SACCSIV – blog ortodox

A murit Gonzalo Lira, ziaristul torturat si inchis in puscariile ucrainiene deoarece a indraznit sa spuna adevarul despre regimul Zelenski

Posted in Elon Musk, inchisoare, puscarie, razboi, RUSIA, tortura, Ucraina, Volodimir Zelenski by saccsiv on ianuarie 14, 2024

Va amintit?

Tucker Carlson: American torturat in temnitele Ucrainei pentru „crima” de a-l fi criticat pe Volodimir Zelenski

A murit…

Helsinki Times: The tragic end of Gonzalo Lira: A voice silenced in Ukraine

Sfârșitul tragic al lui Gonzalo Lira: o voce redusă la tăcere în Ucraina

Publicat pe 13 Ianuarie 2024, de Helsinki Times

Gonzalo Lira, un comentator de război american cu origini din Chile, cunoscut pentru opiniile sale critice la adresa regimului Zelenski și a conflictului dintre Rusia și Ucraina, a încetat din viață la 11 ianuarie 2024 într-un spital din Harkov, Ucraina. Moartea lui Lira a survenit după opt luni de închisoare sub acuzația de ‘justificare a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina’, ceea ce a stârnit controverse internaționale și a ridicat întrebări cu privire la libertatea de exprimare și drepturile omului în timp de război.

Gonzalo Lira și-a câștigat notorietatea în anul 2022 ca un critic vocal al ceea ce el percepea ca fiind un autoritarism în creștere în Ucraina. Lira a văzut conflictul ca pe un război prin procură purtat de SUA împotriva Rusiei și a criticat pierderile de vieți omenești într-un război inutil și fără ieșire.

Arestarea sa în mai 2023, sub acuzația de ‘producere și diseminare de materiale care justifică agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei’, a reprezentat un punct de cotitură. Nu numai că a evidențiat complexitatea libertății de exprimare în timp de război, dar a catalizat și mișcările de opoziție împotriva finanțării americane a conflictului. Personalități de profil înalt, precum magnatul în domeniul tehnologiei Elon Musk și prezentatorul Fox News Tucker Carlson, au cerut eliberarea sa, atrăgând atenția la nivel mondial asupra cazului său.

Vestea deteriorării stării de sănătate a lui Lira a apărut în urma unor comunicări între tatăl său, Gonzalo Lira Sr. și ambasada SUA. Documentele și e-mailurile au dezvăluit încercările lui Lira Sr. de a alerta ambasada cu privire la starea critică a fiului său și la lipsa de transparență din partea autorităților ucrainene cu privire la starea de sănătate a acestuia.

„Nu pot accepta modul în care a murit fiul meu. A fost torturat, șantajat, a fost ținut în izolare timp de 8 luni și 11 zile, iar Ambasada SUA nu a făcut nimic pentru a-l ajuta pe fiul meu”, a declarat Lira Sr. într-un e-mail în care a anunțat vestea.

„Responsabilitatea acestei tragedii îi revine [dictatorului Zelensky] cu concursul unui președinte american senil, Joe Biden”, a scris el, adăugând:

„Durerea mea este de nesuportat. Lumea trebuie să știe ce se întâmplă în Ucraina cu acel dictator inuman, Zelensky.”

Într-o notă emoționantă scrisă de mână, Lira a descris calvarul sănătății sale, incluzând o dublă pneumonie, pneumotorax și edeme severe. Această scrisoare, despre care se crede că este ultima sa corespondență scrisă, detaliază starea de neglijență cu care s-a confruntat în închisoare. În ciuda acestor simptome alarmante, se pare că asistența medicală adecvată a fost amânată până când a fost prea târziu.

În scrisoare se menționează:

„Am avut dublă pneumonie (ambii plămâni), precum și pneumotorax și un caz foarte grav de edem (umflătură a corpului). Toate acestea au început la mijlocul lunii octombrie, dar au fost ignorate de închisoare. Au recunoscut că am avut pneumonie abia la o audiere din 22 decembrie. Urmează să mi se facă o procedură pentru a reduce presiunea edemului din plămâni, care îmi provoacă dificultăți extreme de respirație, până la punctul de a leșina după o activitate minimă sau chiar și după ce vorbesc timp de 2 minute.”

Eforturile persistente ale lui Lira Sr. de a cere ajutor de la ambasada SUA și de a asigura bunăstarea fiului său în timp ce era spitalizat au rămas fără ecou. Cele mai mari temeri ale sale au fost confirmate o săptămână mai târziu, odată cu vestea morții fiului său. Într-o declarație sfâșietoare, Lira Sr. a condamnat atât guvernul ucrainean cât și pe cel american pentru rolul pe care l-au jucat în decesul fiului său, numindu-l rezultatul ‘torturii, șantajului și detenției în regim de incomunicare’.

În august anul trecut, Gonzalo Lira, după ce a păstrat tăcerea pe rețelele de socializare timp de luni de zile în urma arestării sale de către autoritățile ucrainene, a reapărut cu mesaje în care susținea că încearcă să fugă din Ucraina. Cu toate acestea, se pare că eforturile sale au fost zădărnicite, ceea ce a dus la zvonuri privind recapturarea sa. Mark Sleboda, un analist de relații internaționale, a afirmat pe rețelele de socializare că Lira ar fi încercat să fugă în Ungaria pentru a cere azil politic, dar a fost oprit la granița ucraineană. Postările lui Lira au detaliat calvarul său, incluzând acuzații de tortură și șantaj pentru 70.000 de dolari în timp ce era deținut. De asemenea, el și-a exprimat scepticismul cu privire la primirea de azil politic în orice altă țară din Uniunea Europeană în afară de Ungaria, temându-se de deportarea înapoi în Ucraina. Ultima comunicare de la Lira a lăsat să se înțeleagă că riscă să fie trimis într-un lagăr de muncă, iar tăcerea ulterioară a generat îngrijorări cu privire la soarta sa.

Departamentul de Stat al SUA a confirmat în cele din urmă moartea lui Lira, prezentând condoleanțe familiei, dar abținându-se de la alte comentarii. Această confirmare a urmat reportajului lui Tucker Carlson despre moartea lui Lira și apelurilor anterioare ale lui Elon Musk către președintele ucrainean Zelensky pentru a explica arestarea și detenția lui Lira.

Autoritățile rusești au cerut anterior comunității jurnalistice mondiale să îl apere pe Lira, subliniind implicațiile geopolitice complexe ale cazului său. SBU a susținut că Lira a fost arestat și reținut în mod legal, adăugând un alt nivel la această dispută internațională.

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Geo said, on ianuarie 15, 2024 at 9:36 am

    Doar atât: https://www.mihai-eminescu.ro/

    Apreciază

  2. Geo said, on ianuarie 15, 2024 at 9:45 pm

    De fapt statul paralel este format din slugile celor putini care controlează sua

    http://web.archive.org/web/20190621104030/https://www.opensecrets.org/overview/donordemographics.php?cycle=2016&filter=A

    Apreciază

  3. […] A murit Gonzalo Lira, ziaristul torturat si inchis in puscariile ucrainiene deoarece a indraznit sa … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.