SACCSIV – blog ortodox

Dezbatere: ACUPUNCTURA … Adica un alt DRACISM

Posted in ACUPUNCTURA, ORTODOXIE, rubrica incepatorului by saccsiv on noiembrie 15, 2010

   Reiau o parte din dezbaterea de la rubrica de comentarii a articolului HOMEOPATIA – ratacire NEW AGE. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost MASON …, referitoare la acupunctura:

   danutza:

Aproape toate formele de “medicinã complementarã” aduc în doctrina lor erezii contrare Adevãrului crestin trãit si mãrturisit de Bisericã, precum: antropocentrismul, preexistenta sufletului, reîncarnarea lui, predestinatia lui astralã, dualismul, existenta unor “energii” (yin si yang) necunoscute si nerecunoscute de nici un Sfînt Pãrinte al Bisericii, nici de vreun cinstit om de stiintã, alienarea constiintei morale a omului, relativizarea valorilor infinite ale omului si a libertãtii lui, impersonalizarea harului divin si chiar a lui Dumnezeu, promovarea “iluminatilor” pãgîni s.a.. Sunt unii “terapeuti” care apeleazã si la remedii naturale (acceptate de Bisericã) si la întortocheate explicatii stiintifice, dar, ce este foarte grav, introduc si rãstãlmãciri ale remediilor supranaturale (Sfintele Taine) din Bisericã.

defolos: http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/04/doar-dumnezeu-vindeca.html -HOMEOPATIA – FORMA MODERNA DE VRAJITORIE

http://www.scribd.com/doc/25469966/Pr-Dan-B%C4%83dulescu-Vr%C4%83jitorie-in-haine-moderne-Radiestezia:
Un pas mai departe în jungla new age,astrologia: „În continuare sunt prezentate cele douăsprezece tipuri de caractere după I. Chartier combinate cu elemente definitorii ale astrologiei europene şi asiatice.”5
Consecvent, se trece la un punct forte, de succes sigur, terapii alternative: 1. acetoterapia; 2 acupunctura; 3. apiterapia; 4. argiloterapia; 5. aromoterapia; 6. auriculoterapia; 7. bioenergoterapia; 8. chiroterapia; 9. cristaloterapia; 10. crenoterapia; 11. cromoterapia; 12. cura termală; 13. dieta alimentară; 14. electroterapia; 15. euritmia; 16. fitoterapia; 17. helioterapia; 18. homeopatia; 19. masoterapia; 20. magnetoterapia; 21. meloterapia; 22. metaloterapia; 23. medicina alopată; 24. osteopatia; 25. post alimentar; 26. presopunctura; 27. psihanaliza; 28. radioterapia; 29. reflexologia; 30. sacroterapia isihastă; 31 sophorologia; 32. talasoterapia; 33. urinoterapia.6 Dacă eliminăm numerele 23 şi 27, vom găsi toate tehnicile de mai sus în orice ghid de terapii neconvenţionale new age, radiesteziştii făcând casă bună (deşi la concurenţă…) cu medicina ayur(istică)-veda lui Bivolaru…

eu am constat ca e mare inselare cu homeopatia, acupunctura, relexoterapia etc.
desi ne consideram crestini, cand nu ne convine invatatura crestina, ne lepadam de ea pt confortul propriu. cam asa se va intampla si cu actele biometrice!!!!

   Pr. Vasile:

@danutza

Homeopatia face parte din categoria tehnicilor de terapie magica si alchimica, pe cand acupunctura si reflexoterapia dintr-o alta categorie.

Partea rea este ca aceste notiuni si tehnici fiind precticate mai ales in orient sunt legate inevitabil de filosofiile locale. Si este foarte greu pentru majoritatea crestinilor sa discearna intre observatii si inlantuirea cauza-efect, pe de o parte si filosofia insotitoare, pe de alta parte.

Si ca sa ma intelegi am sa-ti dau un exemplu. Frectia poate fi incadrata in reflexoterapie. Dar nu putem acuza pe cei care apeleaza la frectie ca si-ar insusi credinte contrare dreptei credinte.

Si mai este un amanunt care deosebeste aceste tehnici intre ele, si anume:

– unele sunt independente de faptorul uman in momentul aplicarii tratamentului,
– altele sunt puternic dependente de factorul uman.

Pr. Vasile

   danutza:

reflexoterapia nu e scarpinatul sau frectia traditionala, ci se merge pe anumiti centrii din talpa /palma, in principiu, care ar corespunde energetic cu un anumit organ.
Reflexoterapia occidentala, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are originea in stravechea presopunctura (acupunctura) chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, punctelor si zonelor energetice de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpile, palmele, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, gleznele, pavilioanele urechilor, fata, cutie craniana etc.
Ca ramura a medicinii orientale, reflexoterapia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului. in general la distanta fata de organul pe care il reprezinta.
ACUPUNCTURA:
Principiul de baza al acupuncturii presupune cateva premise straine occidentului. Cea mai „straina” este „Qi” sau energie. Este vorba aici de bioenergie, energie a corpului uman care circula prin niste canale sau meridiane prin tot corpul, avand niste traiecte superficiale si unele profunde. In traiectele superficiale energia aceasta iese la suprafata pielii unde interactioneaza cu exteriorul si unde poate fi influentata (zonele unde poate fi influentata fiind punctele de acupunctura). In traiectele interne meridianele alimenteaza diverse organe si zone din organism. Chinezii iau aceasta energie si circulatia ei ca facand parte in mod natural din fiziologia corpului uman si ca fiind forta ce regleaza procesele fiziologice.

Qi”-ul circula asadar prin aceste meridiane sau canale energetice de unde alimenteaza cu energie organele si tesuturile. Circulatia normala a energiei permite mecanismelor naturale de aparare sa mentina corpul sanatos. Daca insa acest flux normal al energiei este perturbat, zonele, tesuturile sau organele guvernate de meridianele unde fluxul de energie este perturbat sunt slabite si acolo poate aparea boala.
care va sa zica, nu sunt chiar niste scarpinaturi sau intepaturi nevinovate. frectia traditionala merge pe principiul activarii circulatiei sanguine.
fiecare sa traga concluzii.
iar energia care ne vindeca este cea de la Duhul Sfant!

   Pr. Vasile:

Ceea ce spui este corect si ma bucur ca ai aceste cunostinte. Te intreb, de ce crezi ca reflexoterapia sau acupunctura nu ar fi bine sa le folosim, daca poti sa faci diferenta intre filosofia insotitoare si inlantuirea cauza-efect?

D.p.d.v. crestin, Dumnezeu a creat cosmosul pentru om si la urma pe om. Asa ne invata Sf. Parinti, iar Sf. Maxim Marturisitorul explica legatura dintre macrocosmos si microcosmos. Pentru noi crestinii, omul nu este o aparitie accidentala in cosmos.

Ca materia vie este generatoare de energie electromagnetica, sau bioenegrgie, este o certitudine si nu tine de o filosofie sau alta, de o religie sau alta.

Acceptarea meridianelor energetice si a zonelor reflexe nu contravine cu nimic invataturii crestine, daca cu adevarat iti cunosti credinta si stii ca exista diferenta intre materie vie si moarta (inerta), pe de o parte, si intre energiile divine si creatie, pe de alta parte.

Energia electromagnetica, nucleara moale si tare, gravitationala, fotonica sunt create si legate de materia, si se deosebesc de energiile divine.

A admite existenta egergie bio nu contravine cu nimic invataturii de credinta crestine.
Conceptul despre Qi este mult mai larg si se refera nu numai la bioenergie, ci si la o enegrige ce strabate intreg universul.

Necunoscand revelatia divina, filosofiile pagage si-au dezvoltate propriile sisteme ontologice, cosmogonice si soteriologice, incercand sa explice si sa inteleaga creatia si legile care o guverneaza.

Ceea ce ar merita retinut este faptul ca zonele reflexe si meridianele energetice nu sunt inventate de aceste filosofii pagane. Ele daca exista sunt asa pentru ca asa le-a creat Dumnezeu, nu evolutia materiei sau hazardul.

Pr. Vasile

   danutza:

adica putem apela si la bioterapeuti? ca doar ei se lauda ca tehnicile sunt dezvaluite prin revelatie divina ( asa spun).
eu stiu f bine ce insemna camp electromagnetic si cam ce se petrece in celule. corpul nostru detine un asemenea camp, ca si camp termic, dar de aici pana la a accepta energii chi si meridiane energetice…
un fragment: “Exista multe grupari mistice si cu caracter religios, care folosesc în mod foarte periculos în învataturile lor idei referitoare la sanatate. Toate aceste grupari, împreuna cu credintele lor, sunt bazate pe religii si conceptii orientale, amestecate cu diferite forme si practici de magie.

Învatatura principala a acestor grupari este totalitatea “cosmosului”. Conform acestei teorii, exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala sau o energie care coincide cu universul (bioenergie). Absolut tot ce se întâmpla este manifestarea acestei energii absolute. Nu exista deosebire între substanta lui Dumnezeu si cea a omului. Dumnezeu nu exista în afara omului. Luând ca baza acest punct de vedere pentru Cosmos, cei care se ocupa cu misticismul învata ca omul, descoperindu-l pe “Dumnezeu – El însusi” si activând puterile care se ascund în interiorul lui, are puterea sa se vindece singur.”

cu tot respectul ,ca nu vreau sa intram in polemica, dar eu imi pastrez parerea ( intarita si de marii nostri duhovnici sau de indreptarul de spovedanie) ca sunt lucruri pagane, care nu au nimic de-a face cu viata crestina.
eu nu voi apela la astfel de tehnici. in plus, cunosc persoane care aparent s-au simtit bine dupa acupunctura, pt ca dupa un timp sa reapara durerea cu si mai mare intensitate.
raman la parerea mea ca de folos este doar rugaciunea si slujba de maslu.

“Ei(preotii) trebuie sã învete pe poporul Meu a deosebi ce este sfînt de ce nu este sfînt si sã le lãmureascã ce este curat si ce este necurat. În pricinile nehotãrîte, ei trebuie sã ia parte la judecatã si vor judeca dupã asezãmintele Mele si legile Mele vor pãzi…”(Iezechiel 44.23-24)

“Este cineva bolnav între voi? Sã cheme preotii Bisericii si sã se roage pentru el, ungîndu-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugãciunea credintei va mîntui pe cel bolnav si Domnul îl va ridica, si de va fi fãcut pãcate se vor ierta lui. Mãrturisiti-vã deci unul altuia pãcatele si vã rugati unul pentru altul, ca sã vã vindecati, cã mult poate rugãciunea stãruitoare a dreptului.” (Iacov 5.14-16)

Doamne-ajuta!

   Lorena:

“Metodele alternative” de tratament (homeopatie-, acupunctura etc.) nu trebuie confundate cu regimul sanatos de hranire si cu tratamentele cu plante simple, care trebuie sa faca parte dintr-un mod de viata echilibrat.Homeopatia nu este acelasi lucru cu fitoterapia si eu am facut aceasta confuzie.

Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

terapii şi mişcări paranormale, de care
bunii creştini trebuie să se ferească
:

radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

Si punctul de vedere al Parintelui Paisie Aghioritul,legat de subiectul discutat pe urmatorul link:

http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/2514-despre-sntate-

   Pr. Vasile:

Despre tehnici de terapie
———————————-

Poate ca n-ar fi rau ca sa se faca un studiu ortodox, bine documentat, asupra tehnicilor de terapie.

1. In primul rand un crestin trebuie sa faca apel mereu la credinta si increderea in Dumnezeu. Orice actiune pe care o savarsim sa fie legata de credinta si increderea in Dumnezeu. Sa facem totul cu gandul la Dumnezeu. Chiar si atunci cand apelam la tehnici terapeutice sa o facem incepand cu rugaciunea. In toate sa primeze rugaciunea.

2. Materia vie in general si omul in mod special sunt extrem de complexe, dund loc in decursul timpului la multe speculatii.

3. Orice incercare a omului de a lucra independent si de a exclude lucrarea si purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru om si creatia Sa sunt pacate si actiuni contrare voii lui Dumnezeu. Toate practicile magice sunt rele si nepermise tocmai pentru ca in loc sa se bazeze pe pronia divina, ele o exclud si o inlocuiesc cu destinul fatal (imarmeni) si viziunea panteista despre lume.

4. Practicile magice nu sunt sarlatanii sau inselaciuni sau simpla terapie prin sugestie, ci practici cat se poate de eficiente, cu precizarea ca ele exclud purtarea de grija a lui Dumnezeu si o inlocuiesc cu purtarea de grija a omului. Si intrucat desprart prin aceasta conceptie pe om de Dumnezeu, il apropie inevitabil de duhurile rele.

5. Vrajitoria este o forma de practicare a satanismului si in general este malefica. Vrajitoria nu trebuie confundata cu magia.

6. Magia este increderea omului in om, cu excluderea lui Dumnezeu si a proniei Sale. Magie este necredinta. Magia are ca scop cunoasterea tainelor creatiei cu scopul de a le lua in stapanire. Magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta.

7. Nici o tehnica terapeutica rupra de increderea in Dumnezeu si purtarea Sa de grija nu este buna.

8. Ca sa intelegi cu sa vindeci trupul si sufletul trebuie sa duci o viata bine placuta lui Dumnezeu. Dumnezeu este cel care lumineaza mintea si inima omului. Dumnezeu este cel care da putere.

9. Tehnicile terapeutice se impart in unele care nu sunt dependente de factorul uman, si altele care sunt puternic dependente de factorul uman. Cele care sunt dependente de factorul uman nu sunt recomandate, intrucat starea psihica si morala a terapeutului influenteaza terapia. Cu alte cuvinte te duci sa te faci bine si te poti intoarce mai bolnav. Vrei sa vindeci trupul si imbolnavesti sufletul.

10. In categoria terapiilor puternic dependente de terapeut as aminti cateva: radiestezia, mesmerismul, magnetismul animal, terapiile bioenergetice, dianetica, cristaloterapia, hipnoza, psihoterapia, s.a. Aceste tehnici se bazeaza pe transferul de energii sau mesaje care de cele mai multe ori in loc sa-ti faca bine iti pot face rau. Aici se incadreaza si tehnicile yoga care creaza si se bazeaza pe o puternica relatia guru – ucenic.

11. In categoria terapiilor independente de factorul uman al terapeutului putem aminti:
– fitoterapia, apiterapia cu actiune biochimica;
– comoteratia, meloterapia, meditatia, autosugestia cu actiune psihologica;
– acupunctura, presupunctura, reflexoterapia cu actiune la nivel bioenergetic;

12. Tehnicile de ghicit nu sunt tehnici terapeutice. Orice forma de ghicitorie si prezicerea a viitorului este interzisa intrucat au puternic impact psihologic prin sugestie negativa.

13. Antroposofia si teosofia nu sunt tehnici terapeutice.

14. Homeopatia, ca si descantecele si incantatiile, este o forma de magie alba.

Pr. Vasile

   danutza:

Acupunctura este o tehnica terapeutica traditionala chineza, folosita de mii de ani pentru ameliorarea durerilor, si nu numai. Procedura presupune insertia, la diferite profunzimi, a unor ace lungi, foarte subtiri, in puncte specifice de pe suprafata organismului, si are la baza teoria conform careia prin corp circula cuante de energie numita “chi” (energia vietii). Chi circula de-a lungul unor cai energetice numite meridiane. Specialistii in acupunctura considera ca boala este rezultatul direct si imediat al aparitiei unor dezechilibre energetice ale chi-ului si ca undeva de-a lungul meridianelor curgerea libera a energiei a fost blocata. Meridianele de curgere a energiei pot fi accesate prin mai mult de 350 de puncte aflate la suprafata organismului. Prin plasarea acelor in aceste zone, foarte atent selectionate, se restabileste circulatia energetica prin organism si boala este inlaturata.

adica in noi nu e Duhul Sfant, ci energia chi? boala nu mai e rezultatul pacatului, ci a unui dezechilibru energetic?

   Pr. Vasile:

Nici eu nu contest faptul ca cei superficial informati pot crede ca acceptand acupunctura si reflexoterapia musai trebuie sa accepti si filosofia orientala dualista.

Totusi nu putem respinge aceste tehnici terapeutice pentru ignoranta unora.

Pentru acceptarea acupuncturii trebuie sa accepti existenta meridianelor energetice, iar in cazul reflexoterapiei trebuie sa accepti ca exista zone reflexe. Nu este nevoie sa-ti asumi si filosofia dialista.

Asa cum am mai spus, homeopatia se incadreaza in acecasi categorie de tehnici cu apucunctura si reflexoterapia.

@danutza

Existenta energiei bio nu exclude energiile divine, cum energiile electromagnetica, nucleara slaba si tare, gravitationala si fotonica nu exclud energiile divine.

Nu toate bolile sunt efectul pacatelor.

Nici vorba de a apela la bioterapeuti. Sa nu ma intelegi gresit.

Apreciez cunostintele pe care le aveti si sper sa ne putem intelege. Chiar imi face placerea sa mai aflu cate ceva nou din domenii pe care nu am avut timp sa le aprofundez.
Filosofiile pagane necunoscand revelatia divina nu au putut depasi panteismul si gandirea gnostica. Si de aici diferenta dintre crestinism si filosofii (religii) necrestine in explicarea cosmosului, omului si a relatiei dintre cosmos si om.
De exemplu, astrologia este un mod necrestin de a explica relatia dintre cosmos si om.
in cazul acupuncturii, in lipsa revelatiei s-a dezvoltat o filosofie care incearca sa explice legile cosmosului si pe om pe baza dualismului: bine-rau, yin-yang.

D.p.d.v. crestin consideram filosofiile orientale moduri gresite de reprezentre a cosmosului, omului si relatiei dintre cosmos si om, insa retinem ca atat cosmosul, om si relatie dintre cosmos si om exista.
Legile care guverneaza cosmosul, omul si relatia dintre cosmos si om sunt fixate si sustinute de Dumnezeu.

Nu vreau sa credeti ca fac apologia filosofiilor orientale, dimpotriva, am atras atentia in alte mesaje ca toata stiinta actuala, mai ales modul holistic de interpretare al lumii este o exprimare matematica a taoismului, adica a dualismului oriental. Iar stiintele moderne isi au radacinile bine infipte in magie si ocultism.

Referitor la acupunctura si chiar reflexoterapie cel mai mare pericol, real, vine de la practicare incorecta si neputinta de a le intelege si practica corect. Si poate ca asta conteaza cel mai mult pentru noi.

Discursul meu s-a limita doar la o abordare teoretica a terapiei prin acupunctura. Ati observat ca in nici unul din mesaje nu am indemnat pe careva sa accepte aceasta terapie.

De acord cu dvs., rugaciunea este necesara in orice demers terapeutic. Pentru ca fara de pocainta si pace launtrica nici o terapie nu-i atinge scopul final. Mai ales ca pentru noi trebuie sa primeze vindecarea sufletului de patimi si mai apoi vindecarea trupului.

In rest va doresc toate cele bune si sper sa mai discutam. Mi-a placut dintotdeauna sa invat a comunica pe limba interlocutorului. As putea folosi n limbaj strict teologic, dar ma tem ca pentru multi el nu mai spune nimic.
Cand discuti fata catre fata este cu totul altceva, caci pe langa comunicarea verbala are loc si o comunicare non verbala si de la inima la inima. Aici in scris reducem comunicare extrem de mult.

Pr. Vasile

   Comentariu saccsiv:

   Acum peste zece ani, cand nu eram inca bine trezit, am mers la un cabinet al unei specialiste in acupunctura. Femeia nu mi-a vorbit de zeitati orientale, dar nici de bunul Dumnezeu. Am apelat la ea din doua motive: in primul rand datorita unor dureri atroce ce le aveam si in secundar pentru a vedea cum merge sarcina sotiei. Pe mine m-a umplut de ace, dar fara nici un folos, iar ei i-a spus exact cum sta treaba, doar luandu-i pulsul: ca in burtica e un baiat si ca va avea mari probleme cu sarcina.

   Vedeti voi fratilor, pe vremea aia imi puneam nadejdea in bunul Dumnezeu dar inca acceptam si rataciri, din simplul motiv ca nu stiam ca sunt rataciri … Si ce e cel mai grav, nu-mi puneam toata nadejdea in El. Pentru acea sarcina am fost la tot soiul de specialisti si atat am supravegheat-o pana … a piedut copilul.

   Asa ca ne-am trezit amandoi, ne-am pus pe rugaciuni si cand a ramas din nou gravida, n-am vrut sa mai stim de nici un specialist, indiferent de tipul de medicina europeana sau orientala. N-am fost la nici un control pe toata perioada sarcinii, ci doar la spital, pentru a naste. Insa in rugaciunile noastre spuneam si: “Doamne, in mana Ta punem acest copilas, doar tu poti face sa se nasca si sa fie sanatos, voinic, frumos, destept. In mana Ta ne punem, mamica si taticul lui”. Si s-a nascut perfect si cu toate ca fusese necesara o taietura considerabila, au iesit din spital cu mult mai repede decat celelalte mamici ce nascusera in aceeasi zi.

   S-au petrecut mai multe lucruri minunate in acea perioada, nu dezvolt acum, le puteti gasi insa in cartea despre viata mea.  

   Revenind la acupunctura in general, consider ca fundamental este citatul danutzei:

cei care se ocupa cu misticismul învata ca omul, descoperindu-l pe “Dumnezeu – El însusi” si activând puterile care se ascund în interiorul lui, are puterea sa se vindece singur

   Aici e una din marile diferente intre orientalisme si crestinism. Aceia spun: “noi putem”, crestinii insa isi pun toata nadejdea in bunul Dumnezeu. Sau cel putin asa ar trebui. Nu degeaba a navalit in lumea crestina stiinta orientala. Aceasta, impreuna cu religia si conceptia lor despre univers, au aparut simultan in aceasta parte a lumii si fac parte din mega ratacirea new age, a carui noima este pregatirea terenului pentru antihrist …

   Nu sunt de acord cu ideea conform careia „necunoscand revelatia divina, filosofiile pagage si-au dezvoltate propriile sisteme ontologice, cosmogonice si soteriologice, incercand sa explice si sa inteleaga creatia si legile care o guverneaza.

   Aceia sunt efectiv inchinatori la draci si toate descoperirile lor, de la acupunctura si pana la yoga sunt date lor de catre spurcatii diavoli.

   Asa cum multi crestini s-au dumirit ca practicile yoga sunt inseparabile de zeitati (adica draci) tot astfel trebuie sa intelegem ca sta treaba si cu acupunctura. Si yoga da iluzia vindecarii si a performantelor deosebite …

   Cat despre ideea ca „vrajitoria este o forma de practicare a satanismului si in general este malefica. Vrajitoria nu trebuie confundata cu magia.” si „magia este increderea omului in om, cu excluderea lui Dumnezeu si a proniei Sale. Magie este necredinta. Magia are ca scop cunoasterea tainelor creatiei cu scopul de a le lua in stapanire. Magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta.”, consider ca este fundamental gresita. Magia este insuflata de diavol, aidoma ateismului. Dar este diferita de ateism (ce „invata” ca nu exista suflet si nici zei) caci stalpii magiei sunt inchinatori la zeitati, adica la draci si cred in existenta sufletului. Asadar este nefolositor pentru un crestin a considera ca „vrajitoria nu trebuie confundata cu magia”, caci ambele sunt dracisme. Daca crestinul simplu le confunda, bine face. A le separa, poate duce la ratacire cumplita, caci crestinul incepator poate trage concluzia ca magicienii sunt un soi de nevinovati ce reusesc sa descopere chestii interesante si utile. Dar nu-i deloc asa, caci dracii le descopera lor acele chestii si o fac cu un scop precis, anume cel aratat mai sus in citatul danutzei. Chiar ideea ca „magia se naste din mandrie si hraneste mandria si slava desarta”, ar trebuie sa fie suficienta, caci din mandrie a cazut lucifer. Repet insa, trebuie specificat faptul ca magia nu se naste din mandrie, ci este o „invatatura” venita de la diavol, dar este acceptata de catre rataciti din cauza mandriei.

   De aceea, nu doar ca putem, dar chiar trebuie sa respingem aceste tehnici terapeutice. Deci este gresit a considera ca „referitor la acupunctura si chiar reflexoterapie cel mai mare pericol, real, vine de la practicare incorecta si neputinta de a le intelege si practica corect. Si poate ca asta conteaza cel mai mult pentru noi.”

   Bine zice Lorena in comentariul ei:

Parintele Cleopa Ilie spunea in cartea sa ’’ Călăuză în credinţa Ortodoxă’’:

terapii şi mişcări paranormale, de care
bunii creştini trebuie să se ferească
:

radiestezia, bioenergia, medicina holistă cu toate ramurile ei, (homeopatia, acupunctura, reflexologia – care folosesc „energii vindecătoare” pentru a „reface armonia forţelor vitale în fiecare celulă umană”, pentru a „echilibra energetic organismul”, a intra în „armonie cu energiile cosmice” şi a „regenera armonia în organismul suferind” -, antroposofia, remediile florale, diagnosticul bolilor cu ajutorul pendulului, a chiromanţiei, a energiilor spirituale, cristaloterapia, cromoterapia ş a . ) , şi toate terapiile care au ca scop folosirea „energiilor şi puterilor cosmice” pentru realizarea „armoniei” dintre Dumnezeu şi om, sau „refacerea echilibrului energetic” al omului, hipnoza, terapia regresivă, dianetica, urinoterapia, ufologia, parapsihologia, toate terapiile de provenienţă păgan-orientală, folosirea zodiacului, a astrologiei, a ocultismului credinţa in reincarnare, destin ş.a.

   Adica daca marii duhovnici ne spun ca trebuie sa ne ferim de rataciri (inclusiv acupunctura) noi trebuie sa facem ascultare, chiar daca nu pricepem exact cum sta treaba. Daca de exemplu ortodoxia ne invata ca pamantul nu are milarde de ani si ca nu exista evolutie, noi o luam ca atare si bine facem, chiar daca ne dumirim de abia mai pe urma ca intr-adevar asa este. Ei bine, asa sa facem si cu acupunctura, adica sa ne ferim de ea.

   De nici un folos nu ne este, ci din contra, ne deschide porti largi spre rataciri, iar noi stim ca adevaratii crestini trebuie sa se fereasca in a face concesii …

   Doamne ajuta! 

   Cititi va rog si:

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

Dezbatere privind TRANSPLANTUL (DONAREA) DE ORGANE

Articolul zilei (14.03.2010): ECOGRAFIILE sunt foarte NOCIVE

DEZBATERE pe tema „FERTILIZARE IN VITRO” („copii in eprubeta”). Robert Edwards, “părintele fertilizării in vitro”, va primi premiul Nobel

Documentare celebre: „INCREDIBILE CREATURI CE SFIDEAZA EVOLUTIA” (subtitrare in limba romana)

VIDEO: Bacteria Flagellum, microorganismul ce demonstreaza IMBECILITATEA TEORIEI EVOLUTIEI. De ce credeti ca ELITELE au promovat DARWINISMUL?

VIDEO: GEOCENTRISM

VIDEO: Ciudatenie in imaginile transmise de Deep Impact, in care se vede miscarea de rotatie a pamantului?

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 15, 2010 at 11:41 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • el said, on noiembrie 16, 2010 at 10:59 am

      @saccsiv

      cum poti frate sa crezi asa ceva cand iata ce marturisesc (ce ne invata Scriptura sa facem MAI INTAI si in ordinea faptelor cerute omului bolnav in versetele citate are importanta adica rugaciunea ,pocainta si faptele bune trec INAINTEA ajutorului pe care trebuie sa-l cautam de la doctor.Si cautam acest ajutor DOAR stiind ca si pe doctor si stiinta sa l-a lasat Dumnezeu „ca sa Se mareasca in leacurile Sale(Dumnezeu nu doctorul))):
      rugaciunea catre Dumnezeu si nadejdea in ajutorul Lui ESTE PRIMORDIALA caci NUMAI de la El vine vindecarea.

      „“9.Fiule ! In boala ta nu fi nebagator de seama ;CI TE ROAGA DOMNULUI(rugaciunea personala care marturiseste ca omul stie ca vindecarea sa nu poate veni de cat de la Dumnezeu Izvorul vindecarilor si a tot binele) si El TE VA TAMADUI.
      10.DEPARTEAZA PACATUL ( pocainta si abtinerea de la fapte rele ) si INTINDE MAINILE SPRE FAPTELE DREPTE ( faptuirea efectiva a binelui ) si de TOT PACATUL CURATESTE INIMA TA ( prin rugaciunea de pocainte si taina spovedaniei ).
      11.Da miros de bune mireasma ( rugaciunea Biesericii pentru crestinul bolnav ) si pomenire de faina de grâu ( taina maslului ) si junghie jertfe grase ( tot echivalent al rugaciunilor care se fac la Biserica—echivalentul Tempului de atunci—-pentru cel bolnav ) ,pe cat te ajuta puterile.
      12.Si DOCTORULUI DA-I LOC ( adica sa aibe intelepciunea sa se foloseasca SI de stiinta data de Dumnezeu in acest sens doctorului ,desi ea ar parea mai marunta si materialnica ;omul nu trebuie sa se lipseasca in mod normal de acest ajutor si sa aibe cu obraznicie pretentia nerusinata sa-l vindece pe el direct Dumnezeu Insusi prin vreo minune speciala ori doar cu mijloace EXCLUSIV duhovnicesti,spirituale ) CA SI PE EL L-A FACUT DOMNUL (asadar medicina ,dar nu orice medicina, este PLACUTA lui Dumnezeu si El a lasat-o ca folos din dragoste pentru om) si sa nu se departeze de la tine ,CA SI DE EL AI TREBUINTA ( de doctor ).

