SACCSIV – blog ortodox

NEAGU DJUVARA, in continuare BATRAN DEGEABA: Sa nu mai fim ortodocsi nationalisti, ci europeni. Sa nu cumva sa ne intoarcem la epoca legionara

Posted in MISCAREA LEGIONARA, Neagu DJUVARA by saccsiv on septembrie 8, 2014

neagudjuvara2

   Iata ce putem citi la Istoricul Neagu Djuvara, la INTERVIURILE GÂNDUL: „Cu mândria de a fi român şi ortodox ne întoarcem la epoca legionară”:

Istoricul Neagu Djuvara a afirmat, la Interviurile Gândul, că accentul pus de un partid politic pe mândria de a fi român şi pe cea de a fi ortodox îi aduce aminte de legionari.

„Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum”, a afirmat istoricul Neagu Djuvara. El însuşi un simpatizant legionar în tinereţe, Neagu Djuvara spune că, dincolo de „nebuniile tinereţii”, vârsta matură i-a arătat cât de distructivă poate fi ideologia mişcării legionare.

Cititi va rog si:

Categoria „BATRAN DEGEABA” – Istoricul Neagu DJUVARA: „ROMANIA A RAMAS IN URMA FIINDCA E ORTODOXA”

Categoria „BATRAN DEGEABA” – Istoricul Neagu DJUVARA: TARA ROMANEASCA A FOST INTEMEIATA DE CUMANI

COMUNISMUL ESTE O CREATIE A ELITELOR EVREIESTI? Istorici „demonstreaza” in RL ca cei ce raspund cu „da” sunt antisemiti …

 

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ion said, on septembrie 8, 2014 at 3:07 am

    Acesta este un batran ticalos, pacat de talentul si cultura si inteligenta lui, are 98 de ani si face cele mai murdare jocuri impotriva neamului sau, de aceea si este asa de promovat peste tot.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ion said, on septembrie 8, 2014 at 3:11 am

      Din categoria istoricilor, Dinu Giurescu, desi cam oportunist si el si s-a compromis intrand in parlament de mana cu Voiculescu, totusi are in general si mai ales in ultimii ani o pozitie mai corecta, mai nationala, a pus punctul pe i de mai multe ori la diverse emisiuni, de exemplu cu distrugerea industriei nationale, cu tinutul secuiesc si cu alte chestiuni. Pare ca inaintand in varsta are tot mai mult bun simt si simte romaneste, in schimb Djuvara merge pe aceeasi linie a caderii, a pierzarii sufletului.

      Apreciază

      • Emi said, on septembrie 8, 2014 at 7:35 pm

        Asa e in legatura cu Giurescu.Sa nu uitam ca „Istoria romanilor” de Constantin si Dinu Giurescu contine un capitol intreg laudativ legat de venirea „armatei eliberatoare” si paragrafe intregi anti-legionare.Era de asteptat,deoarece cartea a fost scirsa pe timpul comunistilor…

        Daca vreti sa citit un compediu istoric cat de cat bun ,cititi ” O istorie sincera a poporului roman” de Florin Constantiniu.

        Apreciază

      • Ion said, on septembrie 9, 2014 at 1:23 am

        @ Emi: Florin Constantiniu a fost turnator si chiar el a recunoscut, find demascat de Radulescu-Zoner. Giurescu Dinu a facut compromisuri dar nu am auzit sa fi fost informator.

        Apreciază

    • Alex said, on septembrie 8, 2014 at 1:40 pm

      Neagu Djuvara este cuman-găgăuţ . Nu este istoric, este un impostor manevrat din exterior.

      Fragmente din cartea “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (Neagu Djuvara)

      “…Asta este marea invinuire care se aduce legionarilor: au introdus in moravurile politice romanesti ceva ce nu făcea parte din tradiţia noastra…” (este vorba despre asasinatul politic)

      “A existat un fel de orbire colectivă. Numai târziu — mult mai târziu, după experienţa războiului — ne-am dat noi seama că orice mişcare presupunând un partid unic duce în mod fatal la crimă. Cu atât mai mult, în contextul lumii de azi, reînvierea mişcării legionare apare ca o anacronică şi primejdioasă aberaţie…”

      “…lumea de astazi, mai cu seama sincerii democrati, nu mai intelege cum oameni de calitatea intelectuala a filosofului Nae Ionescu, de calitatea lui Mircea Eliade, a lui Emil Cioran, si a atator altora de mare valoare intelectuala si morala, s-au putut lasa entuziasmati de aceasta mişcare… …a existat un fel de orbire colectivă…”

      “…in 1933, dupa victoria lui Hitler in alegerile din Germania, legionarii s-au pregatit de alegerile din tara cu un program atat de violent fascist, antisemit şi antioccidental, incat liberalul I.G. Duca, insarcinat de regele Carol sa organizeze alegerile, a crezut de cuviinta sa interzica participarea la alegeri a Gărzii de Fier…”

      “Iar după foarte putine luni, generalul Antonescu nu s-a mai putut întelege cu legionarii, care s-au comportat inadmisibil, creând o politie politică paralelă; s-au dezlăntuit cu violentă împotriva evreilor si, sub pretextul românizării, au preluat averile lor si le-au împărtit între ei. Au omorât o serie întreagă de fosti ministri (60 de fosti ministri si demnitari ucisi la Jilava, în noiembrie 1940). Cel mai mult a impresionat uciderea marelui istoric Nicolae Iorga (noiembrie 1940), iar din clipa aceea a fost clar că generalul Antonescu a hotărât să se despartă de legionari. La sfârsitul lui ianuarie ’41 are loc un fel de război civil care durează două zile, în care armata, de partea lui Antonescu, îi învinge pe legionari. Aceasta o dată ce Antonescu se asigurase de neutralitatea nemtilor — care, după câteva luni de observare a situatiei interne de la noi, ajunseseră la concluzia că în ajunul declansării unui război în Rusia le era mai de folos disciplina militarului Antonescu decât haosul legionar. Unii legionari fug în Germania, restul sunt ori internati în lagăre, ori închisi, ori fisati pentru a fi, într-un fel sau altul, îndepărtati mai târziu, de pildă prin trimiterea în linia întâi pe front, când vom intra în război, ceea ce se va si întâmpla. Este sfârsitul dominatiei legionare la noi.”

      Apreciază

      • Ion said, on septembrie 8, 2014 at 2:22 pm

        M-am uitat pe activitatea lui ca istoric, si e destul de subtire. Adica, in afara de teza de doctorat facuta in Franta prin anii 70, in rest nu a mai publicat aproape nimic decat foarte tarziu, in Romania, dupa 1989 ! Adica la varsta de peste 70 de ani. Un istoric adevarat publica zeci si sute de articole de specialitate, si nu se apuca la 70 de ani de asta…. Ce e drept, omul povesteste frumos, are farmec, are aerul generatiei sale, care vine din Romania interbelica, si de asta cucereste ascultatorii. Dar are niste interventii si niste teorii penibile, cum este cea despre cumani, sau am vazut o inregistrtare pe youtube in care de fata cu presedintele comuinitattii evreiesti si cu Cioroianu, incerca sa divedeasca cum ca mai multe personalitati romanesti (imi amintesc de numele generalului Artur vaitoianu) sunt de origine evreiasca, dar aducand niste argumente puerile, de scoala primara, de genul („daca a venit din Anglia si s-a stabilit la Braila la 1880 inseamna ca nu putea fi decat evreu” sau: „daca el si fratele sau s-au casatorit cu evreice, inseamna ca nu puteau fi si ei decat evrei” si altele de acest fel, care il fac de rusine pe un istoric prin precaritatea argumentatiei). Sau spunea ca si Vasile Alecsandri este tot evreu, si tot asa.

        Apreciază

  2. aniush said, on septembrie 8, 2014 at 8:07 am

    Neagu Djuvara nu e ortodox, e catolic. Cel putin eu asa stiu. Eu nu l-am vazut ca spunea ceva de miscarea legionara. L-am urmarit intr-un interviu cand prezenta arborele genealogic al familiei.

    Apreciază

    • Muritor said, on septembrie 8, 2014 at 11:31 am

      de unde ştii că e catolic? poţi aduce o sursă, te rog? ar fi de folos pentru mulţi

      Apreciază

    • Ion said, on septembrie 8, 2014 at 2:27 pm

      M-ar mira sa fie catolic, familia e de origine aromana dinspre tata din cate stiu. Dar nu este imposibil.

      Apreciază

  3. dante said, on septembrie 8, 2014 at 9:08 am

    Exact, batrin degeaba! N-a inteles nimic din toata viata sa, contemporana cu a miilor de sfinti din puscariile comuniste.
    Spune el ca: „… într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni….”

    Pai cum vine asta stimabile batrinel, sa dai dovada de o asa „conciliere” europeana si umana, conciliere pe care tot dumneta o ceri de la noi astia, care nu impartasim asa de sentimental „valorile” europene?
    Adica cu alte cuvinte, eu sa te iubesc si dumneata nu, si daca eu sint neeuropean trebuie sa fiu marginalizat. Poate eu te iubesc, dar nu prin prisma europenismului trimbitat de ‘mneatale, ci prin Hristos, implicit si a valorilor legionare.
    Hai sa-ti spun o fabula a lui G. Alexandrescu, in care teoria dumitale se incadreaza perfect:

    „Cît îmi sunt de urîte unele dobitoace,
    Cum lupii, ursii, leii si alte cîteva,
    Care cred despre sine ca pretuiesc ceva!
    De se trag din neam mare,
    Asta e o-ntîmplare:
    Si eu poate sunt nobil, dar s-o arat nu-mi place.
    Oamenii spun adesea ca-n tari civilizate
    Este egalitate.
    Toate iau o schimbare si lumea se ciopleste,
    Numai pe noi mîndria nu ne mai paraseste.
    Cît pentru mine unul, fiestecine stie
    C-o am de bucurie
    Cînd toata lighioana, macar si cea mai proasta,
    Cîine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastra.”
    Asa vorbea deunazi cu un bou oarecare
    Samson, dulau de curte, ce latra foarte tare.
    Catelul Samurache, ce sedea la o parte
    Ca simplu privitor,
    Auzind vorba lor,
    Si ca nu au mîndrie, nici capricii desarte,
    S-apropie îndata
    Sa-si arate iubirea ce are pentru ei:
    „Gîndirea voastra, zise, îmi pare minunata,
    Si sentimentul vostru îl cinstesc, fratii mei.”
    – „Noi, fratii tai? raspunse Samson plin de mînie,
    Noi, fratii tai, potaie!
    O sa-ti dam o bataie
    Care s-o pomenesti.
    Cunosti tu cine suntem, si ti se cade tie,
    Lichea nerusinata, astfel sa ne vorbesti?”
    – „Dar ziceati…” – „Si ce-ti pasa? Te-ntreb eu ce ziceam?
    Adevarat vorbeam,
    Ca nu iubesc mîndria si ca urasc pe lei,
    Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.”
    Aceasta între noi adesea o vedem,
    Si numai cu cei mari egalitate vrem.

    Doamne ajuta!!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Paul said, on septembrie 8, 2014 at 10:06 am

    Fiecare inceput are si un sfarsit.Neagu Djuvara este epuizat fizic si cerebral.Pacat!Da dovada de labilitate psihica,de ramolisment cerebral.

    Apreciază

  5. Marinela said, on septembrie 8, 2014 at 10:14 am

    In întunecimea sa vrând sa împroaște cu noroi a recunoscut ca istoric ca legionarii au fost patrioți si iubitori de adevăratul Dumnezeu.

    Apreciază

  6. gheorghe said, on septembrie 8, 2014 at 11:18 am

    Cred ca nu i se potriveste „titlul” (?) de istoric, ci – mai degraba – trompeta anti-Romania.
    Din aceeasi categorie cu restantul de la Cotroceni si [pre multi} altii.
    Ca sa gasesti „valide” valorile europene = sistem de apreciere materialist satanica aplicat individului si grupului… asta nu este doar ratacire, nu este doar inselare ci sfidarea celui mai vechi popor european creat spre a fi aparator al pamantului si credintei sale.
    Aceste „valori” suna inofensiv dar au inteles Apusean, anti-crestin si duc la inghetarea sufletului (cu inalta eficienta!) usurand indobitocirea in masa.
    Sa nu ne amagim cu „oportunitatile” Occidentului, o cusca ceva mai larga si poleita… atat, o minciuna pentru simturi.
    Una este sa fii considerat „salbatic” si alta sa fii folosit ca „vita”, adica animal UTIL (economic si bugetar) si domesticit (docil, dezarmat, incapabil de a gandi).

