SACCSIV – blog ortodox

Ce-i asta? Sfanta Liturghie în Piatra Craiului, in Muntele Vlădușca, în locul numit La Table, unde “Dreptul Moise, cu 3 500 de ani în urmă, a primit de la Dumnezeu, Tablele Legii”

Posted in Moise by saccsiv on decembrie 12, 2019

Am primit de la cititorul Paul222 fotografia de mai jos:

M-am uitat pe internet ce s-a mai scris despre chestia asta si am gasit la https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:b5a_qZI_xokJ:https://lacasuriortodoxe.ro/stiri/%3Fpage%3D126+&cd=10&hl=ro&ct=clnk&gl=ro un articol intitulat “Sfânta Liturghie săvârșită în Piatra Craiului, în Muntele Vlădușca, în locul numit La Table” si avand acelasi text.

Rog pe cei ce stiu mai multe, sa posteze la rubrica de comentarii.

Asadar:

Legenda spune că în acest loc Dreptul Moise, cu 3.500 de ani în urmă, a primit de la Dumnezeu, Tablele Legii. Din această legendă se înțelege că aici ar fi începuturile Religiei Mozaice – Vechi Testamentare. 

Acela este contul oficial al Protopopiatului Bran Zarnesti? Stie preotul Gheorghe Coltea ce scrie acolo? Dar Mitropolitul Ardealului, ceilalti Ierarhi, Sfantul Sinod, Patriarhia?

Caci in Sfanta Scriptura nu scrie asa ceva. Moise a primit Tablele Legii pe cand ducea poporul lui Israel spre tara promisa Canaan. Moise a urcat pe munte iar poporul a asteptat jos. Iar toate acestea se petreceau foarte departe de Dacia si foarte aproape de Egipt…

Ce inseamna “legenda spune”? Care legenda, a cui legenda si de cand?

 

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ioansperling said, on decembrie 12, 2019 at 3:42 pm

    Legenda care da drepturi evreilor imigranti asupra Romaniei!

    Apreciat de 1 persoană

  2. ortodoxiapentrutoti said, on decembrie 12, 2019 at 4:30 pm

    Este exact erezia susținută de Ghelasie de la Frasinei. Amestecare de creștinism, dacism și condimentată cu yoga și altele. Vedeți părerea lui Ghelasie despre yoga pe YouTube.

    Apreciat de 1 persoană

  3. fane said, on decembrie 12, 2019 at 4:47 pm

    evreii oricum au cumparat toata Romania, ca si tarile din ju ca sa faca noul Ierusalim. Pe Bucegi vor sa faca un orasel de distractii. Guvernele le admit toate istorisirile falsificate despre radacinile lor de 2000 de ani in tara noastra. Acum se vede ca se proclama ca erau aici inaintea dacilor. Si ungurii au incercat sa spuna ca ei sunt dacii adevarati. Problema nu e asta, ci faptul ca Vechiul Testament s-a scris de diversi, unii cu Duh altii fara, model continuat de talmudisti. Nu as baga mana in foc ca detaliile si locurile din VT sunt adevarate, nici Hristos nici apostolii nu au garantat povestile alea, EL a facut remarci de bun simt legate de credinta stramosilor. Religia iudaica este un plagiat al vechilor legende egiptene si persane cu scopul de a forma un popor separat cu religie proprie, mai semet decat celelalte. Pe cand teologia geto dacilor era foarte apropiata de cea a Evangheliei lui Hristos. Nu noi ne tragem din evrei ci o parte din evrei sunt rataciti de la neamul poporului din Carpati iar cealalta parte mai mare sunt tigani asiatici.

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 12, 2019 at 7:43 pm

      fane

      Si tu esti tare ratacit.

