SACCSIV – blog ortodox

In Romania casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila. CONSIDERATI CA ESTE CORECT?

Biserica Ortodoxă a Greciei recunoaște doar Sfânta Taină a căsătoriei creștine și respinge căsătoria civilă, indiferent de sexul partenerilor.

Cititi va rog mai multe la:

Guvernul grec refuză organizarea unui referendum pe tema legalizării căsătoriilor homosexuale și a adopției de către cuplurile homosexuale. Nou comunicat al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Poziția Sfântului Sinod va fi anunțată în toate bisericile duminică, 4 februarie 2024

Cum e in Romania?

Articolul 48 din Constitutie precizeaza:

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi (casatoria civila, n.n.), pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.
(2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.
(3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

Asadar, “Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă”. Asa scrie, insa asa este si corect? De cand e treaba asta?

Iata ce explica acum cativa ani Florin Stuparu:

Cuza a „secularizat” nu numai mănăstirile şi averile lor, Biserica şi aşezămintele ei, ci întreaga viaţă a Românilor. Aşa, într-o nenorocită zi de 1 aprilie a anului 1864, „Cuza a promulgat Legea comunală, iar la 4 decembrie Codicele civil. Prin art. 92 al Legii comunale, s-a luat Bisericii sarcina de a întocmi actele de stare civilă – naştere, căsătorie, deces – pe care o avusese pînă la acea dată, şi s-a trecut în seama primarilor comunali, care astfel au devenit şi «ofiţeri ai stării civile»” (ŞER). Cu alte cuvinte, comisarii Antihristului au ridicat preotului vrednicia de păstor al enoriaşilor săi, aceasta trecînd asupra lu’ dom’ primar guvernamental şi a cetei sale de tîlhari întărîtaţi prin telegraf de la „centru”. A fost o nenorocire mai mare decît oricare alta de pînă atunci, căci din acea clipă Ortodoxia a încetat să mai aibă vreo putere în rînduirea vieţii obşteşti şi norodul a început să nu mai trăiască de loc creştineşte.

Şi, pentru ca lucrarea să fie temeinică, poliţaiul de la Ruginoasa a mai puşcat nişte porunci europene, care ne-au povîrnit de-a binelea în rîpa vieţuirii nu doar păgîneşti, ci şi umanist-antihristice. Astfel, a legiuit incestul, curvia şi prea-curvia „cu acte în regulă”: „Între prevederile noului Cod civil figurau şi unele în care erau «atinse şi cestiuni din rezortul bisericesc». În art. 144, de pildă, neţinîndu-se seama de deciziile unora din canoane, care îngăduie căsătoria numai după a şaptea spiţă de înrudire, s-a legiferat că «în linie colaterală căsătoria este oprită numai pînă la a patra spiţă inclusiv»; iar în art. 151, în care se vorbeşte de «celebrarea» căsătoriei civile, s-a omis cu totul de a se mai prevedea pentru cei ce au convenit şă-şi ducă restul vieţii împreună şi a obligaţia de a «celebra» şi Taina cununiei în cadrul Bisericii. De asemenea, în art. 216 s-a decretat că «despărţirile căsniceşti – divorţurile – nu se vor putea face decît numai la tribunalul civil al districtului în care soţii îşi au domiciliul», deşi pînă în acest an ele se judecaseră numai la tribunalele bisericeşti. Aceasta, pe de o parte a dus la desfiinţarea acestora din urmă, iar pe de alta, la trecerea tuturor dosarelor căsniceşti al tribunalele civile judeţene. În sfîrşit, el a dus şi la pronunţarea despărţirii numai înaintea tribunalelor civile, «fără ca Biserica să mai fie încunoştiinţată de aceasta»” (ŞER).

Cititi va rog mai multe la:

Florin Stuparu: ALEXANDRU IOAN CUZA – unealta a masoneriei, luptator impotriva Ortodoxiei, stricator de neam, cel ce s-a straduit sa puna bazele unui stat antihristic / A vrut sa introduca in tara calendarul gregorian

De fapt, de la Revolutia Franceza ni se trage. Si a fost, evident, intai implementata in Franta, unde, conform articolelor organice (nr. 54), adaugate la concordatul din 1801:

„Preotii nu vor da binecuvantarea nuptiala decat acelora care vor justifica contractarea casatoriei inaintea oficialului civil.”

Pentru preotii care nu respectau reglementarile civile cu privire la obligativitatea casatoriei civile inaintea celei religioase, Codul penal din 1810 s-a aratat foarte sever atat pentru sotii care acceptau casatoria religioasa fara incheierea celei civile, cat si pentru preoti. Se prevedeau amenzi, iar pentru cei ce recidivau erau prevazute chiar pedepse privative de libertate (cf. art. 200), pentru prima recidiva inchisoarea era de la doi la cinci ani, iar pentru a doua recidiva inchisoare de la zece la douazeci de ani.

Ati inteles acum de ce papausarii au procedat astfel?

Fratilor, la Judecata degeaba ne vom prezenta cu hartoaga civila. Daca nu suntem casatoriti la Biserica, tot curvari se cheama ca suntem. Unii poate vor zice ca nu-i mare scofala pentru crestini, caci dupa civila, merg si la Biserica. Dar daca, de exemplu, sunteti anti cip, deci veti refuza noul buletin, cum ca veti mai casatori civil? Iar fara hartoaga aia, cum o veti mai face la Biserica, daca este interzis?

Si apoi, cine ne garanteaza ca mai traim intre momentul casatoriei civile si Sfanta Taina a casatoriei crestine? Si astfel riscam sa murim in desfrau.

Pe de alta parte, ocupandu-se statul de inventia asta a casatoriei civile, se intampla ca in Grecia: legalizarea casatoriilor homosexuale…

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Florin said, on ianuarie 25, 2024 at 4:53 pm

    Nu. Nu este corect. Preoții trebuie sa sa ocupe de căsătorie. Ei trebuiau sa întocmească actele.

    Apreciază

  2. p said, on ianuarie 25, 2024 at 4:59 pm

    Nu!

    Apreciază

  3. Trei said, on ianuarie 25, 2024 at 5:25 pm

    Bine inteles ca nu ar trebui sa fie asa. Insa o data un preot mi-a explicat ca data fiind putina credinta a oamenilor din zilele noastre, totusi este bine asa pentru ca exista cazuri in care tinerii din entuziasm s-ar casatori doar la biserica nu si civil iar daca intr-o zi vor sa se desparta, ca nah asa e normal astazi, o vor face fara probleme uitand practic ca sunt casatoriti. Avand totusi un act civil, se vor mai gandi inainte sa se separe, adica oricum isi amintesc ca sunt casatoriti macar….In asa hal au ajuns oamenii…

    Apreciază

  4. ioansperling said, on ianuarie 25, 2024 at 6:21 pm

    Un preot adevarat nu se impiedica de certificatul de casatorie daca ii cunoaste pe miri sau are incredere in nași, cuscrii…

    Apreciază

  5. scortisoara said, on ianuarie 25, 2024 at 6:56 pm

    Nu.

    Apreciază

  6. mosu said, on ianuarie 25, 2024 at 7:27 pm

    Este aberant. Nu are nici o treaba un cu alta.

    Apreciază

    • Rodoal said, on ianuarie 25, 2024 at 9:45 pm

      Robert Malone un vandut al puterilor,a luat millions de $$$ de la government ptr inv entarea vaccine cu mrna,a stiut exact ce se v-a intampla, sotia lui are problem de sanatate, depressed etc dar face si el la fel ca Facuci,oamenii au vrut. Vaccine ,deci ei se spala pe maini cum vor si cand vor…..

      Apreciază

  7. nicu said, on ianuarie 25, 2024 at 8:20 pm

    O lupta antinationala profunda are loc in forma aceasta de dinainte de revolutia franceza. Este o lupta care este exprimata istoric in gulagurile lui Lenin, Stalin, Mao etc. Expresia contemporana este globalismul sau Globo-homo Neocon corporates capture a institutilor statului national. Religia in general si specific Religia crestina ortodoxa este vazuta ca dusmanul NR1 al acestei ideologii. Marxismul si marxismul te tip chinezesc (nu China ci modelul oferit) sunt ceea ce se urmareste la nivel planetar. Familia, familia crestina sunt acum sub un atac evident. Pana acum era mai putin evident. Feminismul este produsul acestei ideologi. Faptul ca sarpele s-a apropiat de Eva nu a fost intamplator. Prin ea a ajuns la Adam. Acum acest lucru este folosit din nou la scara macrosociala. Aici apare si confluenta ideologica care este evidenta daca intelegem aspectul nationalist fata de cel globalist. Social nationalismul este patriotic, Musolini, Zelea Codreanu erau nationalisti. Stalin nu. Trump si Putin sunt nationalisti. Biden, Blinky, Zelensky, ONU, NATO etc sunt globalisti pro globo homo anticrestini.

    Apreciază

  8. Rodoal said, on ianuarie 25, 2024 at 9:34 pm

    De exemplu in Canada,preotul nostru are puterea sa oficieze casatoria civila inainte de cea religioasa (bineinteles in aceasi zi)stiu asta de la nunta baiatului nostru….
    Mie mi se pare foarte normal Asta ptr ca preotul este si duhovnic iar in Caz de divort(DOAMNE fereste)poate sa discute si sa indrepte cuplul pe calendar cea dreapta…
    Asta e opinion mea…

    Apreciază

  9. Felicia Ionusiu said, on ianuarie 25, 2024 at 10:09 pm

    Nu,nu este corect!deloc!

    Apreciază

    • Ioan said, on ianuarie 26, 2024 at 3:37 am

      Ca sa vedeti ce inseamna sa primesti orice fel de bani spurcati pentru pomelnic,pentru constructia bisericii,manastirii sau pentru reparatii.

      Bani spurcati inseamna:
      bani de la proxeneti si de la lover-boy
      bani de la homosexuali
      bani de la cei care traiesc necununati
      bani de la cei care au castigat la Loto sau la emisiuni gen Asia express,America express unde actorii in cauza s-au spurcat mancand de la vrajitori,samani,facand ritualuri impreuna cu vrajitorii si samanii,lepadandu-se de Sf Botez;

      bani de la videochatisti
      bani de la jucatori,patroni,antrenori de fotbal unde se promoveaza vanzarea de om la propriu

      bani de la fundatii sectare caritabile eretice
      bani de la fundatii catolice eretice
      bani de la fundatii protestante eretice
      bani guvernamentali care provin de la institutii cu legatura cu guvernul roman care isi extermina populatia,fiind bani blestemati,nedrepti
      bani din camatarie
      bani din dobanzi de la stat ,din dobanzi de la firme particulare,bani din dobanzi de la persoane fizice pt ca sunt bani nedrepti rezultati din nedreptati iar tu care ii primesti te afli drept mare facator de nedreptate impreuna cu cei care ti-au dat bani

      bani de la politisti lacomi si nedrepti care au ucis oameni si au distrus vieti,banii respectivi fiind din amenzi nedrepte
      bani de la jandarmi din amenzi nedrepte
      bani de la soldati castigati dupa ce au ucis si exterminat oameni cu arma
      bani de la profesori,inspectori si directori de scoli,decani de facultati,rectori care fac propaganda lgbt,homosexualitatii,vrajitoriei,ereziei,vaxxinurilor
      bani de la pagani
      bani de la hoti nu numai cei marunti dar mai ales de la marii hoti ai poporului roman,de la copiii hoti care isi fura parintii,de la parintii hoti care isi fura proprii copii in sensul ca le fura cinstea si onoarea ca ei sa traiasca mult si bine iar copiii lor sa moara mai repede pentru ca nu le aduc avere

      bani de la medici care fac avort
      bani de la medicii chirurgi care au luat bani multi de la rudele celui care urma sa fie operat de ei si din lacomie ori din frica sa nu ii dea in gat familia ca sa le ceara banii inapoi in caz de nereusita operatiei au declansat moartea pacientului ca sa scape de rude;bani de la medicii nemultumiti de rudele celui de pe masa de operatie care nu le-au dat cat au cerut,declansand din razbunare o boala cu vreo bacterie spitaliceasca bagata in corp sau chiar moartea pacientului;

      bani din pradarea avutului natiunii si poporului roman prin privatizari excroace,prin falimentari si demolari de fabrici si institutii de cercetare(nu conteaza daca acestea au lucrat nedreptati,sau armament sau cercetari ilegale pentru ca nu tu ca donator esti indreptatit sa judeci faptele celor din trecut care au lucrat acolo,tu vezi-ti de pacatele tale care le faci acum fara sa te indrepti si cu urmari cumplite pentru neamul si poporul tau ,de exemplu fiind cazul Rosia Montana si altele)

      bani din spagi
      bani care trebuia sa ii dai ca simonie episcopului tau
      bani din inselaciuni,evaziuni fiscale
      bani care sunt rezultati din vanzarea apartamentului,casei proprietarului pe care l-ai ingrijit cu anii ca sa ii iei averea iar tu vazand ca nu mai moare l-ai omorat numai tu stii cum,revenindu-ti astfel averea lui/ei tie,sau ti-ai omorat parintii,fratele sora,unchiul.matusa ,nasa,nasul,tatal,mama adoptiva ca sa ii iei averea,banii acestia fiind patati de sange;bani patati de sange mai sunt si aceia cand ti-ai lasat parintii,fratele bolnav titulari sa moara mai repede de foame,frig,de singuratate,de inima rea iar tu ai intrat dupa moartea celui in cauza in posesia averii,chiar daca legea nu te condamna si oamenii nu stiu ca tu ai facut acestea

      bani de la patronii de firme de turism unde pe itinerariu oamenii turisti proprii clienti se inchina in moschei,sinagogi,fac yoga in temple si manastiri pagane sau intra si se inchina acolo ca vizitatori

      bani de la creatori de moda care printre creatiile lor artistice creaza sorturi,vestimentatie pentru ritualuri masonice si ritualuri satanice

      bani de la cei care traficheaza droguri
      bani de la cei care fac si vand bauturi alcoolice de orice fel
      bani de la detinatorii de restaurante,baruri,cluburi de noapte,bordeluri,cazinouri,sali de joc de noroc

      bani rezultati din afaceri sportive unde se promoveaza vanzarea la propriu de om,discriminarea pe criterii etnice,de religie si de provenienta sociala,rasiala

      bani de la parlamentar roman si european care a votat legi lgbt,legi pt vaxxinare ,legi antiromanesti si antiumane,legi menite sa distruga Romania si poporul roman
      bani de la piloti militari si civili care au omorat oameni cu arme si cu chemtrails-urile
      bani de la soferi care au carat droguri,arme,preparate alimentare otravite,cereale otravite sau modificate genic

      bani de la tractoristi si lucratori pe utilaje agricole care au otravit cerealele
      bani de la fermieri care au otravit animalele cu substante ca sa se pastreze carnea,sa faca lapte mai mult,au folosit hormoni de crestere.

      Legendele schitului îngropat de avalanşă. „În ziua de Paşti, un munte de omăt, desfăcându-se şi surpând stâncile, au îngropat schitul cu toţi săhaştrii“

      Existenţa schitului Cerebuc în Munţii Ceahlău se pierde în negura veacurilor, povestindu-se că furia naturii l-a distrus în 1704, chiar de Înviere.

      De-a lungul istoriei, masivul Ceahlău a atras schimnici şi călugări care şi-au dorit un trai de nevoinţă şi singurătate mai aproape de Dumnezeu, prin grote sau în colibe, la vreun altar, paraclis sau vreun mic schit, toate ascunse prin codrii neumblaţi ai muntelui. 

      Din acest „peisaj“ religios al zonei face parte şi schitul Cerebuc, cărui existenţă este pomenită de veacuri, dar în destul de puţine documente, în consemnările scritorilor din vechime sau prin legendele păstrate din generaţie în generaţie. 

      Unul dintre cei care s-a ocupat în studiile sale despre legendele Ceahlăului este profesorul nemţean Daniel Dieaconu.

      Acesta spune că de Sihăstria lui Dragoş a scris, în 1908, Emanoil Gregorovitza, folclorist din Bucovina, descriind călătoria sa pe plaiuri moldave din 1900 şi scoţând la lumină o primă legendă despre întemeierea schitului. Ea îi este povestită de un localnic de la poale de Ceahlău, moş Nicoară: 

      „După tradiţia creştinească, acolo, în fundu’ Izvorului Alb (sat strămutat în prezent, vatra aşezării fiind acoperită de lacul de acumulare de la Bicaz – n.r.) a fost în vremurile vechi un loc de retragere foarte ascuns. Şi s-ar fi întâmplat că, pornind Dragoş Vodă din Maramureş spre Moldova, nişte duşmani au răpit-o pe Doamna Maria, soţia viitorului voievod şi au ascuns-o în peştera mare de aici. Aflând-o pe doamna sa, a pus mai târziu de a zidit o bisericuţă de lemn cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, nu în peştera numită Groapa Sihaştrilor, unde o găsise pe Doamna, ci pe runculeţul ce se prelungeşte din muntele Ceahlău“.

      Folcloristul bucovinean mai susţine că, după cronicele bisericeşti, în 1603, un sihastru pe nume Silvestru ar fi zidit pe urmele schitului lui Dragoş, o nouă biserică şi a închegat un schit, distrus la 1704.  

      În alte documente se arată că schitul numit Săhăstria Veche a fost întemeiat în 1603 de către părintele ascet Andrei Ţifui şi că biserica schitului Cerebuc a fost făcută de mitropolitul Gheorghe Movilă, într-o poiană sub Ceahlău. Toate aceste demonstrează vieţuirea la lăcaşul de cult.

      Gheorghe Asachi: „Numele cel frumos al acestui loc a îndemnat a se zidi aici un schit carele a fost până la anul 1704“
      Gheorghe Asachi descrie extrem de plastic o altă legendă despre schit, cea a dispariţiei lui, cărturarul ajungând pe plaiurile Ceahlăului în 1838: 

      „Trecînd pârâul Sârbeni, după un ceas, ajungi la Bâtca numită Piciorul Sahastrului şi în urmă, la părâul Albu, care le cure într-o vale îngustă, în a cărei mijloc se înalţă chipul antic al Dochiei. Din această strămtoare suflă un vânt puternic şi, precum zice balada, plutesc în aer o mulţime de vulturi care ies din stâncile învecinate numite Stratul sau Tabăra Vulturilor. Numele cel frumos al acestui loc a îndemnat a se zidi aici un schit carele a fost până la anul 1704, dar în ziua de Paşti, pe când se serba în biserică Sfânta Înviere, un munte de omăt, desfăcându-se din vârful Pionului şi surpând stâncile, au îngropat schitul cu toţi săhaştrii şi a prefăcut forma acestui loc. O icoană ce a scăpat din această catastrofă au însemnat locul fostului schit şi, mai în urmă, au pricinuit facerea schitului Cerebucul, unde se păstrează până astăzi“. 

      Citește și: Palatul Cnejilor, locul misterios care l-a inspirat pe celebrul Alexandre Dumas să scrie romanul „Strigoiul din Carpaţi“
      Profesorul Daniel Dieaconu spune că acelaşi cărturar confirmă existenţa schitului şi îl localizează, toponimele locului aratând şi ele vechimea: Piciorul Sahastrului, Groapa Sihaştrilor, Poiana Sahastru.

      Istoricul Daniel Dieaconu mai povesteşte de o altă legendă a locului: „Emanoil Gregorovitza prezintă o lungă povestire de dragoste petrecută pe timpul lui Vasile Lupu, cu multe personaje reale sau închipuite. Cerepuha, pisar al lui Timuş Hmeliniţcki, ginere al lui Vasile Lupu, se retrage pe aceste locuri şi sub numele de Ghedeon ajunge stareţ la Cerebuc, pe care-l înzestrează cu bogăţii, lucruri furate de tovarăşii săi cazaci. Pentru păcatele lui şi a altora, Dumnezeu i-a pedepsit prin avalanşa din 1704“.

      Povestea cu ungurii care au pus foc
      Masivul Ceahlău, văzut de la aşezământul monahal din judeţul Neamţ.

      De-a lungul existenţei sale, schitul Cerebuc nu era de sine stătător, ci aparţinea Mănăstirii Pionul, actuala mănăstire de pe muntele Ceahlău. Se spune că după 1830, cneazul Gheorghe Cantacuzino, care a deposedat de moşii Mănăstirea Pionul a început a prigoni şi pe cei de la schitul Cerebuc. 

      „În Menuariu şi inventariu despre fondaţiea, esistenţa şi dota schitului Cirăbucului din plasa Muntele, districtu Neamţu din 1876, aflăm: «Cînd s-a usurpat moşia mănăstirii Hangu (pe care este schitul) de către Cnejii (Principii) Cantacuzini, se aminteşte din predanii sigure că au trimis un vătav ca să dărâme şi să ardă schitul şi biserica cu totul, ca să nu mai rămâie urme ale proprietăţii mănăstiri Hangu pe acolo»“. 

      În a doua jumătate a veacului XIX începe decăderea vieţii monahale la acest aşezământ, odoarele

      schitului fiind duse la Mănăstirea Durău. Gheorghe Iacomi, un medic din Piatra Neamţ decedat de câţiva ani, pasionat explorator al Ceahlăului, afla o poveste despre Cerebuc petrecută după anul 1900
      de la un bătrîn din satul Izvorul Muntelui:

      „Pe pârâul Piatra Lupului, mai jos de Cerebuc, lucrau câţiva unguri la coborâtul lemnului pe uluc. Într-o seară, după ce terminaseră lucru, s-au dus la Cerebuc, care era în ruină şi s-au apucat să sape sub masa altarului, cu chip să găsească o comoară sau nişte bani ascunşi acolo. Negăsind nimic s-au înfuriat, au stricat icoanele ce mai erau, ba au dat şi foc. A doua zi a venit pedeapsa lui Dumnezeu, toţi trei fiind omorâţi de lemnele ce săriseră de pe uluc“. 

      Din 1995, schitul Cerebuc a renăscut, meritul aparţinând stareţului Gherontie Munteanu, la intrarea fiind consemnate următoarele: 

      „În memoria sihaştrilor călugări ce s-au nevoit de-a lungul anilor în această parte a Ceahlăului, cu binecuvântarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi PS Calinic Botoşăneanul şi cu ajurorul credincioşilor s-a început în 1995 construcţia unui nou aşezământ călugăresc pe vechea temelie a schitului Cerebuc“.

      Apreciază

  10. vaivoua said, on ianuarie 25, 2024 at 10:24 pm

    E o pb fundamentala, impreuna cu cea a inregistrarii copilului inainte de Sf. Botez. De aici pleaca pecetluirea cu numarul fiarei.

    Apreciază

  11. Ana said, on ianuarie 26, 2024 at 1:08 am

    In Ro s-a legiferat CI cu cip sau simpla care vine la pachet cu „mapa cetateanului”>> aceasta este din nou un test si pt preoti si sper din tot sufletul sa nu ceara aceste mizerii drept conditie, oricum mireasa ar trebui sa-si schimbe CI.

    Apreciază

  12. Florinache said, on ianuarie 26, 2024 at 10:43 am

    Eu am avut posibilitatea sa ma casatoresc religios inainte de civil. Nu am facut-o, dar parintele mi-a zis ca pot sa-i aduc si mai tarziu actul civil; practic nu conta daca sunt casatorit sau nu civil.

    Apreciază

  13. scorțișoară said, on ianuarie 26, 2024 at 11:41 am

    Viata de noapte în Manchester…. În ce hal umbla fetele astea….. și sunt obeze… https://www.facebook.com/share/v/sKZf4PBbWrgFpRxz/

    Apreciază

    • adnana said, on ianuarie 27, 2024 at 1:41 pm

      Obeze nu sunt, majoritatea sunt fete frumoase, doar unele din ele au niste kilograme in plus.
      In schimb, da … cum umbla … 😦
      Nu-si dau seama pentru ca nu mai au repere morale. Lumea in care traiesc e una in care aproape totul e permis. In Romania nu e inca asa ca in UK.
      Sper ca macar o parte din acele fete sa aiba la un moment dat un declic si sa vada altfel viata.

      Apreciază

  14. Ania said, on ianuarie 26, 2024 at 2:36 pm

    Nu, dar discutia asta trebuia sa fie acum vreo 30-40 de ani.

    Apreciază

  15. Diogene said, on ianuarie 26, 2024 at 9:00 pm

    Foare bună tema…de mult timp trebuia abordată…totusi,cine doreste sa se casatoreasca si fara acte,o poate face la preotii adevarati,asa cum mai luam noi ulei si paine pe sub mana pe vremea cand astea se dadeau la cartela

    Apreciază

  16. gheorghe said, on ianuarie 27, 2024 at 12:53 pm

    Statul „modern” este secular, adica fara Dumnezeu, de fapt are un dumnezeu al „neamului” care l-a inventat cu paravanul franc-masonic si acesta este Satana.
    Cand va fi inteles ca „nimic fara Dumnezeu” nu este posibil sa fie bine facut.
    Faptul ca am putut sa ne cununam – celebrarea incununata a Tainei prin care se naste fiinta cea noua, a familiei, … binecuvantata de Dumnezeu – arata ca nu am pierdut „cararea”.
    Dumnezeu binecuvantand sotii, ii ajuta si se primeste cu bucurie credinta lor.
    Iubire si ingrijire.

    Casatoria insa leaga doua persoane in fata stapanirii care are nevoie de banii lor sa existe – e o intelegere juridica oneroasa.
    Aparent intre sot si sotie, dar deghizat – sub control si autoritate „lumeasca” – in avantajul statului.
    (nu renunt la definitia inlocuita deja…
    „Contractul oneros este acela în care fiecare parte voiește a-și procura un avantaj”.
    Retineti ca nu e vorba de compensatie, de merit (ce se cuvine…) ci de avantaj, adica de a fi „deasupra”, cu forta sau cu viclenia [textului vreunei legi.])
    Casatoria nu e cununie ci stabilirea / impunerea de reguli „civile”, cu libertati si drepturi din ce in ce mai mult anti-crestine si sub supravegherea mancatorilor de bani, …
    Unde prin „bani” se intelege simbolul muncii, rezultatul …, e efortul omului sa traiasca si is se fura practic din viata sa.
    Astfel, casatoria este o „intreprindere financiara”,… o afacere.
    Ca sa stim cine e in spatele casatoriei; nu-i spun „civila” (cum nu spun … baba batrana).

    Ritual secularist, inlocuind ritualul duhovnicesc.
    Martorii tin loc de nasi, ca marionetele (ca nu au rol administrativ).
    … cel/cea cu banda tricolara pusa oblic inlocuieste preotul
    Discursul/punerea in tema „cu ce se mananca” casatoria (cacofonie intentionata) e cateheza secularista si „aducerea la cunostinta” a …. invinuirii de catre inchizitorul sef.
    Ca doar ce e bun aici cand desfranarea, preacurvia, homosexualitatea sint legalizate, incurajate si chiar impuse de astia moderni, … nu-in asa ca – daca nu divortezi (ca de asta exista „si” divort…) in vremea de azi esti cam aratat cu degetul, ba chiar ar trebui sa te rusinezi ca nu te imbarligi inter-rasial si homosexual.
    SI ce usor se divorteaza azi…. din cati au mai avut curajul sa se casatoreasca, de ceva vreme, din ce in ce mai putini!

    Ce sa faci fara Dumnezeu?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.