SACCSIV – blog ortodox

Românii au lucrat până pe 19 iunie doar pentru a-şi plăti taxele. Povara taxelor: din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor

Posted in Romania, TAXE by saccsiv on iulie 18, 2023

Sursa: https://economedia.ro/romanii-au-lucrat-pana-pe-19-iunie-doar-pentru-a-si-plati-taxele-povara-taxelor-din-100-de-lei-doar-537-lei-le-raman-in-buzunar-dupa-plata-darilor.html

Românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari. Asta pentru că povara taxelor apasă greu pe umerii lor: din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor.

19 iunie este aşadar ziua libertăţii fiscale pentru un român. Institutul Molinari calculează numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală. Ziua din an în care acesta va termina de plătit taxele a primit numele „ziua libertăţii fiscale“.

Sursa foto: Institutul MolinariAdvertisement

Numai pentru a plăti taxele către stat aferente unui an, care cumulează 46,3% din venituri, românii lucrează până în data de 19 iunie a acelui an. Abia după această dată ei lucrează pentru ei înşişi şi scapă de povara taxelor datorate statului. În ultimii cinci ani, ziua libertăţii fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie.

Această dată ne situează pe locul 21 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, față de locul 19 în ultimii ani.

Cel mai rapid îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru şi Malta, pe 16 şi 27 aprilie, urmate de Marea Britanie (care a ieșit din UE, dar este încă inclusă în clasament) și Irlanda, ambele pe 9, respectiv 15 mai, și de Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia, pe 24, 29, 30 mai şi 1 iunie. Cel mai greu îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Franţa, Austria, Belgia, Germania și Italia, pe 17, 15, 5 respectiv 3 iulie.

Rata reală de impozitare pentru angajatul mediu în 2023 (ca procent din salariul integral plătit de angajator)

Sursa foto: Institutul Molinari

Topul salariilor şi al taxării

Salariile brute medii din Uniunea Europeană variază considerabil, de la puțin peste 11.200 de euro pe an în Bulgaria la peste 77.000 de euro pe an, în Luxemburg. Însă şi taxarea (impozit pe venit şi TVA) ajunge de la 28,9% (Cipru) la peste 54% (Franța).

De exemplu, un locuitor din Luxemburg are cel mai mare salariu din UE, de 77.555 euro (66.920 euro anul trecut), în timp ce este taxat cu doar 44,1%, ceea ce îi lasă unul din cele mai mari salarii nete din UE, în sumă absolută de 43,386 euro (față de 38.974 euro, anul trecut).

Un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual din UE, de 14.397 euro (față de 13.381 euro, anul trecut) şi este taxat cu 46,3% din acest venit, ceea ce îi lasă al doilea cel mai mic venit disponibil, în sumă absolută, de 7.729 euro (față de 7.183 euro, anul trecut).

Cel mai slab din UE stau bulgarii, care încasează anual 11.225 euro (față de 11.082 euro, anul trecut), sunt taxaţi cu 39,3% şi rămân cu 6.808 euro (față de 6.722 euro, anul trecut).

De la salariul întreg la puterea de cumpărare reală 

Studiul integral poate fi citit AICI.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

DE CE TAXE? Sa ne amintim de celebrul documentar realizat de Aaron Russo – „AMERICA: FROM FREEDOM TO FASCISM“

 

Tagged with: , ,

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. NumaiCă said, on iulie 18, 2023 at 7:32 pm

    Susțin că taxele, impozitele, TVA, accize și restul birurilor au fost, sînt, doar un fel de a ne ține-n jug neavînd nici în clin nici în mânec (nu mânecă) cu gratuitățile.
    La început au fost în natură, parte din dobitoace, din recoltă, stupi s.a. dar cei ce le luau tot cu o lingură mâncau, nu aveau nici unde le pune și nici trebuință.
    Mai apoi, ca îmbunătățire pt ei, au cerut bani. De unde bani? Tot de la cei ce conduceau prin minciună, înfricare, bătaie și omor. Aceștia bătea monedă. Cum făceai rost de bani? Vînzînd ceea ce pînă atunci ți se lua în natură. Cine avea puterea să influențeze prețul? Aceiași. După o vreme s-a ajuns să fie mai rău. Dacă pînă mai ieri dădeai tot a zecea oaie de acum trebuia să vinzi două sau mai multe din zece să faci banii ce ți se cereau și luau cu forța.
    Apariția statelor centralizate și moderne este iarăși o îmbunătățire a spolierii. Dacă pînă atunci știai cine te fură azi nu mai știi. Bănui doar pe cei din sptele contractelor cu bugetul de unde, peste tot în lume, se fac marile averi.
    La fel îmbunătățire, tot pt ei desigur, este impozitul pe proprietatea de orice fel. Din momen ce plătești pt casa în care locuiești înseamnp că nu este a ta, plătești chirie.

    Apreciat de 1 persoană

    • Dr. Badass said, on iulie 19, 2023 at 2:25 am

      Oamenii imediat după naștere sunt pierduți pe mare. De aceea certificatul de naștere este hârtia care declară asta prin scrierea numelui și prenumelui cu litere de tipar. Cum sunt numele în cimitir. De aceea toate actele oficiale folosesc cerneala albastra.
      Pentru că oamenii sunt pierduți pe mare, statul preia toate bunurile și le utilizează printr-un administrator, care este o firmă virtuală certificată prin cartea de identitate cu cnp. Cnp este codul fiscal al firmei.
      Pentru a recupera proprietatea omul trebuie să aducă actele care arată că nu mai este pierdut pe mare, a revenit pe pământ.

      Apreciat de 1 persoană

      • emi cotco said, on iulie 21, 2023 at 8:32 pm

        Care sunt actele care arată că omul nu mai e pierdut pe mare si cu care sa-si recupereze proprietatea?

        Apreciază

  2. bdumitrascu said, on iulie 20, 2023 at 8:56 am

    In articol nu se mentioneaza ca in afara de impozite, mai avem si TVA, accize etc prin care ni se mai ia o parte. In final ajungem probabil la sub 40% care ne raman noua in buzunar.

    Apreciat de 1 persoană

    • NumaiCă said, on iulie 20, 2023 at 6:25 pm

      Să nu uităm de amenzi ce sînt colectare de taxe nu prevenție.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.