SACCSIV – blog ortodox

Cuviosul Serafim Rose: NU ateismul va instaura Împaratia Antihristului

Posted in antihrist, APOCALIPSA, ATEISM, RUSIA, SERAFIM ROSE by saccsiv on februarie 19, 2022

Cuviosul Serafim Rose in cadrul prelegerii sustinute la Conferinta Tineretului Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, San Francisco, 3 August 1981:

Exista oare vreo nadejde de eliberare, sau ateismul va pune stapanire pe lumea întreaga si va instaura Împaratia Antihristului? Avem motive serioase sa ne îndoim ca evenimentele viitoare vor fi atît de simple, si fiindca în chiar tara unde a început domnia ateismului, Rusia, are loc acum o desteptare religioasa care este deja o piedica in calea raspandirii ateismului, dar si fiindca antihristul, potrivit proorociilor ortodoxe, nu va fi doar un tiran ateu precum Stalin, ci o figura religioasa care va convinge oamenii sa-l accepte, mai degrabă decît sa-i silească.

Cititi va rog mai multe la:

https://www.sfaturiortodoxe.ro/orthodox/orthodox_advices_seraphim_rose_the_end_of_the_world.htm

Intr-adevar, au zis-o chiar cei ce-i pregateau, inca demult, terenul: nu ateismul va instaura Împaratia Antihristului. Sa ne amintim spusele masonului de grad 33, Albert Pike (secolul XIX):

“Vom dezlănțui nihiliștii și ateii și vom provoca un formidabil cataclism social, care în toată grozăvia sa va arăta în mod clar națiunilor efectul ateismului absolut, originea sălbăticiei și a turbulențelor celor mai sângeroase.

Apoi peste tot, cetățenii, obligați să se apere de minoritatea mondială a revoluționarilor, îi vor extermina pe acei distrugători ai civilizației și mulțimea, dezamăgită de creștinism, ale cărei spirite deiste vor fi din acel moment, fără busolă sau direcție, nerăbdătoare pentru un ideal, dar fără să știe spre ce să-şi manifeste adoraţia, va primi adevărata lumină, prin manifestarea universală a doctrinei pure a lui Lucifer, adusă în cele din urmă în faţa ochilor publicului.

Această manifestare va rezulta din mișcarea generală reacționară care va urma distrugerii creștinismului și ateismului, ambele cucerite și exterminate în același timp.”

Cititi va rog si:

Realii papusari nu ne arata vreo luminita la capatul tunelului, deoarece vor ca masele nemultumite sa gaseasca o unica solutie: RAZBOIUL si REVOLUTIA

 

Cozi uriaşe de oameni la frontiera dintre Ucraina şi Rusia | Evacuare masivă din Lugansk şi Donetsk

Posted in RUSIA, Ucraina by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.antena3.ro/externe/cozi-uriase-oameni-frontiera-ucraina-rusia-evacuare-lugansk-donetsk-629698.html

Sursa foto: Twitter | gbazov

Liderii republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk, Leonid Pasechnik şi Denis Puşilin, au anunţat evacuarea în masă a rezidenţilor către Rusia. S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei spre Rostov

Primarul oraşului Doneţk susţine că există „un număr imens, uriaş” de oameni care doresc să părăsească oraşul. Potrivit acestuia, toate resursele, inclusiv vehiculele, sunt acolo, evacuarea se desfăşoară conform planului, în ciuda bombardamentelor tot mai mari.

În Doneţk au fost organizate 48 de puncte de evacuare, mai multe vor fi deschise în timpul zilei, evacuarea se desfăşoară într-o manieră organizată şi fără panică, a declarat şeful administraţiei oraşului.

Cu toate acestea, inevitabil s-au format cozi infernale.

Peste 1.100 de persoane au trecut prin punctul de control în regiunea Rostov din Donbas, 373 de persoane au fost plasate în centre de cazare temporară, au declarat autorităţile regionale.

„Vom solicita asistenţă Căilor Ferate Ruse pentru evacuarea locuitorilor din Donbas dacă situaţia din zona de conflict se va agrava”, a declarat Igor Guskov, prim-viceguvernatorul Regiunii Rostov.

Aproximativ 25.000 de persoane vor părăsi regiunea în procesul de evacuare, susţin separatiştii din Lugansk.

Peste 2 milioane de teste rapide Covid au fost pregătite în întâmpinarea refugiaţilor din Donbas de către autorităţile ruse.

 

„Testarea pentru Covid a refugiţilor care vor sosi în regiunea Rostov este necesară”, a declarat ministrul sănătăţii din regiune, Yuri Kobzev.

Ministerul Situaţiilor de Urgenţă al Federaţiei Ruse a solicitat începerea în termen de 24 de ore a efectuării plăţilor către refugiaţii proveniţi din Donbas.

 

Tagged with: , , ,

De Ziua Unității, Zelenski a uitat de minoritatea românească. A pomenit de ruși, tătari și maghiari, dar nu și de români

Posted in Ucraina by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/de-ziua-unitatii-zelenski-a-uitat-de-minoritatea-romaneasca-a-pomenit-de-rusi-tatari-si-maghiari-dar-nu-si-de-romani-1839573

Volodimir Zelenski i-a omis pe etnicii români din urarea oficială de Ziua Unității Ucrainei. Foto: Profimedia

Volodimir Zelenski i-a omis pe etnicii români din urarea oficială de Ziua Unității Ucrainei.

„Ziua aceasta este a noastră, a scris președintele ucrainean, pe Facebook. Acest lucru nu a fost însă valabil și pentru românii care trăiesc acolo. Cel puțin asta reiese din mesajul șefului de stat, în care sunt menționați ucrainenii, rușii, tătarii și maghiarii, dar nu și românii, deși sunt a treia cea mai mare comunitate etnică din Ucraina.

Același mesaj, cu aceeași omisiune, a fost publicat și pe site-ul oficial al Președinției Ucrainei.

Editor : Liviu Cojan

 

Comentariu saccsiv:

Sa ne amintim:

TRASEUL TRADARII: In 1991 Parlamentul Romaniei declara ca TERITORIILE ROMANESTI DIN UCRAINA sunt de drept ale Romaniei. In 1997, la cererea NATO, teritoriile romanesti AU RAMAS ALE UCRAINEI. In 2014 Traian Basescu declara ca NU VA RECUNOASTE UN REFERENDUM al ROMANILOR din UCRAINA…

2014

SA MOARA ROMANII: Stapanii Ucrainei mobilizeaza tinerii romani ca sa lupte impotriva pro rusilor. Mamele romance blocheaza circulatia in incercarea disperata de a nu-si vedea fii morti “intr-un razboi pentru ei strain”

Articolul zilei (28.07.2014): Are ce invata Romania de la Ungaria? ATENTIE – Kievul trimite romani pe front deoarece prin moartea lor se desavarseste UCRAINIZAREA BUCOVINEI…

GUVERNATORUL DIN CERNAUTI catre ROMANII care refuza mobilizarea: “Daca nu va convine, PLECATI DIN UCRAINA”

2015

ROMANII din UCRAINA fug de inrolare in ROMANIA. De ce ar lupta pentru SATANISTII de la KIEV?

2017

Uite ca am ajuns si noi in postura rusilor. CE FACEM CU UCRAINA?

2019

Limba Romana interzisa in Ucraina

2021

Un strigat din Bucovina ocupata de imperiul Ucraina

 

Portugalia renunţă parţial la certificatele de vaccinare şi nu mai recomandă telemunca

Sursa: https://www.g4media.ro/portugalia-renunta-partial-la-certificatele-de-vaccinare-si-nu-mai-recomanda-telemunca.html

sursa foto: Pexels

Portugalia a decis să relaxeze şi mai mult restricţiile legate de pandemia de COVID-19, în condiţiile în care numărul de infectări raportate continuă să scadă, relatează vineri dpa şi Xinhua, preluate de Agerpres.

Guvernul de la Lisabona a anunţat, în urma unei reuniuni ministeriale de joi, anularea regulilor care cereau vaccinarea anti-COVID-19, recuperarea după boală sau un test negativ de coronavirus pentru a avea acces în hoteluri şi restaurante, precum şi renunţarea la limitele de capacitate impuse unor locuri publice. Documentul de vaccinare se va mai cere însă la intrarea în ţară.

De asemenea, se renunţă la testarea obligatorie pentru acces la evenimente sportive, precum şi la recomandarea de telemuncă.

„Este un nou pas spre viaţa normală care ne-a fost răpită acum aproape doi ani”, a spus ministrul de stat Mariana Vieira da Silva.

Unele restricţii se menţin deocamdată, masca fiind în continuare cerută în spaţii publice închise, iar persoanele nevaccinate sau nevaccinate cu booster trebuie să prezinte un test negativ la intrarea în spitale şi cămine.

Starea de alertă se menţine, în această formă atenuată, până pe 7 martie.

Numărul infectărilor zilnice raportate în ţara cu puţin peste 10 milioane de locuitori a scăzut recent la circa 16.000, după un record de peste 65.000 la sfârşitul lui ianuarie.

Ministrul citat a menţionat că ultimele restricţii vor fi anulate când se va ajunge la „20 de decese la un milion de locuitori la 14 zile”, în prezent acest indicator fiind de „63 de decese la un milion”.

Joi, numărul raportat de decese de COVID-19 a fost de 42, iar 132 persoane infectate sunt internate la terapie intensivă.

Statele Unite condamnă ”solidaritatea” cu Rusia a preşedintelui brazilian Bolsonaro

Posted in BRAZILIA, RUSIA, Ucraina by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://financialintelligence.ro/statele-unite-condamna-solidaritatea-cu-rusia-a-presedintelui-brazilian-bolsonaro/

Sursa foto: en.kremlin.ru

Departamentul de Stat american l-a criticat joi pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, pentru declaraţia de ”solidaritate” cu Rusia făcută săptămâna aceasta, în timpul unei vizite la Moscova, în timp ce trupele ruseşti se concentrează la frontierele Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Momentul exprimării solidarităţii preşedintelui Braziliei cu Rusia, chiar când forţele ruse se pregătesc să lanseze atacuri asupra oraşelor ucrainene, nu putea fi mai prost. Astfel se subminează diplomaţia internaţională care urmăreşte evitarea unui dezastru strategic şi umanitar, precum şi apelurile făcute chiar de Brazilia pentru o rezolvare paşnică a crizei”, arată un comunicat al Departamentului.

Ministerul de externe de la Brasilia şi un purtător de cuvânt al preşedintelui Bolsonaro nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta declaraţia Washingtonului.

Comentariul SUA a constituit, potrivit agenţiei citate, o critică neobişnuit de dură la adresa guvernului celei mai mari ţări din America de Sud, cu care Statele Unite au relaţii în general cordiale. Bolsonaro a fost un aliat ideologic puternic al fostului preşedinte american Donald Trump, dar relaţiile s-au răcit în mandatul actualului preşedinte, Joe Biden, pe fondul unor dispute privind schimbările climatice şi alte probleme, apreciază Reuters.

Miercuri, în timpul vizitei de stat pe care a făcut-o în Rusia, Bolsonaro a declarat, în timp ce se afla alături de preşedintele rus Vladimir Putin, că este “solidar cu Rusia”, însă nu a intrat în detalii.

Un comunicat comun difuzat ulterior de cei doi şefi de stat a arătat că “suntem solidari cu toate ţările care doresc pacea şi fac eforturi pentru ea”.

Bolsonaro a mai declarat că “avem colaborări intense în forumuri internaţionale cheie, cum ar fi BRICS (grupul ţărilor cu economii emergente format de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – n.red), G20 şi Organizaţia Naţiunilor Unite, unde apărăm suveranitatea statelor, respectul pentru legislaţia internaţională şi Carta Naţiunilor Unite”.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că s-a creat o “poveste falsă” conform căreia Statele Unite cer Braziliei să aleagă între Washington şi Moscova, în timp ce Bolsonaro a decis să participe la summitul cu Putin în contextul crizei ucrainene. “Nu este cazul. Ţine de faptul că Brazilia, ca o ţară importantă, pare să ignore agresiunea armată a unei mari puteri împotriva unei ţări vecine mai mici, o poziţie neconcordantă cu importanţa acordată istoric de Brazilia păcii şi diplomaţiei”, arată comunicatul de la Washington.

