SACCSIV – blog ortodox

Trilul diavolului

Posted in diavol, diavoli, draci, MUZICA by saccsiv on martie 14, 2023

Nu stiu daca ati auzit de ea sau daca ati si ascultat-o. Aceasta este sonata Trilul diavolului:

A fost compusa de Giuseppe Tartini (1692 – 1770).

Conform https://www.estv.ro/trilul-diavolului/

[…]

Sonata în Sol minor, sugestiv intitulată „Trilul Diavolului” a rămas celebră printre violonişti până în zilele noastre, ca urmare a extremei dificultăţi tehnice pe care o implică interpretarea ei. Povestea „din spatele” lucrării începe cu un vis cutremurător: tulburat, Tartini i-ar fi mărturisit, se pare, prietenului său – astronomul francez Jérôme Lalande – că i-ar fi apărut însuşi Diavolul în vis şi i-a cerut „să-l slujească cu sufletul”. Înspăimântat, dar nefiind dispus „să-şi negocieze sufletul”, Tartini l-a provocat pe Diavol la un „duel muzical”: afirma că i-ar fi pus în mână stăpânului Infernului propria sa vioară, pentru a-i „testa” îndemânarea şi talentul. Spre totala lui uimire, Diavolul a dat dovadă de o asemenea virtuozitate, încât compozitorului i s-a tăiat respiraţia, subjugat de uluitoarea demonstraţie de perfecţiune: „Cât de mare mi-a fost mirarea când l-am ascultat cântând cu atâta patimă o sonată de cea mai desăvârşită frumuseţe, încât depăşea cu mult cea mai înflăcărată avântare a imaginaţiei mele”. Odată trezit din „călătoria” sa onirică, Tartini a început să „reconstituie” cu frenezie muzica pentru lucrarea ce avea să rămână cunoscută sub numele „Trilul Diavolului”.
Însă nu doar împrejurările în care a fost scrisă Sonata în Sol minor par învăluite de aburii misterului, ci însăşi viaţa de veşnic rătăcitor a lui Giuseppe Tartini constituie una dintre cele mai mari „necunoscute” ale barocului muzical italian: creaţiile sale, umbrite de atâtea secrete bine tăinute şi de interpretări eronate de-a lungul timpului, din păcate au adâncit contradicţiile şi suspiciunile ce încă planează asupra originii lor „obscure”. Tartini rămâne în istoria muzicii un violonist, compozitor şi teoretician care a inaugurat o nouă viziune componistică în sec. al XVIII-lea, acordând un rol determinant manierei „cantabile” de abordare a scriiturii instrumentale, spre deosebire de majoritatea contemporanilor săi.

[…]

 

Iar conform https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/cum-ar-fi-compus-tartini-cea-mai-buna-sonata-a-sa-1881012.html

Concepută în preajma anului 1740, Sonata în G minor „Trilul diavolului pentru vioară, aparţine ansamblului de lucrări păstrate în manuscris la Padova, unde muzicianul Giuseppe Tartini, virtuoz concertist, a trăit în ultima perioadă a vieţii sale. Publicată la Paris în volumul „Arta viorii” de catre Jean Baptiste Cartier, la sfârsitul secolului al XVIII-lea, sonata a cunoscut un deosebit succes încă de la primele execuţii publice.

Giuseppe Tartini a fost unul dintre cei mai importanţi compozitori şi violonişti ai secolului al XVIII-lea, compunând aproximativ 200 de sonate şi 200 de concerte. Una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale acestuia a fost „Trilul diavolului”, alcătuită din trei mişcări, cea din urmă fiind caracterizată de alternanţe de mişcări rapide şi lente.

Compozitorul a făcut mai multe adnotări pe compoziţie, majoritatea cifrate, academicienii reuşind să le înţeleagă abia în 1935. Printre adnotările pe care nu le-a scris în cifru se numără şi: „Diavolul la picioarele patului”, o referinţă la un vis pe care Tartini l-ar fi avut în 1713.

[…]

„Într-o noapte am visat că am făcut un pact cu diavolul pe sufletul meu. Totul a mers aşa cum mi-am dorit: noul meu servitor mi-a anticipat fiecare dorinţă. Am avut ideea de a-i da vioara mea ca să văd dacă mi-ar putea cânta câteva note drăguţe, dar imaginează-ţi surprinderea mea când am auzit o sonată atât de neobişnuită şi atât de frumoasă, executată cu o asemenea măiestrie şi inteligenţă, la un nivel la care nici nu mă gândeam că ar fi posibil. Am fost atât de copleşit încâ n-am mai putut respira şi m-am trezit gâfâind. Mi-am luat imediat vioara, sperând să-mi amintesc măcar o bucată din ceea ce am auzit, dar în zadar. Melodia pe care am compus-o apoi este, fără îndoială, cea mai bună a mea, şi tot o numesc <<Sonata diavolului>>, dar este atât de departe de cea care m-a uluit atât de tare încât mi-aş fi zdrobit vioara şi aş fi renunţat definitv la muzică dacă aş fi putut-o avea”- i-ar fi povestit Tartini lui Lalande care ar fi scris episodul în „Voyage d’un François en Italie” (citat de Peter Hugh Reed, în cel de-al patrulea volum al ”The American Music Lover” )

„Trilul diavolului” este alcătuit din patru părţi: Larghetto affetuoso, Tempo giusto, Andante şi Allegro, textul fiind impregnat în final de aşa-numitele triluri legendare ale diavolului, considerate o contribuţie genială a compozitorului violonist la expresia şi tehnica violonisticii timpului său, după cum scrie vioaraluienescu.ro.

Sonata rămâne şi după standardele de astăzi, una dintre cele mai dificile partituri de interpretat, tensiunea şi intensitatea fiind principalele sale caracteristici. Renumitul muzician, Gerald Elias, în volumul său de debut, care poartă numele sonatei lui Tartini, scrie că „tensiunea şi intensitatea sunt două animale diferite şi amândouă aleargă alături în Sonata lui Tartini în G minor”.

 

Comentariu saccsiv:

Oare a fost singurul mare compozitor care a vorbit cu diavolul sau doar printre putinii care au recunoscut?

Si oare dintre cei ce n-au vorbit, n-au fost multi care au fost totusi inspirati de draci?

Iata si ce ne invata Sfintii Parinti:

Cuvantul Sfantului Nicodim Aghioritul din „Hristoitia”:

Pentru aceasta cu toată dreptatea se cade a numi cineva cântecele din organe, jocurile şi cântecele din gură, şcoala satanei, căci satana şi diavolul este cel întâi învăţător, iar slujitorii lui, dracii, sunt subînvăţători. Cei întâi şcolari însă, sunt cei ce cântă cu viorile şi cu alte organe; iar elevi şi eleve, sunt bărbaţii şi femeile care joacă şi cântă din gură. Lecţiile care se predau la şcoala aceasta sunt: desfrânarea şi neruşinarea, ruşinoasele cuvântări si nebunestile grăiri, curviile şi preacurviile, sodomiile şi orice alt păcat.”[…]

„Deci, cu adevărat sunt vrednici de plâns cei ce cântă din organe şi cei ce cântă din gură şi joacă; căci se lipsesc nu numai de viaţa aceasta prin robie şi prin a muri de foame; dar se lipsesc încă şi de împărăţia cerurilor şi moştenesc numai şi numai pedeapsa muncii şi iadul. Pentru aceasta şi eu am voit astăzi să vorbesc către voi, fraţii mei creştini şi să vă arăt câte rele au pricinuit si pricinuiesc muzicile, jocurile si cântecele din gură şi prin urmare să vă dovedesc că, nu se cade creştinilor să întrebuinţeze acestea; şi luaţi aminte ca să înţelegeţi.” […]

