SACCSIV – blog ortodox

Din nou despre SALARIUL COLONIAL din Romania

Posted in Uncategorized by saccsiv on decembrie 26, 2014

   Iata ce putem citi la Poezia „Salariile sunt mici pentru că productivitatea e scăzută“ trebuie aruncată la gunoi:

Executivii străini detaşaţi de multinaţionale la Bucureşti s-au obişnuit să formuleze automat în discursul public ipoteza conform căreia salariile locale sunt mici pentru că productivitatea este redusă, dar în acelaşi timp susţin cu seninătate că România este o destinaţie atractivă de investiţii tocmai pentru că salariile sunt mai mici decât în alte părţi.

Între timp, România a devenit gazdă pentru corporaţiile mondiale care decid cu ochii în cifre dacă 3.000 de oameni îşi pierd sau nu locul de muncă pentru că la Mumbai sau Cairo costurile salariale sunt cu câteva procente mai mici decât la Bucureşti.

Am auzit de puţine ori un executiv străin care să spună că firma sa a venit în România pentru că aici forţa de muncă are expertiză în IT, în inginerie civilă sau în tehnologie aerospaţială. Am auzit în schimb de colonii de call-center-uri, de parcă mănunchiul de facultăţi şi universităţi ţinute în poală de Ministerul Educaţiei are o singură specializare, cea de telefonist şi telefonistă.

În inginerie situaţia este la fel. Un cunoscut, doctor în roboţi industriali, s-a angajat în urmă cu trei ani în biroul de proiectare al unei mari companii din industria auto la Bucureşti.

Câştiga în jur de 3.000 de lei pe lună, pleca dimineaţă de acasă, se intorcea seara târziu şi tot ce avea în cap era cum să facă să mute cât mai ieftin o coloană de direcţie de pe partea stângă pe partea dreaptă a automobilului şi cum se prinde cât mai ieftin un cablu de o caroserie.

După doi ani de cearcăne şi nopţi nedormite, a obţinut un loc de muncă similar într-o companie din aceeaşi industrie în Germania. Nu s-a gândit de două ori, şi-a făcut bagajele şi a părăsit definitiv România. Acum câştigă 3.000 de euro/lună, nu 3.000 de lei/lună şi nu mai vorbeşte despre cabluri, bujii şi electromotoare, ci despre plimbări cu bicicleta, vacanţe şi dilema de a încheia o casă într-o suburbie sau un apartament în centrul oraşului.

După primele luni la noul loc de muncă din Germania, doctorul în inginerie povestea că simte că s-a mutat la sanatoriu, că nu există niciun bici care să îl mâne de la spate şi că economia germană îşi arată întreaga disponibilitate pentru a-l absorbi.

Situaţia de faţă se poate extrapola într-un întreg evantai de domenii. O vânzătoare din Germania va reuşi în medie să treacă zilnic prin faţa scanerelor un număr aproximativ egal de produse ca şi o vânzătoare din România. Un taximetrist belgian conduce zilnic un număr aproximativ de kilometri cu unul de la Bucureşti, iar brutarul român produce tot atâtea chifle cât cel danez.

Dar, costurile cu forţa de muncă din industria auto românească însă sunt de 3,75 ori mai mici decât media europeană, cele din comerţ sunt de şase ori mai mici decât media, iar în construcţii românii sunt plătiţi de 5,3 ori mai puţin decât în UE.

Piaţa muncii din România nu are o problemă intrinsecă de productivitate – numărul de chifle produse pe oră de un brutar, kilometri/zi parcurşi de un taximetrist sau numărul de bilete vândute de o taxatoare sunt similare cu cele din Occident.

Diferenţa este dată de valoarea pe care piaţa locală este dispusă să o plătească pentru produsele industriei locale. Din pacăte, pentru un set gros de produse preţurile româneşti sunt uniformizate cu cele din Europa.

La benzină şi la lapte plătim la fel ca Occidentul, la cosmetice şi pantofi situaţia e comparabilă şi lista poate continua. Salariul mediu rămâne însă 1.600 de lei/lună în Româniă şi nu 1.600 de euro/lună. Cu faţa la colţ şi cu capul plecat, România este astfel prinsă într-un dans în care muzica nu e plătită de noi, iar valoarea adăugată produsă local zboară aproape liber către Zug, Laussane sau Rotterdam. Totul se întâmplă în timp ce Guvernul se întreabă constant, uimit şi cu mâinile în sân de ce încasările bugetare nu au depăşit niciodată 35% din PIB.

Nu spun că prezenţa multinaţională este nocivă. Investiţiile străine directe sunt vitale pentru plămânii oricărei economii, dar incapacitatea administraţiei de a ţine valoarea adăugată în economie şi lipsa de interes pentru a încuraja poziţiile de avantaj comparativ în industrii inovatoare trimit România într-o spirală a cedării de suveranitate către corporaţiile globale.

Cu o ţară care se vinde pe piaţa internaţională a muncii ca un paradis de telefoniste şi telefonişti, putem la fel de bine să rămânem cu toţii acasă şi să vindem spaţiu publicitar pe tricolor.

   Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

ILIE SERBANESCU: O temă pe care nu o discută niciun candidat. SALARIUL COLONIAL

ILIE SERBANESCU: “Până acum s-au înfruptat din munca voastră din trecut şi nu s-a simţit prea tare, de acum încolo vă vor lua de la gură”

Ilie Serbanescu: ROMANIA a devenit o COLONIE

ILIE SERBANESCU: Sa nu trecem cumva Carpatii

Tagged with: ,

29 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. radu iacoboaie said, on decembrie 26, 2014 at 3:13 pm

    Creșterea salariilor în România ar conduce la o reacție în lanț benefică pentru întreaga economie românească și pentru ridicarea nivelului de trai. Patronatele și investitorii se opun însă de mulți ani pentru maximizarea profitului lor…

    Apreciază

    • Alin said, on decembrie 26, 2014 at 5:07 pm

      Aceasta este MAROTA acestor ani, acestor vremuri. Traim ca sa muncim sau muncim ca sa traim?

      Asa zice Pavel Stratan in cantecul lui.

      Intrebarea este: cu putin trebuie sa invatam sa traim bine? Sau: doar cu mult putem trai in tihna si in buna pace?

      Care este adevarul Radu Iacoboaie? Unde este Dumnezeu?

      Occidentul zice ca numai cu siguranta zilei de maine si cu belsug reusim sa fim Oameni. Rasaritul, respectiv rusii, considera ca numai din putin putem invata sa fim Oameni.

      Unde este advarul Radu Iacoboaie?

      Natura noastra se va pierde prin bunastare?

      Apreciază

      • radu iacoboaie said, on decembrie 26, 2014 at 6:44 pm

        Sărăcia nu este un păcat, dar nici virtute. În general, cred că ea mai degrabă demobilizează. Sigur, unii găsesc în ea un motiv în plus pentru a nădăjdui în ajutorul divin și de a se apropia mai mult de Dumnezeu.
        Poate ar fii mai bine să ne ne gândim deloc la starea noastră materială. Ci doar la creșterea noastră duhovnicească pentru mântuirea sufletului…

        Apreciază

  2. bogdan said, on decembrie 26, 2014 at 4:00 pm

    http://www.timisoarastiri.ro/duminica-in-nicio-biserica-parohiala-din-timisoara-nu-se-oficiaza-sfanta-liturgie/
    Eu cred ca acesta nu e un motiv pentru a nu mai savarsi Sfanta Liturghie. Eu zic ca ar trebui savarsita Sfanta Liturghie pentru multumire. Parintele Arsenie Boca zicea ca : „Sfanta Liturghie mai tine lumea”

    Apreciază

  3. mario said, on decembrie 26, 2014 at 4:19 pm

    Solutii lumesti sunt multe, insa pentru mantuirea noastra trebuie sa stam si sa suportam fara sa ne plangem, ci rugandu-ne la Dumnezeu sa ne miluiasca.

    Apreciază

  4. pongogonzo said, on decembrie 26, 2014 at 4:42 pm

    Reblogged this on pongogonzo.

    Apreciază

  5. tanase said, on decembrie 26, 2014 at 6:04 pm

    Off-topic. Vasile stiai ca Antonia este „mormona”? Cred ca e bine de stiut ce fel de orientare „religioasa” au unii cantareti ce se „preumbla” prin spatiul media!

    Apreciază

  6. amonmiss said, on decembrie 26, 2014 at 6:18 pm

    Sa va povestesc o poveste adevarata si dureroasa in acelasi timp. O colega de serviciu a fost trimisa la specializare intr-o tara nordica. La acele cursuri erau participanti din multe tari europene. La prima intrunire fiecare participant s-a prezentat, a descris activitatea lui, salarizarea, etc. Prezentarea se realiza in limba engleza. Colega mea a prezentat activitatea sa, norma de lucru, care era tripla ca sarcini fata de a colegilor din vest. Cand s-a ajuns la prezentarea salarizarii, colega mea a spus: salariul nostru este de ,,three hundred” ( 300 euro)! Moderatoarea a corectat-o: No, it s not correct, maybe ,,three thousand” (3000 euro)! Au acuzat pe colega mea ca nu stie prea bine numerologia limbii engleze. Ideea este ca nu le venea sa creada ca un om cu asemenea raspundere si activitate are un salariu de numai 300 euro!

    Apreciază

  7. Ionut said, on decembrie 26, 2014 at 6:54 pm

    Intr-adevar, muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim. Iar de trait, intai traim pentru Dumnezeu, Care ne tine in viata.
    Sa nu ne facem sclavii unui job, sclavii strainilor, noi, cei eliberati prin jertfa lui Hristos. Sa nu uitam cine suntem si care ne e rostul.
    Iar aceia dintre noi care au propriile afaceri, sa respecte zilele de sarbatoare si sa nu vanda marfa proasta, bucurandu-se la un vremelnic si pagubos castig banesc.

    Apreciază

  8. Nimbus said, on decembrie 26, 2014 at 8:05 pm

    Apreciază

  9. cosminmatiu said, on decembrie 26, 2014 at 8:36 pm

    Au tot interesul sa tina tarile ortodoxe in saracie cu grija zilei de maine ca nu cumva sa isi puna prea multi oameni intrebari cu scopul lor in aceasta viata si sa se intoarca la Dumnezeu. Occidentalii fiind eretici nu ii pun probleme satanei.

    Apreciază

  10. Viorel said, on decembrie 26, 2014 at 9:31 pm

    sa nu ne punem baza in aceste corporatii cand o sa vina vremea pecetluiri pentru a mai avea un loc de munca trebuie sa ne descotorosim de acel loc de munca si Hristos va avea grija de noi sa traim dandune cele necesare salarile astea de mizerie dupa parerea mea o sa fie date si in occident in vremurie de pe urma. Din fericire inca se mai gasesc firme romanesti cu patroni romani cu frica de Dumnezeu care platesc muncitoru cum trebuie dar acestea incep sa fie prigonite din cauza taxelor .

    Apreciază

  11. lastunnegru said, on decembrie 26, 2014 at 9:56 pm

    off topic

    Biserica Nasterea Domnului din Betleem

    Biserica Nasterea Domnului din Betleem

    http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-nasterea-domnului-betleem-67646.html

    Biserica Nasterii Domnului Iisus Hristos din Betleem (iunie 2013)

    Pelerinaje crestine ieri si azi – Betleem, Biserica Nasterii, Fericitul Ieronim

    Betleem Basilica Nasterii Domnului Israel colind Televiziunea Romana Universul credintei

    Apreciază

  12. Spaceman said, on decembrie 27, 2014 at 11:49 am

    Se pare ca pe noi romanii,occidentul ne-a făcut sclavi datornici, ca sa poată învinui ortodoxismul romanilor,cum ca ar sta în calea progresului și a prosperității.Sa fie oare ortodoxismul romanilor motivul pentru a jefui România,cum au făcut-o în ultimii 25 de ani !? Iata ce scrie Laurentiu Dologa într-un articol publicat de ziare.com:
    http://www.ziare.com/social/religie/ortodoxismul-romanesc-motivul-inapoierii-noastre-opinii-1340383

    Apreciază

  13. .. said, on decembrie 27, 2014 at 12:45 pm

    daca salariile ar fi mai mari lumea nu ar mai lua cu imprumut de la banca. banca ar fi scoasa din ecuatie pentru un segment foarte important din populatie. asa, si pentru o electrocasnica e nevoie de imprumut/credit. asta e tot. evident, converge si cu trufia lui a fi superior si a-i tine pe ceilalti `sub scara`. numai ca asta li se va intoarce. cum altfel, cu dobanda.

    Apreciază

  14. geo said, on decembrie 27, 2014 at 11:53 pm

    Salariul minim este un instrument de discriminare socială (afectând cei mai năpăstuiți oameni), de cartelizare a pieței muncii (trăiască baronii de la sindicate!) și de etatizare a economiei în stil fascist – guvernul urmând să “repereze onoarea” corporațiilor afectate de creșterea costului cu forța de muncă prin achiziții publice și instituirea unor privilegii de monopol.

    Salariul minim pune frână deflației. Antreprenorii nu mai pot să scadă prețurile mărfurilor atât cât ar face-o pe o piață liberă, deoarece costurile lor (o parte din ele) rămân fixate prin lege. Ei au o alternativă simplă: ori țin prețurile ridicate și încearcă să-și scoată pârleala prin altă parte, eventual combinându-se cu statul la jecmănirea contribuabilului (care e tot salariatul, ha,ha!), ori opresc angajările sau, la limită, închid afacerea – ceea ce afectează iarăși raritatea produselor, determinând prețurile să fie mai ridicate decât altminteri.

    http://logec.ro/ipocrizie-pe-post-de-stiinta-rigiditatea-preturilor-salariul-minim-acciza-la-benzina-si-prima-casa/

    Apreciază

  15. geo said, on decembrie 27, 2014 at 11:53 pm

    Dacă anul trecut puteam să ne lăudăm că sunt unii mai fraieri ca noi – atunci ocupam locul 69 în clasament, iar Bulgaria poziția 77 – acum nu ne întrece nimeni. Conform Corruption Perception Index 2014 România este tot pe locul 69 în lume (cu același scor ca anul trecut și în regres față de anul 2012) la egalitate cu Bulgaria și cu, dragostea mea, Italia.

    http://logec.ro/transparency-international-romania-pe-ultimul-loc-din-europa-conform-indicelui-perceptiei-coruptiei/

    Apreciază

  16. geo said, on decembrie 27, 2014 at 11:54 pm

    INS a revizuit estimările privind creșterea economică pe 2013, conform metodologiei ESA 2010 și, deși creșterea economică a suferit doar o modificare minoră (de la 3,5% la 3,4%), schimbările de structură sunt foarte mari: contribuția industriei la creșterea economică aproape a dispărut! Inițial s-a spus că industria a contribuit cu 5,6 p.p. la creșterea PIB, acum această contribuție a fost reevaluată la 0,9 p.p.

    Și atunci, din ce a crescut PIB-ul? Din agricultură (care și-a sporit contribuția), din comunicații și din sectoarele noastre preferate – intermedieri financiare și tranzacții imobiliare – paradisul contabilității creative.

    http://logec.ro/aaand-its-gone-contributia-industriei-la-cresterea-pib-in-2013/

    Apreciază

  17. geo said, on decembrie 28, 2014 at 1:23 am

    Un recent studiu efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie ne infatiseaza o realitate cu totul si cu totul deconcertanta. Bulversanta. Si scandaloasa. Daca Nicolae Ceausescu ar trai, ei bine, el ar fi reales. Cu o larga majoritate. Ce se intampla? Oare chiar inregistreaza Romania, in plan psihologic, o uriasa miscare retractila, care ar putea deveni devastatoare pentru democratie, in masura in care vor exista imprejurari favorabile unui asemena proces?
    46% dintre romani considera ca astazi traiesc mai rau decat inainte de 1989. 35% dintre aceeasi romani considera ca ar trai mai bine daca nu s-ar fi produs evenimentele din 1989, pe care sondajul se fereste sa le taxeze drept revolutie. Daca Nicolae Ceausescu ar candida acum la presedintia Romaniei ar fi votat cu un scor mai mare decat cel inregistrat de Klaus Iohannis. De catre 66% dintre romani.
    Corolarul acestei ample cercetari de piata este constituit de insatisfactia romanilor fata de modul in care isi fac treaba institutiile democratice. Din aceasta perspectiva, pe ultimele locuri in privinta increderii, se plaseaza Parlamentul si Guvernul, in timp ce, prima pozitie este ocupata de Armata. Daca ar fi sa luam in calcul acest criteriu, am putea ajunge, Doamne fereste, la concluzia ca daca Armata ar da acum o lovitura de stat, romanii ar aplauda, pur si simplu, aceasta nenorocire.

    http://inpolitics.ro/realegerea-lui-nicolae-ceausescu_18429084.html

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.