SACCSIV – blog ortodox

Text ESENTIAL despre ECUMENISM: Mărturisire de Credință întocmită de Schitul românesc Prodromou din Sfântul Munte. SA CITIM caci multi NU STIM, doar zicem ca stim …

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 8, 2015

Ecumenismul este parte componenta esentiala a terenului pregatit antihristului. Cele de mai jos traditionalistii le stiu deja sau cel putin ar trebui sa le stie.

Citez din respectiva Marturisire de Credinta:

Dezaprobăm ca panerezie şi respingem în mod public ecumenismul sub toate formele sale:

  1. a) Prezența Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte Biserici Ortodoxe Locale în «Consiliul Mondial al Bisericilor»,
  2. b) Erezia conform căreia Ortodoxia ar fi doar o parte a Bisericii,
  3. c) Erezia conform căreia toate confesiunile creștine ar fi ramuri ale Bisericii celei Una,
  4. d) Erezia conform căreia Biserica Ortodoxă ar fi o Biserică între multe alte «familii de Biserici» care împreună ar alcătui Biserica cea Una,
  5. e) Erezia conform căreia unitatea Bisericii s-ar fi pierdut. Biserica, conform învățăturii ortodoxe, este Una și Unică, întrucât Capul Ei este Unul Domn Iisus Hristos. Unitatea Bisericii se exprimă prin unitatea de credință, de cult și de administrare și prin supunerea credincioșilor față de ierarhia Ei, atâta timp cât ierarhia păstrează unitatea de credință.
  6. f) Erezia conform căreia Biserica «ar fi divizată în confesiuni creștine» și că noi, acum, ca niște «noi Părinți», chipurile, va trebui «să regăsim unitatea ei» prin «minimalismul dogmatic», adică acceptând ca bază a unirii Ortodocșilor cu ereziile o credință minimală, adică doar credința în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Dumnezeu Întrupat și Mântuitor, trecând cu vederea toate celelalte dogme ale Bisericii, inclusiv preoția sacramentală, sfintele icoane, Harul necreat, cinstirea sfinților etc.
  7. g) Erezia conform căreia există o «unitate nevăzută» a Bisericii prin credința comună în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Domn și Mântuitor, și că aceasta («unitatea nevăzută») va fi urmată de o «unitate văzută», care se va împlini prin unirea ”confesiunilor” (unitate în diversitate a dogmelor și a tradițiilor).
  8. h) Erezia conform căreia este suficient să crezi în Sfânta Treime și în Domnul Iisus ca Dumnezeu și Mântuitor ca să faci parte din Biserică. Cu alte cuvinte, Biserica este considerată o adunare a tuturor «confesiunilor» creștine.
  9. i) Erezia conform căreia Biserica Ortodoxă și erezia Papismului ar fi «biserici surori» sau «cei doi plămâni», prin care respiră Biserica cea Una.
  10. j) Erezia conform căreia între Biserica Ortodoxă și erezia Papismului nu există nici o diferență dogmatică, afirmând că singura diferență ar fi primatul mondial al puterii «papei» Romei asupra Bisericii Universale.
  11. k) Acordurile neortodoxe semnate de reprezentanții Bisericilor Ortodoxe în cadrul dialogului intercreștin. În acest punct dorim să subliniem că nu suntem împotriva dialogului, cu condiția ca acesta să se desfășoare pe baze ortodoxe și să aibă drept scop întoarcerea ereticilor în Biserica Ortodoxă prin catehizare, lepădarea de erezia lor și prin Tainele Botezului, a Mirungerii și a Dumnezeieștii Euharistii.
  12. l) Acceptarea de către Biserica Ortodoxă Română a dialogului de la Chambesy, potrivit căruia ereticii anticalcedonieni monofiziți, așa-zișii miafiziți, urmași ai ereziei lui Sever de Antiohia, sunt recunoscuți ca ortodocși. Monofiziții/Miafiziții învăța că Hristos, după unirea firilor, are o singură fire compusă și resping faptul că cele două firi în Hristos s-au unit în chip neamestecat și neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit într-o Persoană a lui Dumnezeu Cuvântul, fiecare fire păstrându-și voința și energia ei. Respectivii ereticii nu acceptă învățătura Sfintelor Sinoade IV, V, VI și VII Ecumenice și rămân în rătăcire și în afara Bisericii. De asemenea, textul de la Chambesy susține că anatematizarea lor ar fi fost cauzată de o simplă neînțelegere terminologică, și că, prin urmare, nu ar exista nici o diferență dogmatică între Biserica Ortodoxă și grupările eretice monofizite (Copți, Armeni, Siro-iacobiți, malabarieni, Etiopieni), lucru absolut inadmisibil.
  13. m) Acordul de la Balamand, pe baza căruia reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale au acceptat un nou tip de Uniație și au recunoscut pseudo-tainele ereticilor papistași. Acordul respectiv a fost respins de către reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale întruniți la Baltimore, în anul 2000.
  14. n) Erezia conform căreia Filioque (purcederea Duhului Sfânt «și de la Fiul») ar fi doar o simplă neînțelegere terminologică, iar nu o alterare a dogmei Sfintei Treimi, pe care ne-a descoperit-o Însuși Dumnezeu prin Fiul Său Întrupat, Iisus Hristos[5].
  15. o) Așa-zisa «ridicare a anatemelor» dintre ortodocși și papistași, dar și dintre ortodocși și monofiziți, monoteliți și monoenergiști, anateme pronunțate de Sfintele Sinoade Ecumenice. Conform învățăturii ortodoxe, o anatemă dogmatică nu poate fi anulată în chip magic, dacă nu sunt înlăturate mai întâi cauzele anatematizării.
  16. p) Erezia conform căreia ar exista Har mântuitor și în afara Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești și că ar exista botez valid și Har lucrător al preoției și în afara Bisericii Ortodoxe. Însă, după cum se știe, simpla prezență istorică a unei succesiuni de la Apostoli până azi și simpla rostire a formulei Sfintei Treimi nu validează «tainele» ereticilor.
  17. q) Opinia conform căreia Sfinții și de Dumnezeu purtătorii Părinți nu mai pot fi actuali în zilele noastre, erezie care neagă în esență prezența Duhului Sfânt în Sfinții și de Dumnezeu purtătorii Părinți ai Sfintelor Sinoade Ecumenice și, prin urmare, însăşi continuitatea existenței Bisericii ca instituție divino-umană.
  18. r) Opinia care afirmă că nu cunoaștem care sunt granițele dintre Biserica Ortodoxă și erezie, conform căreia toată omenirea este încorporată într-o «Biserica nevăzută». Potrivit învățăturii ortodoxe, Biserica este Biserica Istorică, văzută, care deține succesiune apostolică și păstrează Dreapta Credință, adică dogmele formulate la Sinoadele Ecumenice și anatemele care delimitează Adevărul dogmatic de minciuna eretică, și îl transmite mai departe până la sfârșitul veacurilor. Această Biserică este Biserica Ortodoxă.
  19. s) Erezia potrivit căreia, într-un anume fel, și ereticii sunt încorporați în Biserică.
  20. t) Concepția conform căreia numărul de credincioși constituie criteriul Adevăratei Biserici. Conform învățăturii ortodoxe, criteriul Adevăratei Biserici este păstrarea nealterată a Adevărului revelat.
  21. u) Transformarea pogorământului, a iconomiei, în dogmă și canon. Conform învățăturii ortodoxe, pogorământul este o derogare temporară de la acrivia, de la canonul credinței, pentru neputințe omenești în circumstanțe excepționale, având ca scop aducerea oamenilor la dreapta credință, în ciuda piedicilor obiective. Pogorământul se aplică doar în cazuri excepționale, pentru atingerea unui scop bun în circumstanțe adverse. Dacă însă lipsesc aceste situații excepționale, continuarea aplicării pogorământului perturbă și eludează rânduiala canonică și astfel nu constituie o înțeleaptă adaptare, ci o nesocotire a sfintelor așezăminte și, prin urmare, conduce la nesocotirea Ortodoxiei.
  22. v) Așa-numitele «căsătorii mixte» între ortodocși și neortodocși, pentru că nu se pot uni cele contrare, dat fiind că premisa fundamentală a tainei Nunții este credința ortodoxă comună a mirilor, care trebuie să fie botezați etc. Taina Căsătoriei este taina dragostei și a unirii pe baza dreptei credințe. Nu se poate acorda această Taină numai unui singur membru, celui ortodox. De aceea, căsătoria mixtă este nulă, și în același timp constituie rugăciune în comun cu eterodocșii.
  23. w) Negarea egalității Persoanelor Sfintei Treimi. Conform învățăturii ortodoxe, însușirile ipostatice, adică faptul că Tatăl este nenăscut, Fiul este născut și Duhul Sfânt purces, arată modul de existentă al fiecărei Persoane. În același timp, Persoanele sunt egale în slavă și adorare, având aceeași esență.
  24. x) Opinia conform căreia Patriarhul Ecumenic ar fi primul fără-de-egal. Această opinie are la bază erezia care neagă egalitatea Persoanelor Sfintei Treimi.

Dar sa vedem ce putem citi pe larg la articolul Și Sinaxa Clericilor și Monahilor Ortodocși din Grecia a adoptat o nouă Mărturisire de Credință întocmită de Schitul românesc Prodromou din Sfântul Munte de pe blogul fratilor de la Graiul Ortodox:

 

Orthódoxos Týpos:  

Și Sinaxa Clericilor și Monahilor Ortodocși din Grecia a adoptat o nouă Mărturisire de Credință întocmită de Schitul românesc Prodromou din Sfântul Munte

054[2]

Sinaxa Clericilor și Monahilor Ortodocși din Grecia

Orthódoxos Týpos, 5 iunie 2015, nr. 2056, p. 1, 7.

Εικόνα (171)

NOUĂ MĂRTURISIRE DE CREDINȚĂ

ÎMPOTRIVA PANEREZIEI ECUMENISMULUI

După cum se știe, ”Sinaxa Clericilor și Monahilor Ortodocși” a întocmit și publicat în anul 2009 «Mărturisirea de Credință împotriva ecumenismului https://graiulortodox.wordpress.com/marturisirea-de-credin%c8%9ba/ », care a devenit deja istorică prin ecoul pe care l-a avut, fiind semnată de un mare număr de arhierei, clerici și monahi și de mii de credincioși ortodocși din toată lumea. Trezirea duhovnicească pe care a provocat-o a fost impresionantă. În vremea din urmă ne gândeam că, după trecerea atâtor ani, ar fi nevoie de o înnoire și o întărire a acelui text și, iată, ca un răspuns și dar de la Dumnezeu, ne-a parvenit un text excepțional de <<Mărturisire>>, pe care l-a întocmit și l-a publicat Schitul românesc Prodromou din Sfântul Munte, ce aparține Sfintei Mănăstiri a Marii Lavre. Textul, semnat de toți monahii Schitului, peste treizeci la număr, dimpreună cu întâistătătorii și duhovnicii lor, a circulat în România și a adus bucurie creștinilor, dar și furie și oprobriu din partea ecumeniștilor.

Acest text, tradus în limba greacă, a fost acceptat și apreciat de ”Sinaxa Clericilor și Monahilor Ortodocși”, care îl semnează prin reprezentanții ei și și-l asumă ca al ei propriu, și se va bucura, dacă va fi semnat în continuare și de alți clerici și monahi, ale căror semnături le așteptăm la synaxisorthkm@gmail.com.

Urmează textul Mărturisirii:

MĂTURISIRE DE CREDINȚĂ ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Toți cei care am fost botezați în Biserica Ortodoxă și am crezut în mod ortodox, suntem membri deplini ai Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești, care este doar Biserica Ortodoxă, adică mădulare ale Trupului lui Hristos, care are drept Cap pe Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Omul. Prin Taina Sfântului Mir am primit Pecetea Darului Duhului Sfânt și prin Sfânta Împărtașanie cu Trupul și Sângele lui Hristos ne unim cu El, devenind mădulare ale Trupului lui Hristos.

În această calitate de mădulare ale Bisericii lui Hristos, care este în mod exclusiv Biserica Ortodoxă, singura în care ne unim cu Adevăratul Dumnezeu, singura în care omul se poate mântui, tăgăduim şi respingem în mod public feluritele erezii care au întinat destule mădulare ale Bisericii. Erezia nu vatămă doar pe cel care crede în ea, ci și pe membrii Bisericii, atâta timp cât cei ce au cuget eretic în Biserică propovăduiesc erezia și celorlalți membri prin cuvânt și prin fapte, răspândind astfel microbul ereziei în tot trupul Bisericii. Erezia predicată de episcop sau preot îi vatămă și pe credincioși. Totodată, episcopul sau preotul trebuie să aibă grijă ca membrii turmei lui să nu învețe erezia. Dacă păcatele morale îl despart pe om de Dumnezeu, cu atât mai mult erezia. Datoria episcopului este să învețe drept Cuvântul Adevărului, dat fiind că sfințenia este legată organic de Adevăr[1]. Hristos este Calea, Adevărul și Viața. Erezia este minciună și blasfemie împotriva Cuvântului Întrupat, Dumnezeu-Omul Iisus Hristos. Ea se naște ca înșelare duhovnicească și se configurează ca ideologie contrară Adevărului, anihilând posibilitatea sfințeniei și a mântuirii.

