SACCSIV – blog ortodox

Video: Vladimir Putin in prima sa vizita in Belarus din 2019

Posted in RUSIA, Vladimir Putin by saccsiv on decembrie 19, 2022
Tagged with: , ,

OPINIE. Petroyuanul: Xi Jinping a făcut o ofertă greu de ignorat pentru Peninsula Arabică

Posted in ARABIA SAUDITA, BRICS, CHINA, dolar, GAZ NATURAL, IRAN, PETROL, RUSIA, Vladimir Putin, Xi Jinping by saccsiv on decembrie 19, 2022

Sursa: https://thecradle.co/Article/Columns/19565

Xi al Arabiei și lansarea petroyuanului

Xi Jinping a făcut o ofertă greu de ignorat pentru Peninsula Arabică: China va fi un cumpărător garantat al petrolului și gazelor voastre, însă vom plăti în yuani.

De Pepe Escobar, 16 Decembrie 2022, The Cradle

Este foarte tentant să îl califici pe președintele chinez Xi Jinping, care a aterizat la Riyadh în urmă cu o săptămână, întâmpinat cu fast regal, ca fiind un Xi al Arabiei (cu trimitere evidentă către Lawrence al Arabiei) proclamând zorii erei petroyuanului.

(more…)

Ortodoxia in Argentina

Posted in Argentina, Biserica Ortodoxa Sarba, ORTODOXIE by saccsiv on decembrie 19, 2022

ORTHODOX CHRISTIANITY: ORTHODOX CHURCH IN ARGENTINA CONSECRATED (SERBIAN CHURCH)

SFINȚIREA UNEI BISERICI ORTODOXE ÎN ARGENTINA (BISERICĂ ORTODOXĂ SÂRBĂ)

Río Negro, Argentina, 15 Decembrie 2022, Orthodox Christianity

Foto: iglesiaortodoxaserbiasca.org

O altă biserică ortodoxă a fost sfințită recent de către ierarhul sârb al Americii Centrale și de Sud.

Luna trecută, Preasfințitul Episcop Kirilo al Buenos Aires și al Americii Centrale și de Sud, a sfințit Biserica Buna Vestire din Guayaquil – prima biserică ortodoxă sfințită în Ecuador.

Foto: iglesiaortodoxaserbiasca.org

Iar în weekend, Preasfinția Sa a sfințit Biserica Sfânta Parascheva din Río Negro, Argentina.

În timpul sfințirii, în altar au fost așezate moaște ale Sfinților Noi Martiri din Jasenovac, informează eparhia sârbă.

Episcopul Kirilo l-a hirotonit în diaconat, în timpul Liturghiei de duminică, și pe Matías Falagan, care a construit paraclisul în interiorul propriei case. Comunitatea parohială este formată în principal din sârbi, ruși, ucraineni și români.

După cum a menționat ierarhul în predica sa, Biserica Sfânta Parascheva este doar a doua biserică ortodoxă din toată Patagonia argentiniană.

După Liturghie, toată lumea a fost invitată la un prânz festiv în casa diaconului Matías.

ACTUALIZARE stire despre Sankt Petersburg: masca NU este OBLIGATORIE in SPATIILE DESCHISE

Posted in masca de protectie, RUSIA by saccsiv on decembrie 19, 2022

Zilele trecute am preluat stirea  Regimul obligatoriu de purtare a măştii de protecţie, reintrodus la Sankt Petersburg pe fondul situației epidemiologice tensionate de pe Stiri pe surse si am postat-o in articolul Categoria PROASTA SATULUI: Natalia Başketova introduce la Sankt Petersburg obligativitatea purtării măștii în spații deschise și interzice accesul vizitatorilor în spitale pe motiv de … gripă

Scria acolo cum ca:

Sunt avute în vedere obligativitatea purtării măștii în spații deschise, unde se formează aglomerări.

Se reintroduce obligativitatea purtării măștii în spații deschise, în care se formează aglomerări, unde distanța fizică între persoane nu se poate respecta, distanța de doi metri. Vorbim despre piețe, târguri, curțile exterioare ale lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz. 

Ei bine, nu se confirma, dupa cum puteti citi la:

https://news.russia.postsen.com/local/114649.html

si:

https://www.interfax.ru/russia/876754

Asta inseamna ca am gresit neverificand si-mi cer scuze.

Nu inseamna insa ca ceea ce a hotarat Natalia Başketova nu este o prostie, doar ca nu mai are proportiile prostiei din Europa „civilizata” de acum nu multa vreme in urma.

Ce-a sarit in ochi la finala CM Fotbal Qatar 2022, Argentina – Franta: o nationala de albi a invins dramatic o internationala de jucatori de culoare

Posted in Argentina, Franta, SPORT by saccsiv on decembrie 19, 2022

Meciul de aseara va fi probabil catalogat drept cea mai crancena batalie din istoria finalelor Campionatelor Mondiale de Fotbal. A fost 2-0 pentru Argentina, dupa care a egalat Franta si s-a intrat in prelungiri. Apoi din nou a preluat conducerea echipa sud-americana si din nou a fost egalata. Astfel, cu 3-3 s-a intrat la penaltiuri unde, in sfarsit, Argentina a invins.

Echipa Frantei este foarte buna iar Kylian Mbappé deja straluceste la cei doar 23 de ani ai sai.

Lionel Messi (dreapta) și Kylian Mbappé (stanga). Foto: https://elpais.com/deportes/mundial-futbol/2022-12-19/gano-la-literatura.html

De partea cealalta, la cei 35 de ani ai sai, Lionel Messi este la finalul carierei si ii mai lipsea din palmares tocmai acest trofeu:

Fenomenul Messi. Starul argentinian adaugă în palmares și trofeul Cupei Mondiale, la 36 de ani de la momentul în care Maradona scria istorie cu Argentina

Ce-a sarit in ochi insa a fost faptul ca spre final, pe teren jucau o echipa de albi contra uneia formata din jucatori de culoare. Albii au fost argentinienii, care au si fost criticati ca de ce nu au si jucatori de culoare in echipa:

„Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”: Washington Post corectează editorialul care critica faptul ca Argentina nu are niciun jucător de culoare

Cei de culoare au fost cei din echipa Frantei (cu exceptia portarului), dar, evident, de data aceasta nu s-a mai scandalizat nimeni din mass-media.

Sigur, toti acei foarte buni jucatori de culoare aveau buletine franceze si evident ca ei reprezinta tot ceea ce are mai bun fotbalul francez, deci nu cred ca vorbim despre o discriminare a albilor.

Dar Franta a devenit un soi de internationala africana de fotbal. Acesti foarte talentati jucatori de culoare nu sunt precum majoritatea celor din Brazilia, SUA, Ecuador, etc., care de multe generatii traiesc in aceste tari. Majoritatea jucatorilor de culoare din Franta au parinti sau cel mult bunici nascuti in afara Frantei, in tarile lor de origine.