SACCSIV – blog ortodox

SUA si Marea Britanie bombardeaza Yemenul / Reuters: aceste atacuri reprezintă o dramatică extindere a războiului dintre Israel și Hamas / Video: proteste uriase in Yemen dupa bombardamente / Rusia solicită o reuniune urgentă ONU

Posted in GAZA, HAMAS, ISRAEL, Marea Britanie, ONU, PALESTINA, palestinieni, proteste, RUSIA, SUA, Yemen by saccsiv on ianuarie 12, 2024

Cotidianul: SUA și Marea Britanie, atacuri în Yemen

Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite şi Regatul Unit „au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, folosite de rebelii houthi pentru a pune în pericol libertatea navigaţiei” în Marea Roşie, notează AFP.

Preşedintele american a precizat că această operaţiune „defensivă”, realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din această zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de „sprijinul” mai multor ţări.

El a avertizat, într-un comunicat, că „nu va ezita” să „ordone alte măsuri”, dacă este necesar.

Loviturile sunt „un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi”, a asigurat el, referindu-se la un total de „27 de atacuri” care au afectat „peste 50 de naţiuni” şi „au forţat peste 2.000 de nave” să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un „avertisment fără echivoc” rebelilor săptămâna trecută şi a reamintit că miercuri Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile lor.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniţi au fost „limitate, necesare şi proporţionale”.

„În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (…) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare”, a spus el într-un comunicat.

Statele Unite şi aliaţii lor au afirmat că doresc să „restabilească stabilitatea în Marea Roşie” în urma atacurilor americane şi britanice asupra rebelilor houthi din Yemen, care şi-au intensificat atacurile asupra navelor din această zonă esenţială pentru comerţul internaţional.

„Obiectivul nostru rămâne dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în Marea Roşie”, se spune într-un comunicat comun care implică Statele Unite, Australia, Bahrein, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.

Atacurile americane şi britanice împotriva houthiilor din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacităţile de a ataca nave comerciale în Marea Roşie, a declarat joi ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

„Această operaţiune are ca scop să perturbe şi să deterioreze capacitatea houthilor de a pune în pericol marinarii şi de a ameninţa comerţul internaţional într-una dintre cele mai importante pasaje maritime din lume”, a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat.

 

Hot News: Cine sunt rebelii Houthi

[…]

Joi noapte, Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri aeriene și maritime împotriva țintelor militare houthi din Yemen, ca răspuns la loviturile mișcării asupra navelor din Marea Roșie, Reuters notând că aceste atacuri reprezintă o dramatică extindere a războiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.

De ce au atacat Houthi navele din Marea Roșie?

Atacurile au fost declanșate după începerea războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, arată BBC.

Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au anunțat că vor viza orice navă care călătorește spre Israel. Nu este clar însă dacă toate navele atacate se îndreptau de fapt spre Israel.

În noiembrie, Houthi au confiscat ceea ce au susținut că este o navă comercială israeliană. De atunci, au atacat mai multe vase comerciale, cu drone și cu rachete balistice.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au crescut cu 500% în perioada noiembrie – decembrie. Amenințarea a devenit atât de mare încât marile companii maritime au încetat să mai navigheze în regiune, iar costurile asigurărilor au crescut de 10 ori de la începutul lunii decembrie, scrie BBC. Marile companii de transport, inclusiv Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd și compania petrolieră BP, au anunțat că deviază rutele navelor de la Marea Roșie.

Teama este că prețurile combustibililor vor crește, iar lanțurile de aprovizionare vor fi deteriorate. Aceasta, în condițiile în care aproape 15% din comerțul maritim global trece prin Marea Roșie, care este legată de Mediterana prin canalul Suez și este cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa și Asia.

Washingtonul a acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al grupării, a declarat într-un anunț televizat că mișcarea Houthi a lansat „un număr mare” de rachete balistice și drone spre Israel, în 31 octombrie, și că alte astfel de atacuri vor urma pentru „a ajuta palestinienii să obțină victoria”.

Saree susținea că Israelul este responsabil pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu și că un „cerc al conflictului” din regiune este extins de „crimele continue” ale statului israelian.

El amenința că rebelii Houthi vor continua să lanseze atacuri până când „agresiunea israeliană se va opri”. Strigătul de luptă folosit de Houthi este „moarte Americii, moarte Israelului, blestem asupra evreilor și victorie pentru islam”.

Cine sunt rebelii Houthi

La sfârșitul anilor 1990, familia Houthi din nordul Yemenului a înființat o mișcare de „reviriment” religios pentru secta șiită „Zaydi”. Adepții acestuia, numiți zaydiți, trăiesc cu precădere în Yemen, unde formează aproximativ 45% din totalul populației. Zaydiții nu recunosc decât primii cinci imami, până la imamul Zayd ibn Ali, care a murit în 740 e.n. în centrul Irakului.

Zaydiți au condus în trecut Yemenul, însă de-a lungul anilor centrul lor de putere din nordul țării a devenit marginalizat, confruntându-se cu mari probleme economice.

Pe măsură ce fricțiunile dintre noua mișcare Houthi și guvernul de la Sana’a, capitala Yemenului, au crescut, cele două părți au ajuns să poarte o serie de războaie de gherilă și un scurt conflict la graniță cu Arabia Saudită, marea putere sunnită din regiune.

Rebelii Houthi au reușit să alunge guvernul Yemenului din capitala țării

Tensiunile au izbucnit într-un război civil în 2014, când capitala Sana’a a fost capturată de rebelii Houthi. Îngrijorată de influența tot mai mare a șiiților la granița sa, Arabia Saudită a intervenit în martie 2015 în fruntea unei coaliții sprijinite de Occident pentru a susține guvernul yemenit favorabil Riadului.

Cu toate acestea, rebelii Houthi au reușit să preia controlul asupra majorității nordului Yemenului, precum și a unor orașe importante, în timp ce guvernul sprijinit de coaliția internațională și-a stabilit sediul la Aden, cel mai mare oraș și port din sudul țării.

ONU estima în noiembrie 2021 că peste 377.000 de civili au fost uciși în timpul războiului civil în condițiile în care acesta a provocat mai multe episoade de foamete în Yemen.

Însă țara s-a bucurat de peste un an de calm relativ după ce ONU a reușit să medieze un armistițiu fragil. Arabia Saudită a purtat și ea negocieri cu rebelii Houthi pentru a ieși din război.

Rebelii Houthi fac parte din așa-zisă „Axă a Rezistenței” susținută de Iran, cea mai mare putere șiită din Orientul Mijlociu. La fel ca Iranul, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru palestinieni imediat după atacul surpriză al Hamas împotriva Israelului care a șocat comunitatea internațională pe 7 octombrie.

Rebelii au demonstrat în timpul războiului civil din Yemen că pot folosi cu succes drone și rachete, lansând atacuri asupra unor instalații petroliere și de infrastructură din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Coaliția condusă de saudiți care susține guvernul yemenit acuză Iranul că oferă arme, instruire și finanțare rebelilor. Ei neagă însă acest lucru, afirmând că își dezvoltă pe cont propriu armele pe care le folosesc. În cazul unor rachete de croazieră cu rază lungă, astfel de afirmații frizează ridicolul.

 

Libertatea: Proteste de amploare în Yemen, după bombardamentele americano-britanice
Zeci de mii de yemeniți s-au adunat vineri, 12 ianuarie, în mai multe orașe, pentru a-i auzi pe liderii lor cum condamnă bombardamentele americane și britanice asupra țării lor, venite ca ripostă la atacurile militanților houthi asupra navelor din Marea Roșie, informează Reuters.
[…]

„Loviturile voastre asupra Yemenului reprezintă terorism”, a declarat Mohammed Ali Al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem al Houthi, referindu-se la Statele Unite. „Statele Unite sunt Diavolul”, a susținut el.

[…]

„Nu am atacat țărmurile Americii, nu ne-am deplasat în insulele americane și nici nu le-am atacat. Loviturile voastre asupra țării noastre sunt terorism”, a insistat Al-Houthi.
Americanii „sunt teroriști și se pricep extrem de bine să mintă oamenii din lume, dar conștiința poporului yemenit este o conștiință diferită. Tu, yemenitule, crezi că America se apără sau că este teroristă?”, a mai afirmat Al-Houthi.

Miliția irakiană Harakat al-Nujaba, de asemenea aliniată cu politica Iranului, a anunțat că interesele americane și ale țărilor aliate cu SUA nu vor mai fi în siguranță de acum înainte.

În Sana’a, capitala Yemenului, protestatarii au călcat în picioare steaguri israeliene și americane.

[…]

 

Adevarul: Rusia solicită o reuniune urgentă ONU

Rusia a anunţat că a cerut vineri, 12 ianuarie, o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre loviturile militare ale Statelor Unite şi Marii Britanii asupra Yemenului, informează Reuters, conform Agerpres.

„Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU la 12 ianuarie în legătură cu atacurile americane şi britanice asupra Yemenului”, a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

[…]

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Geo said, on ianuarie 12, 2024 at 11:17 pm

    Apreciază

  2. Geo said, on ianuarie 12, 2024 at 11:23 pm

    Apreciază

  3. scorțișoară said, on ianuarie 13, 2024 at 8:54 am

    https://www.facebook.com/100063699580861/posts/890279313105380/ Zici că e coloana Infinitului….

    Apreciază

  4. Spaceman said, on ianuarie 13, 2024 at 9:26 am

    De recitit comentariul meu…

    Operațiunea Gardianul Prosperității (Operation Prosperity Guardian) →

    Proteste la Tel Aviv, după ce armata israeliană a ucis, din greșeală, trei ostatici deţinuţi de Hamas

    Apreciază

  5. gheorghe said, on ianuarie 13, 2024 at 1:25 pm

    Ca si in 6 septembrie 1939, Anglia declanseaza razboiul mondial fara a avea treaba cu problematica dar servind stapanii executand comanda de aparare a „facerii de bani”.

    Apreciat de 1 persoană

  6. roman said, on ianuarie 16, 2024 at 1:43 pm

    Spaceman
    Te am întrebat ceva,dar am greșit ținta.
    Te-am întrebat la comentariul tau de la articolul lui Vasile…proteste la tel aviv ,după ce armata israeliană a ucis,din greșeală, 3 ostatici deținuți de Hamas…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.