SACCSIV – blog ortodox

Colin Kahl, subsecretarul american al apărării, declară că victoria Rusiei este mai rea decât uciderea civililor cu munițiile cu dispersie trimise Ucrainei de către SUA

Posted in morti, razboi, RUSIA, SUA, Ucraina by saccsiv on iulie 10, 2023

Sursa: https://www.businessinsider.com/cluster-bombs-us-ukraine-fail-30-percent-of-the-time-2023-7

SUA afirmă că munițiile cu dispersie pe care le oferă Ucrainei rămân neexplodate în mai puțin de 3% din cazuri. Realitatea însă arată că aceste muniții rămân neexplodate într-un număr mult mai mare

De Charles R. Davis, 08 Iulie 2023, Business Insider

Un bombardier american B-52 aruncă munitie cu dispersie asupra Afganistanului. Reuters/fotografie de arhivă a Forțelor Aeriene ale SUA

  • Statele Unite furnizează Ucrainei bombe cu dispersie despre care spun că au o rată de eșec in a exploda de 2,35%.
  • Însă utilizările anterioare sugerează ‘rate de eșec de 10% până la 30%’, potrivit unui raport pregătit pentru Congres.
  • Bombele cu dispersie care nu reușesc să explodeze pot reprezenta un risc pentru civili, timp de zeci de ani.

Afirmația SUA potrivit căreia munițiile cu dispersie pe care le trimite în Ucraina au o rată de eșec de mai puțin de 3 % este puțin probabil să se susțină în condiții reale, având în vedere că, în trecut, utilizarea acestor arme interzise pe scară largă a sugerat că până la 3 din 10 nu explodează.

La o conferință de presă de vineri, în care a anunțat transferul, Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, a declarat că rata de ‘eșec’ pentru DPICM-urile de 155 de milimetri furnizate de SUA, sau munițiile convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare, este de doar 2,35%. Acesta a făcut o comparație cu o presupusă rată de eșec pentru munițiile cu dispersie rusești, de 30-40%.

„Sunt la fel de îngrijorat ca oricine de circumstanțele umanitare”, a declarat Kahl.

 „Însă cel mai rău lucru pentru civilii din Ucraina este ca Rusia să câștige războiul.”

Rata de eșec este importantă, deoarece fiecare bombă cu dispersie care nu explodează imediat reprezintă o amenințare de a exploda mai târziu, când războiul se va încheia. În Laos, de exemplu, care este plin de muniții cu dispersie americane din anii ’70, mii de oameni au murit în timp de pace din cauza faptului că au călcat sau au luat în mână muniții neexplodate.

Majoritatea țărilor au interzis bombele cu dispersie, invocând amenințarea pe termen lung pe care acestea o reprezintă pentru civili. SUA, Rusia și Ucraina nu au făcut acest lucru.

Rate de eșec de 10% până la 30%

Rusia a fost criticată nu doar pentru utilizarea bombelor cu dispersie, ci și pentru că le-a desfășurat în zone civile dens populate. Ucraina insistă că va folosi bombele cu dispersie doar împotriva țintelor militare, experții spunând că, împotriva forțelor rusești înrădăcinate în estul țării, acestea sunt un substitut deosebit de eficient pentru obuzele de artilerie de 155 mm care sunt pe cale să se epuizeze (și pe care SUA nu le pot fabrica suficient de repede pentru a le înlocui).

Însă după cum a relatat The New York Times, utilizarea în trecut a munițiilor specifice pe care le furnizează Statele Unite, sugerează un potențial de vătămare mult mai mare pentru civili după încheierea oricărei bătălii, un studiu al armatei din 2000 indicând o rată de eșec de până la 14% pentru submunițiile M42/46 trase de artilerie.

Armata SUA a declarat că va selecta din stocul său doar munițiile cu dispersie care au fost evaluate ca având o rată de eșec de 2,35%. Dar, chiar și așa, a existat o diferență între afirmațiile din trecut privind eficiența armei și experiența realității din teren.

Un raport din 2022 al Serviciului de cercetare al Congresului, organizație nepartizană, a menționat că deși producătorii susțin că rata de eșec a munițiilor cu dispersie este de doar 2 până la 5%, experții în operațiunile de curățare din lumea reală ‘au raportat frecvent rate de eșec de 10% până la 30%’.

Apărătorii deciziei de a trimite Ucrainei bombe cu dispersie susțin că armele vor salva în cele din urmă vieți prin respingerea unei forțe de ocupație rusești acuzate de crime de război, inclusiv de torturarea și uciderea civililor.

Într-un interviu acordat vineri postului CNN, președintele Joe Biden a declarat că decizia de a trimite Ucrainei bombe cu dispersie a fost una ‘foarte dificilă’, dar a catalogat-o ca fiind necesară, având în vedere că țara nu mai are alternative, respectiv proiectilele de artilerie pe care Statele Unite le furnizaseră anterior.

„Acesta este un război în care contează să ai muniții suficiente”, a spus Joe Biden.

„Iar munițiile lor sunt pe sfârșite.”

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Chiar daca sunt folosite doar impotriva blindatelor, efectele cumplite ale munitiei cu uraniu saracit (pe care Marea Britanie vrea sa le trimita in Ucraina) asupra populatiei civile din zonele de conflict sunt similare cu cele ale supravietuitorilor de la Hiroshima. O demonstreaza folosirea lor in Irak si Iugoslavia

 

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Spaceman said, on iulie 10, 2023 at 11:18 am

    Administrația Biden a decis să trimită muniții cu dispersie în Ucraina pe fondul recentelor contre dintre SUA și China din cauza disputelor legate de lanțurile de aprovizionare, care au avut ca efect recenta vizită în China a Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și a Secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen (șefa FED).

    https://www.economica.net/sua-vor-restrictiona-accesul-chinei-la-serviciile-de-cloud-computing-wsj_679701.html

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/china-va-restrictiona-exportul-a-doua-metale-rare-folosite-la-fabricarea-cipurilor-2410671

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2023/06/19/blinken-afirma-ca-sua-si-china-vor-sa-isi-stabilizeze-relatiile–1126416

    https://www.aktual24.ro/lumea-este-suficient-de-mare-pentru-sua-si-china-afirma-yellen-la-finalul-calatoriei-la-beijing/

    Citiți și comentariile mele la

    OPINIE: penuria de medicamente si alimente deja a inceput. Foametea este inevitabila

    Opinie: NATO – Totul a fost în zadar

    Muniția cu dispersie pe care vrea să o trimită SUA în Ucraina, pe lângă faptul că este foarte eficientă pe câmpul de luptă, contaminează pentru foarte mult timp zona în care acest tip de muniție este folosită, făcând și mai dificile eforturile de reconstrucție după război. Utilizarea acestui tip de muniție în Ucraina de către forțele ucrainene în războiul lor contra Rusiei, ar avea un dublu câștig pentru interesele americane, ar ajuta în primul rând pe termen scurt la un avans mai rapid al forțelor ucrainene în eforturile lor de luptă contra forțele rusești, iar pe termen lung ar face mult mai dificile eforturile de reconstrucție pe terenurile contaminate, luându-se în considerare faptul că ar fi o probabilitate foarte mare ca acele terenuri să cadă sub control rusesc.

    Asta dovedește că afirmația lui Joe Biden, precum că trimite în Ucraina muniție cu dispersie deoarece nu mai are „alternative”, este o minciună gogonată.

    Apreciază

  2. rr said, on iulie 10, 2023 at 2:17 pm

    Se pare ca la foarte scurt timp dupa invazia Rusiei in Ucraina (24.02.2022), au inceput sa se aloce fonduri si sa ia avant lucrarile tronsonului de autostrada Pitesti-Sibiu.

    In decembrie 2022 deja s-a deschis pentru circulatie prima parte din tronson:

    https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-25966188-primul-tronson-din-autostrada-a1-sibiu-pitesti-deschis-traficului-joi-construit-firma-austriaca-finalizat-inainte-termen-video.htm

    Tronsonul de autostrada Pitesti-Sibiu a luat startul din 2011, dar de atunci si pana la invazia rusa din 2022, s-a tot amanat lucrarea lui. Aici se pot vedea etapele, incepand cu 2011:

    https://130km.ro/a1.html

    Se estimeaza ca tronsonul ar fi gata in 2026, cel tarziu 2027.

    Asadar armatei NATO si armatei americane, nu numai ca li se pune covorul rosu in Romania, ci li se pun rapid si autostrazi care ani de zile nu s-au putut face.

    Apreciază

  3. Clement said, on iulie 10, 2023 at 6:50 pm

    Problema o reprezinta in fapt turma zecilor de milioane de bizoni care stau cu ochii pe televizor sau ragaie in fața gratarelor sub steagul falfaind in berna.
    Ce a ramas din idealurile bunicilor si strabunicilor lor ?
    Ignoranti si suficienti dispretuiesc Europa, nu au habar de istoria popoarelor pe care le potopesc dopati si abrutizati.
    L-au schimonosit pe Dumnezeu si nu au curajul sa aleaga iubirea de semeni, pacea reala.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.