      Insa in CONDITII NORMALE omul trebuie sa caute si ajutorul doctorului caci ar fi obraznicie sa ceara minuni de la Dumnezeu.Nu poti sa zaci bolnav si sa te rogi sa te vindece DIRECT Dumnezeu Insusi ,ar fi ca si cum L-ai ispiti,trebuie sa facem si noi ceea ce putem ca oameni,cu mijolacele smerite, stiind ca vindecarea(prin mainle doctorului sau fara el) vine DOAR de la Dumnezeu.
      Dumnezeu poate sa te vindece de orice si fara doctor.Nici parinti sfinti ca P.Paisie si P.Porfirie n-au vindecat intotdeauna pe fii lor duhovnicesti doar cu rugaciunea ci i-au trimis si la doctor.Sf Ioan Rusu a incurajat un crestin sa mearga sa se opereze de tumora la creier incurajandu-l ca” eu insumi voi tine mainile doctorului ca sa reuseasca”(din minunile Sf Ioan Rusu) desi sfantul putea sa-l vindece si direct cu mare usurinta cum s-a si intamplat de multe ori cu multi sfinti si ajutoarele minunate de vindecare pe care le-au dat multor crestini.

      Azi insa cand medicina a incaput in mainile oamenilor inselatori care FALSIFICA medicina si cauta sa ucida (cu stiinta si majoritatea prin nestiinta din prostia de a crede tot ce sunt invatati la scoala si prin „studiile” masluite____vezi inselaciunea cu vaccinurile,chimicalele big-pharme recomandate din belsug,implanturile cu diverse dispozitive si studiile in scopul transformarii omului intr-un zombie,etc____) noi nu trebuie sa ne folosim fara minte de tot ce propune stiinta medicala ca bun ci sa avem DISCERNAMANT sa alegem raul de bine.

      Deasemenea in conditiile (care deja se profileaza prin conditionarea actelor medicale de inregimentarea in sistemul biometric dracesc) in care primirea ajutorului omenesc dat de medicina este condititionat de compromisuri duhovnicesti NU AVEM NEVOIE de doctor si medicina ,dupa rugaciunea pe care o adresam Maicii Domnului : „Ajutorului omenesc nu ma incredinta ci singura(Maica Domnului) ma sprijineste si ma mantuieste”.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

  2. Masoneria Demascata said, on noiembrie 15, 2010 at 2:45 pm

    Pr. Vasile nu stiu daca sunteti preot sau nu insa aveti o viziune destul de sanatoasa asupra fenomenelor inconjuratoare. Nu doresc sa intru in aceasta

    discutie insa vreau sa precizez cateva lucruri.

    Sa inteleg ca in cazul in care budistii, taoistii, gnosticii au descoperit ceva despre lumea inconjuratoare prin observatie si/sau experimentare si au

    inglobat aceste lucruri in invataturile lor prin propriile filtre acel lucru, chair dace este creat de Dumnezeu devine un lucru rau.

    O sa zica unii dintre voi ca nu e asa insa asta faceti voi acum pentru ca nu stiti despre ce vorbiti. Sa ma scuzati insa o parte dintre voi vorbesc in

    necunostinta de cauza si fac cam ce faceau unele institutii acum mai mult timp pentru ca nu intelegeau anumite fenomene.

    Trupul uman nu se rezuma la carne si oase, in realitate nici nu stim unde incepe si nici unde se termina, desi unii se bat cu pumnii in piept tare ca ar avea

    aceste cunostinte, in ultimul timp descoperim tot mai multe lucruri despre el ceea ce dovedeste ca inca nu cunoastem tot. Lucruri create prin voia sau

    ingaduinta lui Dumnezeu (iar prin ingaduinta sunt convins ca multi inteleg ceva negativ, treaba voastra) insa cel mai important sub atenta supraveghere a

    Lui.

    Intelegem astazi anumite procese fiziologice, anumite fenomene, intelegem defapt cu mult mai mult la nivelul „carne si oase” decat intelegeau stramosii

    nostrii insa chiar si in aceste conditii inca nu cunoastem tot nici macar la acest nivel iar la alte nivele „subtile/bio/energii/aure” etc suntem putin cam

    in urma.

    Multe dintre aceste campuri, canale, energii sunt cat se poate de reale, unele dintre ele putand fii si masurate cu diverse aparate, asa ca nici cei mai

    sceptici dintre noi nu le mai pot nega. Acestea fac parte din noi asa cum face parte din noi si sistemul digestiv, si asa cum sistemul digestiv se poate

    imbolnavi si ca rezultat al imbolnavirii lui sufera intregul organism asa si aceste sisteme se pot imbolnavi si astfel pot afecta intregul organism (sau

    anumite parti). Si ca sa faci bine acest camp, canal, vortex, sistem bio energetic trebuie sa aplici tratamentul corespunzator.

    Tratamentul poate fi aplicat corect sau incorect, si mai putem spune ca tratamentul poate fi facut in conformitate cu legile divine sau „impotriva lor” cu

    metode care pot fi mai mult sau mai putin eficiente si in acelasi rand in conformitate cu legile divine sau nu.

    Insa nu putem sa stim „ce si cum” daca nu cunoastem fenomenul in detaliu, de dat cu parerea poate sa isi dea oricine, suntem o tara plina de doctori, ingineri, manageri, comentatori de fotbal etc.

    Sunt de acord ca trebuie sa ne punem toata nadejdea in Dumnezeu, fara el nu putem sa implinim nimic dar trebuie sa intelegem ca desi Dumnezeu il va salva pe cel ce nu stie sa inoate de la inec El doreste ca omul sa invete sa inoate nu pentru ca atunci omul nu va mai avea nevoie de Dumnezeu si nici Dumnezeu nu va mai fi intrerupt de la alte lucruri mai importante decat poate scosul lui Ion din rau ci pentru ca inotul este folositor omului si il va ajuta sa isi dezvolte diferite abilitati atat fizice cat si de alta natura.

    Imi pare rau Saccsiv pentru pierderea pe care ati suferit-o.

    Apreciază

  3. danutza said, on noiembrie 15, 2010 at 5:42 pm

    nu sunt de acord cu : „Nu toate bolile sunt efectul pacatelor.”( pr vasile)

    „ele (bolile) vin pe capul oamenilor – şi uneori chiar pe cap – de pe urma păcatelor, ca plată, ca ispăşire şi ca hotar al păcatelor” (Părintele Arsenie Boca).
    Care este consecinţa păcatelor?

