SACCSIV – blog ortodox

Reactia delegației Bisericii Ortodoxe Ruse la adresa CMB: Documentul vostru este la fel de important ca o declarație din partea celor de la McDonald’s

Posted in Biserica Ortodoxa Rusa, CONSILIUL MONDIAL AL BISERICILOR, razboi, RUSIA, Ucraina by saccsiv on septembrie 10, 2022

Orthodox Times: Russian “attack” to the WCC: Your document is so important as a statement of McDonald’s

‘Atac’ rusesc la adresa CMB: Documentul vostru este la fel de important ca o declarație din partea celor de la McDonald’s

Publicat pe 07 Septembrie 2022, de Orthodox Times

Declarația preliminară a celei de-a 11-a Adunări a Consiliului Mondial al Bisericilor, referitoare la războiul din Ucraina, a provocat multiple reacții.

În documentul pregătit de un comitet al CMB și prezentat spre consultare în plenul reprezentanților la Adunare (nu este vorba despre textul final), se face referire, printre altele, la ‘consecințele tragice ale invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie’.

De asemenea a fost reamintit faptul că într-un comunicat din luna iunie, la reuniunea premergătoare Adunării care a avut loc în Cipru, a existat o condamnare a războiului din Ucraina, ca fiind ilegal și nejustificat.

„Această Adunare confirmă cu tărie poziția exprimată de comitetul central și denunță acest război ca fiind ilegal și nejustificat. În calitate de creștini din diferite părți ale lumii, reînnoim apelul la o încetare imediată a focului pentru a opri moartea și distrugerea, precum și la dialog și negocieri pentru a asigura o pace durabilă”.

Documentul face un apel către conducerea Bisericilor Ortodoxe din Rusia și Ucraina să își ridice vocea pentru a se opune continuării uciderii, distrugerii, strămutării și deposedării poporului ucrainean.

„Facem apel către CMB să fie pusă la dispoziție o platformă pentru ca toate vocile în favoarea păcii să fie auzite pretutindeni și să ne rugăm ca acest război să se încheie cât mai curând”.

A existat o reacție imediată din partea delegației Bisericii Ortodoxe Ruse. Arhimandritul Filaret Bulekov a declarat în mod ironic faptul că textul este mai bun decât se aștepta, mergând chiar mai departe în exprimarea opiniei sale – jignitoare pentru membrii comitetului care a redactat textul și pentru conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor – potrivit căreia acest document „poate fi asemănat cu o declarație a celor de la McDonald’s și Starbucks. Acest document are același nivel de importanță”, a subliniat el.

„Cu toate acestea, este mai bun decât aș fi crezut. Am crezut că documentul ar putea fi mai politizat și mai agresiv. Văd că această comisie a muncit destul de mult și a pregătit documentele cu suficient discernământ”.

Arhimandritul Filaret a subliniat că acest document este un exemplu de război informațional. „Acesta este unul dintre acele documente care scoate la lumină ceva și camuflează alte lucruri”.

El a mai adăugat că nu a existat nici un efort din partea comisiei pentru a vedea ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo și pentru a obține măcar un rezultat.

„Dacă obiectivul principal este doar să acuzăm delegația rusă, atunci noi spunem OK. Dar în tot acest document, nu există nici măcar un cuvânt despre celelalte părți implicate în acest proces din Ucraina. La fel ca atunci când președintele Germaniei vorbea răspicat în discursul său patetic. Însă uitase să vorbească despre responsabilitatea sa personală în tot ceea ce se întâmplă în Ucraina. El a fost cel care a semnat un document acum trei ani, care garanta o tranziție pașnică a puterii guvernului către opoziție. Câteva zile mai târziu, acesta s-a spălat pe mâini (sau s-a făcut că plouă).

Există multe alte exemple. Unde este apelul Bisericilor europene către guvernul dumneavoastră de a face tot ceea ce este posibil pentru a obține pacea?

Și apoi vorbiți despre faptul că doriți să obțineți pacea cât mai curând posibil. Însă doar a învinui pe cineva nu va duce la niciun rezultat. Așadar, acest document poate fi văzut doar ca un camuflaj al situației reale, vorbind creștinește. Situația trebuie privită în profunzime, ca să înțelegem ceva.”

