SACCSIV – blog ortodox

“PATIMILE LUI HRISTOS” (“Passion of the Christ”) de MEL GIBSON – e bine sau nu e bine sa-l vizionam?

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 12, 2015

Mai multe site-uri au postat si anul acesta filmul artistic “Patimile lui Hristos” (“Passion of the Christ”) de Mel Gibson. Ca de exemplu:

VIDEO Patimile lui Hristos, filmul INTEGRAL subtitrat în română. Regia: Mel Gibson. Maia Morgenstern în rolul Maicii Domnului

   Cititorul S. Mintas ne intreaba insa la rubrica de comentarii a articolului HRISTOS A INVIAT! Lumina Sfanta a coborat din nou la Mormantul Domnului:

Fratilor, e impotriva canoanelor sau nu e binecuvantat sa privesti un film despre Hristos? E vorba de ”Iisus din Nazaret aparut” in anul 1977, am inteles ca e varianta cea mai apropiata de Scriptura.

Ce-i raspundem?

Discutia acolo a ajuns rapid la filmul lui Mel Gibson. Firesc as zice, caci e cel mai nou, e altfel si daca aruncam un ochi pe net, dintre toate filmele despre Iisus Hristos, e cel mai comentat pe site-urile ortodoxe. Cel mai des de bine.

Ca sa raspundem, putem oare extinde intrebarea intr-un cadru mult mai larg? La filmele despre Vietile Sfintilor si nu numai? Cititi va rog articolele dar si comentariile lor:

Film artistic: OSTROV (subtitrat in limba romana). Ce spun Parintii Rafail Noica, Dan Badulescu si maica Ecaterina Fermo despre acest film

CE INVATAM din filmul “CALAUZA” (Stalker) lui Andrei Tarkovski?

Si acum despre filmul lui Mel Gibson.

Iata un trailer:

   Iata si cateva cadre din secventa crucificarii:

Iata si cateva fotografii din timpul filmarilor:

   Iata si parerea fratelui Ioan Vladuca:

   Si comentariul fratelui el postat la acelasi articol HRISTOS A INVIAT! Lumina Sfanta a coborat din nou la Mormantul Domnului:

nu cred ca aceste filme sunt placute lui Dumnezeu, sunt parodii, FALSURI, PREFACATORII care maimutaresc jalnic cele mai sfuinte Momente si pe Hristos. CUM putem crede ca o curva neboteazta(Maia) si o suma de eretici si pacatosi NEPOCAITI pot aduce in fata oamenilor ceva bun inchipuindu-se in locul Sfintilor maicii Domnului, lui Hristos. Ceea ce fac e e BLASFEMIE si MINCIUNA. Cum poate un c restin normal conformat la suflet, care FUGE de duhul minciunii si inselarii sa caste gura la asemenea falsuri? Filmul este o realitate FARA ispostas, adica o MINCIUNA, el maimutareste ceva, actorii IMITA , se pun in lcoul unor alti oamenii acesta se numeste falsificare.
DE CE Sfintii Parinti NU au lasat obicei sa se joace astfel de scenete daca ele ar fi adus vreun folos? Ca se putea juca teatru si pe vremea aceea.Aceste filme cu INDIFERENT ce continut sunt prodeusele mintii si sufletelor BOLNAVE de inselare, innsetate de fals, de trait in iluzoriu , in IMAGINAR aler omului CAZUT contemporan care intrece in descompunere sa sufleteasca celalalte genaratii de oameni.
Fratilor pe Hrostos; Momenetele Rastignirii, Lucarea lui in lume dupa Intrupare le aduce in suflet DOAR RUGACIUNEA, doar prin rugaciune ne putem apropia de Dumnezeu si de Sfintii Lui si le putem urma faptele.
Lasati cascatul gurii la MINCIUNI ca schizofrenicii care saracii aceia din neputinta traiesc in lumi paralele cu realitatea, in mintea lor, caci asa sunt si filmele, ORICARE ar fi tema lor, sunt produse ale duhului inselarii, actorii SE PREFAC ca sunt ceea ce NU sunt si fac ceea ce alti ar face sau au facut, tot un scenariu , o plasmuire bolnava , o PARODIE de realitate. Filmele va intrroduc in lumea imaginara , va invata sa traiti in IMAGINATIA voastra care ste poarta de intrefata a mintii cu dracii; prin IMAGINATIE, acesta facultate inferioara a mintii cum invata in Dogmatia sa Sf Ioan Damaschinul. Deci cine se uita la filme se antreneaza la traitul in IMAGINAR, in FALS, se obisenuieste cu duhul MINCIUNII si al INSELARII si se face om cu mintea bolnava, insetata de fals si inslare iar la momentul venit duhul inselarii pe care l-a cultivat in sinea lui prin asemenea „exercitii asceticve” ca uitatul la filme il va trage la inchinarea lui anticrist caci anticrist asta este UN FALS, o MINCIUNA si o pPARODIE JALNICA de „dumnezeu”.
Iar cand filmele mai au si teme religioase cu atat mai mult este PACAT sa va uitati la asemenea BLASFEMII, iar de cazaturile de actori care isi permit cu vietile lor murdare sa maimutareasca pe Hrsitos , pa Preasftanta Lui Maica si pe Sfintii Lui isi agonisesc o si mai mare OASNDA prin BLASFEMIA lor.
Familiarizati-va cu Dumnezeu citind Sfanta Scriptura si Cartile Sfintilor Parinti, familiarizati-vea cu Sfintii citind Vietile Sfintilor sii Proloagele daca vreti sa evocati FARA GRESEALA si fara sa produceti INSELARE in sufletele voastre caeste Sfinte Persoane si RUGATI-VA lor si ele vor veni in sufletele vaosate IN DUH si in ADEVAR prin har in masura in caere sufletele voastre sunt capabile sa le primeasca, sa se descjhhida la prezenta lorREALA, HARUL este real si se daruieste pe masura putintei de incapere a lui fiecarui suflet prin rugaciune si Sfintii si Hristios vin ijn suflete , inseotesc REAL viata naostra prin har. Harul il mijloceste DOAR rugaciunea sugfletului fara viclesug. Filmele va familiarizaza cu PREFCATORIA, „harul ” lor este DUHUL INSELARII, frecventarea lor deprinde mintea si sufletul cu aceste „exercitiu duhovnicesc ” al IN SELARII, deveniti prin practiarea duhului inselarii inselati, acum putin, cu timpul mult, traind in realitate FALSA.
Sa luam aminte la noi caci TOATE ne saunt permise cum neinvata si marele Sf Ap; Pavel, dar NU taote ne sunt de folos.
Sfintii s-au facut casnicii Lui Dumnezeu prin nevointa ascetice, rugaciune si FUGA de duhul inselarii sub orice forme s-ar manifesta acesta, nu au ajuns sfinti cascand gura la maimutareli , la BLASFEMII ci TRAIND real prin har in apropierea lui Hristos si a Sfintilor Lui.
Rememoram LA BISERICA Sfintele Momente ale mantuirii , Intararea in Ierusalim, Cina cea de Taina, Rastignirea, Invierea, nu cascand prosetse gura hipnotizati la televizor, confortabil pe canapea plini de lucrarile imaginatiei, acsete scursori ale mintii asemanatoare cu scursorile trupului.
Dumnezeu sa ne ajute sa ne ferim de duhul viclean al inselarii si are multe forme azi in acesta lume inseatata de inselare care va culmina cu inselarea cea mai de pe urma a lui anticrist.

   Comentariu saccsiv:

   Tema e grea fratilor …

Caci suntem napaditi de o sumedenie de filme care mai de care mai anti crestine pe fata sau care promoveaza mai mult sau mai putin tot pe fata noua ordine mondiala:

FILME despre care am scris

“AFERIM!” – un film ANTI ORTODOX. O cronica de STEFAN ALEXANDRESCU

Filmul “LUCY” – despre filosofia LUCIFERICA si TRANSUMANISM. O analiza VIGILANT CITIZEN

Si evident, cand apare cate un film despre Iisus Hristos, acesta pare precum un nufar pe o balta. Ca ceva frumos pe o mlastina a uratului. Ceva ce te poate atrage. Cu atat mai mult un film precum cel al lui Mel Gibson, apreciat de multi ortodocsi deoarece ar arata latura ce intr-adevar multi dintre noi o uitam, anume cumplitul chin al crucificarii, pe care Mantuitorul l-a simtit din plin. Caci Cel ce invia morti si facea orbi din nastere sa vada, putea evident sa-si vindece instantaneu ranile flagelarii sau cel putin se putea “anestezia” sa nu mai simta groaznicele dureri de pe cruce. Dar n-a facut-o …

Privit din unghiul asta deci, pare de bine cu astfel de filme.

Totusi, eu ma alatur parerii fratilor ce le critica. Si nici din principiu nu pot fi de acord ca un actor sa joace rolul de Mantuitor si nici macar de Sfinti. Chiar de ar fi actori ortodocsi. Dar sunt macar ortodocsi? Ce stim noi despre ei? Ce faceau ei inainte, in timpul si dupa terminarea filmarior?

Stim sigur ca unii nu sunt tocmai de tipul asta?

“STARRY EYES”: un film despre elita oculta de la Hollywood. Prin ce ritualuri trece o tanara pentru a ajunge vedeta. O analiza Vigilant Citizen

Sau in ce orgii isi petrec timpul liber?

Sau ce treaba au ei in afara platoului de filmare cu ortodoxia? Iat-o de exemplu pe Maia Morgenstern, cea din rolul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, cu o hexagrama de gat, parca pentru a-i linisti pe stapani: SUNT INCA DE-A VOASTRA …

Sau ce sa mai zicem de Monica Bellucci, cea din rolul Mariei Magdalena …

The 10 Hottest Monica Bellucci Movies

Deci, nu merge.

 

137 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. John of Romania said, on aprilie 12, 2015 at 2:01 pm

    Sionisto-Neo-Nazistii din Ukraine:
    „Moarte Crestinilor Ortodocsi!”
    http://infopolk.ru/1/U/events/46603-nacistka-vita-zaveruha-obstrelivaet-selo-ili-hde-vi-videli-nacistov-v-ukraine.html#4071d16b-7194-4baf-a3a2-8a144a12aa01

    Apreciat de 1 persoană

    • Partizanu said, on aprilie 12, 2015 at 2:40 pm

      ALO termenul actual e de SIONISTO-ANARHIST(aici intra si comunismul-liberalismul si nazismul). PUNKT.

      Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 12, 2015 at 9:44 pm

        Partizanu,
        Doamne ajuta si mantuire!
        Legat de film si de articol, Hristos-Dumnezeu ne spune „Adevarat adevarat va spun voua, cine nu va manca trupul Meu si nu bea sangele Meu nu va avea viata intransul…” Deci daca eu ma impartasesc cu Hristos intreg la Sfanta Liturghie, oare la ce-mi mai trebuie alta…”dovada”? Nu sunt eu „putin credinciosul” iudeu? Oare daca Il am pe Hristos in mine prin Sfanta Impartasanie, mai am nevoie…sa-L Vad? Ce-i spune lui Toma? „Fericit esti ca M-ai vazut si ai crezut, dar mai fericit este cel care nu Ma vede si crede.
        „Fericit si de trei ori fericit si iarasi fericit esti crestine ca ai crezut in Mine fara sa te uiti la …filme!”

        Apreciat de 1 persoană

      • John of Romania said, on aprilie 12, 2015 at 9:51 pm

        Huh?

        Tipii astia sunt chipurile „neo-nazisti” si „banderisti”( oamenii lui Bandera( greco-catolic) au luptat atat impotriva Comunistilor cat si impotriva Nazistilor).
        Dar in realitate sunt finaintati de oligarhi sionisti si comit crime exact impotriva a ceea ce chipurile ar trebuit sa protejeze ( copii si civili Slavi) ca insusi Bandera s-ar intoarce in mormant daca ar sti ca ei il urmeaza.

        Apreciază

      • Partizanu said, on aprilie 12, 2015 at 11:25 pm

        HRISTOS A INVIAT. Ca sa ajungem la un final pe care CRESTINUL il cunoaste e bine sa urmarim si documentarul https://www.youtube.com/watch?v=I1VuQ_oeVEY .

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 8:44 pm

      OFF TOPIC

      Rog frații ortodocși să analizeze interviul care v-a urma la ora 21 pe REALITATEA TV, cu ÎPS Pimen din zona Bucovinei. La emisiunea Jocuri de putere. Cred că va fi un adevărat eveniment…

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 8:46 pm

        Am observat că mulți masoni precum și Dan Puric spun Cristos în loc de Hristos. Oare greco-catolicii (uniații) și catolicii și protestanții nu spun la fel?

        Apreciază

    • ioannis said, on aprilie 12, 2015 at 11:47 pm

      Sfintii parinti ne sfatuiesc sa ne adăpam doar de la izvoarele curate ale ortodoxiei, si sa ne ferim de cartile (apocrife) scrise de neortodocşi. Banuiesc ca acest lucru se aplică si la filme… O carte scrisa de un catolic sau protestant trebuie aruncată pe foc, indiferent de cât de buna ni s-ar parea noua…

      Apreciat de 3 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 5:12 pm

      HRISTOS A ÎNVIAT!

      Abia astăzi m-am uitat pentru prima dată la acest film, din curiozitate și pentru că l-a postat mai jos Apologetica.

      Este un film dramatic excepțional. După părerea mea, Mel Gibson este cel mai talentat actor și unul dintre cei mai buni regizori din lume. Este foarte bine că a făcut acest film pentru a-i face pe oamenii de pretutindeni să conștientizeze cât de mult a suferit Hristos pentru ca noi, oamenii, să avem parte de mântuire.

      Ar fi putut un om, cât de puternic ar fi fost, să îndure atâta suferință, atâtea lovituri și batjocură? Cu siguranță, nu… Dar Dumnezeu-Tatăl I-a dat putere să reziste, așa precum le-a dăruit și sfinților din închisorile comuniste, care au îndurat pentru Hristos un calvar greu de imaginat…

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 5:18 pm

        Nu știu dacă este bine să vedem filme făcute de catolici sau protestanți ori atei, dar cineva trebuie să le analizeze și să vadă cât de mult respectă adevărul istoric…

        ,,Patimile lui Hristos” se apropie foarte mult de adevăr. Iar personajele schițate sunt alese foarte bine. Reconstituirea comportamentului, tradițiilor, portului și atmosferei de atunci este extraordinară… Cred că și Maya Morgenstern, actriță româncă a făcut cel mai bun rol din cariera sa artistică…

        Apreciază

  2. Paul said, on aprilie 12, 2015 at 3:15 pm

    In apararea filmului:

    – Maia este evreica si deci este firesc (pentru ea) sa poarte steaua lui David la gat. Nu ii cunosc viata dar nu pot fi de acord cu comentariul lui „el” care arunca cu vorbe foarte urate in ea. Asa ceva un crestin nu are voie sa faca indiferent daca ar fi adevarat sau nu. Crestinul este aratat si prin limbaj, nu numai prin ideile ce le arata. Un crestin este nobil, nu grosolan, nu jigneste, poate critica, este dator sa martruriseasca adevarul dar lupta intotdeauna cu arme nobile niciodata cu mocirla si josnicii;

    – din cate am citit/ auzit, dupa ce a interpretat rolul din filmul lui Mel Gibson, Maia a fost complet marginalizata de Hollywood, nu i s-a mai dat niciun rol, tocmai fiindca i-a suparat pe papusari, fiindca evreica fiind a acceptat sa joace intr-un film crestin;

    – in legatura cu rolurile in piese „sacre”, la noi la romani este obiceiul ca de Craciun sa se interpreteze un fel de sceneta (printre obiceiurile cu colindele) care se cheama Irozii, copiii sau flacaii costumandu-se in magi, ostasi, etc si interpreteaza cele petrecute la Nasterea Domnului; nu este deci o blasfemie ci o rememorare a celor intamplate atunci, prin intermediul jocului de teatru;

    – oare nu acelasi rol, de a invata pe oameni, prin imagine, o au si frescele din biserici? pe vremuri oamenii nu stiau sa citeasca, iar acum citesc prea putin. Un film are si el un rol didactic…

    – am sa dau doua citate din Scriptura: „dupa roadele lor ii veti cunoaste” (acest film are roade bune, caci invata oamenii despre patimile Mantuitorului) si „nimeni nu poate marturisi ca Hristos a inviat, decat numai in Duhul Sfant”, spune Apostolul – iar acest film marturiseste Invierea.

    – Plesu il critica aprig…..

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 7:03 pm

      „– in legatura cu rolurile in piese „sacre”, la noi la romani este obiceiul ca de Craciun sa se interpreteze un fel de sceneta (printre obiceiurile cu colindele) care se cheama Irozii, copiii sau flacaii costumandu-se in magi, ostasi, etc si interpreteaza cele petrecute la Nasterea Domnului; nu este deci o blasfemie ci o rememorare a celor intamplate atunci, prin intermediul jocului de teatru”___ aceste manifetstari sunt produse ale „evlaviei” popular pline de eres nevindecat si de nestiinta, si NU sunt accepate de Sfintii Parinti. UNDE ai vazut tu scris in vreo Carte de Randuieli Bisericesti lasata de la Sf Parinti acest obicei? Este doar tolerarea unei evlavii primitive.

      „– oare nu acelasi rol, de a invata pe oameni, prin imagine, o au si frescele din biserici? pe vremuri oamenii nu stiau sa citeasca, iar acum citesc prea putin.”___aici ai MARE drepatte, dar apoi confunzi merele cu perele. SINGURUL MOD acceptat de Biserica de reprezentare fara greseala a Lui Hristos, Maicii Domnului, Sfintilor este ICOANA pe lemn sau fresca; sio acestea au regului FT STRICTE , Erminia se numeste cartea care raduieste modul corect in care TREBUIE sa se reperzinte fiecare Sfant, Praznic, etc caci nu orice balarie:modern zis „inovatie” care ar putea trece prin mintea vreunui pictor e si binecuvantata de Biserica si Sfintii Parinti. NU se accepta statuile, CUM atunci crezi tu ca s-ar accepta filmele, MINCIUNILE, FALSUL , reprezentarile lui Hristos si ale Sfintilor facute de pacatosi ca teatru ieftin ? Chair nu sesizezi diferenta? daca nu e inutil sa mai continui.

      Ceea ce zice iuda de Plesu si parrodia de intelectual ce este el nu are ABSOLUT nioci o relevanta, nu suntem la concursul de impotrivire, si fariseii invatau printe rataciri si lucruri bune, iar Hristos a zis sa faceti ce va zic invatatorii vostri dar sa NU faceti faptele lor.Se presupune ca crestinul, Chipul Lui Hristos are ceva discernamant, daca nu e doar o SCHIMONOSIRE si o batjocura de Chip al lui Dumnezeu din pacate, si TREBUIE sa faca pocainta si METANOIA sa se asemene Arhetipului sau daca nu vrea sa ajunga in gheena.

      despre Maia si povestile tale cu hollywood_ul nu vreau sa mai discut, e NEBOTEAZATA , desfranata si din pacaqte RAMNE asa indiferent de situatii, cand s-o boteaza am sa-mi schim discursul si pretuirea , pana atunci este ceea ce este o curva neboteazata, si o saltimnaca prefacuta care-si castihga viata din MINCIUNA si PREFACATORIE ca toti actorii.

      Apreciază

      • George said, on aprilie 12, 2015 at 9:23 pm

        Nu pot fi de acord cu comentariul tau absolut denigrant.Ai fost tu la Maia Morgenstein acasa sa vezi ce face?Ii cunosti tu viata de spui ca este nebotezata,desfranata si multe altele?Inceteaza cu astfel de vorbe extrem de urate la adresa ei.Un Crestin Ortodox nu are voie sa acuze chiar daca este adevarat ceea ce spune despre o anumita persoana.Crestinul Ortodox este aratat si prin limbaj,nu numai prin idei.Crestinul Ortodox trebuie sa fie nobil,nu grosolan ca unii,poate critica,dar cu iubire,sa marturiseasca adevarul,si sa lupte cu arme nobile,nu cu noroi si mocirla.Daca un om este pacatos,trebuie ajutat sa-si revina,nu judecat.

        Apreciază

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 12:18 am

        @George

        bravo bun „crestin” si tare nobil sa iei apararea desfranatei NEBOTEZATE ( CUNOSC ft binecazul si situatia ei si stiu cu cine a trait inainte de cel cu care traieste acum IN CURVIE) IMPOTRIVA Adevarului.
        Noua generatie de „crestini nobili” si iubitori de „fratii” lor ereticii.Nu luati apararea Adevarului , aparati murdaria si va credeti nobil ! „Felicitari ”

        Ia amintiti-va CUM si PENTRU CINE se ruga Mantuitorul lumii in Gradina Ghetsimani? „Ioan.cap 17 ,9 Eu PENTRU ACESTIA ma rog; NU PENTRU LUME Ma rog, ci pentru cei pe care mi i-ai dat, ca ai tai sunt si M-am preaslavit in ei”. Adica pentru cei ai lui, NU pentru cei aflati departe in erezii si impotrivirea iudaica. Cand se va converti Maia voi afla si eu, pana atunci este din lumea pentru care Hristos NU s-a rugat.

        Apreciază

      • Un Pacatos said, on aprilie 14, 2015 at 3:08 am

        Hristos a-nviat!

        Fratele meu,

        Rogu-te, temperează-te, caci deși este de toată lauda râvna ta în a împlini cele sfinte în duhul ortodoxiei, tocmai duhul ortodoxiei parca nu se simte… Iartă-mă, nu vreau sa te supăr cu ceva, dar asta simt. Nu te judec și te rog și pe tine sa nu judeci pe alții. Poți fi împotriva reprezentării Mântuitorului nostru în filme și ai și argumente foarte bune pentru asta. Poți fi împotriva filmelor în general și, iarăși, argumentele tale sunt corecte. Dar nu știu dacă e în duhul ortodoxiei sa numești o persoana „curva nebotezata”, indiferent cine este și chiar fiind asa persoana respectiva. Simt cumva in scrierea ta mândria ca tu ești botezat, când, de fapt, ar trebui sa simțim tristețea ca exista și oameni nebotezați. Îmi cer iertare, încă o data, dacă m-am înșelat cumva…

        Da-mi voie să-ți reamintesc ce a spus Mântuitorul nostru, Iisus Hristos: „Acela care se stie fara de pacat sa arunce primul cu piatra”. Îți mărturisesc ca și mie mi se mai întâmpla sa uit povața asta și judec și eu faptele altora chiar dacă ele nu ma afectează direct…

        Ce ai vrea sa poarte la gat o persoana care s-a născut si a crescut după toate canoanele evreiești? Crezi ca se schimba omul peste noapte? Se schimba, dacă vrea Bunul Dumnezeu. Daca nu… Faptul ca nu e creștin e de plâns, nu de condamnat… Si sa nu uitam un lucru: a fi creștin nu iți garantează mântuirea ci doar ca esti pe calea dreapta care, în esența, consta în a făptui toate astfel încât sa împlinim lucrarea Lui. Sunt o mulțime de necreștini care împlinesc vorbele Domnului mult mai bine decât noi fără sa o știe, chiar nebotezați fiind ci doar trăind în curățenie morala și sufleteasca. In sensul asta, mai spune Mântuitorul: „Fericiți voi ca m-ați cunoscut și ați crezut. Dar si mai fericiți aceia care nu m-au cunoscut si au crezut”.

        Îți mărturisesc ca eu am plâns DUPĂ ce am văzut filmul. Si îți mai mărturisesc ca a fost prima data când am plâns pentru Domnul nostru. Pana atunci, deși credeam în El, nu realizasem pe de-a-ntregul prin ce a trecut pentru noi. Probabil ca nici acum nu realizez complet. Nu ma deranjează dacă ma vei numi, după asta, prost sau necredincios. Accept ca am avut nevoie sa vad ca sa înțeleg mai bine, deși nu ar fi trebuit. Dar asta este!

        Daca o evreica a ales sa joace in filmul ala pentru a o reprezenta pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu si prin asta, chiar fără sa vrea, a contribuit la zidirea în sufletele unora a Bisericii lui Hristos, nu știu ce e rău in asta. Poate ca în cazul ei se aplica alte cuvinte ale Domnului nostru: „Cine-si câștiga sufletul pentru Mine, acela și-l va pierde si cine-l pierde pentru Mine, acela și-l va câștiga”. Nu știu dacă Maia Morgenstern a avut de suferit după asta dar Mel Gibson cu siguranța a avut. A fost acuzat de antisemitism si după lansarea filmului (unde a fost doar regizor), nu a mai jucat in filme vreme de 6 ani… Nu-i nevoie să-ți spun de ce, cred…

        Închei asa: dacă ai fi fost creștin în vremea lui Saul și l-ai fi întâlnit în fata, i-ai fi luat gatul pentru ca prigonea creștinii…?

        Doamne-ajuta!

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on aprilie 14, 2015 at 7:42 am

        Un Pacatos

        Poate va vorbi pe un ton mai bland, daca asta ar fi problema.

        Dar cei ce gandesc ca tine amesteca lucrurile.

        1) Vorbim despre Maica Domnului. Inca o data: realizezi despre cine vorbim? Aminteste-ti ce-ai citit in Sfanta Scriptura, aminteste-ti cantarile, scrierile Sfintilor Parinti si spusele Marilor Duhovnici. Acum, dupa ce-ai realizat despre cine vorbim, intoarce-te la film: pe Maica Domnului, Preasfanta, Preacurata si te rog enumera tu mai departe, indrazneste sa o interpreteze o nebotezata ce traieste in curvie. Nu te … nimic asa, gandul asta? Chiar nu vrei sa intelegi subiectul propozitiei?
        2) Daca vorbea separat de context despre Maia Morgenstern, cred ca acest comentator el nu s-ar fi apucat sa-i scurme viata in tuse groase. Nu stiu daca intelegi. Adica daca vorbea despre o evreica ce trebuie convertita sau despre o femeie ce traieste necununata, altfel ar fi abordat tema.

        Apreciază

      • Un Pacatos said, on aprilie 14, 2015 at 9:44 pm

        @saccsiv

        Frate Saccsiv,

        Înțeleg foarte bine ce spui: cum poate o „desfrânată” sa se erijeze in Maica Domnului? Crezi ca e păcat? Si eu cred, și credeam și înainte sa-mi scrii răspunsul asta. Te-aş întreba pe tine, totusi: dar poate cineva, oricine, indiferent cât de bună creştină ar fi, să se erijeze în Preacurata Maică? Evident ca nu… Atunci, dacă nu ar fi jucat Maia Morgenstern ci altcineva, despre care nu știam niciunii nimic, ar fi fost vreo diferență? Ar fi fost filmul mai puțin păcătos în viziunea ta? Mie îmi pare ca ar fi fost la fel… A fi actor nu înseamnă sa iți asumi meritele sau păcatele unui rol sau ale personajului ci doar să încerci sa le înțelegi cât mai profund… Să le înţelegi, nu să le trăieşti aievea, pentru că nu ai cum…

        Nici-o secunda nu m-am gândit, atunci când am văzut filmul, la cine sunt actorii si ce vieti au in spatele lor, pentru ca nu ma interesa si nu ma interesează nici acum… pentru ca nici-o secunda nu mi-am făcut din vreunul dintre ei vreun idol, vreun model de urmat. Ce păcate are ea, sunt problema ei și va da socoteala, asa cum vom face toți, în fata lui Dumnezeu. Îmi pare rău, cred că m-ai înțeles greșit… Pe mine nu ma interesa nici sa promovez filmul si nici sa ii acord circumstanțe atenuante Maiei Morgenstern, căci nu pot și nici nu vreau… Încercam doar sa ii dau câteva argumente lui „el” pentru a se tempera. Simțeam mânia din scrierea lui și voiam doar să-l mai liniștesc… Sunt totuși Zilele Învierii…

        Nu amestec lucrurile… Sau, dacă ţi se pare că o fac, atunci am să-ţi mai dau o mostră de „amestecăciune”: povestea lui Avraam. Te-ai gandit vreodata ca fiecare dintre noi are, mai mult sau mai putin, o Sodoma si o Gomora in suflet, de care trebuie sa se lepede pe lumea aceasta? Ma refer aici la toate relele pe care le facem in viata noastra, cu sau fara stiinta si din orice punct de vedere, nu doar sexual, cum s-a amintit aici… Te-ai gandit ca „locuitorii” Sodomei sunt toate păcatele si gândurile noastre rele? Adu-ţi aminte ca pentru numai zece drepţi, la rugămințile lui Avraam, Dumnezeu ar fi scăpat toata cetatea… Atat de mare e dragostea Lui si atat de importanți sunt chiar si numai zece drepti intre păcătoși… S-ar putea ca o singura fapta buna sa conteze cat toate pacatele noastre ( de ex. cainţa tâlharului de pe cruce); s-ar putea ca un singur păcat sa ardă o viata trăită in sfințenie (Iuda). Cine suntem noi sa judecăm viețile oamenilor, frate Saccsiv?

        Doamne-ajută!

        Apreciază

  3. ana said, on aprilie 12, 2015 at 4:25 pm

    Hristos a inviat!

    Da, deci nu cred ca e chiar asa cum spune cel care ridica subiectul. De ex, filmul lui Zefirelli. Actorul principal trebuia sa joace rolul lui Iuda. Printr-o intamplare, intr-una din zile, la repetitii, el a trebuit tina locul actorului desemnat pt. rolul principal. Croitoresa care ii ajusta imbracamintea de scena a declarat ulterior ca atunci cand ii punea niste bolduri la poalele hainei, uitandu-se spre el a ramas sa ii vada capul inconjurat de o aura de lumina, incat a crezut pt. cateva momente ca in fata ei nu mai era actorul, ci chiar Domnul Hristos, iar mai tarziu si-a dat seama ca e vorba de un semn de Sus, cum ca acela trebuia sa joace rolul lui Iisus. Si regizorul si altii care se aflau pe platoul de filmare atunci au ramas uimiti de potrivirea lui in rolul principal, hotarand sa il lase lui acest rol. S-au petrecut mai multe lucruri extraordinare pe platou pe toata perioada filmarilor, s-a scris si o carte cu marturii ale celor din echipa de filmare referitoare la aceste lucruri, se simtea un fel de interventie divina. Spre ex. scena ruperii painii la cina de taina, a impartasirii apostolilor, actorul respectiv a jucat perfect din prima, dupa ce citise scriptul o singura data, nemaifiind nevoie de nicio alta dubla.

    S-a spus ceva despre o asa-zisa blasfemie si de o prefacatorie. Pai atunci cand joci un rol, cand esti actor, toata lumea stie aceasta, nu e ca si cum lumea care se uita ar putea sa creada ca pe ecran e personajul jucat si nu actorul care joaca un rol, ca ar putea fi pacalita in acest sens.

    Acel film este o marturisire, nicidecum o blasfemie, este o raspandire a Cuvantului lui Dumnezeu, mai ales ca replicile sunt din Scriptura. Este ca o Evanghelie in imagini. Nu stiu cati preoti ar fi reusit o asa raspandire a mesajului evanghelic , precum a facut acest film. De aceea cred ca nu intamplator, insasi Dumnezeu a intervenit in distributia acestui film si in ajutorul si inspiratia actorilor pt. a-si juca bine rolul.
    Pe de alta pare toti stiu ca aceia sunt actori, lumea are suficient discernamant incat sa realizeze, mental, o separare a personajului de persoana actorului.

    Un lucru nu poate fi judecat intotdeauna in sine, prin ceea ce este, ci felul in care este folosit. Cu o seringa poti sa salvezi o viata, sau sa o trugi (precum vaccinurile).

    Noua ni s-a lasat o unitate de masura prin care sa judecam lucrurile. Domnul ne-a spus sa ne uitam la roade. Si care sunt roadele filmului lui Zefirelli? Multi, foarte multi au aflat despre Hristos, mai ales cei care nu au citit Evanghelia, si au venit la credinta. La noi in tara, dupa comunism, acest film a avut un impact puternic, in sensul constientizarii persoanei Mantuitorului, a mesajului cu care a venit in lume si Jertfei Lui.

    Filmul lui Mel ajuta la constientizarea patimilor infricosatoare ale Domnului, pe care le-a indurat pt. noi. Una este sa citesti si alta sa vezi cam ce suferinta presupuneau acele pedepse descrise in Scriptura. Te pune pe ganduri, omul isi face anumite procese de constiinta, stiind cat a suferit Domnul pt. tine.

    E rau atunci cand actorul joaca prost si induce o imagine gresita a personajului (sau cand scenariul nu corespunde realitatii). Eu ma refeream doar la filmele bine realizate, care nu falsifica realitatea.

    In orice caz, ideea e sa vedem si padurea, nu doar copacii. E mult mai important scopul unui lucru si roadele (efectele) sale. Uneori si dintr-un lucru rau inveti ceva. E doar un pct. de vedere.

    Apreciază

    • ana said, on aprilie 12, 2015 at 4:40 pm

      „Din bube, mucegaiuri şi noroi. Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi „…

      Apreciază

      • Aurora said, on aprilie 13, 2015 at 2:11 am

        Poezia asta a lui Arghezi este una propagandistica, nu merita citata in acest context, adica „bube, mucegaiuri si noroi” reprezinta lumea corupta din anii ”burghezo-mosierimii”, iar ”frumuseti si preturi noi” reprezinta viata ”minunata” din timpul comunismului. Arghezi a fost un poet talentat, dar, ca si Sadoveanu, a pactizat cu sistemul comunist.

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 3:40 pm

        Aurora

        Hristos a Inviat sora mea!
        V-am pomenit cu fiul si cei 2 motani , mai ales cand am capatat si eu pacatosul un motan 🙂
        „Minunate sunt lucrurile tale Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut „.

        Apreciază

  4. Paul said, on aprilie 12, 2015 at 4:26 pm

    „el” nu esti cumva „andrei-d”? dupa stil……

    Apreciat de 1 persoană

    • mircea.v said, on aprilie 12, 2015 at 6:09 pm

      Paul,

      a fost pe aici un @el, care a comentat prin 2010, 2011 si spunea destul de bine si hotarat. Apoi (interesanta observatia ta), a zis niste vorbe destul de grele la adresa Parintelui Arsenie Boca, care (nu ca ar fi important) m-au surprins in sens rau. Apoi a disparut.

      Acuma, pe aici s-au mai utilizat si emailuri furate si s-a postat in numele altuia doar pt a denigra. Deci, doar @el stie care e adevarul. Parca a fost si atunci intrebat daca este @el cel adevarat, dar nu a raspuns. Poate ne spune acum.

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 12, 2015 at 7:06 pm

        mircea.v

        Hristos a Inviat !
        eu sunt @el cel de atunci si am aceeasi parere despre INSELATUL boca. Te rog sa nu stricam frumusetea Sfantului Praznic al Invierii Domnului cu discutii desarte,pe orice tema crezi sau credeti ce doriti si eu la fel.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 12, 2015 at 8:29 pm

        @el,

        Adevarat a Inviat!

        Acuma, daca te-au suparat unii, nu trebuie sa dai asa tare in altii. In ziua de azi, cred ca multi au ajuns la concluziile tale referitor la faptul ca omul a devenit rece si ca nimic nu-l poate incalzi, dar, tot Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca „nu stingi focul cu foc” sau nu incalzesti ghiata cu ghiata.
        A inviat Iisus Hristos morti, a facut minuni mari, s-a intunecat pamantul 3 ore cand era pe cruce, au iesit morti din morminte… si omul tot nu a crezut. Dar cand vorbim noi…?
        Conteaza mult cum le spui, ca de ex Sfantul Paisie Aghioritul zicea ca vorba prea dura, e la fel cu o coronita grea de aur si pietre pretioase dar care daca o arunci in capul oamenilor le spargi capul.

        Daca spui la o femeie ca e curva, asa, dur, oare mai poti s-o schimbi? Sfantul Simeon cel Nebun pentru Hristos le numea „prietenele mele”.

        Problema cu stilul e ca stilul dur mai merge cand te cunoaste omul in carne si oase, si la discutiile fata catre fata. In comentarii pe net insa e cam paguboasa.

        In rest, asa cum zici, fiecare crede ce vrea.

        Apreciat de 1 persoană

      • mircea.v said, on aprilie 12, 2015 at 8:40 pm

        @el,

        Si te rog si eu ceva, ca esti ortodox, si ca sa nu stricam ortodoxia, nu mai scrie numele oamenilor cu litera mica. Nu e frumos deloc. Inteleg sa scrii intentionat „INSELATUL”, dar sa scrii intentionat „boca” asta nu mai inteleg.

        Apreciat de 1 persoană

      • Ionut said, on aprilie 12, 2015 at 8:55 pm

        @ el

        Daca analizezi comentariile, care dintre acestea ti se par a fi in neconcordanta cu frumusetea Sfantului Praznic al Invierii?

        Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 12, 2015 at 9:33 pm

        Paul,
        Hristos a inviat! Ti-era dor de mine?

        Apreciază

      • el said, on aprilie 12, 2015 at 10:45 pm

        mircea .v

        Sfantul Simeon Noul Teolog NU le-ar fi numit altfel daca le-ar fi vazut pacatose cum sunt la teatru schimonosindu-se si prefacandu-se ca sunt Maica Domnului FECIOARA, Maria Magdelena Apostolita inaintea cascatorilor de gura incantati de „performanta” lor actoriceasca.
        Nu judecam pacatosii pentru pacatele lor dar nici NU INGADUIM BLASFEMIA publica a pacatosilor care plini fiind de patimi hulesc, se inchipuiesc in rolul Lui Hristos si al Sfintilor!
        Eu nu vreau sa o schimb pe desfranata aceea, aceasta ar face-o cel trimis cu darul apostoliei, dar nici sa o vad maimutarind-o pe Maica Domnului, aceasta fiind DATORIA fiecarui crestin nepervertit.
        Tu intelegi diferenta intre a fi pacatos si a nu pretinde ca esti altceva decat esti si a fi pacatos si a juca roluri in scenete de 2 bani spre indobitocirea celor putin la minte?
        Nu m-au suparat unii si dau in altii, eu nu pot decat sa ma mahnesc si sa ma ingrozesc de plaga cea mare si nevindecata a INSELARII care se lateste din ce in ce mai mult umpland iadul de crestini „piosi” si lumea de gloatele lui anticrist.

        Hristos a inviat !

        Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 6:46 pm

      nu sunt andrei-d. Dar avem in comun aceeasi parere in ceea ce-l priveste pe INSELATUL boca. Si pentru ca stiu ce furtuna de proteste va starni afirmatia mea ma voi abtine de la orice al comentariu pe tema aceasta despre care m-am pronuntat inca din 2010. Cat despre stil mi l-am mai schimbat dupa mutli ani de osteneli inutile cu surzii si orbii care traiesc fericiti in inselarile lor incat am mai facut rabat la blandetea formularilor, insa cei cu inima fara viclesug s-au folosit si nici nu se arata deranjati de stil.

      Apreciat de 1 persoană

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 11:14 pm

        Cred că nu întâmplător te-ai ,,botezat” așa. Mai rar întâlnim numirea lui Dumnezeu prin ,,El”. De unde putem să intuim cumva că ,,el” desemnează fie pe diavol, fie pe omul plin de sine, care este egocentric.
        Pe de altă parte, temperamentul și stilul războinic spune ceva. Sunt unii postaci care vor să tulbure la maximum apele în blogosfera ortodoxă. Sunt plătiți sau nu, dar asta este misiunea lor și se străduiesc mereu în felul lor…

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 13, 2015 at 12:04 am

        Radu Iacoboaie

        Daca tie nu-ti place sa zica cineva de tine ca esti platit si cu misiune, tie de ce iti place sa zici de altii?

        Cum e cu Udrea? Cum ai putut fi activistul unei membre a uneia dintre cele mai periculoase mafii din ultimii 25 de ani? Mafie ce nu doar ca a virusat structuri ale statului, dar ceea ce este cu mult mai grav, a creat structuri statale special gandite pentru a primi sume colosale de la buget.

        Cum ai putut fi activistul lui Basescu? Cel ce a taiat veniturile populatiei tocmai pentru ca cei de mai sus sa aiba asigurati banii aceia. Cel ce a fost artizanul “imprumutului” de la FMI, din care Romania a vazut mai nimic, dar in numele caruia Romania plateste rate imense cu dobanzile aferente. Ba mai mult, “imprumut” ce a permis FMI sa devina stapanul pe fata al economiei romanesti.

        Nu-ti plac aceste intrebari, nu-i asa? Atunci tu de ce ii acuzi atat de lesne pe altii? Cand ai de gand sa scrii un articol de tipul “AM GRESTI” pe care sa-l promovezi mai apoi ca “off topic foarte important” pe bloguri?

        Apreciat de 3 persoane

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:54 am

        saccsiv

        Intenția mea nu a fost să acuz. Mi-am exprimat niște gânduri care de fapt nu trebuiau împărtășite. Nu tyrebuie să spunem chiar tot ce gândim. Cât privește pe cei doi politicieni enumerați de tine, ei nu sunt cei mai mari rechini nici pe departe iar eu unul mi-am cerut deja iertare de vreo două-trei ori pentru că noi creștinii practicanți nu avem dreptul moral să facem politică și nu prea este bine să ne amestecăm în problemele politice. Masonii spun la fel, doar că ei… fac mai ales politică… Sunt fariseii moderni ai timpurilor noastre.

        Apreciază

      • Partizanu said, on aprilie 13, 2015 at 7:19 am

        Frate IACUBOAIE. Am vazut in ultima perioada ca foarte multe sabii, carti, arginti au fost aruncate asupara FRATIEI VOASTRE chiar nu ai de gind sa te caiesti? Ce e drept e greu dar odata PACATUL marturisit cu lacrimi e iertat. DUMNEZEU SA VA AIBE IN PAZA. (Cu tot cu stapani).

        Apreciază

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 10:55 pm

      mircea.v

      bine frate daca ma rogi tu sa nu mai scriu numele INSELATULUI cu litera mica asa o sa fac din respect si pretuire pentru tine, care esti viu si pe care metanoia te poate curata de orice inselare si face fiu al lui Dumnezeu indumnezeit prin har, pe cand pe nefericitul acela NIMIC nu-l mai poate ajuta acum si respectul meu fata de el e NUL, de aceea imi permiteam sa-l numesc fara majuscula.
      Sfantul Paisie Aghioritul sa te bucure si sa ne lumineze.

      Hristos a inviat!

      Apreciază

  5. Paul said, on aprilie 12, 2015 at 4:37 pm

    „13. Cine este, între voi, înţelept şi priceput? Să arate, din buna-i purtare, faptele lui, în blândeţea înţelepciunii.
    14. Iar dacă aveţi râvnire amară şi zavistie, în inimile voastre, nu vă lăudaţi, nici nu minţiţi împotriva adevărului.
    15. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, trupească, demonică.
    16. Deci, unde este pizmă şi zavistie, acolo este neorânduială şi orice lucru rău.
    17. Iar înţelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică.
    18. Şi roada dreptăţii se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea. ” (Iacov, 3)

    Apreciat de 2 persoane

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 6:37 pm

      du-te si uita-te in continuare la filme si lasa Sf Scriptura ca degeaba o citesti daca mintea ta e bolnava de iselare, rastalmacesti cuvintele Sf Scripturi ca sa-ti justifici alegerile si faptele. Asa fac si filo-ecumenistii si cei cu evalvie la cip si protesteantii si pe scurt toti inselatii, lor lin se potriveste cuvantul Mantuitoreulu :” De nu as fi venit sinu le-as fi vorbit pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvant de dezvinovatire pentru pacatul lor.”.
      Cititul Scriputurii FARA trezvie produce reeretici si inselati , unora ca acesti le va fi mai greu decat ateilor la Judecata.
      Continua cu privitul si justificatul traitului in IMAGINAR, al MINCIUNII de care inseteaza sufletlul tau si pe calea aleasa anticrist sta la capatul ei ca incoronare. Si MULTI sunt asa.
      Fiecare sa aleaga si sa faca cum il tarage duhul care este in el, cele asemenea se atrag, se simpatizeaza si se sustin. Acei ca tine urla cu „cuvioasa” piosenie ca statuile NU SUNT PERMISE in Ortodoxie dar fuilmele cu curve si eretici DA !
      Pacea fara ADEVAR e NULA si duce la IAD, nu este pace ci inselarea cea mai de pe urma care pralizeaza orice putina de indreptare caci pace nu mutsrare de constiinta.
      Daca eu am zavistie, pizma, ravna amara in inima mea nu poti tu sti si CUM dovedesti acesta? Aruncatul cuvintelor FARA argumente nu reprezinta discutie demna de luat in seama.

      Eu atat am avut de spus pe tema acesta, nu am timp sa ma lupt cu serpii din mintile si sufletele inselate ale multora care se cred pe calea Adevarului, fiecare sa se creceteze pe sine daca „lumina”(intelegererea mintii) care este in el este ADEVARUL.

      ana

      „Filmul lui Mel ajuta la constientizarea patimilor infricosatoare ale Domnului, pe care le-a indurat pt. noi. Una este sa citesti si alta sa vezi cam ce suferinta presupuneau acele pedepse descrise in Scriptura. Te pune pe ganduri, omul isi face anumite procese de constiinta, stiind cat a suferit Domnul pt. tine.”___daca pe tine te interepeleaza un film , un FALS, o PARODIE , O BLASFEMIE mai mult decta Sf Scriptura ar trebui sa te ingrijesti ce cultivi in sufletul tau.

      „De ex, filmul lui Zefirelli. Actorul principal trebuia sa joace rolul lui Iuda. Printr-o intamplare, intr-una din zile, la repetitii, el a trebuit tina locul actorului desemnat pt. rolul principal. Croitoresa care ii ajusta imbracamintea de scena a declarat ulterior ca atunci cand ii punea niste bolduri la poalele hainei, uitandu-se spre el a ramas sa ii vada capul inconjurat de o aura de lumina, incat a crezut pt. cateva momente ca in fata ei nu mai era actorul, ci chiar Domnul Hristos, iar mai tarziu si-a dat seama ca e vorba de un semn de Sus, cum ca acela trebuia sa joace rolul lui Iisus. Si regizorul si altii care se aflau pe platoul de filmare atunci au ramas uimiti de potrivirea lui in rolul principal, hotarand sa il lase lui acest rol. S-au petrecut mai multe lucruri extraordinare pe platou pe toata perioada filmarilor, s-a scris si o carte cu marturii ale celor din echipa de filmare referitoare la aceste lucruri, se simtea un fel de interventie divina. Spre ex. scena ruperii painii la cina de taina, a impartasirii apostolilor, actorul respectiv a jucat perfect din prima, dupa ce citise scriptul o singura data, nemaifiind nevoie de nicio alta dubla.”____daca pentru tine aceste balarii sunt „semne dumnezeiesti” nu stiu ce sa mai zic despre discernamantul tau, sentimentalisme si emotional facil, multora le plac gadiliturile emotinoale cul altora le plac cele trupesti, ambele sunt ucigatoare de suflet fara pocainta.
      Dumnezeu sa va ajute fratilor dar ma tem ca NU VRETI sa-l lasati;

      Apreciază

  6. Ionut said, on aprilie 12, 2015 at 5:07 pm

    Off-topic:

    Asta-seara, la ” In premiera”, un reportaj despre Manastirea Banceni.

    In ceea ce priveste comentariile de mai sus, nu cred ca proferarea de insulte la adresa unor actori poate fi cuiva de folos, nici celui ce le adreseaza, nici celor carora li se adreseaza. Nu putem cunoaste ravna interioara si, poate, rugaciunile acestor actori care s-au straduit sa dea ce e mai bun din ei, avand in vedere si faptul ca filmul respectiv nu e anti-crestin.
    Asupra folosului unor astfel de filme ramane de discutat. Cred ca e si o parte buna, in sensul ca unii care n-au deschis Biblia au putut afla astfel lucruri pe care nu le cunosteau. Filmul poate fi un inceput, dar, cu siguranta, nu te poti opri aici.

    Apreciază

  7. Paul said, on aprilie 12, 2015 at 5:29 pm

    „Federaţia comunităţilor evreieşti din Cehia a criticat decizia organizatorilor festivalului de a-i acorda acest premiu, motivând că filmul regizat de Mel Gibson “Patimile lui Hristos”, lansat în 2004, îi prezintă pe evrei ca fiind “răi şi însetaţi de sânge” şi că activitatea acestuia include păreri antisemite.

    “Prin acordarea acestui premiu, Festivalul de la Karlovy Vary devine o altă platformă de calitate îndoielnică, ce schimbă treptat atmosfera ţării noastre, de la o societate tradiţională relativ tolerantă” la una “în care se oferă spaţiu ostilităţii, xenofobiei şi ideilor antisemite”, au mai declarat reprezentanţii federaţiei în scrisoarea publicată pe site-ul lor.”

    http://www.frontpress.ro/2014/07/evreii-din-cehia-protesteaza-fata-de-acordarea-unui-premiu-onorific-cineastului-mel-gibson.html

    Apreciat de 1 persoană

  8. mircea.v said, on aprilie 12, 2015 at 5:50 pm

    Hristos a Inviat!

    Sfantul Ioan Gura de Aur, Omilii la Matei

    „Uită-te şi la chipul în care istoriseşte evanghelistul Matei întîmplarea! Nu
    apasă pe nimeni; pe cît îi stă în putinţă chiar le ia apărarea. Despre Irod spune:
    Pentru jurămînt şi pentru oaspeţi; şi că s-a întristat. Despre fată: că a fost
    îndemnată de mama ei şi că i-a adus mamei ei capul, ca şi cum evanghelistul ar
    spune: „A împlinit porunca mamei sale”. Toţi drepţii suferă, nu pentru cei care
    suferă nedreptăţi, ci pentru cei care fac nedreptăţi, pentru că aceştia sînt cei care
    suferă nedreptăţile. Nici Ioan Botezătorul n-a suferit vreo nedreptate, ci cei care
    l-au ucis.

    Să imităm şi noi pe drepţi şi să nu trîmbiţăm păcatele semenilor noştri; ci, pe
    cît putem, să le ţinem sub umbră. Să avem suflet de filozof. Evanghelistul Matei
    a vorbit şi el de Irodiada, femeie desfrînată şi ucigaşă; dar, cît i-a stat în putinţă,
    n-a apăsat-o, nici n-a spus: „A fost îndemnată de ucigaşă, de blestemată”, ci: „A
    fost îndemnată de mama ei”. A întrebuinţat cel mai frumos nume din toate
    numele.

    Tu însă ocărăşti, vorbeşti de rău pe semenul tău şi n-ai suferi vreodată să
    vorbeşti de semenul tău, care te-a supărat, aşa cum a vorbit evanghelistul Matei
    de desfrînată, ci cu multă sălbăticie, cu ocări, numindu-l viclean, făcător de rele,
    şiret, prost şi în alte multe chipuri, mai grele ca acestea. Ne sălbăticim chiar şi
    mai mult; şi, ca şi cum am vorbi de oameni de altă speţă decît noi, îi bîrfim, îi
    ocărîm, îi suduim. Sfinţii n-au făcut aşa, ci îi plîng pe păcătoşi mai mult decît să-i
    blesteme. Să facem şi noi tot aşa! Să plîngem pe Irodiada şi pe toţi care sînt la fel
    cu ea. „

    Apreciat de 2 persoane

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 8:36 pm

      nu as fi adus in discutie pacatele si calitatea lor de oameni josnici si plini de patimile daca nu si-ar fi arogat INDRAZNEALA DRACEASCA sa maimutareasca pe Hristos cel Fara de pacat , pe Preacurata Lui Maica (si cine? o desfranata nebotezata din CONVINGERE si traind in mijlocul unui neam ortodox , nu o desfranata oarecare din lumea cea ratacita fara exemple de traire in adevar in vecinatatea ei) pe Sfintii lui.

      Irodiada nu a jucat teatru in roul vreunei Sfinte din Vechiul Testament ci s-a comportat cu mai multa demnitate decat tarfele acestea prezentandu-se in numele ei propriu, ca ea insasi nu maimutarind sfintenia; iar Salommea fiica Irodoadei mica destrabalata nu s-a prezentat ca una din micile fecioarev care erau inchinate la Templului in copilaria lor ca Maica Domnului copila, etc
      ii compatimim si ne pare rau de pacatosi, le dorim indreptarea si ne rugam IN TAINA pentru ei dar NU INGADUIM BLASFEMIA, pe aceasta nici Sf Ioan Gura de Aur n-a permis-o si el a mustrat cu horatare si teatrul si ingamfarea Pulheriei Imprateasa si pe alti pacatosi care influentau pe crestinii din vremea lor.

      Dumnezeu nu se lasa batjocorit.
      Si daca unul te scuipa pe tine in fata si iti face rau poti sa-l ierti ca bine faci sa-ti ierti dusmanul personal, e porunca; dar daca BATJOCORESC si maimutaresc fara rusine pe Hristos si pe Sfintii lui si tu taci pretexatand „iubirea TAMPA de aproapele” nechizuita, nu esti vrednic de Hristos.
      Parintele Adrian in puscarie a fost batut 2 ore in continuu si i se arunca crucea de la gat in gunoi iar el se ridica si o lua din cosul de gunoi unde era si o saruta si asta 2 ore in continuu…Copilul rus de 18 ani Rodionov a fost ucis pentru ca nu s-a lepadat de crucea de la gat si nu a batjocorit credinta si a fost ucis de musulmani si acum ne rugam lui…si e plin Sinaxarul de exemple de acest tip. Si destrabalatul acela mincinos atrana cu nerusinare si se prefacea ranit pe cruce dandu-se drept Hristos Cel Fara de pacat iar unii il lauda ca ce „marturisitor” iar altii il scuza ca vai cum sa zicem ca e un pacatos ca judecam.

      Asdar frate astept un pic de discernamant la aplicarea invataturilor Sfintilor Parinti ca nu suntem automate de debitat citate din Scriptura si Sfintii Parinti dupa cum ni se pare.

      Hristos a inviat !

      Apreciază

      • artion said, on aprilie 12, 2015 at 11:31 pm

        el

        Fii serios, cand erai copil pur si inocent , imposibil sa nu fii vazut unul din filmele de acest gen care circulau la televizor, si asa in inocenta aia , nu criticai , facea parte din frumusetea sarbatorilor..

        Acum am evoluat, suntem foarte ortodocsi, vrem sa dam bine la public cu ortodoxia noastra, ii luam pe toti a suturi ca vezi doamne il aparam pe Hristos.. dar in inimile noastre nutrim ura , revolta, de parca Hristos la final n ar fi spus „Iarta -i ca nu stiu ce fac”… De parca nu ar putea El sa mature toti hulitorii si dusmanii lui, ar avea nevoie de noi sa facem asta..

        Iubirea nu inseamna vatamarea aproapelui, fie cu vorba fie cu fapta. Crestini , necrestini, porunca ne a dat noua : Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati?

        Referitor la „Patimile lui Hristos” e un film bine realizat, insa imi lasa senzatia ca nu prea a pus accentul pe ce era mai important.. Invierea Domnului.. parca totul s a rezumat la suferinta, pe care oricum Hristos a primit o cu bucurie .

        Apreciat de 2 persoane

      • mircea.v said, on aprilie 12, 2015 at 11:36 pm

        @el,

        era vorba de „stil”, si nu de vreo similitudine intre povestea din articol si ce spune Sf Ioan Gura de Aur mai sus.

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 11:58 am

        artion

        am vazut filmul lui zefirelli cand eram copil si fara sa inteleg atunci de ce mi-a produs REPULSIE, acel mascarici cu aerele lui de Hristos, de vedeta cu chip placut femeilor usoare la minte.
        Si iubirea de apropele NU presupune incurajarea PACATELOR lui, ci darea pe fata a bolii lui sufletesti, daca nu pentru pacatosul invratosat si „justificator ” de smintelmile in care se balaceste , macar pentru fratii naivi care se pot vatama din fapta hulitorului.
        Un doctor bun nu ascunde cancerosului ca este bolnav GRAV si nici nu lasa pe cimat sa umble printre oameni ca sa-i inbolnavesca ci le arata GRAVITATEA bolii lor si nevoia de a se tamadui cu leacuri mamare; dar can e vorba de leacuri amare tot crestinul caldicel sare in sus si zice „da’ cine sti tu sa ma judeci pe mine?lasa ca stiu eu mai bine, nu esti decat un frustrat si un urator de oameni”.
        Vatamarea cu vorba cand vorba este marturiseirea Adevarul DUREROS pentru cel care-l incalca, nu e vatamare, ci daca sufletul acela se sminteste pentru ca ii este arat Adevarul este pentru ca ESTE SMINTIT si NU VREA sa se vindece de scursoarea bolii lui rusinoase,ca refuza metanoiea caci ii place mocirla caldicica a impuciciunii pacatului sau, nu e vina doctorului care descrie boala ca boala e urata.

        Feriti-va de fariseismul si sentimentalismul BOLNAV al tolerantei si falsei iubiri de aproapele care bantuie azi prin Biserici, cu care v-au deprins popii mincinosi ai Ortodoxiei „innoite” adogmatice de pe calea cea larga care duce la iad, aceia care va invata cu „iubire de oameni” sa va rugati cub eretecii, sa nule aratati Adevarul dfrica ca-i „mahniti”, sa prmiti ereticii in Biserici, sa faceti rabat de la Dogma de dragul „dragostei”, sa fiti toreanti cu pacatele si sa numiti raul bine si binele rau ca sa nu „mahniti” pe fratele mai slab; tot ei cu asemenea „argumente” ale „iubirii de oameni ” va vor dezlega la ORICE APOSTAZIEsi la luarea tuturor cipurilor si la urma a pecetii din aceleasi „motive” ale „iubirii de oameni” ale „nobletei” si „marinimei”.

        Apreciază

      • artion said, on aprilie 14, 2015 at 1:04 am

        El

        Am inteles esti mai special, daca de mic sesizai aspectele alea. Iubirea de aproapele binenteles ca nu presupune incurajarea pacatelor, cine a zis asta ? modul in care te exprimi lasa sa se inteleaga ca am zis eu sa incurajam pacatele. Iubirea de aproapele presupune sa i spui adevarul pe un ton frumos, decent, si altfel il va digera. Trebuie atitudine echilibrata, nu ultra ortodoxa, extremele nu-s bune.

        ai scris mai sus :

        „cu care v-au deprins popii mincinosi ai Ortodoxiei” , la fel e vatamare cu vorba, nici macar nu ma cunosti pe mine sau pe altii, nu cunosti nici preotii nostrii.. si vorbesti dai drumul la jigniri apoi cauti sa te acoperi cu texte profund teologice. Sa inteleg ca in ochii tai, multi dintre noi suntem o secta ortodoxa, iar Adevarul e doar la biserica ta, la preotul tau.

        Iubirea de aproapele presupune sa nu jignim , cu atat mai mult duhovnici, pe care alti Parinti mai destepti si intelepti decat noi nu i a jignit. Ca sa am incredere deplina in ce propovaduiesti, trebuie sa te cunosc personal, asa pe net, multi pozeaza intr un anume tipar, dar in viata reala sunt saraci de fapte bune, ei cred ca se mantuiesc doar „aparand ortodoxia” , nu mai e nevoie sa renunte la ura, vrajba, patimi, chestii personale interioare.

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on aprilie 14, 2015 at 10:26 am

        artion

        „asa pe net, multi pozeaza intr un anume tipar, dar in viata reala sunt saraci de fapte bune, ei cred ca se mantuiesc doar „aparand ortodoxia” , nu mai e nevoie sa renunte la ura, vrajba, patimi, chestii personale interioare.”_____eu pe net n-am mai scris NICAIERI de 3 ani incoace( am avut o scurta perioada in care am scris la Fratele Saccsiv pe blog SINGURUL blog neratacit din cele actuale, si poate cel al fratelui Apologeticum pe care-l citesc mult mai rar) si nici NU mai scriu vreodata asa cum hotarasem deja in urma cu cativa ani, caci reactia voastra , frati buni, induhovniciti, sensibili si intelepti, distinsi, nobili si cu limbaj ales m-a convins DEFINITIV ca nu e nevoie, ca le stiti pe toate si aveti discernamant. Multumesc tuturor pentru feed-back-ul postarilor mele care m-a ajutat sa iau decizia corespunzatoare. Nadajduiesc sa aveti de acum liniste deplina cea tulburata de mine scurt cu postarile mele din care voi atata ati inteles si pentru care scurta tulburare imi cer iertare.
        Eu pot trai ca si pana acum MULT mai linistit FARA sa scriu/vorbesc pe aceste teme, mai ales ca numai eu stiu cat ma costa ca osteneala din timpul pe care nu-l am, iar puterile sufletesti am cu ce sa le ocup in mod mai ziditor.
        Dumnezeu sa va ajute.

        Va doresc tututor toate cele bune.

        Hristos a inviat!

        Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 13, 2015 at 12:23 am

      @el,

      Am citit ce spunea Parintele Adrian Fageteanu, si ma gandeam ca o sa-mi spui cate ceva despre Parinte, ca o sa aduci vorba despre el. Mai ales ca spunea si : „Eu înţeleg să iubesc pe vrăjmaşul meu, nu pe vrăjmaşul lui Dumnezeu”.

      Acuma, ce spune Sf Ioan Gura de Aur:

      „Aceasta o fac şi acum mulţi, care, sub pretext că apără pe Dumnezeu, îşi
      satisfac în realitate pornirile lor pătimaşe împotriva celor pe care-i urăsc, cînd ar
      trebui să facă totul cu blîndcţe. Dumnezeul tuturora ar putea să libereze trăsnetul
      peste cei ce-L hulesc, dar El răsare soarele şi pogoară ploaie şi dă cu îmbelşugare pe toate celelalte. Pe El trebuie să-L imităm şi noi! Pe cei ce hulesc pe Dumnezeu să-i rugăm, să-i sfătuim, să-i povăţuim cu bunătate, nu cu mînie, nici cu sălbătăcie. Nu trebuie să te mînii dacă
      e hulit Dumnezeu. Hula nu-I pricinuieşte nici o vătămare lui Dumnezeu; ci,
      dimpotrivă, cel ce-L huleşte, acela se răneşte. Nu te mînia pe hulitor! Suspină
      pentru el, plînge-l! Fapta lui e vrednică de plîns. Pe un om rănit nimic nu-l poate
      vindeca aşa de bine ca blîndeţea. Blîndeţea e mai puternică decît forţa. Iată ce
      grăieşte Dumnezeu, Cel hulit de noi, atît în Vechiul cît şi în Noul Testament; în
      Vechiul Testament: „Poporul Meu, ce ţi-am făcut?” ; iar în Noul Testament:
      „Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?” Pavel ne porunceşte să povăţuim cu
      blîndeţe pe cei ce ne stau împotrivă; iar Domnul a certat cu asprime pe ucenici
      cînd s-au apropiat de El şi l-au cerut să pogoare foc din cer, spunîndu-le: „Nu
      ştiţi ai cărui Duh sînteţi!” . Şi acum, cînd cărturarii L-au hulit, Domnul nu le-a
      spus: „O, spurcaţilor şi înşelătorilor! O, pizmaşilor şi duşmanii mîntuirii
      oamenilor!”, ci: „Pentru ce cugetaţi cele rele în inimile voastre?” .

      Trebuie, dar, să stîrpim cu blîndeţe boala. Omul care se îndreaptă datorită
      fricii se întoarce iute iarăşi la răutatea lui. De aceea a poruncit Domnul să se lase
      şi neghina , ca să se dea vreme de pocăinţă. Mulţi din aceştia s-au pocăit şi au
      ajuns oameni vrednici, deşi mai înainte erau păcătoşi şi răi. De pildă: Pavel,
      vameşul, tîlharul. Şi ei erau neghine, dar au ajuns grîu curat. Cu seminţele este cu
      neputinţă să se întîmple asta; cu oamenii însă, care sînt înzestraţi cu voinţă, este
      lesne şi uşor; că sufletul omului nu-i înlănţuit de legile firii, ci este cinstit cu
      libertatea voinţei.

      Aşadar, cînd vezi un duşman al adevărului, vindecă- l, îngrijeşte- l,
      reîntoarce- l la virtute. Dă- te tu pildă de viaţă curată; caută să nu poată fi osîndite
      cuvintele tale; apără- l, poartă-i de grijă; fă totul ca să-l îndrepţi imitînd pe marii
      doctori; aceia nu vindecă numai într-un singur chip, ci, cînd văd că o doctorie nu
      e de folos, se folosesc de o altă doctorie, apoi de alta; uneori taie rana, alteori o
      leagă. Şi tu eşti un doctor al sufletelor; foloseşte tot felul de doctorii, după legile
      lui Hristos, ca să iei Plata: şi a mîntuirii tale şi a folosului altora. Făcînd totul spre slava lui
      Dumnezeu, eşti şi tu slăvit, că a spus Domnul: „Pe cei ce Mă slăvesc îi voi slăvi,
      iar cei ce Mă defăima vor fi defăimaţi” .

      Să facem aşadar toate spre slava lui Dumnezeu, ca să avem parte de
      moştenirea cea fericită, pe care, facă Dumnezeu, să o dobîndim noi cu toţii, cu
      harul şi iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava şi
      puterea în vecii vecilor, Amin. ”

      Partea cu filmul nu prea ma intereseaza. Nu santem la fel. Poate pe unii ii impresioneaza, poate pe altii ii sminteste… Depinde si ce ai mai citit, cat de curata e viata respectivului, cat de mare e credinta ta…

      Eu personal nu ma sfiiesc a lua ce e bun si de la pagani. Asa ne invata Sfintii Parinti. Parca toate discutiile astea referitoare si la Parintele Arsenie Boca, si la acest film sant definitorii pt un crestin. „Iti place de Parinte, gata, ajungi in iad; te-ai uitat la film, gata, in iad cu tine, inseamna ca nu-L aperi pe Hristos…”.
      Definitorie pt un crestin este doar dogma ortodoxa. Orice om poate gresi. Am in cap dogma, sant constient ca asta e drumul, si iau de peste tot doar ceea ce corespunde cu aceasta dogma. Si normal, daca aud ca unul spune blasfemii il corectez, dupa puterea mea si dupa credinta mea (ca si aici santem diferiti) ca si eu am rostit hule si blasfemii si asa am ajuns la credinta, hulindu-L pe DUmnezeu. Si cu toate astea Dumnezeu m-a iubit. Incurcate si minunate sant caile Domnului!

      Ai mai sus un exemplu de contradictie intre Parintele Adrian Fageteanu si Sf Ioan Gura de Aur. Ce sa fac acum? Sa nu il mai consider pe Parintele Fageteanu sfant al inchisorilor? Eu, pe raspunderea mea, il consider pe mai departe Sfant al Inchisorilor. Doar Parintele Calciu s-a opus public daramarii bisericilor. Este daramareaunei biserici blasfemie? Cred ca asta este printre cele mai urate lucruri. Ce sa fac cu ceilalti Parinti pe care ii iubesc, gata, ii tai de pe lista? In nici un caz.

      Apreciat de 2 persoane

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 1:25 am

        „„Aceasta o fac şi acum mulţi, care, sub pretext că apără pe Dumnezeu, îşi
        satisfac în realitate pornirile lor pătimaşe împotriva celor pe care-i urăsc, cînd ar
        trebui să facă totul cu blîndcţe.”____indraznesc sa cred ca nu e vorba in ce ma priveste despre cazul descris de Sf Ioan Gura da Aur, ca NU din frustrare, ura si mainie vorbesc eu acum, ca aceasta nu o pot dovedi sigur asa este, dar am Martor pe Cel Atoststuitorul, Cunoscatorul inimilor caruia TOTI ii vom da scocoeala de faptele si vorbele si gandurile noastre.

        ” cel ce-L huleşte, acela se răneşte. Nu te mînia pe hulitor! Suspină
        pentru el, plînge-l! Fapta lui e vrednică de plîns”____ nu am nici cea mai mica manie pe hulitor , sunt doar obosit sa slefuiesc limbajul ca sa transmit cu blandete mesajul adevaraului unor urcehi SURGE si unor inimi BOLNAVE si insetate de inselare, am facut acest exrecitiu pana am obosit. Suspinul pentru pacatos NU e cirocoetca de expus pe intrenet se petrece in taina inimii nu cu tyrambite si surle ca farisriseii mincinosi. Si daca fapta HULITORLUI e vrednica de plans ASA sa o numim, nu film „marturisitor” , blablabla… asta fac si eu, si ceea ce e mai grav daca ea NU dauneaza lui Dumnezeu strica demoleaza si inseala NU NUMAI sufletul hulitorului ci si al celor INSLEATIO de hulitor sa admita hula lui ca fapta „virtuoasa” cum se petrece in cazul discutat de noi.

        Ingaduirea neginei se face cand e vorba de pacate personale ale pacatosului NU si de PRPAGANDA INSELARII si eu am dorit sa atrag atentia asupra PERICOLULUI privitului de filme ca antrenament la trairea in ILUZORIU, in MINCIUNA, in FALS acceptare a FALSULUI drept „model ” al Adevarului, ca acesta face filmul, ORICE film cu actori in general si cel genul de mai sus cu atat mai mult caci si BLASFEMIAZA.
        Dar se pare ca e greu de priceput ideeea in lumea acesta atat de impatimita de formele stricaciunii ei si de insetata de iluzie, de virtual, de fals si inselare, persistenta in ele devine un mod de a fi, capatul caii inchinarea la anticrist cea mai de pe urma inselare si chintesenta tuturtor inselarilor ca nu ajunge omul sa i se inchine daca duhhul lui nu ar fi bolnav si insetat de inselare, trairea in iluzoriul filmelor il pregateste la asa ceva.

        NU CRED ca Sf Ioan Gura de Aur ar fi incurajat filmele si maimutarirea lui Hristos:Maicii Domnului/Sfintilor asa cum a fost categoric si impotriva teatrului in general.Nici unSfant Parinte n-a lasat asa ceva acceptarea „scenetelor ” religioase ca presupus folos crestinilor, ce flos poate sa iasa din mimare, din maimutarire, din fals si simulare?
        Pe parintele Adrian Fageteanu l-am cunoscut personal, am fost ceva vreme in preajma lui din randuiala lui Dumnezeu, m-a invatat multe si stiu ca acrivia lui la Adevar era virtutea lui cea mai aleasa care l-a si asezat in ceata Dreptilor( parerea mea si evlavia mea personala).

        Apreciază

  9. curelusa said, on aprilie 12, 2015 at 5:59 pm

    Hristos a inviat!

    Un crestin traitor cu dorul ascezei nu se mai poate uita la filme, nu mai asculta muzica, nu mai priveste picturi si nu mai este interesat in nici un fel de creatiile artistice ale oamenilor. El traieste mult mai intens experientele lui duhovnicesti iar toata arta din lume nu il poate misca mai mult decat trairea lui. Insa pentru ceilati orice creatie facuta cu jertfa (pentru ca artistul adevarat se jertfeste si se consuma in timp ce performeaza arta lui), chiar daca nu are in centru pe Dumnezeu, impresioneaza publicul care astfel incepe sa urmeze un drum al cautarii.

    Un film e doar o poveste spusa printr-o succesiune de imagini. El spune povestea iar aceasta ramane in mintea celor ce il privesc. Pana la urma acesta a fost si unul din rolurile icoanei pentru multa vreme in randul popoarelor crestin-ortodoxe. Atunci cand sectantii ataca icoanele se aminteste adesea si rolul lor educational, catehetic de-a lungul istoriei. Filmul nu este un acatist sau o rugaciune, e doar o poveste pentru lenesi de azi.

    L-am simpatizat pe Mel Gibson ca actor si ca om care a ales o viata de familist, nu am vazut filmul despre care discutati pentru ca din trailer nu am simtit nevoia sa il vad, insa nu pot sa-l infierez, pentru ca orice e bine sa judecam si dupa roadele de pana la momentul judecarii, iar acest film a impresionat pe multi in sensul bun, de cautare a lui Dumnezeu.

    Artistii sunt oameni cu o sensibilitate mult diferita de a noastra, de asemenea sunt supusi unor ispite mult mai mari iar presiunea ce se exercita asupra lor duce de multe ori la situatii tragice. Eu am ales sa ma rog pentru artistii care m-au impresionat la un moment dat, fie ca s-au sinucis, fie ca sunt homosexuali, ca si-au ucis iubita fiind drogati sau pur si simplu ca nu sunt in stare sa gaseasca un drum care sa le ofere echilibru.

    Si am asa un gand in aceste zile speciale, ca erezia ereziilor care pare sa nu poata fi oprita nu trebuie sa ne faca sa uram pe cei ce nu sunt ortodocsi, eu cred ca si noi suntem pana la urma raspunzatori si pentru mantuirea lor, pentru ca dus pana la capat gandul imi spune ca daca noi am fi asa cum trebuie, lumea toata ar fi fost deja crestin ortodoxa iar ecumenismul nu ar mai avea sens. Deci sa nu-i uram sau sa-i judecam pe ceilalti doar pentru ca sunt catolici sau protestanti sau gay sau evrei, Ma gandeam acum ca majoritatea bisericilor din zona mea sunt construite de mesteri italieni, pictura e facuta de pictori italieni in urma cu 100-200 de ani. Dumnezeu le poarta de grija tuturor.

    Si in final imi permit o gluma, sper sa nu va ofenseze. Monica Bellucci pare o alegere buna.

    Apreciat de 2 persoane

  10. sorin h said, on aprilie 12, 2015 at 6:41 pm

    http://www.cuttingedge.org/news/n1898.cfm

    Apreciază

  11. Apologetica said, on aprilie 12, 2015 at 6:57 pm

    Hristos a inviat!

    Nu stiu daca in general filmele despre Iisus Hristos sunt bune sau nu. Sunt pareri pro si contra. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca „Patimile lui Hristos” este mult mai aproape de adevarul istorico-biblic decat „Iisus din Nazaret”.

    Lasand la o parte aspecte precum inmultirea painilor prin concentrare etc. ma voi referi doar la cateva „greseli” (ca sa nu zic altfel) din ultima parte a filmului „Iisus din Nazaret”.
    Este izbitor cat efort s-a depus pentru a indeparta vina de pe evrei si a o arunca pe romani – lucru aflat in contradictie cu Sfanta Scriptura.
    Este infiorator sa vezi, dupa ce ai citit cu atentie pasajele biblice referitoare la judecarea lui Iisus, cum Zeffirelli poate sa minta cu atata nerusinare aruncand toata vina pe Pilat, calcand in picioare adevarul biblic…
    Poate voi reveni cu amanunte…

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 7:16 pm

      Hristos a Înviat! În filmul ,,Iisus din Nazaret”, reluat pe ProTV înainte de Sf. Înviere, am observat răspunsul lui Pillat din Pont adresat subalternului său: ,,Cine știe cine este cu adevărat dușmanul nostru…” Deși i se atrăsese atenția că soldații romani nu vor vedea cu ochi buni eliberarea lui Barabas, zelot care ucisese un soldat sau subofițer roman…

      Apreciază

      • Apologetica said, on aprilie 12, 2015 at 11:44 pm

        Raspunsul acesta pus in gura lui Pilat este in contradictie flagranta cu Evanghelia.
        Dar aceasta este doar o mica parte din minciuna promovata de Zeffirelli…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 6:43 pm

        Însă în filmul ,,Patimile lui Hristos”, lui Pillat îi este frică de o revoltă a iudeilor și de pedeapsa împăratului. Încearcă să-l salveze prin biciuirea de către soldați, apoi prin punerea în balanță a alegerii eliberării (lui Baraba sau a lui Hristos). În cele din urmă, cedează voinței mulțimii, nu însă înainte de a se spăla de vina sa întrucât nu-l considera vinovat de ceva… A abandonat însă principiile justiției romane predându-l mulțimii și dând ordin unui ofițer să ducă la îndeplinire voința ,,mulțimii”: RĂSTIGNIREA PE CRUCE…

        Sigur că și Pillat are păcatul său dar păcatul cel mare aparține fariseilor și cărturarilor CARE ÎL URAU DE MOARTE ȘI VOIAU MOARTEA LUI!… Ei au întărâtat și manipulat mulțimea din fața lui Pillat cerând cu glas mare răstignirea lui Hristos, acuzat de ei că s-a proclamat ,,împăratul iudeilor” iar ei ascultau doar pe împăratul roman…

        Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 7:20 pm

      Voiam să mai adaug că pe Yahoo am văzut zilele trecute un titlu care ne spunea că actorii care l-au interpretat în filme pe Hristos au avut parte de mari ispite și probleme…
      Pentru că în acest caz trebuie respectat cu sfințenie ADEVĂRUL! Și cei care au jucat roluri mai mari sau mai mici interpretând pe diavolul au avut și mai mari ispite. Se poate ca din asta să se fi tras moartea actorului Toma Caragiu la cutremurul din 1977…

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 12, 2015 at 10:33 pm

      ,,Este infiorator sa vezi, dupa ce ai citit cu atentie pasajele biblice referitoare la judecarea lui Iisus, cum Zeffirelli poate sa minta cu atata nerusinare aruncand toata vina pe Pilat, calcand in picioare adevarul biblic…”

      Din moment ce între catolici (Papa) și cultul mozaic există o apropiere tot mai mare și evidentă prin ECUMENISM (CMB), regizorul trebuia să se conformeze pentru ca filmul său să fie sprijinit și să aibă succes. Altfel putea fi boicotat precum evreii din America și Europa (parțial) au procedat cu filmul ,,Negustorul din Veneția” despre un cămătar evreu…

      Apreciază

    • George said, on aprilie 12, 2015 at 10:40 pm

      Nu prea cred ca Zeffirelli minte.In ambele filme Pilat cauta sa il elibereze pe Hristos,stiind ca Hristos este nevinovat,si se vede clar in ambele filme ca evreii sunt vinovati pentru moartea lui Hristos pe cruce,parerea mea.

      Apreciază

  12. agerstress said, on aprilie 12, 2015 at 7:55 pm

    Unele filme au caracter marturisitor, altele insa, sunt mincinoase si au ca scop pervertirea credintei in mod subtil. De exemplu, am vazut ieri pe un post TV cateva secvente dintr-un film despre Iisus. Nu stiu despre care dintre filme este vorba (in mod sigur nu era versiunea lui Zeffireli ca pe aceasta o stiu) ca nu l-am vazut de la inceput si nici nu am rabdat sa-l vad pana la final. O scena pot spune cu tarie ca a fost de-a dreptul mincinoasa si tendentioasa. Era vorba despre scena cu femeia surprinsa in adulter si adusa inaintea lui Iisus pentru a fi ispitit in legatura cu aplicarea legii lui Moise. Desi in evanghelie scena este descrisa foarte clar, nu pot gasi o explicatie scuzabila pentru regizorul care a insistat sa-l prezinte pe Iisus ca un aparator aproape violent al desfraului. Practic s-a aruncat (personajul fantezist) in groapa in care fusese aruncata femeia acoperind-o cu trupul sau impotriva celor inarmati cu pietre. Asta este o minciuna evidenta si nu o simpla minciunica nevinovata ci o minciuna cu scop pervers. Probabil ca filmul respectiv abunda de asemenea darapaje programate cu scop pervers dar dupa cum am spus, nu am rabdat sa-l vad pana la final.
    E de notorietate publica faptul ca in industria cinematografica, curvia se afla „la mare cinste”. Poate de aici dorinta lor (actori, regizori, etc) arzatoare de a o justifica si de a o pune sub o autoritate protectoare suprema, macar asa fictiv, de ochii lumii. In spatele lor insa, se pare ca sunt altii si mai motivati…
    Oricat de mult s-ar stradui acestia sa zugraveasca adevarul in culorile lor favorite, sau sa-l spoiasca mai bine zis, minciuna… are picioare scurte. Iisus, chiar daca a iertat pacatosul (pacatoasa) a fost categoric fata de pacat.

    Totusi, in general, un actor/actrita, indiferent de nivelul de decadere morala la care s-a aflat candva, se poate pocai si poate face marturisire si fapte de credinta perfect valabile. Si Maria Magdalena a trecut printr-o transformare de acest gen si e o transformare in bine.

    Filmul lui Zeffireli mi se pare si mie cel mai apropiat de adevar. Desi a omis multe episoade importante din Evanghelie (unele erau irealizabile tehnic la data respectiva) si a inclus multe scene despre care nu exista marturii evanghelice, cel putin a incercat sa se apropie de adevar. Au fost studiate cu atentie aspectele legate de traditii, de arhitectura, de mentalitati specifice vremii, vestimentatie si chiar de fizionomie. Am comparat chipul actorului din scena de pe cruce cu o icoana foarte raspandita si asemanarea este incredibila. Am comparat si cu poze anterioare si ulterioare ale actorului respectiv (e plin internetul) si nu prea e de acolo… Rezulta ca au acordat foarte mare atentie la aceste detalii in timpul filmarilor.
    Un alt lucru interesant, scena punerii coroanei de spini pare sa fi fost jucata pe viu, fara trucaje.
    Una peste alta, e bun sau rau? Ei bine, te face sa traiesti Evanghelia la o intensitate la care un text scris pe hartie nu are nici o sansa. Asa cum un film deformeaza intr-o masura mai mica sau mai mare adevarul scris, tot asa il deformeaza la urma urmei si imaginatia cititorului. Eu, de pilda, nu as fi putut sa-mi imaginez cum arata o casa din vremea aceea si mi-as fi imaginat una dupa modelul celor cunoscute de pe la noi. Nu mi-as fi putut imagina staulul din pestera decat prin asociere cu grajdurile mizerabile/infecte pe care avusesem eu ocazia sa le vad. Imi trecea prea usor neobservata varsta lui Iosif, de exemplu si multe alte aspecte de acest gen, poate nu cele mai importante dar cu relevanta lor in context.
    Concluzia mea este ca unele filme sunt bune iar altele sunt rele. „Veti cunoaste pomul dupa rodul sau”.

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on aprilie 12, 2015 at 11:08 pm

      agerstress

      Hristos a inviat !

      Nici eu n-am inteles MULTE din Sfintele Scripturi dar dupa ce am cautat la Sfintii Parinti Talcuririle Sf Evanghelii si dupa ce am gasit in multime de texte si scrieri cu diverse teme , ascetice, ermineutice, dogmatica ( la Sf Maxim)etc a inceput sa pricep mai bine, dar uitandu-ma filme NICIODATA n-am agonisit altceva decat imagini murdare, inselari si sminteli de care mintea mea cu greu s-a curatat ulterior si care pana azi imi mai revin in amintire cu SCRABA.Filme genul acestora NU PRIMESC, se intoarce de scraba sufletul meu si mintea refuza sa priveasca asemenea grozavii.Nu are nici o importanta sa-ti imaginezi detalii si maruntisuri gen cum arata o casa de atunci , pestera, etc toate acestea sunt IRELEVANTE pentru mantuire si nici Sf Evanghelisti nu si-au piredut vremea sa descrie nimicuri pentru generatiile de dupa ei, mai exact Duhul Sfant care a grait noua prin ei n-a socotit necesar sa ne lamureasca asemnea maruntisuri, forme. Despre varsta Sf iosif logodnicul Fecioarei ne invata Sinaxarele si Mineiul de exemplu si aceasta in mod neprimejdios.

      Apreciază

    • Apologetica said, on aprilie 12, 2015 at 11:37 pm

      Imi pare rau dar trebuie sa te contrazic…
      Tu spui: „Filmul lui Zeffireli mi se pare si mie cel mai apropiat de adevar.”
      Cred ca aceasta este o greseala. Dimpotriva afirmatia corecta mi se pare a fi:
      „Filmul lui Zeffireli mi se pare si mie cel mai apropiat de MINCIUNA.”

      Voi incerca sa aduc argumente intr-un comentariu viitor…

      Apreciat de 1 persoană

      • agerstress said, on aprilie 14, 2015 at 10:03 pm

        Ai dreptate aici. Trebuia sa spun „este cel mai apropiat de adevar dintre cele apropiate de minciuna”…
        Era doar o comparatie intre versiunile de filme nu neaparat intre film si Evanghelie. Cel putin, eu nu mi-am pus in gand sa-i dau filmului valoare evanghelica sau sa-l pun in rand cu marturiile sfintilor parinti.
        Este vorba de un film aici. Niciodata un film nu a reusit sa reproduca cu fidelitate absoluta realitatea din care se inspira, dar niciodata! Nici un film, nici macar filmele noastre istorice de care suntem atat de mandri.
        Uneori te stimuleaza sa privesti lucrurile mai in adancine insa, e limpede ca trebuie abordat cu simt de discernamant. Mai mult decat atat, daca vrei sa generalizam, nu trebuie sa renunti la discernamant nici macar atunci cand intri pe usa la biserica, daramite cand urmaresti un film sau asculti o muzica sau citesti o carte (orice carte) sau discuti cu un strain.
        Adevarul absolut ma fascineaza si pe mine, recunosc, mai mult decat orice, dar oricat de fascinat as fi e mult prea absolut pentru mintea mea limitata si relativa, de om.
        Nici Iisus Hristos, nu ne-a spus tot adevarul in intregul lui. Nu pentru ca n-ar fi dorit ci pentru ca stia ca nu-l putem cuprinde si cu atat mai putin, intelege. Omisiunea nu inseamna minciuna asa cum insista unii sa decreteze. Ca minciuna poate specula pe seama acesteia e cu totul altceva dar adevarul nedezvaluit (oricare ar fi motivele) nu poate fi socotit minciuna. Dar cu asta deja ne indepartam de subiect, e drept, nu intr-o directie neinteresanta… poate cu alta ocazie… Sincer sa fiu, as prefera sa las in urma filmul si sa discutam despre alte subiecte mai interesante care au izvorat din razboiul acesta pornit de la film…

        Dar daca tot suntem aici… obsedati de dreptate, si vrem neaparat sa-i judecam pe evrei, trebuie sa mai pomenim un lucru esential: Pana una, alta, daca evreii au fost cei care L-au condamnat la moarte pe Mantuitorul, NOI AM FOST CAUZA pentru care aceasta jertfa a fost necesara (prin pacatele noastre) si SUNTEM BENEFICIARII DIRECTI ai jertfei, lucruri de la care evreii cam lipsesc! Asa ca nu suntem tocmai in masura sa judecam.

        Daca vrem sa fim iertati noi, trebuie sa invatam sa si iertam, chiar si pe aceia pe care Iisus i-a iertat, inca de cand era pironit pe cruce.
        Am facut aceasta precizare deoarece am vazut ca principala ta obiectie fata de film a fost in legatura cu (ne)culpabilizarea evreilor. Am citit comentariile de mai jos si nu le contrazic. Si eu am sustinut ca din film lipsesc multe elemente esentiale, dar nu este nevoie sa facem o obsesie din asta. Nici macar nu e un film cu pretentii ortodoxe.
        Si, ca sa nu las loc de confuzie…
        Nu sunt un simpatizant al evreilor. Simpatizez multe popoare dar evreii contemporani nu sunt printre ele. Cred ca deja este de notorietate acest lucru. Dar nici nu vreau sa fie rasi de pe fata pamantului. As fi multumit sa-i stiu la distanta si atat. Cu cat mai departe, cu atat mai bine. Daca va trebui sa-i judece cineva, are cine. Vorbim, desigur, despre evreii necrestini.

        Eu iti multumesc pentru interventia ta. Cred ca a fost sincera si fara rea vointa.
        Ii multumesc si fratelui „el”.
        Sper ca am reusit sa mai clarific cate ceva.

        Apreciază

  13. STOP RFID said, on aprilie 12, 2015 at 9:52 pm

    Nu mai pot de ras.

    Grupurile ANTI-SISTEM conduse de Dragos Anunaki de la ,,Fara secrete” si Camelia de la ,,Cocoon”

    Apreciază

  14. Sluga netrebnica said, on aprilie 12, 2015 at 10:12 pm

    Zilele acestea sa ne gandim la multimile de crestini prigoniti si ucisi pentru numele Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos, chiar si acum in timp ce noi ne veselim, mancam, bem si „mucenicim” virtual pe site-uri.

    Sa nu uitam nici ca pe 24 Aprilie 2015se implinesc 100 de ani de la holocaustul crestinilor ortodocsi. Se implinesc 100 de ani de cand Turcia a exterminat 1.500.000 (un milion cinci sute de mii) de crestini ortodocsi greci si armeni.

    […]
    Această pagină de istorie nu ar fi completă dacă aş fi trecut sub tăcere exterminarea sistematică şi suprasaturarea celor mai josnice patimi ale omului sau bestiei ce caracterizează masacrele grecilor şi armenilor din Pont. Au existat din când în când descrieri ale masării în grupuri a acestor oameni obidiţi în diferite puncte de pe ţărmurile Mării Negre unde ajunseseră după lungi călătorii pe jos şi suferinţe de nedescris, ca şi ale ajutorului dat lor de organizaţiile americane. Adeseori, funcţionarii acestor organizaţii sau misionarii americani au protestat, ceea ce a creat un moment de nedumerire în rândul poporului american sau a trecut neobservat. Cu toate acestea, masacrul sistematic, deportarea, jafurile şi violurile care s-au înfăptuit asupra creştinilor din regiunea Mării Negre, odinioară prosperă, este una dintre cele mai întunecate şi mârşave pagini chiar în istoria turcă.
    Comunităţile înfloritoare din Amasia, Cezareea, Trebizonde, Chaldes, Rhodopolis, Colonia, centre ale civilizaţiei elene timp de multe sute de ani, au fost practic distruse într-o campanie persistentă de masacrare, spânzurare, deportare, foc şi viol. Numărul victimelor se ridică la sute de mii, suma totală a armenilor şi grecilor exterminaţi în întreaga veche provincie romană a Asiei ridicându-se la 1.500.000 suflete. În acest chip a fost creată acea Turcie ,,regenerată”, care a fost comparată în unele zone cu Elveţia şi Statele Unite ale Americii.
    […]
    „Aveam 12 ani, eram cu mama mea. Ne mânau cu biciurile şi nu aveam apă. Era foarte cald şi mulţi dintre noi mureau din cauza lipsei de apă. Ne mânau cu biciurile, nu ştiu câte zile şi nopţi şi săptămâni, până când am ajuns în Deşertul Arabiei. Surorile mele şi bebeluşul au murit pe drum. Am ajuns într-un oraş, nu ştiu cum se numea. Străzile erau pline de morţi, toţi tăiaţi bucăţi. Ne mânau peste ei. Am tot avut coşmaruri cu cele petrecute atunci. Am ajuns într-un loc în deşert, un loc adâncit în nisip, înconjurat de dealuri. Eram mii acolo, multe, multe mii, numai femei şi fete. Ne-au strâns laolaltă ca pe oile în vale. Apoi a venit întunericul şi am auzit trăgându-se de jur-împrejur. Ne-am spus: ,,A început măcelul”. Toată noaptea am aşteptat, mama mea şi cu mine, să ajungă la noi. Dar ei nu au venit, iar dimineaţa, când ne-am uitat în jur, nimeni nu fusese ucis. Nimeni nu fusese ucis. Nu ne omorâseră. Semnalizaseră triburilor din sălbăticie că eram acolo. Kurzii au sosit mai târziu în acea dimineaţă, pe lumină; kurzii şi multe alte feluri de oameni din deşert; au venit de peste dealuri şi ne-au înconjurat şi au început să ne omoare. Toată ziua au ucis; eram atât de multe. Totuşi nu s-au gândit că ar fi putut să ne vândă, ei ne-au omorât. Au continuat să ucidă toată noaptea şi dimineaţa. Dimineaţă au ucis-o pe mama mea.”
    […]
    ( NENOROCIREA ASIEI III – de George Horton, vreme de 30 ani consul şi consul general al SUA în Orientul Apropiat )

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/04/12/papa-francisc-a-folosit-cuvantul-genocid-pentru-masacrul-impotriva-armenilor-de-acum-o-suta-de-ani-10-47-37

    Apreciat de 2 persoane

    • Apologetica said, on aprilie 12, 2015 at 11:30 pm

      Interesante informatiile aduse de tine.

      Sa ne aducem aminte si de mucenicii si marturisitorii români ai lui Hristos din inchisorile comuniste. Uneori prigoana se dezlantuia in ziua de Pasti mai crancena ca niciodata. „Misticii” (cei la care credinta in Hristos era mai puternica) aveau parte de regimuri „preferentiale” de schilodiri si batjocura.

      Sa ne amintim de pilda de Pastile din 1951 de la inchisoarea Pitesti :
      (Dumitru Bordeianu – Marturisiri din mlastina disperarii
      http://sfantulioancelnou.ro/carti/Dumitru_Bordeianu-Marturisiri_din_mlastina_disperarii/Bordeianu-Mlastina_disperarii.htm )

      „Pastile din 1951. Hula adusă Fiului lui Dumnezeu

      Săptămâna care a urmat acestor întâmplări a rămas de neuitat.

      Noua pozitie fixă era atât de greu de suportat, încât doream, mai mult ca oricând, să vină moartea sau un cutremur să dărâme fortăreata Pitesti, iar molozul ei să ne îngroape pentru totdeauna. Cât de asteptată a fost si căt de sublimă ni se părea acum moartea de martir!

      Numai Dumnezeu însă stia când avea să ia sfârsit această tortură si în ce fel.

      Se apropiau Pastile si eram îngroziti la gândul că ceea ce se petrecuse la Crăciun se va repeta aidoma si de Pasti, cu aspecte însă mult mai satanice, pe care imaginatia omului sănătos la minte nu le poate crea.

      Era Duminica Floriilor, înainte de Săptămâna Patimilor.

      În acea după-amiază, Zaharia s-a întors de la camera 4 spital si a făcut o nouă redistribuire pe prici.

      Deodată, mi-a trecut prin minte că se pregătea ceva straniu, ceva de nedescris, în legătură cu Săptămâna Patimilor si cu Pastile.

      Primul pe prici, a fost asezat, după noua ordine, a fost Maglavit, urmat de Nedelcu, de Bordeianu Dumitru, autorul acestor jalnice amintiri, Popescu Paul, Zelică Berza, Grigoras, Hutuleac, Sântimbreanu, Reus, Gheorghiu si Andrisan.

      Toti acestia făcuseră parte din grupul lui Maglavit. Când am văzut această nouă ordine si mai ales faptul că toti eram din grupul mistic[64], fără să ne dăm seama, o groază ne-a cuprins, presimtind ceea ce ne astepta.

      Luni, în Săptămâna Patimilor, imediat după prânz, Zaharia s-a întors cu un teanc de hârtii în mână, mai multe mături tocite, un ghem de ată groasă, niste cutii de conserve goale, mangal si o sticlută.

      Le-a asezat pe priciul nostru, si, din cozile de mătură, ne-a pus să facem cruci.

      Una din cruci, mai mare, era pentru Ungureanu.

      Nu ghiceam ce avea de gând să facă Zaharia. Din cutia de conserve, a făcut cădelnită, iar hârtiile aduse le-a împărtit celor ce se lepădaseră de Miscarea Legionară si la vreo 5-6 care făcuseră de planton de la 15 ianuarie.

      După ce toate acestea au fost pregătite, Zaharia ni s-a adresat în felul următor: „Misticilor si – celorlalti din cameră – banditilor, pentru că credeti în Dumnezeu si în Patimile Lui, iar după cum stiti eu nu cred în astfel de baliverne, si pentru că este Săptămâna Patimilor, să vedeti si voi ce patimi vor îndura acesti mistici!” Oricine mi-ar fi spus si orice as fi citit în cea mai pornografică literatură, nu mi-as fi putut închipui niciodată că niste minti satanizate si bolnave puteau născoci asemenea măscări, pentru a huli si ofensa Majestatea lui Dumnezeu, Sfintenia si Neprihănirea Lui.

      Asa cum am mai relatat cu ocazia Crăciunului din 1950, nu-mi voi îngădui – pentru bruma de cultură si carte pe care mi-am însusito în decursul anilor de învătătură, pentru bunul simt si pudoarea unui umil crestin – să prezint înaintea cititorilor astfel de abjectii adresate lui Dumnezeu. Dacă le-as pronunta sau le-as scrie, m-as face purtătorul de cuvânt al satanei si al slugilor lui.

      Ce sens ar avea să descriu pornografiile, insultele si hula adusă lui Dumnezeu? Cei credinciosi ne vor crede pe cuvânt, avându-i martori pe Dumnezeu si pe acei ce, în Numele Lui, au îndurat astfel de torturi. Nu ne vor crede ateii, care si asa hulesc pe Dumnezeu, fără a fi torturati.

      Din după-masa de luni si până în Vinerea Mare, când se cânta Prohodul în bisericile noastre, precum si în cele trei zile de Pasti, s-a cântat tot timpul pe melodia Prohodului, de către cei zece care se lepădaseră de Miscare, plus plantoanele, tot acest repertoriu de pornografii, măscări si scabrozităti, care depăseau orice imaginatie[65].

      Noi, „misticii”, am fost purtati timp de opt zile, în genunchi prin cameră, de la un capăt la altul, în frunte cu Ungureanu, închipuind patimile Domnului.

      Lui Ungureanu i-au făcut coroană de spini, iar în cutiile de conserve s-a pus mangal stropit cu gaz lampant si i s-a dat foc, ca să tămâiem cu ele, în timp ce mergeam în genunchi, făcând metanii.

      L-am văzut pe Ungureanu plângând ca niciodată, îngrozit de ceea ce ne-au fortat să facem.

      Ce mi-a cutremurat sufletul în timpul acestei torturi a duhului, a fost imaginea mamei, pe care am văzut-o în fata ochilor, îndoliată, asa cum întelegea ea să trăiască Săptămâna Patimilor Mântuitorului.

      O vedeam plângând; îi era poate gândul la suferintele mele, desi biata de ea nu stia în ce iad mă aflam.

      La fel, le vedeam plângând pe toate mamele celor torturati si îngroziti de a fi pusi să-L hulească pe Dumnezeu. Dacă ar fi văzut aceste mame la ce au fost supusi fiii lor, multe dintre ele si-ar fi iesit din minti.

      După opt zile de mers în genunchi, ni s-au rupt pantalonii, iar genunchii erau numai o rană.

      Singurul dintre noi care a refuzat să participe la acest ritual satanic[66], a fost Nedelcu Aristide. Asa înnebunit cum era, s-a desprins din cortegiu. A fost tolerat, pentru că, spuneau ei, îsi iesise din minti.

      La sfârsitul celor opt zile de chin si umilintă, de dimineata până seara, distrusi sufleteste, scârbiti de noi însine, de neputinta si slăbiciunea noastră, imploram Cerul să ne ia zilele.

      Din cauza mersului pe ciment, genunchii nostri erau o rană sângerândă si, când atingeam cimentul, călcam parcă pe ace. Dar, în afară de rănile fizice, această degradare spirituală a lăsat răni si mai adânci în sufletele si constiinta noastră.

      Mă gândeam cu groază în acele momente dacă aveam să petrecem la fel si alte sărbători ale Nasterii si ale Învierii lui Hristos, în timp ce părintii, fratii, surorile si prietenii nostri vor trăi bucuria adevăratelor sărbători.

      Nu numai în camera 3 subsol s-au petrecut asemenea orgii, ci în toate celelalte camere, după cum aveau să mărturisească, după demascări, cei ce le-au trăit ca si noi.

      Iată scopul final al reeducării comuniste: scoaterea lui Dumnezeu din inimile oamenilor si prăbusirea lor în neant”

      Apreciat de 2 persoane

  15. we said, on aprilie 12, 2015 at 10:26 pm

    Statul Islamic a inceput sa emita carti de identitate cu cip:
    تنظيم "داعش" يبدأ بإصدار بطاقات شخصية حديثة

    Apreciază

  16. Radu Humor said, on aprilie 12, 2015 at 11:33 pm

    Nu cred că vreo producţie cinematografică poate reda misterul şi taina Credinţei, oricât de bine realizată artistic ar fi ea !
    Mai mult de atât, fiecare regizor va strecura câte-o şopârlă iudeo-masonică menită să fixeze o idee care dă peste cap cele mai sincere şi bune intenţii.
    N-am să analizez acum filmul, nu l-am văzut recent, ci chiar la apariţie, dar chiar astăzi am urmărit un reportaj de la Oaşa, în care am sesizat un asemenea fapt !
    Toată strădania lăudabilă a reportajului, păleşte în faţa unui singur moment :
    Călugărul Sava, un american sosit în România şi trecut la Ortodoxie, ” scapă” un banc, care dă peste cap toată bunele intenţii de zugrăvire a unei activităţi meritorii ce are loc în acele lăcaşuri !
    Banc prin care este subtil remarcată presupusa inteligenţă ( eu ăi zic altfel, şmecherie !) a unui iudeu, odată cu insultarea, deloc gratuită zic eu, a poporului rus !
    Nu vreau să popularizez acel banc, dar călugărul Sava îşi atinge scopul parşiv, sădind, sau reamintind tuturor acuza la modă a NOMului ,că ruşii ajung inevitabil în iad !
    Chiar nu vede nimeni ce „hram” poartă pe sub rasă acest slujitor al nu ştiu căror interese, atacând, blasfemeind un popor creştin, care atunci când ne-a făcut cel mai mare rău, nouă românilor, era condus de sus până jos de evrei ?! :mrgreen:
    P.S.
    Crede cineva că dacă ar fi redate artistic crimele şi atrocităţile cu adevărat inimaginabile din închisorile comuniste, făcute tot la comanda găştii de alogeni în frunte cu Ana Pauker, în care a fost distrusă întreaga elită românească, românii ar înţelege mai bine ce a trăit acest neam ?
    Să nu fie suficiente cele relatate (citite sau auzite) despre acest genocid de către supravieţuitori ?!

    Apreciat de 2 persoane

  17. Paul said, on aprilie 12, 2015 at 11:52 pm

    @ El / Andrei-d:

    Esti in inselare.
    Sufletul tau e salbaticit de mandrie, frustrari si venin, orice ti s-ar spune nu ajunge la tine, o tii pe a ta, de aceea nici nu am sa mai continui dialogul. Dumnezeu sa te imblanzeasca si sa te mantuiasca.
    Incearca sa fii bun, altfel n-ai facut nimic, totul e in zadar. Fii BUN.

    Apreciat de 3 persoane

    • andrei-d said, on aprilie 13, 2015 at 4:52 pm

      frate Paul,
      Trezeste-te! Nu fi paranoia, vorbeste la plural! Esti schizofrenic ca Radu Iacoboaie?

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 7:21 pm

        De ce mă ataci tot mai des ,,frate” ortodox, dacă ești într-adevăr ortodox? Așa fac creștinii sau de ce?… Oricum mulțumesc pentru complimente… SĂRBĂTORI FERICITE!

        Apreciază

      • Ionut said, on aprilie 13, 2015 at 7:23 pm

        Esti medic? Dai consultatii online?

        Apreciat de 1 persoană

  18. o oarecare said, on aprilie 13, 2015 at 12:48 am

    Filmul poate avea efect informativ, nu formativ.

    Apreciat de 1 persoană

  19. Apologetica said, on aprilie 13, 2015 at 1:08 am

    Pentru a putea verifica afirmatiile facute de mine cu privire la filmul „Iisus din Nazaret” voi incorpora mai intai acest film aici:

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:48 pm

      Acesta este un film artistic. Zefirelli nu este ortodox. Filmul său artistic nu are nicidecum valoarea unui film documentar. La ProTV recent a rulat din nou filmul, dar și acesta cenzurat!!! Cei care l-au urmărit de mai multe ori să-și amintească acest aspect deosebit de important…
      S-a scos de pildă scena când Pillat din Pont s-a spălat pe mâini în fața mulțimii manipulate de fariseii și cărturarii iudei (strămoșii evreilor khazari de astăzi și masonilor) în semn că nu vrea să aibă conștiință moartea lui Iisus. Și soția lui îl sfătuise să nu-i facă niciun rău, întrucât avusese un coșmar în vis.

      Apreciază

  20. Apologetica said, on aprilie 13, 2015 at 1:09 am

    Referitor la filmul „Iisus din Nazaret”, cateva observatii:

    1. In primul rand…

    In film se arata ca poporul era impartit: unii voiau eliberarea lui Iisus iar altii a lui Barabas si procentul era cam de 50% pentru fiecare sau chiar 60% in favoarea lui Iisus, iar Pilat a luat hotararea crucificarii lui Iisus impotriva vointei subalternilor sai si a unui mare numar de evrei.
    (vezi 5:38:00 – 5:42:00)

    Sa vedem ce spune Biblia:

    – Matei 27, 15-26:
    „La sărbătoarea Paştilor, dregătorul avea obiceiul să elibereze mulţimii un întemniţat pe care-l voiau.
    Şi aveau atunci un vinovat vestit, care se numea Baraba.
    Deci adunaţi fiind ei, Pilat le-a zis: Pe cine voiţi să vi-l eliberez, pe Baraba sau pe Iisus, care se zice Hristos?
    Că ştia că din invidie L-au dat în mâna lui.
    Şi pe când stătea Pilat în scaunul de judecată, femeia lui i-a trimis acest cuvânt: Nimic să nu-I faci Dreptului aceluia, că mult am suferit azi, în vis, pentru El.
    Însă arhiereii şi bătrânii au aţâţat mulţimile ca să ceară pe Baraba, iar pe Iisus să-L piardă.
    Iar dregătorul, răspunzând, le-a zis: Pe cine din cei doi voiţi să vă eliberez? Iar ei au răspuns: Pe Baraba.
    Şi Pilat le-a zis: Dar ce voi face cu Iisus, ce se cheamă Hristos? Toţi au răspuns: Să fie răstignit!
    A zis iarăşi Pilat: Dar ce rău a făcut? Ei însă mai tare strigau şi ziceau: Să fie răstignit!
    Şi văzând Pilat că nimic nu foloseşte, ci mai mare tulburare se face, luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea.
    Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!
    Atunci le-a eliberat pe Baraba, iar pe Iisus L-a biciuit şi L-a dat să fie răstignit. ”

    – Marcu 15, 6-15:
    „Iar la sărbătoarea Paştilor, le elibera un întemniţat pe care-l cereau ei.
    Şi era unul cu numele Baraba închis împreună cu nişte răzvrătiţi, care în răscoală săvârşiseră ucidere.
    Şi mulţimea, venind sus, a început să ceară lui Pilat să le facă precum obişnuia pentru ei.
    Iar Pilat le-a răspuns, zicând: Voiţi să vă eliberez pe regele iudeilor?
    Fiindcă ştia că arhiereii Îl dăduseră în mâna lui din invidie.
    Dar arhiereii au aţâţat mulţimea ca să le elibereze mai degrabă pe Baraba.
    Iar Pilat, răspunzând iarăşi, le-a zis: Ce voi face deci cu cel despre care ziceţi că este regele iudeilor?
    Ei iarăşi au strigat: Răstigneşte-L!
    Iar Pilat le-a zis: Dar ce rău a făcut? Iar ei mai mult strigau: Răstigneşte-L!
    Şi Pilat, vrând să facă pe voia mulţimii, le-a eliberat pe Baraba, iar pe Iisus, biciuindu-L, L-a dat ca să fie răstignit. ”

    – Luca 23, 4-5; 23,13-25
    Şi Pilat a zis către arhierei şi către mulţimi: Nu găsesc nici o vină în Omul acesta.
    Dar ei stăruiau, zicând că întărâtă poporul, învăţând prin toată Iudeea, începând din Galileea până aici.
    Iar Pilat, chemând arhiereii şi căpeteniile şi poporul,
    A zis către ei: Aţi adus la mine pe Omul acesta, ca pe un răzvrătitor al poporului; dar iată eu, cercetându-L în faţa voastră, nici o vină n-am găsit în acest Om, din cele ce aduceţi împotriva Lui.
    Şi nici Irod n-a găsit, căci L-a trimis iarăşi la noi. Şi iată, El n-a săvârşit nimic vrednic de moarte.
    Deci, pedepsindu-L, Îl voi elibera.
    Şi trebuia, la praznic, să le elibereze un vinovat.
    Dar ei, cu toţii, au strigat, zicând: Ia-L pe Acesta şi eliberează-ne pe Baraba,
    Care era aruncat în temniţă pentru o răscoală făcută în cetate şi pentru omor.
    Şi iarăşi le-a vorbit Pilat, voind să le elibereze pe Iisus.
    Dar ei strigau, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L!
    Iar el a zis a treia oară către ei: Ce rău a săvârşit Acesta? Nici o vină de moarte nu am aflat întru El. Deci, pedepsindu-L, Îl voi elibera.
    Dar ei stăruiau, cerând cu strigăte mari ca El să fie răstignit, şi strigătele lor au biruit.
    Deci Pilat a hotărât să se împlinească cererea lor.
    Şi le-a eliberat pe cel aruncat în temniţă pentru răscoală şi ucidere, pe care îl cereau ei, iar pe Iisus L-a dat în voia lor.

    – Ioan 19, 4-16:
    „Şi Pilat a ieşit iarăşi afară şi le-a zis: Iată vi-L aduc pe El afară, ca să ştiţi că nu găsesc în El nici o vină.
    Deci a ieşit Iisus afară, purtând cununa de spini şi mantia purpurie. Şi le-a zis Pilat: Iată Omul!
    Când L-au văzut deci arhiereii şi slujitorii au strigat, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L! Zis-a lor Pilat: Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină.
    Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege şi după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu.
    Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut.
    Şi a intrat iarăşi în pretoriu şi I-a zis lui Iisus: De unde eşti Tu? Iar Iisus nu i-a dat nici un răspuns.
    Deci Pilat i-a zis: Mie nu-mi vorbeşti? Nu ştii că am putere să Te eliberez şi putere am să Te răstignesc?
    Iisus a răspuns: N-ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ţi-ar fi fost dat ţie de sus. De aceea cel ce M-a predat ţie mai mare păcat are.
    Pentru aceasta, Pilat căuta să-L elibereze; iar iudeii strigau zicând: Dacă Îl eliberezi pe Acesta, nu eşti prieten al Cezarului. Oricine se face pe sine împărat este împotriva Cezarului.
    Deci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afară pe Iisus şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit pardosit cu pietre, iar evreieşte Gabbata.
    Şi era Vinerea Paştilor, cam la al şaselea ceas, şi a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru.
    Deci au strigat aceia: Ia-L! Ia-L! Răstigneşte-L! Pilat le-a zis: Să răstignesc pe Împăratul vostru? Arhiereii au răspuns: Nu avem împărat decât pe Cezarul.
    Atunci L-a predat lor ca să fie răstignit. Şi ei au luat pe Iisus şi L-au dus ca să fie răstignit. ”

    Deci se vede clar contradictia dintre filmul Isus din Nazaret si Sfanta Scriptura referitoare la Pilat si la vinovatia uciderii lui Iisus.

    Sper sa revin si cu alte argumente…

    Apreciat de 1 persoană

  21. Apologetica said, on aprilie 13, 2015 at 1:13 am

    Am uitat sa fac trimitere spre site-ul de unde am luat citatele:
    bibliaortodoxa.ro

    Apreciat de 1 persoană

  22. Apologetica said, on aprilie 13, 2015 at 2:07 am

    Tot referitor la episodul judecarii lui Iisus de catre Pilat, va invit sa vedeti, pentru comparatie, fragmentul din „Patimile lui Hristos” (68:50-72:30).
    Acolo se arata clar cine a dorit si cine a fortat hotararea crucificarii lui Iisus:

    //vk.com/video_ext.php?oid=269668759&id=170294152&hash=4f8f118acb5b7506&hd=2

    Confruntand cele doua filme cu textele biblice, vom descoperi unde este mai mult adevar si unde este mai multa minciuna.

    De aceea, repet, un film cu adevarat folositor este acela care infatiseaza adevarul, nu unul care stoarce lacrimi dar induce in eroare si minciuna pe privitor.

    Apreciat de 1 persoană

  23. o oarecare said, on aprilie 13, 2015 at 8:10 am

    Filmul nu are cum sa reconstituie patimile lui Hristos. Orice incercare de acest fel este sortita esecului. Torturile la care a fost supus depasesc orice imaginatie. In plus, Iisus a suferit mult si ca fiu al lui Dumnezeu din pricina lipsei de recunostinta a celor pe care i-a vindecat si i-a indrumat. In plus, isi vedea roadele misiunii sale amenintate. Nicun fil nu poate reda complexitatea si cruzimea calvarului lui Iisus.

