SACCSIV – blog ortodox

Ce-a sarit in ochi la finala CM Fotbal Qatar 2022, Argentina – Franta: o nationala de albi a invins dramatic o internationala de jucatori de culoare

Posted in Argentina, Franta, SPORT by saccsiv on decembrie 19, 2022

Meciul de aseara va fi probabil catalogat drept cea mai crancena batalie din istoria finalelor Campionatelor Mondiale de Fotbal. A fost 2-0 pentru Argentina, dupa care a egalat Franta si s-a intrat in prelungiri. Apoi din nou a preluat conducerea echipa sud-americana si din nou a fost egalata. Astfel, cu 3-3 s-a intrat la penaltiuri unde, in sfarsit, Argentina a invins.

Echipa Frantei este foarte buna iar Kylian Mbappé deja straluceste la cei doar 23 de ani ai sai.

Lionel Messi (dreapta) și Kylian Mbappé (stanga). Foto: https://elpais.com/deportes/mundial-futbol/2022-12-19/gano-la-literatura.html

De partea cealalta, la cei 35 de ani ai sai, Lionel Messi este la finalul carierei si ii mai lipsea din palmares tocmai acest trofeu:

Fenomenul Messi. Starul argentinian adaugă în palmares și trofeul Cupei Mondiale, la 36 de ani de la momentul în care Maradona scria istorie cu Argentina

Ce-a sarit in ochi insa a fost faptul ca spre final, pe teren jucau o echipa de albi contra uneia formata din jucatori de culoare. Albii au fost argentinienii, care au si fost criticati ca de ce nu au si jucatori de culoare in echipa:

„Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”: Washington Post corectează editorialul care critica faptul ca Argentina nu are niciun jucător de culoare

Cei de culoare au fost cei din echipa Frantei (cu exceptia portarului), dar, evident, de data aceasta nu s-a mai scandalizat nimeni din mass-media.

Sigur, toti acei foarte buni jucatori de culoare aveau buletine franceze si evident ca ei reprezinta tot ceea ce are mai bun fotbalul francez, deci nu cred ca vorbim despre o discriminare a albilor.

Dar Franta a devenit un soi de internationala africana de fotbal. Acesti foarte talentati jucatori de culoare nu sunt precum majoritatea celor din Brazilia, SUA, Ecuador, etc., care de multe generatii traiesc in aceste tari. Majoritatea jucatorilor de culoare din Franta au parinti sau cel mult bunici nascuti in afara Frantei, in tarile lor de origine.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on decembrie 19, 2022 at 6:06 pm

    Multi am rasuflat usurati vazand cum in repriza a doua francezii s-au dezmeticit si au inteles ca argentinienii ,excelenti tacticieni si gonflés à fond din rezerva de aroganta tipica proprietarilor unor domenii de lux in Hexagon, vor sa ii pulverizeze.
    In legatura directa cu protectorul sau divin Lionel nu a ezitat sa incurajeze ” datul la gioale” tinta fiind stoicul Mbappé.
    Suspectele simptome gripale, inclusiv covidul camilei, manifestate de majoritatea membrilor echipei Frantei, au facut ca antrenorii sa opteze pentru o formula in teren , sa ii spunem problematica.
    De remarcat este faptul ca si albii si africanii au facut Cruci si au contat pe sprijinul aceluiasi Dumnezeu.
    Fara legatura cu fotbalul ci cu „nobletea” coloniala a Casei Regale Britanice , incremenii cu ochii pe stirea privind decizia guvernului Majestatii Sale Charles al3lea de a expulza toti solicitantii ilegali de azil ( 45000 sositi doar in 2022) in Rwanda.
    Acordul intre cele doua tari a fost semnat din partea Marii Britanii de catre premierul hindus Rishi Sunak, sustinut in demersul sau de Ministrul de Interne Suella Braverman de confesiune budista.
    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2022/12/19/la-justice-britannique-valide-le-projet-d-expulser-des-migrants-au-rwanda_6155051_3212.html
    Nu protesteaza nici UEul traversat de acesti migranti , nici ONU, nici MSF si nici TPI nu se sesizeaza. Crede cineva ca in Rwanda nu vor fi abuzati, exploatati,?
    Seara trecuta pe Mezzo au transmis poemul simfonic ” Les Beathitudes ” Fericirile, de Cesar Franck in interpretarea Filarmonicii Regale din Liege.
    Complexa creatie muzicala de care muzicienii romani nu indraznesc sa se apropie.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Gigimutu said, on decembrie 20, 2022 at 7:49 am

    Oricum francezii in 80 de minute

    au alergat ca niște curci bete și nu știu dacă au avut vreo două ocazii mari.
    Daca pierdeau argentinienii, pierdeau pe mina lor, nu e ok sa ai 2-0 cu 10 minute rămase de jucat și să ajungi la 11 metri.

    Apreciază

    • gheorghe said, on decembrie 21, 2022 at 8:08 am

      Nu chiar… ca ara mai fi dat sud-americanii cateva goluri.
      Experienta si incrancenarea argentinienilor a depasit talentul si efortul francezilor care au parut apasati de tensiunea imensa a finalei.
      Chiar daca penaltiul de inceput a fost acordat eronat, o echipa experimentata nu „cade”, revine mai puternic.
      Intr-un fel, a parut un test la care elevii = francezii au fost pusi de profesori = argentienii.
      Desi il respect pe Messi pentru telent si daruire, nu il asez la nivelul inaintasilor – Pele, Garincha, Maradona, Cruyff, … Dobrin. Beneficiaza de „alte vremuri” si de concursul (adica suportul) mai mult sau mai putin vizibil al sponsorilor, prin intermediul arbitrilor = totul pentru Messi, un fel de anti-erou, mutilat cu tatuaje si tuns ca retardatii.
      PS: nu cred ca intereseaza parerea mea (un „nimeni” in domeniu, doar un spectator…) dar sint sigur ca imparatasesc aceasta opinie cu altii, care „vad” la fel.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.