu si direct, sa nu mai stai “pe ganduri” atata, sa fii hotarat, ferm, si sa ai curaj. Ceea ce din pacate inca nu prea am …, mi-e rusine.
   Vreau sa mai adaug, inainte de a intra in subiectul propriu-zis, ca numai citind cartile parinteleui, pe care le consider “varful” intregii sale creatii (pe langa arta -sculptura, pictura, la care il consider abia “normal”, adica in special pictura sa, una desi necanonica, nebizantina, parteaza totusi unele rigori ale acesteia, in sensul ca e “bidimensionala”, nu are “perspectiva” – a treia dimensiune, deci volum, nu este “incarcata” de materialitate precum la catolici si in renastere, nu este deci una “realista”, cu oameni carnosi, sfinti “bine hraniti”, sau ingeri “dolofani” si plini de “rotunjimi”. Nu, este o pictura “spiritualizata”, transfigurata, curatica, de o cromatica aromnioasa, placuta, dar nimic mai mult, care nu te “transpune” f mult, nu te ridica la cine stie ce nivel de contemplare, de simtire, de vreo traire deosebita; cred ca rolul “maetrului” de la care a preluat aceasta arta, a jucat totusi un rol determinant in acest sens,
   precum spunea un frate)
   In sfarsit, ce vroiam sa scriu in primul rand legat de chestiunea cu cele doua biserici, Sfanta Sofia de la Constantinopol si san Pietro de la roma.

   eu zic ca aici lucrurile se pot intelege si rezolva destul de simplu, cel putin pt mine. Eu am fost acolo la Draganescu si am vazut pictura. Intr-adevar, sunt pictate amandoua. Eu zic ca aceasta pictura trebuie inteleasa strict istoric, descriptiv, a ceea ce s-a intamplat de-a lungul istoriei. Sunt pictate amandoua, dar una este in raze de lumina Sfanta Sofia, iar cealalta este pictata intr-un con de umbra, pamantie, stearsa. Pana sa scriu aici m-am uitat de curiozitate pe net sa vad in ce an a fost ridicata biserica de la Roma. A fost ridicata de imparatul Constantin in prima parte a sec IV (Sfanta Sofia nu e ridicata, asa cum se crede de obicei, de catre imparatul Constantin, ci ceva mai tarziu de catre imparatul Justinian), dar la Roma nu mai este aceasta de atunci, ci pe acelasi loc refacuta alta in sec XV, care exista astazi. Componenta istorica de care vorbeam exista deci, in mod obiectiv, iar pictura aceasta asa spun ca se poate intelege, intrucat biserica de la Roma initiala fusese ridicata pe timpul Bisericii Una, a dreptei credinte. 

   in ce priveste treaba cu “sfantul” francisc de assisi, recunosc ca e o imensa incurcatura si enigma, chiar nu stiu ce sa spun, dar afirm, ca unul ce am citit aproape toate cartile parintelui si despre el, ca este absolut singurul punct unde pot avea o intrebare, o indoiala, ba chiar sa raman pana la urma de-a dreptul naucit.  

   Cunsocandu-i firea parintelui din carti, dar si viata unor mari sfjnti si cuviosi ai crestinatatii, mi-am permis sa cred ca de fapt parintele chiar asta a dorit. Tin minte ca citisem undeva, intr-una din cartile despre el, ca apropiindu-se cineva de el cu multa evlavie dar si faacinatie, l-a mustrat si i-a spus sa nu cumva sa faca din el vreun idol, sa se apropie de el printr-un soi de idolatrie, ca-i va fi vai! Se ferea de astfel de pante, de mari riscuri. Si deci am gandit ca, asemenea marilor sfinti si rugatori de odinioara simpli si uneori de neinteles, care faceau cate-o “boacana” anume, tocmai ca sa-si spu a lumea in sine “ia uite-l si p’asta, in ce hal si ce prostie face…, e vai de el”, ca sa ajunga sa fie defaimati, sa scape astfel de “slava” lumii, asa incat sa ramana linistiti si sa se roage in tihna si la fel de sporiti, incat sa nu li se stirbeasca cu ceva din agoniseala cu care s-au straduit sa adune harul. La fel mi-as permite sa presupun ca a putut sa gandeasca parintele. A facut, spre finalul vietii o “boacana”, si cat se poate de “la vedere”, asa, ca sa nu mai ai ce mai zice, ca sa ramai blocat, sa nu-l mai slavesti atata – intr-un mod poate nu ortodox, si mai bine sa te temperezi si sa iei ce e de luat, ceea ce stii si doar vezi ca iti e de folos pt tine, si nimic mai mult “altceva” in plus. Caci si asa, inca din timpul vietii vedea parintele si stia ca sunt destui care-i fabuleaza viata si tot “gloseaza”. A rezolvat poate parintele asa doua chestiuni. Aceea a posibilei idolatrii desarte, total nefasta pt orice om rugator si imbunatatit precum era, si apoi zavistia si blamul aruncat pt o alta parte a oamenilor, fie ei si eretici precum catolicii sau poate mai ales francisc de assisi. Caci oricum nu aduce nimic bun, ne inveninam sufletul inutil, chemam sa fim astfel si noi judecati dupa aceeasi “sabie” etc. Am incercat deci sa “rezolv” si sa inteleg chestiunea in cauza din aceasta perspectiva.

   Sunt nevoit dar, legat de catolicism si francisc de assisi, sa mai fac totusi unele adaosuri. As putea spune si accepta spre exemplu, ca in lumea catolicilor, in toata istoria lor, unul ca francisc de assisi sa fi fost, prin viata f. aspra si riguroasa, pana la urma un om placut lui Dumnezeu, care, in afara subiectului cu “stigmatele” si trecand peste el, sa-i fi primit jertfa de o viata – chiar daca nu a fost intru dreapta-credinta, sa-i fi mantuit sufletul, f posibil, mai ales judecand dupa multimea catolicilor. Sfant insa nu prea are cum, mi se pare chiar imposibil. Cum sa se “odihneasca” Domnul nostru Iisus Hristos “intru sfinti”, cum se spune, adica si intru un “sfant” ca francisc de assisi, care nu era intru dreapta- credinta, si care cu ale oricator eforturi ale sale, totmnu pute ajunge nici macar la “glezna” unui calugar simplu aflat in dreapta -credinta. De acee, consider ca statutul de “sfant” atribuit lui francisc de assisi este unul exagerat, incorect. De aceea, ceea ce am spus pana acum poate intari inca o data perspectiva cu “farsa”, pozna si boacana oferita de parintele, dupa modele mai vechi.

   Pe de alta parte, mai trebuie sa adaug ceva. Vorbind odata cu frate-miu, acest mi-a atras atentia, pe buna dreptate, ca totusi cu toate posibilele intentii de “protejare” ale parintelui, nu poti face asta intr-o biserica de cult ortodox, a dreptei credinte, sa o sacrifici pe aceasta deci. E lacasul
  lui Dumnezeu si al drept-credinciosilor Lui pana la urma, este extrem de riscant, iar orice reprezentare “stramba” in ea, indiferent din orice ratiuni or fi stat la baza, poate fi cantarita drept un “neadevar”.

   Asa incat iar am cazut pe ganduri, nestiind ce sa mai cred.

  Mai adaug ca personal nu cred in perspectiva presupusa in topic mai sus, aceea a unei “scapari” a parintelui, a unei naivitati, a unei erori nefericite. La cat de inteligent stim ca era, ce pregatire solida avea, sau sporirea duhovniceasca a lui, mi se pare de domeniul imposibilului. 

   Am facut toata aceasta prezentare mai larga fiindca in toata scriitura patintelui, in toate indemnurile sale nu gasesti macar o mica aluzie la catolicism, la crezul si cultul acestora, ba chiar va amintiti de “cozile de topor ale Apusului” dupa cum ii numea in Cararea Imparatiei, ceva nu se leaga, nu este deloc coerent, de aceea in final ramane si mai enigmatic. Una peste alta, cu o mica frana pe parcurs, parintele tot “parintele meu” ramane, te rog iarta-ma parinte (pt acea hiba) si iarta-ma Doamne!           
   
   Doamne ajuta si lumineaza!   

  p.s.: mi se pare de mare actualitate ce spune parintele, ca nu mai este vremea sfinteniei, nu mai putem fi sfinti (cu atatea spurcaciuni in jurul nostru in ziua de azi, la tot pasul, ne mai putem iluziona ca putem deveni sfinti?), ci ca este vremea muceniciei.

  Like

 33. Top Posts — WordPress.com said, on iunie 7, 2011 at 12:13 am

  […] De ce parintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinti? Citez din articolul Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca: […]

  Like

 34. Raluca said, on iunie 7, 2011 at 6:57 am

  Parintele Arsenie Boca a fost ziditorul credintei ortodoxe in mine in proportie de 50% si pt mine sa zic asa . Prin el am descoperit ortodoxia!

  Nu poti sa ai si viata sfanta si sa ai si deraieri dracesti (stigmatele), cred.
  (pt fratele “acelas”)
  “unul ca francisc de assisi sa fi fost, prin viata f. aspra si riguroasa, pana la urma un om placut lui Dumnezeu, care, in afara subiectului cu “stigmatele”

  Frate, te vad extrem de ravnitor in ADEVAR! Pana n-am citit cartea “DESPRE INSELARE” al Sfantul Ignatie Briancianinov ,aveam si eu mereu nedumeriri despre cei buni (cu ghilimele sau nu) dar care sunt de alta credinta.
  ACEASTA CARTE ESTE UNA DE CAPATAI PT A INTELEGE CAT DE FINA ESTE INSELAREA NECURATULUI(“TATAL MINCIUNII”)CHIAR SI PENTRU RUGATORI AFLATI IN ADEVAR !
  Iertare daca am suparat si Doamne ajuta!

  http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sfantul_ignatie_briancianinov-despre_inselare.htm

  Like

 35. Mircea Puşcaşu said, on iunie 7, 2011 at 8:00 pm

  BUCOVINA PROFUNDA si ASCOR Suceava
  organizeaza conferinta

  Ultimul Roman dintre Sfintii Parinti
  Parintele Dumitru STANILOAE

  conferentiaza
  Pr.prof.dr. Florin Grigorescu
  autor al unei teze de doctorat cu titlul
  “Personalitati contemporane: DUMITRU STANILOAE (1903-1993)”

  joi, 9 iunie 2011, ora 17.00
  Sala de conferinte a Arhiepiscopiei
  SUCEAVA

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/06/07/staniloae-ultimul-roman-dintre-sfintii-parinti-conferinta-la-suceava/

  Like

 36. anna said, on decembrie 1, 2011 at 10:19 am

  Eu l-am pictat in biserica pe Arsenie Boca intre Cuviosi iar pr. Antim de la Bistrita mi-a spus ca am gresit deoarece A. B. era eretic. Am trimis atunci o scrisoare catre pr. A. Papacioc si mi-a raspuns ca atat A. B. cat si I. Argatu nu merita a fi socotiti sfinti. ( scrisoarea pr. A. Papacioc o pastrez ). In urma acestui raspuns l-am sters pe Boca din biserica. Pot spune poate a fost si un semn Dumnezeiesc ca in pictura A. B. semana cu un guru, desi pictorii, picteaza excepctional si canonic.Lumina din pictura de la Draganescu seamana a fi budista. In privinta minunilor savarsite de A. B. ramane de cercetat cu ce fel de duh se faceau. Pr. Gheorghe Radauti

  Like

  • Mihai said, on septembrie 13, 2012 at 4:17 pm

   Parintele Arsenie Boca nu merita a fi socotit sfânt? e drept,trebuie sa facem ascultare,nu putem sa numim sfinti pe cei ce Biserica si Sfintele Sinoade nu canonizeaza ca Sfinti. dar,indubitabil, multi au fost Parinti cu viata Sfanta. nu va mai adânciti in mocirla.mai bine va rugati Lui Dumnezeu sa va deschida ochii bine,sa deveniti voi sfinti,prin trairea voastra,decat sa cautati bâjbâind sfinti si sfinte.

   si apropo de aparitia lui francisc intre sfinti,in expunerea Parintelui,de ce nu comentati si atitudinea lui IIsus fata de vamesi si pacatosi cand mergea in casele lor si statea la mesele lor? sa nu ne pripim,oameni buni,sa nu ne pripim.

   Like

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:56 am

    da, e posibil ca asta sa fie cauza acestei neclarități – să lucreze Dumnezeu ca și noi să conștientizăm că avem misiunea de a lumina în jurul nostru prin Hristos, adică de a fi sfinți. nu conștientizează prea mulți acest îndemn la sfințenie al Mântuitorului – fiți voi dar desăvârșiți, precum Tatăl Vostru din Ceruri desăvârșit este!

    Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 2:01 am

   asta nu am știut – că cineva a fost și a întrebat 2 părinți diferiți – din gura a 2 sau 3 martori să se stabilească adevărul.
   dacă părintele antim este unul, părintele arsenie al 2-lea și mai ești tu anna cea care ne-ai adus nouă mărturia ta este stabilit adevărul.
   Nu așa ne-a învățat Hristos ?
   A zis că e eretic doar părintele Antim de la Bistrița totuși – e o diferență față de această atitudine… nu pot fi sigur că părintele Arsenie Papacioc a zis că e eretic… a zis că nu merită să fie socotit sfânt. așa ceva nu e un lucru mărunt totuși.

   Like

 37. george said, on decembrie 1, 2011 at 6:41 pm

  toata pictura sa nu-i in regula; nu are duh ortodox

  Like

 38. citibeg said, on decembrie 5, 2011 at 5:27 pm

  @Aurora
  Nici eu n-aş vrea să iei în nume de rău ce spun, dar sunt contrariat. Trecând peste “haitele de câini care să te sfâşie” (mi se pare exagerată şi teama ta şi faptul că acum consideri ca fiind o minune ceea ce ţi s-a întâmplat, dar poate aşa o fi fost, iertare dacă judec greşit), nu pricep de ce i-ai cerut ajutorul Terezei de Lisieux. De ce tocmai ei ? Se terminaseră sfinţii din calendarul nostru ? Asta chiar n-o pricep.

  Like

 39. citibeg said, on decembrie 5, 2011 at 5:36 pm

  @Lore
  Adicătelea n-a convertit-o pe femeie cât sfântul era în viaţă, nu ? A avut femeia o vedenie cu “sfântul”, nu ? Da, e clar cine era “sfântul” din vedenie care a făcut minunea cu convertirea ca să-l considerăm noi, ortodocşii, “de-al nostru”, cu toate “învăţăturile” lui. Da, terenul e pregătit, poa’ să vină antihristul liniştit: cu “minunile” lui, pe mulţi îi va prosti.

  Like

 40. mwoerl said, on iunie 7, 2012 at 8:26 pm

  Va multumesc pentru acest articol. Am doar recent, în anul trecut, a adăugat foarte mult la puţine cunoştinţe am avut a Bisericii Române. Am fost bucuros să aflu că Biserica românească nu este la fel de “purtat” de ecumenism ca unele din lucrurile pe care le-am citit sugerat. Am un prieten din Buc, care este foarte mult spre deosebire de Par. Arsenie Boca de glorificarea şi lucrări … mai multe care nu sunt. Nu am înţeles cu adevărat obiecţii, dar am început acum.Iconografia, este, din păcate, nu foarte atractiv, în orice sens. Mai degrabă, o parte din ea pare aproape deranjante. Se pare că ar fi dificil să se roage înainte de aceste icoane. Eu nu, desigur, seama că există diferite “stiluri”, angajate în iconografie, dar acest “deranjant” de calitate pare a transcende simpla “stil”. Sper că alin. Arsenie este în primul rând înţeles greşit, aşa cum am dori pentru condamnarea de nimeni! Lucrurile seemigly pro-ecumenice, sunt de interes … eventual, bisericile imaginat “împreună” sunt mult mai “profeţie”, decât ceva care alin. Arsenie dorit. Artricle aici mi-a dat un impuls pentru a investiga mai mult, care este ceea ce face bine scris! Vă mulţumim din nou Doamne ajuta! Michael Woerl

  Like

 41. Irina said, on decembrie 9, 2012 at 9:15 pm

  Erau niste comentarii mai sus in care se spunea ca aureola lui Francis de Assisi este diferita de cea a Sfintilor ortodocsi, si asta ar insemna caderea catolicilor prin sfintenia imaginara. M-am uitat la imaginea din articol cu pictura si nu vad nici o deosebire intre aureole. Poate nu sesizez eu. Poate imi explica careva unde este diferenta. Multumesc!

  Like

 42. Irina said, on decembrie 9, 2012 at 9:33 pm

  Cred ca mai degraba, Dumnezeu a lucrat aici, Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, sa ne aducem aminte de vrajitorul si inchinatorul la idoli Varlaam(parca asa il cheama) din Vechiul Testament. Asta nu inseamna ca acela este sfant acum.Iar aceasta s-a intamplat pentru ravna si sinceritatea ei de a afla adevarul.

  Like

 43. crestinul ortodox said, on decembrie 17, 2012 at 9:39 am

  si Francisc de Assisi …
  am o intrebare catre cei care contesta Pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca , acesti ‘ritori’ ca sunt precum ‘ritori’ din …
  Ce putere aveti voi de a spune de la sine ca pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca este necanonica
  Acest Sfant Parinte A Avut si ARE PUTERE de A alunga demonii , de a vindeca si minuni de a face cu oamenii bolnavi
  Acest Sfant Parinte Are Puterea de a Apara Aceasta Tara de spurcatii de antihristi ce vor a o distruge si a o stapini , Acest pamint numit -ROMANIA
  AVETI voi care aruncati cu piatra Intr-Un SFANT !
  , Aveti voi aceasta Putere ???
  Aveti voi PUTEREA DE de a alunga demonii , de a se face TOATE MINUNILE SAVARSITE DE ACEST SFANT , aveti voi puterea aceasta SMINTITILOR care judecati si aruncati cu mizerii intr-un SFANT ca pentru asta Are se Ne Vada MANIA LUI DUMNEZEU , pentru ca SFINTII SAI , Martirii , MUcenicii care au luptat cu fiara rosie si au varsat Sangele cel Sfant pe Acest pamint sunt batjocoriti si nu sunt CINSTITI ci luati in deradere si sminteala ratacitoare dupa cum vor dracii fara coarne ce se afla protapiti in fruntea bor ..
  FITI VOI SFINTI PRECUM ACESTIA si apoi aruncati cu piatra mizeriei anume in A judeca SFINTII LUI DUMNEZEU , popor indaratnic si hulitor de Cele SFINTE …
  DUMNEZEU ADEVARAT Sa Va LUMINEZE pe Calea Cea Dreapta si Cu LUMINA ca in orbie si intuneric rataciti ,
  amin!

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:38 am

   și eu am fost printre cei care am ajuns pe cale logică la acest cuvânt – pictură necanonica deoarece francisc de asisi nu era ortodox….
   acum îmi pare rău, nu știu dacă era sau nu era ortodox, iar pictura aia nu știu dacă nu a fost modificată de la revoluție
   am prea multe date necunoscute în această problemă

   Like

 44. Val said, on februarie 4, 2013 at 2:38 am

  Am unele nedumeriri. Poate are cineva mila si raspunde unui nepriceput. Din punctul nostru, al Bis. Ortodoxe, a fi catolic echivaleaza cu a fi eretic?. Deci toti catolicii, peste un miliard, sunt eretici?. Deci toate afirmatiile Bis. Catolice care contravin Bis. Ortodoxe sunt neadevarate si eretice?.
  Va multumesc. Domnul sa va ajute.

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:35 am

   #Val
   orice om care nu primește învățătura de credință a sfinților părinți ai Bisericii Ortodoxe este eretic.

   Like

 45. GHEORGHE said, on martie 17, 2013 at 2:21 am

  inca o profetie pe care timpul cred ca o rezolva si arata clar noul papa si-a ales numele inspirat de viata acestui -SFINT- prima afirmatie imediat dupa alegerea sa ca papa adresata celorlalti cardinali electori a fost -DUMNEZEU SA VA IERTE PENTRU CEIA CE ATI FACUT- . ESTE PRIMUL PAPA JESUIT asa cum am auzit intr-un post de radio de prima linie din spania -la cadena ser -reproduc literar , primul papa care a fost sub controlul papei negru si acum ajuns capul bisericii catolice.Stiti la ce se refer la LA INVENTIA ILUMINATILOR DE BAVIERA ,, RAMURA JESUITILOR IN BISERICA CATOLICA ,,PAPA NEGRU DUMNEZEUL ILUMINATILOR in icoana cinei cea de taina nu lipsea IUDA despre care DOMNUL a spus ´´diavol este ´´ si acesta era inconjurat de sfinti de ce nu putea parintele pictar ceva asemanator un diavol in chip de om printre sfintii ´`-nu stiu asa mia venit in minte si asa am scris sint un mare pacatos si DOMNUL NOSTRU ISUS HRISTOS SA MA IERTE!

  Like

 46. Gabriela said, on martie 24, 2013 at 5:29 pm

  De unde se stie ca Francisc este eretic? Stim noi in pustie ce fel de viata a dus el? Nu este intamplator faptul ca Parintele Arsenie l-a pictat impreuna cu Sfintii.

  Liked by 1 person

  • Gabriela said, on martie 24, 2013 at 5:38 pm

   Si poate cele 2 Biserici impreuna inseamna faptul ca se vor uni, dar nu spune nimeni ca este vorba de ecumenism. De unde stim ca nu este vorba de reintoarcerea Bisericii Catolice la Biserica-mama si sa fie “una, apostoleasca si soborniceasca” asa cum a fost inainte de 1054?

   Like

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:29 am

    deocamdată nu au facut nici un pas în direcția lepădării eresului, doar se plimbă de colo colo cu patriarhul mason bartolomeu și continuă pe direcția apostată a lui atenagoras care a ridicat anatemele fără să se fi lepădat eresul filioque și celelalte de către vatican. e o porcărie, o erezie și nu duce la adevăr pe nimeni acest gen de întâlniri.
    spun doar că urmăresc unire … nu se mai spune nimic de trecut, istoria plină de sfinți martiri, jertfa ortodocșilor uciși de vatican de-a lungul secolelor… au apărut și dovezi ca la vatican s-ar fi ascuns o sectă ce distrugea și batjocorea copii, chiar nou-născuți… ce reîntoarcere a bisericii catolice… in brazilia a acceptat casatoria homosexuala – se duc in iad din ce in ce mai tare.

    Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:31 am

   aici așa mă întreb și eu. … chiar nu înțeleg, se știe cu adevărat despre francisc de asisi cine a fost și ce credință a avut ? de ce e acum pictat acolo – dacă a fost pictura inițială sau adăugat după, există și o posibilitate pe care să nu o știm noi – poate că în timpul lui francisc de assisi au revenit mai mulți la ortodoxie de la catolicism printre care și el…

   Like

 47. Daniela said, on martie 29, 2013 at 7:20 pm

  Eu cred ca Parintele Arsenie Boca a pus acolo imaginea Sf Francisc pentru ca a cunoscut mai bine decat noi ca “Ceea ce la oameni este cu neputinta, la Dumnezeu este cu putinta” – acest om Francisc poate chiar sa fie un sfant, pentru ca asa a considerat Dumnezeu. Nu cunosc viata Sf. Francis, dar poate este tocmai motivul pentru care si noul Papa a ales acelasi nume.
  Poate este previziunea parintelui ca noul Papa va lucra in duhul sfantului acestuia…”piatra din capul unghiului lepădată de zidari…” si va schimba ceva in mersul bisericii catolice, si aceasta schimbare va influenta cumva si credinta noastra ortodoxa. Poate ca acesti catolici sunt fiul risipitor, dar noi Ortodoxii sa nu fim fiul cel mare, care chiar daca am ramas acasa langa Tatal, suntem neiubitori de frate, cartitori, nemultumitori, pretentiosi

  Dumnezeu este de o delicatete, finete si profunzime de nedescris…

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:23 am

   #Daniela
   nu cred ce spui, ai descris aici cum lucrează de fapt ecumenismul și cred că așa putem ajunge f. ușor la erezie. Canoanele sfinților sunt date pentru a ne apăra de răutatea eresului, iar pentru a fi sfânt papa francisc trebuie să vină la Ortodoxie. Nu are cum să fie sfânt fără credință dreaptă. ne rugăm pentru el, pentru că suntem fii ai Bisericii, dar nu acceptăm minciuna propovăduită de el.

   Like

 48. mariana said, on mai 6, 2013 at 12:29 am

  Sfantul Francesco a fost un pustnic si a primit stigmatele pentru ca a ales,a cerut suferinta (vezi filmul San Francesco d’assisi).Toti suntem fii lui Dumnezeu si de multe ori El nu se uita la pacatele noastre ci la credinta noastra.Sunt ortodoxa sau mai bine zis, o crestina. Plang mult pentru ca am multe pacate si regret ca abea acum am inteles cat este de usor sa faci voia lui Dumnezeu,trebuie sa iubim neconditionat ceea ce a creat,,…daca iubiti pe cei ce va iubesc ce bine ati facut?”In rugaciunile mele multumesc si tuturor sfintilor,acelor pustnici extraordinari care s-au rugat mereu,zi si noapte si pentru mine pentru ca si eu fac parte din aceasta lume.Suferintele lor ne-au salvat si o vor face si de acum inainte,chiar si dupa plecarea lor din aceasta lume.Cine suntem noi sa judecam o personalitate cum este ARSENIE BOCA?

  Like

 49. Mihail said, on mai 6, 2013 at 1:10 pm

  foarte frumos comentariul ”crestinului ortodox”.
  sa o luam cu inceputul:in Sf Munte,la manastirea Vatopedi,unde am fost de multe ori,chiar daca sunt nevrednic,sunt multi parinti foarte imbunatatiti,printre care si romani.unul din ei(si cine a fost acolo,stie despre cine vorbesc) ne a spus sa ne rugam Parintelui Arsenie,pt ca a fost un om sfant,si tot de acolo ne spuneau sa ne rugam in special sfintilor contemporani noua.NIMENI de acolo nu pune la indoiala sfintenia parintelui.
  2.la Biserica Sf. Elefterie Nou – SF Arsenie a pictat Fecioara cu Pruncul in zeghe in 1959,daca nu gresesc,si abia in 2007,parintele Arsenie a luminat un tanar in legatura cu Pruncul,care se afla in zeghe.nimeni in aproape 50 de ani nu a putut intelege cu adevarat sensul si rostul acestei icoane pictate astfel.
  sunt convins ca si la Draganescu.in legatura cu Francisc de Assisi exista un mister….toti oamenii sunt supusi greselii,dar nu cred ca Dumnezeu l ar fi lasat pe Parintele sa faca asa ceva.inca nu avem noi luminarea necesara sa intelegem cu adevarat pictura parintelui.Din contra,el spunea despre catolici ca sunt capusa din spatele ortodoxiei,si cum putea sa picteze fara rost asa ceva?
  E om Sfant,si a ajuns la toate darurile astea pe care i le a dat Bunul Dumnezeu pentru ca s a sfintit de tanar(tot din Sf munte mi s a spus)
  30.000 de oameni la praznic an de an.lucrul asta spune de fapt totul.

  Like

 50. Niculescu said, on iunie 16, 2013 at 11:02 pm

  Sambata, 15.06.2013 am fost la biserica din Draganescu. Se pare ca Sf. Francisc nu este cel despre care tot vorbeste lumea. D-na de la pangar a fost foarte amabila si ne-a descris toate scenele pictate de Sf. Pr. Arsenie Boca. De la dansa am aflat ca Sf. Francisc reprezinta tot o proorocie a Pr. Arsenie si nu e nimeni altul decat actualul papa. Si inca ceva: parintele a prezis/pictat multe alte intamplari. La 11 Feb 2013 a abdicat papa Benedict, la 11 Martie 2011 a avut loc tragedia de la centrala atomica din Fukushima, la 11 Sept. 2001 atentatele asupra turnurilor gemene iar exemplele cu data de 11 pot continua si cu ajutorul Google.
  Doamne ajuta!

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:15 am

   deci sf. francisc este de fapt papa francisc de acuma…. și de ce e în rândul sfinților ?

   Like

 51. Iordachescu Constantin said, on septembrie 4, 2013 at 2:38 pm

  Pelerinaj la M-rea Prislop, 7-8 septembrie. Vizitam: ALBA IULIA (Catedrala Ortodoxa a Reintregirii Neamului, Catedrala Romano-Catolica unde este mormantul lui Iancu de Hunedoara si Cetatea Medievala care e construita peste vechiul castru roman construit de imparatul Traian), M-rea Rapa Robilor din Aiud unde ne vom inchina la moastele detinutilor politici martirizati in temnita Aiudului (moastele sunt izvoratoare de mir si mireasma, iar untelemnul de la icoana Maicii Domnului este tamaduitor), M-rea Ramet (cazare la pensiunea manastirii), M-rea Prislop (mormantul parintelui Arsenie Boca, participare la Sf. Liturghie) si M-rea Lainici. Contact: Constantin 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com. Cine doreste sa primeasca mesaje cu viitoare pelerinaje, imi poate da un add pe messenger sau un sms cu textul “PELERINAJE si numele d-voastra” http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/08/pelerinaj-la-mormantul-parintelui.html

  Like

 52. […] anti-ecumenist incorigibil, de exemplu, se întreabă: „De ce părintele Arsenie Boca l-a reprezentat [pe Francisc] printre […]

  Like

 53. adym1976 said, on noiembrie 10, 2013 at 7:01 pm

  De ce Arsenie Boca l-a pictat pe Sf. Francisc de Assisi in Biserica de la Draganescu? Simplu … Oamenii spirituali sunt deschisi mental si il lasa pe Dumnezeu sa le vorbeasca, asa cum a facut Arsenie cand l-a pictat pe Francisc de Assisi. Dumnezeu nu este catolic ori ortodox, ci este deasupra acestor dispute sterile. Si Bartolomeu I al Constantinopolului a inteles acest adevar si accepta dialogul cu ceilalti: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/922447_609566925769334_1211403761_o.jpg

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:12 am

   io cred că bartolomeu este eretic, nu a înțeles nici un adevăr spiritual și ecumenismul e cea mai mare erezie a secolului nostru și din istorie

   Like

 54. Constantin said, on noiembrie 25, 2013 at 7:09 pm

  ultimele locuri in Pelerinajul la M-rea Prislop cu ocazia parastasului pr Arsenie Boca. Vom vizita mai multe manastiri deosebite din Oltenia. Programul pelerinajului il gasiti aici: http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/10/pelerinaj-la-parastasul-pr-arsenie-boca.html sau la 0748145015 Constantin Recomandati va rog mai departe.

  Like

 55. Ioan Cristian said, on decembrie 15, 2013 at 11:54 pm

  Fara ecumenism nu exista mantuire.E iubirea de aproapele!Sfintii nu au confesiune!

  Like

  • saccsiv said, on decembrie 16, 2013 at 12:00 am

   Ioan Cristian

   Ratacit esti mai baiete.

   Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:10 am

   sfinții au dat mărturie despre Ortodoxie – adevărata credință în Hristos. nu au confesiune, dar pentru că au trăit Ortodoxia – era însăși viața lor, nu o simplă confesiune.

   Like

 56. Constantin said, on ianuarie 26, 2014 at 4:22 pm

  Organizam un pelerinaj la m-rea Prislop pe 1-2 martie. E un traseu deosebit de frumos! Il gasiti aici: http://icoane-comenzi.blogspot.ro/2014/01/pelerinaj-in-transilvania-la-m-rea.html sau la nr de tel 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com Constantin

  Like

 57. rodica said, on mai 27, 2014 at 2:07 pm

  Din adancul sufletului nu accept cuvinte jignitoare la adresa Pr.Arsenie !Nu poate fi eretic ! Si daca cumva Parintele a gresit ,Bunul Dumnezeu il salveaza in primul rand datorita credinciosilor care il iubesc si se roaga pt.Dansul !

  Like

 58. adrian said, on mai 29, 2014 at 3:53 pm

  Parintele Cleopa spunea ca minunile adevarate se vor cunoaste dupa faptele celui care le face si scopul bun.
  Cine citeste despre viata Parintelui Arsenie Boca si marturii despre el isi poate da seama ca a fost Sfant.
  Doamne ajuta!

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 1:08 am

   deci pînâ în 2014 au continuat să scrie oameni aici … interesant. nu poate nimeni accepta că Părintele Arsenie a fost un eretic.
   Chiar și acei 2 călugări care spuneau că a avut-o pe “Zamfirica” sau Julieta… parcă vorbeau cu o mare durere sufletească …. gândindu-se la valoarea spirituală a omului despre care vorbesc, iar acum cred că e bine să ne rugăm și pentru ei.
   Dacă se va stabili, prin oameni cu îndreptățire , că a fost sfânt – Athos-ul de ex. cred că și acei 2 oameni ne-au pus la treabă și trebuie să ne rugăm pt. ei. Ei au și ei mica lor luptă – au văzut cărți cu vrăjitorie la mânăstirea prislop – li s-a părut exagerat. Ne rugăm și pentru cei care au văzut pictura cu francisc de asisi – li s-a părut și lor exagerat.
   ne rugăm și ptr cei care aveau și au evlavie mare la Sfântul Ardealului și li se pare că acuma ceva nu mai e în siguranță în legătură cu credința lor. Credeți în continuare fraților că Hristos nu vă lasă.

   E o problemă f. importantă asta și cred că e chiar mai importantă decât obama.
   obama nu a făcut minuni adevărate, părintele Arsenie a adus oameni la credință. a vindecat, a scos demoni, acu mai e și argumentul ăla – la Judecată este un loc unde spune Judecătorul Hristos – nu vă cunosc pe voi. iar ei se miră – oare nu în numele Tău am scos demoni, nu în numele Tău am făcut minuni.

   Deci părintele Arsenie este ca ăia sau este sfânt.
   A mărturisit în temnițe credința, a adunat pentru Împărăția Cerurilor nu pentru cele pământești, a fost un suflet nobil cu adevărat, nu a avut fățărnicie în nimic.

   Pur și simplu nu pricepem noi ce a fost în acea pictură și în cărțile cu vrăjitorie de la prislop…
   Dar tare mult m-aș bucura să aflăm cu toții adevărul, să fim liberi.

   Like

 59. valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:39 am

  problema are un răspuns
  Mergem la Athos, la Serafim de Pireu chiar, dacă n-am fost în stare să-i întrebăm pe părintele Iustin sau pe Părintele Arsenie Papacioc. Dacă ei ar fi auzit de eretic pe pictura bisericii ar fi știut ce să răspundă.
  Cred că toți vor răspunde că cel ce pictează un eretic la categoria sfinți este eretic.
  Cine a pictat ereticul între sfinți e întrebarea , nu cumva s-a adăugat după ?
  Mai am una pentru că sunt mulți care nu știu de ce e eretic francisc de assisi – de ce e eretic ?

  Cineva în toată lumea asta trebuie să știe – nu numai la athos, cred că mai este încă și în România sau chiar și în ucraina sau rusia un om care să știe adevărul.

  Nu ne putem închina într-o biserică unde e pictat un eretic pe perete . cine e responsabil de asta ? cine vrea să ducă turma în erezie ??

  Like

  • valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:49 am

   spune deci mai jos cineva că a fost sfânt și francisc de asisi, acesta convertind o bătrânică la ortodoxie, trimițând-o la icoana sfântului. serafim de sarov .

   Deci Sfântul Francisc de Asisi cred că nu a avut parte cu erezia filioque, a marturisit drept si a trait in ortodoxie.

   Daca zice acea doamnă mai jos că Pr. Arsenie nu a greșit nimic, iar mintea noastră pământesc-limitată nu poate înțelege nivelul său înalt, atunci ăsta e adevărul , că ortodoxia de fapt este intactă, nu i s-au încălcat canoanele prin acea pictură, doar că lumea nu știe de fapt adevăratul chip al lui francisc de asisi, care de fapt a trăit în Hristos.

   Doamne Ajută!
   și ca să fim totuși feriți de înșelare trebuie să spunem aceasta unor preoți cu trăirea suficient de înaltă – pe măsura acestei probleme.

   Cred în continuare că tot Athosul trebuie înștiințat și pus la rugăciune pentru a nu cădea în înșelare vreun ucenic din cauza acestui subiect.

   patriarhia e oricum moartă și nu dă 2 bani pe sufletele noastre. Doamne miluiește!

   Like

   • valentin said, on iunie 10, 2014 at 12:55 am

    dar apoi mai spune altă persoană – irina că de fapt este posibil ca acea bătrână să fi fost călăuzită de Dumnezeu să se roage la Sfântul Serafim de Sarov, deci Francisc de Asisi sa nu fie implicat ca o parte pozitiva – adica un sfant ce a ajutat-o sa se converteasca la ortodoxie.

    Doamne Ajută. Eu aș vrea cel mai mult să aflu adevărul , nu să ajung la o concluzie cu orice preț care să mă facă să fiu mai plin de cunoștințe și să par mai teolog.

    Nu vreau decât să mă mântuiesc.

    Like

 60. geanina79 said, on iulie 11, 2014 at 9:38 am

  Îmi pare rău să vad cum ma contraziceti . Eu sunt ortodoxă si Părintele Arsenie este Sfântul meu la care ma rog mereu. Locuiesc in Verona iar fiica mea este catolică. Am avut ocazia sa merg in acest fel la ambele slujbe si pot spune ca bisericile noastre sunt infratite. Este usor sa judeci fara a sti dar a judeca are dreptul doar Bunul Dumnezeu. Merg cu placere la slujbe ortodoxe pentru mine si la slujbe catolice pentru fiica mea. Au si ei sfinti lor cum noi avem pe ai nostri. Toti sau rugat doar bunului Dumnezeu, Domnului Iisus si Sfintei Fecioare. Eu traiesc printre catolici si stiu viata celor mai mari sfinti catolici si îi respect si cred in ei cum cred in sfintii ortodocsi. Biserica ortodoxă ma sfătuit sa merg pe calea Ortodoxiei dar a conduce pe fiica mea in religia catolică ducând-o la slujbele ei si învățând cu ea tot ce tine de biserica catolică. Sfântul Francisc este un mare sfânt catolic. Nu mai blestemati pe Duhul Sfânt căci nu se iartă în veci acest lucru. Prima de a vorbi cititi vietile Sfintilor informativă si apoi oricum trebuie sa tacem asa cum ne sfătuieste părintele Arsenie. Multi prieteni catolici au la iei pe sfinti nostri ortodocsi pt că eu le vorbesc si ei accepta si religia noastra si pe roagă sfintilor nostri pt ca ei cred si in sfinti nostri. Să învățăm să nu mai judecăm pt ca nu suntem vrednici. Fiica mea este catolică si sunt mândră pt că este crestină ca si mine. Are aceleasi 10 porunci de respectat. Fiica mea este crestină ca si San Francesco. Cititi mai mult si nu mai judecati.

  Like

  • saccsiv said, on iulie 11, 2014 at 9:45 am

   geanina79

   Esti ratacita, iar fiica ta este eretica.

   Like

 61. raduiacoboaie said, on august 12, 2014 at 10:55 pm

  Reblogged this on Radu Iacoboaie.

  Like

 62. Muritor said, on august 22, 2014 at 4:00 am

  Saccsiv, rog sa atragi atentia la aceste clipuri despre Pr. Arsenie Boca

  Like

  • saccsiv said, on august 22, 2014 at 6:59 am

   Muritor

   O sa le vizionez.

   Cine vorbeste in primul video?

   Like

   • Muritor said, on august 22, 2014 at 11:36 am

    din cite inteleg, in cea cu inregistrarea audio e doar Parintele Gheorghe Anitulesei, iar in celelalte 3 parti video vorbeste Parintele Gheorghe Anitulesei cu Pr. Antim de la M-rea Bistrita.
    De fapt am scris linkurile la 3 video inregistrari cu titlul “Dovada ca Arsenie Boca a fost inselat”, insa in comentariul de mai sus sint acelasi video din playlistul lui “Ortdox Crestin” de pe youtube. Cred ca e mai bine sa vezi singur aceste video la el pe cont in youtube, odata ce ele nu au aparut in comentariu:https://www.youtube.com/user/OrtodoxSimplu/videos

    Like

 63. George said, on septembrie 5, 2014 at 5:28 pm

  @saccsiv
  Cautam pe net ceva scrieri de Francisc d’Assisi, si am dat peste aceasta scriere a voastra.
  Mi-ar place sa stiu de ce il considerati eretic pe Francisc d’Assisi..

  Like

 64. un pacatos said, on decembrie 11, 2014 at 10:30 pm

  Giovanni (Francisc) s-a nascut in 1181-1182, in Assisi, in pitoreasca provincie Umbria, o localitate din nordul Italiei, ca fiu al lui Pietro di Bernardone, un ambitios negustor de stofe, si al Donnei Monna Pica. Aspiratiile burgheze l-au determinat pe bogatul negustor sa schimbe numele de Giovanni pus de mama in Francesco, pentru ca baiatul sau sa nu poarte numele unui sfant invesmantat in par de camila. Mai…nu-i vorba in pictura aia de Papa Francisc. E adevarat ca e inaintemergatorul lui Antihrist.

  Like

 65. saccsiv said, on iunie 5, 2011 at 4:07 pm

  Francisc

  Asa fudulule. Acum explica tu, de ce l-a pictat?

  Like

 66. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 11:54 am

  MATOIAN

  Adica Francisc sa fie sfant si catolicismul sa nu fie erezie?

  Ratacesti cumplit.

  Like

 67. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 3:55 pm

  MATOIAN

  Vorbesti mult si aiurea.

  Sa simplificam:

  E Francisc sfant?

  Sunt catolicii eretici?

  Like

 68. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 5:06 pm

  MATOIAN

  Deci nu raspunzi, bati campii, asadar vei fi la spam.

