SACCSIV – blog ortodox

Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 21, 2020

off Guardian: Coronavirus and Regime Change: Burundi’s Covid Coup

Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi

În timp ce oamenii din lumea occidentală se ocupă cu purtatul măștilor, cu incriminări și cu utilizarea din abundență a soluției de curățat pentru mâini, care-i omoară literalmente, lumea mare a Geo-Politicii încă îi mai păcălește, urmând aceleași modele vechi obosite, cu doar ușoare variații de metode. O manevră modernă, dacă vreți.

Iată un scurt rezumat al istoriei recente din Burundi:

  • Președintele statului Burundi, Pierre Nkurunziza, a respins Covid19 ca fiind o prostie.
    • Președintele statului Burundi a fost desființat în presa occidentală.
    • Președintele statului Burundi a expulzat Organizația Mondială a Sănătății din țara sa.
    • Președintele statului Burundi a murit brusc în urma unui „atac de cord”.
    NOUL președinte al statului Burundi a inversat imediat politicile Covid19 ale predecesorului său.

Și acum pentru versiunea lungă…

6 mai 2020
Blogul Council on Foreign Relations – Consiliului pentru Relații Externe, postează un articol intitulat „COVID-19 se suprapune unor tendințe periculoase ale democrației din Burundi”.
La acea vreme, Burundi a fost catalogată ca având 7 „cazuri active” de COVID-19.

Reticența președintelui Pierre Nukurunziza de a impune politici care vizau oprirea răspândirii virusului, coincideau cu entuziasmul său pentru autoritarismul democratic, punând în pericol nu numai Burundi, ci și vecinii statului Burundi.

[…]

Traiectoria statului Burundi era evidentă de ceva vreme. Însă pandemia creștea riscul în țările vecine, ale căror încercări de a controla virusul erau amenințate de insistența statului Burundi de a merge mai departe cu teatrul electoral, în ciuda implicațiilor riscante pentru sănătatea publică.
[…]

La fel cum încercările EAC – Comunității est-africane de a promova dialogul cu Burundi nu au putut evita blocarea spațiului politic, astăzi organizația pare neputincioasă, întrucât Burundi și Tanzania vecină refuză să ia COVID-19 în serios.

*

14 mai 2020

Reuters relatează că guvernul statului Burundi a expulzat OMS:

Burundi l-a expulzat pe șeful național al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și trei membri ai echipei sale, în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale care se desfășoară săptămâna viitoare, în ciuda îngrijorărilor cu privire la riscurile pentru sănătate în timpul pandemiei coronavirusului.

Guvernul a confirmat joi că în data de 12 mai a fost trimisă o scrisoare din partea ministerului de externe către șeful OMS din țară, Walter Kazadi Mulombo, și către alți trei experți din domeniul sănătății aparținând Națiunilor Unite, expulzându-i de a doua zi. Bernard Ntahiraja, ministrul adjunct al afacerilor externe, a declarat că oficialii au fost declarați „persona non grata”, dar nu a oferit motivele.
[…]

Până în prezent Burundi a raportat relativ puține cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19: 27 de infecții și un deces. Însă testarea rămâne foarte scăzută: țara de 11 milioane de locuitori a efectuat doar 527 de testări, conform Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
[…]

Mulțimi mari de oameni s-au adunat în timpul campaniei electorale din Burundi, care nu a impus măsuri de izolare, spre deosebire de multe alte țări africane.
[…]

Unii cetățeni din Burundi sunt de părere, în privat, că infecțiile cu COVID-19 sunt mai mari decât cele declarate oficial, dar spun că se tem să spună acest lucru în mod public, deoarece ar putea fi vizați și pedepsiți. Léonce Ngendakumana, candidat la președinție pentru partidului de opoziție FRODEBU, a numit expulzarea ca fiind regretabilă. „Țara singură nu va putea să stăpânească pandemia”, a spus el pentru Reuters.

*

10 iunie 2020

The Guardian raportează moartea președintelui burundian Pierre Nkurunziza ca „suspect de Covid19” [sublinierea noastră]:

Fostul președinte al Burundi a murit de o boală subită, fiind suspectat de mulți ca având Covid-19.

Cauza morții lui Pierre Nkurunziza a fost descrisă ca un atac de cord, într-o declarație guvernamentală. În vârstă de 55 de ani, urma să se relaxeze în august, în urma alegerilor de luna trecută.

Nu a fost clar când a murit exact. O declarație a guvernului a spus că președintele, un pasionat de sport, a participat sâmbătă la un joc de volei, dar s-a îmbolnăvit în acea noapte și a fost dus la spital.