      Apreciat de 1 persoană

      • Irina C said, on decembrie 13, 2019 at 2:20 am

        Exact la asta ma gândeam si eu. Te pomenești ca o sa ne schimbe și istoria straveche🤣🤣și o să descoperim ca suntem defapt jidovi… Îi cam încurcă dacii, portul popular cu ia și scrisul de la Tartaria, dar cine mai învață acum istorie? Și Vadim Tudor spunea despre înlocuirea românilor… Totuși la preoți nu mă asteptam… Sau au pus acolo crucea⛪ ca să nu mai vină steaua lui David🕍, cum au îngropat porcul unde voiau să facă moschee🕌?

        Apreciază

  4. ioan said, on decembrie 12, 2019 at 4:48 pm

    exact! la fel si mie mi-a sunat in creier exact motivul pt care Romania se depopuleaza si daca evreii au nevoie de un punct de sprijin in istorie acum l-au creat. Pot veni linistiti ca din M Rosie pina in la Mt. Sinai cel mai scurt drum este bineinteles prin Romania. Oricum, 40 ani sigur au hoinarit si prin Carpati… Oricum, incep sa ma intreb daca nu suntem si noi iudei. Dupa talentul la economia aplicata ….cam departe dar asteptam studii „stiintiffice” despre adn

    Apreciază

  5. Nikos said, on decembrie 12, 2019 at 5:17 pm

    N-are treaba cu evreii, ci cu superficialitatea la care s-a ajuns in cele duhovnicesti si cu multele superstitii din poporul acesta fara minte si lipsit de educatie.

    Apreciază

  6. Aristide said, on decembrie 12, 2019 at 5:48 pm

    Se intâmplă să cunosc Piatra Craiului extrem de bine. Chiar și subteranele, aici mă refer la peșteri, inclusiv celebrul aven din Grind pe care l-am cartografiat cu ani în urmă împreună cu 2 băieți de la clubul speo Floare de colț din Brașov. Tot cu o gașcă de montaniarzi și salvamontiști am bătut muntele în lung și în lat ani de zile, chiar în afara traseelor marcate pentru turiști. Totul e o mare tâmpenie, bineînțeles, în afară de Stanciu haiducul în zonă nu există nici un fel de legendă. Destul de recent au apărut pe creste ( și în Bucegi și Piatra Mare ) grupuri de ciudați cu comportament bizar, ce construiesc din pietre tot feluri de simboluri tibetane, radiesteziste, pentagrame etc. și sunt din aceeași gașcă care de zilele Bucegilor pe 6 august, Schimbarea la față, organizează la Sfinx în Bucegi diferite manifestări cu tentă hindusă celebrând demonii din Shambala. Ce au comun? Toți fac parte din organizația lui Bivolaru, a băutorilor de urină. Așa că nu trebuie să luați de bune tot ce spun idioții ăștia. Sincer mă îndoiesc că un preot a luat parte la o astfel de mascaradă. Puteți cere informații despre subiect la parohia din satul Peștera, mai apropiata de punctul La Table sau la Schitul Colții Chiliilor, ei sunt mai informați.

    Apreciază

  7. Some Things They Just Can't Fake said, on decembrie 12, 2019 at 6:34 pm

    Apreciază

  8. Filimon said, on decembrie 12, 2019 at 9:17 pm

    In prima fotografie putem vedea ca a scos deja Sfantul Agnet ( in partea dreapta a lui sau in stanga foto). Deci face Proscomidia purtand doar epitrahilul. Ce spune liturghierul: “Preotul vine la Proscomidiar cu capul descoperit, imbracat cu toate vesmintele” si subliniaza in nota de subsol: “Nu este ingaduit preotului sa savarseasca Proscomidia fara a fi imbracat cu toate vesmintele”. Aceste precizări apar chiar și in editia recenta a liturghierului 2012. Mai mult nu comentez…

    Apreciază

  9. Paul222 said, on decembrie 13, 2019 at 11:15 am

    Totusi de ce se cheama acel loc din Piatra Craiului „La table”? Despre ce legenda vorbeste parintele? Oameni buni, nu uitati cat de mult se straduie autoritatile sa ne stearga istoria… ceva MARE ni se ascunde sigur.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.