SACCSIV – blog ortodox

LAURENTIU DUMITRU: Pervertirea cuvintelor. EXEMPLIFICARE: Ce insemna acum 15 – 20 de ani “fata buna”? Ce inseamna acum?

Posted in Uncategorized by saccsiv on iulie 6, 2015

Iata ce putem citi la Pervertirea cuvintelor (deturnare de sens):

Noi, crestinii stim bine un lucru: cuvintele nu-s obiecte de joaca. Te poti juca cu multe, dar nu cu vorbele, caci ele sunt stropi din Cuvantul Vietii sau, mai bine spus, asa ar trebui sa fie.

Cuvintele noastre trebuie sa se regaseasca in Cuvantul Vietii. Cuvintele noastre au sens, au valoare doar daca marturisesc Viata; in rest, totul e desertaciune… Se cuvine, de asemenea, conform Scripturii, sa spunem ceea ce e da, da si ceea ce e nu, nu, caci ce-i mai mult de la cel rau este (cf. Matei 5, 37).

Asistam in ziua de azi la o pervertire a cuvintelor, mai ales a celor ce au conotatie spirituala, moral-religioasa. In mediile culturale se vehiculeaza des vorbe cu sens deturnat. E chiar la mare cautare sa filosofezi pe astfel de teme… La ce ma refer?

Spre exemplu, ce intelege lumea desacralizata de azi, prin a fi „conservator” sau „traditionalist”? Pentru ea inseamna a fi inchistat, invechit, anacronic… Biserica noastra, insa, si-a asumat acesti termeni pretiosi, chiar si in unele definitii, bineinteles fara a le da sens peiorativ. A conserva ceea ce e valoros, a pastra traditia nu poate fi decat un lucru pozitiv.

„A fi bisericos” inseamna a merge des la biserica si a respecta invatatura, poruncile si prescriptiile Bisericii, insa pentru multi expresia se traduce prin „a fi bigot”, „a fi habotnic”!

De asemenea, ce spune lumea actuala ca inseamna „dogmatic”? Oare nu limitat, inchistat, redus, circumscris, preconceput!? Noi, crestinii ortodocsi spunem insa ca dogmatica ne clarifica adevarul revelat, ne expune sistematic dogmele, definindu-ne deci adevarul de credinta. De vom marturisi o alta invatatura devenim eretici si nu mai avem partasie cu Hristos – Adevarul…

Azi e la mare cautare sa „gandesti liber”, insa putini si traiesc realmente liberi, din ce in ce mai putini, caci ceilalti inca nu stiu ca si pentru ei este valabila afirmatia: adevarul va va face liberi

Un alt exemplu: Pentru crestini, „saracii cu duhul” sunt cei smeriti (intr-una dintre interpretarile patristice), pentru lumea de azi ei sunt prostii, naivii… Chipurile, pe acestia i-ar ferici Bunul Dumnezeu…

Noi numim „mironosite” pe curajoasele si marturisitoarele femei „purtatoare de mir” care vin la mormantul Domnului; lumea de azi insa numeste mironosite pe fetele fandosite, sclifosite, usor fatarnice si viclene si pe cele care vor sa para mai evlavioase decat sunt. De aici si concluzia falsa – in ochii unor necredinciosi – ca aproape orice fata evlavioasa de fapt… „face pe mironosita”.

Apropo de fete, in urma cu vreo cincisprezece ani, daca spuneai despre cineva ca e „fata buna”, toti intelegeau ca are inima buna. Astazi, cand tinerii spun despre o fata ca „e buna”, ei fac referire la trup, referire cu conotatie sexuala evidenta.

Pudoarea e definita ca fiind „sentimentul de sfiala, de jena, de decenta manifestat in comportamentul cuiva; prin extensiune – curatenie morala”[50]; ea este insa asociata mai mereu si definita ca „falsa pudoare”, iar daca-i falsa trebuie lepadata. Ce se cere a fi lepadata? Falsa pudoare. Ce se leapada insa? Chiar pudoarea!

E dureros si nedrept ca astfel de cuvinte s-au „travestit”, ca li s-a denaturat sensul profund moral-religios. De ar fi doar acestea… Insa si „evlavia”, „smerenia”, „jertfa” sunt deja cuvinte prea grele pentru lumea postmoderna conectata la internet… Ele parca sunt aduse de la muzeu, prea miros „a bunica”, a naftalina, a traditie.

Biserica mileniului III e datoare sa lamureasca si uneori chiar sa ia atitudine cu demnitate fata de astfel de deturnari de sens, caci nu e bine sa lasam prea mult cuvantul pe seama „fauritorilor de basme” si a „ritorilor nebuni”, caci scris este ca vom da raspuns pentru fiecare cuvant pe care-l vom rosti, si se cuvine deci sa pazim turma. Teologul are Cuvantul si inca nadajduiesc sa aiba si ultimul cuvant. Si chiar mai mult decat atat – nadajduiesc ca ne vom creste pruncii intr-o tara ce va pune pret pe cuvantul teologului pentru simplu motiv ca acesta nu-i al Lui, ci e din Cuvantul Vesnic „prin care toate s-au facut”…

Sa vorbim lumii cu cuvinte noi si vii, sa-i descoperim sensurile pervertite de aculturatii zilelor noastre, sa cuvantam pe-nteles in agora acestui veac, sa ne deschidem spre lume. Si sa-i vorbim cu dragoste. Invierea Domnului ne invata ca doar dragostea e mai puternica decat moartea. Sa nu ne lasam amagiti de o falsa conceptie despre ravna, sa nu confundam ravna pentru credinta cu agresivitatea noastra, spunea Sfantul Ignatie Briancianinov in Despre inselare[51]. Sa indreptam pe aproapele fara patima, caci si noi suntem pacatosi, nicidecum sfinti.

Cred ca vom fi judecati si pentru tacerea noastra, pentru jena noastra de a nu parea ridicoli in fata lumii. E vremea sa strigam in pustia acestui veac (ce nu se arata deloc a fi religios ori mistic), sa strigam convingator, fara patima, ci cu dragoste, ca si odinioara Inaintemergatorul. Acum e vremea! De n-o vom face acum s-ar putea sa vina ziua cand nu ne vom mai intelege unii cu altii.

[50] DEX, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1996, p. 868.

[51] Vezi Despre ravna sufleteasca si cea duhovniceasca (p. 11 si urm.), in Sfantul Ignatie Brianceaninov, Despre inselare, Schitul Lacu, Sfantul Munte Athos, 1999.

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Comentariul zilei: NOUVORBA

Parintele Nicolae Tanase: DESCRESTINAREA PRIN LIMBAJ

 

Tagged with: ,

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hidden said, on iulie 6, 2015 at 2:11 am

    La fel si termenul de ‘homofob’ – terminatia ‘fob’ vine de la fobie ( frica ). Cumva mi se pare deplasat termenul.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Radu said, on iulie 6, 2015 at 10:56 pm

    E adevarat si e trist !
    Dar cred ca pervertirea asta e mai veche de dinainte de 89 nu cred ca doar in 15 ani sau 20 de ani s-a pervertit vorba si cuvantul.
    Oamenii se strica incet incet dureaza mult….mass media este cea de vina si nivelul de educatie scazut dar si lipsa valorilor.Parintii nu si-au mai tinut din scurt copii nu s-au mai ocupat de ei si asa ei au devenit un fel de victime pasive ale anturajului ale presiunii imorale a societatii.

    In USA de exemplu cine nu si-a pierdut virginitatea pana la intrare la facultate e considerat prost,idiot inadaptat social ceva e in neregula cu el/ea. Pana aici a ajuns acolo pervertirea nu numai a cuvintelor ci a valorilor a conceptelor ideilor. Cred ca unii stiti realitatea asta fie din reportaje sau chiar filmele de la hollywood.

    Termenul de „dictator” de exemplu era un termen neutru nici rau nici bun in esenta. Dupa al doilea razboi mondial termenul a luat o conotatie negativa prin hitler,stalin si mao dar si altii.

    Termenul e vechi din Roma Antica si desemna un magistrat cu puteri sporite pe vremuri de restriste la timpuri de nevoie si era supravegheat de senatul roman daca nu ma insel si mandatul era doar pe perioada respectiva de maxima urgenta dupa aceea i se luau prerogativele.

    MAGISTER POPULI era termenul oficial al functiei dictatorului.
    Erau mai multe tipuri de dictatori pentru motive si probleme diferite.

    Rei gerundae causa

    Seditionis sedandae et rei gerundae causa

    Comitiorum habendorum causa

    Clavi figendi causa

    Ludorum faciendorum causa

    Doar Gaius Julius Caesar a primit motivul/cauza „perpetuus”

    Asa ca in concluzie multe cuvinte s-au schimbat si din nefericire si-au schimbat sensurile desi ele initial desemnau niste sensuri bune sau cel putin neutre.

    Sunt mai multi presedinti azi alesi chipurile de popor care au facut au comis fapte multe mai grave decat multi asa zisi dictatori moderni.Hitler tehnic nu a fost dictator a fost ales de poporul german el s-a comportat ca un despot/tiran nu dictator….e o mare diferenta sa stiti.

    Prefer un astfel de magistrat al poporului pe termen scurt daca ar avea iubire de Dumnezeu si popor decat un presedinte ales de „popor” care sa se comporte ca un tiran ca un senior feudal cu tara sa si poporul sau, corupt,imoral,iubitor de arginti si de slava desarta cum se zice.

    Apreciază

  3. oarecare said, on iulie 7, 2015 at 12:48 am

    cel mai interesant este cuvantul bunaciune adica buna asociata sufixului „ciune” care este asociat in limba noastra adjectivelor care definesc lucruri mai putin bune, periorative: stricaciune, spurcaciune, babaciune etc.. si care culmea are mare succes in limbajul ambelor sexe.

    la fel de interesant e ca atat masculii cat si femelele nu au nici o tresaltare (stiu de la mine) in a folosi cuvantul „buna”… dar „buna” de ce nimeni nu se intreaba, este vorba de buna de p__a, bineinteles ca daca femelele care accepta cu mult drag epitetul scurt s-ar intreba mai adanc oleaca de ce „buna” nu ar fi de acord cu ce e in mintea masculilor care afirma ca o femela e „buna”…

    am folosit masculi si femele pentru ca ne asemanam tot mai mult cu animalele …

    Apreciază

  4. hilohi bogdan said, on iulie 7, 2015 at 3:24 pm

    vedeţi andrei păunescu: ,,iobag la stat, iobag la privat”…cred că e vorba despre aşa ceva…

    Apreciază

    • Radu said, on iulie 7, 2015 at 11:59 pm

      E foarte indecent si este mai degraba exemplu de polisemantism-polisemie aici in exemplul dvs.
      In articol era vorba de schimbarea aici prin pervertire a unor cuvinte normale cuvinte cu sens initial pozitiv benefic in unele cu sens imoral negativ.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.