SACCSIV – blog ortodox

Limba Romana interzisa in Ucraina

Posted in Uncategorized by saccsiv on mai 16, 2019

Jurnalul: Decizie şoc! Limba Română, interzisă în Ucraina, 16 mai 2019

Limba română va fi interzisă in Ucraina după ce preşedintele Petro Poroşenco a promulgat o lege prin care limba ucraineană este obligatorie în toate domeniile vieţii publice.

Astfel, aproape 400.000 de români din Ucraina vor fi afectaţi. Legea a stârnit un val de critici mai ales din partea cetăţenilor bilingvi care vorbesc şi limba rusă. Printre ei se numără şi preşedintele ales Vladimir Zelenski.

Cei care nu vor respecta noua lege riscă amenzi şi sancţiuni penale pentru ultraj public adus limbii oficiale. Antena3

Despre respectiva lege, iata ce putem citi in articolul Kiev, joi, 25 aprilie 2019 (MTI) – Parlamentul Ucrainei a adoptat joi proiectul de lege cunoscut drept „legea limbii”, puternic contestat în trecutul apropiat de către organizaţiile maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, care cred că le anulează toate drepturile la folosirea limbii materne obţinute până în prezent. de pe HIRADO:

Legea care se referă la folosirea ucrainenei ca limbă oficială de stat a avut nevoie de cel puţin 226 de voturi, primind 278 în final, printre care şi cele 106 ale facţiunii care îl sprijină pe preşedintele ţării, Petro Poroşenko, aflat la final de mandat. Proiectul a fost respins, în totalitate, de către parlamentarii Blocului de Opoziţiei, apropiaţi Moscovei.

Parlamentul de la Kiev a aprobat anul trecut în octombrie propunerea legislativă, în forma iniţială, după care a început, la finalul lunii februarie să dezbată forma finală. Au fost depuse peste două mii de amendamente, motiv pentru care dezbaterile au durat două luni.

Înainte de votul final parlamentarii au vizionat un film în care scriitori, poeţi, actori, oameni de ştiinţă, activişti şi personalităţi bisericeşti – printre care Filaret, noul patriarh onorific al noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, care a fost present şi personal în sala de şedinţe – au vorbit despre cât de importantă este pentru ei adoptarea legii.

Andriy Parubiy, preşedintele Parlamentului Ucrainei a remarcat că şeful statului Petro Poroşenko, aflat încă în exerciţiul mandatului a promis să promulge legea. Adoptarea legii a fost aplaudată, în picioare, de către aleşi, primită cu urarea “Slavă Ucrainei, slavă eroilor” şi intonarea imnului.

În afara conversaţiilor private şi slujbelor religioase, noua lege reglementează peste tot limba ucraineană ca limbă obligatorie şi prevede şi o serie de pedepse în cazul încălcării ei, precum amenzi, iar în cazul profanării simbolurilor naţionale, chiar şi pedepse cu închisoarea.

Potrivit agenţiei ucrainene de presă UNIAN, legea îi vizează şi pe preşedinţii de stat şi parlamentari, judecători şi procurori, angajaţii băncii naţionale, ofiţeri de armată, profesori, medicii care lucrează în instituţii de sănătate finanţate de stat.

Legea prevede că toţi cetăţenii Ucrainei sunt obligaţi să vorbească limba oficială de stat. Din acest motiv vor fi demarate o serie de cursuri lingvistice destinate adulţilor.

Totodată, jumătate din exemplarele tipărite ale publicaţiilor media trebuie să existe în limba ucraineană, însă aici există un termen de implementare de 13 luni. La cel mult doi ani de la intrarea în vigoare a legii cel puţin 50 la sută din totalul cărţilor editate în Ucraina trebuie să apară în limba oficială de
stat. Portalele de ştiri pot folosi alte limbi, dar toate site-urile trebuie să aibă şi o variantă în limba ucraineană.

Cititi va rugam si:

UNIRE și TRĂDARE: La 28 noiembrie 1918 Bucovina se unea cu Regatul Romaniei. In 1991 Parlamentul Romaniei declara ca teritoriile romanesti din Ucraina sunt de drept ale Romaniei. In 1997, la cererea NATO, teritoriile romanesti au ramas ale Ucrainei. In 2014 Traian Basescu declara ca nu va recunoaste un referendum al romanilor din Ucraina. Azi, 28 noiembrie 2018, ati auzit vorbindu-se la tv ceva despre Bucovina?

 

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ovidiu said, on mai 16, 2019 at 2:39 pm

    Este normal fiind vorba de viata publica.Atunci ce sa mai zicem de bozgorii nostrii?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: