SACCSIV – blog ortodox

Cica, râgâielile vacilor contribuie la încălzirea globală, asa ca au inventat MASCA PENTRU VACI

Posted in incalzirea globala by saccsiv on iulie 25, 2021

Sursa: https://www.fastcompany.com/90658025/this-mask-for-cows-isnt-for-covid-it-helps-reduce-methane-emissions

Masca asta pentru vaci nu este de covid ci are un rol în reducerea emisiilor de metan

Pe măsură ce lumea mănâncă din ce în ce mai multă carne de vită, râgâielile vacilor, care contribuie la încălzirea globală, devin o problemă tot mai mare. Atașarea acestui dispozitiv la vaci ar putea ajuta.

Foto: Zelp

De ADELE PETERS, 23 Iulie 2021, Fast Company

Într-un an, o singură vacă poate râgâi aproximativ 220 de kilograme de metan, un gaz care se dispersează rapid dar cu un puternic efect de seră. (O cantitate mult mai mică de metan este emisă de vaci prin flatulenta.) Sunt un miliard de vite pe planetă – iar, în următoarele câteva decenii, ONU prezice că va crește cu 70% consumul de carne de vită și lactate. Dacă numărul vacilor va crește conform așteptărilor, va crește și încălzirea globală.

În timp ce unele startup-uri încearcă să abordeze problema cu tot felul de suplimente nutritive care fac vacile să producă mai puțin metan, o companie încearcă să capteze direct emisiile de metan, cu ajutorul unui dispozitiv asemănător unei măști care se pune pe nasul unei vaci. „Datorită experienței noastre în creșterea animalelor, am știut că vitele emit cea mai mare parte a metanului prin aerul expirat pe gură și nări, așa că am ales să lucrăm la un dispozitiv care să capteze aceste emisii direct la sursă”, spune Francisco Norris, CEO al Zelp, un startup din Marea Britanie.

Un senzor de pe dispozitiv detectează metanul pe măsură ce vaca sau taurul respiră și, atunci când nivelul de gaz trece de un anumit prag, tehnologia atrage metanul în mască și printr-un mecanism de oxidare îl transformă în CO2 și vapori de apă care au un efect de seră mai mic. Este similar cu convertorul catalitic la mașini. „Astfel reducem emisiile de metan ale vitelor la mai puțin de 2% din valoarea lor inițială”, a spus Norris.

Zelp

Norris, care a fondat compania împreună cu fratele său Patricio, provine dintr-o familie de crescători de vite din Argentina și spune că echipa de la Zelp s-a concentrat pe realizarea a ceva practic care să poată purta vitele. Proiectul, care se află în etapele finale ale dezvoltării produsului și care va apărea pe piață probabil în anul 2022, țintește o durată de funcționare de patru ani pe animal, fără a fi nevoie să fie schimbat sau reîncărcat. De asemenea, este conceput pentru a fi confortabil, iar echipa a urmărit cu atenție orice semn de disconfort, cum ar fi modificările în cantitatea de mâncare consumată de vacă, în timpul testării prototipurilor.

„Am vrut să proiectăm un dispozitiv care să fie confortabil de purtat pentru animal, să nu afecteze animalul în niciun fel”, spune Norris. „Proiectul nostru inițial a fost un inel de nas, dar am luat în calcul diferite variante pentru a găsi forma și materialele optime, care să facă față condițiilor dificile dintr-o fermă și să nu provoace niciun disconfort animalului, menținând în același timp eficiența sa în reducerea emisiilor de metan.”

Bineînțeles, cea mai bună soluție ar fi ca lumea să consume mai puțină carne de vită, reducând atât cantitatea de metan pe care o produc vacile, cât și daunele asupra mediului cauzate de defrișarea mai multor terenuri pentru a fi utilizate ca pășuni. Dar cum tendințele arată o creștere a consumului de carne de vită, atunci această reducere a emisiilor de metan este necesară. Dispozitivul ar putea fi utilizat în combinație cu furaje concentrate care reduc emisiile de metan, dar are unele avantaje specifice dacă este utilizat singur. Este mai puțin costisitor, nu modifică metabolismul vacii și fac necesare mai puține aprobări de utilizare. Poate fi utilizat atât la bovinele care pășunează cât și la cele furajate. De asemenea, fermierii pot utiliza dispozitivele pentru a urmări animalele și a detecta bolile lor. („Încercăm să rămânem departe de a numi proiectul actual al dispozitivului nostru„mască”, deoarece, într-adevăr, face mult mai multe decât „captarea eructațiilor ”, spune Norris.)

Pe măsură ce dispozitivele captează și urmăresc emisiile, fermierii vor putea să-și vândă carnea sau laptele de vită cu eticheta „de la vaci cu emisii de metan reduse”, potențial la un preț mai mare. De asemenea, datele ar putea fi utilizate pentru a face bani din certificate de emisii.

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Cica, râgâielile vacilor contribuie la încălzirea globală, asa ca au inventat MASCA PENTRU VACI […]

    Apreciază

  2. Cosmin said, on iulie 25, 2021 at 11:31 pm

    E o minciuna: o cantitate insemnata de metan este eliberata prin descompunerea fecalelor vacilor.

    Dar o cantitate si mai mare, este eliberata prin emisiile rezultate din canalizarile urbane si fosele septice.

    O si ma imare cantitate de metan, este eliberata de gropile de gunoi ale oraselor.

    Dar metanul nu este o problema, precum nu este nici carbonul. Sunt doar spalari pe creieri.

    Daca metanul ar fi nociv pentru mediu, Dumnezeu nu ar fi creat acele bacterii care il genereaza prin decompunerea materiei organice.

    Apreciază

  3. sky said, on iulie 26, 2021 at 3:41 pm

    Ce vaci fericite…

    Apreciază

  4. gigimutu said, on iulie 26, 2021 at 4:20 pm

    bai, las-o bai nene,

    ca acum chiar ca ne luati de prosti!

    cite nemernicii dintr-astea mai puteti inventa, mai oamenilor, pe voi, astia care sustine prostiile astea, chiar nu va doare capul niciodata? de atata prostie???

    Apreciază

  5. ledpanell said, on iulie 26, 2021 at 9:09 pm

    Ce ne mira? Activistii pentru protectia mediului, a animalelor pareau luati in deradere, in mentalul comun. Niste fraieri care n-au ocupatie. Specii de animale, pasari au disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza omului. Nu a omului in general, ci a unora. Nu ne-a deranjat foarte tare, probabil ne uitam pe Discovery sau National Geographic, stand pe canapea. Acum e randul animalelor domestice, sursa de hrana principala si sanatoasa. Vacile vor disparea odata cu oamenii, asa ca nu vom apuca sa murim de foame pana termina ei cu animalele.
    Cand nu va mai fi populatie va fi alt internet, tot ce s-a postat, publicat va fi sters, eventual alterat. Va disparea si incalzirea globala, poluarea si multe altele. Pana si postarea asta va fi fost disparuta demult.

    Apreciat de 1 persoană

  6. […] da. Uite asa se rezolva treaba: cu o gripa aviara, cu o pesta porcina, cu vaca ragaitoare, bla bla bla. In paralel, ni se ofera […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.