SACCSIV – blog ortodox

In 1938 adaptarea radio a cartii „Razboiul lumilor” de H.G. Wells a produs panica in randul ascultatorilor, ce au crezut ca Pamantul e invadat de martieni …

Posted in ORSON WELLES, RAZBOIUL LUMILOR by saccsiv on noiembrie 8, 2011

Iata ce aflam din articolul War of the Worlds Radio Broadcast Causes Panic:

Duminică, 30 octombrie 1938, milioane de ascultători ai radioului au fost şocaţi când s-a transmis o alertă despre sosirea marţienilor. Oamenii s-au panicat când au aflat de atacul feroce şi la primă vedere, de neoprit, al marţienilor pe Pământ. Mulţi au fugit din case ţipând în timp ce alţii s-au urcat în maşini şi au plecat în grabă.

Deşi, ceea ce ascultătorii de radio au auzit a fost o parte din adaptarea cunoscutei cărţi a lui H.G. Wells „Războiul lumilor”, mulţi ascultători au crezut că ceea ce au auzit la radio era adevărat.

Conceptul

Înainte de era televiziunii, oamenii stăteau în faţa radiourilor şi ascultau muzică, ştiri, reportaje, piese şi alte programe de divertisment. În 1938, cel mai popular program radio era „Chase and Sanborn Hour” care era difuzat duminică seara la orele 20.00. Protagonistul spectacolului era ventrilocul Edgar Bergen şi marioneta sa, Charlie McCarthy.

Din nefericire pentru Mercury group condusă de dramatistul Orson Welles, spectacolul lor „Mercury Theatre on Air”, era difuzat la alt post de radio dar la aceeaşi oră ca şi cunoscutul „Chase and Sanborn Hour.” Desigur că Welles a încercat să găsească modalităţi să crească audienţa, sperând să ia din ascultătorii fideli ai  „Chase and Sanborn Hour.”

Pentru Mercury group, spectacolul de Halloween a fost transmis pe 30 octombrie 1938, şi Welles a decis să facă o adaptare radiofonică a romanului lui H.G. Wells „Războiul lumilor”. Adaptările la radio şi piesele păreau până la un anume punct rudimentare şi ciudate. În loc de pagini întregi aşa cum sunt într-o carte sau prezentări vizuale şi audio cum apăreau într-o piesă, programele radio puteau fi doar auzite (nu şi văzute) şi erau limitate la perioade scurte de timp (de obicei o oră în care erau incluse şi reclame).

De aceea, Orson Welles l-a rugat pe unul dintre scenariştii săi, Howard Koch să rescrie povestea Războiul lumilor. După multe revizuri ale lui Welles, scenariul a transformat romanul într-o piesă radio. În afară de faptul că a scurtat povestea, scenariştii au adaptat-o: au schimbat locaţia (din Marea Britanie în New England, SUA) şi timpul (din epoca victoriană în prezent). Aceste schimbări au revigorat povestea şi i-au conferit un caracter particular.

Difuzarea

Duminică, 30 octombrie 1938 la orele 20.00, emisia a început cu un anunţ transmis în direct: «Sistemul de Radiofonie Columbia (CBS) şi staţiile sale afiliate îi prezintă pe Orson Welles şi Mercury Theatre on Air în „Războiul lumilor” de H.G. Wells”»

Orson Welles a intrat şi el în direct şi a pregătit cadrul piesei: „Cu toţii ştim că în primii ani ai secolului al XX-lea, această lume a început să fie vegheată îndeaproape de minţi luminate, mai luminate decât minţile omeneşti…”

Când Orson Welles şi-a încheiat introducerea, a urmat rubrica meteo care a menţionat că s-au primit informaţii de la Oficiul de Meteorologie al Guvernului. Rubrica meteo oficială a fost repede urmată de „muzica lui Ramon Raquello şi orchestra sa” transmis de la Meridian Room din Hotel Park Plaza din centrul oraşului New York. De fapt, transmisia era făcută din studio dar scenariul i-a făcut pe oameni să creadă că ştirile, orchestrele, crainicii şi oamenii de ştiinţă erau în direct şi transmiteau din diferite locaţii.

Muzica de dans a fost imediat întreruptă de un buletin ce anunţa că profesorul de la Observatorul Mount Jennings din Chicago, Illinois a spus că a văzut explozii pe Marte. Muzica de dans a reînceput şi a fost în curând întreruptă de data aceasta de o ştire de ultimă oră transmisă sub forma unui interviu cu astronomul Richard Pierson de la Observatorul Princeton din Princeton, New Jersey.

În mod precis, scenariul încearcă să facă ca interviul să pară real şi să aibă loc chiar în acel moment. Aproape de începerea interviului, reporterul Carl Phillips le-a spus ascultătorilor că „Profesorul Pierson poate fi întrerupt de telefon sau de alte mijloace de comunicaţie. În această perioadă, el este în mod constant în legătură cu centrele astronomice din întreaga lume… Profesore, pot să vă întreb ceva?”

În timpul interviului, Phillips spune audienţei că Profesorului Pierson tocmai i s-a înmânat un bilet care a fost atunci citit audienţei. Biletul spunea că o mare lovitură „de intensitatea unui cutremur” a avut loc lângă Princeton. Profesorul Pierson a crezut că ar putea fi un meteorit.

Un alt buletin de ştiri anunţa „s-a relatat că la orele 20.50 un obiect imens, orbitor, despre care s-a crezut că ar fi un meteorit, a căzut la o fermă din vecinătatea Grovers Mill, New Jersey la 35 de kilometri de Trenton.”

Carl Phillips a început să relateze scena de la Grovers Mill. (Nimeni dintre cei care ascultau programul nu s-a întrebat cum de Phillips a ajuns de la Observator la Grovers Mill într-un timp atât de scurt. Muzica s-a interpus pe scurte momente şi a indus audienţa în eroare referitor la cât de mult timp a trecut.) Meteoritul s-a dovedit a fi un metal cilindric de 30 de metri lăţime care emite şuierături. Apoi, partea de sus a cilindrului a început „să se rotească ca un şurub”. Carl Phillips a relatat întâmplarea la care era martor:

Doamnelor şi domnilor, acesta este cel mai înspăimântător lucru la care am fost vreodată martor… Aşteptaţi puţin! Cineva se târăşte. Cineva sau… ceva. Pot vedea cum din gaura neagră ies două discuri luminoase… sunt oare nişte ochi? Poate fi un chip. Poate fi…oh, Doamne! Ceva se strecoară din umbră ca un şarpe gri. Acuma, iată altul, şi altul şi altul. Arată ca nişte tentacule. Acolo, pot vedea corpul acestui obiect. Este mare ca un urs şi luceşte ca pielea udă. Dar, acest chip… doamnelor şi domnilor, este de nedescris. De-abia mă abţin să nu îl privesc, este înfiorător. Ochii sunt negri şi licăresc ca un şarpe. Gura este în formă de V cu salivă care curge din colţurile gurii, iar buzele par că tremură şi pulsează.

Carl Phillips a continuat să descrie ceea ce vedea. Apoi, invadatorii au luat o armă. O formă gheboşata se ridica din gaură. Îmi dau seama că văd un licăr de lumină ca într-o oglindă. Ce este oare? Este o rază de lumină ce se iveşte din oglindă şi care înaintează până ajunge în faţa oamenilor. Îi loveşte direct în cap! Dumnezeule mare! Se transformă în flăcări!

Acuma, întreg câmpul este cuprins de flăcări. Pădurile… hambarele… rezervoarele de benzină ale maşinilor… s-a împrăştiat peste tot. Se îndreaptă înspre noi. La aproape 18 metri de mine…

Apoi, tăcere. Câteva minute mai târiu, crainicul a întrerupt: Doamnele şi domnilor, tocmai mi s-a transmis un mesaj telefonic de la Grovers Mill. Un moment, vă rog. Cel puţin 40 de oameni, inclusiv şase poliţişti zac morţi pe câmp în partea de est a satului din Grovers Mill, corpurile lor sunt arse şi deformate că nu mai pot fi identificaţi.

Audienţa este năucită de această ştire. Dar situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult. Oamenilor li se spune că poliţia statală se mobilizează şi şapte mii de oameni înconjoară obiectul metalic. Şi ei sunt în curând distruşi de „raza fierbinte”. „Secretarul Internelor” care pare a fi Preşedintele Franklin Roosevelt (în mod intenţionat) se adresează naţiunii.

Cetăţeni ai naţiunii: nu voi încerca să ascund gravitatea situaţiei cu care se confruntă ţara, şi nici să minimalizez preocuparea guvernului în protejarea vieţii şi proprietăţii oamenilor… trebuie ca fiecare dintre noi să continuăm să ne îndeplinim îndatoririle pentru a putea face faţă acestui adversar ca o naţiune unită, curajoasă şi consacrată păstrării supremaţiei umane pe pământ.

La radio se transmite că armata americană este şi ea implicată. Crainicul spune că oraşul New York este evacuat. Programul continuă, dar mulţi ascultători sunt deja panicaţi.

Panica

Deşi programul a început cu un anunţ care spunea că era o poveste bazată pe un roman şi că erau şi numeroase anunţuri în timpul programului care reiterau faptul că aceasta este doar o poveste, multor ascultători nu le-a luat mult să creadă că ceea ce auzeau era adevărat.

Foarte mulţi ascultători îşi ascultau cu atenţie programul preferat „Chase and Sanborn Hour” şi schimbau postul, aşa cum făceau în fiecare duminică, în timpul secvenţei muzicale din „Chase and Sanborn Hour” în jurul orelor 20.12. De obicei, ascultători comutau pe „Chase and Sanborn Hour” când credeau că secvenţa muzicale din program a lua sfârşit.

Oricum, chiar în această duminică, ascultătorii au fost şocaţi să audă la alt post de radio ştirea de ultimă oră: invazia marţienilor pe Pământ. Faptul că nu au auzit începutul piesei, ci doar au ascultat vocea autoritară şi comentariul şi interviurile care păreau cât se poate de reale, i-a făcut pe mulţi să creadă că totul era adevărat.

În statele din SUA, ascultătorii au reacţionat. Mii de oameni au sunat la posturile de radio, la poliţie şi la ziare. Multe persoane din regiunea New England şi-au încărcat maşinile şi au plecat în grabă. În alte zone, oamenii s-au dus la biserică să se roage. Alţii şi-au improvizat măşti de gaze. Au fost anunţate avorturi sponane şi naşteri premature. S-au anunţat şi decese, care însă nu au fost confirmate. Mulţi oameni au devenit isterici. Credeau că sfârşitul este aproape.

La câteva ore după ce programul s-a terminat şi ascultătorii şi-au dat seama că invazia marţiană nu a fost adevărată, publicul a fost indignat că Orson Welles a încercat să-i păcălească. Mulţi l-au dat în judecată. Alţii s-au întrebat dacă Welles a produs panică intenţionat.

Puterea radioului i-a păcălit pe ascultători. Aceştia s-au obişnuit să creadă tot ce auzeau la radio, fără să pună sub semnul întrebării informaţiile auzite. Acuma şi-au învăţat lecţia – într-un mod dureros.

Comentariu saccsiv:

Despre CBS gasiti multe detalii in articolul (e bine sa faceti cautarea cu ctrl+F dupa ”CBS”):

EVREII din MASS-MEDIA si INDUSTRIA DE FILME

A fost oare un test? Nu stim. Insa sigur i-au fost studiate rezultatele. Vom fi oare supusi unei mega manipulari in viitor? Foarte probabil:

VIDEO (si transcriptul): Proiectul NASA – BLUE BEAM

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 8, 2011 at 11:18 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Adrian.I said, on noiembrie 8, 2011 at 12:03 pm

  …1938
  Lumea de astazi a ajuns atat de indobitocita incat pot sa anunte ca vine sa ne atace si zana maseluta si tot vor creea panica.

  Apreciază

 3. nea Anderthal said, on noiembrie 8, 2011 at 12:18 pm

  Sa traiesti Saccsive!
  Ma bucur ca ai postat acest articol deoarece atunci cind am facut sugestia am vrut sa arat cititorilor acestui blogg urmatoarele:
  1)Ceea ce discutam noi pe acest blogg este adevarat:adica de mult timp se „pune ceva ” la cale.
  2)Tara pe care multi o cred cea mai avansata,SUA, este cu totul altfel.Eu am avut o mare deceptie dupa ce i-am cunoscut si inteles,etc
  3)Tarile neortodxe sunt in ghiarele papu$arilor de multa vreme iar turma este sub control 99,99%!
  4)etc
  ps:nu cred ca acel experiment ,in 1938, ar fi prinsa la noi deoarece taranii ar fi intrebat preotii de la biserici si manastirir si acestia le-ar fi spus ca-i o inselatorie,etc

  Apreciază

 4. kosk said, on noiembrie 8, 2011 at 12:39 pm

  ..a fost un test la nivelu’ anilor 30, la fel cum in prezent unele posturi tv altminteri „ateiste” si „rationaliste”precum discovery world sau discovery id au in program multe reportaje cu tenta oculta de genu „invazia extraterestra” sau „laboratorul paranormal” sau „ghost hunters” sau „medium (?)la locul crimei” etc.deci posturi tv pretins „stiintifice” ..”de popularizare a stiintei” promoveaza ocultismul, cam se leaga

  Apreciază

 5. teleormanul said, on noiembrie 8, 2011 at 1:05 pm

  Testul functioneaza perfect si in ziua de azi , insa cu televiziunile !
  Antena 3 este unul care se ocupa 24/24 de asta !
  Serviciile secrete ar trebui sa isi faca datoria si sa inchida acest post care reprezinta un atac la siguranta nationala ! Veti vedea cum il vor aduce pe Iliescu la putere impreuna cu clanul lui de bolsevici !
  Testul din 1938 , intradevar confirma faptul ca poti porni o revolutie stand in fata unui microfon !

  Apreciază

 6. emilian said, on noiembrie 8, 2011 at 1:06 pm

  Si la noi s-a facut un astfel de test in decembrie 1989, de data asta la TV.

  Apreciază

 7. kosk said, on noiembrie 8, 2011 at 1:19 pm

  ps.he,he ui’ pe cine promoveaza posturile tv pretins „rationaliste”
  http://en.wikipedia.com/wiki/Ghost_Lab
  pe amaratii astia spiritisti ..klinge brothers, ajunsi bataia de joc a dracilor

  Apreciază

 8. studentperole said, on noiembrie 8, 2011 at 2:25 pm

  Intr-adevar asta e unul dintre cele mai bune exemple de manipulare din istoria omenirii. Este relatat in majoritatea cartilor de tehnici de manipulare. De atunci incoace s-a produs efectul de domino, toate televiziunile radiourile, si-au dat seama de imensul potential de a influenta opinia publica.

  neaAnderthal are dreptate, turma este de mult timp subcontrol. Si prima turma care a fost sub control e cea a Americanilor. De aici pornesc toate tampeniile la ei: de la mancare, obiceiuri, mediu de trai, sanatate etc. Daca nu ar fi condusi din umbra (sau spalati pe creier mai bine zis) pana in cel mai mic detaliu, America era azi pe calea Germaniei.
  „The American Dream” e cea mai mare minciuna pe care am trait-o pe piele timp de un an. . .ca mai mult n-am putut suporta

  Apreciază

 9. acelas said, on noiembrie 8, 2011 at 2:52 pm

  pana sa avem batalia finala, se mai „incalzesc” putin (poate pt ei nu strica.. )

  adica un fNOM impotriva tot fNOM ..

  http://www.cotidianul.ro/soros-merkel-e-vinovata-pentru-criza-euro-163136/

  altfel,

  http://www.cotidianul.ro/j-franks-s-a-inteles-cu-basescu-sa-fie-privatizat-sistemul-energetic-si-minele-163130/

  .

  Apreciază

 10. Davout said, on noiembrie 8, 2011 at 3:40 pm

  se pare ca azi si-au schimbat cararile, desi Crowley ar fi nuantat… http://www.ghimpele.ro/2011/11/casa-alba-asigura-sua-nu-au-nicio-dovada-a-existentei-vietii-in-afara-planetei-noastre/

  Apreciază

 11. kosk said, on noiembrie 8, 2011 at 3:59 pm

  „nu au nici o dovada”…nici nu o sa aibe ‘nasa’ „dovezi”vreodata privitor la „civilizatii tehnologice extraterestre”, nu exista( nici macar la nivel de „microbi”, chiar ecuatia lui drake(ateu) are variabile „irational” de multe si chiar trecand peste faptul ca iosif schlovski, kardasev (evrei bolsevizati) si carl sagan ((evreu al „noului ateism”) s au ocupat in timpul liber cu batutul campiilor.

  Apreciază

 12. paul said, on noiembrie 8, 2011 at 7:11 pm

  Daca in 1938, totul era la stadiul de anunt prin radio, acum tehnologic e posibil sa si puna totul in practica,vizual vorbind, cu ajutorul hologramei cum e cazul in acest filmulet-reclama la aceasta tehnologie facut de japonezi.
  Cu ajutorul tehnologiei cu holograma de ultima ora pentru masina, o fata-fantoma te va insoti tot drumul si te va atentiona cum sa conduci si de pericolele care te pasc mereu pe ruta.O reclama foarte edificatoare pentru proiectul Blue Beam, in care fondatorul fiecarei religii va aparea pe cer asemenea unei fantome pentru a da indrumari popoarelor sale.Iata filmuletul aici:

  Apreciază

 13. Romeo2110 said, on noiembrie 9, 2011 at 6:14 am

  A fost un test reusit, aplicat in 1941 dupa ce japonezii au atacat Perl Harbour.
  In urma unei isterii similare, SUA au intrat in razboi, cu „acordul intregii natiuni”.

  Apreciază

 14. […] In 1938 adaptarea radio a cartii „Razboiul lumilor” de H.G. Wells a produs panica in randul ascu… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: