SACCSIV – blog ortodox

EXTREM DE IMPORTANT: RUGACIUNEA COMUNA cu CATOLICII (sau alti eretici) este ASPRU PEDEPSITA de canoane. Dar pare ca la putini le pasa … Propunere de dezbatere: CE-I DE FACUT?

Posted in APOSTAZIE, EREZIE by saccsiv on septembrie 25, 2010

   „Dacă va intra cineva ca să se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocăitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, sau dacă va mânca la praznicele lor, unul ca acela să se afurisească si dacă nu se va căi să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har.”

   Iata ce scrie teologul constantin la articolul Ce inseamna EREZIE si APOSTAZIE. „Daca se va ruga cineva cu ereticii, acela să se afurisească si dacă nu se va căi, să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har”:

o mica precizare. am vazut articolul mai tarziu. cand cititi ‘sa se afuriseasca’ prin aceasta se intelege oprirea de la impartasanie. deci, doar unde scrie ‘sa fie anatema’ sau ‘sa se arunce afara/sa se dezlipeasca’ etc. de Biserica numai acolo canonul prevede cea mai grea pedeapsa, adica scoaterea din Biserica. si aceasta se face doar cu cei care nu se pocaiesc dupa ce li se cere expres de catre Biserica sa faca asta, de cateva ori. de exemplu, kazantsakis in grecia. Aceasta este cea mai mare pedeapsa si se aplica doar in cazuri extreme. Si da, Canonul Apostolic (daca nu imi joaca feste memoria 45 si urm.) interzice clerului cu desavarsire sa se roage cu ereticii, iar slujirea impreuna inseamna depunerea din treapta.

   Iata si ce scrie parintele Sorin la articolul FOTO: Rugaciune comuna la Viena?:

Esti naiv? Astia se roaga impreuna de cel putin 30 de ani si tu acum ii vezi?
tu stii ca in urma circului ridicarii anatemelor s-a dat liber la intercommunio? adica si ortodocsii si ei se pot impartasi la ceilalti. numai ca la noi nu s-a facut publica treaba. Se preactica insa in taina de catre clerici si laici ortodocsi.

Sau poate ca nu se roaga ci … tin un mom de reculegere.

   Parintele Sorin vorbeste despre napasta ce a reprezentat-o PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS pentru ORTODOXIE. Sa ne amintim:

   1948 Athenagora, fost arhiepiscop al Americii de Nord şi de Sud, ajunge Patriarh al Constantinopolului după ce Patriarhul Maxim este declarat „necorespunzător psihic” şi silit să se retragă. Athenagoras declara: „Greşim şi păcătuim dacă gândim că credinţa ortodoxă a venit din ceruri şi că celelalte dogme (religii) sunt nevrednice. Trei milioane de oameni au ales mahomedanismul drept cale către Dumnezeu, şi încă câteva sute de milioane sunt protestanţi, catolici şi budişti. Ţelul fiecărei religii este să îl facă pe om mai bun”.

   6 ian. 1964 Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea se întalnesc la Ierusalim şi se roagă împreună în Sfântul Mormânt. La intrare, izbucneşte un incendiu, provocând o pană de curent în întreaga biserică.

   7 dec. 1965 Patriarhul Ecumenic Athenagora şi Papa Paul al VI-lea, în mod simultan, „ridică Anatema de la 1054″. Anatema a fost dată asupra ereziilor papale pentru a-i ocroti pe ortodocşi de învăţăturile ce nu duc la mântuire, ci la pieire. Prin „ridicarea” anatemei, Athenagora proclamă că Papa şi cei ce îl urmează au fost aforisiţi (excomunicaţi) pe nedrept, că Biserica a greşit atunci când a susţinut că învăţăturile papale sunt mincinoase şi că, cu adevărat, Papalitatea Latina este parte a Ortodoxiei. „Îndepărtarea excomunicărilor reciproce restabileşte relaţiile canonice dintre Roma şi Noua Romă. Aceasta restabilire este o necesitate canonică…”, se spune într-o declaraţie a Patriarhiei. Din acest moment, mai multe mănăstiri şi schituri din Muntele Athos încetează să-l mai pomenească pe patriarhul Athenagora.

   26 oct. 1967 Patriarhul Ecumenic Athenagora merge la Roma şi se aşază pe un scaun arhieresc la aceeaşi înălţime cu Papa, şi se roagă împreună.

   Pastorala de Crăciun 1968 Patriarhul Ecumenic Athenagora afirmă că „poporul lui Hristos” – romano-catolicii şi ortodocşii – se vor uni fără ajutorul ierarhilor sau teologilor. Mai declară că a introdus numele Papei Paul al VI-lea în dipticele Patriarhiei Ecumenice. (Dipticele sunt lista de episcopi ortodocşi pomeniţi în timpul Dumnezeieştii Liturghii).