La fel cum o boală nu vatămă doar organul bolnav, ci întregul organism, tot așa și erezia, otrăvind pe unii membri ai Bisericii, provoacă durere în întreg trupul ei, vătămându-l. De aceea, de fiecare dată când apărea o erezie care amenința Trupul Bisericii, s-au întrunit Sinoade Ecumenice și Locale care anatematizau erezia și pe ereticii care o susțineau, tăiau din Trupul Bisericii învățătura eretică și pe cei ce o promovau.

Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Romani, spune: «Ci precum într-un singur trup avem multe mădulare și mădularele nu au toate aceeași lucrare, așa și noi, cei mulți, un trup suntem în Hristos, și fiecare suntem mădulare unii altora, dar avem felurite daruri, după harul ce ni s-a dat»[2]. Și în Întâia sa Epistolă către Corinteni: «Și nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuință de tine; sau, iarăși, capul să zică picioarelor: N-am trebuință de voi. Ci cu mult mai mult mădularele trupului care par a fi mai slabe sunt mai trebuincioase»[3], semnalând în continuare că «dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; și dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună»[4].

Având în vedere că până în prezent nu s-au întrunit Sinoade Locale care să condamne pe cei care încalcă de aproape un secol atât Canoanele Apostolice, cât și hotărârile Sinoadelor Ecumenice și Locale, noi, ca mădulare vii ale trupului lui Hristos respingem și ne disociem de toate practicile, pe care Biserica le condamnă, anume:

  • rugăciunile în comun cu ereticii, precum așa-numita «săptămână de rugăciune pentru unitatea creștiniloρ», «vecerniile pentru unitatea creștinilor» și alte asemenea acțiuni care au loc în biserici ortodoxe pe durata «săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor», la care sunt invitați eretici să predice din fața Sfântului și Înfricoșătorului Altar Ortodox, unde se jertfește Hristos Dumnezeu;
  • participarea la întâlniri sincretiste interreligioase și intercreștine, la care participanții fac gesturi simbolice sincretiste și au loc rugăciuni în comun cu ereticii.

Dezaprobăm ca panerezie şi respingem în mod public ecumenismul sub toate formele sale:

  1. a) Prezența Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte Biserici Ortodoxe Locale în «Consiliul Mondial al Bisericilor»,
  2. b) Erezia conform căreia Ortodoxia ar fi doar o parte a Bisericii,
  3. c) Erezia conform căreia toate confesiunile creștine ar fi ramuri ale Bisericii celei Una,
  4. d) Erezia conform căreia Biserica Ortodoxă ar fi o Biserică între multe alte «familii de Biserici» care împreună ar alcătui Biserica cea Una,
  5. e) Erezia conform căreia unitatea Bisericii s-ar fi pierdut. Biserica, conform învățăturii ortodoxe, este Una și Unică, întrucât Capul Ei este Unul Domn Iisus Hristos. Unitatea Bisericii se exprimă prin unitatea de credință, de cult și de administrare și prin supunerea credincioșilor față de ierarhia Ei, atâta timp cât ierarhia păstrează unitatea de credință.
  6. f) Erezia conform căreia Biserica «ar fi divizată în confesiuni creștine» și că noi, acum, ca niște «noi Părinți», chipurile, va trebui «să regăsim unitatea ei» prin «minimalismul dogmatic», adică acceptând ca bază a unirii Ortodocșilor cu ereziile o credință minimală, adică doar credința în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Dumnezeu Întrupat și Mântuitor, trecând cu vederea toate celelalte dogme ale Bisericii, inclusiv preoția sacramentală, sfintele icoane, Harul necreat, cinstirea sfinților etc.
  7. g) Erezia conform căreia există o «unitate nevăzută» a Bisericii prin credința comună în Sfânta Treime și în Iisus Hristos ca Domn și Mântuitor, și că aceasta («unitatea nevăzută») va fi urmată de o «unitate văzută», care se va împlini prin unirea ”confesiunilor” (unitate în diversitate a dogmelor și a tradițiilor).
  8. h) Erezia conform căreia este suficient să crezi în Sfânta Treime și în Domnul Iisus ca Dumnezeu și Mântuitor ca să faci parte din Biserică. Cu alte cuvinte, Biserica este considerată o adunare a tuturor «confesiunilor» creștine.
  9. i) Erezia conform căreia Biserica Ortodoxă și erezia Papismului ar fi «biserici surori» sau «cei doi plămâni», prin care respiră Biserica cea Una.
  10. j) Erezia conform căreia între Biserica Ortodoxă și erezia Papismului nu există nici o diferență dogmatică, afirmând că singura diferență ar fi primatul mondial al puterii «papei» Romei asupra Bisericii Universale.
  11. k) Acordurile neortodoxe semnate de reprezentanții Bisericilor Ortodoxe în cadrul dialogului intercreștin. În acest punct dorim să subliniem că nu suntem împotriva dialogului, cu condiția ca acesta să se desfășoare pe baze ortodoxe și să aibă drept scop întoarcerea ereticilor în Biserica Ortodoxă prin catehizare, lepădarea de erezia lor și prin Tainele Botezului, a Mirungerii și a Dumnezeieștii Euharistii.
  12. l) Acceptarea de către Biserica Ortodoxă Română a dialogului de la Chambesy, potrivit căruia ereticii anticalcedonieni monofiziți, așa-zișii miafiziți, urmași ai ereziei lui Sever de Antiohia, sunt recunoscuți ca ortodocși. Monofiziții/Miafiziții învăța că Hristos, după unirea firilor, are o singură fire compusă și resping faptul că cele două firi în Hristos s-au unit în chip neamestecat și neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit într-o Persoană a lui Dumnezeu Cuvântul, fiecare fire păstrându-și voința și energia ei. Respectivii ereticii nu acceptă învățătura Sfintelor Sinoade IV, V, VI și VII Ecumenice și rămân în rătăcire și în afara Bisericii. De asemenea, textul de la Chambesy susține că anatematizarea lor ar fi fost cauzată de o simplă neînțelegere terminologică, și că, prin urmare, nu ar exista nici o diferență dogmatică între Biserica Ortodoxă și grupările eretice monofizite (Copți, Armeni, Siro-iacobiți, malabarieni, Etiopieni), lucru absolut inadmisibil.
  13. m) Acordul de la Balamand, pe baza căruia reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale au acceptat un nou tip de Uniație și au recunoscut pseudo-tainele ereticilor papistași. Acordul respectiv a fost respins de către reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale întruniți la Baltimore, în anul 2000.
  14. n) Erezia conform căreia Filioque (purcederea Duhului Sfânt «și de la Fiul») ar fi doar o simplă neînțelegere terminologică, iar nu o alterare a dogmei Sfintei Treimi, pe care ne-a descoperit-o Însuși Dumnezeu prin Fiul Său Întrupat, Iisus Hristos[5].
  15. o) Așa-zisa «ridicare a anatemelor» dintre ortodocși și papistași, dar și dintre ortodocși și monofiziți, monoteliți și monoenergiști, anateme pronunțate de Sfintele Sinoade Ecumenice. Conform învățăturii ortodoxe, o anatemă dogmatică nu poate fi anulată în chip magic, dacă nu sunt înlăturate mai întâi cauzele anatematizării.
  16. p) Erezia conform căreia ar exista Har mântuitor și în afara Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești și că ar exista botez valid și Har lucrător al preoției și în afara Bisericii Ortodoxe. Însă, după cum se știe, simpla prezență istorică a unei succesiuni de la Apostoli până azi și simpla rostire a formulei Sfintei Treimi nu validează «tainele» ereticilor.
  17. q) Opinia conform căreia Sfinții și de Dumnezeu purtătorii Părinți nu mai pot fi actuali în zilele noastre, erezie care neagă în esență prezența Duhului Sfânt în Sfinții și de Dumnezeu purtătorii Părinți ai Sfintelor Sinoade Ecumenice și, prin urmare, însăşi continuitatea existenței Bisericii ca instituție divino-umană.
  18. r) Opinia care afirmă că nu cunoaștem care sunt granițele dintre Biserica Ortodoxă și erezie, conform căreia toată omenirea este încorporată într-o «Biserica nevăzută». Potrivit învățăturii ortodoxe, Biserica este Biserica Istorică, văzută, care deține succesiune apostolică și păstrează Dreapta Credință, adică dogmele formulate la Sinoadele Ecumenice și anatemele care delimitează Adevărul dogmatic de minciuna eretică, și îl transmite mai departe până la sfârșitul veacurilor. Această Biserică este Biserica Ortodoxă.
  19. s) Erezia potrivit căreia, într-un anume fel, și ereticii sunt încorporați în Biserică.
  20. t) Concepția conform căreia numărul de credincioși constituie criteriul Adevăratei Biserici. Conform învățăturii ortodoxe, criteriul Adevăratei Biserici este păstrarea nealterată a Adevărului revelat.
  21. u) Transformarea pogorământului, a iconomiei, în dogmă și canon. Conform învățăturii ortodoxe, pogorământul este o derogare temporară de la acrivia, de la canonul credinței, pentru neputințe omenești în circumstanțe excepționale, având ca scop aducerea oamenilor la dreapta credință, în ciuda piedicilor obiective. Pogorământul se aplică doar în cazuri excepționale, pentru atingerea unui scop bun în circumstanțe adverse. Dacă însă lipsesc aceste situații excepționale, continuarea aplicării pogorământului perturbă și eludează rânduiala canonică și astfel nu constituie o înțeleaptă adaptare, ci o nesocotire a sfintelor așezăminte și, prin urmare, conduce la nesocotirea Ortodoxiei.
  22. v) Așa-numitele «căsătorii mixte» între ortodocși și neortodocși, pentru că nu se pot uni cele contrare, dat fiind că premisa fundamentală a tainei Nunții este credința ortodoxă comună a mirilor, care trebuie să fie botezați etc. Taina Căsătoriei este taina dragostei și a unirii pe baza dreptei credințe. Nu se poate acorda această Taină numai unui singur membru, celui ortodox. De aceea, căsătoria mixtă este nulă, și în același timp constituie rugăciune în comun cu eterodocșii.
  23. w) Negarea egalității Persoanelor Sfintei Treimi. Conform învățăturii ortodoxe, însușirile ipostatice, adică faptul că Tatăl este nenăscut, Fiul este născut și Duhul Sfânt purces, arată modul de existentă al fiecărei Persoane. În același timp, Persoanele sunt egale în slavă și adorare, având aceeași esență.
  24. x) Opinia conform căreia Patriarhul Ecumenic ar fi primul fără-de-egal. Această opinie are la bază erezia care neagă egalitatea Persoanelor Sfintei Treimi.

Biserica Ortodoxă este Ecumenică, nu ecumenistă, și de aceea așteptăm de la membrii ei să aplice și să predice ortodoxia la toată făptura, aducând mulți oameni în Corabia Mântuirii care este Biserica Ortodoxă, Biserica cea Una, Sfânta, Sobornicească (Catholică) și Apostolească, așa cum mărturisim în Simbolul de Credință Niceo-Constantinopolitan. De aceea, ne disociem de poziția tuturor celor care învață sau practică ereziile menționate, fie că formulate în sinoade panortodoxe și locale, fie propovăduite de patriarhi, ierarhi, preoți, diaconi, ipodiaconi, citeți, monahi, monahii sau credincioși.

Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă la mustrarea fraților spre îndreptare şi arată că este o îndatorire a adunării de credincioși să continue mustrările, atunci când acest lucru este necesar: «De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul»[6]. Canonul 75 apostolic nu face nici o deosebire între mireni şi clerici, ca martori ai abaterilor episcopului: «La mărturia cea împotriva episcopului, eretic să nu se primească, dar nici credincios numai unul, că pe gura a doi sau a trei martori va sta tot graiul»[7]. Sfântul Ioan Gură de Aur accentuează că este chiar o îndatorire a membrilor Bisericii de a mustra clerul care învaţă neortodox: «Trebuie a asculta de învăţători şi de preoţi, şi a nu-i judeca, chiar de ar avea o viaţă urâtă; dacă însă credinţa le e greşită, atunci nu trebuie doar să nu-i ascultăm, ci şi să fugim de ei, şi să-i judecăm»[8].

