SACCSIV – blog ortodox

Comentariul zilei: Maimuta

Posted in GPS, SMARTPHONE by saccsiv on aprilie 7, 2023

Comentariul fratelui Mircea postat la Creste numarul celor ce renunta la smartphone:

Smartfonul culege date despre tine 24 din 24. Inclusiv ce vorbesti cand nu vorbesti la telefon. Un calculator obisnuit culege date doar cand il folosesti.

GPS-ul te face maimuta. Fa-ti tema de acasa, studiaza traseul… Harta.
Prin 2005-2006 aveam niste drumuri lungi de facut prin europa. Imi scoteam printuri, care erau extrem de detaliate, ca pt handicapati. Dupa 3-4 drumuri cu printuri, nu am mai vrut print. Dar, deja aveam frica de harta, mi se parea asa, ceva f greu, imposibil. Am trecut de bariera psihica, si, normal m-am descurcat si cu harta. De atunci nu mai vreau sa aud de print, de gps… Iar GPS-ul e de 100 de ori mai periculos in privinta efectelor asupra creierului decat un print. Mergi dupa gps, te uti doar la ecranul ala, nu mai retii nimic din drum, nimic, nimic. Maimuta.

Noi trebuie sa devenim animale salbatice, din animalele domestice care am fost, sau santem. Ne orientam, vedem, adulmecam, auzim, analizam toata info, luam decizii. Noi, nu o masina, nu un calculator, nu o scula smart. Altfel, animale domestice puse la ingrasare spre a fi taiate. Normal ca e mai greu sa fii animal salbatic. Dar, esti liber. Asta pt cine intelege ce e aia libertate, pt cine vrea asa ceva. A fi liber, cere efort.

Tagged with: , , ,

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. C said, on aprilie 7, 2023 at 12:14 pm

    nu te face nicio maimuță … este când te folosești de astea că te ajută( mai ales dacă n-ai mai fost in țară străină și nu le ai cu orașele mari ), te ghidează oleacă dacă ești în țară străină cu sute de străzi și aglomerație și ți-ai perde toată ziua ca să ajungi la destinație… Nu înseamnă că te iei întotdeauna după gps …poate să-l folosești numai în unele situații. Și este când te scapă de un drum aglomerat in marile orașe străine și te duce pe alt drum mai puțin aglomerat.

    Apoi nu devii maimuță că nu locuiești cu gps și când te dai jos din mașină mergi la cazare cu rânduiala ta creștină.
    Maimuță ai devenii dacă te-ai lua după gps când și ce să mănânci și ce să citești și celelalte …
    Și treaba că se știe unde călătorești din cauza gps și telefon și ești urmărit …nu-ți face nimeni nik, doar nu ești un hot care ai ceva de ascuns . Altceva e când vrei tu sa te ascunzi de toată lumea și ești urmărit ca și creștin să-ți taie capu sau sa te închidă …atunci da, nici telefon mobil de ăla vechi sa nu ai că te găsește .

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 7, 2023 at 12:49 pm

      C

      Nebunia smartphone a inceput de vreo zece ani. Oare cum se descurcau oamenii inainte? Ca tarile straine tot acolo erau si tot atatea strazi aveau si tot atata aglomeratie era…
      Daca acum omul nu mai poate, se cheama ca inainte omul era mai inteligent. Nu te inspaimanta constatarea?

      Apreciat de 1 persoană

      • C said, on aprilie 7, 2023 at 1:08 pm

        poi dacă o luăm așa, nebunia cu laptop, internet, de când e? sau acu de ex în ziua de azi fără drujbă nu prea se mai duce omul la pădure…cum au trăit înainte fără motoare și televizoare ….no….ce sa faci…dacă ai la îndemână te folosești și de calculator, nu mai stai sa socotești pe hârtie …normal că nu e un bine pt creier….asta se știe….
        Oricum … maimuță te face uitatu la televizor mai degrabă.
        oamenii din trecut, da, erau mai înțelepți, mai răbdători,….acu și în toată Europa e așa circulație că greu s-ar descurca un începător in orașele străine mari…..nu e ca in București unde poți să bagi avariile și să oprești unde ai chef și să întrebi pe cutare unde e strada cutare ….

        Apreciază

      • C said, on aprilie 7, 2023 at 1:28 pm

        smartphonurile nu-s bune fiindcă produc radiații, și tot folosindu-l primești f multe imagini și informații pe minut și uzezi creierul f tare ….de aia se observa la oamenii de generația mai în vârstă dacă folosesc tehnologia asta îs mult mai obosiți , nu-i pt ei….
        Pe când la tinerii de azi gândesc că Dumnezeu știind ce va fii…le-o făcut oleacă creierul mai rezistent că altfel, uitat-te la copiii de azi( de mici is cu ecranul telefonului) până acu ar fii mirosit a creier ars la școli … însă încă rezistă, mai ales aceia care mai și lucrează toată ziua cu programe pe calculator, Smart phone și ce-o mai fii ….
        Altu dacă stă 2 ore cu internetul simte că îi beat …

        no …Doamne ajută….asta e o opinie așa nu numa .

        Apreciază

      • Clement said, on aprilie 7, 2023 at 5:22 pm

        Toootusi, sunt situatii cand haladuind noi cu treburi prin lumea larga sculele acestea nu scot din necaz..Am amintiri care acum par hilare dar la momentul respectiv..
        Sa mergi in Germania pe coclauri si cu harta, este o aventura. Pana citesti cuvintele lor compuse pe indicatoare ai trecut de localitate si ia de te intelege cu neamțul care iok engleza, franceza .
        Excelent a fost intr-o noapte in Ungaria cand pe bezna ne-am ratacit si in loc sa o luam spre Viena am nimerit intr-o sinistra pustietate. Din senin insa, adica din mila celui Preainalt, a aparut o masina cu țigani de-ai lor si zambind, uitandu-se la soacra si la dulaul caruia ii aratasem plaiurile natale, ne-au spus: ” Va conducem noi pana la Roza Czărda langa granita cu Austria”. O ora de drum si i-am vazut intorcandu-se pe cale lor.
        Ideea este sa nu devenim dependenti de gps, de telefonul portabil, sa mai scriem din timp in timp cate o scrisoare cu stiloul, sa trimitem carti postale.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 7, 2023 at 6:15 pm

        Clement

        Nu exista scuze, nu exista totusi.

        Apreciază

    • Dr. Badass said, on aprilie 7, 2023 at 5:18 pm

      ” Și treaba că se știe unde călătorești din cauza gps și telefon și ești urmărit …nu-ți face nimeni nik, doar nu ești un hot care ai ceva de ascuns .”
      Tovarasu’, de ce nu întrebi cum a fost pe oamenii care au trăit anii ’50 și au prins teroarea comunistă. Atunci totul era simplu, ești vinovat până la proba contrarie. Ce înseamnă asta? Ești acuzat de” ceva” și TU trebuie să dovedești că ești nevinovat.
      În perioada interbelică, se aplica ” nevinovat până la proba contrarie” și era sarcina acuzatorului să dovedească că ești vinovat, TU erai nevinovat și nu trebuia să demonstrezi nimic.
      Pe vremuri era nevoie de o rețea extinsă de agenti ( turnători) și agenți (operativi) care să înceapă urmărirea unui om și completarea unui dosar despre el.
      În ziua de azi, singur completezi dosarul prin furnizarea unui șuvoi de date despre tine. Ești maimuță deoarece datele pe care le furnizezi sunt o mină de aur și sunt vândute către diferite firme ( de asigurări, medicale, publicitate și altele cu intenții mai obscure) iar tu primești ” banane”.
      Te gândești ca la dosar ai fișă medicală, fișă de evaluare psihologică, fișă economică care arată câți bani câștigi, câți cheltuiești și pe ce, care sunt obiceiurile tale, ale familiei etc?
      Ai văzut filmul „Propunere indecenta?”, în care unui cuplu un excentric le-a oferit 1milion pentru a petrece o noapte cu femeia?
      Dacă este să speculam, ce ești dispus să faci pentru un milion?
      Cineva care are acces la datele tale și are dosarul complet poate să primească un mail în care să fie o oferta de 10milioane pentru o fetiță de 6ani și din „întâmplare” după o căutare în baza de date ( în care sunt mulți ca tine ce oferă multe informații gratis) să apară câteva candidate și din pozele arătate să fie selectată chiar copila ta. Din datele pe care le dai moka, se poate alege locul și ora unde să fie făcută pierdută și traficata. „Mândru” că mergi la Mall și lași fetița 2-3 ore la un loc de joacă în timp ce faci cumpărăturile iar când revii ” I-ți cade cerul în cap” că nu mai găsești copilul.
      Sau varianta în care ești compatibil pentru cineva care are nevoie de organe și „obișnuința” ta este să petreci vineri seara la un club până la ore târzii.
      O pastilă în bautură, ești scos pe brate până la o mașină care să semene cu o salvare ( sau chiar una adevărată cu doctor în ea care să facă și operația) și uite așa poți rămâne fără organe.
      Sau varianta mai rafinată în care ești accidentat și ajungi la spital unde ești trecut în comă iar rudele sunt convinse că ești mort și că o fundație caritabilă acoperă cheltuielile de înmormântare în schimbul acceptării donării.
      Sunt scenarii pe care le vezi în filme ( și nu poți să nu te întrebi dacă nu sunt după cazuri reale) sau mai apar prin ziare ( cine mai tine minte cele 2fete „omorâte” care au dispărut și s-a pus batista pe țambal, una din ele a sunat la 112 și a spus că este răpită și a dat adresa, iar miliția a stat aproape 2ore în fața porții înainte să între, timp suficient să nu se găsească nimic).
      Dacă nu conștientizezi că datele furnizate, cu cât mai multe, cu atât mai rău pentru tine, nu fac decât să completeze un dosar cât mai complet, care până la urmă să fie folosit împotriva ta. Ai trecut pe rosu acum 7ani, n-ai oprit la stop acum 3ani, acum se pot folosi de asta să – ți anuleze permisul de conducere după ” noua lege de conducere preventivă și eliminarea posibilelor accidente din trafic bazate pe istoricul de amenzi”.
      Dacă ajungi să refuzi să înțelegi, poți ignora dar informațiile sunt acolo.
      Fiecare are posibilitatea de a alege.
      Crezi în Știință sau în Dumnezeu? asta-i întrebarea.
      Drumul fiecăruia este doar suma alegerilor sale.

      Apreciat de 1 persoană

      • C said, on aprilie 7, 2023 at 6:56 pm

        iarta-mă stimate , dar mergeți prea departe cu scenarii….deja ați făcut filme in capu dvs.
        Ce dosare visezi , că nu te urmărește nimeni să-ți facă niciun dosar….nu suntem în perioada comunistă unde creștinii sunt dați în urmărire și băgați la Aiud.

        și dacă știi că ești urmărit …așa sa te comporți că să fii un model încât să se uimească urmăritorii de tot ce faci că faci in Numele Domnului și pt Domnul și nicio prihană să nu găsească asupra ta și să zică ..” uite mă asta e chiar un credincios care lucrează binele „.

        noi sa ne îngrijim de ” Dosarul ” nostru care va apărea la Judecată….aia sa ne intereseze….ce fapte o să apară în Dosar că să nu ne bage Dreptul Judecător la temniță…și să scăpăm de avocații acuzării care caută să ne tragă în jos

        Apreciază

      • C said, on aprilie 7, 2023 at 7:06 pm

        P.S: cu privire la perioada aia cu vinovat și nevinovat….astea-s discuții aiurea ….acolo era treabă că tu trebuia sa fii nevinovat în inima ta față de Dumnezeu și in rest nu aveai ce sa demonstrezi nimic în fața autorităților că ești nevinovat că oricum așa era dat sa suferi ca și creștin pt judecățile neștiute ale lui Dumnezeu.
        Deci era poruncă că toți să fie închiși oricum ar fii…dosar sau fara dosar…egal cu zero dosarul că tot la Aiud ajungeau sau la Pitești .
        aia cu dosarul era numa așa că să aibă ceva cu ce sa te bage în temniță, dar de fapt erau băgați pt credința în Hristos și asta le-a adus o slavă mare in Ceruri pe care dacă nu sufereau temniță n-ar fii avut-o …ci probabil s-ar fii mântuit așa, că simpli creștini….așa însă, din tot iadul acela, au dobândit o și mai mare cunună.

        Apreciază

      • dacgetbeget said, on aprilie 8, 2023 at 11:42 am

        Dr. felicitari , asta da judecata de om cu mintea acasa! Bravo!

        Apreciază

    • Felix said, on aprilie 8, 2023 at 12:58 pm

      Orice smartphone poate fi ascultat, avertizează fondatorul start-up-ului Dust Mobile – Black News
      https://blacknews.ro/orice-smartphone-poate-fi-ascultat-avertizeaza-fondatorul-start-up-ului-dust-mobile/

      Apreciază

    • Tataia said, on aprilie 8, 2023 at 3:09 pm

      Domnilor! Haideti sa stabilim niste lucruri aici. Ca vad ca se face multa confuzie pe tema unor tehnologii. Drujba (de fapt motofierastraul vaci asa se numeste in mod corect) este una, automobilul alta, internetul si smartfonele altele. Au fost trei valuri mari de tehnologie in lumea asta….de fapt au fost un pic mai multe…dar le vom sistematiza in 3. Valul tehnologic bazat pe puterea focului. Si aici intra locomotiva cu abur automobilul, motofierastraul, aragazul. Centrala de incalzire etc. Acessta tehnologie este doar folositoare si este Binecuvintata de bunul Dumnezeu. Chiar daca propaganda oficiala afirma altceva realitatea este ca arderea este un fenomen natural creat de Dumnezeu si nu face nici un rau. Al doilea val tehnologic este cel bazat pe energia electrica. Care deja nu mai este ok. Aici intra becul electric, frigiderul, masina de spalat, etc. Nu mai este la fel de binecuvintata de Dumnezeu. Este adevarat ca si fulgerul este electric si natural, dar natura nu a dus la extinderea utilizarii energiei electrice in masura in care o face omul. Adevaratul poluant este curentul electric nu dioxidul de carbon. Si asta mai ales pentru faptul ca noi folosim curent alternativ asa cum a vrut indracitul de Tesla, nu curent continuu asa cum ar fi foat natural. O sa imi ziceti ca nici automobilul modern nu poate functiona fara o instalatie electrica. Si este afevarat..dar totusi automobilul are instalatie de curent continuu ( baterie) nu alternativ asa cum avem in casa. Totusi automobilele moderne au instalatii electrice extrem de complexe care mai ales includ electronica digitala (cip-uri) care sint cele mai rele. De aceea este mai rea o masina mai noua (dupa 2010 fata de una mai veche…anii 2000, 1990, 1980, 1970…si ma opresc aici deoarece mai sint foarte putini oameni care mai circula cu masini atit de vechi iar autoritatile statelor europene in mod sigur nu le fac viata usoara. De asemenes masina avind instalatie electrica (faruri, claxon, stergatoate, aparatura de bord) este in mod evident mai rea decit drujba (care si aceea are un rudiment de instalatie electrica – aprinderea) iar drujba la rindul ei este mai rea decit locomotiva cu abur care nu are deloc instalatie electrica. Devi este ecact invers decit urla propaganda oficiala. Iar cel de-al treilea val tehnologic, cel mao rau…care nu are cum sa primeasca nici un fel de binevuvintare de la Dumnezeu caci este satanic de-a dreptul este cel bazat pe electronica digitala (cip-uri). Acesta cam este de evitat…si indeosebi „cununa” acestei creatii satanice smartfonele…telefonul mobil de orice fel nu trebuia sa existe deloc. Aici nu este ca in cazul locomotivei, automobilului, drujbei si chiar si internetului care au si parti bune. Telefonul mobil are numai dezavantaje fata de telefonul NORMAL pe care il avea toata lumea in casa acum nu mult timp. De remarcat ca si automobilul modern contine o gramada de cip-uri si de aceea ar fi bine sa folosim o masina mai veche…

      Apreciază

  2. C said, on aprilie 7, 2023 at 12:24 pm

    ….de urmărit și diavolul te urmărește și pândește care cum umblă, și pe creștinii care vede că vor să facă voia Domnului încearcă să-i lupte prin mijloacele patimilor , …așa că oricum suntem urmăriți și la fiecare gând și dăm socoteală ori în lumea asta ori în cealaltă, dar de urmărire nu scapăm .
    Dacă ai fii in pustie , rupt de lume cu totul ….tot te pândește diavolul sa te necăjească, ….te urmărește și Dumnezeu să te ajute atunci când ești la necaz și strigi către El din toată inima 🙂

