SACCSIV – blog ortodox

Noutati SINODUL din GRECIA: Au cazut grecii sau se mai tin oleaca?

Posted in Uncategorized by saccsiv on noiembrie 25, 2016

Dupa cum stiti:

Sfântul Sinod al BISERICII ORTODOXE A GRECIEI în şedinţă extraordinară pe tema MARELUI SINOD, 23-24 noiembrie 2016. VOR TRADA si ei?

Acesta s-a incheiat si au inceput sa apara primele informatii despre ce au hotarat si discutat ei acolo.

Unii au o parere relativ buna despre aceasta sedinta BOG, altii din contra. In functie de cum interpreteaza fiecare putinele informatii de pana acum.

O parere relativ buna are Sinodul Talharesc in articolul Concluzia sinodului Greciei: Nu se pronunță referitor la sinodul din Creta, deci nu acceptă documentele. Urmează studierea lor de către sinodul permanent:

In urma dezbaterilor aprinse (din cadrul Sinodului Plenar al Bisericii Greciei) pro si contra „Sinodului” din Creta in care s-au adus texte teologice care dovedesc ca Sinaxa din Creta nu e nici Mare, nici Sfant, nici Sinod de catre Inaltpreasfintitul Heroteos Vlahos, de catre Inaltpreasfintitul Serafim al Pireului si Serafim al Kithirelor, Sinodul Plenar al Bisericii Greciei a hotarat ca aceste texte sa fie studiate de catre Sinodul Permanent si apoi sa se traga o concluzie care sa fie comunicata clerului si poporului.

Redam concluzia Sinodului Greciei:

„În concluzie, după Discursul Preafericitului Președinte, care a fost unanim acceptat, s-a subliniat, dupa o informare completa si detaliata a Sinodului Ierarhiei Bisericii Greciei, confirmarea unitatii ei, si s-a hotarat aprobarea propunerilor prezentarii (Inaltpreasfintitului Mitropolit de Seron si Nigrita k Theologos), precum si studiul de catre Sinodul Permanent al Bisericii Greciei a tuturor textelor (texte care resping Sinodul din Creta) care au fost inaintate Sfantului Sinod Plenar al Bisericii Greciei, urmand sa se alcatuiasca ulterior un Comunicat pentru informarea clerului si a poporului.”

traducere dupa http://www.romfea.gr

Dupa informatiile pe care le avem, ierarhii marturisitori nu au cedat presiunilor majoritatii covarsitoare a ierarhilor care accepta pseudo „Sinodul” din Creta, de aceea in esenta Sinodul Greciei nu se pronunta, ci studiaza textele si organizarea „Sinodului” din Creta pentru o rezolutie ulterioara.
Deasemenea, Mitropolitul Theologos propune ca sa fie date spre cercetare si evaluare textele „Sinodului” din Creta catre comisii teologice sinodale si universitati teologice si sa se faca simpozioane si discutii pro si contra si sa fie informat poporul dupa fiecare pas al evaluarilor.

preot Matei Vulcanescu,
protoprezbiter al Sfintei Mitropolii a Pireului

O parere proasta are parintele Ciprian Ioan Staicu in articolul Au căzut și grecii, chiar mai rău decât românii:

Alaltăieri, 23 noiembrie 2016, s-a întrunit pentru prima zi a sesiunii sale extraordinare Sinodul Greciei, iar ieri pentru a doua zi. Pe scurt, că nu merită multă bătaie de cap, mitropolitul Teologos de Serres a ținut în prima zi un referat despre ce s-a întâmplat în Creta, propunând ca Sinodul să informeze poporul despre cele semnate și hotărâte în Creta, să se facă conferințe, să se scrie articole de către profesorii universitari, să se facă emisiuni la radio și televiziune, să se implementeze hotărârile respective în fiecare mitropolie. A doua zi de ședință – după ce arhiepiscopul Ieronim l-a felicitat pe mitropolitul de Serres pentru cele expuse, s-a votat și comunicatul oficial al Sinodului spune că ierarhii au fost de acord cu cele propuse.