   Feb. 1971 Papa şi Patriarhul Ecumenic Athenagora schimbă scrisori de recunoaştere reciprocă a Bisericilor lor. Patriarhul Athenagora anunţă public că dă Sfânta Împărtăşanie romano-catolicilor şi protestanţilor.

   Iulie 1972 Patriarhul Ecumenic Athenagora moare şi este îngropat; o înmormântare cu sicriul închis (fapt neobişnuit pentru un episcop ortodox). Este urmat de Dimitrie, care promite să continue „politica ecumenică” a predecesorului său.

   Cititi va rog si:

La „Nasul” (B1TV), MASONII se lauda ca PATRIARHUL ECUMENIC ATHENAGORAS (cel ce a ridicat anatema de la 1054) a avut GRADUL 33 … (adica se inchina lui LUCIFER)

   Asadar, desi este interzisa si pedepsita, de la masonul Athenagoras incoace practica rugaciunii comune este din ce in ce mai raspandita si din pacate ramasa nepedepsita.

   Va mai amintiti de fapta IPS Nicolae Corneanu?

   Citez din articolul Sinodul BOR i-a iertat pe episcopii Corneanu si Sofronie:

   Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, miercuri, sa ii ierte pe Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, si pe Episcopul Oradiei, Preasfintitul Parinte Sofronie.
   Sinodul a luat aceasta decizie pentru ca „Biserica Ortodoxa condamna pacatul si nu pacatosul”, iar cei invinuiti si-au recunoscut greseala si s-au cait.
   Membrii Sinodului au analizat gestul IPS Nicolae Corneanu care s-a impartasit duminica, 25 mai, in biserica greco-catolica din Timisoara, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini si a mii de credinciosi veniti din toata tara.
   Evenimentul, care a avut loc cu prilejul sfintirii bisericii greco-catolice cu hramul „Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii”, a starnit diverse reactii. Martorii povestesc ca la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. I-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae Corneanu s-a impartasit singur.

   Gestul a fost interpretat de unii preoti ortodocsi, potrivit declaratiilor din presa, ca fiind un act de lepadare de ortodoxie, in conditiile in care Biserica Ortodoxa Romana nu este in comuniune cu greoco-catolicii sau cu romano-catolicii. In schimb, acelasi gest a fost considerat de greco-catolicii ca „o minune”.
   Imediat dupa eveniment, Sinodul Permanent a hotarat ca problema va fi inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfantului Sinod, spre dezbatere si decizie.
   Cel de-al doilea caz discutat la Sinod l-a privit pe Episcopul Oradei, Preasfintitul Parinte Sofronie. La Oradea, Boboteaza a fost marcata, in acest an, printr-o slujba religioasa de sfintire a apei Crisului Repede oficiata impreuna de episcopii ortodox si greco-catolic, PS Sofronie si PS Virgil Bercea, care au sfintit impreuna crucea ce a  fost aruncata in apa.

   Comentariu saccsiv:

   S-a cait oare acest ierarh? Bunul Dumnezeu stie, dar un lucru e sigur: n-a patiti nimic, n-are nici o treaba si-si vede mai departe de ale sale. Daca atat de usor se trece peste o fapta atat de grava, ce sa ne mai miram ca rugaciunile in comun trec nebagate in seama?  

   E limpede ca ne indreptam rapid spre vremurile de care aminteau profetiile:

PROFETIA Sfantului ANATOLIE al OPTINEI despre vremea cand ERETICII VOR  PUNE MANA PE BISERICA …

   Dar asta nu inseamna sa ne facem ca ploua, ca si cum nimic nu s-ar petrece. Poporul credincios trebuie sa stie clar ce este bine si ce este rau.

   Pe acest blog comenteaza multi parinti si cititori cu o temeinica pregatire teologica. Ii rog sa-si expuna o parere. Sa completeze sau sa critice cele scrise mai sus si sa ne straduim sa raspundem la o intrebare extrem de importanta: CE-I DE FACUT? Cum sa procedam pentru ca din ce in ce mai multi sa inteleaga ca rugaciunea comuna este o greseala extrem de grava?

   Sa ne amintim ca in trecut, la un moment dat, conducatorii Bizantului dusesera ratacirea cu mult mai departe:

Pomenirea mucenicilor din Athos, carora li s-a dat foc caci s-au opus ticalosiei imparatului bizantin ce la conciliul de la Lyon din 1274 a semnat unirea cu catolicii …

   Dar nu s-a ajuns nicaieri, caci a avut loc o rezistenta de jos in sus: a poporului impotriva conducatorilor si ierarhilor rataciti. Nu stiu daca acum se vor putea schimba ratacitii de sus, insa macar sa-i trezim pe cat mai multi de jos.

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 25, 2010 at 12:46 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • hexaemeron said, on septembrie 25, 2010 at 9:11 pm

      Cei care sunt pe vechi se impartasesc impreuna cu ereticii?

      Apreciază

  2. dardala said, on septembrie 25, 2010 at 1:49 pm

    Răspunsul îl găseşti la Sf.Teodor Studitul: http://hristofor.wordpress.com/2010/08/28/stiiind_sa-fugi-de-erezie_studitul/

    Apreciază

  3. fanu said, on septembrie 25, 2010 at 2:35 pm

    păi din câte văd eu ecumenicii lu peşte prăjit numa că nu ne îndeamnă să facem traseism aşa ca n politică fiindcă nu i aşa până şi cu Dumnezeu se poate negocia după cum le vrea omul

    Apreciază

  4. rica said, on septembrie 25, 2010 at 5:05 pm

    dardala acolo unde ne ai trimis scrie acel sfant ca sa fugim de cel eretic,adica sa nu l pomenim pe cel eretic la liturghie dar toti preotii ii pomenesc pe episcopii ecumenisti asa ca explica tu mai clar ce e de facut cum scrie in articol:…spune mai clar cum vezi tu actiunea celui ce nu vrea sa fie ecumenist

    Apreciază

    • dardala said, on septembrie 25, 2010 at 7:41 pm

      rica,

      îţi pot da un exemplu real, după cum s-a făcut în R.Moldova: un grup de preoţi şi mireni au înaintat o scrisoare deschisă patriarhului Kirill în care au cerut încetarea activităţii ecumeniste a patriarhului şi ieşirea Patriarhiei Moscovei din Consiliul Mondial al Bisericilor – http://toaca.md/?searchtext=scrisoare&page=news&row_id=131

      Ca răspuns la această scrisoare, patriarhul a organizat o întîlnire a reprezentanţilor semnatarilor scrisorii cu un reprezentant al său, episcopul Teognost de Serghiev-Posad. După cum era de aşteptat, dialogul a avut un iz perfid din partea delegatului patriarhal – http://toaca.md/?&page=news&row_id=160

      În această situaţie s-a ajuns treptat, timp de cîteva luni. Cu ajutorul lui Dumnezeu, curînd va fi încetată pomenirea eresiarhului în aceste parohii din Moldova. DAR, nimic din acestea nu ar fi avut loc dacă mirenii ar fi fost pasivi şi fără iniţiativă. Preoţii au văzut că au susţinere din partea poporului şi anume acesta a fost factorul esenţial pentru ACŢIUNE. Aşadar, ce e de făcut? E de discutat la modul cel mai serios cu preoţii care au curaj de a mărturisi dreapta credinţă, ca împreună cu ei să se meargă pe calea luptei împotriva ereziei aşa cum învaţă Sfinţii Părinţi.
      Bineînţeles totul trebuie făcut treptat şi cu dreaptă socoteală, dar trebuie făcut. Situaţia în România e catastrofală, căci mai departe de nişte articole şi declaraţii antiecumeniste ale clericilor nu se face absolut nici un pas. Doamne ajută!

      Apreciază

    • Rgogu said, on septembrie 26, 2010 at 1:33 pm

      Tu sustii adica, ca toti ierarhii din Romania sunt ecumenisti(pro-ecumenism)? Ma gandesc ca doar in Bucuresti(la Patriarhie) se face pomenirea Patriarhului Ecumenic. In Episcopii se face pomenirea Episcopului locului, iar la Catredrala Episcopala a Mitropolitului locului. La Catedrala mitropolitana se pomeneste Patriarhul. Gresec? La mine in parohie se pomeneste doar Arhiepiscopul locului(nici macar Mitropolitul).
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  5. constantin said, on septembrie 25, 2010 at 5:50 pm

    o mica si umila parere. NU FACEM PARTIDE SI SCHISME IN BISERICA. ADICA EU SUNT ECUMENIST SI TU NU ESTI. ASTA E LEPADARE. dar totusi, CUM PROCEDAM? asa cum au facut crestinii dintotdeauna. asta nu e prima erezie din istoria Bisericii si NICI ACEASTA EREZIE NU VA REUSI CUM N-AU REUSIT NICI CELELALTE. DECI, MAI PE SCURT, ATUNCI CAND VEDEM VREO ‘VECERNIE’ SAU VREUN MOMENT ‘ECUMENIC’ NU PARTICIPAM. deocamdata, in BOR exista o hotarare a Sinodului dupa cazul Corneanu(care apropo, in Sinod a declarat ca regreta si ca se pocaieste, bla-bla) prin care se scrie negru pe alb CA SUNT ABSOLUT INTERZISE RUGACIUNILE IN COMUN CU CEI DE ALTA RELIGIE. deci, atunci cand vedem asa ceva SA TRAGEM DE MANECA, FARA SCANDAL, PE CEI CARE INCALCA CANOANELE SI SA LE SPUNEM: SINODUL A AMENINTAT CU DEPUNEREA DIN TREAPTA. DACA NU SE POTOLESC, PLANGERE LA CONSISTORIU, LA EPISCOP, LA MITROPOLIT. pana nu facem plangeri impotriva incalcarilor hotararii luate de Sinod de a se respecta Canoanele nu avem voie sa ne plangem…. acum, unui preot II ESTE IMPOSIBIL SA FACA ASA CEVA, dar voi, dragi forumisti, puteti protesta LINISTIT, CRESTINESTE la Episcopul locului si la Patriarhie. ei, si cand se vor aduna cateva mii de plangeri, atunci IPS Mitropolit Teofan care este presedintele comisiei canonice din Sinod, se va ocupa cum stie Sfintia Sa mai bine. si din ce auzim noi, tipa cam tare sa fie depus Corneanu. doar o mica idee a mea despre cum se misca treburile prin Romania…..

