SACCSIV – blog ortodox

Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur

   Multi se intreaba ce facem in timpul unui cutremur? Se spune ca nu cutremurul ucide, ci cladirile. Prin urmare:

   Daca sofati un autovehicul, iesiti cat mai repede din trafic, dar intr-o zona din afara ariei probabile de prabusire a unor cladiri.

   Daca va aflati in afara unei cladiri, stati cat mai departe de ea sau de altele. Evitati totusi sa intrati pe carosabil, deoarece si soferii pot fi in acele momente panicati si riscati sa nu va evite.

   Daca va aflati intr-o cladire la parter, iesiti urgent din ea. Nu zaboviti cautand acte sau bani in ideea ca sunteti aproape de iesire, deoarece orice intarziere poate fi fatala in cazul in care cutremurul este suficient de puternic incat sa darame scarile imobilului, caz in care riscati sa nu mai apucati sa va salvati si sa fiti prinsi de prabusirea lor.

   Daca va aflati intr-o cladire la etaj, nu iesiti din apartament. Scarile se prabusesc primele si uneori doar ele. Nici liftul sa nu-l folositi. Nu sariti pe geam, va puteti rani sau chiar muri, chiar daca cladirea ramane intacta. Apoi se mai poate intampla ca ranit fiind, sa nu puteti sa va deplasati destul de repede din aria periculasa in care pot cadea componente din balcoane, sau diferite obiecte agatate pe la ferestre (ex. ghivece). La cutremurele mici si medii cea mai mare parte a victimelor s-a inregistrat in randul celor ce s-au aruncat pe fereastra sau care s-au aflat in aproprierea cladirilor.

   Reguli de comportare in apartament in timpul unui cutremur:

   Evitati a sta in pargul usii. Nu mai este de mult o solutie datorita noilor materiale din care este construit spatiul respectiv.

   Evitati sa stati langa corpuri de mobilier suspendate (precum cele din bucatarie), pe langa biblioteci (pline cu carti pot cantari cateva sute de kg. si rasturnandu-se va pot strivi) pe langa sifoniere (din lemn masiv si pline cu haine, pot cantari tot cam atat, in plus, la un cutremur peste medie acestea se deplaseaza prin casa aidoma unui tramvai pe sine, putand izbi in forta orice este in calea sa).

   Identificati din timp asa numitele “triunghiuri ale vietii” din apartamentul dv. Pentru aceasta trebuie inteles in principiu cum se comporta o cladire intr-un astfel de moment. Exista doua miscari principale, cea pe orizontala, la care rezista majoritatea imobilelor din Romania care nu au “bulina rosie” si cea de forfecare, in care podeaua se misca in sens opus tavanului, creandu-se astfel posibilitatea prabusirii “tipice”. La cutremur o cladire nu se sfarama precum turnurile gemene la 11.09.2001, (transformandu-se in praf si particule mici), ci partial, pe anumite zone, creandu-se multe astfel de “triunghiuri ale vietii”. Chiar si la o prabusire totala, unele astfel de zone mai exista, ele fiind singurele in care se mai gasesc supravietuitori. Cum majoritatea blocurilor din Romania sunt din beton armat, aceste spatii sunt mult mai numeroase. Prin urmare, ghemuiti-va in colturi, sau langa obiecte solide dar obligatoriu bine ancorate.

   Daca dormiti, rostogoloti-va din pat si stati langa el in pozitie fetala (precum copilul din burta mamei).

   Cum Romania este situata intr-o zona cu activitate seismica importanta si un cutremur major se poate declansa oricand, este bine sa fim pregatiti mereu, precum japonezii. Discutati aceste aspecte in familie si asigurati-va ca stiu toti membrii ce au de facut. Trebuie sa aveti intotdeauna la indemana actele, banii, un bidon mare cu apa, medicamente de baza, gata pregatite pentru a le “agata” la nevoie, cand va adapostiti. Se stie ca unii ar fi putut supravietui sub daramaturi, dar au murit de sete pana a fi descoperiti. In momentele de stres sau cand esti ranit si mai ales cand sangerezi, nevoia de a consuma apa se amplifica.

   Exista animale care au un comportament tipic inainte de un cutremur major (papagalii tac, pestii sar din apa). De asemenea copii foarte mici, cainii, pisicile sau sobolanii au un comportament “prevestitor”, dar doar in preajma cutremurelor foarte mari. Nu va luati dupa “analistii” ce aseara spuneau ca animalele lor nu s-au agitat la cutremurul de ieri, deci au concluzionat ca tot omul ce oboseste sa gandeasca, ca compotamentul (cacofonie voita) animal este un mit. Repet, acesta se manifesta doar inaintea unui cutremur major. Au adeverit inclusiv specialistii reali ce studiaza problema. Unele institute chiar au papagali si acvarii cu pesti, cu tot soiul de senzori atasati pe ei. Problema in casa s-ar pune in a descifra corect un astfel de comportament, caci gresind, pot apare alarme false. Dar mai bine prevazator, decat …

   Si cel mai important lucru, sa va rugati neincetat, iar in timpul cutremurului cu atat mai mult, caci Dumnezeu face minuni!

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Saccsiv: Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  2. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  3. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur      leave a comment « Film artistic: “TOXIC SKIES” […]

    Apreciază

  4. Nastafavrie said, on august 9, 2009 at 11:43 am

    Nu uitati sa va rugati, chiar daca Dumnezeu ii salveaza pe oameni aleator, indiferent de religie.

    Apreciază

  5. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur          1 comentariu « Papa salută a XVII-a Conferinţa Ecumenica Internaţionala de Spiritualitate Ortodoxă (9-12 septembrie, Mănăstirea Bose, Italia) […]

    Apreciază

  6. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  7. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  8. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  9. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  10. […] Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur […]

    Apreciază

  11. […] Apoi, daca in Romania vine un cutremur mare si dispar localitati, precum in Italia, cu ce ajuta daca ai in casa apa, mancare si medicamente, daca totul se transforma intr-un morman de moloz in care eventual tu supravietuiesti pitit intr-un triunghi al vietii? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.