    Apreciază

  7. Valentin said, on septembrie 8, 2014 at 11:48 am

    clar nu e ortodox

    Apreciază

  8. andrei-d said, on septembrie 8, 2014 at 12:08 pm

    Cine n-are batrani PROSTI si NEBUNI…atentie, sa nu-si cumpere!

    Apreciază

  9. Ion said, on septembrie 8, 2014 at 2:34 pm

    Eu am auzit ca el chiar ar fi recunoscut intr-o carte ca a lucrat pentru CIA iar acum ar avea gradul de general CIA. Nu am citit eu, am auzit de la cineva, asa se zvoneste prin targ.
    Pe facebook este un grup de sustinatori si admiratori ai lui, in engleza, unde este si nepoata lui (franco-americana, cred ca nu stie romaneste, Sandra si nu mai stiu cum). Administratora acestui grup este o romanca, juna ziarista, care este o activista a miscarilor homosexuale, marsurilor homo, gay pride, si altele asemenea.

    Apreciază

  10. mihai said, on septembrie 8, 2014 at 2:47 pm

    un trepadus care face niste jocuri evident murdare

    Apreciază

  11. Paul said, on septembrie 8, 2014 at 9:15 pm

    Legionarii au fost si sunt atat de huliti,pentru ca au fost patrioti si au luptat impotriva coruptiei si hotilor autohtoni sau alogeni,motiv pentru care au infuriat toate partidele politice si institutiile represive dominate de alogenii protejati de evreica Magda Lupescu,amanta psihopatului rege Carol II,mandria monarhiei romanesti.Asa se intampla cand aduci puiul de cuc in cuibul mierlei.

    Apreciază

    • Radu said, on septembrie 11, 2014 at 1:30 pm

      Nu uita ca au facut si destule nasoale mai ales ca au fost sustinuti de Hitler la inceput
      De ce oare i-a indepartat Antonescu de la guvernare si si-a retras sprijinul?
      Daca erau usa de biserica s-ar fi stiut chiar cu toata propaganda si minciunile comuniste

      Singurul incident de care stiu ca nu a fost facut de ei ci de un agent sovietic este asasinatul lui Iorga
      Dar restul?
      Pana nu se descopera noi dovezi ca sa le spele complet trecutul multii inca o sa ii mai vada din perspectiva neagra
      Ar fi bine sa se faca un articol special pe tema asta sa vedem clar ce a fost intr-adevar comis de ei si ce sunt minciuni comuniste cum a fost cazul cu Iorga de exemplu

      Apreciază

  12. Aurora said, on septembrie 8, 2014 at 11:34 pm

    Excelent comentariu , iar ultima fraza este de un tragism care merge pana la sublim.

    Apreciază

  13. Ionut said, on septembrie 9, 2014 at 10:13 am

    Consider ca nationalismul trebuie sa fie moderat, luminat si sa fie compus din mai multe „straturi”.
    Nationalismul trebuie sa fie moderat si luminat pentru a nu ne asemana cu nationalistii unguri sau cu islamistii. Trebuie sa aiba in vedere apararea propriului popor de nedreptate si spoliere, dar nu pentru a-i nedreptati sau cotropi pe altii.
    De asemenea, nationalismul trebuie sa aiba mai multe „straturi”, in sensul ca trebuie sa aiba in vedere solidaritatea cu celelalte tari cu populatie crestina, in primul rand cele ortodoxe (Grecia, Serbia, Bulgaria), dar sa aiba si o componenta europeana, de protejare a comunitatii europene impotriva tendintelor de dominatie din partea super-puterilor mondiale si ale concernelor transnationale.
    Oricum, a acuza poporul roman de exces de nationalism e o aberatie. Chiar formularea din Constitutie, cea referitoare la statul national, mi se pare o gluma sinistra, avand in vedere faptul ca resursele Romaniei au incaput pe mana unor puteri/companii straine.

    Apreciază

  14. […] NEAGU DJUVARA, in continuare BATRAN DEGEABA: Sa nu mai fim ortodocsi nationalisti, ci europeni. Sa n… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.