Sănătatea fostului fotbalist s-a îmbunătățit duminică, dar „în mod surprinzător, în dimineața zilei de luni 8 iunie 2020, sănătatea sa s-a deteriorat brusc și a avut un atac de cord”. Declarația descria moartea lui Nkurunziza drept „neașteptată”, și a cerut oamenilor să rămână calmi.

*

15 iunie 2020

Financial Times lansează un articol intitulat „Coronavirus urmărește elita politică din Burundi după moartea președintelui”. Site-ul are acces limitat, dar iată o captură de ecran:

1 iulie 2020

Daily Monitor publică un articol din AFP – Agenția France-Presse cu titlul „Burundi schimbă abordarea, deoarece președintele declară COVID-19 ca „ cel mai mare inamic” [sublilnierea noastră]:

 

Noul președinte al statului Burundi, Evariste Ndayishimiye, a declarat coronavirusul drept cel mai mare inamic al țării, într-o schimbare majoră pentru o națiune care a ignorat în mare parte pericolele virusului.

Fostul președinte Pierre Nkurunziza, care a murit brusc luna trecută, și chiar Ndayishimiye însuși, au minimizat gravitatea pandemiei până acum, spunând că Dumnezeu a ferit Burundi de ravagiile sale. Burundi a organizat o campanie plină de avânt înaintea alegerilor din mai și, spre deosebire de vecinii săi, care au impus blocarea și starea de asediu, a luat puține măsuri pentru a combate răspândirea virusului.

Oficial, țara a raportat doar 170 de cazuri și un deces în două luni. Ndayishimiye a vorbit marți târziu după ce noul său guvern a depus jurământul în parlament. „De mâine (miercuri), declar pandemia COVID-19 ca cel mai mare inamic al burundienilor, pentru că este clar că devine cea mai mare preocupare a acestora”, a spus el.

„Ne angajăm în mod ferm să luptăm împotriva acestei pandemii.” El a cerut „respectarea strictă a măsurilor preventive pe care ministerul sănătății le va afișa de acum înainte în toată țara”.

El le-a reamintit cetățenilor că testele coronavirusului sunt gratuite, la fel ca și tratamentul, avertizându-i pe cei care nu au fost testați atunci când au avut simptome.

„Dacă în viitor cineva nu merge să fie testat într-un astfel de caz, înseamnă că vrea să-i contamineze pe ceilalți în mod voluntar … și va fi considerat ca un vrăjitor, și tratat la fel de sever ca unul ca acesta”, a spus el.

*

14 iulie 2020

În prezent, Worldometers.info înregistrează o singură moarte și „un total de 269 de cazuri” de Covid19 pentru Burundi:

Se pare că Covid19 este o boală de o complexitate rară. Nu numai că este capabilă să înțeleagă importanța unor proteste sociale și să le evite în totalitate, ci este în stare să înțeleagă și atunci când un lider este incomod, și să-l înlăture.

 

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dante said, on iulie 21, 2020 at 8:14 am

    Este al 3-lea stat african dupa Zinbabwe si Ghana care spune adevarul transant, asta ca sa ne arate Dumnezeu noua asazis crestinilor nivelul de cadere la care am ajuns, totul spre rusinarea noastra, Marturisirea vine de unde nu te asteptai, din Africa.

    Apreciat de 1 persoană

  2. neicaion said, on iulie 21, 2020 at 8:34 am

    Susţinând adevărul, în aceste zile, poţi deveni lesne Martir, iar martirii acestei lumi vor moşteni Pământul, e scris şi se va adeveri.

    Apreciază

    • cca70 said, on iulie 21, 2020 at 7:03 pm

      @neicaion
      mai usor cu martirajul….in aceste zile chiar nu poti deveni usor martir…ci doar asasinat de satanisti..Ca sa fii martir mai INTAI TREBUIE SA FII IN BISERICA LUI HRISTOS SI IMPREUNA CU HRISTOS SI SA MORI PENTRU HRISTOS…Dupa Creta 2016 cati mai sunt in Biserica???

      Apreciat de 1 persoană

      • Dana said, on iulie 21, 2020 at 9:46 pm

        Dar cati dintre crestini inteleg teologie de nivel inalt?

        Apreciază

  3. […] Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi […]

    Apreciază

  4. […] Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi […]

    Apreciază

  5. […] Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi […]

    Apreciază

  6. […] Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi […]

    Apreciază

  7. […] Coronavirus și schimbarea regimului: lovitura de stat Covid din Burundi […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.