    Apreciază

  3. Felix said, on aprilie 7, 2023 at 12:28 pm

    Cuviosul Gavriil Georgianul nu-și impunea insistent sfatuirea când era vorba de călăuzirea oamenilor, respectându-le libertatea.
    Spunea:
    Omul trebuie să-și sfinţească viaţa prin hotărâri bine cumpănite.
    Calea și-o făurește prin faptele sale. Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu voie liberă.
    Cine sunt eu, ca să mă amestec în viaţa lui?
    Bineinteles, multora ar trebuie sa le strig:

    „Lașilor! Basma de muiere ar trebui să purtaţi, nu șapcă de bărbat!”
    Cum aș putea sta liniștit când cineva așteaptă un indemn de la mine? Inima unui crestin trebuie să fie simtitoare ca inima femeii.
    Cineva merge să se roage vreme de cinci ceasuri.
    Credeţi voi oare că Dumnezeu îi va asculta rugăciunile acum, că n-a voit să ajute pe aproapele lui?
    Dacă nu ascultaţi de poruncile lui Hristos, nu tulburaţi pe Dumnezeu cu rugăciunile voastre, că ele sunt ocară adusă Lui.
    Faptele cele bune deschid ușa Împărăţiei cerești, singură smerenia vă va duce acolo și numai iubirea vă va face parte de vederea Domnului. Dacă rugăciunea nu aduce după ea fapta bună, nu e decât vorbire deșartă.
    De ce ne dă Dumnezeu să vedem nenorocirile oamenilor?
    Ca să-i ajutăm cu rugăciunile noastre. Așa ne învaţă Dumnezeu să-l iubim pe aproapele nostru. Că mai întâi trebuie să învăţăm cum se cuvine să iubim, și apoi trebuie să ne străduim să iubim.

    Apreciază

  4. scortisoara said, on aprilie 7, 2023 at 2:24 pm

    Postez câteva video-uri despre Hong Kong , făcute de Cristi & Ralu . Vizionandu-le m-a apucat depresia pentru ca nu am crezut ca poate exista ceva atât de rău . Dacă astea sunt orașele de 15 minute cu blocuri de 2000 locuri care capaciteaza peste 10 000 de oameni , mai bine sa ne ia Dumnezeu sau sa ne arunce Putin o bomba . Credeti-ma , prefer moartea de 1000 de ori decât o așa viață. Orașele alea comprimate deja exista pe la asiatici .
    Noi dacă trăim în apartamente de 50 mp e boierie prin comparație cu ăștia .
    Asiaticii au mini-orașe ascunse în blocuri . E horror !! Seria asta cu Hong Kong e criminala… Mă deprima îngrozitor…
    Vizionati când aveți timp .E o realitate care ne paste și pe noi ,încă nu ne-a ajuns.

    Apreciază

    • C said, on aprilie 7, 2023 at 5:33 pm

      ba chiar să nu vizionați! dacă ți-o facut depresie, vrei sa contaminezi și pe alții cu depresia? La ce vă uitați la de astea? îți place să te hrănești cu din astea?
      tu tre sa fii mereu cu sufletul în pace, să alungi gândurile de deznădejde, depresie, supărare că apoi din astea se nasc alte sentimente neplăcute…. tu fii cu inima la Intrarea Domnului în Ierusalim, așteaptă Duminică Stâlpărilor și pregătește-te se Săptămâna Mare. La noi in Romania e alta rânduială, altfel de ocrotire….nu te gândi tu că o să ajungi ca în China !

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 7, 2023 at 6:16 pm

        C

        Adica sa bage capul in nisip? Tu esti cu treaba pe aici?

        Apreciază

      • C said, on aprilie 7, 2023 at 6:44 pm

        pai tu nu vezi că pe săracă fată o baga in depresie prostiile astea și o fac să-și dorească moartea înainte devreme. Mai ales că se sperie degeaba….ce e in China nu e in Romania. Tu compari China păgână cu Creștina Românie? Crezi că Sfinții români dorm ?
        se mulțumește dracu că bagă în mâhnire pe oameni …..și tot io-s cu treabă pe aici …
        Dacă vă place sa vă hrăniți cu de astea , n-aveti decât…. io vroiam sa va îndrum spre gândirea către Hristos Iisus și hrănirea cu Apa Vieții .
        La ce-ți stă mintea aceea și ești …dacă la Hristos gândești și pe El
        Îl iubești nu-ți mai arde în lumea toată să călătorești …

        Apreciază

      • scortisoara said, on aprilie 7, 2023 at 9:48 pm

        @ C

        Ai și nu ai dreptate . Ai dreptate pentru ca România e țară ortodoxa și intradevar i-am dat satisfacție diavolului mahnindu-ma ; nu ai dreptate pt ca s-a votat legea aia cu orașele de 15 minute iar iudele care conduc țara asta nu au scrupule . Nu e de ignorat scenariul pt ca se va aplica și la noi dar poate intr-o alta forma nu atât de crunta . Dar China e modelul .
        Mi-a mai trecut socul .

        Apreciază

      • Nicusor said, on aprilie 7, 2023 at 9:57 pm

        Auzi C, da tu ce hram porti? Ai venit sa iscodesti? Te plictisesti? Ia cauta-ti de lucru, mai ficior.

        Apreciază

      • C said, on aprilie 9, 2023 at 1:35 pm

        Nicușor, mulțumesc de frumoasele îndemnuri, să fii binecuvântat.
        Hramul Sf. Ciprian și Iustina !

        eu gândeam că aici e un fel de forum de discuții între creștini, unde fiecare își mai spune pct de vedere, fie că e mai greșit sau mai prost, dar fara să convingă militărește pe alții de una sau de altă, ci tre sa domnească duhul dragostei, al păcii, al răbdării unul față de altul, al blândeții, al nejudecării ….adică dacă vine unu și zice o prostie ( de pildă ” C” ) atunci nu trebe fugărit sau dat afară….că nici Vasile moderatorul nu e general , sau stareț, sau conducătorul unui grup ca dacă cineva îl jignește,el să răspundă tot așa….. Asta nu e bine, fraților!….tre sa ne răbdăm unii pe alții…..că dacă îl accepți numa pe acela care-ti comentează doar pe placul tău….ce bine faci? Că și păcătoșii se acceptă cu cei care împărtășesc aceleași patimi….
        Aici discutăm anumite subiecte….unu gândește așa, unu puțin altfel…. discutăm, până la urmă vedem care are mai multa dreptate, dar cu răbdare și dragoste. Putem sa ne contrazicem, fără a ne certa…dacă am zis și eu un pct de vedere nu înseamnă că îs bătut în cuie….oi fii greșit sau ce știu eu ….suntem oameni si oameni …să nu aveți pretenția că sunteți 100% in concordanță cu Voia lui Dumnezeu….de aia mai întrebăm, ne sfătuim, ne rugăm Domnului să ne lumineze, mai tre sa întrebăm și între noi, sfătuim și cu duhovnicii , să ne spovedim …. și așa Dumnezeu să ne lumineze pe fiecare cum sa procedăm, ce viață să ne alegem ca să fie după voia lui Dumnezeu , altfel vom deveni idioritmici…nu știu cât e de folos asta !…
        Numai bine, Sănătate, Doamne ajută…..și mă iertați dacă v-am supărat pe careva . Să fiți iubiți !

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 14, 2023 at 6:03 am

        C. este prescutarea de la Calistrat Chifan😉

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 23, 2023 at 5:40 pm

        Intiala si pledoaria comentatorului C. e compatibila cu C.C. – Calistrat Chifan

        Nu-i sfarsitul acum in opinia lui C.C., ci numai in inchipuirea noastra care ia proportii…
        Argumentul combativ impotriva Apocalipsei este in viziunea C.C. tocmai prilejul pe care l-a avut sa slujeasca la o imormantare.
        Si peroreaza C. C.: „cati din cei care au fost imormantati recent au avut timp sa citeasca Apocalipsa”
        Halucinant ests faptul ca C.C . scoate din context esentialul ..
        C. C. dixit:
        „antihristul este in noi, noi il cream imaginar (…) cei cu cipuri etc care sperie lumea ii incadrez la proroci mincinosi (vezi incepand de la min 1.14 min)…
        Duhovnicii care au invatat despre acestea nu sunt ei Hristos… Chestiunea cu cipurile sunt inventii omenesti.
        Daca esti transparent si esti curat ce te doare pe tine capul ca banii devin electronici si i primesti pe card.
        Este vorba de fiscalizare. Atat. Se sperie lumea de pomana cu 666. (…)
        Prorociile au incetat de la Ioan Botezatorul. Deci nu mai avem prororocii. Sa ascultam doar de Hristos ” Vorbeste serios C.C.?! Chiar pe bune?!
        C. C. ca sa se foloseasca de Sfanta Scriptura si s-o rastalmaceasca, ce urmareste de fapt?!
        Predica lui CC. la Duminica Infricosatei Judecatii C. C. surpa evlavia poporului drepcredincios!