    Ne-o spune limpede tot Părintele Arsenie Boca: “este plata păcatelor, cam ca atunci când dai cu oiştea în gard”, “urmează matematic plata păcatelor”; “oare de unde începe slăbănogirea (paralizia)? De la socoteala trufaşă a minţii. I se pare ei că e mai bine să nu se conducă după Dumnezeu, ci după capul ei, după păcat. Şi aşa dă omul drept în plata păcatului, ca şi cum ar da cu oiştea-n gard”.

    „Daca oamenii si-ar potrivi purtarile dupa poruncile lui Dumnezeu, si nu dupa momeala pacatelor, ar preveni, ar ocoli toate pacostele necazurilor, dar asa, drept in ele isi sparg capul. Si apoi umbla plangand… Lasa-te, frate, condus de un sfat dumnezeiesc, ca de nu… capul care n-asculta… odata se sparge si n-are cine ti-l lega.”
    eu cred ca pt pacatele noastre ne trimite Dumenzeu boli , dar sa ne si apropie de El, sa ne aducem aminte ca exista.
    eu , una, am primit niste asemenea plati, ca sa imi aduc aminte de cine sa ascult si pe cine s a slavesc.

    si nu ma poate convinge nimeni ca unele dintre metodele alternative de vindecare sunt de la Dumnezeu . sunt de acord doar cu fitoterapia, adica sa ne tratam cu plante si nu cu chimicale.

    Apreciază

    • el said, on noiembrie 15, 2010 at 7:42 pm

      @danutza

      tot din celebrul capitol 38 de la Intelepciunea lui Iisus Sirah:

      15.Cel care pacatuieste impotriva Ziditorului sau,sa cada in mâinile doctorului.”

      Medicina hipocratica e cea lasata omului sa se vindece ;pacat ca azi a cazut in mainile oamenilor indraciti care in loc sa se osteneasca dupa putinta mintii omenesti si cu ajutorul lui Dumnezeu sa-si imbogateasca cunostinta despre om si functiile lui trupesti ca sa-l ajute sa se poata vindeca , fac lucrarea celui rau de distrugere a omului si ucidere cu stiinta sau fara.(big pharma si falsificarea stiintei medicale practicata azi pe scara larga in scopul distrugerii omului care echip al lui Dumnezeu;tot batalia veche dracul neputincios si plin de ura nu-L poate „ataca” pe Dumnezeu dar poate batjocori „imaginea Lui Dumnezeu=omul daca primeste „drepturi” de la om prin lucrarea pacatului).
      Sf Luca al Crimeei chirurg ,reprezentant al medicinii clasice,s-a rugat la Hristos sa-l ierte pentru practica medicinei (ca sa fiu mai clar :e vorba despre o anume perioada din viata sfantului cand fiind si episcop i se sugera de comunisti ca daca se lasa de episcopie i se va da posibilitatea sa practice in conditii optime chirurgia;atunci oricum sfantul din cauza conditiilor impuse de comunisti nici nu putea fi episcop ca nu era lasat; si din slabiciune si dragoste de mestesugul sau impreunata cu multa mila fata de imensa suferinta a bolnavilor neajutati a acceptat cumva dandu-si bine seama imediat ca aceasta era o tradare fata de Hristos;dealtfel s-a si pocait imens apoi;e vorba deci despre acea perioada de poacainta ) __practica cu toate momentele ei (disectiile obligatorii pentru desavarsirea tehnicilor operatorii) inclusiv scrierea de carti___Sfantul scrisese o carte ft utila despre tratamentul plagilor artiulare infectate;aur curat pentru nevoile oamenilor bolnavi de asa ceva condamnata in lipsa unui tratament adecvat sa li se intepeneasca atriculatia respectiva;o tragedie numai daca ne inchipuim de exemplu ce inseamna sa ai soldul intepenit sau genunchiul fixat,etc ____Atunci sfantul a primit RASPUNS de la DUMNEZEU ca pentru acelea si carte sa nu se pocaiasca caci au fost PLACUTE lui Dumnezeu;pentru momentul de slabiciune si tradare insa da sa se pocaiasca.
      Asadar cand ziceti ca: „si nu ma poate convinge nimeni ca unele dintre metodele alternative de vindecare sunt de la Dumnezeu . sunt de acord doar cu fitoterapia, adica sa ne tratam cu plante si nu cu chimicale”___aveti mare dreptate.
      Doamne ajuta.

      Apreciază

  4. Cristiana said, on noiembrie 15, 2010 at 6:00 pm

    Medicina alopata unde o incadrati? Ati uitat de ea? Este oficiala si ne-am obisnuit cu ideea ca ne si vindeca.Aici este mana satanei, care a facut ca omul sa nu mai aiba incredere in Bunul Dumnezeu si sa alerge la farmacie dupa hapuri otravite care ne distrug viata noastra si a copiilor nostri. Aici este frica de a renunta la cardurile de sanatate si la toate nascocirile bolnave ale chimistilor si oamenilor de stiinta.Ei fac pe destepti dar au uitat de DOCTORUL CEL MARE. Renuntati la medicamente si nu veti mai avea nici o spaima. Lasati-va in mana lui Dumnezeu,chiar si in bolile cele mai cumplite, atunci vor ramane in urma toate gaselnitele orientale si puii lor.Nu veti mai avea nevoie de doctori, de chimicale, de metode de tratament inumane.Veti fii oameni liberi !!!

    Apreciază

    • saccsiv said, on noiembrie 15, 2010 at 6:03 pm

      Cristiana

      Sora mea, de ce ne certi? Ai auzit pe multi de pe acest blog sa laude chimicalele Big Pharma?

      Apreciază

  5. Cristiana said, on noiembrie 15, 2010 at 6:23 pm

    Saccsiv
    Nu-mi permit sa cert pe nimeni, dar nu pot ramane indiferenta cand vad ca nu avem ce manca si dam ultimii bani pe medicamente pentru a ne cumpara moartea.De ce suntem dependenti de farmacii si tremuram cand nu gasim un medicament? De ce credem cu toata taria in chimioterepie? Nu ma refer la cei care stiu si la majoritatea napastuitilor acestui neam.Am pus niste intrebari, nu doresc sa supar pe nimeni. Iertare.