Săptămâna aceasta, Bolsonaro a declarat presei braziliene că criza ucraineană a fost menţionată în dialogul său cu liderul de la Kremlin. “I-am spus preşedintelui Putin că Brazilia susţine orice ţară care doreşte pacea. Şi aceasta este intenţia sa”.

Joi, după ce s-a întâlnit la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orban, preşedintele brazilian a revenit asupra subiectului, afirmând că un război între Rusia şi Ucraina “nu este în interesul nimănui”.

Valeriu Gafencu – Sfantul Inchisorilor

Posted in ORTODOXIE, Romania, Sfinţii inchisorilor, VALERIU GAFENCU by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/valeriu-gafencu-sfantul-inchisorilor-123622.html

Pe 18 februarie 2022 se implinesc 70 de ani de la adormirea in Domnul a tanarului Valeriu Gafencu, unul dintre studentii care au luminat si sfintit inchisorile comuniste, cu viata lor.

Valeriu Gafencu s-a nascut in localitatea Sangerei, judetul Balti, in Basarabia, in ziua de 24 ianuarie 1921, si a murit in temnita de la Targu Ocna, in ziua de 18 februarie 1952, la varsta de 31 de ani. Valeriu Gafencu este unul dintre tinerii care au murit pentru Hristos, luptand pentru apararea credintei ortodoxe si a neamului romanesc, de atacurile satanei. Multi il numesc „Sfantul inchisorilor„, asteptand cu nerabdare clipa canonizarii lui.

La varsta de 20 de ani, in toamna anului 1941, pe cand era student la Facultatea de Drept si Filosofie din Iasi, conducand un grup al Fratiilor de Cruce, a fost arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica. Activismul nationalist-crestin al tanarului Gafencu, care voia ca tot mai multi elevi si studenti sa se inscrie in Fratiile de Cruce, vazute drept bariere de rezistenta ridicate impotriva comunismului bolsevic, a fost singurul motiv pentru care el a fost numit „dusman al ordiniii publice”.

In inchisoarea de la Aiud a fost inchis intre anii 1941-1944, iar in inchisoarea de la Pitesti a stat, mai apoi, intre anii 1944-1949. Vremea petrecuta pana acum, in lipsuri trupesti de tot felul, el si-a imbogatit-o cu mari daruri sufletesti, citind Sfanta Scriptura, Filocalia si Patericul. A treia detentie, si ultima, a fost cea de la inchisoarea-sanatoriu Targu Ocna, unde a fost inchis din decembrie 1949 si pana in 18 februarie 1952.

Bolile contactate in regimul dur de detentie al inchisorilor – TBC pulmonar, osos si ganglionar, reumatism -, cat si curatenia lui sufleteasca, l-au intarit si desavarsit duhovniceste. Avand intregul trup acoperit cu rani tuberculoase, Valeriu Gafencu si-a asteptat moartea cu o seninatate care i-a inmuiat pana si pe gardienii atat de inumani ai temnitei.

Valeriu si-a cunoscut din-nainte ziua plecarii la Domnul, precum odinioara erau haraziti parintii cei mari ai pustiei si sfintii cei tainuiti in lume. In ziua de 2 februarie 1952, cu 16 zile mai inainte de adormirea lui in Domnul, Valeriu i-a rugat pe colegii sai de suferinta sa-i faca rost de o lumanare si de o camasa alba, pana pe data de 18 februarie.

Astfel, dupa zece ani de inchisoare, Valeriu Gafencu a adormit in Domnul, vazandu-si din-nainte plecarea. In asteptata zi de 18 februarie, la ora 14:00, dupa o indelungata rugaciune, cu ultimele puteri, Valeriu a spus: „Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul.”

Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor

„Fiecare dintre noi avem o menire, dar trebuie sa stam sub povata duhovnicului, care inlatura voia nepriceputa, facand loc voii lasata de Dumnezeu in fiecare dintre noi. Duhovnicul dezvaluie intentiile lui Dumnezeu in noi. Daca nu stam sub povata duhovnicului putem sa intram in rataciri mai mari ca patimile.”

„Cautati fericirea in sufletele voastre. Nu o cautati in afara voastra. Sa nu asteptati fericirea sa vina din alta parte, decat dinlauntrul vostru, din sufletul vostru, unde salasluieste Domnul Iubirii, Hristos. Daca veti astepta fericirea din afara voastra, veti trai deceptii peste deceptii si niciodata nu o veti atinge.”

Teodor Danalache

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Parintele Nicolae Steinhardt l-a numit Sfantul Inchisorilor: VALERIU GAFENCU

Ioan Ianolide despre Valeriu Gafencu. Lectura Manuela Hărăbor. Video

VIDEO: IPS VLADIMIR, Mitropolitul Moldovei, vrea CANONIZAREA lui VALERIU GAFENCU

 

Poliția din Ottawa i-a ARESTAT pe LIDERII protestului CONVOIUL LIBERTĂȚII! Capitala Canadei, asediată!

Posted in Canada, politie, PROTESTANTI, proteste by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/convoiul-libertatii-politia-din-ottawa-i-a-arestat-pe-liderii-miscarii-capitala-canadei-asediata-de-fortele-de-ordine-video-753052.html

„Convoiul libertății. Poliția din Ottawa i-a arestat pe liderii mișcării. Capitala Canadei, asediată de forțele de ordine (VIDEO)

Poliția canadiană a făcut joi, 17 februarie, la orele serii, primele arestări țintite în rândul liderilor „Convoiului libertății”, mișcarea împotriva măsurilor sanitare care blochează străzile din Ottawa de aproape trei săptămâni.

„Dacă vreți să plecați, acum este momentul”, le-a spus protestatarilor șeful interimar al poliției din Ottawa, Steve Bell. El a avertizat că acest weekend va fi „mult diferit de ultimele trei”.

(more…)

Dezvăluiri în SUA: Oamenii lui Hillary Clinton au plătit pentru spargerea serverelor Trump Tower pentru a planta false dovezi despre legături cu Rusia

Posted in Hillary Clinton, SUA by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/dezvaluiri-in-sua-oamenii-lui-hillary-clinton-au-platit-pentru-spargerea-serverelor-trump-tower-pentru-a-planta-false-dovezi-despre-legaturi-cu-rusia_2238025.html

Tweet

O anchetă federală din SUA arată că echipa de campanie a fostului candidat la președinția SUA, Hillary Clinton, ar fi plătit în 2016 pentru ca o companie să planteze în serverele Trump Tower dovezi măsluite despre presupusele legături cu Rusia ale lui Donald Trump, relatează Fox News.
În dosarul investigației apar dovezi în acest sens, inclusiv facturi plătite de campania lui Clinton către companii informatice.Mai mult, investigația condusă de John Durham arată că echipa lui Clinton ar fi plătit inclusiv pentru infiltrarea în serverele Casei Albe, în același scop.

Reamintim că una dintre liniile de atac ale candidatei democrate Hillary Clinton la adresa lui Donald Trump la alegerile din 2016 a fost presupusa complicitate a lui Trump cu Rusia, niciodată însă dovedită.

Mai mult: în 2021, în urma aceleiași investigații a fost arestat un bărbat rus care a stat la baza vestitului dosar Steele, realizat de un fost spion britanic, ce a stat la baza acuzațiilor că Trump a avut o complicitate cu Rusia. Bărbatul, Igor Danchenko, este acuzat că a mințit. ceea ce ar invalida toate alegațiile care au stat la baza campaniei duse de Hillary Clinton.

