SACCSIV – blog ortodox

Proiect de lege: Autorizația de pășunat / Conditii draconice

Posted in ANIMALE, Romania by saccsiv on septembrie 30, 2022

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/animalul-prins-ca-pasuneaza-ilegal-ridicat-precum-masinile-parcate-neregulamentar-910657.html

Trei deputați UDMR vor ca animalele care pășunează ilegal să fie preluate, prin ordin al unui polițist, în adăposturile consiliilor județene sau chiar al Consiliului General al Municipiului București.

Ele vor fi ținute „la păstrare” timp de trei zile, după care, dacă nu sunt revendicate, să fie „valorificate”. Proprietarul care își revendică animalul va trebui să plătească o taxă specială. Toate aceste „minunății” se regăsesc într-un proiect de lege adoptat de Senat, prin care se introduce și un document, denumit „autorizație de pășunat”. Iar, în lege, sunt inserate o serie de contravenții, care pot fi pedepsite cu amenzi de până la 20.000 de lei.

Cei trei deputați UDMR care au gândit un asemenea mecanism inedit sunt Gal Karoly, Koczei Csaba și Magyar Lorand-Balint și și-au motivat demersul astfel: „Din pricina pășunatului neautorizat, agricultorii ajung în situația în care nu mai pot să folosească terenul lor, animalele pășunând ilegal, distrug culturile, compromit recolta de pe fânețe și constituie o sursă potențială de conflicte”.

Plecând de la această situație, parlamentarii în cauză au redactat un proiect de lege pentru „prevenirea și combaterea distrugerilor agricole și a pășunatului neautorizat”, conform căruia, „în vederea reglementării perioadelor de pășunat și a condițiilor de pășunat, consiliile locale vor aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriul admnistrativ al UAT-ului”. Acest regulament de pășunat ar urma să stabilească reguli de utilizare a pajiștilor, după „condiții de pășunat”, „perioadele în care este permis pășunatul” „condițiile și procedura de emitere a autorizațiilor de pășunat” și „numărul de animale care pot fi hrănite pe suprafețele de pajiște pe întreaga perioadă de pășunat, exprimat în «unități vită mare»”.

Autorizația de pășunat

Apare, așadar, instrumentul denumit „autorizație de pășunat”, document care va deveni obligatoriu, conform acestui proiect de lege, și care va conține datele de identificare ale deținătorului animalului sau animalelor, datele de identificare ale terenului și perioada de valabilitate a autorizației.

Mai departe, proiectul propune ca deținătorul de animale să fie obligat să efectueze pășunatul în conformitate cu această autorizație și să supravegheze animalele pe întreaga perioadă a pășunatului. Iar deținătorul unui teren poate sesiza autoritățile locale „dacă există o suspiciune de pășunat neautorizat”. Autoritățile se pot, de asemenea, sesiza din oficiu, iar, în urma acestor sesizări, un reprezentant al primăriei și poliția au obligația să verifice la fața locului cele sesizate.

Reglementarea propusă precizează că, dacă animalele sunt supravegheate, se controlează autorizația de pășunat. Dacă nu sunt supravegheate, „se constată abandonul acestora, iar polițistul emite, de îndată, ordinul de plasare în adăpost, pentru o perioadă de 3 zile”. Ordinul trebuie să cuprindă consemnarea constatărilor într-un înscris, prin înregistrări audio-video ori fotografii sau înscrisuri electronice.

Ordinul de preluare în adăpost

Lucrurile nu se opresc aici. Ordinul de preluare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor de adăpostire, în prezența polițistului. Dacă punerea în executare nu este posibilă de îndată, aceasta poate fi amânată, până la sosirea personalului care asigură adăpostirea, dar nu mai mult de 6 ore, timp în care adăpostirea animalelor se asigură de către administrația publică locală.

O altă prevedere a proiectului de lege este aceea conform căreia consiliile județene și… Consiliul General al Municipiului București (!) „au obligația de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii de adăpostire a animalelor care fac obiectul ordinului de preluare în adăpost. Serviciile de adăpostire presupun capturarea, preluarea, ridicarea, transportul, cazarea, hrănirea, constatarea stării de sănătate la momentul ajungerii animalului în adăpost. Serviciile se asigură prin organizarea de adăposturi proprii sau prin încheierea unor contracte cu proprietarii unor adăposturi”.

Contravenții usturătoare

Asemenea reglementărilor care vizează ridicarea mașinilor parcate ilegal, inițiatorii acestui proiect de lege introduc condițiile pentru restituirea animalelor către deținătorii de drept. Astfel, consiliile județene și CGMB publică pe site-ul propriu informațiile privind animalele care fac obiectul ordinului de plasare în adăpost, în termen de maximum 24 de ore. „Solicitarea de restituire a animalelor se face de către deținător în termen de trei zile. Restituirea animalului este condiționată de achitarea în prealabil a tarifelor presupuse de serviciile de adăpostire”, se mai arată în acest proiect. Mai mult, „în cazul în care nu se solicită restituirea animalelor în termenul de trei zile, acestea vor fi valorificate”.

Proiectul introduce și contravenții serioase. Spre exemplu, pășunatul în afara perioadei stabilite în autorizația de pășunat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Exploatarea pajiștilor proprietate a altor persoane se soldează cu amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei. Se aplică amenzi de 2.500 – 3.000 de lei pentru pășunatul efectuat pe fânețe sau pe terenuri arabile. Tot fapte contravenționale ar urma să fie lăsarea animalelor nesupravegheate și pășunatul în lipsa autorizației de pășunat. Dacă aceste contravenții se repetă în termen de 6 luni, amenzile pot ajunge până la 12.500 de lei. Iar pentru persoanele juridice, chiar până la 20.000 de lei.

Guvernul arată că legea va inhiba creșterea animalelor. Senatorii au votat la foc automat proiectul

Proiectul de lege a fost „îmbrățișat” de 22 de senatori și deputați, dinte care 19 de la UDMR, printre care și actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, un parlamentar PSD, un parlamentar PNL și un parlamentar USR. Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ au avizat favorabil propunerea.

Guvernul, însă, nu. În punctul de vedere prin care Executivul a anunțat Parlamentul că nu susține adoptarea acestei legi, se arată că „proiectul va avea, printre altele, ca efect abandonul creșterii animalelor erbivore la nivel național”. Cu toate acestea, legea a trecut, la data de 19 septembrie 2022, de Senatul României. Din cei 113 parlamentari prezenți în sală, 111 au votat pentru. Doar doi parlamentari s-au abținut de la vot. Legea a ajuns, în 26 septembrie, la Camera Deputaților – for decizional -, iar comisiile raportoare au termen să prezinte raportul până în data de 18 octombrie.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. minionita said, on septembrie 30, 2022 at 8:43 pm

    Adica sa inteleem ca baga oile in primarie?

    Apreciază

  2. Oarecare said, on septembrie 30, 2022 at 11:15 pm

    Noi nu avem autorizație de a face avorturi! Și nici nu putem obține! De aceea riscăm probleme!
    (Vreau să spun că nu trebuie să facem avorturi fiindcă nu avem acest drept! De aici pedeapsa!)

    Apreciază

  3. Mihai said, on octombrie 1, 2022 at 12:36 am

    Apreciază

  4. Grigore said, on octombrie 1, 2022 at 12:38 am

    O lege îi obligă pe proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Termenul limită este 30 octombrie 2022.

    Fosele septice vor fi declarate la Primărie. Toți românii care dețin „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) sunt obligaţă să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

    Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

    Toți proprietarii de case, dotate cu fose septice, trebuie să se înscrie într-un registru
    În cazul celor care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

    Fiecare administrație locală are obligația întocmirii acestui registru.

    Românii care au fosă septică riscă amenzi uriaşe
    Persoanele fizice și juridice, care nu respectă această prevedere, riscă amenzi sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

    https://www.gorjonline.ro/romanii-care-detin-fosa-septica-risca-amenzi-de-peste-5-000-de-lei-care-este-motivul/

    A mai crescut apa cu un grad, broasca rezista!
    Fosele septice vor insemna alti bani catre stat. Prin Europa, cine are fosa septica trebuie sa ii faca verificarea la intervale regulate de timp. Un fel de ITP al fosei septice. Cum se face si verificarea la gaze. Verificarea se face DOAR de personal autorizat si evident o sa fie contra cost! O sa aiba loc anual si o sa coste cateva sute de lei.
    La verificare este necesar ca proprietarul sa prezinte si documentele de golire ale fosei septice. Cand se goleste trebuie sa fie folosit un serviciu autorizat de vidanjare.
    In a doua faza se vor cere fose septice autorizate la fel ca in strainatate. Posibil ca o sa fie fose smart si atunci orice deversare neautorizata e foarte usor identificata.
    Treaba cu fosele septice o sa fie implementata mai ceva ca 5G, cu multe amenzi, pentru ca e vorba de combatarea poluarii si a schimbarilor climatice.

    Dar mai e ceva! Ii vor monitoriza usor pe cei care „traiesc liber” prin munti. Nu conteaza ca ai o casa izolata pe cine stie unde. Nu ai fosa, atunci esti penal!
    Cei care traiesc prin zone izolate nu au canalizare, dar au fosa septica sau WC in fundul curtii. WC-ul din fundul curtii nu e fosa septica si fiecare numar cadastral o sa primeasca gratuit o fosa septica pe care sa o instaleze acolo. Cine NU vrea, atunci cand primeste gratuit fosa, inseamna ca polueaza cu rea vointa. O sa fie vanat ca hotii de cai cu amenzi penale sau chiar cu puscaria.

    Daca nu ii primesti pe aia cu verificarea la gaze nu platesti 5000 lei amenda. Daca refuzi recenzarea nu primesti 5000 lei amenda. Nici daca umblai fara declaratie si masca nu primeai amenda de 5000 lei.
    Amenda pentru nedeclararea fosei septice PLEACA (!) de la 5000 lei. Este FOARTE mare! Deci exista un interes urias pentru o baza de date a foselor septice si implementarea acestui sistem de urmarire a locuintelor izolate.

    Apreciat de 2 persoane

    • Clement said, on octombrie 1, 2022 at 11:25 am

      Recenzarea vidanjorilor, cacanari li-se spune in satul meu, are ca scop si controlarea „veniturilor necuvenite” percepute de cel care goleste pe şest fosele, pe filiera primarului sau a unui subordonat al sau.
      Vidanjorul percepe o taxa , fara chitanta, de la posesorul fosei si o taxa de la posesorul terenului agricol pe care il fertilizeaza…
      Statul vrea acum o suma mai consistenta din leapşa spagilor.
      Despre cat de ecologic este continutul foselor utilizat direct pe brazda, este un subiect pe care ar trebui sa il aduca in discutie si sa il reglementeze Directia De Sanatate Publica.

      Apreciază

    • GABI said, on octombrie 1, 2022 at 5:07 pm

      Atunci si cei care emit asemenea idei si legi, produse de HAZNAUA MINTII LOR, trebuie sa plateasca despagubiri si amenzi usturatoare, caci dovedesc cu prisosinta ca sunt posesorii unui… WC DE RAUTATE …!!!

      Apreciază

  5. Clement said, on octombrie 1, 2022 at 1:25 am

    Daca l-a blestemat cineva pe Ceausescu din rarunchi, cum spun oltenii, atunci sa stiti ca aceia au fost taranii carora li-se luase dreptul sa isi pasca animalele si pe şant. Se intampla prin ’80.Avea si Ceausescu tzantzosii si fazecasii lui.
    Satana ii indemna sa ii asupreasca pe țaranii carora nu le era ingaduit sa isi duca vitele nici prin valcele si izlazuri.
    Cozile de topor ii pandeau si odata auzeai un strigat peste sat” Sariiți, duc vitele la Ocol !!!”
    Unchiul meu era padurar. Imi amintesc cum lua pusca si pornea pe urma cozilor de topor. Le umplea nadragii cu alice si militianul, consemna in procesul verbal ca padurarul Constantin V. a fost impiedicat de numiții XYZ (de profesie cozi de topor) care haituiau vitele satenilor, sa vaneze regulamentar vulpi si ulii .
    In acele vremuri muierea blestema si „omul” punea mana pe puşca.

    Apreciază

  6. Catalin said, on octombrie 1, 2022 at 7:38 am

    Semnificatia zilei de luni cand au avut loc sabotajul conductelor Nord Stream si https://ziare.com/lira-sterlina/lira-sterlina-prabusire-dolar-1763151 („Lira sterlină a atins luni, 26 septembrie, un minim negativ-record faţă de dolar”, s-ar dori ca valoarea dolar-euro-lira sterlina sa ajunga la paritatea 1:1:1): https://archive.4plebs.org/pol/post/396391208
    1901-1902 Year of Shemitah – Stock market drops almost 50%.

    1916-1917 Year of Shemitah – Stock market drops 40%. United States enters WWI. Germany, Russia, Austria, Turkey and Great Britain suffer economic collapse.