De aceea, ne disociem de pozițiile celor care învață neortodox şi, rugându-ne cu durere şi cu nădejdea îndreptării lor, îi mustrăm:

  • pe reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale care fac compromisuri dogmatice și afirmă erezii eclesiologice la dialogul intercreștin și interreligios,
  • pe Patriarhul Ecumenic care s-a rugat împreună cu ereziarhul «papă» Francisc I la Sfântul Mormânt, la Roma și la Fanar, călcând în picioare Canoanele Sfinților Apostoli care interzic sub pedeapsa caterisirii rugăciunea în comun cu eterodocșii,
  • pe ierarhii diferitelor sinoade locale, printre care și pe ierarhii ce au fost trimiși ca reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ca să-l felicite pe ereziarhul «papă» Francisc I la întronizarea sa ca lider al statului Vatican și ereziei papistașe.

Criticăm, de asemenea:

  • sinoadele bisericești care au trimis reprezentanți la o asemenea manifestare rușinoasă,
  • pe ierarhii, preoții, diaconii, ipodiaconii, citeții, monahii, monahiile și credincioșii Bisericii Ortodoxe ce au participat la întâlniri sincretiste interreligioase și intercreștine și care au făcut gesturi simbolice sincretiste și rugăciuni în comun cu ereticii sau s-au împărtășit cu aceștia,
  • pe cei care afirmă că în Biserica Ortodoxă Română nu mai este Harul Duhului Sfânt, datorită faptului că unele mădulare ale Ei sunt căzute în rătăcirea ecumenistă, ca și cum Harul s-ar retrage în mod automat din Biserica Lui Hristos. Nu noi suntem salvatori ai Bisericii, ci Biserica este cea care ne salvează pe noi.

Ne disociem de rușinoasa acțiune a Patriarhiei Ecumenice de a invita la Fanar pe pseudo-episcopul Romei, Benedict al XVI-lea, în 2006, dar și pe pseudo-episcopul Francisc I, în 2014.

Ne disociem, de asemenea, de pomenirea «papei» Benedict al XVI-lea la cererea «Pentru arhiepiscopul nostru…», de la ectenia păcii.

Ne disociem și de pseudo-binecuvântările, pe care «papa» Benedict al XVI-lea le-a dat în Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Fanar și de rostirea Rugăciunii Domnești de către acesta.

Ne disociem în același timp și de acțiunea Preafericitului Patriarh Ecumenic Bartolomeu I de a-l invita la Ierusalim pe pseudo-episcopul Romei, Francisc I, pentru a sărbători împreună mincinoasa ridicare a anatemelor, care au fost pronunțate în 1054, precum și de toate acțiunile de pseudo-unire cu papalitatea eretică.

Declarăm public faptul că așa-zișii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe care fac compromisuri dogmatice și acte liturgice, care au fost condamnate de Canoanele Bisericii, se reprezintă doar pe ei înșisi, nu ne reprezintă pe noi, credincioșii Bisericii Ortodoxe și nici Biserica în plinătatea (pleroma) ei.

Declarăm, de asemenea, că ne disociem de toate acțiunile lor ecumeniste și sincretiste și așteptăm să dea semne de pocăință publică, la fel cum manifestarea lor eterodoxă eretică a fost publică.

Într-o Biserică Vie, atunci când un episcop învață o învățătură străină Bisericii Ortodoxe, preoții acelei eparhii pot întrerupe pomenirea episcopului ce învață erezia în public până la judecata Sinodului, conform canonului 15 de la Sinodul I-II Constantinopol[9]. De aceea, noi, cler și popor, prin mărturisirea de faţă, îi mustrăm pe preoții, episcopii, patriarhii și credincioșii ce învață erezia, cu durere şi cu nădejdea îndreptării lor, pentru care ne rugăm Bunului Dumnezeu. De asemenea, îi mustrăm şi pe cei care nu caută să-şi îndrepte fraţii căzuți în înșelarea ecumenistă, adoptând o atitudine pasivă, pe care Sfântul Grigorie Palama o vede ca pe al treilea tip de ateism, după ateism și erezie.

Ne rugăm pentru ajutorul de la Dumnezeu, Cel în Treime Slăvit și Închinat!

Dacă sunteți de acord cu pozițiile textului mărturisirii, trimiteți numele de familie, prenumele, localitatea domiciliului și profesia pe e-mailul: synaxisorthkm@gmail.com.

Orice cleric și laic care semnează prezenta mărturisire, și-o asumă ca mărturisire personal.

În numele Sinaxei Clericilor și Monahilor, semnează:

Arhimandritul Athanásios Anastasíou

Proegumenul Sfintei Mănăstiri a Marelui Meteor

Arhimandritul Sarántis Sarántos

Paroh al Sfintei Biserici a Adormirii Maicii Domnului, Amaroúsion Attica

Arhimandritul Grigorios Hatzinikoláou

Egumenul Sfintei Mănăstiri a Sfintei Treimi, Ano Gatzéas, Vólos

Gheronda Evstratios Ieromonahul

Sfânta Mare Mănăstire a Marii Lavre, Sfântul Munte

Protopresviterul Gheorghios Metallinós

Profesor Emerit al Facultății de Teologie a Universității din Atena

Protopresviterul Theodoros Zísis

Profesor Emerit al Facultății de Teologie a Universității din Tesalonic

Dimitrios Tselenghídis

Profesor Emerit al Facultății de Teologie a Universității din Tesalonic (consilier)

––––––-

[1] Ioan 17, 17 „Sfințește-i pe ei întru Adevărul Tău, iar Cuvântul Tău este Adevărul”.

[2] Romani 12, 4-6.

[3] I Cor 12, 21-22.

[4] I Cor 12, 26-27.

[5] In 15, 26.

[6] Mt 18, 15-17.

[7] MONAHUL AGAPIE – SFÂNTUL NICODIM AGHIORITUL, Pidalion, ed. Α. ΣΤ. Γεωργίου, Atena 1886, p. 91.

[8] Omilia a II-a la Epistola a II-a către Timotei a Sfântului Apostol Pavel.

[9] Cele rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți se potrivesc cu mult mai vârtos pentru patriarhi. Drept aceia, dacă vreun preot, episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se îndepărteze de împărtășirea cu patriarhul său și nu ar pomeni numele lui, așa cum este hotărât și rânduit la Dumnezeieștile Taine, mai înainte de înfățișarea Sinodului și de condamnarea lui definitivă face schisma, Sfântul Sinod a hotărât ca acesta să fie străin de toata preoția, în caz că va fi vădit de acest nelegiuit lucru. Acestea s-au pecetluit pentru cei care învinuiesc și se îndepărtează de întâistătătorii lor, fac schisma și rup unitatea Bisericii. În schimb, cei care se despart de împărtășirea cu întâistătătorul lor pentru oarecare erezie condamnată de Sfintele Sinoade sau de Sfinții Părinți, de acela care predică eresul în public și cu capul descoperit îl învață în biserică, unii ca aceștia nu numai ca nu sunt supuși certării canonice, pentru că s-au rupt de împărtășirea cu numitul episcop înainte de cercetarea Sinodului, ci și de cinstea cuvenită dreptslăvitorilor se vor învrednici, pentru că nu au osândit episcopi, ci episcopi mincinoși și învățători mincinoși, și nu au rupt unitatea Bisericii prin schismă, ci s-au silit a izbăvi Biserica de schisme și de dezbinări”.

Orthódoxos Týpos, 5 iunie 2015, nr. 2056, p. 1, 7.

Traducere: Tatiana Petrache. (G.O.)

Graiul Ortodox

Mențiune

În varianta românească  a Mărturisirii de Credință Împotriva Ecumenismului există un text scris și semnat de Mitropolitul Gortinei, Ieremia,  profesor emerit la Universitatea Kapodistirană din Atena, textul este următorul:Εικόνα (174)

Εικόνα (172)Varianta românească a fost semnată de mai multe mânăstiri din România, preoți, preotese, ieromonahi, monahi, monahii, doctori docenți, profesori universitari, medici, biologi, chimiști, juriști, avocați, ingineri, jurnaliști, educatori, informaticieni, economiști, farmaciști, muncitori, medici rezidenți, elevi, sudenți, doctoranzi, sculptori, cântăreți, etc :

Ieromonahul Iulian Prodromitul, Duhovnicul Schitului Românesc Prodromu, Sfântul Munte Athos
Gheron Sava Lavriotul, Sfânta Mănăstire Marea Lavră, Sfântul Munte Athos
Gheron Evstratie Lavriotul, Sfânta Mănăstire Marea Lavră, Sfântul Munte Athos
Protoprezbiter Theodoros Zisis, Profesor Emerit al Facultații de Teologie din Salonic
Protoprezbiter Gheorghios Metallinos, Profesor Emerit al Facultații de Teologie din Atena
Dimitrie Țelenghidis, Profesor al Facultații de Teologie din Salonic
Arhimandrit Atanasie Anastasiu, Proegumen al Sfintei Mănăstiri a Marelui Meteor (Meteora-Grecia)
Arhimandrit Sarandis Sarandi, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Amarusion, Attikis
Arhimandrit Grigorie Haginicolau, Egumen al Mănăstirii Sfânta Treime, Ano Gazeas, Volos

Ieroschimonahul Paisie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Ieromonahul Damaschin Popa, Iconomul Schitului Românesc Prodromu, Sfântul Munte Athos
Ieromonahul Damaschin Răuș Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Ieromonahul Ioil Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Ieromonahul Visarion Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Serafim Vaduva Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Efrem Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Nifon Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Macarie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Varsanufie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Marcu Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Tarasie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Nazarie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Isaak Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Nazarie Prodromitul, Sfântul Munte Athos
Monahul Flavian Pandelea, Xiropotamu, Sfântul Munte Athos
Monahul Vlasie Vigliotul, Pustia Viglei, Sfânta Mănăstire Marea Lavră, Sfântul Munte Athos
Monahul Gheorghe Vigliotul, Pustia Viglei, Sfânta Mănăstire Marea Lavră, Sfântul Munte Athos
Monahul Iosif Vigliotul, Pustia Viglei, Sfânta Mănăstire Marea Lavră, Sfântul Munte Athos
Parintele Profesor Doctor Docent(Univ. Frieburg) Mihai Valica
Frații din Schitul Românesc Prodromu, Sfântul Munte Athos:
Fratele Cristinel Prodromitul
Fratele Mihai Prodromitul
Fratele Nicolaie Prodromitul
Fratele Marian Prodromitul
Fratele Dumitru Prodromitul
Fratele Alexandru Prodromitul
Fratele Mircea Prodromitul
Fratele Flavian Prodromitul
Fratele Ioan Prodromitul
Fratele Cristian Prodromitul
Fratele Octavian Ovidiu Prodromitul
Ieromonahul Antim, Mănăstirea Bistrița, Neamț
protosinghel Serafim Bădilă cu obstea, Manastirea Cășiel, jud ClujΕικόνα (173)
Ieromonahul Dorotei cu obștea, Sfânta Mănăstire Sfântul Apostol Filip, Adamclisi
Ieromonahul Filotei Dabu cu obștea, Schitul Brădet, Argeș
Ieroschim.Sava,Manastirea Sf.Nectarie(Birnarel),localitatea Vatra Dornei,judetul Suceava
Ieroschimonahul Irineu cu obstea, Manastirea Sfantul Nectarie, Ponor
Ieromonah Gabriel Tudor Coman Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, Elvetia
ierom. Teofan Jurca cu obstea, Manastirea Izvorului Posaga, Alba
Ieromonah Ghervasie – Manastirea Frasinei, jud. Valcea
Rasofor Damaschin – Manastirea Frasinei, jud. Valcea
Rasofor Calistrat – Manastirea Frasinei, jud. Valcea

Maica Iustina cu obstea, Manastirea Paltin, Petru Voda
Preot Matei Vulcănescu, cleric în Mitropolia Pireului, parohia cu slujire in limba romana Panaghia Odighitria, Grecia
Preot Seiche Fabian, loc. Rugășești, jud Cluj
Preot Mihai Cantor, Zalau
Preot Evghenie Televka, Parohia Prod, Protopopiatul Medias, Arhiepiscopia Sibiului
Preot Ciocan Paul – Marius, Presedinte ProVita Teleorman
Preot Oros Emanuel, Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oas
Preot Urzica Virgilius Sacele Brasov
Preot Gheorghe Oprea,preot misionar pe seama Paraclisului cu hramul Sf.Împărați Constantin și Elena și al Sf. Luca al Crimeei din Institutul Național de Endocrinologie C.I.Parhon din București
Preot Iovita Vasile Parohia Ortodoxa Sanmihaiu-Almasului Judetul Salaj
Preot Petru Ignat, cleric al Arhiepiscopiei Cretei, Grecia
preotul Sorin Munteanu , Cordoba , Spania si Ramona Munteanu , Cordoba Spania, medic
Maica Iustina, Staretia Manastirii Paltin, Petru Voda
monahul Averkie Capra, M-rea Petru Voda, j.Neamt
Laura Vulcanescu, preoteasă, Pireu, Grecia
Giannis Kotzampassis,Veria, Grecia, autorul cartii „Din Tibet in Sfantul Munte la parintele Paisie”
Prof. Drd. Teolog Marian Maricaru, București
Alexandru Iftime, biolog, Bucuresti
Oana Iftime, Biolog, Bucuresti
Manuela Harabor, actor, Bucuresti
Dinu Tigoianu, Ramnicu Sarat, jud Buzau
lect. dr. arh. Ana Botez, Bucuresti
Stancu Costin Andrei, Pitesti, judecator.
Stancu Dana Iuliana, Pitesti, judecator.

Baciu Emil Viena-1130, Diabeligasse, nr. 3/4/2 – Austria
Cristian Nicolae Bucuroiu, Bucuresti
Ana Veronica Ion, Bucuresti, doctor in matematica, cercetator
Raglean Grigore Cristian Sacele,Jud. Brasov                                                   Stanca Constantin, Techirghiol, jud Constanta
Burcea Traian, economist, Bucuresti
Sorin Rotaru, inginer, Ramnicu Valcea
Patrahau Marinela-Neuburg Donau-Germania
Paul Bacosca, Psihilog, Traducator autorizat, Piatra Neamt, jud Neamt
Iustina Antoanela Bacosca, Psiholog, Piatra Nemt, jud Neamt
Ianiga Mariana, Valea Seaca jud. Satu Mare, profesia profesor psiholog
Ianiga Simion, Valea Seaca Jud. Satu Mare, profesia constructor

Bone Rudolf,Conferentiar universitar, Oradea
Apavaloaie Bogdan Marius
Ioana-Roxana Paunescu, Bucuresti, medic rezident
Laurentia Stelea, consultant in calculatoare, Snagov, Romania
Gheorghe Ciubuc, Bucuresti ,informatician
Iulia Dumitrascu, Bucuresti, biochimist
Grosar Lucica, Suceava, director adjunct, profesor
Ignea Constantin, pensionar, Cordun, jud. Neamt
Gavrila Valentin, Focsani, informatician
Ionut Stanciu- Prof de religie, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Rabagani, Jud. Bihor
Zsoldos Calin-Ioan, Oradea, economist
Tabacaru Gheorghe medic pensionar
Tabacaru Casandra Olga medic pensionar
Tabacaru Oana Cristina medic de familie
Tabacaru Andreea Maria medic de familie
Domiciliul comun: com Manastirea Casin, jud. Bacau

Cristina Cotfasa – Edmonton, Alberta, Canada – Contabil
Boicu Sorin,com.Lipnita,jud,Constanta
Zavoianu Alexandru Constantin, Loc. Baraganul Jud. Braila, Cantaret Bisericesc
Vitsalaru Kristina, Cluj-Napoca, studenta

Cehan Dan Stefan, Vaslui,student
Simion Radu,Calarasi,elev
Doandeș Daniel, Targu-Jiu,jud.Gorj, Profesor de matematică
Hulea, Adrian Gabriel, Arad(jud.Arad), librar ortodox/bibliotecar
Gabriela Radulescu – profesoara, Bucuresti
Aurora Radulescu, Bucuresti, profesor psiholog
Octavian Athanasiu, Inginer/inspector Bucuresti
Cristina Dobre, Prahova – jurnalist
Radu Dobre, Prahova – pensionar
Maria Dobre, Prahova – pensionara

Dancea Gabriela Aurelia, Cluj-Napoca, inginer de sistem
Radu Dragulete, medic, Bucuresti
Baltag Lică, București, bibliotecar
Botezatu Gheorghina Gratiela, profesor chimie, Bucuresti
Chindea Claudiu Teofil, comuna Harman, jud. Brasov, licentiat in management
Radu Costina -Tecuci – contabil sef
Prescornitoiu Geta- Focsani – lenjereasa
Prescornitoiu Valentina -Focsani- croitoreasa
Monahia Serafima Prescornitoiu- Manastirea Recea Vrancea

Dragos Magureanu ,rm valcea, economist
Radu Silviu Cristian,cercetator universitar-dr.in matematica, Enns-4470,Brauergasse 6 -AUSTRIA
Radu Luminita Gabriela, Enns-4470, Brauergasse 6- AUSTRIA

Tatiana Petrache, teolog, Atena
Petrescu Silvia-profesor Brasov
Stanescu Suzana – Ploiesti – Functionar
Niculae Antochi, Bucuresti, asistent social
Preot Calugaru Cristian Ionut, sat Harpasesti, comuna Popesti, judetul Iasi
Bordeus Maria ,inginer electronist,Austria
Bordeus Sebastian ,electrician,Austria
VADUVA marius valentin, Bucuresti, Jurist
Vaduva annemarie, Bucuresti, Psiholog

Melinte Ramona Simona, Sighisoara, invatatoare
Octavian Handrabura/sculptor lemn/Grădiştea,Ilfov
Birceanu Alina – Strehaia – psiholog

Cantor Roxana,preoteasa din judetul Salaj
TEGHENI DARIUS-CAMELIU , jurist,jud.Cluj
TEGHENI SORINA , jurist,jud.Cluj

Alexandru Bala, psalt
Gornistu Geta, Constanta
Mihai Daniel Buruiană – Piatra Neamț – programator
Pristavu Geovana Florentina Bucuresti, inginer
AnaMaria Pandey, Master in development economics, Director Hana Gallery,Singapore
FLORESCU DOINA, AVOCAT, BRAŞOV
Serbicean Ion, Republica Moldova, Chisinau, specialist descktop publishing
Mihaela Mihai – enonomist, Bucuresti
Popescu Octav Razvan, Bucuresti, profesor de religie ortodoxa pensionar
Sorina Halaicu,Bucuresti,inginer,profesor

Razvan Constantin Gradinaru,medic stomatolog,Piatra-Neamt, jud.Neamt
Dan Misailescu Panu, programator, București
Chiriac Vladut,com.Branistea Jud.Dambovita,elev
Lancuzov Alexandrina-Bucuresti-pensionara
Toma Ovidiu,moreni,inginer
Haiduc Ioan, Viena profesia economist
Alina Adam, Miercurea Sibiului.jud.Sibiu, asistent medical
Tudorache Dumitru,pensionar,loc.Slatina.jud.Olt
Mathe-Kiss Ionela-Bianca, Sighisoara, cadru militar
Pascu C. Marius, dr. inginer, Bacau, Romania
Iuliana Mihut, consilier in produse medicale, Alsbach-Hähnlein, Hessen,Germania
Eduard Costache, elev, Germania

Frunza Ludmila,profesor,Roma
Marioara Toader (pensionara) si Liliana Toader (profesoara),Timisoara
Prisacaru Alin Ionut, Ilfov – Peris – Anton Pann – nr 9, Decorator
Mitran Ionut Radu Dumitru, Sat Tărtășești, Com. Tărtășești, Jud. Dambovita,pictor
Popandron George Mircea, Bistrita ,jud.BN
Anton Gheorghe Cristian,orasul Buhusi,Jud. Bacau, electrician
Solcanu Cristian – Radauti – electromecanic
Roland Marian, macelar, Bucuresti
Andrei Nicoleta Alina, 1 Decembrie, Ilfov, educatoare
BADEA ADRIANA, asistent universitar, BUCURESTI
Dragoi Andreea Madalina, inginer, Arges
Curca Florin, functionar public, Targu Jiu jud. Gorj
Mihăilă Vasilica, Economist – contabil, Bucuresti
Zehan doru-Cluj-Napoca-Opera romana -artist
Berbec Valentin Ionuț, Giurgiu, teolog absolvent
Berbec Roxana Ioana,București, profesoară de religie

Elena Costache, Teleorman, jurist
Petrescu Iorgu, Bucuresti, biolog
Horia Grama din Bucuresti, programator
Stoica Mariana, București, bibliotecar
Tomescu Mircea, Bucuresti, Inginer Programator
Grama Madalina-Andreea, psiholog, Bucuresti
Curca Florin, functionar public, Targu Jiu, jud. Gorj
Cătălin Vasile, mun. Galaţi, cadru militar activ;
Anda – Oana Vasile, mun. Galaţi, economist;
Vasile – Gabor Atena, mun. Galaţi, pensionar;
Vasile – Gabor Mirel, mun. Galaţi, pensionar;
Ecaterina Rusu, Panciu, pensionar;
Polixenia Rusu, Panciu, pensionar.

Epure – Gruia Nicolae, com Urechesti, Vrancea, programator technica de calcul
Babeanu Emanuel, Ploiesti student
GRAMA BOGDAN, BUCURESTI, ECONOMIST
Buga Eugen, teolog, Baia Mare
MONICA PREDESCU ,economist, Ramnicu Valcea
Balcu Florin, Bucuresti, inginer, Bucuresti
Balcu Cristina Carmen, grafician, Bucuresti

Rusu Elena din Sighisoara, pensionara
Dorneanu Valentin, Bârlad
Mihaela Vogt, profesoara de limba germana, Germania
Focsaneanu Catalina, Bucuresti, inginer geolog
Bogdan Popescu, Bucuresti, economist
Atanasoaie Dumitru, caporal in Legiunea Straina,Marsilia,Franta
Stoica Vasile, Harman jud Brasov
Nely Simion , Dundee, UK
Anghel Mihail – Vulcan – Electrician
Nechifor- Iorgulescu Maria -Elena,Sibiu, eleva
Nechifor -Iorgulecu Mihai -Emanuel,Sibiu,elev
Nechifor-Iorgulescu Narcis,Sibiu,lucrator comercial

Olteanu Mircea, Bucuresti, Inginer
Nechifor-Iorgulescu Mihaela Sibiu Jud. Sibiu inginer
Stefan Veronica,Focsani,economist
Aurica Hera Negura, AUSTRIA VIENA STR: WURLITZERGASSE nr. 41/2/8
Iftime Ionut George, Paliano,Provincia Frosinone, Italia, electromecanic telecomunicatii feroviare
Ciuraru Mihaita, 37 de ani, Focsani, psiholog
Soare Liliana, Focsani, Economist in management
Chirchineț Elena, Focșani, jud. Vrancea, Profesor Învățământ Primar
Chirchineț Mioara, Focșani, jud. Vrancea, Supraveghetor de noapte
Chirchineț Violeta, Focșani, jud. Vrancea, pensionar
Gheorghiță Marița, Focșani, jud. Vrancea, Paraclisier

Rusu Dumitru, Brasov, Administrator
Vlase Mitica, RAMNICU SARAT, JUDETUL BUZAU – ECONOMIST
Marascu Costel Vulturu psalt
Mândru Paula Focşani jurist
Ghiran Maria Comuna Osorhei Jud Bihor,Pensionara
Dumitru Oana-Madalina – teolog, Bucuresti
Popescu Claudia, Bucuresti, eleva la „Colegiul National Iulia Hasdeu”
Romaniuc Raluca Florina, Slobozia, psiholog
Zapodeanu Mihai, absolvent al Facultatii de Teologie din Bucuresti,loc Bucuresti
Crisan Camil Emil, Oradea, Inginer
Duta Daniela, Cobadin, jud. Constanta, profesor
Luciana Nadina Vetrineanu-Bucuresti-teolog
Lezic Nicoleta, Viena, Austria
Stamati Adriana , Buhusi- Bacau ,pensionara

Vasile Gherasim – economist , Bacau
Drafta Radu, Onesti, student
Barau Rodica Medgidia jud Constanta -economist
Barau Adrian Medgidia Jud. Constanta-Inginer

Matei Ioana, Oradea, Educatoare
Liana-Dorothea Stefan medic pensionar Constanta
Bot Ana pensionara com. Osorhei jud Bihor
Verdes Sorin loc. Sinmartin jud. Bihor inginer, Student an III Medicina
Dumitrascu Viorica, Focsani
Horj Lelioara, pensionara, Dej
Muresan Elisabeta, pensionara, Dej
Pop Maria, sofer, Dej
Dumitrescu Aurelia, pensionara, Dej,
Monica Lassaren, farmacista, Dej

Găbureanu Maria, Bacău, învăţătoare
Gheorghe Maria si Gheorghe Ion, str Oilor, nr 6 Buzau
Adrian Ioan Bajenaru, Inginer Bucuresti
Ciocian Corina- Maria , localitatea Bobota, judetul Salaj, Studenta la Universitarea Tehnica Cluj- Napoca, Facultatea de Constructii
Romanescu Maria Alina, Bucuresti, Student
Nita Elena Cristina, Bucuresti, medic
Niţă Ioana-Alexandra, Bucureşti, medic rezident
Spiridon Daniel Tofan, loc. Arad, jud. Arad
Petru Zegheanu, mun. Arad, jud. Arad, traducator
Andrei Ignat, București, funcționar public

Gavrila Jenica Lucrator comercial Focsani/ Vrancea
Călin Cristea, sunt biolog de profesie, din com. Chiuieşti, jud. Cluj
Parau Oana Irina, Bucuresti, arhitect
Comanescu Anca , inginer Pitesti , jud Arges
Mihai Raiciu, doctor in economie al Academiei de Studii Economice Bucuresti, in prezent pensionar la Piatra Neamt, Romania
Stana Catalin, inginer automatist, Curtea de Arges
Stana Cristian, inginer agroalimentar, Curtea de Arges

Olah Radu Adrian, Oradea (Bihor) Student
Mirela Ecaterina Chelaru-de profesie tehnician chimist, Hauptst 10, 94363 Oberschneiding,Germania

Grigoriu Georgeta profesor universitar Bucuresti pensionar
Berbescu Lidia, Bucuresti, inginer
Duță Aurel, București, Artist fotograf liber profesionist
Cociorva Stela, economist Bucuresti
Niculina Stefan operator chimist Bucuresti
Grozea Florin-brasov-pensionar
Dinu Marieta, or. Chisinau, profesoara
Timofte Catalin, Liber profesionist, Vaslui
Neculau Toader-Marcel,asistent medical, Tulcea

Luparu Viorica. Contabil. Loc Oituz
Sandu Alexandra, Bucuresti, medic rezident
Otilia Postolache, Canada

Viorel Balinisteanu, Austria,  Viena-Marzstrasse, 30
.Ana  Balinisteanu,    Austria, -Viena-Marzstrasse,30
 IOAN    BUCILA-Austria-Viena, camionagiu
 Costan Veronica, Codaesti, Vaslui, pensionara
 Costan  Elena,Codaesti, Vaslui, profesoara
 Costan Alexandru, Codaesti, Vaslui, student

Hânsa Nicolae-Adrian, Câmpia Turzii, psiholog
Stancu Alin-Constantin, Loc. Dragasani, jud Valcea, student
Toma Joita, Bucuresti, pensionara
fratele Nica Razvan Constantin, Manastirea Sihla
Φυντανάκη Ηλιάνα σύζυγος Κουπίδη Σοφοκλή , Βέροια.
Κουπίδης Σοφοκλής, Βέροια, Ιδιωτικός Υπάλληλος (βοηθός λογιστή)
marcela boca,sibiu,mama si bunica
Nicolescu Ioana, Bucuresti, medic stomatolog
Sima Floarea, traducator, Bucuresti
Husanu Domnica, asistent personal, Bucuresti
Camanaru Radu-Andrei, municipiul Bacau,judetul Bacau, elev seminarist.
Ciobotaru Veronica, pensionar,
Ciobotaru Radu Bogdan, tenhician dentar
Ciobotaru Andreea Mirabela, tehnician dentar
Afresa Ciobanu, Bacau

Pogor Stefan Adrian – Iasi, ΥΠ. ΓΡΑΦΕΙΟ
Pogor Nicoleta Oana – Iasi, casnica

Monahia Spiridona, Manastirea Polovragi, judetul Gorj
Dragos Postolica, Bucuresti, Inginer Software
Pîrlog Alexandr, Chișinău, magistru în drept
Botezatu Constantin – profesor matematica – Bucuresti, Romania
Banica Aurelian Bucuresti, Administrator Sc Nektarios Srl
Banica Elena Nicoleta Bucuresti Invatatoare
Alexandrina Serban; medic, Niedersachsen; Germania
Laura Brașov, județul Iași, medic stomatolog
dumitrascu adrian – constanta – militar
Mihailovici-Bălan Aurelia, cercetător București
Banisor Ionut, sunt din Bacau, psalt

 

63 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. andrei-d said, on iunie 8, 2015 at 3:14 pm

    „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 10, 32-33)

    Apreciat de 2 persoane

  2. ORTODOXIE said, on iunie 8, 2015 at 3:17 pm

    Reblogged this on CREDINŢĂ ORTODOXĂ!.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Gabriel M. said, on iunie 8, 2015 at 4:05 pm

    In sfarsit un articil care ma unge la suflet. Bravo saccsiv.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Gabriel M. said, on iunie 8, 2015 at 4:06 pm

    „Articol” scriu de pe telefon scuze

    Apreciat de 1 persoană

  5. G-man said, on iunie 8, 2015 at 4:27 pm

    uite apreciarea ta la hula IDIOTULE .. TU AI HULIT NU PARINTELEE ARSENIE .. CE INTELEGI .. ?
    MAI AI CREIER IN CAPU ALA ?
    https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/05/de-ce-sri-ul-nu-vrea-sa-i-depisteze-de-magistratii-masoni-invitatul-ovidiu-zara-deschide-o-excelenta-tema-pe-care-insa-batranele-hiene-de-la-antena-3-o-inchid-cu-glume-hahaite/#comment-272603
    UITE TI APRECIERIL E DE HULITOR NENOROCIT
    NU TE MAI PITI DUPA POST NENOROCITULE CA E VAI DE TINE
    HULESTI DUHUIL SFANT SI ZICI DE POST .. \

    Apreciat de 1 persoană

  6. G-man said, on iunie 8, 2015 at 4:27 pm

    IACOBOAIE ERETICULE ! \
    POCAIESTE-TE IUIBITORULE DE HULITORI

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on iunie 8, 2015 at 4:35 pm

      G-man

      AȘA VORBEȘTE UN ORTODOX LA ÎNCEPUTUL POSTULUI SFINȚILOR PETRU ȘI PAVEL, CARE A ÎNCEPUT ASTĂZI?… EȘTI UN DUȘMAN AL ORTODOXIEI DUPĂ NUME ȘI FAPTE?…

      NU MĂ MAI MIRĂ NIMIC ÎN PRIVINȚA VOASTRĂ… DUMNEZEU SĂ VĂ ÎNTOARCĂ CU BLÂNDEȚE DIN TOATE RĂTĂCIRILE VOASTRE…

      Părintele Arsenie Boca a făcut NEVOINȚĂ, cât tu nu ai putea face poate într-o sută de vieți dacă ai trăi… EȘTI HULITOR… NU AM NICIO ÎNDOIALĂ ÎN ACEST SENS… FILMULEȚELE ACELEA ORI NU LE-AI VĂZUT DELOC ORI LE-AI APRECIAT AVÂND O URĂ GREA ÎMPOTRIVA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA, DACĂ NU AI PUTUT OBSERVA ASEMĂNĂRILE CU NEVOINȚELE SFINTEI MARIA IVANOVNA…

      PĂCATE ȘI NUMAI PĂCATE… VEI DA SEAMA PENTRU FIECARE CUVÂNT GREU ROSTIT ÎMPOTRIVA ALTORA… DUMNEZEU SĂ TE IERTE… G-MAN… MAN, ADICĂ OM… EȘTI UMANIST, ADICĂ UN ADMIRATOR AL DUȘMANILOR LUI HRISTOS?…

      NU DEGEABA TE NUMEȘTI AICI ,,G-MAN”, CICĂ DE LA GHEORGHE… EU CRED CĂ DE LA GEORGE…,,MAN” ESTE UN CUVÂNT ÎN ENGLEZĂ, CARE ÎNSEAMNĂ BĂRBAT SAU OM… ȘI NU ESTE INDICAT SĂ FOLOSEȘTI LITERA ,,G”, IUBITĂ DE MASONI ȘI INCLUSĂ ÎN SIGLA LOR, PENTRU A ARĂTA DOCTRINA LOR – GLOBALISMUL ȘI MIJLOCUL – GLOBALIZAREA…

      PE CINE A HULIT PĂRINTELE ARSENIE BOCA? PE TINE?… CĂ MI-AI ZIS ,,IUBITORULE DE HULITORI”… EȘTI ERETIC ,,G-MAN”?…

      Apreciat de 1 persoană

      • G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:40 pm

        ZII CATE VREI IACOBOIE CA IMI IEI DIN PACATE , DAR PE TINE CA IUBITOR DE HULITORI CARE INCA AI APRECIEREA LA COMENTATORUL HULITOR , NU TE ASCOATE NIMENI ..
        INGERUL TAU A NOTAT ADMIRATIA TA FATA DE HULE SI HULITOR , SA TE VAD PE TINE CUM DAI SOCOTEALA.
        SA AIBE MILA DUMNEZEU DE TINE CA E VAI DE TINE SI DE SUFLETUL TAU !

        Apreciază

      • G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:58 pm

        IACOBOAI DUPA CE TE-AI FACUT PRIETENUL HULITORULUI , ACUM CA IL ATACI SI PE SFANTUL GHEORGHE POCINDU-MI NUMELE . NU IMI ADUCE DECAT DARURI .
        MA ROG SFANTULUI GHEORGHE AL CARUI NUME IL PORT SI SUNT BOTEZAT EXAT ASA , GHORGHE , MA ROG DAR SFANTULUI SA TE IERTE SI SA NU TE PALEASCA CU SCUTUL PESTE OCHI ,
        CA ESTI PROST SI DIN NESTIINTA FACI ACESTE HULE.
        IACOBOAIE PENTRU SUFLETUL TAU POCAIESTE-TE!
        PS: L A POCIREA NUMELUI SFANTULUI GHEORGHE NU E PRIMA DATA LA TINE , AM VAZUT CA ACEIASI BATJOCURA A NUMELUI DE BOTEZ O FACI SI LA GIGI BECALI .

        AI CEVA CU SFANTUL GHEORGHE ?
        NU TE VAD BINE !

        Apreciază

      • el said, on iunie 8, 2015 at 8:00 pm

        asa iacoboaie indignatul :

        si tu nu ai nimic pe constiinta… esti curat ca lacrima…nu?

        Apreciat de 2 persoane

    • Gabriel M. said, on iunie 8, 2015 at 5:17 pm

      G-man sa stii ca pierzi foarte mult prin agresivitatea limbajului.
      Intradevar e bine sa ravnesti dupa invatatura dreapta si sa sesizezi imediat ereziile dar dusmanul e pe faza si profita de ravna si ambitia noastra si o transforma in agresivitate. Nu uita Ap.Pavel: „Roada Duhului: Dragostea, indelung rabdarea, pacea, bucuria”.
      Si eu urasc sectarii si ereticii si intr-adevar Sf. Ioan Gura de aur a spus „de ii vei palmui pe hulitori iti vei sfinti palmele tale” dar nu confunda asta cu injuratul si osandirea aproapelui.
      Iarasi Ap. Pavel: „Maniati-va dar nu gresiti”. Hai sa ne maniem doar pe pacat si nu pe persoana care il face. Dusmanul din umbra e altul ..
      Doamne ajuta-ne sa ramanem in pace si calmi.

      Apreciat de 1 persoană

      • G-man said, on iunie 8, 2015 at 7:18 pm

        Gabriel M.
        nu ai dreptate ca din greseala si o sa iti demonstrez .la articolul ala imediat sub hulitor am comentat eu , si iam zis inclusiv lui saccsvi sa il bage la cos , comentariul … deci daca din greseala ai fi apasat tu ep apreciere. apoi recitind nu ai fi vazut comentariul meu si ai fi luat seama la ce hula zice ala acolo , daca prima data nu ai fost atent .. si ai fi facut repede clik pe butonul de apreziere . ca sa dispara aprecierea ta de acolo ?
        ba eu cred ca da.
        dar iacoboaie nu ..pentru ca e viclean si priente al hulitorilor , iar acum se ascunde dupa parintele Arsenie Boca .

        …………………………….
        nu IACOBOAIE NU ESTI PRIETENUL PARINTELUI ARSENIE BOCA , CA DACA PARINTELE E SFANT NU AR FI DE ACROD CU PRIETENUL TAU HULITOR SI LA FEL TE-AR FI CERTAT
        SI TI-AR FI ZIS
        IACOBOAEI PRIETENUL HULITORILOR POCAIESTE-TE!

        Apreciază

      • G-man said, on iunie 8, 2015 at 7:49 pm

        GABRIEL
        da vorbesc foarte urat in cazuri cand am deaface cu hulitori . daca vrei iti aduc linkuri si din 2010 de pe acest blog . asta sunt eu cu hulitorii si pritenii lor .
        dar infara de asta eu am facut ieri si un apel la rugaciune pentru amaratul asta de iacoboaie..
        nu prea ati raspuns la apel desi era pe o pagina plina de comm.

        https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/05/foto-de-ce-l-a-pictat-parintele-arsenie-boca-pe-ereticul-ulfila-in-biserica-draganescu-sau-nu-era-eretic/#comment-273128

        Apreciază

  7. Gabriel M. said, on iunie 8, 2015 at 5:06 pm

    Am observat un lucru foarte interesant. A mai aparut o categorie de oameni in subiectul Arsenie Boca.

    Prima categorie: cei care il respecta pe parintele Arsenie si care au evlavie la el. (aici sunt si eu) si care nu isi permit sa il critice sau sa il judece ca asta doar Dumnezeu o poate face.

    A doua categorie: cei care ii critica fiecare gest, pictura, vorba sau atitudine si cauta sa il denigreze. Pe astia, recunosc, ca ii apreciez si eu doar dintr-un singur motiv: incearca sa fie vigilenti si atenti la eventualele erezii sau greseli. Problema lor e ca merg prea departe si osandesc pe cei din jur. In fine nu imi pasa ca nu ii judec eu.
    A treia categorie: un soi de rataciti care se strecoara in subiect si incearca sa murdareasca imaginea celor din prima categorie, INJECTAND EREZII SI SMINTELI IN DISCUTIE. exemplu: acum@gmail.com care in apararea parintelui chipurile vine cu argumente ca icoanele nu conteaza.

    Auzi ce spune „acum@gmail.com”, intr-un comentariu: „Poate asta sa fie si mesajul ca Dumnezeu vrea o comuniune fara intermediari si prezervative sa ma exprim asa . Cui ai convine acesta conditie ca sa-l simta pe Dumnezeu numai cu prezervativ? Vreau sa stiu si io cine a inventat icoana si cu ce scop ? e fix zero ca valoare..”
    Doamne fereste, ce hula..

    A treia categorie mi se pare periculos de suspecta si nu trebuia lasata pe forumul asta parerea mea. Lupi in haine de oaie. Inclin sa cred ca Iacoboaie a dat like din graba sau neatentie. Doamne ajuta-ne !

    Apreciat de 1 persoană

    • G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:31 pm

      exact Gabriel
      si acest comentator hulitor
      acum@gmail.com
      este apreciat de IACOBOAIE ..
      INCA SI ACUM APARE APRECIEREA LUI ACOLO ..DUPOA CE I-AM FACUT OBSERVATIE DE 2 ZILE !

      Apreciază

    • G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:34 pm

      Gabriel . nu a dat apreciere din greseala .. l-am lasat 2 zile apoi de ieri ii fac observatie si se face ca ploua
      la asa hula el se face ca ploua !
      ce ai de zis?
      Gabriel ce agresivitate de limbaj , eu ma rog pentru el el face doar atac la persoana …

      Apreciază

    • Cristian said, on iunie 8, 2015 at 8:29 pm

      Gabriel, putem sugera aplanarea acestei dispute prin îndemnarea fiecărei părți să facă un pas curajos înainte și să-și ceară iertare unul altuia. E post, așa că merită cu atât mai mult. Deci, Radu Iacoboaie să retragă like-ul acela, dacă într-adevăr îi aparține, iar G-man se renunțe la limbajul agresiv. Ce ziceți?… Și mă iertați!

      Apreciat de 1 persoană

      • Gabriel M. said, on iunie 9, 2015 at 1:25 am

        Bravo Cristian FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA
        Doamne ajuta sa ne intelegem si sa ne invatam unii pe altii .

        Apreciat de 2 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on iunie 8, 2015 at 9:09 pm

      LA CE ARTICOL AM DAT LIKE COMENTATORULUI acum@gmail.com?… CA SĂ GĂSESC…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on iunie 8, 2015 at 9:11 pm

      În a treia categorie intră ,,tanase”, ,,G-man”, ,,el”… Atacatorii sau războinicii ,,luminii”, cei mai incisivi… Este limpede…

      Apreciază

  8. G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:36 pm

    acum@gmail.com e hulitor si tu esti prietenul lui IACOBOAIE NU TE MAI FACE CA NU PRICEPI
    ESTI IUBITOR DE HULITORI !

    Apreciat de 1 persoană

  9. G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:37 pm

    IACOBOAIE PRIETENUL HULITORILOR , ALTCEVA INFARA DE ATAC LA PERSOANA MAI STII SA FACI ?

    Apreciat de 1 persoană

  10. G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:45 pm

    DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE IACOBOAIE , ESTI DUSMANUL MEU E CLAR CA ATACI LA PERSOANA DE CAND AM REINCEPUT SA SCRIU AICI . DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE CA MULTE DARURI IMI ADUCI CU ACEASTE ATACURI.
    DAR CA SI PRIETEN AL HULITORILOR IACOBOAIE POCAIESTE-TE!

    Apreciază

  11. G-man said, on iunie 8, 2015 at 6:53 pm

    Gabriel si e simplu procesul nu imi zice ca nu il stiti uite dau apreciere la tine si data viitoare cand intru o retrag ..deci se paote ..cu un clik

    Apreciază

  12. Paul222 said, on iunie 8, 2015 at 7:02 pm

    Ia uitati, o noua MEGA hula marca „Papa Francis”: Pope Francis To Followers: “Koran And Holy Bible Are The Same” http://nationalreport.net/pope-francis-followers-koran-holy-bible/

    Apreciază

  13. G-man said, on iunie 8, 2015 at 7:52 pm

    IACOBOAIE NU MERGE SA TE PITESTI DUPA POST , HULITORII SI PRIETENII LOR NU AU POST !
    NU TE POTI PITI NICI DUPA SFINTI HULITORII SI PRIETENII LOR NU AU PRIETENI SFINTI !
    IACOBOAIE MAI E APRECIEREA TA LA HULITORUL ALA ?
    DE CE INCA ? CE MAI ASTEPTI ?
    VREI SA TE BAT LA CAP PANA IMBATRANESTI ?
    DUPA CE O SA MAI TE ASCUNZI DOAR CA SA NU DAI DISLIKE ACOLO LA ACEA HULA ?

    Apreciază

    • bogdan ioan said, on iunie 10, 2015 at 9:21 am

      Unde este duh de cearta nu este Hristos. Nu i-au apărarea nimănui si nici cunosc subiectul discuției voastre. Dar g-man, tu vorbești aici având duh de cearta.
      1. Fata de înșelați si eretici trebuie sa ne purtam cu mila. Cu ei ca oameni sa ne comportam cu mila, dar neînduplecați in ceea ce privește mărturisirea de credință.
      2. Hula e de la diavol. Diavolul da gânduri de hula. (Sf. Cuv. Paisie Aghioritul)
      3. Hula ( aici s-ar putea sa greșesc) este in opinia mea doar împotriva lui Bunului Dumnezeu si a PreaSfintei Născătoare de Dumnezeu. Sincer nu am auzit sa se numească hula necinstirea unui sfânt sau necinstirea adusa icoanelor. Eventual batjocorire, dar care e cu totul altceva.

      Apreciază

  14. Radu Humor said, on iunie 8, 2015 at 11:36 pm

    “Soldaţii noştri au murit pentru profiturile bancherilor”
    Publicat pe Jun 8, 2015 în Recomandăm să citiţi
    soldati americani mortiCea mai mare parte a războaielor americane sunt duse doar pentru interese de jaf ale unor corporaţii, spune Paul Craig Roberts, părinte al politicii economice a lui Ronald Reagan. “Capitaliştii îşi ascund interesele lor proprii în spatele steagului.”
    Cea mai mare parte a războaielor duse de americani nu au reprezentat altceva decât expediţii de jaf duse în folosul marelui capital, dar care nu au fost cu nimic de folos intereselor ţării, spune Paul Craig Roberts, fost secretar adjunct al Trezoreriei SUA în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan. Într-o tradiţie izolaţionistă dominantă pentru America atât în secolul al XIX-lea cât şi în perioada interbelică el afirmă că cea mai mare parte a conflictelor nu au fost începute ca urmare a unei ameninţări directe la adresa SUA, ci doar pentru protejarea unor investiţii directe riscante peste mări ale capitalului câtorva potentaţi.
    “Soldaţii noştri au murit pentru agende secrete despre care nu ştiau nimic”, este afirmaţia generalului american Smedley Butler din 1933 pe care o foloseşte în argumentaţia sa Roberts, considerat co-fondator al politicii economice de drepta a preşedintelui Reagan, numită şi “Reaganomics” Butler spunea că după activitatea sa militară nu mai crede decât în apărarea coastelor Americii. Restul nu a fost decât în folosul capitalului aventurier. “Problema cu America este că un dolar aici câştigă numai 6%, însă apoi devine neobosit şi merge peste mări pentru a obţine 100%. Ulterior steagul urmează dolarul şi soldaţii urmează steagul”, spunea generalul american care considera nici mai mult nici mai puţin decât că “soldaţii au murit pentru profiturile bancherilor”.
    Un jaf intensificat
    Jaful capitalist a fost parţial limitat de prezenţa puterii Uniunii Sovietice în anii 1950-1980, însă după colapsul acesteia jaful s-a intensificat în timpul mandatelor lui Clinton, Bush şi Obama, scrie Roberts într-un material postat pe portalul canadian Global Research şi preluat de Zero Hedge.
    Globalizarea neoliberală îi tâlhăreşte acum pe toţi cetăţenii; pe americani, greci, irlandezi, bitanici, italieni, ucraineni, irakieni, libieni, argentinieni, spanioli şi portughezi care sunt privaţi de economiile lor, de pensiile lor, de serviciile sociale şi de oportunităţile pentru piaţa muncii. “Planeta devine un deşert în care capitaliştii sug până şi ultimul bănuţ din mediul înconjurător”, mai spune Roberts, fost editorialist în publicaţii prestigioase precum Wall Street Journal şi Business Week.
    Deşi un om de dreapta, adept al economiei concurenţiale şi a unei imixtiuni mai reduse a statului în mediul de afaceri, caracteristici ale Reaganomics, Roberts a fost constant un critic al financializării şi al polticilor neoliberale. Poziţiile sale au fost pe larg acoperite în cartea “Eşecul capitalismului laissez-faire şi erodarea economică a Occidentului” (“The Failure of Laissez-Faire Capitalism and the Economic Erosion of the West”), publicată în anul 2012. În ultimul său articol, Roberts spune că ar trebui să ne pregătim să comemorăm victimele globalizării neoliberale care vor fi inclusiv capitaliştii înşişi.
    Sursa: capital.ro

    Apreciat de 1 persoană

  15. cristi said, on iunie 8, 2015 at 11:51 pm

    E bine ca s-au adus lamuriri (inca o data) pe aceasta tema, a ecumenismului, prin acest articol.

    Cum spuneam data trecuta, eu am auzit un parinte vorbind despre ecumenism (si aici probabil ca a gresit folosind acest cuvant, trebuia sa ii spuna altfel – aici aveam eu o nelamurire), ca despre o aducere a ereticilor inapoi in sanul Bisericii, de unde s-au desprins initial, revenirea la dogmele stabilite de Sfintele Sinoade Ecumenice. Iar aceasta lucrare a Bisericii, din ce am inteles, ar fi fost ulterior baza pe care s-a construit aceasta miscare numita „ecumenism” prin care, in loc ca ereticii sa se indrepte si sa revina in Biserica (ortodoxa), sa fie primiti cu ereziile lor si recunoscuti ca ramuri ale Bisericii (scopul final fiind unirea tuturor dar cu pastrarea dogmelor eretice), deturnandu-se astfel scopul initial pentru care au existat in istorie diverse sinoade si intruniri cu catolicii (renuntarea acestora la erezii). Ecumenismul s-a folosit de aceasta veche lucrare a Bisericii de aducerea inapoi a oilor pierdute, pentru o lucrare mincinoase, de acceptarea unor invataturi eretice (ca ortodoxia ar fi doar o parte a Bisericii, si toti ar fi ramuri ale Bisericii), de rugaciuni in comun (incalcand Sfintele Canoane) si de unire dar nu in Adevar, ci intru minciuna.

    Scrie dealtfel la pct.11 din Marturisirea de credinta de la Prodromu:

    „(…) În acest punct dorim să subliniem că nu suntem împotriva dialogului, cu condiția ca acesta să se desfășoare pe baze ortodoxe și să aibă drept scop întoarcerea ereticilor în Biserica Ortodoxă prin catehizare, lepădarea de erezia lor și prin Tainele Botezului, a Mirungerii și a Dumnezeieștii Euharistii.”

    Unii asa au inteles, ca aceasta ar fi tot ecumenism (unul bun), si in wikipedia, tot definitia asta o are: „Ecumenismul este o mișcare religioasă care urmărește reuniunea tuturor bisericilor creștine într-una singură”. Pe orthodoxWiki ecumenismul e explicat ceva mai clar, un articol ceva mai amplu, unde se precizeaza ca miscarea ecumenica a fost infiintata in 1920 cand s-a fondat Consiliul mondial al Bisericilor (CMB) si a fost adoptata „teoria ramurilor”, conform careia toate confesiunile crestine sunt ramuri ale aceleiasi Biserici.

    Deci intr-adevar, nu e corect sa se foloseasca acest termen – care exprima altceva, intr-un sens pozitiv, intrucat perverteste si deturneaza aceasta veche lucrare a Bisericii, pregatind prin aceasta terenul lui antihrist, prin unirea intr-o singura religie sincretista (mincinoasa), abaterea ortodocsilor de la Adevarul revelat si acceptarea ereziilor pierzatoare de suflet.

    Apreciat de 1 persoană

  16. Marian said, on iunie 8, 2015 at 11:54 pm

    Singurul scop al ecumenismului este desfiintarea Ortodoxiei. Ei oricum erau uniti in acelasi duh. Nu exista eretic (catolic sau orice alta secta asazis crestina) care sa doreasca credinta adevarata. Ei nu Il vor pe Bunul Dumnezeu. Ei fac comanda de dumnezeu si li se da (fiecare secta il configureaza dupa pacatele pe care le vrea justificate).
    Credinta ortodoxa mistuie incet, incet, pacatele. Ereticii (catolicii & company) nu le vor mistuite ci justificate.
    Biserica Ortodoxa ar trebui sa se limteze la deschiderea catre catehumeni si atat. Restul sa nu primeasca caci nu credm in acelasi Dumnezeu, asa ca nu avem pentru ce ne uni in materie de credinta.
    ANATEMA ASUPRA BISERICII CATOLICE (si a ereziilor) NU VA PUTEA FI RIDICATA NICIODATA. De sub anatema pot iesi doar credinciosii, prin lepadarea de erezie. Dar lepadarea lor de erezie nu va veni in zile frumoase si insorite.
    Orice ortodox adevarat nu sta de vorba cu diavolul, ci, cand totusi il scaie prea mult, il cearta. Asa se cuvine si fata de slujitorii lui. Nebagati in seama, dar daca tot insista, certati si alungati. Dar sub nicio forma impreuna la rugaciune.

    Apreciat de 1 persoană

  17. salutari said, on iunie 10, 2015 at 1:26 am

    Atanasoaie Dumitru, caporal in Legiunea Straina,Marsilia,Franta….?!
    sunt convinsa ca acest domn mercenar nu mai poate el de marturisirea de credinta. Asrt s-o creada mutu’

    Apreciază

  18. ortodoxiacatholica said, on iunie 10, 2015 at 1:59 am

    Urmeaza sa semneze ierarhi din Biserica Greciei, asteptam semnatura Mitropolitului Serafim de Pireu, care e foarte ocupat in aceasta perioada, si a Mitropolitului ieremia de Gortina si a Mitropolitului erafim de Kithiron. In privinta Mitropolitului Artemie, avem o problema, pentru ca el, tocmai a hirotonit singur un „episcop”, fara Sinod, fara inca unul sau doi ierarhi! Ceea ce este anticanonic! In loc sa se lase in voia lui Dumnezeu a „hirotonit” de unul singul, ca si cum el ar fi salvatorul Bisericii. Sa nu uitam ca IPS Artemie a avut ierarhi care l-au sustinut: IPS Serafim, etc

    Apreciază

    • bogdan ioan said, on iunie 10, 2015 at 9:38 am

      Vorbesc doar din auzite. Cunosc persoane care susțin ca Biserica e prigonita in anumite zone ale lumii. Probabil asa considera si Preasfintitul Artemie. In vremea comuniștilor, in Rusia, in cazuri excepționale s-au făcut hirotonii de episcopii doar de către un singur episcop. Îmi pare rău sa zic dar se împuținează episcopii care sa tina adevărul. Ce ați face daca toți episcopii dintr-o țară ar fi împotriva unuia si el ar rămâne singur. Doar cu episcopi din alta tara sa poată hirotonii ierarhi. Dar daca este izolat? așa cum este PS. Artemie.
      Sf. Marcu Evghenicul a rămas singur si a aparat dreapta credință. Toți ceilalți au căzut. Daca toți episcopii ortodocsi ar fi fost prezenți la Florența si rămânea singur episcop ortodox oare cum ar fi hirotonit el? Pun si eu întrebări retorice, in loc sa ma ocup de sufletul meu. Iertați si Doamne ajuta!

      Apreciază

      • ortodoxiacatholica said, on iunie 10, 2015 at 9:15 pm

        Domnule Bogdan Ion, intradevar, au existat hirotonii de episcopi facute doar de un singur episcop, dar NU fara acordul Sinodului sau cel putin al Mitropolitului., Vedeti cazul ROCOR!

        Apreciază

  19. ortodoxiacatholica said, on iunie 10, 2015 at 2:00 am

    dupa canon acestt Irineu nu e patriarh si minciuno patriarh!

    Apreciază

  20. MarSabas said, on iunie 10, 2015 at 10:55 pm

    Pozița Sfântului Paisie Aghioritul față de mişcările filo-unioniste iniţiate de Patriarhul ecumenic Atenagora este exprimată în una dintre epistolele sale. Nikolaos Zournatzoglou, ucenic al Sfântului, rezumă: „Cu siguranţă, un loc de frunte între epistole îl deţine cea referitoare la miş¬cările filo-unioniste iniţiate de Patriarhul ecumenic Atenagora. Ea face referire la anumi¬te demersuri ale unor oameni ai Bisericii, mustrând cu tărie – dar şi cu vădită durere, cu dragoste şi cu respect tendinţele filo-unioniste (în manieră ecumenistă) prile¬juite de declaraţiile şi acţiunile inadmisibile ale Patriar¬hului de atunci, Atenagora. In acelaşi timp, însă, previne şi asupra reacţiilor extremiste (impulsionate de o râvnă „fără cunoştinţă”), care şi ele conduc aproape la acelaşi rezultat ca şi cele dintâi, lovind, adică, Biserica. În încheie¬re, atrage atenţia asupra polemicilor pătimaşe iscate între mădularele Bisericii şi asupra criticilor rău intenţionate, ca şi asupra absolutizărilor şi excluderilor reciproce prici¬nuite de simple diferenţe de caracter sau de urmarea unor „linii” diferite.”
    Redăm mai jos epistola:
    Sfântul Munte, 23 ianuarie 1969
    Preacuvioase Părinte Haralambie1,
    Văzând marea furtună ce s-a iscat în Biserica noastră din pricina diverselor mişcări filo-unioniste şi a legături¬lor Patriarhului cu Papa, şi fiind îndurerat şi eu, ca fiu al ei, am socotit cu cale ca, pe lângă rugăciunile mele, să tri¬mit şi o mică bucăţică de aţă (câtă o am, ca monah sărac), spre a fi de folos, fie şi la o singură împunsătură, mult-fărâmiţatului veşmânt al Maicii noastre. Cred că veţi arăta dragoste şi o veţi folosi prin intermediul gazetei dumnea¬voastră bisericeşti. Vă mulţumesc.
    Aş vrea să-mi cer iertare, mai întâi de toate, că îndrăz¬nesc să scriu, deşi eu nu sunt nici sfânt, nici teolog2. Socotesc însă că toţi vor pricepe că cele scrise nu sunt nimic altceva decât adânca mea durere pentru poziţia şi dragos¬tea cea – din păcate – lumească a Părintelui nostru, Preafe¬ricitul Atenagora3. Precum se vede, a îndrăgit o altă feme¬ie, una modernă, numită Biserica Papistaşă, fiindcă Maica noastră Ortodoxă nu-i mai face nicio impresie, căci este prea modestă. Această dragoste, care se face auzită din Ce¬tate4, a aflat ecou la mulţi dintre fiii săi, care şi ei o trăiesc prin oraşe. De altfel, acesta este duhul vremii noastre: ca familia să-şi piardă înţelesul ei sfânt din pricina unor astfel de iubiri, care au drept ţintă dezbinarea, şi nu unirea…

    Cu o astfel de dragoste – se vede a fi – cam lumească, şi Patriarhul nostru ajunge până Ia Roma. In timp ce cuvenit ar fi fost să-şi arate dragostea mai întâi către noi, fiii săi, şi către Maica noastră Biserica, acesta, din nefericire, şi-a întins dragostea foarte departe. Urmarea a fost aceea de a-şi odihni toţi fiii cei lumeşti, care iubesc lumea şi trăiesc această dragoste lumească, însă de a ne sminti pe noi toţi, fiii Ortodoxiei, mici sau mari, dar cu frica lui Dumnezeu.
    Cu părere de rău o mărturisesc, din câţi filo-unionişti am cunoscut, n-am văzut pe nici unii să aibă nici miez duhovnicesc, nici coajă. Ştiu însă să vorbească despre dra¬goste şi unitate, în timp ce ei înşişi nu sunt uniţi cu Dum¬nezeu, fiindcă nu L-au iubit5.

    Aş vrea să-i rog fierbinte pe toţi fraţii noştri filo-unionişti: de vreme ce subiectul unirii Bisericilor este unul duhovni-cesc – având trebuinţă de dragoste duhovnicească – să-l lăsăm în seama celor care L-au iubit mai mult pe Dumnezeu şi sunt teologi asemeni Părinţilor Bisericii, iar nu jurişti, care s-au adus şi se aduc pe de-a-ntregul pe ei înşişi în slujba Bisericii (în locul unei lumânări impunătoa¬re [adusă la Altar]), pe care i-a aprins focul dragostei de Dumnezeu, şi nu bricheta paraclisierului. Să cunoaştem că nu există doar legi ale firii, ci şi legi duhovniceşti. Prin urmare, mânia lui Dumnezeu ce va să vie nu o vom putea înfrunta printr-o asociaţie a păcătoşilor (fiindcă de îndoită mânie vom avea parte), ci prin pocăinţă şi păzirea porun¬cilor Domnului7.
    Să ştim bine, de asemeni, că Biserica noastră Ortodoxă nu suferă nicio lipsă. Singura ei lipsă este aceea a unor ierarhi şi păstori serioşi, călăuziţi de principii patristice8. Puţini sunt cei aleşi – dar nu e lucru neliniştitor acesta. Biserica este a lui Hristos, şi El o cârmuieşte. Nu este bi¬serică construită din pietre, var şi nisip de creştini evlavioşi şi nimicită de focul barbarilor, ci este Hristos însuşi; „cel ce va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cel pe care ea va cădea, îl va zdrobi” (Matei 21, 44). Domnul, când va fi de trebuinţă, va arăta alţi Marcu Evghenicul şi Grigorie Palama care să-i adune pe toţi fraţii noştri care s-au smintit, ca să mărturisească credinţa ortodoxă, să în¬tărească Tradiţia şi astfel să-i pricinuiască mare bucurie Maicii noastre.
    In zilele noastre vedem cum, din nefericire, mulţi fii credincioşi ai Sfintei noastre Biserici, monahi şi mireni, s-au despărţit de ea din pricina filo-unioniştilor. Sunt de părere că nu este bine deloc să ne despărţim de Biserică de fiecare dată când Patriarhul greşeşte; ci dinlăuntru, alături de Maica Biserică, fiecare are datoria şi trebuie să se împotrivească şi să lupte în felul său. A înceta să-l po¬menim pe Patriarh, a ne despărţi pentru a ne crea propria noastră Biserică şi a continua să-l vorbim de rău pe Patri¬arh, aceasta socotesc că este o nesăbuinţă9.

    Dacă pentru o abatere sau alta a patriarhilor ce se perin¬dă la răstimpuri ne separăm şi ne facem propriile noastre Biserici – ferească Dumnezeu! – îi vom întrece chiar pe pro¬testanţi. Uşor se desparte cineva şi cu anevoie se întoarce. Din păcate, avem multe „Biserici” în vremea noastră, fie că le-au întemeiat grupuri mai mari, fie şi doar o singură persoană. Pentru că s-a întâmplat ca la Chilia lor să aibă şi biserică (vorbesc despre întâmplările petrecute în Sfân¬tul Munte), unii au socotit că pot să-şi facă şi propria lor Biserică independentă. Dacă filo-unioniştii îi dau Bisericii prima lovitură, aceştia, cei de mai sus, i-o dau pe cea de-a doua. Să ne rugăm să ne lumineze Dumnezeu pe noi toţi şi pe Preafericitul nostru Patriarh Atenagora111, ca să se să¬vârşească mai întâi unirea acestor „Biserici”, să se înstăpâ¬nească liniştea în sânul lumii ortodoxe care a suferit smin¬teală, pacea şi dragostea duhovnicească între Bisericile Ortodoxe ale Răsăritului, iar mai pe urmă să se cugete şi la unirea cu alte confesiuni, dacă şi pe cât voiesc nemincinos şi acestea să îmbrăţişeze învăţătura ortodoxă11.
    Aş mai voi să spun că există şi o a treia tagmă între mădularele Bisericii noastre. Sunt acei fraţi care îi rămân fii credincioşi acesteia, dar nu au totuşi armonie duhovni¬cească între ei. Fiecare se preocupă de judecarea celuilalt, şi nu de binele obştesc al luptei. Unul îl urmăreşte pe ce¬lălalt (mai mult decât pe sine însuşi) în ceea ce spune sau scrie, pentru a-1 lovi apoi fără milă, în timp ce el însuşi, dacă ar fi scris sau ar fi spus acelaşi lucru, l-ar fi întărit încă şi cu multe mărturii din Sfânta Scriptură şi din Sfinţii Părinţi. Este un mare rău care se săvârşeşte, fiindcă pe de o parte îşi nedreptăţeşte aproapele, iar pe de alta îl surpă înaintea celorlalţi credincioşi. Ba, de multe ori, se seamănă şi necredinţă în sufletele celor slabi, căci li se face pricină de sminteală. Din păcate, unii dintre noi avem pretenţii nesăbuite de la ceilalţi, dorim ca toţi să aibă aceeaşi al¬cătuire duhovnicească cu a noastră. Când vreun altul nu se potriveşte cu felul nostru de a fi, adică este puţin mai îngăduitor sau puţin tăios, îndată tragem concluzia că nu este om duhovnicesc. In Biserică, toti sunt de trebuinţă”.
    Toţi Părinţii şi-au adus slujirea lor, şi cei blânzi, şi cei as¬pri12. Aşa cum pentru trupul omenesc sunt de trebuinţă şi cele dulci, şi cele acre – chiar şi păpădiile amare, căci toate îşi au substanţele şi vitaminele lor -, la fel este şi cu Tru¬pul Bisericii. Toţi sunt de trebuinţă. Unul întregeşte felul de a fi al celuilalt şi toţi suntem datori cu îngăduinţă, nu doar faţă de alcătuirea duhovnicească a celuilalt, ci chiar faţă de slăbiciunile pe care le are, ca om.
    Cer iertăciune, iarăşi, tuturor pentru îndrăzneala de a scrie. Sunt un simplu monah şi treaba mea este să mă stră-duiesc, pe cât îmi stă în putinţă, să mă dezbrac de omul cel vechi şi să-i ajut pe ceilalţi şi Biserica prin rugăciune către Dumnezeu. Dar pentru că au ajuns până la locul sihăstriei mele veşti întristătoare pentru Sfânta noastră Ortodoxie, îndurerându-mă adânc, am găsit de cuviinţă să aştern pe hârtie cele ce le-am simţit.
    Să ne rugăm cu toţii ca Dumnezeu să-Şi reverse Harul Său, şi fiecare dintre noi să ajute, în felul său, spre slava Bisericii noastre13.
    Cu adânc respect faţa de toţi, un monah pustnic.
    Notele lui Nikolaos Zournatzoglou
    1Scrisoare i-a fost trimisă spre publicare fericitului Pă¬rinte Haralambie Vasilopulos, fondatorul periodicului bisericesc Orthodoxos Typos (Presa Ortodoxă). Din păcate, însă, nu a fost pu¬blicată, probabil datorită caracterului ei anonim. Despre „istoria” şi autenticitatea scrisorii, cititorul poate afla mai multe din cartea I akyrotita ton „Mystirion” ton Latinopapikon os airetikon (Invaliditatea „Tainelor” latino-papistaşilor eretici) a Stareţului aghiorit Nicodim Bi-lalis, Atena, 2007, p. 64, nota 48.
    2 Impresionează conştiinţa profundă a Stareţului că hotărârea de a se îndeletnici cu subiecte teologice – şi mai ales dogmatice – constitu¬ie o „îndrăzneală”. Mai mult, consideră drept condiţie de neapărată trebuinţă unei astfel de îndeletniciri prezenţa sfinţeniei şi a luminării de Sus. Dimpotrivă, astăzi – fără a împlini aceste condiţii – mulţi scriu „rătăcind pe alţii şi rătăciţi fiind ei înşişi” (cf. II Timotei 3,13).
    3 In ciuda dezacordului său viu faţă de poziţia Patriarhului, Sta¬reţul, deşi îl mustră pe de o parte cu îndrăzneală, nu încetează totuşi de a-1 socoti „Părinte” pe Patriarhul care s-a abătut. Este o grăitoare mărturie a sănătăţii cugetului său bisericesc.
    4 Constantinopolul, sediul Patriarhiei Ecumenice (n. tr.).
    5 Este deosebit de grăitoare această remarcă a Stareţului că filo-unioniştii „nu au nici miez duhovnicesc, nici coajă” şi „nu sunt uniţi cu Dumnezeu, fiindcă nu L-au iubit”. Sunt cuvinte cutremurătoare, rostite cu o îndrăzneală ce aminteşte de mustrarea prorocească, cu osebire de aceea a Sfântului Inaintemergător.
    6 Stareţul revine, rugând ca de acest subiect deosebit de grav al unirii Bisericilor să nu se ocupe aceia care se dovedesc lipsiţi de pre¬misele anterior pomenite, de neapărată trebuinţă acestui demers, anume sfinţenia şi luminarea.
    7 Este vădit că Stareţul face aluzie aici la obişnuitul argument adus de către unii, că poziţia noastră dificilă (ca patriarh, ca neam etc.) ne sileşte să procedăm la încălcarea Sfintelor Canoane, la ac¬ţiuni ecumeniste şi declaraţii eretice, spre a putea astfel, prin prie¬tenia şi sprijinul acordat ereticilor, să o scoatem la capăt, dar că, în continuare, fărădelegea noastră va putea fi admisă ca „iconomie” (pogorământ). Dincolo de faptul că un atare argument îl susţin ie¬zuiţii, şi nu Părinţii – de vreme ce s-a spus: „Se cade să se lucreze cu iconomie doar acolo unde nu este călcare de lege” {după un cuvânt al Sfântului Ioan Hrisostom, citat de Sfântul Marcu Evghenicul, PG 160, 100C) -, Stareţul atrage atenţia că nici rezultatul urmărit nu-1 vom atinge însă, ci unul diametral opus. Deoarece, împresuraţi fi¬ind din pricina păcatelor noastre şi nepocăindu-ne, ci „însoţindu-ne cu cei păcătoşi” (eretici), spre a putea, chipurile, să înfruntăm mânia lui Dumnezeu, „de îndoită mânie vom avea parte”. Aceste cuvinte ale Stareţului au fost prea adesea adeverite de evenimentele istoriei noastre naţionale [a poporului grec – n. tr.] şi bisericeşti. Noi însă ne facem că nu vedem şi „nu voim să pricepem”.
    8 Această convingere este exprimată cu o limpezime care face de prisos orice comentariu. Ne rugăm şi nădăjduim ca acest cuvânt al Stareţului să nu-şi vădească valabilitatea şi în privinţa situaţiei de astăzi a Bisericii.
    9 Se învederează încă o dată cugetul bisericesc fără greşeală al Stareţului şi discernământul cu care acesta întâmpina unele dintre cele mai anevoioase probleme ale Bisericii. Din păcate, însă, această frază a fost răstălmăcită de către unii, care au susţinut că Stareţul considera o nesăbuinţă – excluzând, prin urmare, şi interzicând cu desăvârşire – simpla încetare a pomenirii episcopului locului (în cazul de faţă, a patriarhului). Iar această răstălmăcire i-a făcut pe de o parte pe cei influenţaţi de ecumenism să o propovăduiască -folosindu-se de autoritatea Stareţului -, iar pe de altă parte pe cei înclinaţi spre zelotism să se smintească şi să-1 judece în chip nedrept pe Stareţ. Cu toate acestea, însă, nu era cu putinţă ca fericitul Stareţ să numească „nesăbuinţă” un fapt îngăduit şi chiar lăudat (fără a fi însă impus) de Sfintele Canoane {Canonul al 31-lea Apostolic şi al 15-lea al Sinodului întâi şi al doilea) – desigur, atunci când este prezentă atât cauza pe măsură, cât şi premisele necesare în cazul celui care procedează la încetarea pomenirii. Aşa cum reiese lim¬pede la o citire atentă a frazei în cauză – ca şi a celor care o preced sau îi urmează -, Stareţul nu se referă aici pur şi simplu şi exclusiv la încetarea pomenirii (care reprezintă forma supremă a protestu¬lui îngăduit), ci la totalitatea actelor care constituie o despărţire de Biserică şi crearea propriei „Biserici” independente, care şi luptă, pe deasupra, chiar împotriva Bisericii Maici. Acest lucru îl numeşte „nesăbuinţă”, calificându-1 drept o „a doua lovitură” adusă Bisericii (după cea dintâi, a filo-unioniştilor). Faptul că acesta era duhul Sta¬reţului – şi, de asemenea, că scrisoarea îi aparţine – îl întăreşte fără putinţă de tăgadă însăşi atitudinea sa (la scurt timp de la trimiterea scrisorii), de vreme ce nu numai a încuviinţat încetarea pomenirii Patriarhului Atenagora – la care au procedat majoritatea mănăsti¬rilor aghiorite – ci a şi cerut – aşa cum s-a scris recent – punerea ei în practică în mănăstirea aghiorită pe care o călăuzea duhovniceş-te. Pentru a avea însă o imagine deplină asupra acestei atitudini a Stareţului trebuie spus şi că atunci când, circa douăzeci de ani mai târziu, a avut loc, susţinută de mai mulţi părinţi vieţuitori ai Chi¬liilor aghiorite, mişcarea pentru întreruperea pomenirii Patriarhu¬lui Dimitrie (din pricina vizitei acestuia la Roma din anul 1987 şi a împreună-slujirii sale acolo), fericitul Stareţ şi-a manifestat în chip limpede opoziţia (faţă de întreruperea pomenirii). Urmarea a fost încetarea grabnică a demersului şi retragerea hotărârii din partea majorităţii susţinătorilor.
    In concluzie, spre a nu lăsa loc eventualelor nedumeriri şi confuzii în rândul cititorilor, care ar putea considera contradictoriu compor¬tamentul diferit al Stareţului în cele două – vădit diferite – situaţii, lă¬murim că potrivit învăţăturii Stareţului Paisie – aflată în deplin acord cu Sfintele Canoane şi cu practica Bisericii de-a lungul vremii {şi până în zilele noastre) – PUTEM să încetăm pomenirea episcopului locului şi mai înainte de condamnarea sa în Sinod – fără a ne despărţi de Tru¬pul Bisericii, ci ca semn al protestului nostru profund şi îndrituit -, atunci când sunt prezente următoarele condiţii:
    1. Ca episcopul să dea o pricină canonică (= căzând sub incidenţa Sfintelor Canoane), adică propovăduirea „cu capul descoperit” [cf. Canonului al 15-lea al Sinodului întâi şi al doilea; în public, adică – n. tr.] a unei erezii oarecare; şi
    2. Să fim conduşi Ia acest act nu de vreo înverşunare, ci de durere şi dragoste curată faţă de Ortodoxie, ca şi de un discernământ prin luminare de Sus (în cazul celor aflaţi în frunte, cel puţin), pentru a fi în măsură să desluşim dacă încetarea imediată a pomenirii va fi în folosul Bisericii sau dacă ar fi de preferat, „până la o vreme”, să ne limităm la alte modalităţi de protest (în afara încetării pomenirii), aşteptând pocăinţă şi îndreptare sau, în cele din urmă, condamna¬rea în Sinod a episcopului eretic.
    10 Se aminteşte din nou că singură condiţia „luminării” (termen teologic de mare adâncime, exprimând sălăşluirea lucrătoare a Du¬hului Sfânt în sufletele păstorilor şi ale tuturor credincioşilor) face cu putinţă abordarea problemei în discuţie.
    11 Aceste rânduri conţin o bogăţie şi o profunzime de sensuri şi învăţăminte, între care subliniem:
    a) Cea mai mare însemnătate şi cea dintâi grijă în astfel de stră¬danii se cade să se acorde restabilirii „liniştii în sânul lumii ortodoxe care a suferit sminteală” (din pricina acţiunilor ecumeniste), ca şi uni¬tăţii, păcii şi dragostei duhovniceşti dintre ortodocşi.
    b) Socotinţele privind unirea cu ereticii încep după ce toate cele de mai sus au fost asigurate.
    c) Ereticii nu sunt Biserici, ci „alte confesiuni”.
    d) Ideea unei uniri cu aceştia reclamă, ca premisă indispensabilă, dorinţa lor sinceră (iar nu una făţarnică, motivată de interese perso¬nale) de a îmbrăţişa credinţa ortodoxă.
    12 Cât de dreaptă este această remarcă a Stareţului şi câta linişte şi dragoste aduce un asemenea mod de înţelegere a lucrurilor în marea noastră familie care este Biserica Ortodoxă!
    13 Stareţul se roagă ca „fiecare dintre noi să ajute, în felul său, spre slava Bisericii noastre”. Biserica se slăveşte atunci când fiii săi se umplu de Harul Preasfântului Duh, Cel ce mărturiseşte de la Sine, fără a fi nevoie de predici omeneşti. Slava Preasfintei Treimi.
    Din Cuviosul Paisie Aghioritul, Epistole și alte texte, Editura Egumenița, Galați, 2015, pp. 19-26

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.