„Deci, fraţii mei creştini, vă ajunge vremea cea trecută până acum, în care aţi cântat din organe, aţi jucat şi aţi cântat din gură, nu ca nişte creştini sfinţi şi fii ai lui Dumnezeu, ci ca nişte necredincioşi şi păgâni; de acum înainte, urâţi acestea din toată inima voastră ca să nu cădeţi sub înfricoşata osândă, afurisanii, blestem şi dumnezeasca urgie cea hotărâtă de sfinţii Apostoli şi sinoadele ecumenice, şi de Dumnezeu, împotriva celor ce fac aceste fapte nelegiuite. Că Sfintii Apostoli afurisesc pe lirişti, pe viorişti, pe jucători şi pe toţi cântătorii din organe şi începătorii de jocuri, zicând în aşezământurile lor: „Dacă vreun bărbat sau femeie, care a fost începător de jocuri, va veni la credinţă, sau jucător, sau luptător în privelişte, sau din cei ce cântă din fluier, sau chitaragiu sau viorist, sau învăţător de jocuri, ori să înceteze, sau de nu, să se lepede” (Cart. 8, Cap. 32). Acum dacă Apostolii leapădă pe necredincioşii muzicanţi sau scamatori şi nu-i primesc la credinţa lui Hristos, de nu mai întâi vor înceta de la aceste jocuri, cu atât mai mult leapădă pe credincioşii care joacă acestea.”[…]

Iar cel mai mare canon al celor zise mai sus, este acesta: Porunceşte Sfântul (Vasile cel Mare) mai jos, tuturor creştinilor care n-au cântat din organe, nici au jucat, nici au cântat din gură cântece curveşti că, dacă vor vedea pe cei ce au cântat din organe, sau au jucat şi au cântat din gură, că se pocăiesc, să-i compătimească ca pe nişte mădulări ale lor bolnave; iar dacă obrăznicesc cu defăimare şi fac tot pe aceleaşi, să nu mai vorbească sau să aibă legătură cu ei, nici să-i heretisească; ca în felul acesta să-şi vie întru simţire de răutăţile lor şi să se pocăiască., De-i veţi vedea că se pocăiesc pentru necuviinţa celor ce s-au lucrat, milostiviti-vă spre ei, ca spre nişte mădulări ale voastre bolnave. Iar de-i veţi vedea că obrăznicesc şi defăima mâhnirea voastră cea pentru dânşii, ieşiţi din mijlocul lor, şi vă osebiţi, şi de necurat să nu vă atingeţi; că aşa ruşinându-se, să-şi vie întru cunoştinţa răutăţei lor; iar voi să primiţi plata râvnei lui Finees.”[..]

Iar cea mai de pe urmă pedeapsă pe care o vor lua muzicanţii şi dănţuitorii şi cântătorii din gură este că dacă ei nu vor înceta de la aceasta şi nu se vor pocăi primind canonul cel hotărât mai sus de marele Vasile, ci vor muri aşa nepocăiţi, cu adevărat după moarte se vor duce în iad, ca să se muncească. Aşa zice Dumnezeu prin proorocul Isaia, cum am zis mai- nainte: „Şi, şi-a lărgit iadul pântecul său, şi şi-a deschis gura sa fără încetare” (Isa. 5,15).” […]

Pidalion, Sinodul de la Laodiceea:

CANONUL 53
Nu se cade creştinii mergând la nunţi, să cânte în organe, ori să joace, ci cu cinste să cineze, ori să prânzească, precum se cade creştinilor.

TÂLCUIRE
Opreşte canonul pe creştini, de a bate în dobe, şi a cânta în organe, şi de a juca la nunţi. Ci să se ospăteze, zice, cu sfială, şi cu cinste, că aşa li se cuvine. Vezi şi pe cel 24 al sinodului 6. (pag. 368)

Din viata Sfantului Paisie Aghioritul:

„Intr-o noapte a auzit muzică şi zgomot de vioară şi alte instrumente muzicale. Privind spre fereastră l-a văzut pe diavolul jucând. Apoi i-a făcut semn Stare­ţului să meargă şi el să joace. Dar Stareţul a rostit puţin Rugăciunea şi toate au dispărut.” (Ierom. Isaac, Viata cuviosului Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos)

Sfantul Teofan Zavoratul:

„V-a încântat muzica, dar i-aţi supraapreciat valoarea. Una este sfera muzicii şi alta, cea a rugăciunii. De aceea, trecerea de la una la alta poate fi numai întâmplătoare. Există multe fantome ale lucrurilor duhovniceşti, care doar par, dar nu sunt duhovniceşti.”[…]

Ce fel de muzică vă pregătiţi să ascultaţi? Cea mai mare parte a pieselor noastre muzicale de astăzi sunt o porcărie: gâdilă urechea, fără a da nimic. Eu nu vă leg, dar îmi pare rău dacă o să vă duceţi, căci numai vă
veţi zăpăci şi vă veţi întrista. Când ascultaţi muzica din afară, cea lăuntrică se perturbă pentru o vreme. Să nu iubiţi lumea, nici pe cele din lume!
Puteţi, oare, acolo să fiţi cu Domnul? E prea puţin cu putinţă, căci care-i societatea? Lumea artelor este o lume sufletească şi chiar una senzuală, iar nu una duhovnicească. Este greu să renunţaţi, e adevărat; doar
petrecerea cu Domnul este răstignire adevărată, iar nu metaforică. Când se va înfăptui? La aceasta să râvniţi. Căci atunci va începe să ţâşnească din inimă izvorul mângâierilor, care vor stinge orice sete pentru mângâieri
de alt soi.” (Învăţături şi scrisori despre viaţa creştină)

Sfantul Ignatie Briancianinoc in „despre Inselare”:

„În faimoasele săli de concert pământeşti răsună o muzică ce exprimă şi stârneşte feluritele patimi; aceste patimi sunt înfăţişate şi în teatrele pământeşti; aceste patimi sunt răscolite prin distracţiile pământeşti: omul este adus, prin toate mijloacele cu putinţă, la desfatărea cu răul care îl ucide. Îmbătându-se cu acesta, el uită binele cel mântuitor al lui Dumnezeu şi sângele Dumnezeului-Om, prin care am fost răscumpăraţi. Iată o slabă descriere a curselor răspândite de către stăpânitorul lumii acesteia spre vânarea creştinilor. Descrierea este slabă, dar oare nu v-a stârnit, fraţilor, o groază îndreptăţită, oare în sufletul vostru nu s-a născut întrebarea: „Cine oare poate să scape din aceste curse?”

Evident ca nu doar muzica clasica este nociva, ci si cea moderna. Iata, de exemplu, ce recunostea chiar David Bowie:

“Rock-ul a fost mereu muzica diavolului, nu ma puteti convinge ca nu-i asa. Sincer, cred tot ceea spun, rock and roll este periculos … Simt ca noi doar vestim ceva chiar mai intunecat decat noi insine. Acolo de unde am vazut ca e condus, aduce era intunericului.” (DAVID BOWIE, Rolling Stone, February 12, 1976, p. 83).

76 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felix said, on martie 14, 2023 at 10:22 pm

    Sfantul Sofronie Saharov, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul:

    Pe cand eram in pustia Sfantului Munte, am auzit deasupra unui copac o muzica necunoascuta….
    Cand am venit in Occident si-am auzit muzica rock, mi-am zis:
    „Muzica asta o stiu de-acum treizeci de ani!” Era aceiasi muzica (cantata de demoni in pustie).

    Apreciat de 2 persoane

  2. Sorin Horlea said, on martie 15, 2023 at 7:49 am

    Παιζω în greacă înseamnă a juca dar este folosit ca și în multe alte limbi, engleza de exemplu, pentru a cânta la un instrument. Traducerile folosind în românește verbul a juca sunt proaste. În românește la un instrument se cântă, nu se joacă. Respectați vă rog limba română, folosind traduceri corecte.

