SACCSIV – blog ortodox

BIG BROTHER in Cluj-Napoca: 200 de camere video în oraş

Posted in Big Brother, camere de supraveghere, Cluj-Napoca by saccsiv on septembrie 18, 2009

   Citez din articolul: ADMINISTRAŢIE. Big Brother în Cluj-Napoca: 200 de camere video în oraş:

   Aproape 200 de camere de luat vederi vor fi amplasate în Cluj-Napoca, în 53 de puncte din oraş, în următoarea perioadă. Decizia a fost deja luată de Primăria Cluj-Napoca.

   Primarul muncipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat astăzi că într-o primă etapă vor fi amplasate 25 de camere, în zece puncte ale oraşului. Acestea vor intra în funcţiune din 15 octombrie. A doua etapă a proiectului este prevăzută pentru anul viitor şi prevede amplasarea altor 167 de camere în 43 de puncte din oraş.
   Sorin Apostu a explicat că vor fi monitorizate principalele intersecţii ale oraşului, precum şi intrările şi ieşirile din muncipiu, iar scopul amplasării lor este atât de supraveghere a traficului, cât şi preventiv, în ceea ce priveşte diferitele infracţiuni sau distrugerea mobilierului stradal sau amplasarea ilegală a gunoaielor.
   Apostu a mai spus că, de exemplu, în cazul în care aceste camere ar fi fost amplasate, ar fi ajutat mult la prinderea autorilor jafului de la Banca Transilvania.
   Imaginile sunt transmise la un dispecerat de monitorizare amplasat la Primăria Cluj-Napoca şi sunt stocate circa 30 de zile.
   Costul pentru prima etapă a programului Big Brother se ridică la 140.000 de euro, sumă care este achitată de firma care implementează proiectul, Electrogrup. Primăria Cluj-Napoca urmează să suporte doar 4.000 de lei care reprezintă costul indicatoarelor care semnalează prezenţa camerelor de luat vederi, a declarat Apostu.
   Un reprezentant al Electrogrup a precizat astăzi că pentru amplasarea celor 193 de camere costul total s-ar ridica la 585.000 de euro. El a precizat că preţul pentru amplasarea primelor zece camere, precum şi a sistemului de monitorizare, va fi suportat integral de companie, fără obligaţii din partea administraţiei locale.”

   Citind Clujul – filmat cu 200 de camere de supraveghere mai aflam ca:

   „Un astfel de proiect funcţionează, deja, la Iaşi, unde au fost montate 70 de camere de monitorizare. Acestea sunt conectate la Dispeceratul Poliţiei Comunitare şi sunt amplasate în puncte cu risc criminogen, unde se comiteau frecvent accidente rutiere, furturi sau tâlhării. Poliţiştii ieşeni spun că în zonele supravegheate a scăzut semnificativ numărul infracţiunilor. Atunci când se comit infracţiuni pe străzile supravegheate, imaginile surprinse de cameră sunt folosite la prinderea şi punerea sub acuzare a celor implicaţi.”

   Un reporter de la Realitatea intreba, legat de acest program, diversi oameni pe strada: „Va simtiti supravegheati? Considerati ca vi se incalca drepturile”. Nu stiu daca toti au raspuns la fel, insa raspunsurile redate telespectatorilor erau la unison: E BINE. Iar un pensionar a subliniat: „Doar cine nu este cinstit se teme.”

   Deci, se incepe si in Romania, iar motivul oferit spalatilor pe creier este siguranta cetateanului. Eficienta reala in lupta impotriva infractionalitatii va fi insa minima, caci iata ce se petrece in cea mai supravegheata tara de pe glob:

In Marea Britanie, fiecarei 1000 de camere de supraveghere ii revine cate o singura infractiune solutionata

   Motivul real este insa obisnuirea cetateanului cu ideea de BIG BROTHER..

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ostrov said, on septembrie 18, 2009 at 11:20 am

    La inceput ne-au luat usor, cu camerele de pe DN1 pentru supravegherea traficului.
    Apoi au venit cu sperietori:
    – furtul armelor dintr-un depozitl militar, arme care ar putea ajunge in mana talharilor care la noapte vor fi la tine in casa (parca ei n-ar avea deja arme).
    – spargerea sistemului informatic la penitenciar; si se explica la stiri(pentru cei care nu s-au prins) ca se pot elibera criminali printr-un simplu clic de mouse, si sa te trezesti cu ei in casa(si de aceea ar trebui probabil sa-i si cipuim).
    – furturi de bani prin clonarea cardurilor bancare( bancile elibereaza deja noile carduri cu cip- probabil zic ei mai greu de clonat)
    – talharii la case de schimb valutar, transport valori si magazine de bijuterii.

    Impuscarea a doi iepuri dintr-o lovitura:
    Tare seamana cu autodoborarea turnurilor gemene.
    Daca ai ca „serviciu” o misiune de a crea panica si o alta de a strange fonduri pentru vacante, operatiuni neoficiale sau campanii electorale, poti sa dai o singura lovitura si sa indeplinesti ambele misiuni.
    Intr-o societate in care structurile statului colaboreaza fructuos cu lumea interlopa este imposibil sa miste ceva fara sa se stie, sau fara aprobare de sus.(aceasta poate sa o confirme si Saccsiv care a vazut cum stau lucrurile din interior, desi la un nivel mult mai mic)
    Bineinteles ca se vor face si arestari, ca sa ne arate ca politia lucreaza.
    Cred ca vor mai fi asemenea lovituri avand in vedere ca se apropie alegerile si este nevoie de fonduri nedeclarate(nu m-as mira sa se castige si marele premiu la Loto, care este o sursa de fonduri pentru cei de la putere).
    Dureros este si faptul ca aceste investitii in supravegherea noastra se fac din banii nostrii.
    Planul functioneaza perfect: se aproba investitia in Consiliul municipal, poate sunt si interese financiare, poate se obtine si o finantare europeana, si omul de rand sta si rade la camera, in speranta ca lui i-i va fi mai bine.
    Urmeaza alti pasi la care reactia va fi tot de aprobare.
    Nu poti sa-ti dai seama de pericol, decat daca ai o privire de ansamblu; ori privind la Tv ai impresia ca este necesar, este obligatoriu(asa a dispus europa), sau este o evolutie a tehnologiei si o dezvoltare a societatii.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.