Autor: Radu Pop, Redactor

Pregatiti Arcul de Triumf: ne-am retras si din Africa. Unde n-am apucat sa ajungem

Posted in AFRICA, SUA by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://inpolitics.ro/pregatiti-arcul-de-triumf-ne-am-retras-si-din-africa-unde-n-am-apucat-sa-ajungem_1819312211.html?fbclid=IwAR39luvwHDdi9rSYlZ85AxD3HkZ_H952FLep8mwiaUBtPwrkmX065cheq88

După retragerea neonorantă a trupelor SUA și ale aliaților săi din Afganistan, Iohnannis ar putea pregăti Arcul de Triumf pentru o nouă defilare: cea a trupelor românești retrase din Africa, în urma dizolvării operațiunilor Takuba și Barkhane, derulate în Mali, cu impact în alte patru țări africane. E drept că ostașii români nici nu au apucat să ajungă la fața locului, dar astea sunt amănunte complet nesemnificative. Practic, România se retrage dintr-o operațiune la care nici măcar nu a luat parte.

De ce s-a dus președintele României la Paris, ieri, la o reuniune informală convocată de omologul francez?

Simplu: pentru a lua act de anularea unor operațiuni de menținere a păcii derulate în regiunea Sahel de un deceniu încoace, prin care trupe franceze și ale altor state aliate au încercat să țină piept forțelor islamist-teroriste, cum erau etichetate.
Franța a decis retragerea respectivelor forțe, aflate sub comanda sa, dintr-un motiv foarte simplu: nu a mai făcut față situației, tensiunile escaladînd vertiginos în zonă în ultimul an mai ales. Pe deasupra, Macron își anunță oficial peste cîteva zile noua candidatură la președinție și retragerea soldaților francezi de peste mări și țări dă bine la electorat.

La fel ca în Afganistan, retragerea trupelor internaționale se estimează că va duce la înrăutățirea dramatică a situație în regiune, adică în Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger. Franța a tot dat asigurări încă de anul trecut că nu abandonează complet regiunea, dar presa africană e sceptică și consideră că acesta e marele final, cu întrebarea-cheie ce va fi mai departe?

Partea nostimă e că Iohannis a mers la reuniunea de la Paris, deși România nu a fost vreodată, efectiv, parte a acestor operațiuni.
Anul trecut, în vară, Parlamentul României a votat, e drept, la cererea lui Iohannis, participarea țării noastre cu trupe la operațiunea Takuba într-un moment bizar, cînd deja se vorbea fățiș despre finalul respectivei operațiuni. În plus, Macron anunțase oficial finalul operațiunii-soră Barkhane în debutul acestui an.

Trupele ar fi trebuit să plece în Africa în octombrie, dar nu au făcut-o nici pînă azi, fiind puse în stand by, evident, de către partea franceză, care știa exact cum vor evolua lucrurile. Pe 12 ianuarie, în discursul rostit în fața ambasadorilor străini, Iohannis încă mai credea basmul cu cocoșul roșu: ”Am luat decizia de a participa și la misiunea Takuba și sprijinim activ Coaliția Internațională pentru Sahel.”

Ieri, Administrația prezidențială ne informa, sec: ”Președintele României și-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situației politice din Mali, care a condus la decizia de retragere a Forței Takuba din această țară”.

Decizia de retragere, coincidență ori ba, e oficializată acum de Macron în buza campaniei electorale prezidențiale. El nu admite că ar fi vorba de un eșec al Franței și dă vina pe conducerile respectivelor state: ”Nu putem rămâne implicați militar alături de autoritățile de facto ale căror strategii și scopuri ascunse nu le împărtășim”. 48 de militari francezi au murit în operațiunile pomenite, făcînd opinia publică să mîrîie tot mai nervos către palatul Elysee: ce căutăm noi acolo?