    Apreciază

    • gheorghe said, on martie 15, 2023 at 2:36 pm

      Joaca nu e joc; miscarile umane care duc la producerea sunetelor cu instrumentele reprezinta un „joc” fiind variatii pozitionale, de intensitate, „asezate” temporal si in anumita succesiune.
      Existand miscare, exista libertate iar aceasta „miscare” este „joc”.
      Romanul fiind practi ci mai putin teoreticvian exprima CE iese din asta, nu CUM iese; iese sunet muzical – ii zice cantec.
      ….
      Engleza a preluat exprimarea greceasca spunand „play” si pentru joc/miscare/interpretare, si la fel spunand pentru cantec/piese.
      Totusi, engleze – oricate cuvinte si-a adunat sa se prezinte impodobita …. ramane un limbaj artificial.

      Si in franceza gasim asa ceva, „jouer” – folosit si pentru intelesul de „a canta” si pentru cel de „a juca” (sportiv)

      Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 6:50 pm

        La obiect. Mulțumiri.

        Apreciază

  3. Felix said, on martie 15, 2023 at 8:01 am

    Parintele Athanasie Mytilineos:

    „Muzica exprimă ceea ce trăiesti!
    Scopul muzicii bisericesti este sa provoace o stare de strapungerea smerita a inimii sau stare de slavoslovie si nu un sentimentalism senzual.”

    π. Αθανάσιος Μυτιληναίος… «μα το τραγούδι εκφράζει αυτό που ζω». | ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
    https://tasthyras.wordpress.com/2022/12/20/%cf%80-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf/

    Apreciază

    • Avram Iancu said, on martie 15, 2023 at 2:02 pm

      ce bine spune parintele Athanasie…
      am ascultat si eu , ca tot omul, muzica de toate genurile, dar numai muzica psaltica pare sa induca senzatiile de care aminteste parintele si aici ma refer la cea cantata corect, pt ca in multe biserici esti chinuit efectiv cu muzica de la strana, incat ajungi sa cauti prin alte localitati un preot si un dascal care sa nu te alunge de la slujba prin cantarile lor contorsionate

      Apreciază

  4. Sorin Horlea said, on martie 15, 2023 at 8:31 am

    Există multă muzică din domeniul muzicii clasice scrisă cu gândul și inima la Dumnezeu, și inspirată de Dumnezeu, care scoate din patimi pe ascultător, și care îmbie la rugăciune și la pocăință. Canoanele cele vechi sunt scrise pentru vremurile de atunci unde în cea mai mare parte cântatul la un instrument era asociat cu muzica seculară, cu distracția, mai ales stradală, dar și în locuri rău famate, cu plăcerile lumești josnice.

    Nu cred că aceste canoane se pot aplica unei simfonii de Beethoven sau unei cantate de Bach sau unei sonate de vioară de Brahms. Dacă apostolii înșiși ar fi ascultat acestea cu siguranță ar fi simțit binecuvântare de la Hristos pentru ele.

    Și chiar această sonată denumită „Trilul diavolului” de Tartini poate avea binecuvântare de la Dumnezeu. Căci așa cum ne putem foarte ușor înșela cu privire la originea unui vis sau gând sau simțire ca fiind de la Dumnezeu când ele sunt de fapt de la diavol, ne putem și invers înșela, crezând, din pricina subiectivităților și restrângerilor culturale, cum că ceva mai cu seamă omenesc dar și totodată cu un fin filon de inspirație divină, poate fi drăcesc. Tocmai acel vis despre care Tartini mărturisește descrie complexul uriaș al violoniștilor din acea perioadă în aproprierea tehnicii violonistice. După experiențele îndelungate și progresul în pedagogia instrumentelor, tehnica instrumentală a evoluat foarte mult. Azi un copil de 7 ani bine și corect antrenat poate cânta cu ușurință acea sonată dar și alte piese mult mai grele. Inspirația și visul pentru acea suferință și durere descrisă în acea sonată ar fi fost cu totul altele în secolul 21 de exemplu. Mie personal mi se pare că această sonată este cu precădere inspirată din suferința umană, neavând aproape nimic satanic în ea.

    În psalmi se vorbește despre cântatul la instrumente ca fiind ceva binecuvântat. De ce oare? Pentru că era asociat cu slăvirea lui Dumnezeu.

    În concluzie totul se bazează pe complexele și restrângerile și subiectivitățile culturale și ale epocii în care trăim. Este important să privim fiecare lucrare individual și să judecăm în mod just valoarea ei. Muzica cântată la instrumente poate fi o modalitate minunată de a ne apropia de Dumnezeu și de a-I aduce slavă, având în vizor întotdeauna discernământul pentru a considera corect valorile și tradițiile culturale din context.

    Dacă vă puteți ruga rugăciunea Lui Hristos pe acea muzică pusă în surdină, înseamnă că nu e de la diavol. Eu pot. Nu e recomandat să punem muzică la rugăciune bineînțeles… Ci e doar un test.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 12:16 pm

      Sorin Horlea

      Esti mason?
      De ce nu avem instrumente muzicale in biserica?
      https://saccsiv.wordpress.com/2010/06/07/de-ce-nu-avem-instrumente-muzicale-in-biserica/
      MUZICA CLASICA si MASONERIA
      https://saccsiv.wordpress.com/2011/10/09/muzica-clasica-si-masoneria/

      Apreciază

      • Sorin Horlea said, on martie 15, 2023 at 12:51 pm

        Bineînțeles că nu. E tot ce poate fi mai rău. Doar știu ce înseamnă muzica și că e de la Dumnezeu. Mozart a fost omorât de masoni ca și Eminescu. Ca și mulți alții.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 2:58 pm

        Sorin Horlea

        Atunci poate esti instrumentist.
        Wolfgang Amadeus Mozart a făcut parte dintr-o lojă francmasonică – este un fapt clar documentat: la data de 14 decembrie 1784 el devenea membru în loja vieneză Zur Wohlthătigheit, fiind sub protecţia membrilor familiei Esterházy, mecenaţi francmasoni celebri cu ramificaţii până în Transilvania, ce i-au susţinut şi pe Haydn şi Beethoven. Tatăl lui Wolfgang, Leopold Mozart, a fost iniţiat în lojă la data de 28 martie 1785.

        La 22 aprilie el căpăta gradul al treilea în loja Zum wahren Eintrach unde pe 24 aprilie s-a executat cantata Die Maurerfreunde (K. 471) a lui W. A. Mozart. La moartea unui frate mason, Georg August, Mozart a compus cea mai importantă creaţie masonică a sa Maurerische Trauermusik (K. 477), ca muzică funerară în loja Zum gekrönten Hoffnung în care deţinea gradul al treilea sau maestru francmason. În această lucrare Mozart a încercat o sinteză de romano-catolicism austro-german cu francmasonerie.

        Acesta este de fapt duhul muzicii clasice! Căci nu e după cum spunea Socrate în dialogul lui Platon Statul, şi anume că schimbarea modurilor muzicale determină schimbări în societate, ci dimpotrivă, ideile respective sunt cele ce au dus până la exprimarea sonoră cunoscută sub numele de muzică clasică: monodia acompaniată, sonata, stilul armonic deosebit de perioada anterioară polifonică barocă de tip iluminist protestant. În anii 1784-1786 loja din Paris Les Amis réunis tipărea simfoniile lui Haydn – acesta fiind la rândul său coleg de lojă cu L. Mozart. Împreună cu fratele său de lojă Schikaneder, W. A. Mozart a compus în 1791 celebra operă masonică ,,Flautul fermecat”. După 1792 autorităţile imperiale austriece au luat măsuri drastice ce au dus la intrarea lojilor ,,în adormire” – formula specifică a masoneriei – până în 1918 când imperiul s-a destrămat. ,,Se vede că în cadrul francmasoneriei Mozart şi-a găsit un grup de bărbaţi cu vederi asemănătoare, cu idei şi scopuri ce corespundeau cu ale sale, drept care a devenit francmason fervent. El va compune o sumedenie de piese pentru fraţii săi de lojă. Francmasonii aveau o mare influenţă asupra vieţii şi gândirii lui Mozart. S-a întâmplat ca în cadrul unei întruniri de lojă din noiembrie 1791 unde s-a cântat ultima lucrare completă a sa Eine kleine Freymaurer Kantate K 623… el a contractat acea infecţie care printr-un lanţ de complicaţii medicale va conduce la moartea sa prematură printr-o comă renală peste trei săptămîni mai târziu.”
        https://saccsiv.wordpress.com/2011/10/09/muzica-clasica-si-masoneria/

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 1:11 pm

        Vi se pare că ceva de pe acest album e prin definiție de la cel rău? Sau că nu are potențialul inspirației Dumnezeiești?

        Ce credeți că vom face în veșnicie? Cum credeți că vom slăvi pe Dumnezeu? În tăcere?

        Mai gândiți-vă, mai simțiți. Rugați-vă înainte de a exprima o părere. Stați pe recepție la ce spune Dumnezeu în inimă și apoi exprimați. Un gând rece nefiltrat prin inimă poate fi ucigător.

        Bineînțeles că diavolul nu se putea abține de la a-și băga coada de-a lungul veacurilor și-n muzică. Există vreun domeniu din viața oamenilor în care nu s-a infiltrat? Mai gândiți-vă. Mai simțiți.

        Dar de la nevoia de discernământ pentru a înțelege influența diavolului în muzică până la grăbita și totala anulare a muzicii instrumentale (sau clasice în general) este drum lung. Întrebați-vă duhovnicul. Altfel e doar părelnicie neortodoxă. Băbism.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 3:05 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Degeaba te crezi sfatos. Tot ratacesti. Ti-am niste link-uri. Dar probabil ca nu le vei citi…
        Daca esti instrumentist (poate chiar vioara) iti va fi greu sa iesi din ratacire.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 1:50 pm

        Deja masonii și slugile lor încearcă din răsputeri să-l scoată pe Dumnezeu din tradiția muzicii clasice. Ei știu prea bine că de fapt la baza muzicii clasice dar și a celorlalte arte, stă tradiția creștină a Europei. La baza a tot ce e frumos stă simțirea creștină, dorul de Hristos. Conștient sau nu.

        Ei încearcă să rescrie istoria și se prefac că nu știu adevărul acesta. Ca în nuvela 1984.

        Încercarea de a scoate muzica din Dumnezeu nu mi se pare cu nimic mai bună decât încercarea de a scoate pe Dumnezeu din muzică.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 2:01 pm

        Țin minte că odată acum câțiva ani m-ai blocat pe nedrept. Am fost foarte politicos și nu am zis nimic rău. Doar am zis ceva în contradictoriu…

        Știu că ești foarte intransigent și ai o greutate foarte mare în a-ți schimba opinia. Acest lucru nu e creștin.

        Unele lucruri trebuiesc analizate cu o rezoluție mai mare, mai fină, mai în detaliu. Câteodată „low resolution” schimbă mesajul fotografiei…

        Mă rog pentru tine să fii mai flexibil. Mai creștin.

        Nu trebuie neapărat să-mi publici acest comentariu. Te iert oricum.

        Doamne ajută

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 3:09 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Cu acest email sau nume nu ti-am gasit nici un comentariu vechi, deci nu stiu despre ce vorbesti.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 3:45 pm

        Bineînțeles că sunt instrumentist. Asta mi-e munca. Din asta trăiesc. Și asta îmi place să fac. Și știu că Dumnezeu nu dă talent degeaba. Orice talent poate fi folosit în rău sau în bine. Încerc să-l folosesc ptr bine. Și pentru asta am binecuvântare de la toți duhovnicii cu care mi-am încrucișat drumurile vieții. E foarte jignitor să auzi de la cineva că e o rătăcire. Și e o greșeală în biserica noastră ortodoxă a considera o întreagă breaslă fiind rătăcită. Mai cugetați. Mai rugați-vă. Mai roagă-te.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 4:40 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Sunt preoti care dau binecuvantare si pentru homeopatie si pentru pasaport cu cip si pentru multe. Ba chiar si pentru ecumenism grosier (si chiar ei facand slujbe la gramada cu ereticii).

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 5:03 pm

        Chiar și vrednicul de pomenire Iulian de Prodromul? Chiar și Athanasie mitropolitul se Limassol? Chiar și aceștia sunt înșelați? Eu aș avea încredere în ei mai degrabă decât în dv.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 7:23 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        A spus public ca-i de bine cu muzica clasica?

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 7:55 pm

        Mi-au spus mie sau fraților mei. Nu e de ajuns? M-au mințit? Mint eu? Ne înșelăm vreunul? Sigur înșelarea trebuie să fie în casa altuia… Cumva, nu?

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 9:19 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Cum doresc sa am un dialog civilizat cu tine, evident ca nu te acuz ca minti. Trebuie totusi sa intelegi ca o discutie particulara nu poate fi folosita ca argument.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 10:27 pm

        Ba da. Ca argument pentru mine, pentru viața mea. Și dacă eu am binecuvântare de ce nu ar avea și alții ca mine?

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 6:53 pm

        Păi bineînțeles că a fost mason. Dar când a înțeles ce a trebuit să înțeleagă a încerca să iasă. Din păcate de acolo nu se iese viu.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 7:29 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        In primul rand ce a compus a fost in duhul masoneriei. Si asta se canta si astazi.
        Apoi, chiar nu cred ca a vrut sa iasa.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 7:52 pm

        Câteva lucrări da, dar majoritatea muzicii scrise de el nu a avut de-a face cu masoneria, nici practic și nici în duh. Mă pricep foarte bine și înțeleg.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 9:15 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Nu conteaza cate, important e ca sunt. Acum, sincer, tu iesi din orchestra cand se canta acelea?
        Pe de alta parte, le-a compus din convingere, nu pentru bani, caci era in duhul Arhitectului. Tehnic nu te pot contrazice ca celelalte nu sunt altfel, caci tu esti violonistul, nu eu. Dar chiar nu cred ca in acest duh fiind, uneori il inspirau ingerii sa cante altceva.

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 10:34 pm

        Da, ies. Și nu numai la acelea. Mai există și multă muzică care e de fapt antimuzică, scrisă prost și cu rea intenție.

        Dacă poți sacrifica un pic din sfințenia și puritatea simțirilor ca să te cobori, măcar ca un exercițiu retoric, pentru a asculta și a judeca cinstit această muzică. Căci așa cum există și scrieri greșite ale unor sfinți din calendar, așa și compozitorii, mai ales că nu au fost sfinți, au avut și ei greșelile lor. Dar dacă cineva îmi spune că Hristos nu a vizitat această inimă prin care a trecut această muzică spre a ajunge mai apoi pe hârtie… Nu îl cred.

        Apreciat de 1 persoană

    • Anonim said, on martie 15, 2023 at 4:32 pm

      Ca tot spuneti: „Mai rugati-va. Mai simtiti.”, explicati-ne ce simtiti dumneavoastra cand va rugati ascultand muzica clasica, asa cum ati spus: un duh de pocainta sau un sentiment de slava desarta, deci o inselare?
      Intelegeti ca aceasta muzica nu e in duh ortodox, oricat ati dori sa va indreptatiti ca ar fi „de la Dumnezeu”.

      Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 5:05 pm

        Nu simt altceva decât atunci când mă rog fără muzică. Foarte multă muzică e în duh creștin și foarte multă muzică nu e. Aveți libertatea de a înțelege. Aveți?

        Apreciază

    • Anonim said, on martie 15, 2023 at 9:51 pm

      Spuneti ca aveti incredere in ce v-au spus (daca v-au spus intr-adevar asa) niste preoti contemporani, dar nu aveti incredere in ce spun Sfintii Nicodim Aghioritul, Teofan Zavoratul, Ignatie Briancianinov etc. in citatele postate de saccsiv mai sus?

      Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 16, 2023 at 1:06 am

        Citatele nu se potrivesc exact la ce spun eu. Citiți cu atenție. Sunt convins, Dumnezeu mi-e martor, că dacă m-aș fi spovedit la oricare dintre ei mi-ar fi dat binecuvântarea să continui ceea ce fac.
        Oricum, dacă e rău, acest rău ar fi cel mai mic dintre relele pe care le fac.

        Apreciază

  5. Felix said, on martie 15, 2023 at 8:46 am

    Cantecele in general, in vechime, isi au originea in ceremoniile organizate primavara cu ocazia manifestarilor de cult inchinate zeului Dionisos, manifestari religioase cu caracter orgiastiac.
    Animalul „sacru” aflat in centru manifestarilor era tapul ( simbolul lui baphomet), iar cantarea lirica (acompaniata de lira), in vers ditirambic, cu caracter entuziast, era inchinata zeului, dar si animalului „sacru” al zeului.

    Apreciază

  6. Daniel said, on martie 15, 2023 at 11:43 am

    Doamne Ajuta!
    Lasand la o parte genul rock/hiphop si altele asemanatoare, este iar rau sa ascultam un instrumental linistit? Spre exemplu, provenind dintr-o kalimba? Sau sa ascultam versuri care pur si simplu descriu ceva inocent?
    Din pacate n-am discernamant sa-mi dau seama cum sa disting tot raul de bine, dar un sfat sigur m-ar ajuta;
    Iertare si Doamne Ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 12:36 pm

      Daniel

      E bine sa nu ascultam muzica instrumentala deoarece mai apoi dam in altele.
      Referitor la versuri, depinde. Stim oare sigur ce este inocent?

      Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 1:33 pm

        Există într-adevăr un nivel al unirii cu Dumnezeu AICI PE PĂMÂNT unde totul devine, nu rău, ci mai degrabă inutil. Inclusiv muzica. Inclusiv rugăciunea cu cuvinte. Cu toții am citit despre acestea în viețile sfinților. Eu sunt foarte departe de acel nivel. Dumneavoastră pe unde credeți că vă situați?

        Apreciază

      • C said, on martie 15, 2023 at 6:59 pm

        Sorin, a-ți zis mai sus , cum vom slavi pe Dumnezeu dincolo, prin tăcere? Ei..da..și prin tăcere ….de altfel muzica bizantină, glasurile ce se cântă în Biserică sunt inspirate de la cântările îngerești. De ex. Sf. Ignatie Teoforul a auzit cum cântă Îngerii in Cer și așa i-a învățat pe cântăreți sa cante în Sf. Biserică .
        asculta muzica bizantină și aceea e cea mai aproape de cântările îngerești . In Cer Îngerii cântă neîncetat slavoslovii , dar fara instrumente . Deci Sf. Biserică de pe pământ imita cântările din Biserica din Ceruri….și mai mult decât atât, în Sf. Biserică de pe pământ, atunci când se săvârșesc Sf. Slujbe , sunt prezenți în chip nevăzut și Îngeri care cântă…și atunci dacă noi am introduce instrumente in Biserică an bruia cântările sfinte ale îngerilor. Deci noi tre sa imităm sfintele cântări ale îngerilor, ca împreună să aducem cantare de slavoslovie lui Dumnezeu fără instrumente, căci de fapt instrumentele care se pomenesc in Psalmii lui David , de fapt în ” era noastră creștină” reprezintă cu totul altceva, sunt Taine….instrumentele suntem noi, avem glas, inimă, minte …și cu acestea trebuie noi sa cântăm. Lui Dumnezeu nu-I trebuie instrumente ..ne vrea pe noi , simpli și curați cu inima, fără niciun instrument creat de om, ci cu inima înfrântă și smerită….

        Apreciază

    • C said, on martie 15, 2023 at 7:07 pm

      Daniel, nu e rău….e omenește…..dar pt sufletul creștinului e potrivit să asculte cel mai bine cântările bizantine….
      odată intrat în duhul tău cântările bisericești nu o să-ți mai placa nimic din alea lumești oricare ar fii….pt că acele cântări bisericești se vor cânta și ” dincolo”…doar că mult mai frumos .

      Apreciază

      • C said, on martie 15, 2023 at 7:53 pm

        și asta e cea mai fină cântare…
        și zice că noi, creștinii aflați la Sf. Liturghie închipuim pe Heruvimi , adică avem mulți ochii cu care înțelegem pe Dumnezeu si-L contemplăm cu ochii înțelegerii atât cât ni se dă la fiecare să cunoaștem/înțelegem tainele dumnezeiești …..deci o calitate ce ne-a sadit-o Dumnezeu în suflet e să devenim încă de aici așa ca Heruvimii ….

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 8:02 pm

        Am pus cu majuscule AICI PE PĂMÂNT ptr că în cer e altceva. Știam că cineva va da exemplu cântările îngerilor…

        Și mai e ceva… Îngerii nu au trupuri, cum ar putea cânta cu instrumente…?

        Și mai e ceva… La înviere vom avea trupuri… Deci… Eu cred că vom cânta Domnului și din instrumente. Atunci în timpul fără timp, în veșnicia de după înviere.

        Apreciază

      • saccsiv said, on martie 15, 2023 at 9:28 pm

        Sorin Alexandru Horlea

        Matei 28:1-3
        1. După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.
        2. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.
        3. Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada.

        Deci nu zici bine cand zici „Îngerii nu au trupuri, cum ar putea cânta cu instrumente…?”

        Apreciază

      • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 10:25 pm

        În cer nu au trupuri. Și nici pe pământ. Mișcarea pietrei s-a făcut din pogorământ dumnezeiesc. Un înger prin puterea suprapământească poate mișca materia dacă așa e voia Lui Dumnezeu. Însă în mod obișnuit nu o face. De ce ar cânta la un instrument pământesc…? Dacă Dumnezeu ar voi ar face și asta. Dar nu e în firea lor de îngeri aceasta. Pe când în firea noastră omenească este. Și va fi și după înviere. Cred eu. Nu știu. Cred. Multe din cele obișnuite ale vieții de acum nu le vom mai face după înviere, bineînțeles. Însă cântarea va fi. Și de ce nu și din instrumente….

        Apreciază

      • C said, on martie 16, 2023 at 11:54 am

        completez la ce a zis saccsiv, chiar daca îngerii nu au trupuri ca noi, tot au trupuri duhovnicești ca para de 🔥 foc, și mai spune în Apocalipsă că Îngerul a sunat din trâmbițe, Arhanghelul Mihail va suna din trâmbiță și se vor scula trupurile morților.
        Da noah, fiecare e liber să facă cum dorește…. însă în Biserică nu au ce căuta niciun fel de instrumente de cântare. In rest, că faci din cântatul la instrumente in timpul lumesc un loc de muncă….hai treacă -meargă, fiecare cu ce poate să-și câștige pâinea … dacă la unii nu le place munca de jos , asta e….
        Dar , cum spune și gutiflo mai jos, la niciun Sfânt,care o ajuns sfânt, n+ai să găsești că o cântat din instrumente….ci din mădularele trupului său a făcut instrumente de nevoință .

        Apreciază

    • C said, on martie 15, 2023 at 7:17 pm

      ascultați:…

      Apreciat de 1 persoană

      • Marturisim pe Hristos said, on martie 16, 2023 at 2:21 pm

        Cântarea prorocului Isaia

        Apreciază

      • Daniel said, on martie 16, 2023 at 3:22 pm

        Multumesc pentru share – cu adevarat, nimic nu poate inlocui cantarea bizantina din Biserica Ortodoxa

        Apreciază

  7. Viteazul Mihai said, on martie 15, 2023 at 4:45 pm

    Ascultati ce muzică clasică vreti,fiți atenți la stările care însoțesc această muzică, apoi mergeți în pădure la liniște si ascultați trilul păsarelelor si foșnetul pădurii. Apoi ascultați din nou muzică clasică si veți realiza ca nu există nici o armonie in ea ci doar haos care duce la rătăcirea minții și a sufletului in cele din urmă!Toate ne sunt îngăduite dar nu toate ne sunt de folos!Doamne Ajută…

    Apreciază

    • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 6:45 pm

      Nici o armonie? Glumiți?

      Hai să facem o comparație, zic eu decentă. Cum ar fi arătat literatura fără Dovstoiesky sau Soljenițn? Nu sunt Evanghelia, nici Filocalia, dar duhul creștin e acolo în cărțile lor și ajută oamenii. Mai ascultați selectiv muzică clasică. Este vorba despre același filon creativ unde talentul dat de Dumnezeu la naștere întâlnește prin muncă harul dat în momentul creației.

      Nu mai dați muniție pe gratis celor răuvoitori care acuză credincioșii noștri de talibanism și habotnicie.

      Sper că am putut di dr ajutor prin această comparație.

      Apreciază

      • C said, on martie 15, 2023 at 8:37 pm

        comparația e bună, doar că merge cu o altă comparație…
        vrei ceva dulce …iei ceva îndulcit cu zahăr..e bun și ăla până dai de adevăratul dulce, mierea… odată gustată mierea , nu-ți mai trebe celelalte… adică sunt folositoare (până dai de cele cu adevărat folositoare) și aceste melodii sau literaturi, poezii etc. pt cei care inca n-au gustat învățătura cea sfântă a Sfinților Părinți, sau cântările cele Sfinte….dar după ce vor gusta din Sfintele învățături și sfintele cântări…celelalte de la început au să le pară o umbră. Așa și cu noi, dacă am gusta un măr din Rai , orice măr de pe pământ ar fii negustos..dar așa, ni se pare așa de bun mărul din grădina noastră.

        La fel și cu lumina de la bec…noaptea pare așa de luminoasă in casă, dar dimineața când se ivește lumina soarelui , lumina de la bec e fără nicun efect… Tot așa când s-ar ivi o rază din Lumina lui Hristos, lumina soarelui ar fii palidă de tot…..așa și cu învățăturile, cântările ….sa nu ne dorim să rămânem la nivelul de început….să ne dorim tot ce este mai aproape de adevărata învățătură și trăire autentică ortodoxă.

        Apreciat de 1 persoană

      • gutiflo22 said, on martie 15, 2023 at 10:04 pm

        Sorin Alexandru Horlea,
        Te pierzi in detalii…Dumnezeu este plinatatea absoluta…nu mai poti adauga nimic …nici vioara,nici nimic.
        Ce spui tu..este justifificarea slabiciunii tale.
        Dumnezeu vrea inima ta…nu vioara sau flautul tau.
        Cel mai bine il descoperi pe Dumnezeu in liniste…ai exemplul sfintilor parinti…care au lasat tot ce este lumesc (cantari, filozofie ..etc) si astfel au raspuns chemarii lui Dumnezeu…care este valabila pt orice om…indiferent de statutul lui.
        Cauta si daca gasesti vreun un sfant parinte care a ajuns la apropierea de Dumnezeu cantand la chitara sau vioara…sa ne spui si noua.

        Apreciază

    • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 11:28 pm

      #Gutiflo22
      repet – nu sunt la acel nivel. Ideea e că sunt mult mai multe nivele decât credem noi că sunt. Și ne înșelăm crezând că suntem mai sus decât suntem. Eu rămân la zicala „ce-am în mână nu-i minciună”… Progresez cum pot și cât pot și din ce pot. Muzica asta lumească este la porți într-adevăr, nu este poate muzica îngerilor, dar măcar se vrea a fi. Nu ascultăm muzica care ne-ar putea ridica de la nivelul 7 la 8 crezând că suntem la 10. Dar de fapt nu suntem nici la 4. Adevărul e că majoritatea oamenilor trăiesc într-un grobianism cultural dar și duhovnicesc deplorabil. Dacă ar putea măcar trece de la manele proaste la unele mai bune… Sau de la manele la muzică mai curată cât de cât, chiar și pop sau folk… Și apoi la cea clasică, apoi la cea bizantină apoi la muzica fără sunete a sufletului rugător…

      Apreciază

      • gutiflo22 said, on martie 16, 2023 at 6:16 pm

        Sorine,
        Mai pe scurt…muzica asta te tine pe loc…te pacaleste. Este un fel de melancolie care te distrage de la adevaratul sens al crestinismului.
        Acum tu sti cel mai bine ce vrei.
        Nu sunt la niciun nivel…dar ce este adevarat…incerc sa accept…nu sa-mi justific slabiciunile.
        Repet, incerc, pt ca toti suntem oameni.

        Apreciază

  8. Radu Humor said, on martie 15, 2023 at 7:33 pm

    Poate de aici a apărut și expresia cu
    – Nu-i dracul chiar atât de negru…….

    Apreciază

  9. Radu Humor said, on martie 15, 2023 at 7:35 pm

    Hiperinflația se întâlnește cu Marea Depresiune – Andy Schectman îl avertizează pe Mike Adams despre ce urmează

    Difuzarea actualizării situației de astăzi (mai jos) se concentrează pe colapsul financiar accelerat care se desfășoară acum. CEO-ul Miles Franklin, Andy Schectman, mi se alătură pentru un interviu revelator, în care spune că ne îndreptăm spre o combinație nebună de hiperinflație care se ciocnește cu Marea Depresiune.

    Asta se va termina prost. Pe baza a ceea ce am asistat în ultimele patru zile, acum sunt convins că vom experimenta un colaps total al sistemului bancar american și al dolarului american. Nu există nimeni responsabil care să aibă vreo idee despre cum să se ocupe de finanțare, risc, economie sau politica bancară. De la managerii băncilor din Silicon Valley până la autoritățile de reglementare guvernamentale și șefii de trezorerie, toți sunt clovni treziți care sunt obsedați de cultul lor- wokeismul, dar nu au interes pentru evaluările riscurilor sau diversificarea financiară.

    Recent prăbușita Signature Banck este cea care a închis conturile lui Donald Trump în urma scandalului din o6.01.2021, iar cealaltă Silicon Valley a plătit bonusuri angajaților cu câteva ore înainte să se prăbușească, în timp ce de la Robinette curgeauasigurări de salvare : – Sistemul bancar este sigur !!, spunea Biden. Probabil la fel de sigur ca vacschinurile pentru covidiș ! 😉
    Vezi și
    : https://www.brighteon.com/236b67b4-4693-463b-b09f-dd8e2eb9848c

    Apreciază

  10. dante said, on martie 15, 2023 at 8:22 pm

    Ca tot veni vorba de triluri si instrumente.
    Usor, usor in Romania,in Bisericile Ortodoxe si-a facut pe nesimtite prezenta un instrument electronic si anume o tableta care este folosita in strana cu functia de ison. Chiar in Biserica unde merg eu se foloseste acest dispozitiv electronic. Cit de canonic este acest fapt si ce repercusiuni va determina in anii viitori,cind lumea toata va fi legata la matricea ION ? Eu stiu ca Sfintii Parinti, prin canoanele date catre Biserica au interzis orice fel de instrument, caci doar vocea umana este demna de a da slava Lui Dumnezeu. Cum poate un calculator sau un generator de frecvente sa-I slujeasca Lui Dumnezeu si oare Parintii Bisericii cind au dat acele canoane, insuflate de Duhul Sfint, nu stiau ca la un momentdat tehnica va ajunge foarte departe, ajungind chiar la autonomie?
    Dar cine stie, pe viitor se vor oficia chiar „liturghii” de catre aceste instrumente, care vor gidila placut urechea si patosul uman, insa doar atit caci fata de Dumnezeu vor fi hule si caderi.

    Apreciat de 1 persoană

    • Viteazul Mihai said, on martie 15, 2023 at 9:59 pm

      Am văzut si in Sfântul Munte o tehnologie de sonorizare de ultimă generație la o chilie…

      Apreciază

    • Sorin Alexandru Horlea said, on martie 15, 2023 at 11:17 pm

      Pentru că isonul ținut fals mai mult strică decât ajută. Și pentru a ține un ison curat trebuie un pic de instrucție muzicală… Clasică… Hop… Na că iar dăm de necuratu’…

      Apreciază

  11. Palex said, on martie 15, 2023 at 10:00 pm

    Psalmul 150
    1. Lăudaţi pe Domnul întru sfinţii Lui; lăudaţi-L pe El întru tăria puterii Lui.
    2. Lăudaţi-L pe El întru puterile Lui; lăudaţi-L pe El după mulţimea slavei Lui.
    3. Lăudaţi-L pe El în glas de trâmbiţă; lăudaţi-L pe El în psaltire şi în alăută.
    4. Lăudaţi-L pe El în timpane şi în horă; lăudaţi-L pe El în strune şi organe.
    5. Lăudaţi-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare.
    6. Toată suflarea să laude pe Domnul!

    Apreciază

    • gutiflo22 said, on martie 15, 2023 at 10:28 pm

      Palex,
      Apuca-te tu sa canti la timpane sau organe…si ai sa vezi unde ajungi.
      Hristos a venit sa desavareasca legea veche..a pus pret pe ce este in sufletul tau, …simplu, curat….fara orchestratie.

      Apreciază

    • C said, on martie 16, 2023 at 12:22 pm

      aveți aici tâlcuirea psalmilor , va rog care puteți să dați copy paste la tâlcuirea psalmului 150 , mie mi se blochează.
      aici zice că nu de alăute și trâmbițe este vorba ci de altceva :
      https://carticrestinemihai.ro/2022/08/20/sf-atanasie-cel-mare-talcuiri-la-psalmi/

      Apreciază

      • Anonim said, on martie 16, 2023 at 1:49 pm

        „Psalmul 150
        în acest Psalm, iarăşi, şi îngerii, şi oamenii cei din toată lumea sunt chemaţi laolaltă.
        Lăudaţi pe Domnul întru sfinţii Lui, lăudaţi-L pe El întru tăria puterii Lui, lăudaţi-L pe El întru puterile Lui, lăudaţi-L pe El întru mulţimea măririi Lui. Lipseşte articolul cei din întru sfinţii Lui. Dar arată prin aceştia iarăşi cetele duhurilor cereşti. Dar îi cheamă după aceştia şi pe cei întru tăria Lui, soarele, şi luna, şi corul stelelor. Şi iarăşi cheamă şi alte puteri ale Lui, adică la laudă. Căci porunceşte să laude neîncetat. Căci aceasta arată după mulţimea măririi Lui. Lăudaţi-L pe El în glas de trâmbiţă, lăudaţi-L pe El în psaltire şi-n alăută, lăudaţi-L pe El în timpane şi în horă, lăudaţi-L pe El în strune şi în organe, lăudaţi-L pe El în chimvale binerăsunătoare, lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare. Numeşte şapte organe prin care porunceşte să-L laude pe Dumnezeu. Acestea sunt: trâmbiţele, psaltirea, alăuta, timpanul, strunele, organele, chimvalul. Dar de trâmbiţe se folosesc puterile cele mai de sus, adică ceata Apostolilor, şi aceasta după stihul: „în tot pământul a ieşit vestirea lor”. De psal¬tire şi, iarăşi, de alăută, şi chiar de timpan, cei supuşi acelora. Dar fiind trei, suflet, trup şi duh, duhul are prin psaltire vestirile de sus, sufletul, prin alăută, adică buna armonie a sufletului, potrivit cu spusa: „Voi cânta cu mintea, voi cânta şi cu duhul”. Dar Dumnezeu este lăudat şi prin faptele bune, şi acesta este trupul, al cărui simbol este timpanul. Iar prin strune şi chimvale, încă şi prin organe, sunt arătate cetele supuse ale Bisericii, cei care, nefolosindu-se de cu¬vântul cunoştinţei, nici de înţelepciune, cum, negreşit, se folosesc prin trâmbiţe şi celelalte organe, au credinţa numai din auzire, numai prin simplul sunet.
        Toată suflarea să laude pe Domnul. Vei înţelege suflarea de la cele pe care le-a scris Moise că „Luând Dumnezeu ţărână din pământ, a plăsmuit pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă”.”

        Apreciază

  12. Cosmin said, on martie 15, 2023 at 11:56 pm

    Imi amintesc vag ca citisem undeva mai demult, ca dintre ingerii ce au cazut si au devenit demoni, au fost si dintre cei ce cantau Slava lui Dumnezeu. Dupa cadere, au fost cei ce-i inspirau pe oameni prin puterea de sugestie ce o au diavolii, sa faca instrumente si sa compuna cantece.

    Cu siguranta nu am reprodus exact ce am citit, iar daca am retinut prost, va rog sa ma corectati. Dar, cred ca ati retinut esenta.

    Totusi, intrebarea care se ridica e: cum poate un compozitor sa discearna daca opera ce tocmai a compus-o, e de inspiratie demonica sau e zamislita de el prin talentul sau?

    Referitor la compozitorul „Trilului …” observ ca repede a sarit sa reproduca interpretarea diavolului, in loc sa fuga de ea. Noi, ortodocsii, stim de la Sfintii Parinti ca visele in majoritatea lor sunt de la diavol, netrebuind a le lua in seama, dimpotriva sa ne departam de influenta lor, cu atat mai mult cand sunt explicite precum cel ce l-a avut violonistul.

    Visele de la Dumnezeu ne inspaimanta, avand rol sa ne trezeasca din lancezeala, impingandu-ne spre pocainta.

    Apreciază

  13. Sorin Alexandru Horlea said, on martie 16, 2023 at 12:35 am

    Oameni buni, chiar așa??? Desființați o întreagă artă de dragul falsei duhovnicii? Veniți-vă în fire!

    Este o discuție esențială despre ce facem noi aici pe pământ, și mă privește personal, și cred că pot da un sfat pertinent, fiind în domeniu. Dacă nu mi s-ar fi părut că greșiți fără rea intenție, nu aș fi intervenit.

    Care din voi stă fără bec noaptea de dragul duhovniciei sfinților părinți care nu aveau becuri?
    Care din voi a renunțat la mașini de dragul sfinților părinți care mergeau pe jos zile întregi?
    Care din voi consumă doar pâine și apă și nimic altceva?
    Care din voi se îmbracă într-o singură culoare și are un singur rând de haine?
    Care din voi își lasă casa urâtă, fără gust, fără a alege mobila sau perdelele sau fără a le aranja cât de cât, și pune doar icoane pe pereți crezând că e de ajuns?
    Care dintre voi nu urăște, și pe bună dreptate, arhitectura comunistă, unde conceptul de frumusețe era total inexistent?
    Care din voi apreciază și gustă DOAR din frumusețea duhovnicească, fiind total nesimțitor la orice frumusețe lumească, fie ea din natură sau creată de om? Orice formă de artă, artă plastică, teatru, film, arhitectură, dans, literatură, etc

    Cine poate defini granița dintre lumesc și duhovnicesc în toate artele și în toată frumusețea, ca și concept estetic?
    Cine poate măsura întrepătrunderea uriașă dintre cele două? Și în rădăcinile lor, dar și în fructele lor? Se (mai) pot scrie biblioteci întregi pe acest subiect…

    Cine poate nega că frumusețea este inexplicabilă și că este un atribut al Lui Dumnezeu?
    Cine poate nega că oamenii pot crea și ei frumusețe?
    Cine poate nega faptul că frumusețea, și cea creată de Dumnezeu în oameni și în natură, dar și cea creată de oameni, poate fi pervertită și întrebuințată greșit?

    De ce muzica, care e cea mai înaltă artă și, potențial vorbind, cel mai pur mod de a exprima frumosul, cel mai apropiat de duhovnicie, căci nu are formă și nici materie, de ce trebuie desființată în mod ideologic, rece, comunistic?

    Frumusețea nu are hotar. Nu rezidă într-un singur stil doar pentru că așa vreți (ați vrea) voi. Consider o simplificare grobiană a crede acest lucru. Există muzică bisericească scrisă urât și/sau cântată urât. Există muzică lumească (nu numai clasică) scrisă frumos și/sau cântată frumos. Și viceversa.

    Ce e cel mai clar și de fapt concluzia finală, este că monopolul pe FRUMUSEȚE este al Lui Dumnezeu și numai al Lui Dumnezeu.

    Ajută-ne Doamne să înțelegem cu mințile noastre și mai cu seamă cu inimile noastre, unde smerit te așezi Tu cu toată Frumusețea Ta, și acolo să te Slăvim!

    Amin

    Apreciază

    • C said, on martie 16, 2023 at 12:51 pm

      Bine domnișoru instrumentist Sorin, ..hai cântă-ne ceva de jale, cu ce vrei tu, din ce instrument vrei tu….numai să fie ceva de jale, de doliu, de ” veșnica pomenire”…” Cu sfinții odihnește Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tăi…” io am dat tonul….tu dă-i din flaut ….da de jale sa fie, că suntem jalnici toți…

      Apreciază

    • gutiflo22 said, on martie 16, 2023 at 6:47 pm

      Sorin,
      Fi sigur ca daca e cineva care a renuntat la ceea ce ai enumerat tu mai sus…nu-ti va spune niciodata acest lucru.
      Este mai placut sa-ti recunosti neputinta..decat sa incerci sa o justifici.
      Vamesul doar a recunoscut…si a plecat indreptatit.(vb la modul gen)

      Apreciază

  14. Palex said, on martie 16, 2023 at 1:47 pm

    Dl sau dna C., sunteți creștin/a?
    Mai mult, creștin/a in credinta ortodoxa, daca imi permiteti?

    Daca răspunsul este DA, ati auzit de smerenie si de iubirea aproapelui? Stiti ca suntem in perioada Postului Mare?

    Ce legatura au ironia acida si comentariile tăioase, zeflemeaua asta plina de răutate cu o atitudine creștină?

    Daca ar fi sa judec, as spune ca nici una. Dar raspundeti-va singur/a .

    Daca v-a deranjat comentariul meu, probabil ca sunteti o persoana mandra si orgolioasa. Lucifer a căzut din mândrie.

    Va urez sa puteti sa demonstrați ca sunteti crestin dupa roade.

    Apreciază

    • C said, on martie 16, 2023 at 6:04 pm

      Pace ție….ai înțeles poate greșit ceea ce am vrut sa zic ….tocmai din iubire pt domnișoru Sorin am zis sa ne cânte ceva de vreme ce am observat că tare mult îi place să cânte, și că tare mult se supără că noi nu suntem pro instrumentiști și demonstrăm că e mai bine fără…am arătat și mai sus cu tâlcuirea psalmului 150 ce inseamna de fapt acele alăute amintite….vezi mai sus tâlcuirea Sf.Atanasie. Si văzând că Sorin altcumva nu vrea…atunci ce să-i faci? Dacă tot suntem în Sf. Post …să cânte ceva de jale…
      Ce răutate in a arăta că nu e in practica ortodoxă instrumentalul? De unde știi cu ce inimă am comentat? Doar așa ti se pare….poate nu-i cum zici ….
      Nu ma supără comentariul tău ….cu ce să mă mândresc? Că nimic nu-i al meu …e tot din cunoștința altora ce am zis ..e din învățătura și practica Sfinților.
      Doamne ajuta…multă sănătate și va rog să mă iertați dacă v-am supărat. Post binecuvantat în continuare…să ajungem cu bine la Sf. Înviere împăcați cu noi și cu frații noștrii. Doamne miluiește

      Apreciat de 1 persoană

  15. dante said, on martie 16, 2023 at 7:10 pm

    Sorin
    Intr-adevar, mindria este cel mai mare si mai perfid pacat, se ascunde in tot si toate. Tu vrei ca noi sa-ti acceptam convingerile tale muzicale ca astfel sa-ti autojustifici patimile. Ai incercat vreodata sa tii post de ascultat muzica si nu glumesc cind iti zic asta, uite, acum in Postul Mare?
    Daca ai tinut impartaseste-ne si noua din experienta ta, daca nu, te rog incearca, caci s-ar putea sa ai parte de multe experiente sufletesti.
    Vis a vis de ison, nu trebuie neaparat instructie muzicala – clasica, caci acel ison era tinut din vremuri indepartate pe cind calugarii habar nu aveau de note. Tu pui oul inaintea gainii. Nu muzica clasica a inventat undele sonore si vibratiile muzicale, caci ele existau de cind lumea, ci doar a luat act si le-a organizat intr-un anume fel.

    Apreciat de 1 persoană

  16. Sorin Alexandru Horlea said, on martie 16, 2023 at 10:31 pm

    Atâtea și atâtea facultăți și școli de arte, nu numai muzică, orice artă… mii și mii de mii de studenți, atâția profesioniști în mii de domenii artistice, milioane de oameni super muncitori și serioși și la cap și la suflet, atâta frumusețe peste tot în lume, la orice colț, în orice minut al zilei, de care nu suntem conștienți, atâta muncă, atâta dragoste pentru frumos, atâta istorie, miliarde de cărți, miliarde de ore de muzică scrisă, miliarde de clădiri, de tablouri, atâta sacrificiu dezinteresat pentru a crea o lume mai frumoasă de care toți să ne bucurăm,

    Toate acestea și multe altele pe care nu am timp și energie acum să le enumăr, distruse în câteva secunde de niște troli falși ortodocși, care nu au nici măcar responsabilitatea să-și pună numele real…

    Duceți-vă fraților la mănăstire, lăsați internetul. Acolo se trăiește așa cum descrieți voi, și așa și trebuie să fie la mănăstire. Dacă aș fi fost monah, aș fi trăit așa cum descrieți voi, însă nu sunt.

    Sau încercați să trăiți în lumea asta fără a vă bucura de nimic frumos creat de oameni care nu e din biserică. Consumul de frumusețe e o nevoie umană primară de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienți. Deveniți conștienți de tot ce consumați de azi încolo. De la designul camerei în care stați acum la designul telefonului sau computerului la care scrieți, al cărților pe care le citiți, al fontului din cărți, la designul clădirii în care locuiți, al mașinii pe care o conduceți, al hainelor pe care le purtați, al clădirii unde munciți, al străzilor pe unde mergeți, etc etc etc, și astea sunt doar pentru ochi… Mai sunt alte 4 simțuri… Completați detaliile, că vă merge mintea… Nu e nimic păcătos în toate acestea dacă e în măsuri bune și cu bună cuviință.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 16, 2023 at 11:01 pm

      Sorin Alexandru Horlea

      Am avut cu totii rabdare cu tine, cu toate ca ai scris prapastii inca de la al doilea comentariu. Reamintesc:

      „Și chiar această sonată denumită „Trilul diavolului” de Tartini poate avea binecuvântare de la Dumnezeu. Căci așa cum ne putem foarte ușor înșela cu privire la originea unui vis sau gând sau simțire ca fiind de la Dumnezeu când ele sunt de fapt de la diavol, ne putem și invers înșela, crezând, din pricina subiectivităților și restrângerilor culturale, cum că ceva mai cu seamă omenesc dar și totodată cu un fin filon de inspirație divină, poate fi drăcesc.”

      Adica, in casa la noi venind, ai inceput a ne „invata” ca Dumnezeu isi trimite ingerii in chip de draci ca sa ne invete muzica…
      Si cum noi nu primim o astfel de „invatatura”, ai ajuns acum sa ne spui troli falși ortodocși?
      Du-te prietene si ne lasa.

      Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.