Cu alte cuvinte, totul este ok din punctul lor de vedere, urmează explicarea textelor, răspândirea lor și implementarea hotărârilor. Adică APOSTAZIE generală (desigur, cu excepția câtorva dintre ei, câți, nu știm).

Părintele Theodor Zisis mi-a spus luni că nu își pune mari speranțe, pentru că ecumeniștii sunt foarte porniți. Păcat de greci, va fi vai de ei, căci Dumnezeu nu Se lasă batjocorit.

a consemnat,

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

   Comentariu saccsiv:

Eu mai astept sa apara informatii ca sa-mi dau cu parerea.

E greu insa sa cada cineva mai rau decat romanii, caci indubitabil BOR este pana la ora actuala cea mai varza dintre toate cele 14 participante sau neparticipante la Sinodul din Creta. La nivel de Ierarhi ma refer. Nici unul nu piuie nimic impotriva Marelui Sinod in public. In rest, sunt neinteresante basmele cu ce vorbesc ei in batista. La greci insa, se mai aud voci. Ca sa nu mai vorbim de bulgari:

BRAVO BULGARIA: Sfantul Sinod al BISERICII ORTODOXE BULGARE respinge documentele MARELUI SINOD

Apoi, dupa Marele Sinod, in afara de BOR, s-a mai pornit pe undeva prigoana impotriva preotilor nepomenitori de Ierahi ecumenisti? Chiar ar fi important de stiut.

Asa ca, daca in Grecia e apostazie generala, noi cam pe unde mai suntem?

 

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ovidiu said, on noiembrie 25, 2016 at 6:36 am

    Cred ca o sa trebuiasca sa invatam bulgara pentru a ne spovedi la preoti din BULGARIA ORTODOXA!

    Apreciază

    • Mihai said, on noiembrie 25, 2016 at 8:35 am

      Nicio problema, sunt preoți bulgari ce cunosc romana, în special la Ruse pe malul celălalt al dunării, se poate ajunge pe la giurgiu, tot sudul tarii este avantajat în această privință, de la negru vodă/constanta si pina la Calafat si Bechet/ Dolj au granita cu Bulgaria

      Apreciază

    • pcmouse said, on noiembrie 25, 2016 at 8:52 am

      avem Preoti si in ro.doar ca trebuie sa bati sute de km..

      Apreciat de 1 persoană

    • schiraples said, on noiembrie 25, 2016 at 9:36 am

      Cred ca o sa invatam sa ne rugam precum Maria Egipteanca !!!Doamne ajuta !

      Apreciat de 1 persoană

    • Pąʍvo said, on noiembrie 25, 2016 at 11:52 am

      Avem si in Romania preoti antiecumenisti, care nu pomenesc ierarhii semnatari de la Creta si nici pe cei partasi la erezie. Slava Domnului !

      Apreciat de 3 persoane

  2. calin said, on noiembrie 25, 2016 at 8:16 am

    Daca bulgarii ar anatemiza erezia ecumenismului si ar interupe comuniunea cu bor, ar fi ceva, dar daca nu, aceasta ‘alternativa’ ar fi doar o comuniune personala indirecta cu ereticii ecumenisti din Romania, deci care-i marea diferenta? Pacat ca nimeni nu vrea sa recunoasca anatema ROCOR 1983, ca si cum, daca nu o recunosc, nu ar cadea sub ea.

    Cat despre ragetul ”leului ortodoxiei” de Pireu, s-a dovedit a fi mieunat; oare, ca teolog ce este, nu isi da seama ca el insusi cade sub propria anatema daca anatemizeaza ecumenismul dar sta in deplina cunostinta de cauza in comuniune cu ereticii ecumenisti?

    Apreciat de 1 persoană

    • H said, on noiembrie 25, 2016 at 3:32 pm

      Îmi voi permite să repet şi aici ceea ce am postat aseară într-un comentariu la un articol mai vechi, ce probabil tocmai din această cauză este posibil să treacă neobservat de către cei cărora li se adresează (în cazul în care nu au activată opţiunea privind noile comentarii), deoarece îi poate clarifica pe acei îngrăditi care deja văd că se implică în nesfârşite discuţii nefolositoare pentru ei despre har, fără a fi încă întăriţi în cele pe care le-au învăţat Părinţii (exact tipul de discutie ce a condus la căderea din mărturisire în secolul trecut şi a multor alţi mari nevoitori, în frunte cu Gheron Iosif):

      «”Celor […] care nu deosebesc preoţia şi tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul şi împărtăşania ereticilor sunt lucrătoare (!!!) pentru mântuire […], anatema!” (din textul Anatemei ROCOR – 1983) !

      Iar Cel ce i-a mişcat pe respectivii ierarhi, în frunte cu Sfântul Mitropolit Filaret al New-York-ului, să condamne ASTFEL erezia ecumenistă este Dumnezeu‒Duhul Sfânt»

      Iertaţi-mă!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Mihai said, on noiembrie 25, 2016 at 8:39 am

    Eu cred (atenție părere personală a mea) ca prin aceste sinoade locale să se testeze si terenul ca cei antiecumenisti să fie eliminați intrun fel sau altul, fie si prin asasinate, avem exemple si in acest sens, deja satanistul Bartolomeu a dar avertismente si sa se ia si masuri

    Apreciază

  4. Ionut said, on noiembrie 25, 2016 at 9:45 am

    Deocamdata nu mi-am facut o parere absolut clara despre IPS Hierotheos, dar cred totusi ca e de buna-credinta. Din cate am mai citit, la M-rea Paltin-Petru Voda a spus clar ca „sinodul” nu e in regula.

    Apreciază

  5. Andrei Creacico said, on noiembrie 25, 2016 at 10:45 am

    „Apoi, dupa Marele Sinod, in afara de BOR, s-a mai pornit pe undeva prigoana impotriva preotilor nepomenitori de Ierahi ecumenisti?” – da, au fost multiple cazuri în BORu:
    http://lumea-ortodoxa.ro/noi-afurisiri-patriarhia-moscovei-pentru-pozitii-anti-ecumeniste/
    http://lumea-ortodoxa.ro/pedeapsa-capitala-o-egumena-din-rusia-a-fost-afurisita-pentru-sustinerea-intreruperii-pomenirii-patriarhului/

    Apreciază

  6. ion hodor, said, on noiembrie 25, 2016 at 2:19 pm

    Ierarh avem,IPS Longhin Jar,preoti sunt 7 pana acum,asa ca ,,Slava tie Doamne,eu ma rog sa nu cadem cei ce suntem (fanatici,sghismatici ,si fundamentalisti),ca ne putem mantui,si cine va rabda,…va fi ,;invidiat;si de ingeri…..Doamne ajuta-ne.

    Apreciază

  7. Sluga netrebnica said, on noiembrie 25, 2016 at 5:19 pm

    Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii:

    Nu este un om de afaceri sau un politician faimos, nici sportiv sau un star rock … este mai mare decat ei:

    Apreciat de 2 persoane

  8. elena1964dec said, on noiembrie 25, 2016 at 7:59 pm

    Avand in vedere ca una dintre primele persoane informate atunci cand un preot nu mai pomeneste ierarhul, este chiar ierarhul, nu inteleg de ce nu se pot sti numele si locatia preotilor nepomenitori. Nu cred ca au cerut ei ca numele lor sa fie tinute secret. Noi nu putem participa la Sfanta Liturghie si nu ne putem spovedi si impartasi , iar ei nu beneficiaza de rugaciunile noastra pentru intarirea lor. Nu e totusi o atitudine egoista a celor care cunosc astfel de parinti? Eu una nu cred sa existe vreunul in Arhiepiscopia Craiovei, dar daca el exista as vrea sa il stiu. Teama de spioni cred eu ca nu e justificata. Dimpotriva, acei parinti trebuie sa ii cunoasca pe credinciosii care, la o adica , i-ar putea sustine. Cred eu, poate gresesc. Iertati !

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.