SACCSIV – blog ortodox

Video: „PIG BUSINESS” – Cum lichideaza gigantul american Smithfield concurenta micilor crescatori de porci, inclusiv din Romania

Posted in PORC by saccsiv on octombrie 31, 2011



   Iata si ce aflam din articolul VIDEO Cum lichideaza gigantul american Smithfield concurenta micilor crescatori de porci din Romania intr-un documentar prezentat in ultima zi de ASTRA Film Fest, plus concluziile festivalului aflate de la directorul sau:

Nu mai cumparati carne de porc ieftina din supermaketuri, ci numai de la producatorii locali, le-a spus Tracy Worcester celor care au venit sa vada „Pig Business”/”Afacerile cu porci”, documentarul pentru care a filmat in urma cu trei luni si in Romania. Marchiza prin casatorie, ea militeaza impotriva corporatiei americane Smithfield Food care ameninta sa lichideze munca fermierilor din cele 15 tari unde a intrat, printre care si Romania.
Smithfield Food of America are venituri anuale de 12 miliarde de dolari si 52.000 de angajati – aflam din primele minute ale acestui film foarte documentat, rezultatul unei munci de opt ani si care a avut dificultati la el acasa, in Marea Britanie, sa fie difuzat pe micul ecran.
Tracy Worcester – pe care amanuntele frivole o plaseaza ca sora actritei din „Pasarea-spin”, Rachel Ward, a inceput in 2003 documentarea pentru un film care sa explice lumii felul cum sunt inlaturati producatorii locali de carne de porc de catre Smithfield, un gigant american care produce carne ieftina chinuind porcii si, mai ales, poluand zonele unde isi desfasoara activitatea.
Documentarul a prins amploare pe masura ce era filmat. Desi o prima varianta a avut premiera britanica la BBC Channel 4 in 2009, in urma cu trei luni Tracy Worcester a filmat si in Romania, dupa care a montat materialul in graba, a facut o copie cu traducere in romana si a trimis-o la festival, dornica sa-si promoveze filmul.
A venit la Sibiu cu copii ale filmului si le-a spus spectatorilor, inaintea proiectiei, ca  pot vedea filmul si pe net. (Varianta in romana a filmului va fi urcata si pe site-ul festivalului, www.astrafilm.ro).
Filme despre industria americana de prelucrare a carnii s-au mai facut. Desi preocupata mai ales de Europa – redimensionata odata cu aparitia Uniunii Europene, Tracy Worcester isi incepe calatoria in SUA, dar ajunge repede in Polonia, unde Smithfield a intrat in 2004, poposind la final in Romania.
Sta de vorba cu fermieri, locuitori din zonele unde exista  ferme industriale Smithfield, reprezentanti ai Smithfield, primari, fosti ministri ai Agriculturii, politicieni, biologi, veterinari, precum si cu Robert F. Kennedy Jr. care, in calitate de militant ecologist si anticorporatist denunta inclusiv intruziunea marilor corporatii americane si a Wall Street-ului in politica americana.
Si in SUA, si in Polonia sau Romania realitatea e aceeasi:  fermele industriale sunt construite la o distanta prea mica de localitati, polueaza zona si ii imbolnavesc pe oameni, ameninta sa elimine concurenta producatorilor locali, iar porcii sunt chinuiţi(imaginile cu scroafe gestante inghesuite in custi de fier in care nu incap sunt oribile.) si indopati cu antibiotice care risca sa le provoace oamenilor si mai multe boli.
Excrementele porcilor sunt toxice, dar sunt folosite ca ingrasamant pentru agricultura (deoarece contin azot). In schimb le provoaca alergii, probleme respiratorii, digestive  etc oamenilor din vecinatate. Adesea, porcii morti sunt aruncati in natura sau in ape.
In Romania, Smithfield a cumparat 33 de ferme de la Comtim. Tracy Worcester s-a dus la Timisoara si a stat de vorba cu localnicii. Aminteste de epidemia de pesta porcina care a dus in 2007 la sacrificarea a 40.000 de porci, continuand prin a spune ca Romania nu a vrut atunci sa plateasca daune lui Smithfield, dar ca anul urmator a marit subventiile pentru aceste ferme industriale cu o suma asemanatoare.
Proprietarul unui abator privat povesteste ca nu a primit autorizatie sanitar-veterinara, drept pentru care nu mai poate sacrifica decat animale pentru uzul personal. „Cand americanii au vrut sa falimenteze pe cineva, au facut-o ca sa vina ei”, ii spune regizoarei curajosul primar din Cenei (cel din Obad n-a vrut sa dea declaratii), continuand:
„Dati-mi o solutie, ca asa, o razvratire mica….” Un concetatean la fel de curajos spune ca oamenilor le e teama sa spuna ceva. O solutie propusa de Tracy Worcester e un pret decent pentru producatorii locali.
Ca batalia e inegala o demonstreaza si faptul ca Smithfield contribuie – spune regizoarea, cu sume importante care se duc in buzunarele politicienilor. Tracy Worcester ajunge si la Parlamentul European, dar acolo vorbeste cu liderul fermierilor independenti Jose Bove.
Filmul nu se termina aici. Opera „in progress”, el va fi adaugit cu ce se va filma in alte tari. Tracy Worcester le-a spus spectatorilor de la ASTRA Film Fest ca in cateva zile va avea o cina de strangere de fonduri, pentru ca planuieste sa mai filmeze in Mexic, Ecuador, China, Japonia, Italia si Spania.
Cand o spectatoare din Sibiu a spus ca se straduieste pe cat poate sa le dea copiilor hrana sanatoasa, dar ca e totusi scumpa, regizoarea a spus ca aceasta e cel mai frecvent lucru pe care il aude si ca un efort financiar ar trebui sa facem.
Iar operatorul sau, Alastair Kenneil, director de imagine si coproducator al filmului, a povestit ca plimbandu-se prin Sibiu a descoperit langa Piata Cibin magazinul unui producator local unde pretul la carnea de porc e la fel ca in supermarket.
„Ati incercat sa deveniti vegetariana?”, a intrebat-o altcineva pe regizoare. Aceasta a raspuns ca este deja vegetariana, dar ca n-a reusit sa-si dezobisnuiasca si familia.
Intrebarea era fireasca pentru ca, vazand imaginile cu porci slabi sau cu cadavrele purceilor scoase  din lac cu lopata e normal sa te intrebi daca imbunatatirea conditiilor de viata pentru porci nu e de cat o modalitate vag ipocrita de a-i face mai fericiti pentru a-i omori oricum, dar cu carne mai buna pe ei.
Tracy Worcester a primit la Sibiu Premiul de Excelenta pentru o femeie care lupta pentru viitorul planetei, premiu oferit de revista „The One” in cadrul ceremoniei de premiere ASTRA Film Fest.

Cititi va rog si:

Documentare celebre (subtitrare in limba romana) despre CRUZIMEA unor oameni FATA DE ANIMALE: „FOOD INC”, „EARTHLINGS”, „MEET YOUR MEAT” si altele

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 31, 2011 at 8:01 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Mihai said, on octombrie 31, 2011 at 9:33 am

    trist si ingrijorator. dar fiti atenti ce spune la minutul 3:09! baga otrava…

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 31, 2011 at 9:49 am

      Mihai

      Treaba cu revolutia …

      Apreciază

    • adriandirnescu said, on octombrie 31, 2011 at 10:18 am

      Intradevar, trist si ingrijorator… Dar putem sa ne agatam de o solutie simpla care desi pare o utopie poate totusi deveni ceva real si concret. Sa renuntam la ideea de profit. Sa reincepem sa punem in valoare traiul sanatos si simplu al omului de la tara. SA INCEPEM SA CRESTEM ANIMALE IN GOSPODARIILE NOASTRE, SA NE CULTIVAM PAMANTUL, SA NE CRESTEM COPIII IN CREDINTA STRAMOSEASCA INVATANDU-I SA IUBEASACA MUNCA SIMPLITATEA SI PAMANTUL FAMILILOR LOR. NU VA VINDETI PAMANTURILE LA STRAINI CA BANII ACESTIA SUNT BLESTEMATI. MAI BINE DA-TI PAMANTUL SA-L MUNCEASCA CE-I CARE VA SOLICITA ASTA, CHIAR DACA NU CASTIGATI BANI MULTI IN FELUL ACESTA. DACA NU NE INTOARCEM ACASA LA SATELE SI PAMANTURILE NOASTRE NU VOM IESI NICICAND DIN CRIZELE CE NI-LE PREGATESC CEI CE AU INCEPUT PRIN A NE INVATA CA DACA NU POTI OBTINE PROFIT NU ARE ROST SA DAI CU SAPA SAU SA CRESTI UN ANIMAL. PROFITUL ESTE OTRAVA CEA DULCE SI CARE NE OMOARA SIGUR . SARACIA E MULT MAI DE PRET DECAT TRADAREA SI NEPUTINTA DE A O LUA DE LA CAPAT. AJUTA-NE DOAMNE SA O LUAM DE LA CAPAT !
      Nu cursei pentru profit a micilor fermieri ! aceasta cursa este o iluzie. Nu se poate face o echivalare intre munca unui fermier mic si strategiile companiilor. Oameni buni, trebuie sa ne asumam vremea sacrificiului. Trebiue sa renuntam la idea de lux si de concurs. Sa lasam sugestile ce ni le imping altii si sa redevenim simpli, cinstiti si omenosi. Nu ne-au ajuns 20 de ani de concurs si fuga dupa imogatirea rapida? Trebiue sa fim realisti, imbogatirea rapida e o momeala care am inghitit-o prea mult timp si in realitatea am devenit mai saraci. Daca vom reusi sa ne ingrijim gospodariile in mod individual astfel incat sa reusim sa asiguram securitatea alimentara a famililor noastre, si de asemenea sa dam o mana de ajutor si celor nevoiasi, daca vom rezista tentatiei de a ne vinde si de a trada pe cei ce muncesc la fel ca noi, atunci ne vom putea unii si vom fi in adevar puternici.
      Cat timp nu muncim si ne plimbam prin mall-uri dupa promotii, nu putem fi decat bataia de joc a celor ce se cred zeii prostilor…si e pacat pentru copiii nostri care daca ar fi cel putin corect educati ar avea sansa sa creasca frumos si demn aici in Romanaia. Sa ne asumam spiritul de sacrificiu, harnicia, omenia si credinta !

      Apreciază

      • emilian said, on octombrie 31, 2011 at 11:41 am

        Total de acord. Aceasta ar fi solutia, respectiv aplicarea economiei distributiste, tot ceea ce e mic e bun. Capitalul trebuie sa fie rodul muncii, al economisirii si nu al imprumutului la banca. In momentul in care depinzi de linia de credit s-a terminat, ai pierdut libertatea lasata de la Dumnezeu. Pentru Romania iesirea din UE ar fi un prim pas, dar nu are nimeni curaj sa o propuna. Acest stil de viata propus de dumneavoastra poate fi acceptat numai de crestini, numai de cei care au inteles ca omul e aici pentru a se mantui nu pentru acumula lucruri exterioare, materiale si pentru a fugi ca bezmeticul la deschiderea unui spurcat de mall sau pentru a primi o punga cu orez expirat.

        Apreciază

  3. Ada said, on noiembrie 5, 2011 at 1:26 pm

    Intregul film il puteti urmari pe situl ASTRA FILM FEST aici http://www.astrafilm.ro/afacerile-cu-porci.aspx?theme=1
    Regizoarea Tracy Worcester a primit la Sibiu Premiul de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei, oferit de revista „The One”. Ea spunea ca in Romania, inca mai exista speranta…Oricum produsele Campofrio sunt tot infecte produse Smithfield.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.