SACCSIV – blog ortodox

O TRADARE MAI MARE decat cea din CRETA: Scrisoare deschisă către toți frații și surorile din Biserica Ortodoxă Română, pomenitori sau nepomenitori

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 26, 2018
de teolog Mihai-Silviu Chirilă

Related image

Preafericite Părinte Patriarh,

Înaltpreasfințiți Părinți Mitropoliți și Arhiepiscopi,

Preasfințiți Părinți Episcopi, Episcopi-vicari și Arhierei-vicari,

Preacuvioși Părinți Stareți,

Preacuvioase Maici Starețe,

Preacucernici Părinți Preoți,

Cuvioși monahi, cuvioase monahii,

Frați și surori întru Hristos,

Parlamentul României a adoptat săptămâna trecută în regim de maximă urgență proiectul de lege B135/29.03.2018 cu privire la combaterea antisemitismului, ignorând unele demersuri făcute de membri ai societății civile, care au atras atenția că unele prevederi ale acelui proiect sunt neconstituționale.

În expunerea de motive a proiectului de lege se prevede că: “Utilizarea de simboluri sau imagini asociate cu antisemitismul clasic pentru a caracteriza statul Israel sau cetățenii acestuia (de exemplu, acuzații că evreii l-ar fi ucis pe Isus sau acuzarea acestora de comiterea de ucideri rituale)” reprezintă forme de antisemitism, care, în conformitate cu legea nou-votată se vor pedepsi cu ani grei de închisoare.

Expunerea de motive este destul de ambiguă, cum de altfel este și legea în sine, motiv pentru care nu se poate spune cu precizie cum anume ar trebui formulate acuzațiile că evreii l-ar fi ucis pe Isus” pentru ca ele să fie considerate fapte penale: ar putea fi vorba de discuții (insulte) de la om la om sau de un discurs public în care evreilor să li se reproșeze direct că “l-ar fi ucis pe Isus”, după cum s-ar putea considera antisemite și relatările biblice referitoare la moartea pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca și imnografia și iconografia care însoțesc aceste relatări.

Pentru că acest aspect nu este explicat concret, legea poate fi interpretată în orice mod, putând deveni un instrument prin care să se încerce suprimarea oricărei referiri din partea Bisericii la procesul, judecarea, condamnarea și răstignirea Mântuitorului, ceea ce ar constitui o gravă încălcare a articolului 29 din Constituția României, care apără libertatea conștiinței religioase și garantează autonomia doctrinară a cultelor față de stat și sprijinul statului pentru buna desfășurare a activității cultelor religioase.

Prevederea expresă referitoare la evenimentele legate de moartea pe Cruce a Mântuitorului Hristos în această lege în care se interzic manifestările antisemite și riscul ca afirmarea adevărului biblic că Mântuitorul Hristos a fost răstignit de către Ponțiu Pilat ca urmare a acuzațiilor aduse Lui și ulterior chiar prefectului roman (Ioan 19,12) de către cărturarii și fariseii iudei (relatare istorică confirmată de cel mai mare istoric evreu, Josephus Flavius înAntichități iudaice1.) să fie considerată manifestare antisemită și să cadă sub incidența acestei legi trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru toți credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, indiferent de poziționarea acestora față de sinodul din Creta din 2016, și invită la o luare de poziție legală, chiar dacă tardivă, pentru ca această lege să nu fie promulgată de către Președintele României în această formă.

SEMNAȚI PETIȚIA

În anul 2014, în spațiul public românesc a avut loc un scandal, în preajma Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului, prilejuit de o colindă ardelenească difuzată de un post de televiziune local, în care se făcea referire la nașterea Mântuitorului Hristos și la reacția la aceasta a iudeilor contemporani Lui. Scandalul de atunci a fost oarecum preludiul legii de acum, constituindu-se într-un model de cum ar putea fi interpretată și aplicată legea proaspăt votată, în condițiile în care atunci se contestau unele catalogări care puteau fi interpretate ca ofensatoare la adresa evreilor (chiar dacă se refereau la iudeii antici, nu la evreii contemporani), iar nu direct o relatare biblică despre un eveniment din istoria mântuirii.

Cu acea ocazie, profesorul universitar Andrei Marga a afirmat într-un articol publicat că Biserica Ortodoxă are o viziune retrogradă despre evenimentul condamnării Mântuitorului, că este opacă la cercetările făcute în spațiul catolic și protestant, care fac o distincție clară între“Isusul istoric” și “Isusul eshatologic” și au demonstrat că pe Hristos L-au condamnat la moarte romanii, fără nicio implicare a iudeilor contemporani, Care L-au iubit și cu care El s-a aflat într-o desăvârșită comuniune.

Pentru „ieșirea din ignoranță” a Bisericii Ortodoxe Române, profesorul Marga propunea un parcurs în doi pași: “Primul constă în lansarea, de către teologi, filosofi și istorici pricepuți a unei competente dezbateri asupra lui «Iisus istoric» și a corelației dintre «Iisus istoric» și «Iisus eschatologic». Al doilea pas constă, oricât de incomod pare, în revizitarea liturghiei, al cărei text are, prin natura lucrurilor, mare răspândire. Știm prea bine că, de pildă, Papa Paul al VI-lea a decis în cele din urmă renunțarea în liturghia catolică la formulările ofensive față de evrei, care au fost înțelese ușor, în decursul istoriei, ca formulări antisemite. Această operație trebuie făcută și în liturghia de la noi. Ar trebui ținut seama de împrejurarea că fragmentele din Evanghelia după Ioan, care se invocă frecvent, au fost elaborate în cadrul unei polemici ce avea deja un trecut înăuntrul iudaismului și riscă mereu (desigur, adesea datorită slăbiciunilor exegezei) să fie înțelese pe dos, ca formulări antisemite, ceea ce nu a fost și nu este nicidecum cazul”2.

Cu trei ani înainte, în 2011, profesorul universitar Andrei Marga fusese distins cu Crucea Patriarhală a Bisericii Ortodoxe Române3, care se atribuie personalităților care își aduc o contribuție marcantă la promovarea Ortodoxiei în societate. Distincția nu i s-a retras nici până acum, în ciuda apariției acestui material denigrator la adresa BOR.

Propunerea profesorului Marga de a îmbrățișa o hristologie specific protestantă și mai ales de “revizitare a liturghiei” ne face să avem teama că unul dintre efectele adoptării acestei legi ar putea fi chiar exercitarea de presiuni ulterioare asupra Patriarhiei Române, pentru a determina ierarhia să adopte unele schimbări în cultul ortodox, de natură a se pune în acord cu prevederile acestei legi și a celorlalte legi care condamnă manifestările antisemite. Un compromis de acest fel, care să implice, de exemplu eliminarea din cult a Evangheliilor din Săptămâna Patimilor, care relatează despre procesul, condamnarea și moartea pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, nu ar fi acceptat de niciunul dintre credincioșii ortodocși și ar fi considerat o trădare a Ortodoxiei mai mare decât concesiile doctrinare făcute ecumenismului prin semnarea docu-mentelor ecumeniste de la Kolimbari, din 2016.

Interpretarea ca antisemite a unor scrieri ortodoxe, pe care o dă profesorul Andrei Marga, nu este singulară, motiv pentru care o lege care să condamne penal antisemitismul, cu trimitere directă la “antisemitismul clasic [creștin]”, trebuie să ne alarmeze în cel mai înalt grad. O simplă privire pe Wikipedia, de exemplu, ni-l prezintă pe marele orator creștin Sfântul Ioan Gură de Aur ca “având un rol în dezvoltarea antisemitismului creștin4, pentru simplul fapt că avut o polemică teologică cu creștinii iudaizanți din epoca sa. Ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi Patriarhiei Române i s-ar cere să scoată din toate bibliotecile opera acestui mare sfânt sau a altora la fel de mari, sau măcar să le “curățe” de “afirmațiile sau scrierile antisemite”?Cum ne-am putea apăra atunci, dacă acum nu luăm nicio măsură?

Nu ar fi pentru prima dată când Patriarhia face astfel de concesii. Deja din anumite slujbe bisericești (Prohodul Domnului, acatiste, minee) au fost eliminate unele cântări care făceau referire la relația dintre creștinii primelor secole și iudeii antici sau la reacția acestora din urmă față de Persoana Mântuitorului și de Biserica Sa creștină.

De asemenea, din aceleași considerente, au fost scoase din slujba de trecere la Ortodoxie a ereticilor, schismaticilor, mozaicilor sau musulmanilor toate lepădările punctuale de întemeietorii ereziilor, schismelor sau cultelor necreștine respective, privându-i astfel pe proaspeții convertiți de posibilitatea de a se lepăda cu adevărat de fosta lor religie și a intra realmente în comuniunea cu Dumnezeul cel adevărat, rămânând în felul acesta în continuare legați într-un fel cu duhurile care inspiră religiile din care provin, lucru cu grave consecințe pentru progresul duhovnicesc și mântuirea acelor oameni.

Este de datoria tuturor credincioșilor ortodocși români să fie vigilenți în apărarea drepturilor constituționale ale Bisericii noastre, pentru a nu permite niciun amestec politic (corect) în propovăduirea învățăturii ortodoxe așa cum a fost primită prin generațiile anterioare de la Mântuitorul și Apostolii Săi.

Este datoria episcopilor și preoților Bisericii, a stareților și starețelor marilor mănăstiri ortodoxe din țară să explice autorităților statului, în duhul Scripturii, că pentru noi, ortodocșii, “nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Iisus” (Galateni 3,28), că noi nu practicăm discriminarea pe niciun criteriu, că nu obișnuim să îi acuzăm pe evreii contemporani de faptele săvârșite de către strămoșii lor din Antichitate, pe care Mântuitorul Hristos i-a iertat pe Cruce, alături de romanii pe care dă vina acum profesorul Marga și pe care ni-i prezintă istoria oficială a statului ca strămoși (unii dintre romanii care L-au răstignit pe Mântuitorul au devenit ucenici ai Săi și sunt între timp sfinți ai Bisericii), ca pe unii care nu știu ce fac (Luca 23,34), dar că nu putem falsifica sau escamota realitățile biblice pentru a plăcea mentalității sociale dintr-o anumită epocă istorică, doarece cel ce va răstălmăci sau ciopârți Scripturile și le va învăța astfel oamenilor foarte mic se va chema în Împărăția cerurilor, după asigurările date de Mântuitorul (Matei 5,18-19), adică nu va avea nicio șansă la mântuire.

În consecință, vă adresez invitația de a vă alătura și a-i convinge și pe credincioșii ortodocși să se alăture demersului de sesizare a Președintelui României cu privire la exercitarea atributului constituțional de a trimite legea care combate antisemitismul la Parlament, pentru a fi revizuită și corectată în privința prevederilor neconstituționale pe care le conține.

Este momentul ca ortodocșii români să se unească într-un efort de apărare a Bisericii Ortodoxe Române de un pericol ale cărui consecințe s-ar putea să se arate în viitor, când deja nu se va mai putea face nimic. A tăcea când se interzice prin lege adevărul despre Patimile Mântuitorului Hristos este o trădare a lui Hristos despre care Mântuitorul lumii a spus: “Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului se va rușina de el, când va veni întru slava Tatălui Său cu sfinţii îngeri…” (Marcu 8,38).

În cazul în care, ignorând acest demers, Președintele României va promulga legea în forma actuală, vă sugerez declanșarea sau sprijinirea unei inițiative legislative de modificare a legii antisemitismului, care, în conformitate cu art. 74 din Constituția României, poate fi pusă în mișcare cu sprijinul a 100.000 de cetățeni români, cu condiția înregistrării a cel puțin 5000 de semnături din fiecare județ și municipiul București.

Vă informez că la data de 22 iunie am adresat o Scrisoare deschisă Președintelui României, rugându-l să trimită legea înapoi în Parlament pentru revizuire5.

Am inițiat o petiție publică în sprijinul Scrisorii deschise, semnată până acum de 341 de persoane6.

La data de 26 iunie 2018, am adresat Avocatului Poporului o petiție în care îl rog să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la încălcarea de către legea antisemitismului a articolelor 16, 29 și 30 ale Constituției României.

26.06.2018 Cu deosebit respect,

Teolog Mihai-Silviu Chirilă

Preafericirii Sale, Daniel, Patriarhul României

Membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,

Stareților și starețelor din Patriarhia Română

Preoților parohi de pe cuprinsul Patriarhiei Române

Monahilor și credincioșilor de pe cuprinsul Patriarhiei Române

1 Josephus Flavius, Antichități iudaice, Hasefer, București, 2015, vol. 2, p. 450.

2 http://andreimarga.eu/iesirea-din-ignoranta/.

3 http://www.tirgumureseanul.ro/detali-stire/lista/home/articol/profesorul-andrei-marga-sustine-marti-o-conferinta-la-universitatea-petru-maior.html.

4 https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gur%C4%83_de_Aur.

5http://ortodoxinfo.ro/2018/06/22/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-romaniei-pentru-a-trimite-legea-antisemitismului-la-parlament-spre-revizuire/.

6https://www.petitieonline.com/scrisoare_deschis_ctre_presedintele_romaniei_pentru_a_trimite_legea_antisemitismului_la_parlament_spre_revizuire.

SEMNAȚI PETIȚIA

dovadă trimitere către Cancelaria Sinodului BOR

Comentariu saccsiv:
Citiți va rog și:

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. fulger carmen said, on iunie 27, 2018 at 8:18 am

    nu reusesc  sa o semnez, mi se cere intrare F.b si nu am !

    Apreciază

    • isa said, on iunie 27, 2018 at 12:26 pm

      Merge, am semnat fara cont de fb, trebuie obligatoriu bifat ”Accept Condițiile de utilizare și Politica de confidențialitate. ”, sub butonul Semnati. Bifele de deasupra nu sunt necesare.

      Apreciază

  2. Prahovean said, on iunie 27, 2018 at 1:26 pm

    O singură precizare. Mihai Silviu Chirilă face o greșeală ce decredibilizează petiția. Imnul Israelului nu provine din cântecul popular românesc „Cucuruz cu Frunza-n Sus”, ci amândouă se pare că au origine comună într-un cântec italian din 1645. Rog pe Mihail Silviu Chirilă să corecteze petiție, pentru că este păcat să fie trasă în jos. Spune un mare adevăr și ar trebui semnată de cât mai mulți.


    Apreciază

  3. Radu Humor said, on iunie 27, 2018 at 5:18 pm

    Cât de benefic ar fi să fie luate înseamă ,spusele PAPEI.

    MESAJ SPECIAL AL PAPEI FRANCOIS ȘI NU TREBUIE să fii catolic PENTRU a ÎNȚELEGE (Traducere din limba spaniolă)

    Pe măsură ce îmbătrânim și devenim înțelepți, ne dăm seama încet că:

    – Un ceas de 3000 € marchează același timp cu un ceas de 30 €.

    – Un portofel de 300 EUR conține aceeași sumă ca și portofelul de 30 EUR.

    – Solitudinea într-o casă de 70m2 sau 300m2 este aceeași.

    Sper că într-o zi vei realiza că fericirea voastră interioară nu vine din lucrurile materiale ale lumii.

    Nu contează dacă călătoriți în clasa întâi sau în economie, este același tarif dacă avionul cade.

    Sper că îți dai seama că atunci când ai prieteni și frați și surori cu care să vorbești, să râzi și să cânți, este o adevărată fericire.

    5 fapte incontestabile ale fericirii:

    1- Nu vă educați copiii să fie bogați, educați-i să fie fericiți, astfel încât ei să vadă valoarea lucrurilor și nu prețul lor.

    2 – Mâncați mâncarea ca și cum ar fi medicamentul, altfel ar trebui să vă luați medicamentul ca și cum ar fi fost alimente.

    3 – Persoana care te iubește nu te va părăsi niciodată. Chiar dacă există 100 de motive să renunți, veți găsi un motiv pentru a rămâne.

    4 – Există o mare diferență între a fi un om și a fi uman. Foarte puțini îl înțeleg.

    5 – Erai iubit când te-ai născut și vei fi iubit când vei muri. Între cele două depinde de tine.

    Cei mai buni medici din lume sunt:

    Lumina soarelui, odihna, exercițiul, dieta, încrederea în sine și … prietenii.

    Păstrați-le în toate etapele vieții și bucurați-vă de o viață sănătoasă. E greu pentru o ființă umană, ea nu cere să se nască, ea nu poate trăi, iar ea nu vrea să moară !!!!!!!

    Cel mai bun dar pe care-l poți da cuiva este timpul tău și trebuie întotdeauna să fie dat familiei sau unui bun prieten. Luați timp pentru a trimite acest mesaj cel puțin unui membru al familiei dvs. sau unui prieten

    Apreciat de 1 persoană

    • Prahovean said, on iunie 27, 2018 at 8:35 pm

      Se dă mare creștin și înțelept Prorocul Mincinos… Că doar n-o să se arate drept ce este. Bine a spus cuviosul Elpidie din Rhodos despre el.

      Apreciat de 1 persoană

    • sherlock_holmes said, on iunie 27, 2018 at 9:07 pm

      Multe afirmatii adevarate si de efect, dar de Doctorul Hristos a uitat sa mentioneze, sau de cine nu aduna cu El pina la urma risipeste sau le fura hotii.

      Apreciază

  4. marian said, on iunie 27, 2018 at 6:09 pm

    Parintele Arsenie Papacioc:

    “Ramane un singur lucru in momentul asta istoric. Pune-te tu la punct. Aici nu e un Sinod. S-au intalnit niste frati ai Ortodoxiei. Ce frumusete ar avea Raiul daca n-ar fi fost dracul cu iadul? Cum ii sta bine unui crestin sa poarte si numele de luptator? Cu sabia scoasa. Va surprinde faptul ca eu vorbesc de sabie, pentru ca sunteti acoperiti cu traditie grozav de frumoasa, dar noi luptam sa pastram Ortodoxia si Adevarul din Hristos cu forte proprii, nu cu traditii”
    Trebuie sa aparam Adevarul cu pretul vietii!
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  5. Calator said, on iunie 27, 2018 at 8:01 pm

    E oare corecta cererea de „revizuire” a legii antisemitismului?

    La urma urmei, cred ca ceea ce dorim cu totii e doar declararea ei ca fiind neconstitutionala si nu modificarea ei intr-o forma acceptabila, pentru ca nu exista asa ceva!

    Nu cunosc foarte bine procedurile legale care pot fi aplicate in acest caz, dar am impresia ca in aceasta situatie ar trebui mai degraba apelat la Curtea Constitutionala, decat la Presedinte.