    Apreciază

    • Rgogu said, on septembrie 26, 2010 at 1:54 pm

      Daomne ajuta!

      Ecumenismul nu e doar o erezie ca toate celelalte, este: „Erezia tuturor ereziilor. Caderea Bisericii prin proprii slujitori, cozile de topor ale apusului. Doar putregaiul va cadea din Biserica. Inapoi la Sfintele Canoane ale Sfintelor Sinoade Ecumenice si ale Sfintilor Parinti, altfel la IAD cu Ierarhi cu tot. Fereasca Dumnezeu”. Am citat aprocimativ din Sfantul Parinet Arsenie Boca.
      Cu mult mai mult trebuie sa marturiseasca Preotii decat mirenii!!! Cum adica „ii este imposibil(unui Preot) sa faca asa ceva”? Pai el cum poate lucra la mantuirea celorlalti cand si-o pierde pe a lui. Cu pretul vietii TOTI trebuie sa marturisim Sfanta Credinta Ortodoxa!!! Nu trebuie sa ne fie rusine sa marturisim Ortodoxia nici in fata Episcopului, a Patriarhului si a nimanui. Patriarhul este mai mare decat Dumnezeu??? Daca vreun Patriarh sau oricine ar fi , Il huleste pe Dumnezeu prin erezia lui, este mai prejos decat un caine(cainii macar nu merg in iad)!!!!!!! Ca el in momentul acela si-a pierdut mantuirea(si-o mai poate recapata prin Mila Lui Dumnezeu)
      Weekend-ul viitor va veni la parohia de care apartin Klaus Keneth. Ii vor cere prin intrebare sa marturiseasca Sfanta Credinta Ortodoxa si sa se delimiteze clar de ceilalti. Nu voi lasa sa amageasca oamenii, daca intr-adevar este un amagitor. Va trebui sa intreb totusi cu smerenie si discretie. Eu sunt un mare pacatos, deci si daca acela va fi un inselat(in credinta) nu pot sa il bruschez (doar daca va face declaratii inselatoare despre credinta- sa ma ajute Dumnezeu, daca va voi, sa iau pozitia cea buna).

      Toti trebuie sa marturisim Sfnata Credinta Ortodoxa!!! Tot de nu este ortodoxie este erezie si pierzare de suflet si de mantuire!

      Doamne ajuta!

      Apreciază

  6. Aurora said, on septembrie 25, 2010 at 7:55 pm

    Spuneti-mi si mie de ce se canta in Biserica in ultima vreme pe o linie melodica asemanatoare cu a catolicilor ? Am intrebat-o pe o corista si mi-a spus ca asa se canta la Trinitas. Ati observat si voi ? Daca modifica melodiile cantarilor sa sune mai aproape de stilul apusean, eu cred ca asta face parte din lucrarea lor blestemata de a ne uni cu Apusul cel apostat incet-incet, fara sa bagam de seama. Dupa cum merg lucrurile ,nu m-as mira ca intr-un an, doi ,sa-l pomeneasca pe papa la ectenii. Cred ca atunci va fi erezia cea mare si va trebui sa nu mai intram in bisericile respective.

    Apreciază

  7. agerstress said, on septembrie 26, 2010 at 2:02 pm

    Nu va lepada Dumnezeu turma Sa pentru niste „berbeci”. Trebuie sa decidem insa daca urmam Pastorul Cel Bun sau „berbecul” si nu e o decizie grea.

    Apreciază

  8. […] EXTREM DE IMPORTANT: RUGACIUNEA COMUNA cu CATOLICII (sau alti eretici) este ASPRU PEDEPSITA de canoa… […]

    Apreciază

  9. […] EXTREM DE IMPORTANT: RUGACIUNEA COMUNA cu CATOLICII (sau alti eretici) este ASPRU PEDEPSITA de canoa… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.