        Apreciază

    • C said, on aprilie 7, 2023 at 5:47 pm

      uite….mai bine vizionează și tu ce e la noi , nu te duce așa departe pe alte continente :

      Apreciază

      • scortisoara said, on aprilie 7, 2023 at 9:55 pm

        :))))) Ce fain e ! Ce ziceam prin decembrie , ca vreau o iarna cu zăpadă prin care sa facem tunele pe strada ….? :))))))) Pușchea pe limba ….

        Apreciază

  5. mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 7, 2023 at 3:26 pm

    Sunt de acord ca nu trebuie sa folosim GPS-ul, ci creierul nostru.
    Nu sunt de acord ca e obligatoriu sa renunti la smartphone! Sunt anumite persoane care folosesc smartphone-ul pe post de telefon, pentru a vorbi pe el si eventual la serviciu pentru Whatapp, pentru anumite grupuri. In timpul liber nu il folosesc pentru altceva, decat ca pe un simplu telefon si daca e nevoie sa faca ceva urgent pe net.
    Parerea mea e ca un smartphone poate fi un instrument foarte bun. Depinde pentru ce-l folosesti.
    Sigur ca daca pierzi vremea pe smartphone, stand pe tiktok sau facebook sau pur si simplu navigand fara rost, e rau. E altceva insa.
    Sa avem discrenament fratilor!

    Apreciază

  6. mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 7, 2023 at 3:50 pm

    Stati linistiti cu ascultatul. Daca vor sa ne asculte, o pot face si prin telefoanele cu butoane, sau credeti ca nu pot?!

    Apreciază

  7. mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 7, 2023 at 3:52 pm

    Si am mai spus-o: sunt oameni care nu au laptop sau computer si folosesc smartphone-ul in locul acestora.
    Repet, sunt total de acord ca smartphone-ul, ca orice alt lucru, trebuie folosit cu mult discernament, si nu mai mult de sa zicem 2 ore pe zi. Fara GPS, sigur. Si fara facebook, instagram si alte prostii. Ci doar pentru a citi ceva cu adevarat bun, inteligent. Si pentru apeluri, normal. Cam atat.
    Saccsiv, nu esti de acord?

    Apreciază

    • Felix said, on aprilie 7, 2023 at 7:05 pm

      Exista uneori o insistenta care poate surpa lucrarea per ansamblu daca se ramane rigid pe aceste amanunte tehnice.
      Mircea are dreptate ca a reusit sa-si impuna radical anumite acte de lepadare, insa nu trebuie respinse din principiu aceste nuantari punctate de tine.

      Apreciază

    • Felix said, on aprilie 7, 2023 at 7:23 pm

      Problema in esenta va fi asta:
      cine accepta id digital si portofelul digital automat va accepta si smartphone. Chiar daca acum a renuntat la smartphone, se va intoarce la smartphone, daca nu s-a mutat la sat.
      Asa trebuie pusa problema.
      Caci ID digital si portofelul poate fi impus din luna mai 2023…

      Apreciază

      • Felix said, on aprilie 7, 2023 at 11:32 pm

        Daca tot se teme C de depresie, as dori sa va impartasesc ceva mai cumplit…
        Dupa profetia Cuvioasei Alipia Razboiul Mondial se va declansa pe 29 iunie. Nu precizeaza anul.
        Insa anul acesta forumul de la Davos se incheie in China pe 29 iunie.
        Pot fi simple coincidente.
        Dar in acelasi timp poate fi intr-adevar ziua Sfintilor Apostoli, Ziua Incendiului Mondial.
        Pana atunci ei vor declansa falimentul bancilor si vor introduce id digitale si portofelele digitale.
        Deci daca puteti lua considerare varianta aceasta pregatiti-va duhovniceste si luati deciziile cumpanite prin rugaciune!

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 8, 2023 at 5:20 pm

        Terhes spune ca au votat in comisia parlamentara portofelul digital, si abia dupa vot s-a aflat ca portofelul digital va fi folosit pentru tranzactii, sa cumperi si sa vinzi!
        Deci, chiar si la implementarea portofelului digital de catre UE nu s-a spus totul de la inceput.
        S-a omis esentialul: ca in definitiv nu vei putea sa vinzi si sa cumperi fara portofelul digital! 😉

        C. TERHES DESPRE PORTOFELUL DIGITAL, DE CE LUPTA FRANCEZII SI CUM AU LUAT TEAPA FERMIERII NOSTRI! – YouTube

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 8, 2023 at 6:00 pm

        Cum ne imbie sistemul:

        Un portofel digital sau electronic (digital wallet app) este o aplicatie instalata pe telefoanele tip smartphones, tablete sau alte dispozitive mobile in care se introduc datele unuia sau mai multor carduri, astfel incat sa se poata efectua plati la comercianti direct cu telefonul mobil prin tehnologia NFC.

        Astfel ca, atunci cand facem o plata cu aplicatia tip portofel digital, nu mai avem nevoie de card fizic ci trebuie doar sa apropiem telefonul mobil de terminalul POS si sa confirmam tranzactia utilizand metoda de autentificare aleasă pe telefon: amprentă digitală, recunoaștere facială sau parolă.

        Avantajele unui portofel electronic fata de un portofel clasic, in care avem carduri sau bani:

        – scapi de greutatea din buzunar si implicit de riscul de a pierde banii sau cardurile din portofel;

        – ai toate cardurile la indemana, pe telefonul tau mobil;

        – cu telefonul mobil, in care ai portofelul digital, platesti direct la comercianti fara a mai utiliza cardul fizic;

        – ai acces la istoricul ultimelor tranzactii direct pe telefonul tau

        Apreciază

      • Felix said, on aprilie 8, 2023 at 7:52 pm

        De unde ia lumina Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării http://www.research.gov.ro
        https://old.research.gov.ro/ro/articol/6053/comunicare-br-mass-media-sebastian-burduja-vizita-oficiala-de-lucru-in-sua

        Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 7, 2023 at 9:11 pm

      Exista o mare, mare diferenta intre smartfon si telefonul cu butoane. Dar vad ca nu prea vrei sa o vezi, cu toate ca am mai mentionat-o, si, o stie toata lumea.

      Smartfonul culege date despre tine non-stop, inclusiv voce, zgomote, video ambiental, + toate aplicatiile… Telefon mobil, culege date mult, mult mai putine, iar un laptop culege date doar cand il folosesti. Adica, nu 24 din 24 ca si smartfonul.

      Smartfonul e o scula de spionaj mult mai puternica, de alt ordin de marime in comparatie cu telefonul mobil cu butoane, si asta pt ca e in principal un calculator conectat tot timpul la net, care are printre multe altele si functia de telefon. Snowden mentioneaza in cartea lui ca a fost oripilat cand la o expozitie de electrocasnice a vazut prin 2010 un frigider smart, de la care puteai si suna. Adica, si ala era un calculator conectat tot timpul la net, era frigider, si era si telefon. Culegea si ala o multime de date. Non-stop. Putem numi frigierul ala smartfone? De ce nu, daca si calculatorul asta de pe care poti suna il numim asa.

      Denumirea de „smartphone” este o vrajeala, pt ca telefonul in sine daca reprezinta 10% din ce face el.

      Si omul pacalit de denumire zice in mintea lui, cam ce tot zici si tu. Si altii.

      Apreciază

      • mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 10, 2023 at 9:48 am

        Frate Mircea, spui ca smartphone-ul e conectat la internet tot timpul. Dar il poti deconecta cand vrei. Nu e obligatoriu sa stai tot cu datele mobile pornite.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 10, 2023 at 12:58 pm

        mandilosul5b17af9155,

        „Si marmota impacheta ciocolata in staniol… ” 🙂

        Altii au zis, ca il inchid…, asa cum zici tu ca opresti datele mobile 🙂

        Problema la smartfone, e ca nu e dupa cum vrei tu, ci dupa cum vrea el. E fost facut sa nu ai control absolut asupra lui, dupa cum nu ai control absolut nici asupra unui laptop.

        Singura solutie pt date mobile este ecranarea totala, cusca Faraday, de ex invelit in folie de Aluminiu alimentar; ca asta e cel mai ieftin si mai usor de gasit. Idem pt telefoanele cu butoane.

        As fi curios daca face cineva cu smartfone asa ceva.

        Apreciază

      • mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 10, 2023 at 1:44 pm

        Imi poti explica te rog la ce te referi? Adica, in timpul liber sa il pui in folie de aluminiu alimentar? Asta blocheaza semnalul cred, nu? Multumesc.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 10, 2023 at 7:29 pm

        mandilosul5b17af9155 ,

        E cum ai inteles. Folia de Al il ecraneaza total de orice antena. E ca si cum nu ar avea semnal deloc. Fa proba. Il infasori de 2 ori in folie, apoi indoi folia la capete si aia e. Citeste si despre cusca Faraday. Cum face acel coleg e ok. Ai nevoie la servici, il folosesti. Apoi, folie aluminiu, si tel cu butoane.

        Si apoi, incet, incet, vei renunta de tot la smart, pt ca
        „daca nu te calugaresti tu, te calugareste viata”.

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 10, 2023 at 10:49 pm

        mandilosul5b17af9155 ,

        Util de citit si cartea lui Snowden – Dosar permanent. Toata, de la cap la cap. Si de 2 ori.

        Apreciază

  8. mircea.v said, on aprilie 7, 2023 at 9:16 pm

    Samrtfonul este o capcana in care omul singur isi baga piciorul si e prins in capcana, si apoi spune: „nu e nici o pr, ca daca nu alergi tare (cu capcana aia la picior), nu te doare; trebuie doar sa mergi linistit, si atunci nici nu o simti”.

    Apreciază

    • mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 10, 2023 at 1:46 pm

      Apropos de ce spui. Am un coleg de serviciu, care dupa ce termina cu munca, isi ia telefonul cu butoane si doar ala il foloseste. La fel si-n timpul lui liber. La inceput mi se parea ciudat aceasta „atitudine”, dar acum, citind mai multe studii, parca inclin sa cred ca are dreptate.

      Apreciază

  9. Nicusor said, on aprilie 7, 2023 at 9:39 pm

    Comentariul acesta merge foarte bine cu Prikoke.

    Apreciază

  10. mircea.v said, on aprilie 7, 2023 at 9:53 pm

    Si un pic de mate, ca poate daca e cu formule, se intelege mai usor.

    Mai jos un comentariu de al meu de anul trecut, cred:

    ––––––––––––––––––––––––––

    https://www.activenews.ro/opinii/Dr.-Joseph-Mercola-Inchisoarea-ta-invizibila-II-Inteligenta-Artificiala-este-Fiara-si-trebuie-infometata-178038

    In articolul de la link se spune:

    “Înfometați bestia

    Jabbi citează o formulă creată de guru-ul filosofic al WEF, Yuval Noah Harrari, pentru a descrie capacitatea tot mai mare a tehnocraților de a pirata oamenii: B x C x D = AHH.

    B reprezintă cunoștințe biologice, C este puterea de calcul, D înseamnă date, iar AHH este nivelul capacității de a pirata o ființă umană. După cum a menționat Jabbi, capacitatea de a pirata oameni depinde de alimentarea IA cu un flux constant de date.

    Este un „sistem bestie” în sensul că IA este fiara și trebuie hrănită. Hrana sa sunt datele, adunate printr-o serie largă de canale de date, cum sunt camere video, dispozitive de înregistrare, de recunoaștere facială, GPS și senzori de tot felul care alcătuiesc Internetul Corpurilor.

    IA este un element absolut crucial pentru succesul închisorii digitale. Fără el, nu poate funcționa. Atunci, soluția este să înfometăm fiara prin a nu-i mai da acces la datele noastre. „Nicio legislație nu poate opri acest lucru. Acest lucru trebuie făcut de oameni.” Pe scurt, trebuie să refuzăm să folosim tehnologiile care ne colectează datele.”

    In 2010 spuneam in doc de la link:

    https://saccsiv.wordpress.com/2010/11/09/comentariul-zilei-09-11-2010-chestiunea-cipului-si-ochiul-vartejului-de-apa/

    „Ce inseamna asta: fara carduri bancare, de fidelitate… fara acte biometrice, fara tv, rugaciune sa ne ajute Dumnezeu sa mergem pe drumul Lui si nu al celuilalt. Diavolul are nevoie de cit mai multe informatii despre noi, pt a ne cunoaste. El pt a ne cunoaste culege info., analizeaza. Lucreaza. Iar cind cunosti, poti controla.

    Sa nu-i dam posibilitatea de a ne cunoaste. Doar Dumnezeu ne cunoaste. Apropierea de ochiul virtejului cu asta o aseman. Cu cantitatea de informatii care o detine sistemul despre noi.”

    Constantin Oprisan: „Diavolul este doar analitic, analizeaza pana la distrugere”. Si atunci are nevoie de date.

    Rasfoind un pic blogul saccsiv am mai dat si de urmatorul articol:

    https://saccsiv.wordpress.com/2013/06/16/comentariul-zilei-16-06-2013-cand-esti-anuntat-ca-se-opreste-apa-ce-faci-iti-faci-provizii-sau-astepti-intai-sa-se-opreasca-timp-in-care-ii-certi-pe-cei-ce-si-fac-provizii-si-abia-dupa-ce-s-a-op/

    Mi se pare de mare actualitate.
    –––––––––––––––––––––––

    Revenind la formula de mai sus, in care se inmultesc 3 termeni, nu avem nici o putere asupra cunostintelor biologice, idem asupra puterii de calcul. Dar, avem mare putere asupra datelor oferite de catre noi sistemului. Daca sistemul nu are date despre noi, ceilalti 2 termeni pot fi oricat de mari.

    Hai bre, ca e simplu.
    Dar cel mai greu, pt ca e lupta omului cu el insusi, si atunci nu mai poate sa dea vina pe altii.
    Ti se pun in fata toate bunatatile care aduc in principiu confort, si „usor”, si tu trebuie sa le refuzi.
    Naspa!

    Apreciază

  11. Felix said, on aprilie 7, 2023 at 10:56 pm

    Γερόντισσας Λαμπρινής a mai spus, în 1990:

    – Va vor constrange să primiti un card de identitate (portofelul digital si id digital)
    Veți face toate operatiunile socio-economice cu acest card inteligent.
    Sa nu-l luați caci este al antihristului.
    Cine primeste acest card (portofelul digital si id digital) imediat va pierde harul de la Botez.
    Maica Lambrini a mai spus că ne vor constrange să primim cardul (portofelul digital si id digital) în diverse moduri.

    Lucrurile se vor schimba, nu vor fi așa cum sunt acum.
    Va veni o mare sărăcie!

    Veti manca paine uscata in casa voastra si vecinul va fi gelos pe voi pentru ca el nu va avea !!
    Ei va vor oferi pentru că sunteți șomeri de lungă durată, un ajutor financiar, dar pentru a obține ajutorul financiar trebuie să aveți un card inteligent (portofelul digital)
    .
    Mulți vor fi înșelați…
    Gândiți-vă la un parinte cu trei copii care nu va avea de mâncare.
    Va alerga imediat să ia cardul (portofelul si id digital), să cumpere niște spaghete, fasole… (Nu se refera la un simplu card bancar, ci „cardul cetateanului” care va avea cumulat utilitatea tuturor celorlalte carduri existente).

    Sectorul privat va falimenta și locurile de muncă vor fi pierdute, doar funcționarii publici vor rezista, desi nu vor primi mulți bani ca salariu.
    Imaginați-vă un copil care s-a născut și a crescut în Atena cu micul dejun, prânzul, cina și va veni în mod necesar în satul său, mâncând o bucată de pâine de
    și un ou prăjit și poate ca va fi mâncarea lui pentru întreaga zi!…

    Cine îți va vedea grădina, va fi ispitit, va sari gardul și nu vei putea să-l oprești!
    El iti va spune: „prietene, mi-e foame, copiii mei sunt flămânzi!”…

    Extras din cartea „Asceții în lume”, a 19-a narațiune.

    Προφητείες Γερόντισσας Λαμπρινής: «Θα βάλουν μπροστά σας τον “Σταυρό” και το “Ψωμί” και θα σας πουν διαλέξτε!»
    https://www.true.gr/profities-gerontissas-labrinis-tha-valoun-brosta-sas-ton-stavro-ke-psomi-ke-tha-sas-poun-dialexte/

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    Acest card inteligent (portofelul digital si id digital) nu-l vom primi!

    Pentru acesta merită să plecăm și în munți dacă trebuie, pentru că o vom face pentru dragostea lui Dumnezeu și vom avea asupra noastră harul Lui. În ceea ce privește supraviețuirea să nu vă neliniștiți, pentru că este grija lui Dumnezeu.

    Acest card (portofel digital si id digital) oricine îl va lua, nu va scăpa de pecetluirea cu semnul fiarei care urmează.”

    (Extras din: Nikolaos A. Zournatzoglou, Mărturii ale închinătorilor. Cuviosul Paisie Aghioritul 1924-1994. vol. II, pagina 62, Ed. Egumenita)

    Apreciază

  12. Felix said, on aprilie 8, 2023 at 7:42 am

    Sam Altman: OpenAI CEO on GPT-4, ChatGPT, and the Future of AI | Lex Fridman Podcast #367 – YouTube

    Deja, AGI (inteligența artificială generală) este capabila să scrie un cod de computer aproape fără cusur.
    Pe măsură ce devine mai avansat, acesta va începe în cele din urmă scris, și, eventual, rescrierea, propriul cod.
    AGI reprezintă o amenințare existențială la adresa umanității, deoarece
    1) nimeni nu va putea contrazice IA odată ce este responsabilă de majoritatea funcțiilor societății și
    2) nimeni nu va putea controla modul în care își va folosi capacitățile în continuă expansiune

    Prejudecățile periculoase sunt doar începutul problemelor pe care inteligența artificială generală (AGI) le-ar putea aduce.
    În cele din urmă, chiar și tehnocrații care urmăresc să folosească AGI în scopuri proprii nefaste ar putea să nu o poată controla

    În timp ce platformele AI precum ChatGPT sunt neutre în sine, este clar că acestea vor deveni în curând o parte integrantă a rețelei de control globaliste.
    Pe scurt, chatboții vor înlocui motoarele de căutare convenționale, oferindu-vă un singur răspuns pretins „corect”.
    Ca urmare, învățarea adevărată și, prin urmare, dezvoltarea personală, vor înceta, în esență,

    ChatGPT utilizează învățarea automată pentru a genera răspunsuri asemănătoare omului în limbajul de zi cu zi la orice întrebare adresată

    ChatGPT de la OpenAI este cea mai rapid adoptată platformă tehnologică din istorie, achiziționând peste 1 milion de utilizatori în primele cinci zile.
    La mai puțin de două luni de la lansarea sa publică, a avut peste 100 de milioane de utilizatori

    The Dangers of Artificial General Intelligence
    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/04/08/dangers-of-artificial-general-intelligence.aspx?ui=42cccc9d274ce91f67131ee1caeeafef6a0949a1ffc123a0d12c4584a0ee16d0&sd=20221122&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20230408&cid=DM1370560&bid=1766778621

    Dă clic pentru a accesa dangers-of-artificial-general-intelligence-pdf.pdf

    Apreciază

  13. mircea.v said, on aprilie 8, 2023 at 7:51 am

    Felix,

    Nuantarile la care faci referire sant nuantarile clasice care justifica acceptarea ispitei.

    O lectie despre refuzul ispitei. Se intampla la Aiud, prin 1962. Multi din cei in cauza aveau 20 de ani de puscarie la acel moment.

    „- Ce miroase asa? – se-ntreba Nastase la un moment dat, cand asteptau mancarea de pranz, zeama limpede de patru sute calorii.
    – Friptura! – ii raspunse Marcel, cu narile-n vant.
    – Nu se poate! – zise Nastase, lasandu-i gura apa.
    Dupa o asteptare de cateva minute, usa se deschise si fiecare primi in gamela intinsa o bucata de friptura de cel putin 1/2 kg!
    – Mancati! – le porunci Biro, trantindu-le usa in nas.
    Toti priveau uluiti la bucata de carne din fata!
    – Ce inseamna asta?! – se mira Dragon.
    – O sa vedem mai tarziu… Vreti si bucata mea? – ii intreba Marin Naidin pe ceilalti, oferindu-si gamela cu friptura oricui ar fi vrut sa o ia.
    Nimeni insa nu i-o lua si el o puse pe soba pe care scria Nastase.
    A doua zi o voce ii intreba la difuzor daca le-a placut friptura. Nimeni nu scoase un cuvant.
    – Cei ce doresc sa-si schimbe atitudinea sant asteptati la club – se auzi la difuzor, ca si cum cei ce auzisera invitatia n-ar fi avut decat sa bata la usa si sa ceara sa fie scosi la autoanaliza.
    Nimeni nu o facu si la amiaza, intreaga Zarca isi primi in locul fripturii zeama limpede de fiecare zi.

    Pe alternativa friptura – zeama chioara, se mai insista cateva zile, dar nu-i prinse din Zarca nici pe cei ce aveau edemul casectic ridicat pina la solduri – si multi dintre cei ce aveau peste 1,70 m inaltime erau prinsi de el -, nici pe cei la care abia incepea. Toti cei care aveau asa ceva in urma experientelor prin care trecusera in zecii de ani de puscarie erau ca niste schelete, sperietori de ciori fasonate dupa fantezia celui ce se jucase cu foamea lor, o foame lunga de ani de zile si in care cel mai cumplit era gandul ca nu se stia daca aceasta se va mai sfarsi vreodata.
    Speranta saturarii ardea in tot flamandul si numai amintirea vremii care trecuse in anii de rabdarii o mai eclipsa din cand in cand. Intrerupt insa brusc cu bucati inimaginabile de friptura si inlocuit iar de zeama chioara, tratamentul acesta producea un soc neasteptat pentru cei ce-l suportau.
    Nu si pentru Marin Naidin, pentru printul Ghyka, pentru staretul Papacioc si pentru multi dintre cei ce faceau inchisoare din 1941. Pentru ei, schimnicia, cu toate implicatiile sale, devenise un mod obisnuit de viata. Cand cei ce visau munti de mancare nu-si stapaneau balele la mirosul fripturii, ei zambeau compatimitor. Unii chiar renuntau la ce li se cuvenea, punandu-si gamela pe soba.

    Intr-o buna zi, toti cei din Zarca se pomenira scosi in curtea Sectiei cu zeghea pe cap si indreptati spre o destinatie necunoscuta. Era un cortegiu in care se remarca printul Ghyka, prin inaltimea sa, si Aurel State, care mergea in carje ca o vita tarata la abator.
    La un moment dat, fura opriti; li se ordona sa-si ridice zeghile de pe cap si toti se pomenira in clubul gol, cu o panza de cinematograf in fata.
    „ – Motor! – se auzi o voce si in sala se facu intuneric, pe ecran aparind – surpriza! – un interior de santan iugoslav in care-si facura numerele in fata a sute de ochi holbati, toate vedetele feminine de care dispunea la ora aceea Belgradul. Un vartej de siluete feminine superbe, cu sau fara vestimentatie sumara, rotindu-se pe ecran, in fata nenorocitilor spectatori in zeghe, pina cand cei mai multi ametira de-a dreptul.
    – Dumnezeule! Ispitele Sfantului Antonie cel Mare! – se auzi o voce din multimea de spectatori.
    Deodata se facu lumina in toata sala si de sub ecranul stins se ivi radios colonelul Craciun.
    – Ei, v-a placut? – intreba el razand. E frumoasa viata in libertate, ce ziceti?
    – Degeaba gagici, daca n-avem potol! – se auzi atunci o voce neidentificata, pe care toti cautara s-o descopere cu privirea.
    – Aaa! Potol vreti? Potol o sa va dau! Si iar se auzi: „Motor!”. In sala se facu din nou intuneric, iar pe ecran a inceput sa se iveasca un interior de bucatarie de Athenee Palace, unde se faceau toate preparativele culinare pentru Revelion; Noul An al celor ce nu stiau pe ce lume traiesc si al celor ce mai tarziu aveau sa spuna: „ Vai, dar noi n-am stiut…!”, O jumatate de ora de defilare a celor mai ispititoare bucate prin fata unor oameni care le uitasera si numele… Si deodata, stop! Se facu lumina si in fata ecranului aparu iar Craciun, cu suita.
    – Ei, cum a fost?! – striga el.
    Nimeni nu zise nimic”
    – Ei, Maxim Virgil (Virgil Maxim era un „tanar” care facea puscarie din 1942, cam de-un leat cu Marin Naidim), ce zici? Ti-a placut masa de noul an?
    In sala – tacere de mormant.
    – Nu zici nimic, baiete?!
    – Nu domnule, ca n-am vazut nimic.
    Si, intr-adevar, nu vazuse; tinuse ochii inchisi, in ciuda faptului ca alaturi, doi dintre fostii sai cunoscuti, care cedasera tentatiilor promisei libertati, se caznira o vreme sa-i deschida cu de-a sila pleoapele trase peste ochi. Nu-i mai vazuse demult alaturi si nu stia de unde aparusera…
    […] Dupa mancarea impestritata de fripturi si zemuri chioare si dupa socul cu spectacole de santan iugoslav si bucatarie de Athenee Palace, Craciun, neobservand nici o schimbare de atitudine la cei din Zarca si nici vreo incercare – a unuia macar – de a-si face autoanaliza, lasa sa coboare peste ei cea mai cumplita nebagare de seama.
    Isi primeau in continuare zeama zilnica, ploaia de pedepse cu izolare si nici o scoatere la doctor pentru cei ce ar fi atins pragul mortii.”

    Marcel Petrisor – „Cumplite incercari, Doamne!”

    Apreciat de 1 persoană

    • Felix said, on aprilie 8, 2023 at 9:37 pm

      Asa este Mircea! Insa te rog sa fii cat mai aproape de oameni ca sa-i poti ridica de la nivelul lor.
      Daca ramai in asprime nu-i poti tine aproape.
      Asta o spun intai pentru mine, ca si eu sunt in asprime.
      Sa incercam ca Parintele Serghie:

      De cremene să stai în Adevăr, dar cu blândeţe să-l primeşti pe păcătosul înşelat de diavol. Nu judeca, ci arată tuturor iubire. Şi să nu zici în sinea ta: Acesta-i păcătos, iar eu sunt drept, că vei avea de indurat ispită.
      Nu cu cuvinte aduci pe altul la credinţă. Oricât de lungi şi frumoase cuvântări ai rosti, rămân tot vorbe goale de nu e adevăr în viaţa ta. Se spune că venind în Alexandria Sfântul Antonie, înfăţişarea şi purtarea sa au fost mai grăitoare decât toate ritorisirile teologice.

      Dracii nu se scot din om cu vorbe, fie ele vorbe sfinte. Ci cu puterea Duhului alungă draci cel care are duh puternic, că-i grea lucrarea şi sleieşte de puteri. Şi izbuteşte având milă şi dragoste de frate şi voind să-l vadă izbăvit de rele. Aşa, uitând de sine, lasă să lucreze marea putere a lui Dumnezeu.

      Mai înainte însă de-a-i încreştina pe alţii, fii tu creştin adevărat, ca nu cumva să ţi se spună: „Doctore, vindecă-te pe tine însuţi!”. Nu poate pătimaşul să se facă apostol şi să rămână nerănit de draci. Fii apostol cu fapta, nu cu vorba, ca să nu te întrebe duhul rău: „Îl ştiu pe Pavel, dar tu cine eşti”?

      Nu-i om pe lume să n-aibă nevoie de ajutorul tău. Ia seama mai întâi la suferinţa sufletelor. Cum să-l ajuţi, nu-i carte să te înveţe. Fă-o cu gingăşie. Şi cu mare umilinţă. Mândria otrăveşte roadele iubirii. Şi uneori e bine iubirea să lucreze, alteori mai bine e să aştepte până ce inima-i vesteşte. Că iubirea pururi cată la celălalt, gata în orice clipă să-i sară în ajutor. Şi rugăciunea o luminează când şi cum să ajute. Şi tot ea ne face în chip minunat văzători ai tainei celui de lângă noi… Iubirea nu cere mari isprăvi şi planuri mari; face mult bine doar cu o vorbă bună, cu o privire, cu o mică rugăciune…

      Nu-i om să n-aibă nevoie de bunătatea noastră. Pe nimeni să nu judecăm şi pentru toţi să ne rugăm, că-s cu toţii aşa năpăstuiţi. Şi toţi bolnavi. Nu-i unul teafăr cu sufletul. Că tot păcatul e boală. Şi chiar de par voioşi şi zdraveni, în faţa veşniciei sunt nişte betegi, că nu ştiu de Dumnezeu. Şi mulţi din cei ce nu ştiu de Dumnezeu par împodobiţi cu multe şi înalte virtuţi, iar creştinii câteodată se văd mai răi ca ei. Numai că aceia nu-L cunosc pe Dumnezeu, şi acest păcat al lor e mai mare şi mai rău decât toate.

      De ştii că fratele tău are necazuri, roagă-te pentru el, că-i datorie creştinească, şi-ai să dai seama de n-o săvârşeşti.
      La inima omului se-ajunge prin rugăciune. Şi ce să-i spunem şi cum să-i vorbim tot rugăciunea ne învaţă.
      Păcatul pentru care-l osândeşti pe celălalt se face păcat al tău. Şi întotdeauna, osândind şi clevetind, pe tine singur ai să te răneşti. De vezi la ceilalţi păcat şi suferinţă, spune-ţi: “Eu sunt vinovat!”

      (Jean-Claude Larchet, Ţine candela inimii aprinsă. Învăţătura părintelui Serghie, Editura Sophia, Bucureşti, 2007)

      Apreciază

  14. gheorghe said, on aprilie 8, 2023 at 2:24 pm

    Prea departe mers cu frica… orice obiect/aparat…. orice are doua posibilitati de folosire:
    – pentru a realiza ceva bun
    – pentru a face rau
    Cand crezi ca toate fac rau, ai o problema (de fapt, mai multe).
    Ai ajuns sa crezi ca esti strain lumii si nu doar sufleteste se instaleaza o suferinta greu de „dus” de unul singur.
    Poti sa-ti faci in izolare ce vrei, ca o replica a „stilului de viata” adoptat in locul de care fugi.
    Daca est facut (sa zicem, de imprejurari) fortat un fel de Robinson Crusoe – atunci abia esti rupt de lume; altfel esti un fugar de propria-ti lume, niciodata linistit dar ajuns la un capat de drum, fara viitor.

    Pamant si apa de ploaie cu ceva mana cereasca – oriunde ai fi… si traiesti si poti sa te mantuiesti… cand n-or mai fi de nici unel si cu bani nu vei putea face nimic.
    S-au socotit si „marii miliardari” cum se fuga in situatii catastrofice; singura solutie – replica a lumii si vietii existente… „in mic”, …. ceea ce la analiza serioasa a „cazut” ca este imposibil azi, aici, acum cat si altadata, in alt loc.
    Asta e un motiv pentru care executa planul genocidului alb, sa-si faca lor „Pamant nou” si „Rai pe Pamant” …. dar tot aici.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 8, 2023 at 9:51 pm

      gheorghe

      Gandesti stramb deoarece esti baricadist.
      Tu nu pricepi care-i treaba cu Apocalipsa si profetiile. Tu zici ca se vor ridica cei anti. Si ca vor invange. Si apoi va fi bine pe Pamant.

      Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 8, 2023 at 11:37 pm

      Gheorghe,

      gresit.

      Internetul si orice scula conectata la internet are in permanenta o componenta doar rea – culegerea de date si stocarea lor (si apoi prelucrarea lor in scop rau).

      Pana la internet, e asa cum zici, un obiect putea fi si bun si rau.

      Apreciază

    • mandilosul5b17af9155 said, on aprilie 10, 2023 at 1:49 pm

      Frate, stii cum e, referitor la frica. Nu e vorba de frica. E vorba ca intr-adevar, daca e sa fim corecti, o sa constatam ca e foarte greu sa te abtii sa nu te uiti la smartphone. Creeaza dependenta din pacate si asta pentru ca pentru asta a fost creat….

      Apreciază

  15. 123 said, on aprilie 8, 2023 at 3:52 pm

    Dar bani pe card esti ok sa primesti, nu?

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 8, 2023 at 9:57 pm

      123

      HAI SICTIR CACAT LA GARD.
      N-am card bancar, prostul satului. N-am multe, pocitania iadului.

      Apreciază

  16. Felix said, on aprilie 8, 2023 at 8:14 pm

    Victorie!
    „Chat GPT e foarte sigur, de exemplu, chiar și când greșește.
    E vorba de un cloud guvernamental hibrid. Asta înseamnă că el se interconectează cu cloud-uri furnizate de actori privați, de firme, de entități comerciale, firme mari, multinaționale sau firme locale. Asta în sine a fost o victorie, pentru că inițial era vorba de un cloud închis, doar al statului român, care n-avea niciun fel de interconexiune.
    Am dat și hotărârea de guvern care a detaliat toate aceste lucruri, iar acum STS-ul, Cyberint (centrul de securitate cibernetică al SRI – n.red.) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) sunt în etapa de implementare”.

    Ministrul Sebastian Burduja, la Digital Shift. Cât s-a digitalizat România | Poate Guvernul să greșească dacă-l ascultă pe ION? | Când va dispărea dosarul cu j – spotmedia.ro
    https://spotmedia.ro/stiri/economie/ministrul-sebastian-burduja-la-digital-shift-cat-s-a-digitalizat-romania-in-3-ani-poate-guvernul-sa-greseasca-daca-l-asculta-pe-ion-cand-si-cum-va-disparea-dosarul-cu-sina

    Apreciază

  17. Geo said, on aprilie 8, 2023 at 8:39 pm

    Apreciază

  18. Oarecare said, on aprilie 8, 2023 at 8:57 pm

    Este o idee bună a ajunge profesor? Mă gândesc că se poate și la țară. Este mai bine învățător?
    Sunt un ITist de la oraș și mă simt sătul de tehnologie. Trăim vremurile din urmă, doresc altceva.

    Apreciază

  19. neofit333 said, on aprilie 9, 2023 at 1:58 am

    Atâta timp cât călugării NU mai pot renunța la smartfoane și au și câte 2-3 aparate d-astea, de mireni nu pot să mai spun nimic. Nimic, nimic și absolut nimic. Mirenii nu mai sunt culpabili.

    Mirenii găsesc scuze la orice, la orice lucrușor care le face viața cu 0,000001 mai lesne, comodă și confortabilă.
    Chiar și la binecuvântatul rod fermentat al viței de vie, pe care sfinții îl recomandau să fie degustat doar cu degetarul (o umbră de păhăruț sau mai bine spus să bei doar cât intră într-un dop de sticlă).
    Dacă te-ai apropiat de un „pravilist” care duhnește a mult alcool, fiți sigur că mintea care s-a amețit de alcool, nu se mai înalță la Cer prin rugăciune ci mai cu seamă „se înalță” prin aburii euforici ai alcoolului.
    Dacă țigara era bună i-o dădeau copilului de la naștere între buze, alături de un biberon de vin sau bere.
    După ce le-am zis colegilor la muncă că alcoolul (mai ales la cel spirtos) e bun la spălat și dezinfectat pardoselile încăperilor, s-a făcut liniște mormânt și de pe celelalte coridoare au răsărit mai multe capete, gata să vadă cine a zis ceva nasol despre licoarea vieții, licoarea care animă și le învârte creierul într-un iureș amețitor.
    La întrebarea care a urmat : – Și ce vrei să spui ? Noi cum să ne descurcăm, că alcoolul te mai întărește !, răspunsul a venit din 3 cuvinte: – Apă, hrană, odihnă !
    Au fost atât de stupefiați, de parcă ar fi luat ceva halucinogene pe nări în sus. Nu s-a comentat nimic ci doar s-au produs câteva zeci de fracturi de sprâncene, de la ridicatul brusc al acestora. O mirare fără margini pt că în gândirea populară, cheia reușitei nu conținea și cuvântul dătător de viață, APĂ !

    De rugăciune și Dumnezeu, nu se poate pomeni, că deja o dăm spre S.F.

    Revenind la smartfoane, să ne amintim pt a miliarda oară profețiile sfinților care spuneau că monahii vor fi precum mirenii, iar mirenii precum dracii. E de prisos să mai comentăm, pt că s-a comentat și aici suficient, cu constatarea că lucrurile vor derapa cu fiecare zi și mai mult.

    Maimuță e puțin spus, e mult prea generoasă asemănarea, zombie e de fapt corect.

    Lobotomia fără bisturiu (internet+tehnologie smart) are deja efecte devastatoare în rândul copiilor cu tictoc implantat și a adulților cu alcool+tictoc implantat.

    Lobotomia fără bisturiu, naște zombie !

    Spune-i cuiva cuvinte rele și critici despre confortul personal, și-o să-l vezi cum se apără și își apără „viciul”. Și-are să te înfrunte cum l-au înfruntat oamenii pe Dumnezeu, cu scuze și acuze.

    Sunt deja „oameni”, și vin alții furibund din urmă, cu abordarea pătimașă a lui Gollum din LOTR, care își mângâia obsedant neprețuitul inel cu : – My Precious !
    Dacă ar repeta oamenii la fel de pătimaș, My Precious!, cu referire la sufletul lor nemuritor și la mântuirea sufletului, creștini s-ar numi !

    C-un picior în Rai și unul în iad, nu poate însă călători „creștinul”.

    PostScriptum!
    Să ne amintim, dar deja e aproape de ULTRA-IMPOSIBIL, de cea mai absentă persoană cerească, cea mai de nepomenit, ignorată, uitată și de neadus aminte, mai preistorică decât Însuși Dumnezeu, și anume ÎNGERUL PĂZITOR.
    Tot ce fac creștinii e spre mâhnirea Îngerului Păzitor, de care chiar și praviliștii uită adesea, de la ceilalți nu emitem pretenții, pentru că e deja science-fiction, un concept abstract în vidul abisului.
    Dacă s-ar călăuzi creștinii la fiecare faptă următoare, sfătuindu-se în cuget cu Îngerul Păzitor, adresându-se cu: – Sfinte Îngere, e bine să fac fapta asta?! …. sau… – Ia zi-mi frate, e bine să spun vorba asta sau gluma asta ? …. apoi multe păcate le-ar putea evita.
    Dar NU, s-a uitat despre acest companion nedespărțit al nostru, despre acest păzitor al conștiinței, al glasului lui Dumnezeu în om.

    Între o conversație de o oră cu îngerul păzitor și o predică pe youtube, chiar și pravilistul va considera că predica e mai apropiată/potrivită.

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire!
    Nu-l mai ignorați ! Nu-l trimiteți între indigenii, mumiile, artefactele și împăiatele din vitrinele de la Antipa.
    E viu ! E prezent și aproape de fiecare din noi.

    Un nonagenar, doarme o treime din viață, și chiar și în acest somn cumulat, de 30 de ani, Îngerul Păzitor veghează și așteaptă să fie băgat în seamă. Să fie lăsat să ajute la mântuire!, să te ajute să te rogi, să te lumineze cu înțelepciunea primită de la Însuși Dumnezeu.

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire !!!
    Iată cine trebuie să fie prima opțiune !

    Repet și eu, la fel ca Gollum ….

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire!

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire!

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire!

    Cel mai bun și apropiat prieten al tău, cămașa sufletului tău, Îngerul Păzitor te poate moraliza spre mântuire!

    Apreciază

  20. mircea.v said, on aprilie 12, 2023 at 7:10 pm

    Sfantul Paisie Aghioritul: vol2 – Cuvinte duhovnicesti
    (spus pe la inceputul anilor 1990)

    „Peste putin toti cei ce vor avea televizor vor privi la televizor, dar vor fi vazuti si ei. Adica vor urmari si vor fi urmariti. Li se va controla astfel prin computer toata viata lor; ce spun, ce fac, totul. Vezi la ce fel de dictatura s-a gandit diavolul! La Bruxelles au o cladire intreaga cu 666, in care-si adapostesc computerul. Acest computer poate controla miliarde de oameni – sant aproape 6 miliarde toata lumea. Toate le vor fi cunoscute printr-o rasucire de buton. Unii europeni s-au impotrivit, deoarece se tem de dictatura mondiala. Noi, ortodocsii, ne impotrivim, pentru ca nu il vrem pe Antihrist si, fireste, nici dictatura lui.”

    Asa ca, smartfon, smart-tv, smart-contor(utilitati), smart-electrocasnice…, care de fapt sant computere legate la internet, sant de fapt dictatura lui Antihrist. Iar ortodoxul nu vrea asa ceva, nu trebuie sa vrea asa ceva.

    Apreciază

  21. […] Comentariul zilei: Maimuta […]

    Apreciază

  22. […] Comentariul zilei: Maimuta […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.