    Apreciază

    • Calator said, on iunie 27, 2018 at 9:37 pm

      Am primit un raspuns la intrebare, pe ortodox.info:

      Indira-Anca Silveanu
      27 IUNIE 2018 LA 19:39
      † Mulțumesc Domnului Mihai-Silviu Chirilă pentru această puternică scrisoare. Am semnat-o. Iar pe baza informațiilor aflate în ea am cerut respingerea B135/29.03.2018, tot la petitieonline punct com cu titlul:
      † Cerem Guvernului României respingerea B135/29.03.2018. Cerem guvernare fara discriminare, prin aceleasi legi: egale pentru toți cetățenii Români. †
      Dacă decupați și lipiți titlul cu cruci cu-tot în boxa de căutare la petitieonline punct com, poate apare. Acest sit nu a publicat mesajul meu cu adresa web.
      Doamne Ajută †

      Apreciază

  6. sherlock_holmes said, on iunie 27, 2018 at 9:55 pm

    Pina la urma,lupta aceasta impotriva a tot felul de legi ba anticrestine,ba antiumane, ba proaste pur si simplu…este ca si cum am incerca sa salvam o casa sau bunurile din casa de la inundatie aruncind surplusul de apa cu caldarea in timp ce robinetele de apa de la cada din baie sint lasate deschise in continuare.
    Cit timp Romania este in UE si NATO, cit timp America este partenerul ei strategic, tara noastra nu are alta sansa oferita de acestia decit de a isi vinde sufletul pentru mincare,trufia vietii si necredinta.
    Toate legile sau mai bine spus orientarea lor sint facute in afara tarii de miliardari si politicieni desfrinati si pedofili,de tot felul de rabini si sionisti cu tendinte de dominare globalista si cu totii animati de ura lor fata de Hristos,crestini si oamenii normali.
    Facem si noi ca baronul Munchausen cind era sa se inece in lac,s-a tras de parul din cap in sus si s-a salvat.

    Cind vad ca oamenii sint pacaliti si cred ca partidele politice romanesti,oricare ar fi ele,sau guvernul,sau institutiile,unii chiar Biserica,sau presa… sint principalii vinovati si incep sa se lupte unii cu altii de Pomana,fara sorti de izbinda ( apa tot curge cu robinetele deschise ).

    Nu mina care infige un cutit in spatele cuiva este principalul vinovat,ci posesorul miinii,acela trebuie oprit sau inchis,indepartat.

    Pe de alta parte si daca aruncam apa cu caldarea,ceva efect tot exista,macar arata o atitudine de a salva ceva chiar daca fara sorti prea mari de izbinda.

    Bine a spus parintele meu Arsenie Papacioc….daca cineva ar avea indraznire la Hristos si L-ar ruga sa-i mai zdruncine pe cei care fac legile in Romania si mai peste tot,eventual sa trimita si citiva ingeri sa le traga un sut pe undeva si sa ne mai lase si in pace…si daca aceasta ne-ar fi de folos,adica sa folosim timpul acordat pentru indreptare,pocainta,fapte bune…bine ar fi.
    PS. In America aproape ca incepe razboiul civil intre scrintitii de stinga si cucubaii de dreapta in timp ce 41% din poporul american nu mai au nici macar 400 de dolari ( lei ) pusi de o parte,salvati. Toti sint datornici, in curind nu or sa mai cumpere nimic ca nu mai au bani si nici datorii nu pot sa mai faca ca nu le mai pot plati inapoi. De aceea si nevoia Americii de a incepe razboiul cu oricine,mai ales Rusia si China.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Aurora said, on iunie 27, 2018 at 10:33 pm

    O tradare mai mare decat cea din Creta este aceasta scrisoare marsava care ne indeamna sa dam mana cu mana pomenitorii cu nepomenitorii.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 28, 2018 at 8:01 am

      Aurora

      In ce hal ai cazut sora draga, de cand a pus mana pe tine satana in sutana Marian Tudor …
      Aici te-ai trezit, dar ai plecat de aici si ai ajuns mai rau decat inainte de a te fi trezit. Ma voi ruga bunului Dumnezeu pentru tine sa te scape de acel cumplit de nociv „preot”, caci ai suflet bun si te stradui sa duci lupta cea buna, dar te-a pacalit diavolul din dreapta.

      Apreciat de 1 persoană

    • gheorghi said, on iunie 28, 2018 at 11:25 am

      Aceasta lege este anticrestina si subordoneaza si neamul nostru (cum au facut cu toate neamurile) mafiei jidanesti.
      In apararea credintei stramosesti se cuvine sa „sara” tot romanul.
      Doar nu-i faci tu crestini pe unii sau pe altii, nu e crestin (nici om) fara de pacate, desi unii cad din credinta umflandu-se in pene „culturale”, adica aratandu-se in vorbe mestesugite (cu inspiratie de la Tatal Minciunii).
      La Petitii…. peste 8.000 in apararea pisicilor (chiar daca sint sursa de toxoplasmoza – http://jeb.biologists.org/content/216/1/127.full si motiv de zoolatrie) pe cand la aceasta petitie abia s-a trecut de 500.
      Daca sint multi care citesc si nu pricep…. poate ca o forma simplificata, scurtata nu ar da dureri de cap si reactii delirante unora.

      Apreciază

  8. gabrielanaghi said, on iunie 29, 2018 at 7:21 pm

    Am semnat cu nadejde in Hristos Domnul,aceasta Petitie,pe care a initiat-o cu dragoste netarmurita fata de Sfanta Credinta Ortodoxa,dl.teolog Mihai -Silviu Chirila,fata de neamul stramosesc,impotriva caruia s-au ridicat oameni necinstiti sufleteste,care vor sa ne desfiinteze ca neam traitor de veacuri pe aceste meleaguri.
    Nu sunt convinsa ca ierarhii si cinul preotesc sau monahal vor indrazni sa faca un pas in acest sens,fara aprobare de sus.Cat despre mirenii asa zisi ortodocsi,care pot semna cu usurinta Petitia,ei trebuie sa se consulte in prealabil cu Parintii lor duhovnici,care categoric nu le vor da voie,semn ca sinodul BOR in frunte cu presedintele sau nu este de acord cu aceasta initiativa,care strica planurile ocultei sionisto-masonice,bine inchegata in tara noastra.O buna parte a acestui popor,in special tinerii ,in marea lor majoritate nu sunt interesati de ceea ce reprezinta viitorul lor pe aceste meleaguri,au o insuficienta pregatire atat istorica cat si teologica,constatare valabila si pentru alte categorii de varsta, locuitori ai oraselor mici,sate si comune.

    Sa citim cu atentie un comunicat al patriarhiei,care reprezinta intentiile acesteia cu privire la antisemitism si „xenofobie”:

    COMUNICATUL PATRIARHIEI ROMANE:
         ,,Biserica Ortodoxă Română respinge antisemitismul şi xenofobia”
        
        ,,În legătură cu materialele de presă din ultimele zile referitoare la opiniile antisemite ale unui monah de la Mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ, precizăm:
        Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile şi acţiunile cu caracter antisemit şi respinge orice ideologie xenofobă cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toţi oamenii. Aceste manifestări care îndeamnă la ură religioasă sau etnică nu reprezintă opinia oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertăţii individuale fără responsabilitate comunitară. Monahii adevăraţi pot fi buni patrioţi şi fără vreo asociere cu ideologii politice antisemite şi xenofobe.
        Ca atare, Patriarhia Română solicită Arhiepiscopiei Iaşilor să continue să explice monahilor de la Mănăstirea Petru Vodă că astfel de opinii şi atitudini dăunează Bisericii Ortodoxe Române pe plan naţional şi chiar internaţional, încât pot afecta inclusiv pelerinajele credincioşilor ortodocşi români la Locurile Sfinte, organizate ca expresie a evlaviei, dar şi a respectului şi cunoaşterii reciproce dintre popoare şi religii diferite.
        În concluzie, fidelă Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, Biserica Ortodoxă Română promovează permanent pacea, dialogul şi buna înţelegere între oameni de credinţe, etnii şi culturi diferite.”
        Biroul de Presă al Patriarhiei Române
        30.06.2014 | 14:19
    Prin acest scurt comunicat patriarhia se desolidarizeaza de „atitudinea” monahiilor ,care au cantat Cuviosului Parinte Justin Parvu,cu ocazia aniversarii zilei sale de nastere,intr-un mediu privat,Imnul Miscarii Legionare,Sfanta Tinerete Legionara”(versurile apartinand Marturisitorului Radu Gyr,Comandant al Bunei Vestiri,al carui nume se regaseste pe „lista neagra”,a Institutului „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian,fiul ideologului stalinist,Radu Florian)
    Aceste acuzatii au fost imputate legionarilor ,de catre iudeo-bolsevici,in regimul comunist ateu si preluate de catre propagandistii patriarhiei,in comunicatul de mai sus.
    Fie ca aceasta Petitie sa-si atinga scopul nobil propus ,in pofida celor care ne vrajmasesc,dand slava lui Dumnezeu pentru toate!

    Apreciază

  9. gabrielanaghi said, on iunie 29, 2018 at 7:31 pm

    @Prahovean

    Atunnci cand publicati un text,prin care aduceti o critica sau un argument in sprijinul celor sustinute,se da un citat cu link-ul de unde ati cules informatia,pentru a fi credibil.Parerea dvs.personala in aceasta problema de mare insemnatate,nu are nici o valoare atata timp cat personalitati de seama evreiesti,cunosc indeaproape Imnul statului Israel,si au consemnat adevarul celor semnalate de dl.teolog Mihai Silviu Chirila.
    Sunteti dezinformat si induceti in eroare cititorii,mai putin informati,care va iau in considerare .

    In sprijinul afirmatiei mele,aduc marturia unei persoane absolut credibile, domnul Raoul Șorban,profesor in istoria artelor,care ne dezvaluie ca Imnul statului Israel, „Hatikva”,are la baza ,cântecul popular românesc „Cucuruz cu frunza-n sus”,veche hora moldoveneasca( cules în nordul Ardealului și pus pe note de compozitorul Guilelm Șorban,tatal sau, într-o broșură numită „Album de cântece românești”, tipărită la Viena, în anul 1898.)

    Vizionați mai jos interviul:

    Acad. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova,a subliniat originea românească a Imnului Israelului care provine dintr-un cântec vechi ”Cucuruz cu frunza-n sus”,in alocutiunea tinuta dupa intonarea Imnurilor Romaniei si Israelului,cu ocazia Sărbătorii de Hanuka,din decembrie 2015.
    Lumanarile au fost aprinse de Rabinul şef Rafael Shaffer,in sinagoga din Craiova,eveniment la care a participat
    IPSIrineu, Mitropolitul Olteniei, care s-a aflat la prima participare în sinagogă, de sărbătoarea Hanuka. „Mă onorează să fiu aici. Este o sărbătoare a biruinţei şi a luminii, biruinţa luminii împotriva întunericului. Biruinţa este legată de lumină care efectiv arată ce este în noi. Se spune că dacă nu am avea ceva din soare nu l-am putea vedea niciodată. Lumina este ceva în interiorul nostru, lumina este strălucirea a ceea ce noi vrem să fie în viaţa noastră. Pentru noi, Biserica Ortodoxă Română, Macabeii sunt sfinţi pentru că lumina este legată de sfinţenie. Lumina este prietenie pentru că prietenia este cel mai sfânt sentiment pe care îl avem unii pentru alţii”, a fost mesajul de prietenie pe care Mitropolitul Olteniei l-a îndreptat spre toţi membrii comunităţii evreieşti.

    V-as ruga sa va cereti scuze domnului teolog Mihai Silviu Chirila,cititorilor blogului si redactiei,pentru dezinformare.
    Domnul Atotindurarilor,pentru rugaciunile Sf.Apostoli Petru si Pavel, sa lumineze tuturor mintea si gandurile.

    http://www.cvlpress.ro/11.12.2015/rabinul-rafael-shaffer-a-aprins-lumanarile-de-hanuka-la-craiova/comment-page-1/

    Apreciază

  10. gabrielanaghi said, on iunie 29, 2018 at 8:10 pm

    Sunt convinsa ca Patriarhia nu va nici un semn de adeziune la Petitia initiata de domnul teolog Mihai Silviu Chirila ,si nici nu va permite,promovarea acestei Petitii in randul clerului laic si monahal,intrucat este strans legata prin interese comune si prietenie reciproca de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, condusă de Domnul preşedinte Aurel Vainer, de Prim-rabinul Rafael Shaffer.

    Din organul de propaganda al Patriarhiei,Lumina,aflam de intalnirea dintre Patriarh si cei de mai sus la care a participat si domnul Silviu Vexler, deputat în Parlamentul României.(iulie 2017)-promotorul legii antinationale si dictatoriale,despre care discutam.
    „La finalul întâlnirii, au fost exprimate buna cooperare între Cultul Mozaic şi Biserica Ortodoxă Română în planul activităţilor parlamentare pentru accelerarea despăgubirilor referitoare la proprietăţile care au fost confiscate în timpul regimului comunist, precum şi dorinţa de continuare a bunelor relaţii între cele două culte şi cultivarea unui climat de respect reciproc….”Aceste relatii implica tact si diplomatie reciproca,sprijin politic si material,adica bani,foarte multi bani.Asfel s-a ajuns aici ,si se pare Patriarhul si inaltii ierarhi ai sinodului sunt dispusi sa treaca peste orice.

    In februarie 2018,Patriarhul acorda dl.Aurel Vainer,titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti,intrucat„reprezintă un exemplu de solidaritate şi cooperare, atât la nivel local, în România, cât la nivel internaţional…..În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul a amintit și faptul că reprezentantul Cultului Mozaic a contribuit financiar la reabilitarea bisericii ortodoxe din satul său natal, Ştefăneşti, judeţul Botoşani….Aurel Vainer a mărturisit că s-a ghidat permanent „după valori în esență iudeo-creștine, cu toate dezvoltările ulterioare”. Totodată a fost și este „adeptul ferestrelor deschise”.

    In anul 1998, intre 20-22 iulie a avut loc, la Durau – in vestitul centru ecumenist infiintat de actualul PreaFericit Daniel – Simpozionul Iudeo-Crestin “spiritualitatea psalmilor si morala sociala a profetilor”. La Simpozion au participat rabini de mare rang si preoti profesori universitari ortodocsi. Evenimentul a fost prezentat pe larg, cu luarile de cuvant ale participantilor, in paginile revistei Teologie si Viata, nr. 5-12, mai-decembrie 1998, publicatie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, condusa pe atunci de IPS Daniel, actualul patriarh.
    Profetii sunt prezentati de preotii profesori si rabinii participanti drept propovaduitori ai “dreptatii sociale”, ai “eticii sociale” si ca aparatori ai demnitatii umane. Adica, propovaduitori ai unei ordini ideologice omenesti utopice, in care “dreptatea si pacea” stapanesc. O oranduire sociala perfecta, lucru pe care Dumnezeu niciodata nu l-a fagaduit omenirii…Profetii au propovaduit Imparatia lui Dumnezeu, care nu este din aceasta lume. Noii teologi afirma insa ca proorocii propovaduiesc o imparatie lumeasca.

    Mai grav decat atat este insa faptul ca preotii profesori ortodocsi, prin interpretarea ideologica a profetilor, legitimeaza si asuma interpretarea rabinica a acestora. Care este aceasta?
    Rabinul Rene Samuel Sirat, Vicepresedintele Consiliului Rabinic European, afirma mult mai transant:

    „Noi trebuie sa ne pregatim sa auzim pe Profetul Eliahu, care va anunta venirea lui Mesia al Dreptatii, al Binecuvantarii, al Milei, al Adevarului si al Pacii.” (Teologie si Viata, p. 67).

    Asadar, profetii sunt folositi pe post de ideologi ai unei noi ordini mondiale, in care Ierusalimul este capitala spirituala a lumii, iar stapanul va fi “Mesia” rabinilor. Ce este grav in aceasta? Participarea si girul teologilor ortodocsi dat acestei viziuni asupra lumii, viziune care nu este doar hiliasta si promotoare a unui soi de socialism global, ci care Il neaga implicit pe Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos si care il vesteste pe falsul mesia asteptat de evrei, care nu este, potrivit invataturii ortodoxe, altul decat insusi Antihristul.

    Aceasta lege antiromaneasca,anticonstitutionala,sustinuta de iudele autohtone,votata de un parlament tradator, intr-o tara in care nu exista antisemitism, ar trebui respinsa categoric,intrucat atenteaza la tot ce avem mai scump,ortodoxia,viata noastra.

    Apreciază

  11. gabrielanaghi said, on iunie 30, 2018 at 2:35 pm

    Să vedem ce are de spus deputatul Vexler despre antisemitismul Românilor, într-un scurt interviu luat în Bruxelles la parlamentul UE:

    La întrebarea reporterului dacă există probleme cu antisemitismul în România, domnul Vexler răspunde:

    Min. 0:54: „We don’t have thank God, those kinds of problems in Romania, at all”, adică „nu avem deloc, mulțumesc Lui Dumnezeu, acest gen de probleme în România ”.

    Prin urmare ,contribuabilul roman plateste din buzunarul sau ,salariul de huzur al deputatului Vexler,pentru a da o lege stalinista,inutila,antiromaneasca,prin care se doreste desfiintarea noastra ca Neam ortodox ,ceea ce ne duce cu gandul la perioada ciumei rosii instaurata in Romania de conationalii sai ,jidanii veniti pe tancurile sovietice,moment in care intregul neam romanesc a intrat in bezna infricosatoare a unui gulag de dureroasa amintire.
    In 1965,la Conciliul II Vatican, se dezminte „minciuna”,ca evreii l-au ucis pe Iisus Hristos,ceea ce este de neconceput pentru noi,ortodocsii.
    Fiecare om este o parte din umanitatea în care se reflecta Divinitatea, si el trebuie iubit cu dragostea cu care Hristos S-a jertfit pentru el. Dar de la aceasta atitudine crestinapana a arata îngaduinta fata de spiritul antihristic al iudaismului sau a minimaliza uciderea sacrilega, savîrsita în numele întregului neam evreiesc si al urmasilor sai, este o distanta enorma. Caci blestemul cu care au fost blestemati preotii si poporul apasa si azi pe fiecare evreu care continua sa se lepede de Hristos si sa-I huleasca numele.

    Cînd Iisus a fost dus spre judecata în fala lui Pilat, arhiereii si batrînii au atîtat multimile ca sa ceara pe Baraba, iar pe Iisus sa-L piarda. (…) Toti au raspuns: Sa fie rastignit! A zis iarasi Pilat: Dar ce rau a facut? (…) Nevinovat sunt de sîngele Dreptului acestuia. Voi veti vedea. Iar tot poporul a raspuns si a zis: Sîngele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri! (Mt. 27, 20-25). Iar cînd, la locul numit Cîpatîna, Iisus a zis: Tata, iarta-i, ca nu stiu ce fac, El se referea la ostasii romani – pagîni si inconstienti, care împlineau ordinul executiei, fara sa-si dea seama de cele ce faceau – iar nu la acei care i-au cerut rastignirea si si-au luat asupra lor si a copiilor lor Faradelegea acestui sacrilegiu. De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvînt de dezvinovatire pentru pacatul lor (In. 15, 22). De nu as fi facut între ei lucrari pe care nimeni altul nu le-a facut, pacat nu ar avea; dar acum M-au si vazut si M-au urît si pe Mine si pe Tatal Meu (In. 15, 24). Iar lui Pilat, Iisus i-a raspuns: De aceea cel ce M-a predat tie mai mare pacat are (In. 19, 11).

    Silviu Vexler și organizațiile europene care-l manevrează vor să ne impună o nouă dogmă prin îngenuncherea noastră în fața pretinsului „Holocaust” pe care l-ar fi suferit așkenazii.

    Proiectul de lege nr. L300/23.04.2018 al lui Silviu Vexler constituie apogeul tupeului jidănesc și, totodată, expresia disprețului absolut al reprezentanților pretinsului „popor ales” față de Neamul Românesc, pe care vor să-l aducă în stare de sclavie! Acest proiect de lege este cel mai grav atentat la Securitatea națională, căci este o dovadă clară, semnată și înregistrată, de antiromânism, și coautorii lui trebuie tratați conform legii, cu maximă duritate!
    Aceasta lege trebuie respinsa in totalitate,dovada noastra de patriotism si dragoste pentru sfanta credinta ortodoxa.

    adaptare text:https://www.stirilemm.ro/juridic/46817-fara-legi-antiromanesti-in-romania.html

    Apreciază

  12. gabrielanaghi said, on iunie 30, 2018 at 2:38 pm

    Din străvechea Antichitate până la Hristos și apoi, până în zilele noastre, enoriașii iudei au fost și sunt la heremul rabinilor: adică ei sunt conduși în mod absolutist, terorist, căci rabinul are drept de viață și de moarte asupra lor. Heremul reprezintă blestemul suprem adresat enoriașilor „eretici“, care obiectează, critică ceva: adică ei sunt excomunicați, nu mai „există“ pentru respectiva comunitate, fiind la bunul plac – la cheremul – oricărui fanatic și, in extremis, putând fi omorâți, ca act punitiv, de oricare dintre iudei. Așa era pe vremea Mantuitorului Iisus Hristos, așa este și acum. Sinedriul a întărâtat masele contra lui Hristos, iar Sinedriul și poporul iudeu i-au cerut lui Ponțiu Pilat să-L ucidă pe Iisus în modul cel mai dezonorant: prin răstignire – așa cum erau uciși tâlharii și ucigașii. Cum se știe, Pilat din Pont „s-a spălat pe mâini“, simbolic, recurgând la o stratagemă – i-a cerut poporului iudeu să aleagă pe cine să răstignească: pe Iisus sau pe ucigașul Baraba! După ce a convocat Sinedriul, „Când erau adunați la un loc, Pilat le-a zis: «Pe care voiți să vi-l eliberez: pe Baraba sau pe Iisus, care se numește Hristos?» Căci știa că din invidie dăduseră pe Iisus în mâinile lui. (…) Dar preoții cei mai de seamă și bătrânii au înduplecat mulțimile să ceară pe Baraba, iar pe Iisus să-L piardă“ (Matei, 27, 17-20). Fiind manevrat de Sinedriu, poporul a „votat“ pentru eliberarea ucigașului Baraba și pentru uciderea lui Hristos! Apostolii Petru și Ioan i-au acuzat expres de deicid pe membrii Sinedriului: „Voi v-ați lepădat de Cel Sfânt și Drept și ați cerut să vi se dăruiască un ucigaș“ (Faptele Apostolilor, 3, 14).

    Așadar, afirmația deputatului Silviu Vexler, din Expunerea de motive, cum că „nu evreii l-ar fi ucis pe Isus“ (sic), făcută la modul condițional-optativ, este absolut falsă, fiind doar un petardism ideologic, întrucât iudeii chiar L-au ucis pe Iisus – și sunt vinovați, deci, de deicid!

    Acuzația de deicid adusă iudeilor – adică imputarea Răstignirii lui Iisus Hristos – este absolut întemeiată și reprezintă una dintre dimensiunile axiologice ale Creștinismului. Iudeii (jidanii) trebuie acuzați permanent de deicid, întrucît l-au ucis pe Hristos, care s-a sacrificat pe Sine pentru a mântui de păcate „toate neamurile“ – deci pentru a-i salva inclusiv pe iudei (Ioan, 3, 1-21)! Interdicția de a-i acuza pe iudei (jidani) de deicid, pe motiv că ar fi o dovadă de antisemitism, echivalează cu impunerea lepădării noastre de Hristos, înseamnă să fim obligați să renunțăm la credința noastră strămoșească, la Creștinism. Prin acest proiect de lege și, îndeosebi, prin această motivare introdusă șerpește, Silviu Vexler urmărește să ne desființeze ca Neam ortodox! Ceea ce este un fapt inadmisibil și trebuie împiedicat pe orice cale!

    Interdicția impusă de Silviu Vexler de a nu-i acuza pe iudei de deicid înseamnă interzicerea libertății noastre de credință ortodoxă – ceea ce contravine directivelor europene. Mai ales că Israelul nu este în Europa!

    adaptare text partial din :idem comentariu anterior

    Apreciază

  13. sherlock_holmes said, on iunie 30, 2018 at 10:50 pm

    M-am uitat putin pe linkul pus de gabriela,unele lucruri sint cam amestecate si confuze.

    Pe aici exista o vorba,nu poti sa maninci o prajitura si sa o ai intreaga in acelasi timp.

    Adica daca evreii nu sint evrei ci khazari,atunci poate ca nu este antisemitism sa-i critici,dar nici vinovati de uciderea lui Hristos nu pot fi facuti ,caci nu se trag din aceia .

    Oricum teoria asta cu khazarii mie imi pare o lucratura ” evreiasca „.

    Apoii unii evrei sint cam vicleni,precum Vexler acesta.Nu calaul este cel care omoara victima,ci lama toporului.

    Nu Sinedriul care a initiat campania de omorire a lui Hristos,nu mare parte a poporului evreu de atunci care au cerut eliberarea lui Barabas si nu a lui Hristos,ci Pilat romanul si ostasii care L-au rastignit efectiv.

    Cresterea antisemitismului in Europa ? Nu elitele americane si evreiesti sint vinovate de aceasta ?

    Cine ataca si distrug tarile musulmane din Nordul Africii si Orientul Mijlociu,pricinuind milioane de refugiati musulmani in Europa ? Nu SUA si Israelul ? Si nu se folosesc de acestia si de ura lor impotriva celor care le-au distrus tarile si omorit familiile ca sa sa razbune prin tot felul de acte teroriste in Europa,impotriva crestinilor dar si impotriva evreilor ? Nu a crescut antisemitismul in UK,in Franta si tari scandinave unde este si o mare minoritate musulmana ?

    Iar antisemitismul acestora evreii il folosesc inca o data ca sa loveasca in crestini prin tot felul de legi,precum si aceasta. Cita viclenie si rautate. Prin terorism dar si razboi distrug tarile musulmane,dupa care in mod organizat ii aduc pe refugiati in Europa,refugiati care sint clar impotriva evreilor dar si a americanilor in proportie covirsitoare,dupa care acuza Europa si crestinii de cresterea antisemitismului.

    Probabil ca antisemitsmul a mai crescut si in Ucraina,tarile baltice,poate Polonia sub forma nazismului,dar tot sub obladuirea americanilor,tari folosite ca capete de berbec in agresiunea impotriva Rusiei.

    Apreciat de 1 persoană

  14. sherlock_holmes said, on iunie 30, 2018 at 11:14 pm

    La ce spune un renumit scriitor american,Chris Hedges:

    https://russia-insider.com/sites/insider/files/styles/1200xauto/public/9944e1692332dce94434c31725118a08.jpg?itok=gcaFpsz2

    Noi locuim acum intr-o tara ( SUA ) in care:

    Medicii distrug sanatatea
    Avocatii distrug justitia
    Universitatile distrug invatatura
    Presa distruge informatia
    Religia distruge morala
    si
    Bancile distrug economia

    am mai putea adauga

    Elitele evreiesti contribuie esential la cresterea anti-semitismului.

    Apreciază

    • sherlock_holmes said, on iulie 1, 2018 at 7:38 am

      https://www.zerohedge.com/news/2018-06-30/israeli-dual-citizen-convicted-making-hundreds-hoax-bomb-threats-against-jewish

      Chiar astazi o stire despre un tinar cu cetatenie dubla israeliano-americana care a facut sute de amenintari de atacuri cu bombe asupra scolilor si centrelor comunitare evreiesti din multe tari, care au cauzat evacuari fortate a acestora,sau aterizari de urgenta ale unor avioane,etc.

      Arestat de politia israeliana in colaborare cu FBI ul.Adica pare real cazul. Sint curios daca stirea aceasta o sa apara si in prestitutiile centrale europene,americane sau evreiesti.

      Citi nu or fi si agenti sub acoperire si instigatori de ai lor….aceasta in plus la ce am scris despre cresterea controlata a anti-semitismului.

      Apreciază

  15. gabrielanaghi said, on iulie 2, 2018 at 3:17 pm

    @sherlock_holmes
    Gresit, stimate „detectiv”!Cititi cu luare aminte:Evangheliile.

    Iar Pilat, chemând arhiereii şi căpeteniile şi poporul,
    14. A zis către ei: Aţi adus la mine pe Omul acesta, ca pe un răzvrătitor al poporului; dar iată eu, cercetându-L în faţa voastră, nici o vină n-am găsit în acest Om, din cele ce aduceţi împotriva Lui.
    15. Şi nici Irod n-a găsit, căci L-a trimis iarăşi la noi. Şi iată, El n-a săvârşit nimic vrednic de moarte.
    16. Deci, pedepsindu-L, Îl voi elibera.
    17. Şi trebuia, la praznic, să le elibereze un vinovat.
    18. Dar ei, cu toţii, au strigat, zicând: Ia-L pe Acesta şi eliberează-ne pe Baraba,
    19. Care era aruncat în temniţă pentru o răscoală făcută în cetate şi pentru omor.
    20. Şi iarăşi le-a vorbit Pilat, voind să le elibereze pe Iisus.
    21. Dar ei strigau, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L!
    22. Iar el a zis a treia oară către ei: Ce rău a săvârşit Acesta? Nici o vină de moarte nu am aflat întru El. Deci, pedepsindu-L, Îl voi elibera.
    23. Dar ei stăruiau, cerând cu strigăte mari ca El să fie răstignit, şi strigătele lor au biruit.
    24. Deci Pilat a hotărât să se împlinească cererea lor.
    (Sfânta Evanghelie după Luca 23;14-24)

    Mantuitorul Insusi ii acuza pe iudei si Multmilostiv,cere indurarea Tatalui pentru romani:

    Cînd Iisus a fost dus spre judecata în fala lui Pilat, arhiereii si batrînii au atîtat multimile ca sa ceara pe Baraba, iar pe Iisus sa-L piarda. (…) Toti au raspuns: Sa fie rastignit! A zis iarasi Pilat: Dar ce rau a facut? (…) Nevinovat sunt de sîngele Dreptului acestuia. Voi veti vedea. Iar tot poporul a raspuns si a zis: Sîngele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri! (Mt. 27, 20-25). Iar cînd, la locul numit Cîpatîna, Iisus a zis: Tata, iarta-i, ca nu stiu ce fac, El se referea la ostasii romani – pagîni si inconstienti, care împlineau ordinul executiei, fara sa-si dea seama de cele ce faceau – iar nu la acei care i-au cerut rastignirea si si-au luat asupra lor si a copiilor lor Faradelegea acestui sacrilegiu. De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvînt de dezvinovatire pentru pacatul lor (In. 15, 22). De nu as fi facut între ei lucrari pe care nimeni altul nu le-a facut, pacat nu ar avea; dar acum M-au si vazut si M-au urît si pe Mine si pe Tatal Meu (In. 15, 24). Iar lui Pilat, Iisus i-a raspuns: De aceea cel ce M-a predat tie mai mare pacat are (In. 19, 11).

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.