    CALVARUL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS DESCOPERIT DE INGER SF DIMITRIE AL ROSTOVULUI

    1. Hristos Domnul nostru patimind mai inainte de moartea Sa pe cruce , a slobozit 109 suspinuri din inima .
    2. Picaturi de lacrimi la Patimile Sale a varsat de 11 ori cate 103 mii = 1.135.475
    3. De perii capului si de barba a fost tras de 78 de ori .
    4. S-a poticnit si a cazut la pamant , incepand din Gradina Ghetsimani si pana la Arhiereu de 7 ori .
    5. A primit peste fluierele picioarelor 172 lovituri
    6. A fost ridicat de parul capului si de funia cu care era legat de grumaz de 23 de ori . Batai cu palmele peste obraz a suferit de 172 de ori . Sluga arhiereului , Malh cel nemultumit , caruia i-a vindecat Domnul urechea taiata de Petru , atat de tare L-a lovit pe Iisus peste fata , incat , s-a auzit in toata curtea arhiereului ; atunci a cazut Domnul la pamanat si i s-au clatinat dintii din gura si i s-au inchipuit degetele acelei maini , inmanusata metalic , pe fata si mult sange din gura si din nas i-a iesit .
    7. Lovituri peste obraz , peste gura si peste ochi a primit de 128 de ori .
    8. Peste grumaz a fost lovit foarte tare de 27 de ori .
    9. Peste cap a fost lovit foarte tare de 20 de ori .
    10. La stalp a fost legat si atunci a primit odata o lovitura de moarte .
    11. A fost trantit la pamanat foarte tare de 3 ori .
    12. Cand a fost legat la stalp a fost lovit peste tot trupul cu toiege , cu trestii , cu biciurile noduroase de porumbel de 6666 de ori . Peste aceste rani i s-au mai adaugat si alte chinuri si dn cauza acestor suferinte ar fi trebuit sa moara . Dar cu puterea lui Dumnezeuiasca , n-a fost biruit si nici n-a voit a muri , pana nu s-a implinit opera mantuirii noastre si asa s-a mentinut pana la sfarsit .
    13. A avut 1199 de vanatai peste tot trupul .
    14. Pe cap a avut intepaturi de spini 1000 . Pentru ca cununa cea de spini I s-a pus si I s-a luat de 50 de ori .
    15. Peste cap a fost lovit cu toiege si cu trestiile cu toata puterea ; din cauza acestor lovituri , au intrat in cap 5 ghimpi pana la creier , iar dupa inviere au mai ramas 3 .
    16. Spre Golgota ducandu-si Crucea a cazut de 5 ori foarte greu si atunci a primit de 19 ori lovituri de moarte .
    17. A fost scuipat in fata de 100 de ori .
    18 . Peste tot trupul Domnului intins pe Cruce a fost scuipat de 73 de ori .
    19. Tras incoace si incolo de nas cu multa ura si dispret si hulit a fost de 20 de ori .
    20. De urechi a fost tras si manjit de 30 de ori .
    21. Rani multe si silnice lovituri , precum si semne peste tot trupul a avut atatea cate zile sunt in 14 ani = 5475.
    22. A patimit Izbavitorul nostru cu sufletul si cu trupul Sau mantuind pe om din moartea sufleteasca .
    23. Cu sufletul a patimit mahnire , intristare , tanguiri si jale ca de moarte . Peste toate puterile Sale sufletesti si trupesti a patimit , adica : peste minte , peste simtire si peste voie . Iar cu trupul a patimit afara de golatatea Sa , batai , rani , precum si dureri peste toate madularele trupului .
    24. Peste cap imboldiri , pe maini si pe picioare rani grele ale cuielor , impunsatura in coasta cu sulita , iar peste grumaz si peste tample scuipari si lovituri .
    25. La pipairea trupului batai , la gustare , in setea cea amara a fost adapat cu otet si fiere .
    26. Spre mirosire , intru inchisoare puturoasa a fost inchis , la auzire huliri si batjocuri , la vederea ochilor acoperirea lor , apoi lacrimile celor ce sedeau langa Crucea Sa si-L vedeau , plin de rani si de lungi vanatai sangerande .
    27. Iar trupul Sau cel golit de haine in fata multimii l-a infasurat Maica Sa Preacurata cu mahrama capului Ei , cand era Domnul rastignit pe Cruce .
    28. Trei mari si iuti dureri a avut Domnul care au fost cele mai grozave in timpul Patimior Sale sfinte .
    29. Intaia durerre a fost cand Domnul a vazut ca nu multe suflete s-au intors la Dumnezeu parasindu-si pacatele lor , vazand ca in zadar si-a varsat sangele Sau .
    30. A doua derere a fost cand a vazut sufletul si inima Maicii Sale patrunse de rana patimirii Lui .
    31. A treia durere a fost cand I S-a pironit trupul Sau pe Cruce , ca asa de tare L-au intins incat I S-au desfacut incheieturile toate . Atunci s-a implinit proorocia lui David : ” Numarat-au toate oasele Mele ” .
    32. Toate patimile Domnului au fost 100.149
    33. In toata vremea patimirii Sale a varsat din ochi 67.200 picaturi , iar picaturi sangerande din ochi si din tot trupul 1.180.225 .
    34. Tifle peste obraz , peste gura si intre ochi a primit de 28 de ori .
    35. A fost lovit de 102 de ori peste obraz cu palma .
    36. La stalp a fost batut cu toiege de spini flenciurosi , biciuri noduroase rau , inveninate si cu lanturi de fier in muchii ; rani deosebite au fost 5000 .
    37. A cazut foarte greu de 4 ori sub povara Crucii . Din cauza multimii torturilor dulcele nostru Mantuitor a slabit adeseori pana la istovire completa , din care cauza ostasii s-au vazut nevoiti a sili pe a Simon Cirineul sa-L ajute a-Si duce Crucea grea pana sus la Gogota .
    38. Daca cineva va suferi si va gandi in fiecare zi la aceste patimi ale Lui Iisus si va face rugaciunea Tatal nostru , Crezul , Psalmul 50 si va face 12 metanii in cinstea Sf. Patimi ale Domnului , sau macar o metanie pentru fiecare rana , va avea mare folos . Un mare dascal al Bisericii a scris : ” Daca cugetarea va fi desavarsita si din inima la Ptimile Lui Iisus , se va folosi ca si cum ar posti un an intreg , mancand numai paine si apa sau daca va citi Psaltirea odata in fiecare zi , cu aceasta va fi egal ” .

    Apreciat de 1 persoană

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:50 pm

      Da. Numai cu cifrele nu știu dacă pot fi de acord. Cine ar fi putut atunci să numere și să le noteze pe papirus sau în memorie?…

      Apreciază

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 4:16 pm

        o oarecare

        multumesc ca ne-ATI amintit…
        iertare pentru nenumaratele greseli de ortografie, sunt doar din pricina grabei si lipsei de timp…

        Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 13, 2015 at 5:00 pm

        Radu Iacoboaie!
        RUSINE sa-ti fie! Tu contesti si Sf. Ingeri! Iesi acasa, hulitor si sceptic arsenist! De Sfintele Pasti te gasesti mereu sa pui de la tine,ai acelasi spirit ca si parintele tau Arsenie Boca, se vede: vii cu INOVATII si ai REVELATII tipic sectare si nu esti altceva decat un inselat! Iesi acasa! Duhul asta altau e strain ortodoxiei,se vede ca arsenistilor nu leplace strictetea ortodoxiei! Esti un bagacios mandru, si pretentii de lider. Vai si amar de trompetele tale si cei ce-ti tin partea, ca „orb pe orb calauzeste”!

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 7:24 pm

        Iertare. Nu am citit cu atenție comentariul tău. Așadar un înger i-a descoperit Sf.Dimitrie al Rostovului… Așadar îmi cer iertare. Nu știam de ce este așa de agresiv în comentarii stimabilul ,,frate” andrei-d (posibil ,,el”)…

        Apreciază

    • el said, on aprilie 13, 2015 at 3:30 pm

      o oarceare

      multumesc pentru ca ne-ai amintit acest text, eu l-am citit cand eram inca copilandru si marturisesc ca m-a socat uratenia si bestialitatea pacatlui si urei cu care a fost primit in lume Mantuitorul nostru, multe zile am avut in minte aceste orori de neinchipuit, omul este o bestie si pacatul are uratenia iadului, numai smintitii mai pot apara din „pretinsa „iubire de oameni” lepadatura de omenire care e capabila de asa ceva si vad ca astazi asta se petrece sub justificarea „tolerantei”.
      Si daca Hristos a zis „Parinte iarta-le lor ca nu stiu ce fac” ca sa ne invete PORUNCA iubirii de vrasmasii PERSONALI, noua nu ne este ingadauit sa trecem cu nesimtire pe langa HULELE aduse lui Hristos Duimnezeul nostru si sa le mai si „justificam” cu „iubirea de oameni”.
      Ceea ce face Hristos in Numele Sau NU poate sa faca sluga Lui, sluga apara pe Stapan si SLUJESTE cu frica si cu MULTA cuviinta Lui , nu se arata „marinimos” cu hulitorii Stapanului spre smintirea celor mai slabi la minte, ne invata chiar bunul simt elementar.
      Cat despre Dumnezeu Atotstiitorul Caruia nu-i sunt ascunse nici picatura de lacrimi , nici din picatura vreo parte(Sf Simeon Noul Teolog) si care cunoaste toate intorsaturile gandului chiar inainte de a se naste acesta , Lui nu i-ar fi greu sa „contabilizeze” aceste suferinte CUMPLITE si SCUMPE Lui sa le descopere prin inger unui placut al Sau, de acestea nu ma indoiesc, caci Cel ce a facut Cerul si Pamantul si stie orice fir de praf de pe fata pamantlui si din fundul marilor si orice fir de iarba cand ia nastere si cand se arunca in foc , cu cat mai scumpe si neasemuite si CUNOSCUTE ii sunt suferinte indurate de Mantuitorul lumii, Fiul Lui Cel UNUL Nascut pentru noi, lumea cea cazuta, urata si patimasa care ne mai si indoim cu „iscusinta” mintii noastre „istete” plina de scolastica IADULUI si smintita, scadalizara de „putinta” lui Dumnezeu de a sti si descoperi cui voieste astfel de Taine.
      Hristos a Inviat !

      Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 6:46 pm

      andrei-d

      HRISTOS A ÎNVIAT! Liniștește-te măcar de sfintele sărbători…

      Apreciază

      • andrei-d said, on aprilie 13, 2015 at 9:49 pm

        Adevarat a inviat!
        Asa este, sunt un nemernic, sunt satana de care spune un frate mai sus! Domnul cu noi cu toti si mantuire tuturor va doresc!

        Apreciază

  24. minionita said, on aprilie 13, 2015 at 10:43 am

    Canoanele apostolice se pronunta cu claritate impotriva actorilor si a meseriei de actor. Din experienta, pentru o persoana cu educatie religioasa deficitara, un film care povesteste ceea ce s-a intamplat poate fi ca o palma care te impiedica sa dormi pe tine in continuare, pentru ca daca niste actori te pot face sa plangi mimand suferinta realitatea a fost crunta.

    Apreciază

  25. Spaceman said, on aprilie 13, 2015 at 10:54 am

    Hristos a Înviat ! Nu știu dacă este sau nu canonic să urmărești un film artistic cu temă religioasa precum „Isus din Nazaret”(„Jesus of Nazareth”) regizat de Franco Zeffirelli cu Robert Powel în rolul lui Isus, sau „The Passion of the Christ”(Patimile lui Hristos) în regia lui Mel Gibson, însa eu recomand ca acest tip de producții cinematografice cu caracter religios și iz de telenovela, sa fie urmărite cu prudenta, ca atare, ca pe filme artistice și nimic mai mult. Fiindcă în acest tip de producții, pot fi introduse diverse mesaje subliminale, și dacă tot am adus vorba de cele doua filme…mai bine sa vedem la ce ma refer apoi decideți voi ce și cum:
    http://postimg.org/image/tlz2gin6v/
    http://postimg.org/image/mhr7r3869/
    http://postimg.org/image/jyh2rg8ej/
    http://postimg.org/image/9dph00s13/
    Surse:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Isus_din_Nazaret_%28film%29
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Patimile_lui_Hristos_%28film%29

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:53 pm

      De ce s-a scris numele Mântuitorului astfel: ,,Nu știu dacă este sau nu canonic să urmărești un film artistic cu temă religioasa precum „Isus din Nazaret”(„Jesus of Nazareth”) regizat de Franco Zeffirelli cu Robert Powel în rolul lui Isus…”?

      Apreciază

    • Spaceman said, on aprilie 14, 2015 at 9:58 am

      @Radu Iacoboaie
      Numele Domnului nostru, al creștinilor ortodocși, este Iisus Hristos, iar conform Wikipedia asa se numește filmul, „Isus din Nazaret” regizat de Franco Zeffirelli cu Robert Powel în rolul lui Isus, și asta are legătură cu ceea ce vreau sa spun prin imaginile de la linkurile postate în comentariu.

      Apreciază

  26. Gabriel M. said, on aprilie 13, 2015 at 11:14 am

    Parerea mea legata de acest subiect:
    Trebuie sa fii extrem de cumpatat si cu multa intelepciune cand te joci cu asemenea subiecte sfinte si de o mare incarcatura. Sa il reprezinti pe Hristos si sa refaci firul patimilor Sale e musai sa faci totul in prezenta unor mari sf. PARINTI si duhovnici ca sa supravegheze si sa fereasca de sminteala orice scena de film. Zilele trecute am auzit de exemplu ca niste studenti au simulat rastignirea Mantuitorului si au refacut drumul crucii. Ganditi-va ce sminteala poate aduce o scena cu un burtos sau un tip care il reprezinta pe Hristos dar in pauzele de filmare trage repede o tigara si injura.

    Sa ne amintim de Sf Andrei care a refuzat sa moara precum Hristos si a ales sa fie rastignit pe o cruce in forma de X considerandu-se nevrednic sa stea pe sf Cruce. Sau sf Petru care pentru a nu aduce confuzie si sminteala a fost rastignit cu capul jos. Parerea mea este ca prea usor ne incumetam sa ne jucam dea Iisus pe cruce. Dar pe de alta parte un film ca al lui Zefirelli poate sa mai trezeasca pe cei care nu ar citi o iota din Biblie dar care vazand scenele din film incep sa isi puna intrebari si unii chiar se mantuiesc. Parerea mea.. nu o luati de buna .. intrebati sfinti parinti despre filmele astea. Alea sunt pareri avizate si pline de Duh Sfant.

    Apreciat de 2 persoane

  27. G-man said, on aprilie 13, 2015 at 12:25 pm

    frate el , frate mircea.v , va imbratisez cu drag,
    Hristos Stapanul nostru si facatorul tuturor sa va dea multa intelepciune!

    Apreciază

    • el said, on aprilie 13, 2015 at 3:34 pm

      G-man

      Hristos a Inviat frate !
      Ma bucur sa va regasesc pe toti aici, nu v-am uitat pe niciunul.

      Apreciază

    • mircea.v said, on aprilie 13, 2015 at 3:42 pm

      G-man,

      Hristos a inviat!

      Frate, stii ca ma gandesc la tine…
      Pacea lui Iisus sa ne acopere pe toti!

      Apreciază

      • G-man said, on aprilie 13, 2015 at 10:34 pm

        Adevarat a inviat !
        E o adevarata bucurie fratilor ca ma aveti la inimile voastre.

        Apreciază

  28. Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:55 pm

    DE CE CREDEȚI OARE CĂ ORTODOCȘII NU AU FĂCUT PÂNĂ ACUM VREUN FILM ÎN ACEST SENS?

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 12:55 pm

      Cred că din prudență și smerenie…

      Apreciază

    • salutari din cluj said, on aprilie 13, 2015 at 4:48 pm

      Ba au facut. Si bine au facut, pentru ca unii sunt mult mai receptivi la imagine decat la cuvint. Cred ca sunt folositoare si bine ar fi sa nu ne mai dam noi niste neica nimeni asa de atotstiutori.

      Hristos a inviat!

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 7:05 pm

        Este preluat de blogul praemeditari.wordpress.com. Dar studiindu-l nu am certitudinea încă că autorul său este ortodox. IAR ATOTȘTIUTOR ESTE NUMAI DUMNEZEU…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 7:14 pm

        Aveam în vedere altceva. Ortodocșii nu au făcut un film despre Hristos. Catolicii și protestanții însă au făcut. Jim Caviezel care a interpretat rolul lui Hristos este catolic din SUA… Iar Mel Gibson este catolic din Australia…

        Apreciază

      • dionis said, on aprilie 13, 2015 at 7:58 pm

        Arta cinematografica este una mai recenta iar cei din trecut n-aveau cum sa se refere la ea,in schimb gasim pe paginile scripturii,drama(Ierermia,Ilie etc)artele plastice(cortul intilnirii,Betaleel si Oholiab)precum si toate genurile literare Talentul artististic este lasat de Dumnezeu pentru a-L lauda,si nu este unul mai prejos decit altul sau interzis.Arta se adreseaza simturilor si nu are pretentia preciziei Cuvintului si nici nu-si propune sa-l substituie.
        Este cunoscut faptul ca ,din ce auzim raminem doar cu 5% pe cind din ceea ce vedem,cu40%.Autorul filmului ,folosind mijloace specifice, acentueaza anumite laturi pentru a obtine un anumit effect.Aceste filme,cu plusuri si minusuri inevitabile,au intors oameni la Dumnezeu.Nu spun ca I-a si mentinut;pentru asta e nevoie de Cuvint.

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 13, 2015 at 9:35 pm

        dionis

        Tu nu esti ortodox. Dezvolta te rog prima parte a comentariului tau.

        Apreciază

      • Spaceman said, on aprilie 13, 2015 at 8:24 pm

        Scrie în partea de jos a ecranului CATHOLIC INSIDE USA ( CATOLIC ÎN USA ) (!?) :-\

        Apreciază

      • Apologetica said, on aprilie 14, 2015 at 4:14 am

        Foarte bun acest interviu al lui Jim Caviezel, actorul care a jucat rolul lui Iisus in „Patimile lui Hristos”

        Apreciat de 1 persoană

      • salutari din cluj said, on aprilie 14, 2015 at 3:09 pm

        frate,
        ce importanta are cine e autorul? Eu ma uit la ceea ce spune actorul. Si marturia lui e de zeci de ori mai ortodoxa decat a multor ortodocsi de pe aici. N-a zis bine ca s-au paganizat crestinii? uita-te in jurul tau, ce vezi?! Ortodocsi care traiesc ca si paganii, nici o diferenta. Fara suparare! ati ajuns sa nu mai vedeti padurea de copaci si asta e trist…

        Apreciat de 1 persoană

  29. Fratele începător Marius said, on aprilie 13, 2015 at 3:25 pm

    Actorul e actor, mașină/piesă din angrenaj. Ca și în cazul preotului, păcatul personal nu e capital în îndeplinirea muncii, contează mult talentul/harul. Sigur că dacă un om neduhovnicesc interpretează un om duhovnicesc nu va putea reda anumite lucruri – lumina din privire, blândețea vocii etc
    Dar problema cea mai mare a mediului electronic – ecran de cinema / televizor / calculator e că îi consumă omului energia, induce o stare de hipnoză și produce o mare oboseală. După ce stai opt ore la calculator îți vine să dormi doișpe ore. De unde vor fi venind acestea?
    Ceva nu e curat aici și ar trebui să le vorbim despre asta oamenilor…

    Apreciază

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 5:27 pm

      Ai dreptate până la un punct. O cafea pe zi este ceva rău sau ceva bun? Sau este păcat? TOTUL ȚINE DE NOI ȘI DE ÎNFRÂNAREA NOASTRĂ. Este bine să ne uităm câteva ore pe zi pe internet, nu mai mult…

      TOT CE-I MULT STRICĂ. SĂ NU UITĂM CĂ ORICE EXCES DĂUNEAZĂ…

      Apreciază

      • Ionut said, on aprilie 14, 2015 at 12:12 pm

        Nu mai mult de una mica. Si in nici un caz pe stomacul gol.

        Apreciază

    • Ionut said, on aprilie 13, 2015 at 7:27 pm

      Apreciat de 1 persoană

  30. salutari din cluj said, on aprilie 13, 2015 at 6:14 pm

    Apreciază

  31. Iani said, on aprilie 13, 2015 at 7:19 pm

    Am citit „dialogurile” si tot ce am de spus este ca pe acest forum sunt cu siguranta postaci platiti. Unde vedeti ravna agresiva, injurii si limbaj violent, indiferent ce spune, puteti fi siguri ca in spatele lor sta un securist. Asta nu e duh crestin, ci demonic. Daca dialogul nu poate fi dus in limitele bunului simt, cu argumente, ci numai cu invective, ma tem ca cei care folosesc astfel de metode sunt pusi aici ca sa creeze dezbinare si sa compromita, asa cum sunt pusi ultrasii in strada sa comprimita o manifestatie aruncand cu pietre in jandarmi.

    Apreciat de 2 persoane

    • Radu Iacoboaie said, on aprilie 13, 2015 at 8:14 pm

      Sunt întrutotul de acord cu cele afirmate…

      Apreciază

    • el said, on aprilie 13, 2015 at 8:37 pm

      Iani

      iata rezultatul formatarii prin „toleranta ” in limbajul mieros al „iubirii de aproapele” ADOGMATICA, generatiile crescute cu politetea ecumenismului si „iubirismului”, a acceptarii oricaror APOSTAZII expuse in limbaj slefuit si de iscusite sofisme.
      Ortodoxia a ajuns sa fie tratata de intoleranta, Adevarul de invectiva, crestinii de extremisti „ultrasi”, iata DE CE viitorul Bisericii neratacite e PUSTIA. Restul, „ortodoxia” innoita a politicosilor oficiali cu Bisericile lor cu cupole poleite, aurite de care zicea Sf Lavrentie de Cernigov vor distribui „educatia” gloatelor reeducate, politicoase si politicaly correct ale lui anticrist.

      Dar „NU te teme Turma mica ca VOUA a binevoit Tatal sa va daruiasca Imparatia Cerurilor”.

      Apreciază

      • Iani said, on aprilie 13, 2015 at 10:59 pm

        El

        Ai duh demonic indiferent ca te misti cu usurinta in zona teologica.

        Apreciat de 1 persoană

      • saccsiv said, on aprilie 13, 2015 at 11:24 pm

        Iani

        Judeci gresit frate, e un veteran de aceeasi parte cu noi. E pe baricade de pe vremea cand multi dintre cei mai noi pe aici inca nu se trezisera.

        Apreciază

      • Iani said, on aprilie 13, 2015 at 11:06 pm

        El

        Eu nu am auzit pe niciunul dintre oamenii care ne sunt repere, dintre parintii imbunatatiti, sa aiba limbajul tau si sa spuna „curva de X”, de exemplu. Ce ii tot tragi cu ecumenismul, cu antihristul, crezi ca astfel iti justifici chestiile pe care le imprastii pe forum ? Adica daca nu imi place limbajul tau, sunt ecumenist sau ce ? Cine esti tu sa vorbesti in numele Bisericii ? Crezi ca il combati pe anticrist cu injuraturi si insulte ? Crezi ca asta e ortodoxia ? Pune-ti o oglinda in fata mai bine.

        Apreciat de 2 persoane

      • el said, on aprilie 13, 2015 at 11:44 pm

        Iani

        si Lui Hristos i s-a reprosat cu aceeasi „expertiza” : „are demon si cu domnul demonilor scoate dracii”, asa ca ce sa cer eu? Nu este sluga mai presus de Stapanul ei, daca pe Hristos l-au hulit pentru ca era ADEVARUL nu ma mir ca pana astazi Adevarul este hulit si confundat cu duhul demonic. Cele asemenea se atrag si se sustin si cine se aseamana se aduna. Trist.

        Radu Iacoboaie

        Dv sunteti in Ortodoxie ca si Dan Puric= un MIM. Parerea mea.

        amandoura

        Hristos a inviat ! Bucuria cea vesnica.

        Apreciază

      • Ionut said, on aprilie 14, 2015 at 3:11 pm

        Iani

        Trebuie sa fim foarte atenti cand facem astfel de afirmatii. Daca nu le facem, nu e pacat. Daca le facem, s-ar putea sa fie.
        Si mie mi-a displacut profund stilul de a scrie al lui „el”, dar „Pune, Doamne, straja gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele”.

        Apreciază

    • G-man said, on aprilie 13, 2015 at 10:31 pm

      da cu siguranta sunt .si eu zic la fel ca tine ..da invers ..
      adica vine fratele el care nu a mai postat de mult , si hop vad ca sariti in capul lui …. va numar ,ies ceva degete!
      da cand bateau campii unii si altii pe aici . aia erau buni nu mai erau securisti..?
      ati facut cloaca cumva si deranjam ?
      era unu cu nick name mihai viteazu ..adica aveau nick de Sfant postat cu litere mici si spunea numai prostii .. pana nu a fost blocat n-am vazut unu sa-i zica ceva.. iubaretilor de iubire.
      acu ati sarit , ori sunteti platiti ori sunteti manati .. de acelasi sef(duh)
      daca fratele el ar scrie numai balarii un an de zile , tot nu ati putea sa il egalati ,deocamdata, nici unu adunat calitatea comentariilor..asa ca mai usor calaretilor ..
      nu vreau sa mai intervin ca eu personal am ajuns la parerea ca pe oameni nu ii schimba nimeni atunci cand nu doresc ei sincer acest lucru. dar daca e musai putem sa ne soatem paiele din ochi reciproc sa vedem care are mai multe ..

      Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 14, 2015 at 12:15 am

        Aș vrea să știu cu ce a greșit Iani în afirmațiile făcute. Un răspuns strict la obiect…

        Apreciază

      • Radu Iacoboaie said, on aprilie 14, 2015 at 12:18 am

        Aici se merge pe prietenii mai vechi sau mai noi sau se merge pe linia adevărului?… Noi avem nevoie de înțelegere dar să fim cu adevărat și mereu în aceeași barcă sau de aceeași parte a baricadei…

        Apreciază

      • mircea.v said, on aprilie 14, 2015 at 12:28 am

        G-man,

        frate, nu e chiar asa, ca @el asta a zis, ca gata, santem ecumenisti, ca luam cipuri, ca luam pecetea, ca preotii vostri… ca santem cu iubirea universala, ca ne-a imbrobodit sistemul… Ce sa mai, santem varza verzei.

        Total fals. Este vorba de limbajul folosit, de stilul folosit. @el ne vorbeste de foarte de sus, si ne acuza de niste lucruri care nu sant asa deloc. Da deloc.
        Nu santem nici ecumenisti, nu luam nici cipuri, nu santem nici pacaliti de sistem, avem si evlavie la Sfintii Inchisorilor, ii iubim si pe legionari, facem si noi ce putem pe temele astea, discernem si noi care preot e bun si care mai putin bun… si toate astea fara ajutorul lui @el. Ma bucura ca este anticip, anti ecumenism si toate celelalte, dar, foarte brusc, s-a facut profesor peste noi toti. Avem noi profesori adevarati: un Parinte Justin, Calciu, Papacioc, Elpidie,… avem profesori un sfant Ioan Gura de Aur, Paisie Aghioritul, Iustin Popovici… . Acestia sant profesori. Restul, santem toti niste unii foarte mici, care ne mai incurajam si noi unii pe altii, in asa fel incat sa nu ne simtim singuri.

        De unde pana unde toate scornelile astea ale lui @el la adresa noastra? Ca asa vorbeste, la modul general.
        Si tu acum, tot la modul general vorbesti, si iarasi nu e bine. (ref la cel cu mihai viteazu eu i-am spus sa-si schimbe numele, ca nu e frumos. restul, e treaba lui saccsiv sa intervina)

        Acuma, nici noi santem chiar de gradinita, si avem si noi ceva experienta cu fraza si propozitia.

        @el, te rog, adreseaza-te punctual, si fara a generaliza, ca asa e corect.

        Dpdv al meu, toate comentariile tuturor comentatorilor din blogosfera ortodoxa, sant apa de ploaie fata de cuvintele Profesorilor nostri. Cel mai de folos pt mine a fost cand cineva a recomandat o carte, sau a dat un citat care mi-a placut, si atunci m-am dus si am cautat cartea si am cumparat-o si am citit-o. Doar asa deslusesti duhul acelor cuvinte, acelui Parinte sau Sfant. Ca spun Sfinti Parinti ca daca spun eu si un Sfant Parinte aceleasi cuvinte, duhul s-ar putea sa fie total diferit la mine fata de Sfantul Parinte.

        Are Parintele Savatie Bastovoi un capitol intr-o carte care se numeste „Cantand sub apa”.
        Noi cantam sub apa, in comparatie cu acesti Profesori, si este bine sa ne vedem lungul nasului.

        Apreciat de 2 persoane

      • scortisoara said, on aprilie 14, 2015 at 9:52 am

        Hristos a inviat !

        Mircea , ai scris dupa sufletul meu . Foarte adevarata si corecta argumentatia ta . Am intuit bine , se contureaza pe aici un soi de terorism care se vrea ortodox …. ceea ce e o contradictie in termeni . Si atunci daca duh ortodox nu e , ce e , patologie ?

        Apreciat de 1 persoană

  32. Ionut said, on aprilie 13, 2015 at 7:25 pm

    Off-topic:

    „În secolul trecut, umanitatea a trecut prin trei tragedii uriașe, fără precedent. Prima, care este în mare măsură considerat drept ‘primul genocid al secolului XX’ a lovit poporul dumneavoastră armean.”

    Francisc a precizat apoi că celelalte două tragedii au fost comise „de nazism și de comunism”, după care a citat exterminările în masă din Cambogia, Ruanda, Burundi și Bosnia. (evz.ro)

    Apreciază

  33. bacalion said, on aprilie 13, 2015 at 10:37 pm

    Reblogged this on FĂRÎMITURI.

    Apreciază

  34. Apologetica said, on aprilie 14, 2015 at 4:07 am

    Am prezentat intr-un comentariu anterior
    ( https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/12/patimile-lui-hristos-passion-of-the-christ-de-mel-gibson-e-bine-sau-nu-e-bine-sa-l-vizionam/#comment-261936 )
    faptul ca in „Iisus din Nazaret” vina crucificarii lui Iisus este transferata romanilor si in special lui Pilat.

    Iar pentru a verifica afirmatiile facute de mine am potat filmul aici:
    https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/12/patimile-lui-hristos-passion-of-the-christ-de-mel-gibson-e-bine-sau-nu-e-bine-sa-l-vizionam/#comment-261935

    Acum voi continua spunand:

    2. Pe drumul spre Golgota dar si la locul rastignirii iudeii sunt prezentati ca aparatorii lui Iisus plini de mila si compasiune pentru El, iar romanii ca niste brute, niste oameni fara suflet care agreseaza atat pe Iisus cat si pe iudei. Deci, din nou vina este pusa asupra romanilor.
    3. Interesant este dialogul dintre Iisus si talhari (5:48:30-5:50:00). In film talharul rau, necredincios, este prezentat cu un chip nevinovat; in intrebarea lui („Daca esti Mesia de ce nu te mantuiesti pe tine insuti – si pe noi?”) este doar nedumerire; nu exista urma de dispret sau ura fata de Iisus ci mai degraba o oarecare blandete in glasul sau. Iar talharul care i-a luat apararea lui Iisus si a crezut in el este prezentat ca fiind agresiv in vorbire si manifestari. Se produce asadar o rasturnare de valori. Nu mai stii care-i cel bun si care-i cel rau.
    Aceasti intrebare este adresata de un anonim din multime, cu acelasi ton de nedumerire si nu de dispret. Iarasi contradictie cu Evanghelia.
    4. In timpul scenei cu venirea Maicii Domnului langa cruce vedem cum Zeffirelli acorda timp pretios momentului inventat de el cand Sfanta Fecioara ar fi mintit (!) in legatura cu calitatea de rudenie a unei ucenite a Domnului (posibil Maria Magdalena). (5:50:40-5:51:20). Minciuna i-ar fi fost adresata sefului garnizoanei pentru a inlesni accesul ucenitei cu pricina in imediata apropiere a lui Iisus. Inutil sa accentuam ca aceasta este o pura fantezie de-a regizorului care nu are nimic de-a face cu relatarile Sfintilor Evanghelisti.
    Asadar Maica Domnului – mincinoasa? Blasfemie!!!
    5. Faptul ca in ultima parte a filmului Maica Domnului este mai tanara decat Insusi Iisus o amintim doar in treacat ca pe o greseala regizorala nevinovata (fata de celelalte greseli).
    6. In Isaia 53, 2-3 se spune despre Mesia: „… nu avea nici chip, nici frumusete, ca sa ne uitam la el si nici o infatisare ca sa ne fie drag.”
    In „Iisus din Nazaret” personajul nu are decat vreo doua zgarieturi. In rest – un chip drag, o frumusete nepieritoare… De aceea, fara a fi malitiosi putem spune ca filmul Iisus din Nazaret a sacrificat realitatea si adevarul de dragul „frumosului”.
    Nu acelasi lucru il putem spune despre „Patimile lui Hristos”. Acolo Iisus este desfigurat – ca si in proorocia lui Isaia…

    7. In ceea ce priveste Invierea Domnului prezentata in filmul lui Zeffirelli (6:03:20-6:06:05) lucrurile sunt mult mai grave. „Amanunte nevinovate” vin parca sa zdruncine mai degraba credinta in Invierea lui Hristos decat sa o intareasca.
    Deci trei femei mironosite vin la mormant sa unga trupul lui Iisus cu aromate. Pe drum intalnesc pe soldatii Romani care dormeau la o distanta apreciabila de mormantul lui Iisus. Se induce asfel ideea posibilitatii furtului trupului Domnului de catre ucenici.
    Dar aceasta se potriveste de minune cu versiunea evreilor caci iata ce scrie Sfantul Matei Evanghelistul (Matei 28, 11-15):

    „Şi plecând ele, iată unii din strajă, venind în cetate, au vestit arhiereilor toate cele întâmplate.
    Şi, adunându-se ei împreună cu bătrânii şi ţinând sfat, au dat bani mulţi ostaşilor,
    Zicând: Spuneţi că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam;
    Şi de se va auzi aceasta la dregătorul, noi îl vom îndupleca şi pe voi fără grijă vă vom face.
    Iar ei, luând arginţii, au făcut precum au fost învăţaţi. Şi s-a răspândit cuvântul acesta între Iudei, până în ziua de azi.”

    Deci faptul ca ostasii dormeau este o scorneala a arhiereilor iudei, iar nu adevarul relatat in Evanghelie.
    Dar care este adevarul? Iata-l:
    „Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.
    Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada.
    Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi.”
    (Matei 28, 2-4)

    In loc de ingerul foarte stralucitor, de vederea caruia au paralizat soldatii, in film sunt aratati doi oameni imbracati in haine albe care sapau prin cimitir si pe care la intoarcere femeile nu i-au mai vazut ci numai uneltele de lucru. Deci potrivit filmului, ingerii nu erau de fapt ingeri adevarati ci puteau fi foarte bine niste oameni (gropari etc) care „au disparut”, adica la intoarcerea de la mormant nu au mai fost vazuti de catre femei. Iar „faza cu ingerul” ar fi fost doar o halucinatie in mintea Mariei Magdalena. E adevarat ca in film este aratata pana la urma prezenta Mantuitorului in mijlocul ucenicilor, insa episodul de la mormant este unul foarte slabut.

    8.In partea finala a filmului ii vedem pe ucenici cum stau ascunsi de frica soldatilor romani care ii cautau peste tot. Nimic mai fals! Iata ce spune Scriptura:
    „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii DE FRICA IUDEILOR, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!”
    Deci din nou adevarul biblic este calcat in picioare, din nou vina este transferata catre romani…

    In concluzie, filmul „Iisus din Nazaret” este plin de minciuni, pe cand „Patimile lui Hristos”, cu toate neajunsurile unui astfel de film, este, prin comparatie, mai aproape de adevar…

    Apreciat de 1 persoană

  35. scortisoara said, on aprilie 14, 2015 at 10:46 am

    De fapt ce se critica aici ? Un film artistic care nu e facut de ortodocsi . Si ce asteptari aveti de la regizori straini , sa tina cont de Maica Domnului din perspectiva ortodoxa ? Sa-i intereseze ce, criteriile ortodoxe ? Si cu Maia M. ce aveti ? E mai curva decat sunt foarte multi ortodocsi care nu-si traiesc casnicia asa cum trebuie ? Dorm pe ideea ca daca au binecuvantare de la preot pot face ce vor in dormitor si cand vor ? In ceea ce ma priveste nu doar ca nu voi judeca pe cineva care nu e ortodox in acest fel dar nici macar nu voi gandi urat . Si neortodocsii au familii . Cum o fii cu porunca lui Hristos „Mila voiesc iara nu jertfa ” si cu indemnul Preacuviosului Paisie Agh. ” sa aveti gandul bun ” …. ?

    Ah, ca mi-am amintit , erau unii care ma acuzau la modul trivial si josnic ( ca altul nu le e felul ) ca am facut yoga si ca sunt indragostita de Pr Arsenie Boca .
    Nu ca ar merita vreun raspuns din partea mea asemenea personaje dar ca sa elimin orice graunte de suspiciune va spun ca nu am antecedente antiortodoxe , iar iubitul meu este cat se poate de terestru , grec brunet cu ochii negri ( nici o asemanare cu Tatuca Boca) , medic generalist , tatal unei fetite dragalase . Ne dorim sa fim impreuna o familie ortodoxa . Momentan traim separat din cauza problemelor pe care le avem fiecare , el in Germania eu in Romania . Dar vine si ziua cea mare …. Asta e tot „misterul” , bre….

    Pentru cei care au tendinta de a o lua pe aratura : cand simtiti ca va apuca vreo criza , duceti-va la sectia de psihiatrie . Daca nu va pasa de voi macar sa va pese de cei din jur . Ma rog , atat cat puteti fi de responsabili .

    Apreciat de 1 persoană

  36. G-man said, on aprilie 14, 2015 at 1:23 pm

    mircea.v
    nu stiu de ce te incluzi si tu … vezi ca , cazi in capcana de marinar , fratele el poate a vorbit la general , caci e majoritar curentu.. ca da lectii asta eu nu o vad , il vad doar ca pe un frate mai mare , caci stie mai multe . Si daca stie lasa-l sa dea.
    Nu e vorba de ideea discutata, caci pe idee aveam si eu cateva contrargumente pt vizionare … una ar fi ca Dumnezeu ne vorbeste uneori si prin magari.
    Dar ma deranajat atitudinea asta de haita fara ideii fara argumete , au sarit pe el ..cu texte.. esti comentatorul andrei , duci blogul in jos … vorbeste nustiu cum.. Si nu ii iau eu apararea ca nu e copil mic se apara si mai bine singrur..dar se merge pe idee de a ti se face lehamite.. daca vezi ca vin 100 si zic aceleasi prostii .. te lipsesti si iesi din decor .. Exact asta se doreste si cu fratele el.Dupa el o sa urmezi tu si altu si altu ..din aia care mai au de spus cate ceva duhovniceste pe aici .. sa ramana din astia cu texte numai de capa si spada..
    Pai aduti aminte cum se purtau contradiscutiile odata , argumentate frumos cu citate.. in liniste .. pana nu intervenea si atunci vreun hot de nick ..da acu parca prea toata lumea , nu mai are rabadare sa discute si sare la beregata.
    Asa ca mai bine lasa-i doar pe ei in tabara contra acu..

    Apreciază

  37. Irina said, on aprilie 21, 2015 at 3:49 pm

    Niste oameni nu au cum sa-l imite pe Hristos, oricat de sfinti ar fi.Pentru ca el este Dumnezeu, iar noi oameni plini de pacate, putem tinde spre desavarsire, dar nu putem fi aproape de ea decat prin harul lui Dumnezeu. De aceea cu atat mai mult niste actori care cine stie ce viata au si care nici macar nu sunt ortodocsi nu pot sa-L imite pe Hristos, ci mai degraba ajung sa huleasca. Sectarii ne acuza pe noi idolatri pentru ca cinstim icoanele, dar filmele pe care le promoveaza ei si piesele de teatru de la adunarile lor sunt adevarate idolatrii si hule.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.