SACCSIV – blog ortodox

Pomenirea Sfantului noului Mucenic IOAN VALAHUL (Românul), cel ce la nici 18 ani a ales mucenicia si nu sodomia si desfraul

   În luna mai, în ziua a douăsprezecea, pomenirea sfântului noului mucenic Ioan Valahul (Românul).

   Acest sfânt mucenic a fost din Ţara Românească, născut din părinţi de bun neam şi binecredincioşi, pe la anul Domnului 1644, adică în vremea stăpânirii binecredinciosului domn Matei Basarab. La câţiva ani după ce acesta s-a mutat la Domnul (+ 1654), a venit la domnie în această ţară Mihail Radu (zis Mihnea al III-lea), care, ne mai putând prididi cu plata haraciului şi a birurilor grele cerute de stăpânitorii turci, s-a răzvrătit împotriva acestora, plănuind să se unească cu voievozii ţărilor creştine din jur şi să scape ţara sa de sub robia turcească. Dar sultanul turcesc Mahomed al IV-lea a trimis atunci împotriva lui oaste mare de turci şi de tătari, care au biruit pe Mihnea şi au făcut, ca şi alte dăţi, prăpăd şi pustiire mare în biata ţară, arzând, prădând şi omorând, iar la ieşirea din ţară au luat cu ei şi o mare mulţime de robi dintre români, trecându-i peste Dunăre.

   Acestea se petreceau în toamna anului 1659. Iar între cei robiţi atunci s-a aflat şi un tânăr, cu numele de Ioan, care nu avea decât 15 ani. Părinţii lui, cărora nu li se ştie nici numele şi nici locul unde au trăit, îl crescuseră cu grijă, în frica lui Dumnezeu, şi în iubirea de ţară şi de credinţa strămoşească. Pe deasupra, era voinic şi chipeş; frumuseţea lui feciorelnică atrăgea privirile tuturor, încât, pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, vrând să-l silească spre păcatul blestemat al sodomiei. Dar tânărul s-a împotrivit cu scârbire şi în vălmăşeala luptei cu spurcatul agarean, l-a răpus, încercând să fugă. Fiind prins, a fost legat din nou şi dus la Istanbul, unde l-au dat femeii turcului ucis; aceasta l-a dus în faţa vizirului să-l judece, şi acolo tânărul a mărturisit fără înconjur adevărul. Vizirul l-a predat atunci femeii văduve, pentru ca ea să facă cu dânsul ce va voi.

   Stăpâna tânărului nu i-a luat capul, ci văzându-l voinic şi bun de muncă l-a pus la început printre slugile sale; dar văzându-l preafrumos la înfăţişare, s-a aprins de drăcească poftă pentru el, ca oarecând femeia lui Putifar din Egipt pentru Iosif cel preafrumos şi înţelept. Dorindu-l cu înfocare, a încercat la început să-l ademenească cu tot felul de făgăduinţe, spunându-i că îl va lua de soţ dacă el s-ar lepăda de credinţa creştină şi s-ar face mahomedan. Dar el s-a împotrivit cu tărie uneltirilor acestei noi Dalile şi a rămas nestrămutat în credinţa părinţilor lui şi în curăţia trupească. Iar ea văzând că nimic nu izbuteşte, s-a înfuriat şi l-a dat eparhului (mai-marelui cetăţii), ca să-l pedepsească pentru uciderea soţului ei. Acesta l-a azvârlit în temniţă, supunându-l la înfricoşătoare chinuri; femeia venea zilnic la temniţă, încercând necurmat să-l înduplece pe Ioan să-i facă voia, nădăjduind că ceea ce nu izbutiseră fărădelegile ei, vor face ameninţările şi chinurile. Dar viteazul tânăr nu s-a lăsat biruit nici de grozăvia chinurilor, pe care le-a îndurat cu bărbăţie şi cu ajutor de sus, rămânând până la sfârşit, ca un tare diamant, neclintit în credinţa creştină.

   Văzând, aşadar, femeia şi prigonitorii că în zadar se ostenesc, au cerut vizirului să-l dea pe tânăr la moarte. Şi scoţându-l din temniţă, călăii l-au dus spre o margine a Istanbulului, la locul numit pe atunci Parmak-Kapi (adică Poarta Stâlpului), lângă Bezesténi (adică piaţa marelui bazar al neguţătorilor); aici i-a pus gâtul în ştreang şi l-au înălţat în spânzurătoare, omo-rându-l, în ziua de 12 ale lunii mai, într-o vineri înainte de Înălţarea Domnului, din anul mântuirii 1662.

   Aşa a trecut către veşnicele locaşuri tânărul mucenic român Ioan, în primăvara vieţii sale, când avea numai 17 sau 18 ani. Trupul său feciorelnic va fi fost aruncat în apele Bosforului sau poate a fost îngropat de creştini cucernici în vreun loc din jurul Istanbulului, unde numai Dumnezeu şi sfântul însuşi ştie. Iar istoria scurtei dar pilduitoarei sale vieţi a aşternut-o în scris marele învăţat grec Ioan Cariofil din Istanbul, care a trăit pe vremea sfântului, fiind martor al pătimirilor lui.

   Cititi va rog si:

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/mai/mai12.htm

   Asadar, a ucis starpitura de homosexual ce dorea să-l silească spre păcatul blestemat pentru care Dumnezeu a distrus Sodoma si Gomora. Asa a fost sa fie si probabil n-a dorit cu tot dinadinsul sa-l omoare. De asemenea a refuzat-o si pe curva aceea de sotie a homosexualului, alegand mucenicia. De aici tragem invatatura ca trebuie cu orice chip sa ne opunem celor ce doresc prin vorbe frumoase sau prin forta sa ne atraga spre sodomie sau desfrau.  

   Sa ne amintim si de Sfânta Pelaghia fecioara:

   Aceasta a fost de la Antiohia Siriei de neam mare; si aflând conducatorul tarii aceleia ca este crestina, a trimis ostasi sa o prinda. Deci ei mergând acolo i-au înconjurat casa, vrând sa o rapeasca; iar sfânta prinzând de veste i-a rugat sa-i îngaduie putin si ei au ascultat-o; deci stând ea catre rasarit, la locul unde-si facea rugaciunea, ridicându-si mâinile în sus si înaltându-si ochii la cer, s-a rugat multa vreme lui Dumnezeu ca sa nu o lase sa cada în mâinile ostasilor, ci sa ridice catre Dânsul curata si sfintita jertfa fara prihana; apoi suindu-se deasupra casei, s-a aruncat pe sine în prapastie si si-a dat sufletul lui Dumnezeu. Pe aceasta Sfântul Ioan Gura de Aur cu laude a cinstit-o pentru curatia fecioriei ei si pentru multa ei nevointa.

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 12, 2010 at 7:02 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. luchiana said, on mai 12, 2010 at 7:18 am

  Dumnezeu raspunde rugaciunilor noastre fara inatarziere si ne da puterea sa trecem orice chin spre mantuire…
  Mare este puterea Ta Doamne! Prin Tine si cu Tine devenim si noi oamenii mari.

  Apreciază

 3. fane said, on mai 12, 2010 at 7:31 am

  Intr-adevar , Dumnezeu raspunde raugaciunilor noastre , ca dovada Sfantul sarbatorit astazi in contrapondere cu parada gay-lor . Iata cum vietile sfintilor trebuie sa ne fie calauza in tot ceea ce facem .

  Si , cu siguranta , Domnul va gasi o modalitate ca parada sa nu se desfasoare . Bun , Drept , Milostiv si Preaputernic este Dumnezeu si de aceea slava iI inaltam Lui , in veci . Amin !

  Apreciază

 4. Gabriel said, on mai 12, 2010 at 7:39 am

  Hristos A Înviat!

  Nu mă pot abţine!!!

  Declaraţia Preşedintelui României produce victime şi unele chiar în familia mea şi nu pot rămâne nepăsător. Iniţial mi s-a părut firesc şi o decizie de criză firească, soluţia de a reduce salariile bugetarilor şi a pensiile. Era normal ca această reducere să fie provocată de reducerea substanţială a salariilor din mediul privat, care generează reducerea drastică a cuantumului de impozite pe care statul le acumulează.

  Dar nu sunt de acord cu forma globală, forma expusă, legea aplicată general.

  Trebuia ca această reducere să se facă gradual în funcţie de valoarea pensiei, de vârstă şi în primul rând de sumele cotizate la stat şi mai ales aplicată celor care au fost scutiţi de aceste dări, armata, poliţia, serviciile, etc. La fel şi salariile bugetarilor ar trebui diminuate procentual. Dar acum de frica unor mişcări de stradă, să aduci soluţii care să afecteze mamele şi copii este strigător la cer.

  Reducerea indemnizaţiilor de creştere a copiilor şi a alocaţiilor este o crimă!!!

  Citez programul primit:

  „PROGRAMUL ULTIMA ŞPAGĂ

  Moţiunea de cenzură a cetăţeanului român.

  Articol unic: Se reduce cu 25% sărăcia prin reducerea 100% a guvernului actual!!!

  Programul „Ultima Şpagă” este o manifestare a cetăţenilor liberi prin care îşi exprimă dezaprobarea faţă de incompetenţa, corupţia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Băsescu. Prin această acţiune le oferim guvernanţilor ultima şpagă şi îi poftim să ne părăsească.

  AJUNGE!

  Îi invităm pe toţi cetăţenii liberi ai ţării acesteia ca VINERI 28 MAI 2010 ora 18.00 să depună o monedă de 10 bani pe trotuarul din faţa clădirii Guvernului României şi a Prefecturilor judeţene (aş adăuga faţă de textul original pentru că aşa este corect şi fără apartenenţă politică – şi în faţa Parlamentului şi a Senatului şi în faţa sediilor partidelor care ne-au condus ţara timp de 20 de ani şi în faţa locuinţelor foştilor şi actualilor preşedinţi, prim miniştrii şi demnitari şi moguli). Haideţi să le dăm ultima şpagă si apoi să ne lase în pace!

  NE-AM SĂTURAT:

  – să suferim noi ca să prospere ei;

  – să fim intărâtaţi unii împotriva celorlalţi, cultivându-ne ura, într-o ţară cu o religie a iubirii;

  – să închidem ochii la incompetenţă, corupţie şi dezgustul guvernului faţă de propriul popor;

  – să ne vedem părinţii, bunicii si prietenii plângând in faţa alimentarelor (şi să ajungă la spital din cauza supărărilor create de astfel de decizii);

  – să vedem profesori, medici, funcţionari publici tânjind în faţa galantarelor din supermarket;

  – să fim stropiţi de limuzinele scumpe ale unor analfabeţi ale căror unice calităţi sunt lipsa de cultură şi instrucţie si apropierea de banul public.

  Rugăm pe toţi cei care împărtăşesc aceste credinţe ale noastre să se alăture demersului nostru. Rugăm mass-media, partidele politice, organizaţiile civice si sindicale să se alature demersului nostru.

  E timpul ca acest guvern să plece împreună cu primul său ministru. E deja ceasul al doisprezecelea. Mămăliga nu mai trebuie să explodeze încă o dată.”

  O altă soluţie primită de la socrul meu ar fi să ne ardem diplomele de absolvenţi în semn de protest!!!

  O altă soluţie ar fi să aprindem câte o lumânare în faţa clădirilor enumerate mai sus şi să ne rugăm ca Dumnezeu să le trimită în minte şi gânduri şi soluţii creştine să-i întoarcă în lumină din întuneric!!!

  HOŢILOR AR TREBUI SĂ FACEŢI UN CONT DE AJUTOR AL ŢĂRII ÎN CARE SĂ DEPUNEŢI MĂCAR O MICĂ PARTE DIN CE AŢI FURAT ŞI PROFITAT DE PE URMA POPORULUI PE CARE L-AŢI CONDUS TIMP DE 20 DE ANI!!!

  Toată această mişcare ar trebui făcută într-o tăcere şi linişte absolută ca protest la vorbele goale pe care le-am auzit timp de 20 de ani!!!

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

  Măicuţă Sfântă Fecioară Marie cu Alaiul de Sfinţi şi Îngeri din cer şi Preoţi şi Călugări de pe pământ rugaţivă pentru noi! Mulţumiri aducem vouă!

  Mulţumim Doamne Sfântă Treime, facă-se voia TA!!!

  Apreciază

 5. luchiana said, on mai 12, 2010 at 7:53 am

  @Gabriel

  Victime suntem cu totii, mai devreme sau mai tarziu. Toti avem parinti pensionari, copii studenti, fara un viitor, suntem bugetari, deci suntem saraci cu banii. Insa scopul vietii noastre este mantuirea si daca avem acest gand in permanenta, Dumnezeu oranduieste sa ne usureze aceste zile. Stiu ca nu ne va fi usor, dar sa nu deznadajduim, ca sa nu ne pierdem sufletele care sunt pentru viata vesnica. Din experienta vietii duhovnicesti a lumii, in zile de rastriste se slefuiesc sufletele. Atunci ne apropiem cu smerenie de Cel Mai Smerit, Iisus Hristos.

  Doamne miluieste-ne pe noi!

  Apreciază

 6. […] Pomenirea Sfantului noului Mucenic IOAN VALAHUL (Românul), cel ce la nici 18 ani a ales mucenicia s… […]

  Apreciază

 7. sol said, on septembrie 12, 2011 at 11:39 am

  deci crestinul are dreptul la aparare. asta voiam sa aflu…. multumesc!

  Apreciază

 8. […] Pe de alta parte, chiar daca femeia e mai slaba decat un barbat, totusi in anumite imprejurari l-ar putea ucide pe violator. Ce va fi cu ea? Nu stiu din Sinaxar despre o astfel de Sfanta, insa cu totii stim despre acest pasaj din Viata Sfantului Mucenic Ioan Valahul: […]

  Apreciază

 9. […] Pe de alta parte, chiar daca femeia e mai slaba decat un barbat, totusi in anumite imprejurari l-ar putea ucide pe violator. Ce va fi cu ea? Nu stiu din Sinaxar despre o astfel de Sfanta, insa cu totii stim despre acest pasaj din Viata Sfantului Mucenic Ioan Valahul: […]

  Apreciază

 10. […] Pe de alta parte, chiar daca femeia e mai slaba decat un barbat, totusi in anumite imprejurari l-ar putea ucide pe violator. Ce va fi cu ea? Nu stiu din Sinaxar despre o astfel de Sfanta, insa cu totii stim despre acest pasaj din Viata Sfantului Mucenic Ioan Valahul: […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: