SACCSIV – blog ortodox

IPOTEZA: IPS Bartolomeu Anania nu va fi inmormantat la Nicula, pentru a nu-i deveni mormantul loc de pelerinaj?

Posted in IPS BARTOLOMEU ANANIA by saccsiv on februarie 2, 2011

Citez din articolul IPS Bartolomeu ar fi dorit sa fie inmormantat la Nicula:

Aminteam in articolul Parintele mitropolit Bartolomeu Anania a trecut la cele vesnice. Moment special de la intalnirea cu Parintele Gh. Calciu; locul unde vroia sa fie inmormantat ca:

Manastirea de metanie a Inaltului este la Nicula-Gherla… Cand eram profesor la seminarul din Bucuresti, adeseori ma duceam vara la manastirea Nicula-Gherla, unde era staret parintele Cleopa Nanu, cu care ne cunosteam din inchisoare… Aici, la aceasta manastire si-a ales IPS Bartolomeu locul de odihna vesnica si de temporara odihna, in cazul ca va trebuie sa se retraga din scaun.

extras din cartea Parintele Gheorghe Calciu. Marturisitorul prigonit

In articolul Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania putem citi urmatoarele:

Unele dintre cele mai fierbinti dorinte ale sale au fost: sa fie inmormantat intr-o groapa de pamant reavan, sa nu-i fie acordata nici o distinctie, iar cei ce raman pe pamant sa aiba grija ca munca sa de ocrotire, indrumare si sprijinire a tinerilor care s-au indreptat spre credinta sa fie dusa mai departe.

Dar si:

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi, in Cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, alaturi de ctitorul acesteia, Nicolae Ivan, decedat in 1936, si arhiepiscopul Teofil, plecat la cele vesnice in 1992.

Asadar, nu i se respecta dorinta IPS Bartolomeu de a fi inmormantat in pamantul de la manastirea Nicula?

Comentariu saccsiv:

Asadar, nu va fi inmormantat nici la manastirea Nicula, nici in pamant reavan, ci in Cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. DE CE?

De ce nu i s-a respectat dorinta? Nu e bine …

Pe de alta parte, sunt voci care spun ca directiva a plecat de la Patriarhul Daniel. E o ipoteza de luat in calcul, caci argumentele lor sunt cam acestea:

IPS Bartolomeu Anania este iubit de catre poporul credincios si daca trupul sau ar fi fost inmormantat la manastirea Nicula, mormantul ar fi putut deveni un loc de pelerinaj. Ceea ce ar fi insa cu mult mai dificil de realizat in Catedrala.

Mormantul din Nicula ar fi putut eventual deveni si loc de intalnire al traditionalistilor si al celor ce nu sunt de acord cu agenda ecumenista a Patriarhului Daniel, ceea ce va fi aproape sigur exclus sa se intample in Catedrala.

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 2, 2011 at 12:51 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. danutza said, on februarie 2, 2011 at 1:10 pm

    totusi, IPS Bartolomeu Anania avea opinii poroecumeniste sau , cel putin, vorbea despre unirea bisericilor surori????
    ” Ecumenismul este mai mult o politica decat o doctrina si o credinta, si fiecare intelege cum vrea. Cel mai multi il inteleg gresit. Ei cred ca este un fel de hora unirii: hai sa ne unim toti cu toate credintele, toate confesiunile, toate religiile, sa dam mana cu mana si sa fim veseli si sanatosi! Nu este asa! Ecumenismul inseamna ca fiecare credinta, fiecare confesiune crestina, fiecare religie sa-si pastreze identitatea proprie. Ecumenismul este un dialog intre doua sau mai multe identitati. Altfel dialogul nu poate exista atunci cand exista confuzie. Poate fi unitate in diversitate dar nu poate fi unitate in confuzie. Cei mai multi ecumenisti de astazi sunt din cei care cultiva confuzia. Slujesc impreuna cu unii, cu altii, se roaga impreuna cu altii… ”
    si:
    „La 14 septembrie 2000 (Ziua Crucii), invitat de Asociaţia din Sibiu a Foştilor Deţinuţi Politici şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Andrei de Alba Iulia, am oficiat sfinţirea monumentalului mausoleu din cimitirul oraşului Aiud şi o Liturghie cu parastas în memoria celor decedaţi în odioasa închisoare din aceeaşi localitate, slujbă la care au asistat aproximativ 400 de foşti deţinuţi politici, supravieţuitori „aiudeni”, veniţi din toată ţara.
    Înainte de începerea slujbei, chiar în capelă, pe lângă slujitorii deja înveşmântaţi, au apărut doi preoţi bătrâni, îmbrăcaţi în veşminte, unul din ei gârbov, împovărat de ani şi suferinţe. Mi-au spus că sunt greco-catolici, foşti şi ei deţinuţi politici, şi m-au rugat să-i primesc să slujească laolaltă cu noi, pentru ca tot împreună să ne rugăm pentru morţii noştri. Am fost de acord, au slujit, s’au împărtăşit, şi tot împreună am făcut pomenirile. Şi a fost pace.
    La proxima întâlnire de dialog cu ierarhii greco-catolici am relatat acest fapt emoţionant şi cu totul special din viaţa mea.
    Acum, după aproape opt ani, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu (cu care, de altfel, am o relaţie personală bună) scoate acest episod din naftalina unei memorii aproximative, spre a denunţa, chipurile, inconsecvenţa mea în contexul „cazului Corneanu”, dar şi spre a pune sub semnul întrebării autoritatea mea morală de a mă pronunţa într-un anume fel. Mult mai tânăr şi fără experienţa celor din generaţia mea, colegului meu din strana stângă îi e greu să realizeze că atunci, în cimitir, se crease o situaţie cu totul excepţională, că eu şi preoţii greco-catolici aveam o platformă comună: anii de temniţă şi numele celor exterminaţi acolo. Cred că, oricum, între gestul meu de la Aiud şi acela al mitropolitului timişoarean este, totuşi, o diferenţă.”

    nu prea mai stiu cum sa privesc aceasta problema. poate ma lamureste cineva!

    Apreciază

  3. #Cosmin said, on februarie 2, 2011 at 1:16 pm

    Pentru noi… de la el.

    Apreciază

  4. Raluca said, on februarie 2, 2011 at 1:46 pm

    Domnul sa-l ierte!
    Si noi mai bine sa ne rugam pentru dansul, deoarece este o perioada f imp pt dansul acum!
    Multumesc mult Cosmin pt postarile cu acest Mare Parinte!

    Apreciază

    • viorel said, on februarie 3, 2011 at 8:17 am

      Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! un asemenea om trebuia sa ramana printre noi mereu ! un gol imens mai ales ca era prieten cu tata !dar acum se intalnesc din nou !

      Apreciază

  5. Aurora said, on februarie 2, 2011 at 1:47 pm

    Danutza,
    Inaltul Bartolomeu nu era inhamat la caruta ecumenista, el si-a exprimat ingaduinta fata de alte confesiuni, asa intelegea el ecumenismul, dar nu prin impreuna slujire cu cei de alte credinte. Faptul ca a slujit o data la Aiud impreuna cu un preot greco-catolic nu a insemnat pt. el un obicei. A fost un gest de dragoste frateasca pentru cel cu care a imartit aceleasi chinuri in temnita, dar vladica Bartolomeu tinea la identitate si nu era pentru amestecare/sincretism.

    Apreciază

    • danutza said, on februarie 2, 2011 at 2:48 pm

      am vazut la pro tv un reportaj despre IPS Bartolomeu prin care se spunea ca a militat pt unirea bisericilor surori. eu nu prea am citit despre sfintia sa asemenea lucruri, il pretuiesc mult, m-am rugat si pt insanatosirea sa, dar nu intelegeam atitudinea sa fata de ecumenism. ca a gresit atunci, sunt convinsa ca a facut-o din bunatate pt a nu refuza fosti colegi de inchisoare. ca a iesit altceva…. oricum , Dumnezeu sa-l odihneasca!

      Apreciază

  6. Aurora said, on februarie 2, 2011 at 1:58 pm

    Referitor la locul unde va fi inmormantat Inaltul Bartolomeu, cred ca este un lucru elementar sa i se respecte ultima dorinta. Dar daca unii au hotarat ALTFEL, aceia au ratiunile lor care nu sunt de la Hristos.

    Apreciază

  7. gherasim said, on februarie 2, 2011 at 3:31 pm

    nu, nu a fost ecumenist. in cazul descris mai sus de danutza nu poate fi vorba decat de dragoste frateasca intre creatii ale aceluiasi Creator; nobletea sufleteasca nu trebuie judecata gresit! Sa nu uitam ca „a iubi” e verbul care guverneaza legea lui Hristos iar acesta, pentru a avea valoare, se probeaza pe vrasmasi mai mult decat pe con-frati. Dumnezeu sa-l odihneasca la dreapta Sa dimpreuna cu sfintii iar pe noi sa ne ajute cu rugaciuni la scaunul Preasfintei Treimi spre mantuirea sufletelor noastre, Amin!

    Apreciază

  8. mircea said, on februarie 2, 2011 at 5:28 pm

    Pai chiar plecatul la Domnul, Bartolomeu Anania recunoaste intr-un fel ca a fost o „situatie” mai de exceptie atunci. Si eu cred ca Iisus va intelege acel moment.
    Oricine slujeste in comun cu alte confesiuni greseste.
    Numai Iisus nu a gresit. In rest, tot omul e supus greselii.
    Pt mine ramane ca cel (singurul) din ierarhie care a adoptat de la inceput pozitia corecta in cazul actelor biometrice. Si sant convins ca va ajunge langa cei Drepti si de acolo se va ruga si pt noi pacatosii.

    Apreciază

  9. natalia said, on februarie 2, 2011 at 5:49 pm

    Pai din cate am inteles eu Mitropolitul Barotolomeu il avea duhovnic pe Parintele Arsenie Papacioc,coleg de suferinta,chiar parintele Arsenie a spus lucrul asta intr-un interviu nu mai stiu exact unde am citit asta mai de mult.Tot de imi aduc aminte este ca a spus ceva de genul eu il spovedesc pe Anania si el este unul dintre cei care tine dreapta credinta si canoanele.Sa nu uitam ca el a fost cel care a cerut caterisirea lui Corneanu.Eu nu comentez prea mult dar incerc sa ma pun in locul lui si sincer nu stiu ce as fi facut…conform canianelor Bisericii Mitropolitul a gresit clar insa avand in vedere faptul ca acei batrani preoti greco-catolici au fost si ii sunt colegi de suferinta cu care probabil a indurat multe impreuna,sprijinindu-se in greutatile temnitei,s-a simtit indatorat poate cu mintea si inima omeneasca slabite de compasiune si de dragoste a cedat sa- spumen asa.Probabil ca s-a pocait pt gestul sau cu siguranta.Au fost momente in viata din temnitele comuniste in care fratii ortodocsi s-au rugat impreuna cu greco sau romano catolicii,chiar au paritcipat la slujbe impreuna in caz de forta majora…asta a fost atunci deci e o chestiune foarte delicata…nu zic mai mult.Cat despre dialogurile cu ereticii probabil IPS Bartolomeu intocmai ca si alti mari teologi ortodocsi au intrezarit speranta ca poate ii va trezi pe unii dintre acestia din ratacire de ce nu?Ceea ce spun cei de la pro tv spun probabil in mod trunchiat cu scopul de a indoctrina telespectatorii cu mizeria ecumenismului caci este noua care cercetam ceva mai profund ne este cunoscuta declaratia Mitropolitului conform carei nu participa la saptamna de rugaciune comuna…mai clar de atat ce poate fi.
    Oricum amauzit lucruri foarte grave vehiculate in presa conform careia IPS Bartolomeu ar fi fost agent de securitate,o bagau apropae la fiecare stire despre el…insa din cate am inteles el a negat acest lucru mai ales ca acuzatia venea de la foarte suspectii Pacepa si Mircea Dinescu.Ma abtin sa comentez…sper sa nu fie adevarat si daca ar fi oricum nu-l judec ,privesc inspre faptele bune ale acestui parinte al Bisericii.

    Apreciază

  10. Gheorghita said, on februarie 2, 2011 at 7:18 pm

    Sluga la doi stapani nu se poate fratilor! ori cu albul …ori cu negrul, dar nu cu amandoi deodata; si daca omul a gresit, noi cei ce suntem mai treziti putintel, sa nu gresim !!! e simplu.

    Cat despre dorinta unui om in fata mortii, pacatul este pe cel ce face altfel, dupa mintea lui si considerentele lui.FARA COMENTARII. Vom trai , poate,…, si vom vedea.
    Felicitari sacciv-imi place cum scrii.
    Doamne ajuta-ne si ne mantuieste pe toti!

    Apreciază

  11. dante said, on februarie 2, 2011 at 7:19 pm

    @mihaela
    Incepi sa semeni tare mult cu Ingrid, intotdeauna vrei sa ai ultimul cuvint, despre smerenie…..

    Apreciază

  12. natalia said, on februarie 2, 2011 at 7:38 pm

    Am vorbit cu mama mea si ea mi-a marturisit ca daca nu i se respecta dorinta Mitropolitului de a fi ingropat la Nicula in” pamant reavan „i se face o nedreptate.Iar cei ce decid contrat vointei sale isi fac mare pacat care nu va ramane nepedepsit.Oare preafericitul nostru incepe sa se creada infailibil intocmai ca prietenul sau bun papistasul Ratzinger sau cum l-o chema ca nu prea ma pasioneaza…atat de inafilibil incat sa nesocoteasca total testamentul si dorinta unui arhiereu al Bisericii?E simplu sa terfelesti memoria si cuvantul unui om cand el teoretic nu mai are cum a se apara caci este plecat dintre noi…insa Domnul vegheaza din cer.Gestul acesta incepe sa trezeasca semne de intrebare si suspiciuni chiar si celor care aveau si mai au inca parere buna despre intaistatatorul nostru si despre institutia patriarhiei romane.Nu vreau sa atac dar faptele vb de la sine.

    Apreciază

  13. a4m said, on februarie 3, 2011 at 8:45 am

    „Potrivit testamentului său, ÎPS Bartolomeu a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Peste sicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la Mănăstirea Nicula.” – ca sa nu mai spunem ca nu i-a fost respectata dorinta… josnic…

    Apreciază

  14. Fulger said, on februarie 3, 2011 at 10:23 am

    Ecumenismul este scris si in manualele vechi de religie si nu e un mic paragraf in care este scris despre acesta ci o lectie intreaga care spune ca ar trebui indeplinita aceasta misiune.Este tiparit in anul 2002 si cel mai rau este ca este aprobat de catre Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane.Titlul lectiei este ,,Ecumenismul-Incercarea de refacere a unitati crestine,,.

    Apreciază

  15. Gabriela said, on februarie 3, 2011 at 6:27 pm

    Ce este ecumenismul?

    ”Multi cred ca ecumenismul inseamna pur si simplu sa ridici mainile si sa te predai! Ca este tot un Dumnezeu pentru toti, ca adevarul este partial, ca fiecare biserica are o parte din adevar, dar nici una nu are adevarul intreg…

    Nu, dragii mei! Noi, ortodocsii, fara sa ii dispretuim si cu atat mai putin sa ii persecutam pe ceilalti, posedam adevarul intreg!Ne mantuim in Adevarul Iisus Hristos, pentru o ratiune foarte simpla. Ati rostit si astazi Crezul in Biserica. Retineti va rog: Crezul pe care l-ati rostit voi la aceasta biserica impreuna cu noi este cel pe care Sfintii Parinti ai Bisericii l-au formulat in primele doua sinoade ecumenice. Fara nici un adaos si fara nicio stirbire! Toate celelalte biserici au adaugat ceva sau au stirbit ceva. Noi l-am pastrat intreg! Conservatori? Daca vreti, conservatori! Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti! Pai Iisus Hristos a fost primul fundamentalist. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cel ce nu va crede, se va osandi.Scurt pe doi! Nu incape discutie! Si noi la fel. Nu avem certitudinea ca cei de alte confesiuni se mantuiesc. Dar noi o avem pe a noastra si ne este de ajuns.Ca suntem in Biserica cea Adevarata, ca suntem in interiorul Adevarului lui Hristos, ca dragostea dintre frati nu este completa si adevarata decat in interiorul Adevarului! Iar Adevarul Cine este? Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Mergem pe Calea Adevarului, traim intru Adevar si asteptam Viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar”.

    „Iar dialogul ne poate intalni cu cei de alte confesiuni in acte de caritate, fiindca iubirea fata de aproapele nu cunoaste confesiuni sau religii.”

    Sunt cuvintele IPS Bartolomeu pe care le gasiti aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/10/28/adevarul-lui-hristos-se-numeste-ortodoxia/
    http://www.razbointrucuvant.ro/2008/04/15/vladica-bartolomeu-delimiteaza-intre-ecumenismul-mincinos-si-cel-onest/

    Apreciază

  16. el said, on februarie 4, 2011 at 4:27 pm

    @Gabriela

    NU exista ecumenism mincinos si eumenism onest asa cum NU exiasta magie neagra ssi magie alba;diferentele de NUANTA intre aceste realitati sunt DOAR SOFISME ;aceste realitati __ecumenismul si magia___sunt LUCRARI DE INSELARE RELE ale duhului viclean.
    Cine zice astazi ca exista ecumnesism onest si ecumenism mincinos va zice maine mergand in aceeasi logica ca ecumenismul este vreo lucrare vrdenica si de dorit doar ca mai trebuie „amenajat” si se vor indesa in primele randuri ca sa progage aceasta RATACIRE GRAVA.

    Cel mai abil ecumenist este anticristul care tot asa va zice ca aduce el ecumensmul „onest” in locul celui mincinos !!!

    „Unirea credintei si imparatsirea Sfantului Duh „____cum ne rugam sa avem la sf liturghie sunt LUCRARE si DAR DUMNEZEIESC (daruita de HRISTOS poporului binecredincios pentru sfintenia si smerenia vietii sale) iar nu propaganda de cabinet si in adunaturi satanicesti cu ereticii si nepocaitii pe la conferinte retoricesc desarte si in cabinetele viclesugului.

    Apreciază

    • el said, on februarie 4, 2011 at 8:18 pm

      „“Iar dialogul ne poate intalni cu cei de alte confesiuni in acte de caritate, fiindca iubirea fata de aproapele nu cunoaste confesiuni sau religii.”______acesta NU este ecumenism !

      Daca ar fi toti ecumenstii ca IPS Bartolomeu n-ar spori in vecii vecilor inselarea ecumenismului.
      Nu avem voie sa amestecam sensurile : ecumenism=RATACIRE,EREZIE(vezi Sf Iustin Popovici); iubirea de aproapele de alta credinta IN AFARA de credinta lui=datorie crestina.
      Acest ghiveci de termeni „ecumenism onest” si „ecumenism mincinos” este un NON SENS periculos si viclean.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.