SACCSIV – blog ortodox

Schismaticii ucrainieni au adoptat noul calendar si vor ca autoritatile sa modifice sarbatorile de stat

Orthodox Christianity: SCHISMATIC HIERARCHS ADOPT NEW CALENDAR, WANT AUTHORITIES TO FOLLOW THEIR LEAD AND CHANGE STATE HOLIDAYS

IERARHI UCRAINENI SCHISMATICI AU ADOPTAT UN NOU CALENDAR ȘI VOR CA AUTORITĂȚILE SĂ LE URMEZE EXEMPLUL PRIN MODIFICAREA SĂRBĂTORILOR DE STAT

Publicat pe 26 Mai 2023, de Orthodox Christianity

La fel cum au procedat susținătorii bisericii renovaționiste la începutul Uniunii Sovietice, OCU, la fel de renovaționistă, condusă de Epifanie Dumenko, se îndreaptă inexorabil spre acceptarea noului calendar bisericesc, creat la începutul secolului de către Constantinopol și Biserica Ortodoxă a Greciei. Mai mult, OCU este hotărâtă să facă din noul calendar legea țării ucrainene.

Conform rezoluțiilor Consiliului, tranziția la noul calendar ar trebui să se realizeze începând cu 1 septembrie, începutul noului an bisericesc pe noul calendar.

Parohiile și mănăstirile pot rămâne pe Vechiul Calendar dacă doresc acest lucru, însă este nevoie de votul a două treimi din partea consiliului parohial sau a consiliului duhovnicesc al mănăstirii.

Decizia vine la doar câteva luni după ce Uniatele Greco-Catolice Ucrainene au luat aceeași decizie.

Rezoluțiile notează, de asemenea, că folosirea Calendarului Iulian Revizuit pentru sărbătorile fixe, cum ar fi Nașterea Domnului, și a Calendarului Iulian pentru sărbătorile de Paști care nu au dată fixă, creează ‘cazuri dificile în practica liturgică’, care nu sunt prezente în Vechiul Calendar.

În cele din urmă, chestiunea va fi supusă spre aprobare următorului Consiliu Local al OCU, format din toți ierarhii și reprezentanții clerici și laici.

Interesant, rezoluțiile notează că ‘timp de câteva secole, Calendarul Iulian tradițional a fost perceput ca unul dintre principalii identificatori ai culturii Bisericii Ucrainene’. Acesta a fost văzut ca un semn de rezistență la latinizare și, mai târziu, față de sistemul sovietic.

Cu toate acestea, acum vechiul calendar este perceput ca fiind legat de cultura Bisericii Ruse, scriu ierarhii OCU, astfel că OCU trebuie să treacă la noul calendar.

„La urma urmei, Bisericile Ortodoxe care susțin Biserica Ortodoxă a Ucrainei folosesc calendarul modern, în timp ce oponenții săi, și în primul rând Biserica Ortodoxă Rusă, urmează Vechiul Calendar”, notează rezoluțiile.

Mai mult, ‘Mitropolitul’ Epifanie Dumenko și ierarhii OCU așteaptă ca statul să le urmeze exemplul și să schimbe data sărbătorilor oficiale de stat care sunt legate de sărbătorile ortodoxe.

„Vom face apel la autorități pentru a coordona sărbătorile de stat și cele bisericești. De exemplu, aceasta se referă la ziua de stat la praznicul Sfântului Vladimir, pe 28 iulie, care acum va fi pe 15 iulie. Același lucru este valabil și pentru sărbătoarea Ocrotitorului [14 octombrie în Vechiul Calendar-OC]. Vom cere ca aceasta să fie reprogramată”, a declarat Dumenko pentru BBC.

‘Mitropolitul’ Alexandru Drabinko a declarat același lucru pentru Radio Liberty (un organ de presă finanțat de guvernul american).

Crăciunul din Vechiul Calendar, 7 ianuarie, este o sărbătoare de stat în Ucraina, iar Crăciunul din Noul Calendar, 25 decembrie, a fost, de asemenea, proclamat sărbătoare de stat în 2017.

***

Vechiul Calendar este folosit, în afară de Patriarhia Moscovei, la Muntele Athos și în bisericile din Ierusalim, Georgia, Serbia, Polonia și Macedonia. Biserica Țărilor Cehe și a Slovaciei și Biserica Ortodoxă din America au parohii, mănăstiri și chiar eparhii întregi care slujesc după Vechiul Calendar. Diaspora bulgară din SUA, Canada și Australia slujește, de asemenea, conform Vechiului Calendar.

Noul Calendar este folosit în întregime sau parțial de către Bisericile Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei, României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Albaniei, Țărilor Cehe și Slovaciei, precum și de către Biserica Ortodoxă din America.

Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.