Una peste alta, Iohannis a făcut o mică excursie la Paris doar în baza unui vot în parlament fără urmări concrete. Dar asta nu înseamnă că trupele care au stat echipate luni de zile așteptînd OK-ul francez nu ar putea defila pe sub Arcul de Triumf, în buna tradiție mioritică. La urma-urmei, au vrut să fie eroi, doar că nu au mai apucat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Invazia. Fake news-ul ca strategie de stat

Posted in Romania, Tulcea, Ucraina by Vali on februarie 19, 2022

Sursa: https://www.libertatea.ro/opinii/invazia-fake-news-ul-ca-strategie-de-stat-3983838

Trăiesc în Tulcea, județul românesc care are cea mai lungă graniță cu Ucraina. Din balcon pot vedea, în zilele senine, Ismailul. Dacă nu sunt atent, atunci când umblu prin Deltă, telefonul se conectează la rețeaua ucraineană, iar traficul de date, în roaming, devine extrem de scump. Acum însă mi-e teamă că altceva ne costă pe noi mult.

În județul Tulcea trăiesc aproximativ 50% dintre etnicii ruși din România și cam 10% dintre cei ucraineni. În timp, au învățat să conviețuiască, deși chiar și azi mai întâlnești mici frecușuri între lipoveni (rușii) și haholi (ucrainenii).

Peste Dunăre, în raionul Odessa, trăiește a doua populație de români din Ucraina, după cea din raionul Cernăuți. Cei mai mulți dintre cei 125.000 de români se declară, la referendumuri, moldoveni.

Riscul geostrategic al undiței

Dacă te duci la pescuit pe brațul Chilia, trebuie să ai grijă când lansezi. Dacă ești mai avântat, s-ar putea ca tu să stai cu picioarele în România, iar momeala să fi aterizat pe mal, în Ucraina.

Ultima mare migrație dinspre Ucraina înspre România n-a fost una a oamenilor, ci a mistreților. În 2018, vânați în masă în sudul Ucrainei, în încercarea de stopare a pestei porcine africane, sute de mistreți, cei mai mulți infectați, au traversat Dunărea înot, înspre România.

Au transmis boala populației de mistreți din Deltă și porcilor din gospodăriile oamenilor, iar județul Tulcea a devenit cel mai mare focar de pestă porcină africană de pe teritoriul României. Zeci de mii de porci din ferme au fost incinerați, pagubele au fost de câteva zeci de milioane de euro.

Pagubele au fost imense. Exemplu: o singură fermă, care are și abator, și fabrică de prelucrare a cărnii de porc, a avut pierderi de peste 10 milioane de euro.

Cam asta-i situația aici, pe graniță. Din când în când situația se mai tensionează. Mai scufundă ucrainenii un vapor, blocând pentru ani canalul Sulina, pentru a devia traficul fluvial pe Chilia, mai încep construcția unui canal artificial, care să le ușureze ieșirea din Dunăre în Marea Neagră, ne mai certăm pe insule fluviale sau maritime, pe platoul continental din Marea Neagră, dar, în rest, e liniște, se fac multe programe transfrontaliere finanțate de UE, e bine.

Ziua când războiul n-a venit

Liniștea trebuia să înceteze ieri, 16 februarie, conform informațiilor furnizate lumii de către americani. Surse extrem de serioase și de bine informate, printre care trebuie să menționăm CIA, au lăsat să se scurgă informația că Rusia lui Putin va ataca Ucraina pe 16 februarie. Cred că s-a anunțat și o oră exactă, cumva, dar nu sunt sigur.

Analiștii militari români (nici nu știam că există atâția) au dat, și ei, ca sigură această informație. Nu poți să ignori atâtea surse de încredere. Serviciul de spionaj al SUA, oameni responsabili din administrația americană și, bonus, reputați analiști români care sunt convinși că rușii vor intra în Ucraina pe 16 februarie constituie un motiv de îngrijorare, mai ales pentru niște oameni trăind atât de aproape de zona de conflict.

Am stat ca pe ace toată ziua, de la începutul ei, de la 0.00, până la 0.00. 24 de ore de angoasă. Îl văzusem pe Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, povestind că una dintre țintele prioritare ale rușilor va fi și raionul Odessa. Practic, mă așteptam ca în lentilele binoclului pe care-l folosesc pentru bird-watching să văd tancuri rusești, de data asta, în loc de cormorani.

Dar n-am văzut. Nu se știe de ce, în ciuda informațiilor de o acuratețe deosebită furnizate de aliații americani, rușii nu au atacat nici atunci, nici când și nici unde ne spusese CIA.

În săptămâna în care a ieșit la iveală, ca urmare a unei investigații federale, că echipa democrată a candidatei Hillary Clinton a plătit pentru infiltrarea serverelor lui Trump, pentru a se planta acolo false dovezi ale colaborării acestuia cu Putin și Rusia, o administrație democrată nu se mai împiedică în amănunte și promovează fake news-ul ca strategie de stat.

Nu este prima informație falsă, lipsită de orice dovezi, promovată de administrația Biden. Una la fel de gogonată a fost cea prin care ni se spunea că CIA și Pentagonul au dovezi certe că Rusia pregătește niște filmări false prin care vrea să arate că ucrainenii au atacat Federația Rusă, iar ei nu fac decât să fie obligați să răspundă la agresiune.

E halucinant cât de proastă pare întreaga omenire în ochii strategilor americani. Aceasta a fost strategia folosită de Hitler atunci când a vrut să-și justifice atacul asupra Poloniei: au îmbrăcat în uniforme ale armatei poloneze niște nefericiți pe care i-au împușcat pe teritoriul german, pretinzând că atacaseră Germania. În foarte scurt timp, tancurile germane defilau prin Varșovia. Iar noi trebuia să fim convinși, în lipsa oricărei probe, că rușii pregăteau o manevră similară, la aproape 80 de ani distanță.

Povestea armelor de distrugere în masă din Irak

În 2003, Colin Powell, la acea vreme secretar de stat al SUA, a susținut în fața Consiliului de Securitate al ONU că există dovezi certe că Saddam Hussein deține arme de distrugere în masă, încercând astfel să justifice programata invazie a SUA în Irak. Au trecut 19 ani de atunci și nici până astăzi nu a fost găsită nici măcar una dintre acele arme de distrugere în masă, chimice, biologice sau nucleare.

A fost un fake news de proporții globale, care s-a lăsat cu sute de mii de victime, morți în războiul declanșat de SUA sau în tragedia umanitară ce i-a urmat.

România a trimis, de-a lungul timpului, mii de soldați în acest război bazat pe o minciună. Unii au murit acolo, mult mai mulți au fost răniți, cam toți s-au întors cu sechele pe viață.

Am citit și ascultat analize fine, care justifică minciuna de stat ca fiind un instrument necesar în încercarea descurajării războiului. Dacă acceptăm această teorie, atunci acceptăm că statul, oricare ar fi el, poate să ne mintă oricând, în numele unui interes superior. Interes superior pe care nu știm cine-l definește.

Minciunile, ca politică globală

Credibilitatea SUA în această parte a lumii nu este nici acum la niște cote prea ridicate. Multe promisiuni, multă fanfaronadă, soldate, de obicei, cu achiziții de armament inutil, pe care nici măcar nu ni-l permitem. Minciunile, prezentate ca strategie de stat, rămân minciuni și atât. A le îmbrățișa fără discernământ, a le disemina, a le prezenta drept adevăruri incontestabile reprezintă o formă de inconștiență greu explicabilă.

Atunci când vom înghiți că știrile false sunt o formă acceptabilă a politicii statale, va trebui să nu mai avem nici cea mai mică pretenție de democrație, egalitate în drepturi, justiție. Exact ceea ce ne diferențiază de guvernările precum cea de la Kremlin.

Libertatea este un ziar care încurajează libertatea de exprimare și consideră că o conversație națională civilizată și argumentată, pe teme polemice, este esența unei societăți democratice. Dacă doriți să citiți și alte opinii și perspective, în diverse chei, despre conflictul Rusia – Ucraina – NATO aveți la dispoziție în secțiunea de „Opinii Libertatea” articolele lui Ovidiu Raețchi, Costi Rogozanu, Răzvan Luțac, Vasile Ernu.

de Patrick André de Hillerin