    Apreciază

  6. Cristiana said, on noiembrie 15, 2010 at 7:55 pm

    Deci putem incadra si medicina alopata la dracisme si fiind folosita cu atata perseverenta este in fruntea listei. Si celelelte metode sunt la fel de rele, dar consider ca aceasta este folosita de tot omul, de la copil la batran, pe nimeni nu iarta.

    Apreciază

  7. spellmacker said, on noiembrie 15, 2010 at 9:13 pm

    Si totusi, Dumnezeu lucreaza uneori prin oameni

    Apreciază

  8. filofteiabejan said, on noiembrie 15, 2010 at 9:22 pm

    Vreau si eu sa fac o sugestie mi-a picat anul trecut in mana o carte foarte interesanta scrisa de un medic american alopat Dr Henry G Bieler care a dezvoltat terapia prin dieta.Cartea se numeste „Alimentele,miracolul vindecarii „,probabil se gaseste si online.Face o f buna critica medicinei alopate,spune lucrurilor pe fata in ceea ce priveste chimicalele din medicamente,vorbeste si despre vaccinuri f bine.Explica procesele fiziologica din organism ,cum se instaleaza boala si cum poate ea fi prevenita sau vindecata printr-o dieta corespunzatoare.Apoi da si exemple concrete de pacienti vindecati de el si tipul de alimente,plante prescrise de el.Cartea a fost scrisa in 1965, dar mi se pare extrem de actuala.Infiereaza exact ceea ce este nociv in alimentatie grasimile,produsele de patiserie,sarea in exces,zaharul.Are un capitol intitulat :”alimentele sunt cele mai bune leacuri pentru dumneavoastra”.Insa din pacate cati dintre noi suntem capabili sa urmam un regim de alimetatia sanatos…prea putini cred…dar ne vine acum postul in ajutor.Oricum in carte sunt si anumite afirmatii cu care nu prea sunt de acord dar informatia mi se pare foarte valoroasa in cea mai mare parte.
    In alta ordina de idei fiara ne strange intr- o menghina pe de-o parte vine cu cardul de santate pt medicina alopata si pe de alta ne ofera „alternativa” vrajitoriei moderne daca nu vream sa cotizam la stat.Numai postul si rugaciunea ne pot ajuta cu adevarat.Doamne ajuta!

    Apreciază

  9. el said, on noiembrie 16, 2010 at 11:39 am

    @Pr Vasile

    aici GRESITI FUNDAMENTAL : „Daca acupunctura s-ar baza pe transferul de energie de la terapeut la pacient, atunci ar putea si ea sa fie inclusa in practicile de magie”___

    cititi mai bine care sunt principiile acupuncturii si veti vedea ca este tot MAGIE,o interferenta a campului energetic al fiintei vii actionand asupra lui ;lucreaza cu realitati subtile si daca Dumnezeu n-a ingaduit omului sa afle care e alcatuirea exacta la trupului a nivel”subtil” nu este degeaba si nu avem nevoie sa ne atingem de cele ce nu intelegem ca sa nu ne ratacim.Dracilor tocmai la aceste nivele „subtile” le place sa actioneze,tocmai prin asemenea „porti de intreferent” intra in om.
    Sfintii Parinti aflati pe stadiul contemplatiei VAD ratiunile creatiei si legile ei printre care si alcatuirea si functionarea trupului omenesc si NICIUNUL n-a scris NICAIERI ca exista „meridiane energetice” ale trupului pe care „se blocheaza” niste cutenti s.a. baliverne dracesti ca acestea;dimpotriva ne-au invatat sa ne „vindecam” de patimi pe cale duhovniceasca;ne-au aratat ce sunt patimile si cum actioneaza ele si cum se vindeca;nicidecum n-au vindecat trupul cu „ace” sau „intepaturi”.
    VA RATACITI considerand buna acupunctura.
    Numai bine.

    Apreciază

    • danutza said, on noiembrie 16, 2010 at 4:54 pm

      eu sunt de acord cu tine, desi sunt profana . nu pot aprecia, din considerentele prezentate in articol, acupunctura ca fiind inofensiva. in plus, stiu cazuri concrete de oameni care au apelat la ea, aparent s-au simtit mai bine pt ca boala sa se reinstaleze mult mai violent. unii dintre ei s-au vindecat tot cu slujbe de maslu si cu multa rugaciune. altii, acare au staruit in pacat, nu.

      Apreciază

  10. Lavinia said, on noiembrie 16, 2010 at 12:50 pm

    Am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva: Am cumparat un medicament homeopat care are la baza plante….e de rau daca l-am folosit ?

    Sincer m-am simtit foarte bine dupa ce am luat cateva pastile..
    Se numeste Sedatif Pc, l-am luat pt ca imi era foarte rau si nu mai puteam nici sa mananc din cauza unui stres foarte puternic…

    Apreciază

    • danutza said, on noiembrie 16, 2010 at 4:56 pm

      poti faca un ceai din plante cu efect calmant. eu una nu mai folosesc medicamente homeopate ( am fost si eu pacalita odata, iar medicamentele au fost fara nici un efect)

      Apreciază

  11. saccsiv said, on noiembrie 17, 2010 at 11:16 am

    mihaela

    Ai avut o discutie cu pr. Vasile la un alt articol, n-o mai face si aici. Ti-am sters comentariul.

    Apreciază

  12. […] ta  zilnică, va deveni ușor, natural și merituos. De asemenea poti citi si aceasta pagina: https://saccsiv.wordpress.com/2010/11/15/dezbatere-acupunctura-%E2%80%A6-adica-un-alt-dracism/ Tags: candida, tratament candida, tratament […]

    Apreciază

  13. […] Dezbatere: ACUPUNCTURA … Adica un alt DRACISM […]

    Apreciază

  14. Adrian Vasnic said, on august 7, 2023 at 12:35 am

    Aș dori și eu să știu mai multe despre osteopatie. Ce spune Biserica Ortodoxă despre aceasta, vă rog. Caut răspunsuri de luni bune și încă nu sunt lămurit. Vă mulțumesc.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.