    1930-1931 Year of Shemitah – The Great Depression. The worst financial crisis in modern history.

    1937-1938 Year of Shemitah – Half of the stock market collapses sparking a global recession.

    1944-1945 Year of Shemitah – End of German Reich and Britain’s hold on territories. Establishment of America as world’s superpower. Bretton Woods Conference giving the U.S. Dollar Global Reserve Currency status; diminishing gold’s influence.

    1965-1966 Year of Shemitah (*Super Shemitah Year) – US Stock market drops almost 25%

    1972-1973 Year of Shemitah – US Stock market crashes almost 46%. Global recession; US oil crisis. Change from gold backed to fiat system in 71-72

    1979-1980 Year of Shemitah – Global recession.

    1986-1987 Year of Shemitah – “Black Tuesday”; US stock market crashes by 33%.The biggest Wall Street crash of 1987

    1993-1994 Year of Shemitah – Bond market crash.

    2000-2001 Year of Shemitah – The 911 terror attack happened a day after Shemitah in 2001, September 17; stock market falls 700 points. 37% US Stock Market Crash and Global Recession. Dot Com Bust. Indian Market also carshed.

    2007-2008 Year of Shemitah – On the last day of The Shemitah Tear, September 29, the stock market drops a record 777 points. Lehman Brothers filed for bankruptcy. 50% of US Stock Market Indian Stock Market Crashed.

    2014-2015 Year of Shemitah (*Super Shemitah Year)– Chinense Market crash by 50% Monday, Aug. 24, 2015 The S&P 500 opened at 1965.15 and within minutes fell to a low of 1867.01, a 5% decline.India Market crashed 6% in Single trading session. Greek/EU bailout

    The year 5782 on the Shemitah Cycle starts from Sept. 7, 2021–Sept. 26, 2022

    24-23 Sept 2022 is the Equinox
    Rosh Hashanah Sept 25 – 27 2022
    The year 5782 on the Shemitah Cycle ends Sept. 26, 2022
    SmartCon Sept 28-29, 2022
    Yom Kippur Oct 4-5, 2022

    The Vatican (Rothschild’s bank) demanded all it’s money be transfered to physical storage onsite at the Vatican by Sept 30

    https://en.wikipedia.org/wiki/Shmita
    „The sabbath year (shmita; Hebrew: שמיטה, literally „release”), also called the sabbatical year or shǝvi’it (שביעית‎, literally „seventh”), or „Sabbath of The Land”, is the seventh year of the seven-year agricultural cycle mandated by the Torah in the Land of Israel and is observed in Judaism.[1]

    During shmita, the land is left to lie fallow and all agricultural activity, including plowing, planting, pruning and harvesting, is forbidden by halakha (Jewish law). Other cultivation techniques (such as watering, fertilizing, weeding, spraying, trimming and mowing) may be performed as a preventive measure only, not to improve the growth of trees or other plants. Additionally, any fruits or herbs which grow of their own accord and where no watch is kept over them are deemed hefker (ownerless) and may be picked by anyone.[2] A variety of laws also apply to the sale, consumption and disposal of shmita produce. All debts, except those of foreigners, were to be remitted.[3] „

    Apreciază

  7. scortisoara said, on octombrie 1, 2022 at 7:45 am

    Ce o fi însemnând ilegal ? La noi , în Ploiești, din primavara pana în toamna nu vine nimeni sa cosească … e atâta iarba risipită. Sa vina cu turmele pe aici ( oi, capre, vite) sa „cosească ” ele căci primăria face economie și ne lasă sa ne îngropăm în ierburi …. Cosesc și ei 1 data /sezon ( 6 luni) în condițiile în care ar trebui sa se cosească 1 data /luna la cum cresc bălăriile. Și câte vietăți ar mânca din iarba orașului ! Niște tâmpiți .

    Apreciază

  8. Gigimutu said, on octombrie 1, 2022 at 9:45 am

    Bai bolovanilor,,

    dacă pina acum poporul nu știa sigur că sunteți nebuni, acum iată, avem confirmarea, da, sunteți cu adevărat nebuni !!!

    Apreciază

  9. gheorghe said, on octombrie 1, 2022 at 9:32 pm

    Deci, …. ce le ramane bozgorilor?
    Sa manace greieri.
    In Magyaroszag nu au gasit nimic „imperfect”, …. sa propuna ACOLO legi?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.