SACCSIV – blog ortodox

Hrănirea potârnichilor cu cereale organice sau convenționale declanșează efecte în cascadă în sănătatea lor

Posted in Uncategorized by Vali on mai 8, 2021

Sursa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749121004334

 

• Efectele pe termen lung ale dozelor de pesticide nu au fost investigate pana acum la păsări.
• Păsările care ingerează doze de pesticide au avut consecințe asupra trăsăturilor lor fiziologice.
• Astfel de efecte pe termen lung nu ar mai trebui ignorate în evaluarea riscului utilizăriide pesticide.

Păsările din terenurile agricole scad în toată Europa și America de Nord, iar cercetarea factorilor din spatele acestora face obiectul unor cercetări aprofundate.
Intensificarea agricolă este acum recunoscută ca un factor major care provoaca pierderea biodiversității, cu dovezi puternice că pesticidele au indus mortalitatea directă a păsărilor.
Cu toate acestea, s-a acordat mai puțină atenție efectelor pe termen lung ale expunerii cronice la doze mici de pesticide.
Aici, am folosit o procedură experimentală în care potârnichile cenușii au fost hrănite cu boabe netratate obținute fie din agricultura organică (fără pesticide), fie din agricultura convențională (cu pesticide) timp de 26 de săptămâni, imitând astfel strict păsările sălbatice care se hrănesc pe câmpuri.
Am examinat apoi o suită de trăsături ale vieții (ecofiziologice și comportamentale) care pot influența în cele din urmă dinamica populației.
Arătăm pentru prima dată că ingerarea unor doze mici de pesticide pe o perioadă lungă de timp are consecințe pe termen lung asupra mai multor factori fiziologici majori, fără a induce mortalitate.

Comparativ cu potârnichele martor, păsările expuse la doze cronice
i) aveau ornamente pe bază de carotenoide mai puțin dezvoltate din cauza concentrațiilor mai mici de carotenoide plasmatice,
ii) au avut un sistem imunitar activat mai mare,
iii) au prezentat semne de stres fiziologic care induc o încărcătură parazitară intestinală mai mare,
iv ) a avut o activitate comportamentală și o stare corporală mai ridicate și
v) a prezentat o investiție de reproducere mai mică.

Rezultatele noastre sunt în concordanță cu un efect hormetic, în care expunerea la o doză mică de agent chimic poate induce un răspuns pozitiv, dar rezultatele noastre indică, de asemenea, că adulții reproducători pot prezenta trăsături afectate care au consecințe ale populației prin investiții reduse de reproducere sau productivitate.
Având în vedere amploarea actuală a utilizării pesticidelor în agrosisteme, sugerăm că astfel de modificări ale trăsăturilor vieții pot avea un impact negativ pe termen lung asupra populațiilor de păsări sălbatice din agrosisteme. Subliniem că efectele pe termen lung nu ar mai trebui ignorate în evaluarea riscului utilizarii de pesticide, unde în prezent sunt luate în considerare doar efectele pe termen scurt.

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. fane said, on mai 8, 2021 at 1:06 pm

    inca o explicatie pt inmultirea cancerelor in sec.20 si 21…la care se mai adauga si 5G care ucide insectele polenizatoare si organismele din sol pana se va usca pamantul si va fi cum scrie in apocalipsa
    satanistii s fac rugaciuni si ritualuri cu sange zilnic ca sa se incarneze diavolii iar noi nu mai facem moliftele sf. Vasile, nu mai iesim cu aghiazma pe campuri si prin sate si orase, asteptam sa vina uraciunea pustiirii

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.