SACCSIV – blog ortodox

Consilier al președintelui Ucrainei despre uciderea civililor de pe plaja din Sevastopol: În Crimeea nu pot fi zone turistice. Crimeea este un teritoriu străin ocupat de Rusia, unde au loc operațiuni militare. Sunt ocupanți civili

Posted in PLAJA, razboi, RUSIA, Ucraina by saccsiv on iunie 28, 2024

Zilele trecute s-a intamplat asta pe o plaja din Sevastopol (Crimeea):

https://vk.com/video-191043021_456240637

Este vorba despre celebra munitie cu dispersie, despre care am mai scris:

Colin Kahl, subsecretarul american al apărării, declară că victoria Rusiei este mai rea decât uciderea civililor cu munițiile cu dispersie trimise Ucrainei de către SUA

Iata si raspunsul Kievului, conform https://unn.ua/en/news/crimea-is-an-occupied-territory-where-fighting-is-taking-place-the-op-commented-on-the-explosions-in-sevastopol

‘Crimeea este un teritoriu ocupat unde se duc lupte’: a comentat un consilier prezidențial ucrainean despre exploziile din Sevastopol

De Volodymyr Omelchenko, 24 Iunie 2024, UNN

Potrivit unui consilier al președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, Crimeea este un teritoriu ocupat în care operațiuni militare și un război la scară largă sunt în desfășurare, unde nu există ‘plaje’ sau ‘zone turistice’, deoarece Federația Rusă a transformat peninsula într-o mare tabără militară și într-un depozit cu sute de echipamente militare.

Crimeea este cu certitudine un teritoriu ocupat de Rusia, unde luptele sunt constante, așa că nu ar trebui să existe ‘plaje’ sau ‘zone turistice’ în peninsulă. Acest lucru a fost declarat de către consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, informează UNN.

Detalii

Potrivit lui Podolyak, în Crimeea nu pot exista ‘plaje’ sau ‘zone turistice’ și alte privilegii ale ‘vieții pașnice’.

„În Crimeea, nu sunt și nici nu pot fi ‘plaje’, ‘zone turistice’ și alte semne închipuite ale unei ‘vieți pașnice’. Crimeea este cu siguranță un teritoriu străin ocupat de Rusia, unde au loc operațiuni militare, unde se desfășoară un război în toată regula. Același război pe care Rusia l-a declanșat doar în scopuri genocidale și agresive – explică consilierul șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei.”

El a remarcat că Rusia a transformat Crimeea într-o mare tabără militară și într-un depozit cu sute de ținte militare directe.

„Rușii încearcă cu cinism să deghizeze (obiective militare – n.r.) și să le acopere cu proprii civili. Care, la rândul lor, sunt ocupanți civili (цив) – rezumă Mikhail Podolyak.”

Memento

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că, în Crimeea ocupată temporar, rușii amplasează probabil în mod intenționat instalații militare în apropierea zonelor civile, pentru a descuraja atacurile ucrainene.

 

Comentariu saccsiv:

Referitor la „analistii” de la Institutul pentru Studiul Războiului:

Cateva cuvinde despre „Institutul Pentru Studierea Razboiului”, de unde ia lumina presa din vest, inclusiv cea din Romania

 

Video: Cutremur de 7,2 grade, 28 km adancime, in Peru

Posted in cutremur, Peru, USGS by saccsiv on iunie 28, 2024
Tagged with: , , ,

Fostul Episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu (Corneliu Onilă), condamnat la 8 ani de închisoare. Arhimandritul Sebastian Jitaru la 15 ani

Foto: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/se-reia-ancheta-in-cazul-fostului-episcop-de-husi-corneliu-onila-acuzat-de-abuz-sexual-asupra-unui-elevi-de-seminar.html

Va mai amintiti?

2006

VIDEO – Avocata MARIA VASII: „Acest Corneliu M-A BLESTEMAT pentru că l-am apărat pe părintele Daniel de la TANACU și pe măicuțe”

Februarie 2011

La propunerea Episcopului Husilor, in sedinta de lucru din 17 februarie 2011, Sfantul Sinod a hotarat:

Interzicerea citirii in biserici a Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare la inceput de an…

Iata si o reactie venita la scurta vreme:

Prof. Pr. MIHAI VALICA motiveaza indemnul sau la citirea MOLIFTELOR SFANTULUI VASILE CEL MARE in ziua de 1 ianuarie

A urmat:

Iulie 2017

E sau nu e homosexual Episcopul Husilor? Ce ne tot ameteste Patriarhia si Episcopia Husilor?

Iulie 2017

Patriarhia Romana CONFIRMA ca Episcopul Husilor APARE IN FILMARE facand SEX ORAL altui barbat / „Îl vom sfătui să se retragă“

Iulie 2017

Episcopul Husilor vrea sa-i traga si pe altii dupa el?

August 2019

Dosarul fostului episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost redeschis

Iunie 2024

Sursa: https://stiriest.ro/2024/06/27/ultima-ora-fostul-episcop-corneliu-onila-condamnat-la-8-ani-de-inchisoare-arhimandritul-jitaru-a-primit-15-ani/

Acuzat că a agresat sexual și a violat ani în șir minori, fostul episcop de Huşi a fost condamnat la închisoare cu executare. Judecătorii Tribunalului Galați l-au condamnat pe Onilă la 8 ani de închisoare pentru viol. Arhimandritul Sebastian Jitaru a primit 15 ani.

Corneliu Onilă este judecat pentru abuzuri sexuale împotriva elevilor de la seminarul teologic

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația procurorilor în dosarul în care fostul episcop al Hușilor a fost trimis în judecată pentru viol și agresiune sexuală, și au dispus începerea cercetării judecătorești. Decizia Curții Supreme vine după ce instanța de fond, Curtea de Apel Galați, a dispus restituirea dosarului la parchet pentru refacerea urmăririi penale, anulând o parte din probe. Bucuria fostului Preasfințit nu a durat însă prea mult.  Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procesul poate să înceapă, excepțiile invocate de fostul arhiereu și admise de instanța de fond nefiind întemeiate.

Vă reamintim că magitrații Curții de Apel Galați au dispus inițial restituirea dosarului la Parchetul Curții de Apel Iași în vederea refacerii urmăririi penale.

Dosarul în care Cornel Bârlădeanu, pe numele său de mirean Corneliu Onilă,  este judecat pentru viol și agresiune sexuală, ambele în formă continuată, a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și trimis spre judecată instanței din Iași.

Fostul episcop a obținut strămutarea la Galați, după ce a invocat presiunea mediatică. În fața instanței din Galați, Onilă a ridicat excepții, solicitând anularea mai multor probe. Și a avut câștig de cauză. Judecătorii gălățeni au apreciat că rechizitoriul nu a fost întocmit regulamentar, iar procurorii nu au remediat deficiențele în termenul de cinci zile stabilit de instanță. În plus, instanța a anulat mai multe probe din dosar: capturi telefonice, expertizele psihologice în cazul victimelor, precum și declarația unui martor.

Odată cu decizia definitivă pronunțată de Curtea Supremă, dosarul s-a întors la Curtea de Apel Galați pentru începerea cercetării judectorești.

Ulterior, în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliști, ancheta a fost extinsă și în cazul episcopului retras de la Huși. Presa a publicat investigații despre Cornel  Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate.

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi agresiune sexuală. Este pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un înalt ierarh este trimis în judecată pentru astfel de fapte.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au finalizat ancheta în dosarul privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Huşi, iar pe 21 decembrie, au dispus trimiterea în judecată a fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu (Cornel Onilă pe numele său de mirean), şi a fostului arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru. Au fost identificate trei victimei, foşti elevi seminarişti, care pentru abuzurile repetate suferite solicită 500.000 de euro daune morale

Potrivit jurnaliştilor, Corneliu Bârlădeanu este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi. Fostul arhimandrit Jitaru este acuzat că l-a violat la rândul său pe acelaşi elev abuzat şi de Preasfinţitul Corneliu, precum şi alţi doi seminarişti. Pe unul  dintre elevi, Jitaru l-ar fi abuzat sexual de cel puţin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori şi de două ori pe săptămână.

 

Mass-media ne transmite ca democrații sunt disperați după performanța catastrofală a lui Joe Biden în dezbaterea cu Trump: „We are f***ed”

Posted in alegeri, CNN, DONALD TRUMP, JOE BIDEN, SUA by saccsiv on iunie 28, 2024

Spot media: Democrații sunt disperați după performanța catastrofală a lui Joe Biden în dezbaterea cu Trump: „We are f***ed”

Democrații sunt disperați de performanța catastrofală a preşedintelui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump.

Se vorbeşte în culise dacă ar trebui să rămână candidatul partidului la prezidenţialele din toamnă.

Joe Biden și Donald Trump s-au confruntat joi seara, la CNN, în prima dezbatere directă a campaniei electorale americane.

Biden a apărut răguşit, s-a poticnit în discurs şi uneori a rămas cu gura deschisă, uitându-se în zare. Se vedea că se luptă să-şi adune gândurile şi să-şi termine frazele. În plus, a cedat teren pe probleme precum avortul unde democrații au un real avantaj, scrie CNN.

La începutul dezbaterii, Biden a făcut o pauză în timp ce prezenta un punct de vedere despre Medicare şi reforma fiscală şi a părut să-şi piardă şirul gândurilor.

Iar Trump a profitat şi l-a atacat pentru incoerenţă: „Chiar nu ştiu ce a spus la sfârşitul frazei. Cred că nici el nu ştie ce a spus”.

Prestaţia preşedintelui Biden a provocat panică în tabăra democrată. Se vorbeşte chiar de retragerea lui din cursa prezidenţială.

„Este vorba de strategi ai partidului, de oficiali aleşi, de persoane care strâng fonduri şi care discută despre performanţa preşedintelui, pe care o consideră lamentabilă”, precizează jurnaliştii CNN.

Un strateg democrat care a lucrat la campania lui Biden din 2020 a numit prestaţia lui Biden un „dezastru”.

Biden arată și sună groaznic. Este incoerent”, a spus pentru sursa citată un democrat care a petrecut timp lucrând în administrația Biden. „Oribil”, a adăugat un alt democrat.

„Suntem terminaţi” (în original We are f***ed), a spus simplu un democrat cu experienţa multor campanii electorale.

Întrebarea care se profila pe măsură ce dezbaterea se apropia de final a fost aproape existențială: Ar trebui altcineva să candideze? „Este greu să argumentăm că Biden ar trebui să fie nominalizatul nostru”, a spus pentru CNN un democrat care a lucrat la campanii electorale de toate nivelurile de peste un deceniu.

Această dezbatere a fost istorică din multe motive, inclusiv pentru că are loc înainte ca Biden şi Trump să fie nominalizaţi oficial la convențiile partidelor.

Convenția Națională Democrată va avea loc pe 19 august la Chicago.

Niciun concurent serios nu s-a prezentat pentru a candida împotriva lui Biden și, în acest moment al campaniei, Biden ar trebui să se retragă dacă democrații ar alege un alt candidat. Greu de crezut.

 

Antena 3 CNN: Panică și disperare în Partidul Democrat după prestația lui Joe Biden la dezbaterea CNN cu Trump. ”Suntem terminați”. Va fi Biden înlocuit?

După ce s-a încheiat dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden organizată de CNN la sediul din Atlanta, un val de reacții a lovit politica americană, euforice în tabăra republicană și disperate în cea a democraților. Prestația președintelui Biden i-a îngrijorat pe democrați, care se tem că acesta nu poate face față alegerilor și încă unui mandat. Jurnaliștii de la CNN relatează că democrații au încercat inițial să-l scuze pe Biden pentru felul în care s-a prezentat la dezbatere prin faptul că ”este răcit”, dar apoi au început să ia în calcul și varianta schimbării lui Biden din poziția de candidat. Dezbaterea de vineri noaptea a avut loc înainte de Convențiile celor două partide, deci, teoretic, Biden nu este încă validat drept candidat oficial pentru alegerile din 5 noiembrie.

Comentatorul politic CNN Van Jones, care a fost un consilier special al lui Barack Obama, a declarat că performanța președintelui Joe Biden de joi a fost „dureroasă”.

„Îl iubesc pe Joe Biden. Am lucrat pentru Joe Biden. Nu s-a descurcat deloc bine”, a spus Jones.

„Este un om bun. Își iubește țara. Face tot ce poate. Dar a avut un test de dat în seara asta pentru a reda încrederea țării și partidului. Și nu a reușit să facă asta”, a continuat Jones.

Acesta a avansat varianta înlocuirii lui Biden înainte de Convenția democraților.

„Suntem încă departe de convenția noastră și este timp pentru acest partid să găsească o altă cale de urmat dacă ne va permite să facem asta”, a spus Jones.

„Nu de asta aveam nevoie de la Joe Biden și este dureros personal pentru mulți oameni. Nu este doar panică, este durerea a ceea ce am văzut în seara asta”, a adăugat el.

Biden a apărut pe scena din campusul CNN cu o voce stinsă, cu gura deschisă și privire holbată. S-a luptat să își ducă gândurile la capăt la anumite puncte și a cedat teren pe probleme precum avortul în care democrații au de obicei avantaj.

Democraților le-a luat doar câteva minute să realizeze cât de rea devenea situația.

„Biden arată și sună groaznic. Este incoerent”, a spus un democrat care a lucrat în administrația Biden, citat de CNN. 

„Oribil”, a spus un alt agent democrat.. Un altul a spus simplu: „Suntem terminați!”.

Întrebarea care se profila pe măsură ce dezbaterea s-a încheiat a fost aproape existențială: Ar trebui altcineva să fie candidat?

„Este greu să argumentăm că Biden ar trebui să fie nominalizatul nostru”, a spus un oficial care a lucrat la campanii la toate nivelurile de peste un deceniu. Convenția Democrată va avea loc în 19 august, la Chicago.

Democrații și-au petrecut o mare parte din ultimul an vorbind despre șansele lui Biden de a-l învinge pe Trump într-un scrutin și mulți consideră că momentul va decide însăși supraviețuirea democrației americane. Dar Biden însuși era hotărât să fie cel care să-l înfrunte pe Trump, la un moment dat chiar spunând direct: „Dacă Trump nu candida, nu sunt sigur că aș candida”.

Niciun concurent democrat serios nu s-a prezentat pentru a candida împotriva lui Biden, iar în acest moment al campaniei el ar trebui să decidă să se retragă dacă democrații ar alege un alt candidat. Dacă Biden s-ar retrage, nominalizarea democrată s-ar decide pe teren.

În schimb, republicanii jubilează.  Co-managerii de campanie ai lui Trump, Susie Wiles și Chris LaCivita, au declarat victoria înainte ca fostul președinte Donald Trump și președintele Joe Biden să fi susținut argumentele de încheiere la dezbaterea prezidențială CNN și au argumentat că Biden „a arătat exact de ce merită să fie concediat”.

„În această seară, președintele Trump a oferit cea mai mare performanță de dezbatere și victorie din istorie celei mai mari audiențe de alegători din istorie”, au spus Wiles și LaCivita într-un comunicat de presă.

Ei au argumentat: „Pe de altă parte, Joe Biden a arătat exact de ce merită să fie concediat. În ciuda faptului că și-a luat o vacanță de o săptămână la Camp David pentru a se pregăti pentru dezbatere, Biden nu a putut să-și apere situația dezastruoasă în materie de economie și de graniță.”

La 1 iulie 2005 leului românesc i se tăiau ultimele 4 zerouri, ca să pară greu

Posted in Romania by saccsiv on iunie 28, 2024

Iata ce putem citi la Au trecut 10 ani de la denominare. Vorbim în milioane şi în RON, un articol din 2015, de pe Economica.net:

Acum zece ani, la data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, a fost denominată astfel încât 10.000 de lei s-au transformat într-un leu. „Leul greu” i-a zis banca emitentă atunci, într-un exerciţiu de imagine cu scopuri anti-inflaţioniste, „leul nou” i s-a zis apoi oficial, simbolul monedei noastre naţionale RON – însemnând chiar Romanian New Leu.

După ce Banca Naţională a Romaniei şoca prin introducerea bancnotei greu de falsificat făcută din plastic, în 2000, prima după banca Australiei, în 2005 venea un nou eveniment pentru leu – denominarea, tăierea a patru zerouri din coada leului.

Momentul a fost întâmpinat cu multă emoţie în societate. Cea mai vizibilă a fost lupta dintre preşedintele de la acea dată, Traian Băsescu, şi premierul de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în faţa bancomatului pentru scoaterea primilor lei grei din istorie.

În acele zile emoţiile erau într-adevăr mari. Dovadă stă ce scria pe flux în ziua lansării noului leu agenţia naţională de presă Agerpres, pe atunci Rompres:

Dacă vestitul erou grec Heracles, neîntrecut în forţă şi vitejie, cel mai tare muritor al grecilor, îşi începea seria celor 12 isprăvi sugrumând leul din Nemea, puiul românesc al „leului greu” va fi prins în mâinile sale protectoare, asemenea unei moaşe, de cel mai tare muritor al acestor meleaguri: preşedintele Traian Băsescu.
Momentul fericit al „delivrării” se va săvârşi în intervalul de cumpănă dintre 30 iunie şi 1 iulie a.c., iar rolul pântecelui roditor îl va îndeplini un bancomat al BRD din Piaţa Victoriei. Pentru Heraclesera era prima dintre munci şi mai urmau alte 11. Pentru Traian Băsescu este finalul primei jumătăţi de an din mandat şi mai urmează alte nouă„. (ROMPRES)

BNR făcea această mişcare pentru uşurarea tranzacţiilor, care conţineau deja foarte multe zerouri, adunate din anii ’90 marcaţi de o inflaţie galopantă. Bancarizarea României nu mai suporta leul comunist.

Inflaţiile de trei cifre de până în 1998, urmate de cele de două cifre, care s-au terminat abia în 2005, au impus denominarea. Care este este procedeul prin care se reduce valoarea nominală a unor însemne monetare. Procedeul este numit popular și „tăierea zerourilor”. Acest lucru se practică atunci când sumele de bani devin foarte mari în valoare absolută, datorită inflației. Leii vechi au avut putere circulatorie pâna la data de 31 decembrie 2006.

Noua serie de bancnote mergea, ca şi astăzi, de la un leu (fosta 10.000 de lei) până la 500 de lei, bancnotă nouă introdusă alături de cea de 200 de lei.

Dimensiunile noilor bancnote sunt identice cu cele ale bancnotelor euro. Monedele metalice au aceeaşi compoziţie ca monedele euro, însă au dimensiuni şi greutăţi diferite de acestea.

Problemele de comunicare stau încă în mijlocul populaţiei

Pentru că BNR a ales să nu schimbe culorile şi ilustraţiile noilor bancnote, nu a exitstat confuzie în ce priveşte valoarea lor. Şi de aceea nici nu a existat un efect inflaţionist al denominării. Preţul social plătit a fost foarte mic, anume o oarecare deficienţă de comunicare. Pentru că şi azi, la 10 ani după denominare, o parte din populaţie încă vorbeşte în lei vechi, iar la nivel de firme se discută în RON.

„Această realitate vine din schimbarea de reper, pe piața bancară internațională, din ROL (Romanian leu), înainte de denominare, în RON (Romanian New leu). Deși era o prescurtare specifică lumii bancare internaționale, cum majoritatea băncilor românești sunt cu capital internațional, expresia a ieșit din bănci prin clienții lor și s-a răspândit chiar și în limbajul colocvial. Vă recomand să spuneți «lei» de câte ori aveți ocazia. Avem un nume foarte interesant pentru vechea noastră monedă națională și e păcat că nu îl utilizăm”, a explicat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR pentru Gazeta de Sud.

Despre folosirea „milioanelor” în vorbirea curentă, reprezentantul BNR a spus că „Și în Europa, la mai bine de zece ani de la adoptarea euro, încă se mai vorbește în monede naționale. Asta se întâmplă, în general, în cazul persoanelor care nu sunt extrem de prezente în tranzacții monetare, așa că și-au setat obiceiurile în funcție de perioadele lor mai active. Nu veți vedea niciodată tineri care să vorbească în lei vechi”.

Cum s-a ajuns în anii ’90 la leul de astăzi

Emiterea primei monede post-decembriste. Valoarea era de 10 lei şi circula în paralel cu banii comunişti.

Din cauza inflaţiei, BNR emite prima bancnotă nouă, de 500 de lei, care circula în paralel cu banii comunişti (1991)

Apariţia bancnotei de 1.000 de lei (1992)

Apariţia bancnotei de 5.000 de lei (1993)

Apariţia bancnotei de 10.000 de lei. Leul de astăzi (1994)