Ulterior, unul dintre delegații Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Alexandra Kovalenko, a luat cuvântul, provocând la fel de multă vâlvă, punctând următorul lucru: „vă cer să mă ascultați și să nu compromiteți adevărul evident de dragul diplomației. Spuneți doar lucrurilor pe nume – agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

Adresându-se apoi delegației Bisericii Ortodoxe Ruse, ea a spus: dacă vă declarați împotriva războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, atunci vă rog să ridicați cartonașele voastre albastre (nimeni nu a ridicat cartonașul său albastru, membrii Adunării au la dispoziție un cartonaș albastru pe care îl ridică la vedere atunci când au de făcut o obiecție la cele pe care le-a auzit).

Este foarte trist faptul că dumneavoastră comparați sângele ucrainenilor cu Starbucks și McDonalds”, a remarcat ea.

Reuniunea a continuat apoi doar cu membrii comitetului central, fără a permite însă participarea altor delegați sau a presei.

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on septembrie 10, 2022 at 6:57 pm

    S-a scris și mai ales, s-a vorbit mult despre misterul multimilenar al unui micuț popor provenit din zona aridă a Palestinei: evreii.
    Cu o istorie scrisă de aproape 5000 de ani, aproape la fel de veche precum cea a chinezilor, dar cu siguranță mai ”tânără” decât cea a egiptenilor, sumerienilor și asiro-babilonienilor (din care se pare că se și trag), evreii reprezintă și astăzi o enigmă a istoriei prin modelul lor de continuitate culturală și istorică a cărui unicitate îl reprezintă faptul că vreme de aproape două mii de ani nu au fost legați de un teritoriu anume și totuși au reușit să își păstreze identitatea în mijlocul popoarelor și teritoriilor pe unde au trecut și unde s-au așezat.
    Spre deosebire de țigani, un alt popor nomad cu elemente identitare puternice, evreii au păstrat o consemnare culturală scrisă a istoriei și rădăcinilor. Și totuși, care este secretul rezistenței lor la asimilare ? Iată cum îi portretizează pe evrei unele dintre cele mai proeminente figuri ale gândirii și politicii mondiale.
    https://rapcea.ro/evreii-in-memorialistica-lumii-moderne/#comment-9790

    Apreciază

  2. Felix said, on septembrie 10, 2022 at 7:38 pm

    Era de asteptat ca delegatia Bisericii Ortodoxe din Rusia sa se apere.
    Foarte buna interpelarea facuta la CMB!

    Dincolo de acest episod CMB,
    ne mai reamintim si de o declaratie comuna:

    Nu concurenți, ci frați:
    Declarația comună a papei Francisc și a patriarhului Kirill (text)
    http://www.archivioradiovaticana.va/storico/2016/02/12/declara%C8%9Bia_comun%C4%83_a_papei_francisc_%C8%99i_a_patrirarhului_kirill/ro-1208137

    Catolicmold – Aniversarea a șase ani de la întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril
    https://catolicmold.md/posts/aniversarea-a-ase-ani-de-la-intalnirea-dintre-papa-francisc-i-patriarhul-chiril

    Apreciază

  3. Felix said, on septembrie 10, 2022 at 8:25 pm

    Parintele Atanasie Mitilineos

    Când poporul nu reacționează, atunci atât conducătorii, cât și poporul vor fi pedepsiți.
    De ce sunt pedepsiți oamenii?
    Căci au acceptat păcatul in complicitate cu cei care îl lucrează, cu conducătorii.
    Oricum ar fi, numai atunci când oamenii vor reacționa, Dumnezeu nu va pedepsi poporul.
    Retineți foarte bine acest lucru.
    De aceea, oamenii trebuie să reacționeze atunci când văd ceva grav sau negativ.
    Același lucru este valabil și în Biserică, când conducătorii impun poziții eretice, de exemplu, sau orice altceva eronat, poporul va lua atitudine, va protesta; nu in sensul ca va face o revoluție, dar va protesta, iar asta înseamnă o reactie sănătoasa și, prin urmare, nu mai este nevoie să fie pedepsiti oamenii.
    Dar când oamenii nu reacționează, atunci Dumnezeu îi va pedepsi atât pe conducători, cât și pe oamenii de rand.

    .Αθανάσιος Μυτιληναίος, Όταν ο λαός δεν αντιδρά | Κατάνυξη
    https://katanixi.gr/orthodoxia/p-athanasios-mytilinaios-otan-o-laos-de/

    Dar ce este acest văl ce stă pe inimile oamenilor, despre care spune Apostolul „când le citeşte Moise, le stă un văl – nu pe ochii lor, ci – pe inima lor”?

    Este nesimțirea.

    Oamenii sunt nesimțitori pentru că vor să fie nesimțitori.

    Nesimțirea duhovnicească a noului Israil.

    Nu cumva această nesimțire duhovnicească nu exista numai la poporul lui Israil, ci ea există și la Noul Israil, la Israilul Harului, adică la neamul creștinesc?

    Când spunem neam creștinesc, îi înțelegem pe toți creștinii ortodocsi de pretutindenea.

    Nu cumva și la creștini există nesimțire duhovnicească?

    Trebuie să mărturisim că, cel puțin în zilele noastre, această nesimțire duhovnicească există și încă într-un procentaj înfricoșător și într-o măsură descurajatoare.
    Astăzi creștinii noștri sunt nesimțitori din punct de vedere duhovnicesc.
    Da, așa sunt creștinii noștri.

    Așa și noi, să ne facem un examen, ca să putem – dacă vom reuși – să ne putem descoperi această nesimțire duhovnicească a noastră.

    „Dar voi, oamenilor, nu vedeți unde mergeți?”

    Această stare, de multe ori, este atât de tragică, încât ajungem să întrebăm:

    „Dar voi, oamenilor, nu vedeți? Nu vedeți incotro mergeți?”

    Apreciat de 1 persoană

  4. Felix said, on septembrie 10, 2022 at 8:40 pm

    A XI-a Adunare Generală a CMB. Atmosferă păgână în rugăciuni și dezbateri despre unitate și pace pământească
    https://theodosie.ro/2022/09/09/a-xi-a-adunare-generala-a-cmb-atmosfera-pagana-in-rugaciuni-si-dezbateri-despre-unitate-si-pace-pamanteasca/

    Apreciază

  5. Felix said, on septembrie 10, 2022 at 8:48 pm

    „nu va fi posibil să jucăm de ambele părți ale gardului: să cumpărăm și să vindem, și în același timp, să nu ne lepădăm de Hristos. Mulți oameni vor căuta o astfel de cale pentru ei înșiși – și nouă și vouă. Dar a treia cale nu există.
    Ori ești cu Hristos, ori ești cu antihrist. Una din două”.

    https://spzh.news/ro/chelovek-i-cerkovy/89386-kak-budet-nanositysya-pechaty-antihrista

    Apreciază

  6. Gigimutu said, on septembrie 10, 2022 at 10:37 pm

    Auzi cică,

    „războiul e ilegal”, pai cînd a fost vreun război legal? Niciodată, numai cele duse pentru apărarea țării ar fi într-un fel legale.

    Hal de declarații, lasati-va de meserie, cei care vorbiți prostii !!!

    Apreciază

  7. Catalin said, on septembrie 11, 2022 at 12:57 am

    https://www.voanews.com/a/turkey-greece-tensions-could-disrupt-nato-unity-experts-warn/6739413.html
    „Turkey and Greece, both NATO members, have been at loggerheads for decades over territorial and airspace claims in and over the Aegean Sea. As the historic rivals escalate their war of words, analysts warn about the risk of current tension spilling into NATO business at a time when there is a need to focus on unity against Russia amid its invasion of Ukraine.
    The latest spat began when Turkey accused its neighbor of locking onto Turkish fighter jets with its Russian-made S-300 anti-aircraft missile systems deployed on the island of Crete. Ankara also said Greek pilots placed Turkish aircraft under a radar lock over the Eastern Mediterranean during a NATO mission last month. ”
    https://www.rt.com/news/562534-hungary-ukraine-eu-czech
    „Hungary’ stance on Russia and the conflict in Ukraine could potentially see it exiting the EU, the Czech European affairs minister has warned.”
    https://www.antena3.ro/emisiuni/voi-cu-voicu/minuni-viata-parinte-gheorghe-coltea-651283.html
    „Întregul interviu cu părintele Gheorghe Colțea, protopop de Bran-Zărnești, poate fi vizionat în videoclipul de mai jos”
    spunea lucruri interesante

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.