  Like

 69. saccsiv said, on iunie 14, 2011 at 6:12 pm

  MATOIAN

  Cat timp m-am ocupat sa te bag la spam, am observat ca ai postat sub o gramada de nume.

  Comentariile tale erau un dezastru si te dadeai ba barbat, ba femeie. Cel mai grav era cand promovai new age si criticai interdictia femeilor de a merge in muntele Athos.

  Adica tu esti Letaal, despre care am mai scris la:

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/05/18/chestiunea-klaus-kenneth-sau-cum-multi-l-ar-primi-bucurosi-de-acum-pe-antihrist-fara-a-mai-fi-nevoie-sa-%E2%80%9Ene-salveze%E2%80%9D-de-foamete-si-razboi/#comment-33916

  Like

 70. Lore said, on octombrie 27, 2011 at 6:16 pm

  cu toate ca intrebarea nu imi era adresata mie, voi incerca sa raspund.
  Ptr ca Francisc de Asissi a fost singurul dintre sfintii catolici care a convertit un om la Ortodoxie.Povestirea este spuse de parintele Arsenie si o gasesti si in scrisorile trimise maicutelor de la Diveevo.
  Era o femeie care se ruga foarte mult pt a primi har si era catolica. Si se ruga foarte mult Sfantului Francisc sa primeasca Har. Sf Francisc de Assisi este catolic.
  Iar intr-o zi, in timpul rugaciuni, a venit Sf. Francisc la ea cu un batranel in dreapta lui, in haina alba si cu spatele putin curbat, si i-a zis:
  “La Biserica lui sa mergi si vei dobandi Harul.”
  Si ea nu stia cine e batranelul. Si se tot intreba cine este.
  Dupa un timp si-a angajat niste muncitori rusi ( ea era din Italia si era bogata) si mergand in camera unuia dintre muncitori a vazut iconita batranelului imbracat in alb la candela .
  L-a intrebat pe slujitor si acela i-a zis ca e Sfantul Serafim de Sarov.
  Astfel, s-a facut ortodoxa si a trimis minunea la manastirea Sf. Serafim.
  Iar Sfantul Fracisc e singurul sfant catolic care a convertit un om la ortodoxie.
  Iar acolo [la Biserica Draganescu / pictata de Parintele Boca] este desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta…

  Fratilor, pictura parintelui era mult mai profunda. Parintele, datorita nivelului spiritual inalt la care ajunsese vedea lucrurile mult mai profund.
  El incerca sa picteze zborul si tacerea.
  Nimic gresit nu a pictat parintele.Doar ca in priceperea noastra limitata tragem concluzii pripite.
  La fel e si cazul cu Sf Sofia si biserica Sf Petru.Ele snt pictate impreuna, intr-un cerc luminos, dar pozitionarea lor nu e nicidecum in rai.
  Asadar, sa fim cu luare aminte!

  Like

 71. Irina said, on decembrie 12, 2012 at 9:48 pm

  Cred ca mai degraba, Dumnezeu a lucrat aici, Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, sa ne aducem aminte de vrajitorul si inchinatorul la idoli Varlaam(parca asa il cheama) din Vechiul Testament. Asta nu inseamna ca acela este sfant acum.Iar aceasta s-a intamplat pentru ravna si sinceritatea ei de a afla adevarul.

  Like

 72. adrian said, on mai 29, 2014 at 8:57 pm

  Am citit ca Parintele Arsenie Boca cand a fost in Sfantul Munte Athos s-a rugat la Maica Domnului sa gaseasca un duhovnic iscusit. Maica Domnului i s-a aratat si l-a dus in varful unui munte greu accesibil, unde a intalnit pe Sfantul Serafim de Sarov, de la care a primit invataturi tinand post negru 40 de zile.

  Like

 73. crestinul ortodox said, on decembrie 17, 2012 at 9:39 am

  si Francisc de Assisi …
  am o intrebare catre cei care contesta Pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca , acesti ‘ritori’ ca sunt precum ‘ritori’ din …
  Ce putere aveti voi de a spune de la sine ca pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca este necanonica
  Acest Sfant Parinte A Avut si ARE PUTERE de A alunga demonii , de a vindeca si minuni de a face cu oamenii bolnavi
  Acest Sfant Parinte Are Puterea de a Apara Aceasta Tara de spurcatii de antihristi ce vor a o distruge si a o stapini , Acest pamint numit -ROMANIA
  AVETI voi care aruncati cu piatra Intr-Un SFANT !
  , Aveti voi aceasta Putere ???
  Aveti voi PUTEREA DE de a alunga demonii , de a se face TOATE MINUNILE SAVARSITE DE ACEST SFANT , aveti voi puterea aceasta SMINTITILOR care judecati si aruncati cu mizerii intr-un SFANT ca pentru asta Are se Ne Vada MANIA LUI DUMNEZEU , pentru ca SFINTII SAI , Martirii , MUcenicii care au luptat cu fiara rosie si au varsat Sangele cel Sfant pe Acest pamint sunt batjocoriti si nu sunt CINSTITI ci luati in deradere si sminteala ratacitoare dupa cum vor dracii fara coarne ce se afla protapiti in fruntea bor ..
  FITI VOI SFINTI PRECUM ACESTIA si apoi aruncati cu piatra mizeriei anume in A judeca SFINTII LUI DUMNEZEU , popor indaratnic si hulitor de Cele SFINTE …
  DUMNEZEU ADEVARAT Sa Va LUMINEZE pe Calea Cea Dreapta si Cu LUMINA ca in orbie si intuneric rataciti ,
  amin!

  Liked by 1 person

 74. anca said, on decembrie 17, 2012 at 2:27 pm

  Dumnezeu isi poate spune voia si prin eretici si pagani, dar asta pentru ca ii iubeste iar in nici intr-un caz ca-i “dispretuieste”…aceste atitudini “superioare”…nu definesc un “sfant”.

  Like

 75. Mihai Vasile said, on mai 17, 2014 at 10:29 pm

  Mulți Imi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne au nu în numele Tău am prorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? Și atunci voi mărturisi lor : Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea (Mt.7,21-23).

  Like


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,125 other followers

%d bloggers like this: