SACCSIV – blog ortodox

OPINIE: Adevăratul motiv din spatele construirii ‘portului’ american din Gaza

Posted in GAZA, ISRAEL, PALESTINA, palestinieni, SUA by saccsiv on martie 29, 2024

Global Research: The Real Reason Behind the US ‘Port’ in Gaza

Adevăratul motiv din spatele construirii ‘portului’ american din Gaza

Scopul SUA nu este, desigur, de a oferi ajutor umanitar, la urma urmei, cine construiește un întreg port doar pentru un efort pe termen scurt?

De Tom Fowdy, 17 Martie 2024, Global Research

15 Martie 2024, Al Mayadeen English

Grafică realizată de Hady Dbouk, de la AME

Recent, președintele american Joe Biden a anunțat că forțele americane vor lua inițiativa de a construi un port ‘temporar’ în Fâșia Gaza. Potrivit Casei Albe, acest port va avea rolul de a livra ajutoare umanitare populației asediate și bombardate din Fâșia Gaza, din care se estimează că aproximativ 30.000 de persoane au murit pe fondul invaziei necruțătoare a ‘Israelului’. Deși, desigur, scopul unui astfel de port distrage atenția de la realitatea că ‘Tel Aviv’ a supus întotdeauna regiunea unei blocade navale, nu ar trebui să credem că America ar merge atât de departe încât să construiască o astfel de infrastructură doar din pură bunăvoință. Mai degrabă, există o altă agendă în joc.

Oferind ‘Israelului’ sprijin necondiționat pentru a invada și ocupa efectiv întreaga Fâșie Gaza, în ciuda a ceea ce pot spune oficialii, Statele Unite au urmărit de mult timp ocazia de a oferi ‘Tel Avivului’ controlul asupra resurselor offshore de gaze naturale, care, prin drepturi legale, aparțin statului palestinian. Această zonă, cunoscută sub numele de ‘The Gaza Marine’, găzduiește 1 trilion de metri cubi de resurse de gaze naturale. Deși a fost descoperită în anul 2000, ‘Israelul’ nu a permis niciodată Autorității Palestiniene să aibă acces la această resursă și, de asemenea, Fâșia Gaza a fost mult timp sub o blocadă maritimă și economică eficientă, care a împiedicat dezvoltarea acesteia în afara controlului israelian.

Anumite evenimente mondiale din ultimii doi ani au amplificat considerabil valoarea strategică a gazelor naturale. Și anume, războiul din Ucraina a determinat țările occidentale să caute resurse energetice alternative pentru a reduce dependența de Moscova, în special cele controlate de țări ‘prietene’ care completează obiectivele strategice ale Statelor Unite. În acest scop, a crescut interesul politic mai larg față de Gaza Marine, iar în iunie 2023, guvernul ‘Israelului’ a decis să ‘aprobe’ noțiunea de dezvoltare a acesteia în cooperare cu autoritățile palestiniene, ceea ce, potrivit Hamas, a dat de asemenea Fâșiei Gaza ‘drepturi asupra acesteia’.

Cu toate acestea, izbucnirea războiului israelian în Gaza a dus în mod clar la o schimbare de plan. Cu ocazia acestei întâmplări, Benjamin Netanyahu a luat decizia politică de a invada cu scopul de a ocupa în totalitate Fâșia Gaza, făcând cacealmaua în privința liniilor roșii occidentale și afirmând efectiv controlul politic al acesteia după aceea, ceea ce este codificat ca ‘fiind sub controlul deplin al securității Israelului’. Acest lucru înseamnă, prin extensie, că ‘Israelul’ va obține, de asemenea, controlul deplin asupra economiei și resurselor Fâșiei și, prin urmare, nu va trebui să trateze sistemul instituit în Fâșie ca pe o co-parte în orice negocieri pentru a utiliza resursele sale de gaze naturale în consecință. La urma urmei, autoritatea palestiniană din Cisiordania se află pe un teritoriu fără ieșire la mare și nu are nicio pârghie pentru a controla resursele de gaze naturale care, din punct de vedere legal, le aparțin.

Având în vedere acest lucru, pare suspect faptul că Statele Unite ar trebui să decidă să construiască de data aceasta un port ‘umanitar temporar’ în Gaza. Desigur, scopul nu este de a livra ajutor umanitar, la urma urmei, cine construiește un port întreg doar pentru un efort pe termen scurt? În plus, o astfel de promisiune de ajutor maritim face cu adevărat o diferență semnificativă atunci când SUA continuă să aprobe și să permită bombardamentele israeliene nediscriminatorii asupra teritoriului? Mai degrabă, adevăratul obiectiv pe termen lung este acela de a ajuta la pregătirea strategică a Fâșiei pentru ceea ce ei prevăd deja a fi următoarea etapă a ocupației militare israeliene complete, o premisă căreia administrația Biden și alții au pretins că se opun, dar nu au făcut niciodată nimic în acest sens.

După cum a declarat Hisham Khreisat, un expert iordanian în afaceri militare și strategice pentru agenția turcă Anadolu, există ‘obiective ascunse’ în spatele construcției unui astfel de port și că este vorba de o ‘fațadă umanitară care ascunde migrația voluntară către Europa’. Cu alte cuvinte, acesta va fi folosit pentru a permite ‘deplasarea locuitorilor din Gaza și fuga lor în Europa’. În plus, acesta va permite de asemenea ‘Israelului’ să controleze fiecare punct de intrare în Fâșie, iar el notează, la rândul său, că ‘Israelul’ va închide, în cele din urmă, punctul de trecere Rafah cu Egiptul atunci când va invada orașul, oferindu-i astfel un control de 100% asupra frontierelor din Gaza, ceea ce este esențial pentru a pune capăt suveranității palestiniene.

La nivel intern, este de asemenea o manevră de relații publice pentru a permite administrației Biden să dea impresia că face ceva pentru a devia unele critici, permițându-i lui Netanyahu să continue să împingă spre sud și să invadeze Rafah și, astfel, să își continue planurile, fără opoziție. Prin urmare, în timp ce este prezentat lumii ca un act de bunăvoință umanitară, în realitate, construcția acestui ‘port temporar’ face parte dintr-o strategie mai amplă susținută de SUA pentru a pune capăt efectiv suveranității palestiniene asupra Fâșiei Gaza, pentru a crea o nouă ieșire pentru fluxurile de refugiați și pentru a deschide calea pentru ca ‘Israelul’ să pună mâna pe resursele de gaze naturale ale acesteia în acest proces, completând politicile de concurență energetică ale SUA cu Rusia. Este un caz clasic de ‘a da cu o mână și a lua cu cealaltă’. Portul urmează să fie un activ eficient în ceea ce va deveni ocupația israeliană completă a Fâșiei Gaza.

*

Tom Fowdy este un jurnalist, editorialist și analist politic britanic, specializat în subiecte legate de Asia. El locuiește în Coreea de Sud.

Tagged with: ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on martie 29, 2024 at 2:07 pm

    Se deschide un nou front al războiului global: Navele de război rusești intră în Marea Roșie în timp ce acolo patrulează deja coaliția condusă de SUA
    https://m.ziuanews.ro/externe/se-deschide-un-nou-front-al-r-zboiului-global-navele-de-r-zboi-ruse-ti-intr-n-marea-ro-ie-n-timp-ce-acolo-patruleaz-deja-coali-ia-condus-de-sua-1581821

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.