SACCSIV – blog ortodox

Unii pagani vor ajunge in Rai. Dar vor fi orbi …

Posted in ORTODOXIE, PAGANI, RAI by saccsiv on august 15, 2011

Dupa acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic.

Pasajul este preluat din:

OBLIGATORIU DE CITIT. Sfantul Ierarh Nifon: VEDENIE DESPRE INFRICOSATA JUDECATA

Iata si ce aflam din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel:

12. Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi.

13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi.

14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,

15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără,

16. În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.

122 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on august 15, 2011 at 2:05 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Set said, on august 15, 2011 at 3:03 pm

    Eu zic ca oricine intra in imparatia lui Dumnezeu va fi cu adevarat fericit intru toate, pentru ca acolo nu exista nici durere nici intristare. Deci nu cred ca vor fi oameni orbi ori cu alte probleme, toti vor fi fericiti pe deplin.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 15, 2011 at 5:13 pm

      Set

      E neinteresant ce crezi tu.

      Apreciat de 1 persoană

    • Pr. Vasile said, on august 15, 2011 at 6:38 pm

      Mai intai de toate trebuie definit si inteles cu se cuvine cuvantul „mantuire”. Noi marturisim ca nu exista mantuire in afara Bisericii celei una, sfinte, sobornicesti si apostolesti. Cu toate acestea Dumnezeu este Judecator drept si va rasplati fiecaruia dupa faptele sale.
      Ideea este sa nu relativizam invatatura de credinta, sau sa lasam sa se inteleaga ca exista mantuire fara de Hristos si fara de Sf. Botez. A relativiza este asemenea cu a spune ca a te nnaste cu vederea sanatoasa sau orb este tot una.

      Pr. Vasile

      Apreciat de 1 persoană

      • Ioan C. said, on august 15, 2011 at 6:54 pm

        14. SUNTEM MANTUITI PRIN HAR, CREDINTA, FAPTE BUNE
        ” 8. Căci în HAR sunteţi mântuiţi, prin CREDINŢĂ, şi aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; 9. Nu din fapte, ca să nu se laude nimeni. 10. Pentru că a Lui făptură suntem, zidiţi în Hristos Iisus spre FAPTE BUNE, pe care Dumnezeu le-a gătit mai înainte, ca să umblăm întru ele.” ( Efeseni 2: 8- 10).
        https://saccsiv.wordpress.com/2011/08/14/adormirea-maicii-domnului-2/#comment-92874

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on august 16, 2011 at 3:59 am

        @Ioan C

        N-am inteles ce vrei sa spui cu citatul de mai sus.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • un ortodox said, on august 16, 2011 at 10:52 am

        da pr Vasile asa este si pentru a evidentia acest lucru sf Serafim de Sarov spune ca obtinerea Duhului Sfant este scopul si nu :mantuirea,ca mantuirea (cuvant)este spus si cand vrei sa scapi de o boala sau necaz..dar va rog sa cititi cea mai satanista carte si am argumente:Patimirea bisericii-chipurile scrisa de Sf Nicolae Velimirovici,aparuta la editura sofia !!!!! este ingrozitoare !!!!!isi bate joc de biserica,de sfinti..de tot ce este sfant!!! si acestea sant puse ca fiind ale unui sfant!!! o carte satanista care huleste e ceva normal ca s satanisti,o carte sectara e normal sa huleasca ca e sectara..o carte musulmana e normal sa bata campii,dar una chipurile scrisa de un sfant sa huleasca este ingrozitor !!cautati o e in librarii !!!

        Apreciază

      • agerstress said, on august 16, 2011 at 10:58 am

        @Pr. Vasile,
        Tot noi marturisim si: „Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, IAR CELOR DIN MORMINTE VIATA DARUINDU-LE…”
        Cel putin cei ce erau in morminte la vremea aceea nu erau inca botezati. Cum ramane cu proorocii si cu patriarhii dreptcredinciosi din vechime? Vor arde toti in focul gheenei pentru ca nu erau botezati? Mantuirea vine prin har de la Dumnezeu, prin Hristos si voia Sa este mai presus de procedura. Daca eu, un om oarecare, vreau sa daruiesc ceva altui om, considerand ca merita sau pentru simplul motiv ca imi place acel om, nu ma voi impiedica de o procedura (cum ar fi „musai prin posta” sau „musai in cutie cu fundita roz”). Si de va fi nevoie sa-i treca „prin urechea acului” si pe acolo ii va trece pe cei pe care ii alege El. Dumnezeu nu judeca fara dreptate si nu va pune pe cel cinstit alaturi de cel faradelege. Pe de alta parte, dupa cum marturiseste si Mantuitorul, unii vor fi mantuiti indirect, prin faptele lor de milostenie fata de micutii Sai. Nu stim cat de multi vor fi aceia. Bineanteles ca la urma urmei tot prin Hristos se vor mantui caci alta jertfa mantuitoare nu exista.
        Totusi, nimic nu este mai minunat si mai pretios decat a fi in comuniune directa cu Hristos prin sfintele taine ale Bisericii Ortodoxe.
        Noi stim doar atat: Multe si minunate sunt caile Domnului… iar Calea cea dreapta (si stramta…) e calea cea mai sigura.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • el said, on august 16, 2011 at 6:46 pm

        @agerstress

        frate uite cum este cu matuirea celor ce au trait INAINTE de Hristos ;se mantuiesc DOAR cei ce au crezut in Mesia promis protoparintilor,de la Adam si Eva s-a transmis din neam in neam credinta in Dumnezeul cel Advarat facatorul lumii si in venirea Mantuitorulului lumii cel promis omului dupa pedeapsa caderii inca in rai fiind inainte de a fi alungat ,anume ca mantuirea va veni omului prin cel nascut ”din samanta femeii” Evei cea pedespita cu intristarea si durerile la nastere fiindu-i promis urmas care ”va zdrobi capul sarpelui”.Aceasta promisiune sfanta a tinut in viata pe protoparintii nostri Adam si Eva a caror intristare nu poate fi descrisa in cuvinte si cuprinsa de mintea noastra cea cazuta de azi,ei protoparintii fiind cei ca AU VAZUT FATA lui Dumnezeu si frumusetea Creatiei si a lor insile care au fost pusi Stapani ai Creatiei de catre Dumnezeu si care dintr-o data s-au trezit micosrati,imbracati in ”haine de piele”despre care talcuieste Sf Maxim ca sunt coruptibilitatea intrata in firea oamneasca dupa cadere si care s-a aflat miscorata,uratita,cuprinzand in sine sfarsitul propriu adica moartea (plata pacatului este moartea,omul dintai putea prin exersarea poruncii sa NU fie muritor ,sa nu moara).
        Adam si Eva au putut supravietui acestei mari dureri de a se vedea modificati ontologic,scazuti,miscorati dupa asemanarea dobitoacelor carora initial fusesera Stapani (de la care au luat firea nasterii celei cazute,involuntare si roabe ,trupesti si dupa pofta trupului,ceea ce NU era in planul initial al lui Dumnezeu lasat pentru Om Coaroana Creatiei si care i-a fost adugata dupa cadere;nastere trupeasc si corupta de care ne vindeca Hristos prin nasterea cea de-a doua =botezul;;;vezi Ambigua Sf Maxim)si acum nici chiar dobitoacele nu ii mai ascultau nici chiar pamanul nu-i mai primea bucuros rodindu-le spini si doar cu sudoare lasandu-i sa se hraneasca din el dupa porunca Ziditorului care-l pedespsise asa pe om.
        Asadar Adam si Eva au transmis aceasta ASTEPATRE a Mantuitorului Eliberatorului de moarte al firii omenesti TUTUROR urmasilor lor dintre care cu tipmul unii s-au stricat din ce in ce mai mult si au uitat promisiunea data omului de Dumnezeu si s-au ratacit de la aceasta nadejde si s-au lasat invatati de dracii de sub cer ,duhurile cazute care i-au invatat toate rautatile ,mai ales inchinarea la idoli devenidu-le dumnezei.
        Cu timpul atat de mult a sporit rautatea ca oamenii au ajuns cu totul despartiti de gandul la Dumnezeu si de orice cunoastere a Lui incat Dumneze a ajuns sa se caiasca ca l-a facut pe om si a vrut sa-l piarda prin Potop;dar s-a lasat induplecat de Parintele nostru Noe care era DREPT si din a carui semintie asa cum odinioara din a lui Adam a lasat sa se ridice alt popor dupa ce cei rai au fost innecati sub ape.Insa nici dupa Potop omul nu s-a aratat mai bun si repede a uitat pe Dumnezeu si poruncile lui si asteptarea sfanta a Manuitorului ,si cu timpul NU mai era nici un om care sa-L caute pe Dumnezeu toti fiind pierduti in patimi si slubasi si inchinatori diavolului facandu-se cu saraguire.
        In toata acesta cadere n-a gasit Dumneu mai bun pe nimeni decat pe parintele nostru Avraam care, desi fiu de inchinator de idoli (tatal Sf Patriarh Avraam era facator de idoli si asa a ajuns Avraam sa vada desertaciunea idoleasca vazand el bine ca NU SUNT dumnezei cei plasmuiti de mana tatalui sau om pacatos si neputincios si ca deci nu aceia pe care-i cinsteau oamenii erau dumnezei.Si MARE VIRTUTE a Patriarhului Avraam a fost ca inca idolatru desi nu practicant caci se scarbise de inselare vazand neputinta idolilor;a fost ca CAUTA CU TOATE PUTERILE pe Dumnezeul Cel Adevarat intrebandu-L mereu in rugaciune;Doamne cine esti TU Dumnezeu?)Iar Dumnezeu n-a trecut cu vederea marea virtute a luiAvraam si i S-a descoperit pe Sine ca fiind Cel ce Este si i-a promis(si daruit) sa iasa din el popor al lui Dumnezeului Celui Adevarat prin urmasii sai(intai evreii si apoi crestinii dupa ce evreii s-au lepadat de Hristos pentru recunoastrea Caruia fueserea pusi deoparte ca popor ales,si datorie de care nu s-au dovedit vrednici fiind lepadati si inlocuiti cu crestinii care le-au preluat datoriaa,rostul) iar Avraam a crezut(desi trupeste n-a avut decat un singur fiu prin fagadinta __pe Isaac si un fiu dupa trup si dupa dorinta femeii sale Sara iar NU dupa cea a lui Dumnezeu–si Sara insasi a ajuns sa se caiasca de nerabdarea ei si a cerut ulterior repudierea ,alungerea unui asemnea fiu trupesc –pe Ismail cel din sluga obraznica si nerusinata Agar.
        Dumnezu prin Avraam isi agoniseste popor a carui SINGURA DATORIE ROST era sa PASTREZE CREDINTA in Dumnezeu Cel Adevarat si in fagadunita Mantuiorului.Acesta a fost destinul si rostulpoporului urmas dupa trup lui Avraam ,al poporului evreu;menire de la care acesta a abdicat in nenumatare randuri calcand in ficare generatie poruncile si incercand ca un tare de cerbice ce era sa se rupa de Dumnezeu parintilor sai cel descoperit lui Avraam la Strajarul Lui Mamvri,lui Iacov la Scara cand de s-a si numit Israel,lui Moise la Rugul Aprins,etc.

        Ce vedem de aici este ca Dumnezeu cauta sa-l manuiasca pe om si in cadrul acestui demers omului ii erau ABOSLUT NESECARE : credinta in Dumnezeul CEL ADEVARAT si asteptarea Fagaduintei Manuitorului ,ele reprezentau ESENTA posibilitatii acestei Restaurari a omului;Dumnezeu facea partea Lui omul era tinut sa respecte partea lui =credinta fara de care Dumnezeu care facuse pe om LIBER Nu putea actiona cu sila in om.

        Toti Dreptii si Sfintii Vechiului Testament de la Proptoarinti la Sf Ioan Botezatorul au mers in seol ,in IAD,caci NU PUTEAU INAINTEA Restaurarii firii omenesti operate de Dumnezeu Mantuitorul sa mearga altundeva.Toti au mers in IAD;dar NU in iadul celor necredinciosi ci intr-un loc anume aparte unde ii punea INSASI CREDINTA lor in Dumnezeul cel Adevarat si NADEJDEA in MANTUITORUL LUMII fagaduit Evei si apoi de-a lungul vecurilor MULTOR Drepti si Prooroci.;si acolo au trait IN ASTEPATREA MANTUITORULUI.Acesta au facut-o acesti Drepti Parinti Minunati MULTE mii de ani;aceasta le-a fost lor lucrarea mantuitoare=asteptatrea CU CREDINTA a IZBAVITORULUI care avea sa- scoata din intuneric.Si TOTI Dreptii Vechiului Testament stiau ca merg in iad dupa moartea lor ,la intuneric(vezi cuvintele Dreptului Patriarh Israel la aflarea mortii fiului sau iubit Patriahul Iosif cel vandut de fratii sai,si care este el insusi o preinchipuire a lui Hristos,cum ne invata si Denia din Lunea Spatamanii Mari cand se face pomenire de Iosif cel frumos.Zicea deci Patriarhul Sfant Israel ”plangand ma voi coboari in iad la fiul meu” ,caci credea ca nu-l va mai intalni in viata aceasta.Asa si Sf Iov stia ca va merge in ciuda minunatelor sale fapte bune si credintei sale in iad,etc..Vezi si tu ca sunt MULTE exemple in Vechiul Testament unde dreptii marturisesc ca stiau ca merg dupa moarte in seol.).
        Dupa uciderea Sf Ioan Botezatorul el a PREDICAT IN IAD pe Hristos si l-a spus celor ce-l asteptau pe Mesia ca A VENIT.Si ce zic eu doar de Sf Ioan ,TOTI Sf Drepti si Prooroci Avraam,Isaac,Iacob,David,etc,cand ajungeau dupa moareta lor in iad propovaduiau pe Mesia si asteptau CU NADEJDE NEZDRUNCINATA venirea Lui ,Cel ce avea sa-i libereze din iad.Asa au trait Dreptii in iad CU NEDEJDEA LUI HRISTOS iar acolo necredinciosii si oamenii cei rai dintre oamenii vechi NU CREDEAU si se chinuiau nevrand sa-i creada pe Dreptii si Proorocii ce-l MARTURISEAU ASTEPTAU pe Hristos asa cum nici cei rai din vremea lui Noe nu voiau sa-l creada pe pamant pe batranul Noe care le spunea despre potop vreme de 200 ani cat a ingaduit Dumnezeu sa-si construiasca corabia doar doar vor crede unii ca sa se mantuiasca).
        Iar Hristos NU i-a uitat ci INTAI la ei S-a coborat dupa Invierea Sa asa cum ne invata si insasi Icoana Invierii Domnului.Dreptii Veciului Testament si ai vremurilor DINAINTE DE Hristos s-au mantuit TOT prin CREDINTA IN HRISTOS,insasai credinta in Izbavitorul lumii fagaduit Evei apoi cunoastrea gradata a acestui Izbavitor pana la a-L INDENTIFICA CU HRISTOS INSUSI.Procesul acesta a fost LUNG si DIFICIL si au avut nevoie de multa credinta si virtute acesti Sfinti Drepti din vechime si in viata lor pamansetasca si in selol dupa moartea ajunsi ,ca sa se mantuiasca si sa capete DREAPTA CREDINTA.

        Greu s-au mantuit Dreptii din vechime(nu ca noi ) ,si atunci DOAR CEI DREPTI ; ,a fost nevoie ca ei sa-l astepte pe Hristos mii de ani pe pamant si in iad caci FARA EL NIMENI NU SE MANTUIESTE;sa-l astepte insa cu DREAPTA CREDINTA,caci credinta aveau si idolatrii care mureau si ajungeau in iad dar acea credinta NU putea sa-i mantuiasca;insa in iad ei puteau sa auda de la Dreptii care primisera descoperirea Dumnezelui Celui Adevarat si a asteptarii Manuitorului ,de acolo despre Mantuitor si daca voaiu sa creada sa se alature si ei prin credinta lor Dreptilor care asteptau Mantuirea si pe Hristos;incat sa fie si ei scosi de acolo la Inviere pentru credinta lor.Asadar Dumnezeu n-a lasat pe nici un om sa fie inselat de diavol si s-a milostivit de el in TOATE vremurile si in toate chipurile;dar NICIOADATA nici inainte nici DUPA Venirea lui Hristos mantuirea n-a fost posibila FARA MANUITORUL LUMII HRISTOS SI FARA DREAPTA CREDINTA IN MANUITORUL;chiar daca cunoasterea despre Acest Manuitor era la inceput mai putin clara,descoperindu-se pe parcursul istoriei in functie de procesul de Descoperire a lui Dumnezeu Insusi catre om ,proces care a mers in etape in functie de putinta omului de a-L cuprinde.

        Frate manuirea lumii NU SE POATE FARA HRISTOS,si FARA Dreapta Credinta la orice om in orice veac ar fi trait acela,de la Adam si Eva pana la ultimul om care se va mantui.
        Aici NU SE CONTRAZIC SF Iganitie Briancianinov si Sf Nifon nicidecum,caci DOAR IN HRISTOS se mantuiesc oamenii sub forme diferite functie de circumstantele istoriei sub care au trait.Si cei din vechime s-au manuiti prin credinta in Izbavitorul lumii si nu a oricarui ”izbavitor”si ANUME DREAPTA credinta care l-a identificat EXACT in Persoana Celui Rastignit de iudei in vremea lui Pilat,botezat de Ioan,simtit in pantece de Elisabeta,nascut din fiica Fecioara a batranilor Ioachim si Ana,crescut in curtea batranului teslar Iosif care a si marturisit Fecioria Maicii Sale si; care a coborat la ei in iad ca sa-i ridice.

        Cei ce DUPA Hristos traiesc FARA sa-L cunosaca si fac fapte drepte NU POT sa se mantuiasca si vor fi judecati dupa legea in care au trait ,legea firii sau alta ; dar aceste legi NU POT sa mantuiasca niciodata ,n-au mantuit pe nimeni nici inaintea Lui Hristos, nu mantuiesc nici azi dupa venirea Lui.
        Doar credinta in Hristos a paganilor nebotezati ucisi de prigonitori poate mantui, sangele tinandu-le acelora loc de apa botezului;si mantuirea venindu-le DOAR in NUMELE LUI HRISTOS in care aceia au crezut si pentru care au fost ucisi.In primele secole multi sfinti mucenici s-au mantuit fara sa fie botezati dar NU si FARA sa creada DREPT in Hristos.

        Daca pentru nestiute pricini unii fara botez ortodox care vor fi trait cu fapte drepte DUPA Hristos pentru ca le-a fost imposibil sa-L cunoasca pe Hristos vor ajunge dupa moarte sa aibe oarece mangaiere NU este motiv sa micsoram noi valoarea botezului si Dreptei Credinte SINGURA care-l mantuiescte pe om si sa credem ”relativizand” adevarul ca se mantuesc si ereticii.Nu ereticii NU se mantuiesc,ei SE OSANDESC tocmai prin falsa lor credinta;care ”dumnezeu” poate sa-i mantuisaca pe acei nefericti cand DOAR UNUL este Mantuitorul lumii Iisus Hristos marturistit de Biserica Ortodoxa al careia Cap si este.
        Iar daca unul de masura Sf Nifon a vazut de la Dumnezeu taine, sa nu ne smintim noi cei prosti in mintile carora adevarul si lumina Lui Dumezeu nu incap prin incercari de interpretare falsa dupa putrerile sfarmate ale acesti minti sarace tainele sfintilor ca riscam sa ne ratacim.
        Noi sa tinem ce ne invata FARA GRES Biserica,aceasta e pentru noi;iar talcuirile lucrurilor tainice se cuvin mintilor subtiri ale sfintilor carora Insusi Duhul Sfant le arata FARA GRES intelesurile.Daca nu facem asa ne aflam ca ereticii protetstanti si ca gnosticii care incearca cu mintea lor ingusta sa curinda ceea ce ii depaseste si se ratacesc GRAV prin aceasta neingaduita de bunul simt mandrie.
        Iar cuvintelor sfintilor se cade sa CREDEM FARA INDOIALA ,macar ca nu le intelegem exact deocamdata din neputinta noastra,; iar nu sa le rastamlacim ; semnul ca le-am rastamacit este ca ”intelesurile”pe care le-am ”descoperit” noi in prostia/”logica” noastra vin in contradictie cu alte invataturi ale Bisericii.Sa fie clar pt noi ca Duhul Sfant nu se contrazice pe sine ,ci ca daca noua ni se PARE asta este doar din PROSTIA noastra,si atunci ni se cade mai degraba sa tacem ca cei fara cunostinta si sa cerem cu multe lacrimi si umilinta Datatorului de Intelepciune sa ne lumineze decat sa ne dam cu parreea si sa ”teloghisim” cu trufie prosteasca(si daca suntem sinceri poate vom fi gasiti vrednici de luminare daca nu prin putinta mintii proprii prin cuvantul vreunui sfant)–(nu zic de tine personal acestea)

        Celor de DUPA Hristos la care propovaduirea lui Hristos NU a ajuns din partea oamenilor si care au trait cu dreptate ,Dumnezeu insa le poate face judecata dupa socotelile Sale pe care nu putem noi sa le ispitim,noi stim si TREBUIE sa ne fie destul cele ce i-au fost spuse de Mantuitorul lui Nicodim ”de nu se va naste cineva din nou nu poate sa se mantuiasca”iar Sf Pavel zice ca ”nu este alt nume sub cer care s-a dat oamenilor ca se mantuiasca decat numele lui Hristos”.
        Ereticii e azi NU au circumstantele idolatrilor de dinaintea lui Hristos,caci ei sunt DUPA Hristos si daca n-au auzit de El sunt VINOVATI ca NU AU VRUT sa se mantuiasca,ii va judeca dreptatea Patriarhului Avraam care intr-o lume ratacita de idolatri in care NIMENI nu mai stia de Dumnezeul cel Advarat ,el Avraam cel nascut in casa facatorului de idoli, l-a gasit pe Dumnezeul cel Adevarat,si Avraam NU avea unde sa vada altundeva sub soare credinta adevarata asa cum pot acestia sa gaseasca in Biserica Ordodoxa daca ar vrea sa caute;dar ei NU VOR din lene,nesimtire,prostie___si toate astea sunt pacate__sa-l afle pe Dumneze Cel Adevarat= Iisus Hristos marturisit de Ortodoxie.
        Doamne ajuta

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 7:20 pm

        el

        Sa-ti rasplateasca bunul Dumnezeu, frate.

        Apreciază

      • agerstress said, on august 16, 2011 at 9:06 pm

        @el,
        In primul rand, bine ai revenit si multumesc pentru comentariul tau.
        Ai exprimat, poate mult mai pe larg, ceea ce ma asteptam dealtfel sa „aud” si de la Pr. Vasile. Intrebarile mele nu erau intrebari capcana si nu intamplator au fost adresate unei persoane despre care sunt convins ca stie raspunsul (cel putin atata cat il poate sti un om). Erau mai degraba intrebari retorice.
        Daca ai dezvoltat subiectul si ai raspuns la intrebari, cu atat mai bine, mai ales pentru cei inca nedumeriti.
        As avea o mica mentiune: ar fi o mica mare diferenta intre ceea ce noi numim „iad” si ceea ce in Vechiul Testament era denumita „casa mortilor”.
        Si da, concluzia finala este ca mantuire fara Hristos nu poate fi dar cred ca vor fi si cativa oameni care o vor primi (tot de la Hristos, evident, cum altfel?) fara sa fi indraznit ei sau parintii lor sa o ceara. Taina unor asemenea exceptii nu se cade sa o dijmuim noi, tine doar de voia Lui Dumnezeu si El nu ne va cere noua sfatul si nici votul. Cu toate acestea nu trebuie sa se amageasca nimeni ca va face „obiectul” unei asemenea exceptii – „copilul care nu plange se intampla sa mai ramana si nemancat”. Apoi, multi dintre paganii de azi poate se vor increstina la un moment dat si vor fi mult mai ravnitori decat alti crestini vechi.
        Prin urmare, sa nu ne grabim noi sa-i judecam pe ei si sa-i aruncam (ipotetic, ca nu tine de voia noastra) in iad in loc sa-i ajutam sa cunoasca pe Hristos si sa vina astfel la mantuire. Deasemeni, pe cei ratacitori suntem datori sa incercam sa-i aducem pe calea cea dreapta ci nu sa-i exterminam si nici sa-i „otravim” cu cuvintele noastre (acest paragraf nu ti se adreseaza tie ci in general, tuturor fratilor ortodocsi).
        Un lucru trebuie evitat insa in mod categoric: comuniunea nelegiuita doar asa de dragul unei „biserici unice”
        Nu poate fi comuniune intre inchinatorii la idoli si inchinatorii la Dumnezeu decat prin convertirea lor la dreapta credinta. Deasemeni, nu poate fi comuniune intre Biserica Ortodoxa si ereziile sectare. Se intelege ca nu simpatizez sub nici o forma ecumenismul talharesc pe care-l pun „intunecatii” antihristi la cale si sunt dator sa o exprim in mod explicit.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

    • el said, on august 16, 2011 at 7:21 pm

      @agerstress

      si sa nu te gandesti la nu stiu ce triburi analfabete de azi de prin zone ”necivilizate” ,niscaiva aborigeni,papuasi,etc ca aceia au invatatori dracii care i-au invatat deja inchinarea la idoli,au samani si alte forme de inchinare la demoni de care omul ”civilizat” nu stie sau nu si mai da seama ce semnificatie au;asa ca nici acei pretinsi ”nevinovati” de azi nu sunt curati ci desi poate cu fapte bune, sunt IDOLATRI.
      Ca in vechime si azi dracii s-au aratat oamenilor si i-au ”convins” sa li se inchine,le-au dat oarece cunostinte(mai ales de vraci/ vindecatori dar si ceva stiinte lumesti) ca dracii sunt vechi si il cunosc bine pe om si stiu cum sa-l amageasca fara acoperamanul harului gasindu-l(harul nu acopera decat pe cel botezat si fara pacate mari)Sf Clement in cartile lui Stromate si Pedagogul invata cum au facut in vechime dracii dupa caderea omului de i-au luat in stapanire,fiecare trib/popor cu dracii lui ”casnici”numiti zei sau idoli;asa face si acum___zice sfantul ca li s-au aratat unora ,ba chiar le-au descoperit si cvea stiinte (ex astronomie,matematici,inginerie;asa au construit aztecii cei ce faceau sacrificii umane in jungla piramidele sau egiptenii in desreti acele constructii uimitoare dar CLAR indreptate spre inchinarea/adorarea zeilor lor)
      .Si de multe ori astazi la documentare difuzate pe canalele gen Discovery se arata CLAR viata unor astfel de triburi de salbatici actuali ,oameni pretins ”drepti” dar care au o puternica idolatrie si practici de chemare a demonilor ft evidente;si in Africa si in Amazonia si prin Nordul inghetat;dintodeauna oamenii fara Hristos sunt jucaria dracilor din pacate si nu-i salvaeaza cu nimic ”faptele lor bune” asa cum nici pe Corneliu Sutasul nu l-au manuit faptele lui bune ci a avut nevoie de BOTEZUL in numele Lui Hristos pentru care a si fost trimis Sf Petru la el sa-l ajute .
      Iar dupa moarte NU EXISTA botez cum zice cineva pe aici;dupa moarte nu mai exista posbilitatea facerii de fapte bune nici de imbunatatire,atunci fiacre se va gasi in starea pe care si-a agonisit-i inviata acesat si care-l va situa de o parte sau de alta a lui Dumnezeu(la stanga sau la dreapta Dreptului Judeactor)aici este locul lucrarii ,dupa moarte este locul rasplatirii drepte a acelei lucrari,zice Mantuitorul ca trebuie sa lucram pana este zuia(in viata aceasta) caci apoi niemeni nu mai poate lucra;cine crede altceva in sensul acesta este ratacit de la Invatatura Bisericii;;si Origen credea ca DUPA moarte este iertare si apocatastaza dar a ajuns in iad din cauza acestei trufii.

      Apreciază

      • agerstress said, on august 16, 2011 at 9:17 pm

        De aceea am luat exemplele dreptilor dintre prooroci si patriarhii din vechime 🙂
        Cat despre aborigeni si alte triburi…
        Intr-adevar, cu cat mai departe de Cale, cu atat mai greu de gasit Calea. Ar fi inca multe de spus.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

    • zane said, on septembrie 25, 2011 at 9:20 am

      Cred ca ai dreptate. Si ceea ce cred se intemeiaza pe exemplul din Evanghelie cu mantuirea talharului, care spune clar ca a fost MANTUIT si fara sa ajunga orb. Exemplul acesta arata clar ca ceea ce a lasat sa se creada acest Sfant Nifon este fals si nescriptural. Nu vreau sa lezez sinsibilitatea nimanui, este vorba doar de stabilirea unui adevar care sa confime realitatea. Orice revelatie care vine de la Dumnezeu nu este in contradictie cu Sfanta Scriptura. Orice revelatie care are vreo greseala in ea, adica contrazice in vreun amanunt Sfanta Cuvant Biblic este indoielnica si nu trebuie pusa la nivelul Bibliei. Asa ca cred ca asta e raspunsul la intrebare, si cei martirizati fara botez nu sunt PAGANI, pentru ca nu sunt martiri pagani.

      Apreciază

      • saccsiv said, on septembrie 25, 2011 at 3:00 pm

        zane

        N-ai citit cu atentie profetia si de aceea n-ai inteles-o.

        Apreciază

  3. STOP RFID 666 said, on august 15, 2011 at 3:06 pm

    Vor fi orbi in prima faza. Dar dupa ce se vor boteza ei vor vedea toti.

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 15, 2011 at 5:16 pm

      STOP RFID 666

      Vorbim de Judecata de obste. Care a doua faza si cand se vor boteza?

      Apreciază

    • Mihai said, on august 15, 2011 at 6:04 pm

      vai de capul tau,,,botezul e aici pe pamant. schiopatezi pe zi ce trece mai tare.

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on august 15, 2011 at 9:53 pm

        @Mihai

        Dar de unde stii prietene ca este numai aici pe pamant? Dar de ce botezul nu se poate face si dupa Judecata?
        Ai gasit in Biblie si Sfintii Parinti asa ceva? Sau poate ne inveti si pe noi mai multe si nu mai stai si speculezi unde si cine a mai pus o virgula gresit.

        Apreciază

      • danutza said, on august 16, 2011 at 11:22 am

        hai ca asta cu botezatul dupa judecata mi se pare chiar o trasnaie. pai se boteaza trupul., iar la judecata se judecat sufletul. dupa mintea mea cea putina. nu e bine sa ne dam cu parerea despre probleme legate de dogme, mantuire, judecata a lui Dumnezeu si EVANGHELIE, exact ca sectarii,care judeca dupa mintea lor Sfanta Scriptura, ci sa ne luam dupa sfinti si sa intrebam duhovnicii. in mantuire nu dam cu presupusul !

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 12:54 pm

        danutza

        Judecata de obste are loc dupa invierea tuturor din morti. La Judecata particulara se judeca sufletul.

        Apreciază

      • danutza said, on august 16, 2011 at 4:09 pm

        de acord ca la a doua venire, la judecata finala, vor invia toti oamenii care au trait pe pamant si vom fi judecati . dar nu vom invia in trupurile noastre, asa, ca oameni, deci nu cred ca vom mai putea sa ne botezam inainte de judecata. conteaza ce am facut in timpul vietii pamantesti, daca ne-am botezat sau nu.dupa moarte, ne raman doar regretele.

        „Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.
        6. Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este .”( Ioan 3)

        ” Şi am văzut pe morţi, pe cei mari şi pe cei mici, stând înaintea tronului şi cărţile au fost deschise; şi o altă carte a fost deschisă, care este cartea vieţii; şi morţii au fost judecaţi din cele scrise în cărţi, potrivit cu faptele lor.
        13. Şi marea a dat pe morţii cei din ea şi moartea şi iadul au dat pe morţii lor, şi judecaţi au fost, fiecare după faptele sale. ” ( Apocalipsa)
        si
        http://www.sfaturiortodoxe.ro/invatatura-crestina-ortodoxa/catehism-invatatura-credinta-crestina-ortodoxa-credinta-in-inviere-si-in-viata-vesnica.htm

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 4:35 pm

        danutza

        Nici eu nu cred ca ne vom putea boteza dupa inviere.

        Apreciază

      • Costi said, on august 16, 2011 at 7:43 pm

        Dogma Bisericii zice asa, care dogma este stabilita tocmai de Sfintii Parinti. Botezul este aici, pe pamant, intru Hristos. Pe lumea cealalta nu mai este nici un botez. Citeste ce a scris „el” mai sus si crede, ca este adevarat.

        Apreciază

  4. Adrian.I said, on august 15, 2011 at 3:30 pm

    Evident ca „orb” este ceva simbolic….

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 15, 2011 at 5:23 pm

      Adrian.I

      Atat de simbolic, incat nu vor vedea …

      Apreciază

      • Adrian.I said, on august 15, 2011 at 9:24 pm

        @saccsiv
        Pai se poate referi la faptul ca nu se impartaseau deplin de bucurie si nu accesau toate tainele din spatiul lor.
        Nu prea are sens asta cu orb, sufletul nu are imperfectiuni senzoriale, si din contra depaseste simturile.

        Apreciază

      • Adrian.I said, on august 15, 2011 at 9:34 pm

        Trebuie sa luam in considerare faptul ca dimensiunea respectiva (raiul) este superiora dimensiunii noastre, neputand fi descrisa de imagini sau cuvintele din starea noastra in nici un caz.
        Astfel Sfantul ori a vazut cu imagini simbolice ori a vazut lucrurile la adevarata lor stare(ajungand la acea marime duhovniceasca a mintii ce poate cuprinde forme si structuri avansate) dar nu a putut sa le redea exact deoarece limbajul nostru este prea limitat pentru a putea descrie lucrurile respective si a apelat astfel la niste descrieri plasticizate.

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on august 16, 2011 at 4:08 am

        @Adrian.I
        Orbirea despre care se vorbeste nu e de natura fizica ci spirituala. Asa cum cineva care se naste orb nu poate intelege prin cuvinte ce inseamna sa vezi frumusetile creatiei lui Dumnezeu, tot asa acum nu putem intelege starea de orbire spirituala a celor nebotezati, care nu vor vedea slava lui Dumnezeu in veci.

        Apoi, sa evitam a transforma exceptia in regula. Nici nu are rost sa discutam despre existenta mantuire in afara Bisericii, caci ajungem sa sustinem ratacirea ecumenismului sincretist.

        Nu-i deajuns sa citim ce au scris sau spus sfintii, ca sa putem sa-i intelegem, ci trebuie sa traim si in acelasi Duh cu ei.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • Adrian.I said, on august 17, 2011 at 5:11 am

        @Pr Vasile
        Pai am specificat asta, sunt de acord si ca este o exceptie mantuirea nebotezatilor.
        E o „mica” problema in textul de fata, cum vor ramane la acea stare inferiora daca urcarea spre infinit este permanenta dupa judecata, sau.. dupa Sf Maxim spatiul timpul actiunea si implicit urcarea vor inceta intr-un final intr-o desavarsire totala dupa har, un theosis accentuat sustinut de acesta.

        Apreciază

  5. Aurora said, on august 15, 2011 at 4:05 pm

    Mai oameni buni, de ce rastalmaciti voi cuvintele Domnului ? Orbi inseamna orbi, nu e nimic simbolic aici. Cum adica vor fi orbi intr-o prima faza ? Care faza ? Si cand se vor boteza… Ce vreti sa spuneti cu asta ? Unde sa se boteze ? In rai ? Botezul trebuie sa se faca aici, pe pamant, nu dincolo. Deci cuvintele din profetie sunt clare.Orbire inseamna absenta vederii. Ce tot le balamajiti ? Paganii cu suflet bun si cu fapte bune vor intra in rai, dar nu vor vedea frumusetea raiului din cauza ca nu s-au nascut din apa si din Duh.

    Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on august 15, 2011 at 4:39 pm

      @Aurora

      Si ce-or sa faca o sa ramana asa pe veci? Eu nu cred. Pai altfel ar contrazice cuvintele ,,unde nu este nici intristare, nici durere, nici suspin. Bucuria nu poate fi deplina daca sunt orbi. Eu nu cred intr-un rai in care cineva se plange ca nu vede.

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 15, 2011 at 5:33 pm

        STOP RFID 666

        Eu nu cred ca se vor plange. Dupa ce vor vedea grozavia iazului de foc, n-au cum sa se planga.

        Apreciază

  6. cristian said, on august 15, 2011 at 5:40 pm

    Să ştiţi că nu toată credinţa în Dumnezeu este bună. Auzi ce spune marele Apostol Pavel: Fiule Timotei, sfătuieşte pe creştini să fie sănătoşi în credinţă. Poate să creadă cineva în Dumnezeu şi credinţa lui să nu-i aducă nici un folos, dacă nu crede cum mărturiseşte Biserica, adică credinţa adevarată Ortodoxă. Şi dracii cred în Dumnezeu! Nu spune Apostolul Iacob (cap. 2,19) că şi demonii cred şi se cutremură? Dar la ce le foloseşte diavolilor credinţa, dacă ei nu fac voia lui Dumnezeu?

    Primul fel de credinţă este credinţa dreaptă, adică ortodoxă, singura care este lucrătoare şi mântuitoare.
    Apoi este credinţa eretică. Şi sectarii cred, dar asta este credinţă eretică. Dacă cineva strâmbă credinţa ortodoxă, ea nu mai este dreaptă şi nu-i plăcută lui Dumnezeu. Că marele Apostol Pavel spune aşa: Pace peste cei ce vor umbla cu dreptarul acesta – adică cu dreapta credinţă -, şi peste toţi aleşii lui Dumnezeu. Şi iar zice: Fiule Timotei ,luptă-te ca un bun ostaş al lui Iisus Hristos, că cine nu se luptă după lege, nu se încununează (2 Timotei 2, 5).

    Credinţa mozaică, este credinţa evreilor primită prin proorocul Moise. Ei nu cred în Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, refuzând Legea cea Nouă adusă de El şi de aceea prigonesc pe creştini.

    Altă credinţă este credinţa păgână, a celor ce nu cred în adevăratul Dumnezeu. Cele mai mari religii păgâne sunt: mahomedanismul, budismul, brahmanismul, parsismul, hinduismul, şintoismul etc. Ei se închină la alţi Dumnezei, care sunt idoli sau diavoli. Ce zice psalmistul David? Idolii păgânilor sunt argint şi aur, lucruri făcute de mâini omeneşti; gură au şi nu vor grăi . .. şi celelalte. Deci, cine crede în alţi dumnezei şi nu se închină Dumnezeului Celui în Treime, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Dumnezeu care a făcut cerul şi pământul, acela are credinţă păgână
    Părintele Cleopa

    Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov spune că „Ortodoxia este învăţătura Sfântului Duh, dată de Dumnezeu oamenilor spre mântuire. Unde nu este Ortodoxie, acolo nu este mântuire.”

    http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2011/03/cateva-lamuriri-despre-credinta.html

    Nu avem nici un folos din credinţa noastră dreaptă, dacă ducem o viaţă păcătoasă, aşa cum nu avem nici un folos din viaţa noastră plină de virtuţi dacă nu avem credinţă adevărată._sf.Ioan Gura de Aur

    Apreciază

  7. kifa7 said, on august 15, 2011 at 5:45 pm

    Matei 15:8
    „Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
    Isa 29.13; Ezec 33.31;
    Matei 15:9
    Degeaba Mă cinstesc ei, învăţând ca învăţături nişte porunci omeneşti.”

    Efeseni 2:8
    Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
    Efes 2.5; Rom 4.16; 2Tim 1.9; Mat 16.17; Ioan 6.44-65; Rom 10.14-17; Efes 1.19; Filip 1.29;
    Efeseni 2:9
    Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

    Efeseni 2:17
    El a venit astfel să aducă vestea bună a păcii vouă, celor ce eraţi departe, şi pace celor ce erau aproape.
    Isa 57.19; Zah 9.10; Fapt 2.39; Fapt 10.36; Rom 5.1; Efes 2.13-14; Ps 148.14;
    Efeseni 2:18
    Căci, prin El, şi unii şi alţii avem intrare la Tatăl, într-un Duh.
    Ioan 10.9; Ioan 14.6; Rom 5.2; Efes 3.12; Evr 4.16; Evr 10.19-20; 1Pet 3.18; 1Cor 12.13; Efes 4.4;
    Efeseni 2:19
    Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu,
    Filip 3.20; Evr 12.22-23; Gal 6.10; Efes 3.15;
    Efeseni 2:20
    fiind zidiţi pe temelia apostolilor şi prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.

    Apreciază

  8. cristian said, on august 15, 2011 at 5:45 pm

    @ioana
    foarte bine punctat

    Apreciază

  9. Ioan Pelasgul said, on august 15, 2011 at 6:02 pm

    Romania si Moldova sunt singurele tari din Europa unde apa potabila nu e suficienta.

    Apreciază

    • studentperole said, on august 17, 2011 at 7:36 pm

      Si culmea noi avem cea mai diversificata retea hidrologica… Aruncati un ochi pe harta romaniei, si o sa vedeti ca din toate cele 3 ramuri ale Carpatilor ies ca niste „vene” multimile de rauri. De izvoare potabile sa nu mai zic . . .

      Ca in jurul Bucurestiului calitatea apei, din panza freatica lasa de dorit . . . e alta mancare de peste. Sau am mai auzit de firme producatoare de apa potabila care au ca sursa principala raul Dambovita . . .

      Eu sunt curios cine face studiile astea, si ce dovezi palpabile au.

      Apreciază

    • studentperole said, on august 17, 2011 at 7:42 pm

      Harta e veche, e imposibil ca SUA, sa aiba apa mai potabila ca a noastra.

      In primul rand, ei isi polueaza cu buna stiinta (de cativa zeci de ani), toate marile bazine de apa potabila cu FLUOR, ca sa indobitoceasca populatia.

      Am stat 1 an in SUA, si stiu ce inseamna sa nu gasesti apa „potabila” cu cel putin 2-3 ingrediente chimice in ea! Ca si comparatie cititi eticheta la apele romanesti . . .

      Apreciază

  10. tutenstine said, on august 15, 2011 at 6:30 pm

    Bine ca macar nu vor ajunge in iad,dar nici nu pot fi egali cu noi.

    Apreciază

  11. Raluca said, on august 15, 2011 at 6:34 pm

    Fratilor ortodocsi eu nu sunt doxa in Scriptura la virgula.(si oricum nu am memorie buna deloc, alte chestii ma mai salveaza). Nu scrie undeva in Scriptura ca sunt mai multe Locasuri???
    Deci nu e cu fericirea deplina peste tot in Rai nu?
    Eu cred ca ratacitii carora li se toarna un polonic de plumb incins pe grumaz in China, pt ca rostesc numele lui Hristos Mantuitorul ,ar avea primire intr-un anumit Locas, nu?!
    Poate gresesc!
    Nu cred ca cei doi Sfinti Parinti se contrazic cu adevarat,( in contextul expus mai sus!)

    Apreciază

    • Ioan C. said, on august 15, 2011 at 6:43 pm

      ” 2. În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc. 3. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu. 4. Şi unde Mă duc Eu, voi ştiţi şi ştiţi şi calea. ” ( Ioan 14: 2- 4).
      Vezi si aici http://ortodoxiaprinochiimei.wordpress.com/2010/09/04/in-casa-tatalui-meu-multe-locasuri-sunt/

      Apreciază

      • @Daniel-George said, on august 15, 2011 at 7:28 pm

        Am gasit un documentar….
        Cine sunt acestia care au reusit sa scoata 1 milion de oameni la evanghelizare (cum numesc ei acest lucru) prin Africa..
        Dupa minutul 35… aruncati o privire!

        Apreciază

  12. set said, on august 16, 2011 at 3:32 am

    Noi putem comenta toate aceste aspecte dar numai Dumnezeu poate judeca si judecata lui e intotdeauna dreapta! Si nu cred ca e cineva de aici care poate fi absolut sigur ca are dreptate cand se pronunta asupra acestui aspect si in multe altele discutate aici. Si nu este vorba daca viziunea este falsa sau adevarata, intelesuri pot fi foarte multe. Nu e intotdeauna alb sau negru.

    Apreciază

  13. Pr. Vasile said, on august 16, 2011 at 4:23 am

    @set
    Nu exista mantuire in afara de Biserica. Si nimeni nnu va intra in imparatia lui Dumnezeu daca nu a intrat in Biserica prin Sfantul Botez.
    Daca lumea s-ar fi putut mantui singura, atunci Fiul lui Dumnezeu nu s-ar mai fi intrupat ca sa patimeasca sa moara si sa biruie moartea.
    Domnul nostru IIsus Hristos, Dumnezeu adevarat si Om adevarat, a restaurat in persoana sa firea umana cazuta si a biruit puterea mortii vesnice. El ne-a eliberat de sub stapanirea diavolului.

    Mantuirea este deschisa tuturor oamenilor, insa pentru aceasta ei trebuie sa creada in Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu si sa se boteze in numele Sfintei Treimi.

    Din punct de vedere ortodox, mantuirea nu-i un act juridic, de absolvire de pacatul stramosesc si oferirea vietii vesnice, ci un act fiintial de transformare a fiintei umane prin unirea cu Trupl si Sangele Fiului lui Dumnezeu facut om.

    Ce zice Mantuitorul? „De nu va manca cineva Trupul Fiului Omului si nu va bea Sangele lui nu va avea viata in voi.” (Ioan 6, 53). Vezi si celelalte versete.

    Pr. Vasile

    Apreciază

    • un ortodox said, on august 16, 2011 at 11:04 am

      pr Vasile in legetura cu cuvantul mantuire multi au inteles o gresit,inca un exemplu:se sinucide un barbat si sotia sa se roaga caci l a visat legat de o piatra…cred caci stiti intamplarea..si se roaga si pana la urma nu l mai vede asa de rau(legat,cu sange..) si era bucuroasa caci l a mantuit de un rau mare nu ca la mantuit si s a dus cu Sfantul Inger Mihail..sau de imparatul Traian tot asa multi s au smintit caci au inteles dupa litera !!! caci l a mantuit Hristos !! da l a mantuit temporar din dragoste de sfantul … dar asta nu inseamna ca l a dus in rai alaturi de cei pe care i a torturat..crestinismul este cea mai grea activitate asa ca sa nu ne miram de cati nu inteleg cum trebuie

      Apreciază

      • Costi said, on august 16, 2011 at 11:50 am

        Mantuirea nu este ceva temporar. L-a mantuit sau nu. Daca Sf. Grigorie Decalogul s-a rugat pentru imparatul Traian, si Dumnezeu i-a dat semn ca i-a ascultat ruga, inseamna ca Traian s-a mantuit. Unde ai mai auzit ca Dumnezeu sa mantuiasca pe cineva si apoi sa-l trimita in Iad??

        Apreciază

    • agerstress said, on august 16, 2011 at 11:12 am

      Revin cu o intrebare pe care am strcurat-o si intr-un comentariu anterior:
      Cu proorocii si cu patriarhii dreptcredinciosi din vechime cum ramane? Unde este Enoch si Ilie? Talharul de pe cruce care a marturisit pentru Hristos, cand a fost rastignit, unde este?
      Nu vreau sa dau „apa la moara paganilor”, departe de mine acest gand. Vreau doar adevarul.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

      • Monica said, on august 16, 2011 at 1:35 pm

        Noroc ca judecatile Domnului nu sint si ale noastre.Si avem noroc si mai mare ca Dumnezeu e mai bun decat toti cei ca noi care comentam si suntem nemilosi.si aruncam semenii nostrii in iad socotindu-ne pe noi deja mantuiti.Mantuirea vine prin Hristos dar si cu straduinta noastra.Asa ca te intrebi in zadar unde or fi patriarhii din vechime.Sunt unde Domnul le-a randuit sa fie si nu este al nostru de a incerca sa definim lucruri asa de infricosate despre felul cum este organizata Imparatia lui Dumnezeu.
        Cred ca e pacat ce incercati voi sa evidentiati in comentariile de mai sus.
        Si sa ne fereasca Dumnezeu si de mandria lui -tutenstine -ca cica nu sunt ca noi.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 2:15 pm

        Monica

        Te rog, nu mai zi „noroc”.

        Apreciază

      • el said, on august 16, 2011 at 8:13 pm

        @agerstress

        Enoh si Ilie sunt in locuri specilae gatite anume DOAR lor care sunt inca in trup(nu au trecut prin legea mortii care desparte sufletul de trup ca o conscinta a caderii;sau mai exact ca o VINDECARE de aceasta stare ontologica decazuta a omului de dupa calcarea poruncii;moartea s-a dat nu atat ca pedeapsa ci cat ca INCETARE de existenta a acestui fel de existenta decazut/corupt care NU este dorit de Dumnezeu si ca astfel dupa moarte si Judecata de Apoi sa poat omul sa primeasca alta forma de existenta NU STIM CARE inca spuns sfintii dar care va fi dupa VOIA lui Dumnezeu)) si Nu in trupul induhovnicit al lui Hritos de dupa Inviere sau al Maicii Domnului de dupa Adormirea sa;de aceea au locurile lor de unde isi asteapta vremea sa se intoarca iar pe pamant in mod vadit noua tuturor care vom mai trai atunci,fiind ei in ACELASI trup pe care-l aveau dinainte netrecut prin moarte.
        Talharul de pe cruce cel drept Dismas a ajuns DIRECT cu sufletul in rai PRIMUL locatar la raiului(sub forma de suflet separat de trup asa cum sunt acum TOTI cei ce au murit si sunt mantuiti in afara de Maica Domnului) si primul om mantuit dintre cei de dupa venirea Lui Hristos si cu trupul pe pamant undeva ,risipit sau poate sau sub o alta forma oarecare posibila pe care o are trupul omenesc dupa separarea lui de suflet prin legea mortii.
        Toti cei pomeniti de tine sunt exceptii,fiecare in felul sau.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • agerstress said, on august 16, 2011 at 9:35 pm

        @el,
        Intocmai, sunt exceptii si inca exceptii extrem de rare, de aceea nu are rost sa se speculeze ideea de exceptie in privinta mantuirii. Sub nici o forma nu devine regula.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

    • Set said, on august 16, 2011 at 10:03 pm

      Inteleg ce spui Parinte Vasile, si eu tot asta inclin sa cred, dar ma gandesc ca sunt poate si alti oameni cu inima buna si care au facut poate mult mai multe lucruri bune decat multi dintre noi ortodocsii si s-au nascut din nefericire intr-o alta religie. De asta am spus ca numai unul singur Dumnezeu cu atotintelepciunea Lui poate stii exact ce se va intampla cu fiecare dintre noi.
      Noi cei nascuti crestini ortodocsi trebuie zilnic sa-i multumim Domnului pentru acest minunat privilegiu. Dar cred ca si daca nu facem voia Lui, va fi vai si amar de noi.
      Multumesc mult parinte pentru toate explicatiile!
      Mereu va citesc comenturile cu cea mai mare placere.

      Apreciază

  14. Raluca said, on august 16, 2011 at 4:58 am

    Probabil vor fi exceptii ,prin fapte exceptionale( martiraj in locuri pagane ,idolatre,) insa sa nu facem regura din ele. Bine punctat totul de fratele Pr.Vasile. Multumesc!

    Apreciază

    • un ortodox said, on august 16, 2011 at 11:08 am

      Raluca sfantul Ciprian spune ca nu este asa cum zici :cu exceptii !! caci daca ar fi o singura exceptie ar lua toata ravna de la oameni !! asa zice sfantul deci si explica :NU EXISTA EXCEPTII !!! Se va judeca dupa LEGE !!! d aia ii zice INFRICOSATOARE !!!!!(judecata) stii icoana cu chipul dur al Mielului Hristos !!! la judecata nu va fi mila !!! Trst ,f trist dar adevarat caci asa o spune Hristos !!!D aia s a dat lege !!! ca sa fie judecata dupa lege !!!

      Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 8:51 am

        Ba va fi mila, insa nu mai pentru cei care au avut mila…

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 8:52 am

        mila crestina, bineinteles…

        Apreciază

  15. DjBoss said, on august 16, 2011 at 8:31 am

    Fratilor…ne contrazicem degeaba…poate unii dintre voi sunt mai invatati sau au citit mai mult, altii mai putin. Eu zic asa MISTERIOASE SUNT CAILE DOMNULUI.

    Apreciază

  16. un ortodox said, on august 16, 2011 at 11:15 am

    D J BOSS daca esti impaciuitor e bine dar sa nu l relativizam pe Hristos si legile Lui,sa nu le intelegem cum vrem noi ci cum ni le explica sfintii,ele sant misterioase doar pentru cei cu minte putina sau celor foarte incepatori,dar legile lui Hristos sant logice si morale si normale si inteligibile…mistere ie doar la masoni,la ortodocsi totul este clar,pe fatza si nu pe ascuns..si asta io nu o numesc cearta cand scvopul este :adevarul !!! ca la un moment vorba ta nu avem aceleasi cunostinte,argumente,..e normal..desi santem patimasi in comentarii :NU NE CERTAM !!! argumentam mai patomas da ,asta ie,dar nu ne certam!! sper sa intelegi !! sant multi indragostiti care se cearta zilnic dar nu cu rautate ci doar ca asa e sangele tinerilor :mai vulcanic,dar ei se iubesc si inca foarte mult sti ca si Hristos a venit sa aduca sabie cu 2 taisuri..

    Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on august 16, 2011 at 6:33 pm

      @un ortodox

      Inainte de Hristos a fost o lege. Dupa Hristos a fost alta lege iar dupa inviere va fi alta lege. Nu te mai chinui sa citezi din Biblie si Sfintii Parinti pentru ca dupa Inviere va fi altfel. Nimeni nu stie. Eu cred ca dupa Inviere va fi un botez pentru pagani si cei care nu s-au botezat.

      Apreciază

      • el said, on august 16, 2011 at 7:26 pm

        @stop rfid

        si Origen credea la fel ca tine si iata unde a ajuns!

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on august 16, 2011 at 7:58 pm

        @el

        Crezi ca Origen a ajuns in iad ca a zis ca dupa Inviere unii se vor boteza? Ma faci sa rad. Cea mai mare erezie a lui Origen a fost ca a crezut in preexistenta sufletelor alaturi de multe alte erezii. Dar mai bine ai zice de ce Parintele Arsenie Boca e ratacit.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 8:09 pm

        STOP RFID 666

        Prietene, gata.

        Ai cateva fixuri si tot pedalezi pe ele. Ii dai inainte ca de ce a zis. Pai a zis, daca a pictat aiurea eretici pe post de Sfinti … A fost prea dur, dar de gresti cu picturile alea, clar parintele a gresit.

        https://saccsiv.wordpress.com/2011/06/05/de-ce-parintele-arsenie-boca-l-a-pictat-pe-ereticul-francisc-printre-sfinti/

        Si mai ai un fix cu pr. Vasile, cum ca comenteaza la Tudor Barbu.

        Si ultimul fix e ca eu as fi … pr. Vasile.

        Deci te rog inceteaza. Poti intra in polemica, sa dezbati, sa contrazici, dar te rog sa nu mai vii cu chestii din astea.

        Apreciază

      • el said, on august 16, 2011 at 9:03 pm

        @stop rifid
        Pt stiinta ta : Origen a crezut in apocatastaza care pretindea ca TOTI inclusiv dracii se vor mantui DUPA Judecata de Apoi ,asta e fost cea mai mare greseala a lui pentru ca DESFIINTA necesitatea lucrarii Mantuitoare a Lui Hristos si INTREGA opera de Mantuire a lumii ,deci implicit pe Hritos Insusi!!

        Cu boca nu vreau sa intru cu tine in polemici.In afara de blasfemia de pictura de la Draganescu care graieste de la sine aberatia si inselarea(vezi confuzia sfinteniei sfintilor ortodocsi cu inselatii apusului gen francisc de assisi;NESOCOTIREA TRUFASA a randuileilor bisericesti ale Erminiei dupa care se picteaza cu respect o Biserica ,pe care o batjocoreste el cu imagini tinand de lumea aceasta trecatoare si spurcata chiar :cum sunt scenele cu telefonul,naveta sptaiala si alte aiureli care nu-si au locul pe o biserica spatiu sacru unde trebuie sa se reflecte DOAR LUMEA VESNICA etc.Daca ai ”viziuni” le pui smerit pe un alt suport(hartie,papirus,etc) si daca sunt de la Dumnezeu nu ai teama ca nu se vor pierde spre pagubirea altora care ar avea folos din ele;profetiile nu se fac spre folosul profetului ci al ascultatorilor.Asadar putea sa le picteze fara frica pe altceva NU PE PERETII Bisericii sfidand Traditia si schimonosind biserica,NICIUN sfant n-a facut vreodata asa ceva,ba ei se socoteau prea mici ca sa schimbe ceva,sa ”innoveze”cum il vezi bine pe boca acesta ca a facut).Si scrierile lui nu seamana ca ale NICI UNUI ALT SFANT Parinte,trateaza probleme prea trupesti.despre reproducere,genetica(chestiile cu mazarea si legile lui calugarului papistas Mendel un fel de abc al geneticii de clasa 2a,pe care ingorantii le ridica in slavi ca mari ”descoperiri”cand ele tin de stiinta banala lumeasca ,etc) despre care sfintii care cunosteau tainele Dunmezeirii nu numai ale Ceratiei NU AU SCRIS niciodata .

        Mergi frumos la Parintele Adrian Fageteanu si intreaba-l PERSONAL ce zice el Parintele Adrian despre boca,ca l-a cunsocut si inainte de puscarie si dupa cand isi picta bazaconiile pe peterii de la Draganescu si spune pacatele oamneilor de fata cu toti facnd teatru din cele ce sunt intime ficarui suflet(chiar asa s-a exprimat Parintele Adrian)….SI GRABESTE-TE ca nu se stie cand il cheama Hristos la El ca pe Parintele Arsenie.Si o sa-ti explice sigur mai bine ca mine.Eu ce pot sa-ti mai spun pe scurt si asta TOT de la Parintele Adrian citire,e ca parintele Adrian zice ca boca a cunoscut la un moment dat yoga ,a luat contact cu aceasta ratacire cumva putin dupa ce ajuta pe pe Parintele Staniloae la scrisul Filocaliei(era scribul parintelui Staniloae) si de atunci a si ”rarit-o” cu ajutatul la Filocalie.Parintele Adrian zicea ca imediat a inceput sa capete anumite ”puetri” de genul ca i se lipeau de palma monede metalice si alte scamatorii care l-au INDIGNAT pe Parintele Adrian.

        Si sa nu crezi ca minunile singure marturisesc despre sfintenia cuiva caci ne averizeaza si Insusi Hristos ca minuni fac si inselatii si Mantuitorul ne invata despre unii care vor veni la El si-ii vor zice ”au nu in numele Tau am facut minuni,am scos dracii” si Hristos le va raspunde ca „adevarat ve spun NU va cunosc pe voi”.!!
        Si Rasputin era ”prooroc”,i-a ”profetit”Tarinei Alexandra despre micul tarevici si multora multe lucruri neobisnuite,incat au ajuns sa-i insele pe acei oameni cu viata curata si sfanta ca Tarii ca este omul lui Dumnezeu.Tarina s-a indepartat de Sf Teofan al Poltavei pana atunci duhovnicul Famileiei Tariset din cauza inselatului de Rasputin ,care facea ”semne si minuni” stia gandurile,dejuca/juca intrigile la Palat,ajuta la ”mantuirea ”unora indemnand la pocainta ;si INSUSI dracul NU poate sa insele daca NU ia mai intai masca binelui.Ceea ce facea Rasputin la vremea lui era mai impresionnant decat ce a facut boca si iata ca rasputin a fost un inselat si avea puteri si ”stiinta” de la cel rau.Asa ca minunile nu sunt imoprtante.

        Dar ajunge,nu vreau acum sa dezbat subicetul acesta caci nu-mi permite timpul si subiectul este delicat.
        Dar ti-am spus MERGI LA P.ADRIAN si intreaba-l personal.Oricine care este corect si vrea sa afle adevarul pe tema acesasta ,NU doar ce-i place sa creada, poate sa mearga la Parintele Adrian si apoi sa discute dupa aceea ce i-a spus parintele.Eu ti-am spus ce mi-a spus mie si imi este destul.

        Avem SUFICIENTE invataturi si suficienti Sfinti RECUNOSCUTI in Biserica Ortodoxa de la care sa ne invatam FARA GRES mantuirea ca sa imi pierd vremea cu unii ca boca care pe mine NU ma conving.Dar fiecare e liber sa creada ce vrea.Eu asum pararea mea,stiu ca si parintele meu duhovnic stia de la Parintele Cleopa ca boca NU este in duhul Bisericii(asa a zis parintele Cleopa).Si de la multi cunoscuti ai mei stiu ce pierdere sterila de vreme si ce vorba desarta poate aduce polemica pe tema asta asa ca NU VREAU sa-mi pierd vremea cu asa ceva.Mai bine sa fiu eu prudent si sa-L REFUZ pe Hristos in vedenie decat sa cred oricarui duh si sa ajung pe aratura.
        Nu vreau sa intru in polemici cu nimeni si nici sa dezvolt mai mult,stiu ca multi imi vor sari in cap sa ma acuze de ”erezie”,fiecare e liber sa creada ce doreste ,si eu deasemenea, si am motive intemeiate sa cred asa.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 9:35 am

        @el

        frate am impresia ca inventezi, nu e primul tau coment de acest tip…
        Eu am citit cam tot ce s-a scris despre Parintele Arsenie Boca dar nu am gasit nicaieri aberatiile pe care le-ai scris tu aici cum „ca i se lipeau de palma monede metalice si alte scamatorii”

        Comparatia dintre Parintele Arsenie Boca si alcoolicul Rasputin mi se pare cu totul deplasata, asta este teoria stilistilor pe care am citit-o si prin alte parti.

        Parintele Arsenie Boca a gresit in anumite privinte, nu ne neg asta, dar de acolo pana la aberatiile pe care le spui tu e distanta mare. Eu i-am citit scrierile si stiu clar ca era impotriva yoga, impotriva spiritismului si altor practici de acest gen. Asa ca te rog frumos sa te duci si sa spui minciunile tale la stilistii, nu aici.

        Parintele Arsenie Boca nu facea teatru era impotriva pacatelor. Cel mai important lucru care conteaza pentru mantuirea omului este lepadarea de pacate si constientizarea pacatelor personale, pentru ca sa se pocaiasca, ca de le va tine ascunse, nu il va ajuta cu nimic ???/

        Si iti mai spun un lucru ca scrierile Parintelui Arsenie nu sunt pentru oricine. Parintele era un om poregatit si in alte domenii nu doar teologic. Sunt doar pentru cei care pot sa le inteleaga, ci nu pentru fixisti ca stilistii care au facut din problema calendarului o problema dogmatica si ii considera pe ceilalti spurcati sau cazuti din har.

        Iar roadele lui se vad pana in zilele noastre cum se aduna mii de oameni la Prislop de pomenirea lui. Cati nu se-au intors la Dumnezeu citindu-i scrierile

        In istoria bisericii exista destui sfinti care au abordat anumite subiecte si pe probleme de stiinta, sau care au avut unele greseli, dar asta nu inseamna ca au fost osanditi sau ca si-au pierdut sfintenia sau mantuirea…

        Din multe lucruri se poate vedea smerenia parintelui el a zis ca nu cauta cinstire de la oameni si ca mormantul lui sa ramana pecetluit pana la a doua venire. Parintele Paisie Aghioritul se ruga la Dumnezeu ca trupul sau sa devina negricios ca sa nu fie cinstit de oameni si alte multe exemple din vietile sfintilor si cuviosilor de acest fel se pot da..

        Si cate vindecari nu se fac la mormantul lui si cate suflete se intorc la Dumnezeu mergand acolo. Oare tu cunosti aceste lucruri ??

        Tu si altii ca tine puteti sa spuneti ceea ce vreti. Insa pentru mine personal parintele Arsenie Boca ramane un parinte de statura filocalica PUNCT

        Si alta data sa nu ne mai vinzi astfel de gogosi. Daca o sa am ocazia am sa il intreb personal pe Parintele Adrian Fageteanu despre aceste lucruri sa vad daca este adevarat.

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 10:22 am

        Si pana una alta, pana te mai gandesti ce minciuni sa ma indrugi, iti recomand sa citesti scrisoarea parintelui Cleopa catre parintele Arsenie Boca

        Ar fi bine ca „duhovnicul” tau – probabil fictiv – sa se informeze mai bine atunci cand face astfel de afirmatii.

        Citeste aici scrisoarea Parintelui Cleopa catre parintele Arsenie Boca:

        http://cristinadavidniculiu.wordpress.com/2011/07/04/parintele-ilie-cleopa-catre-parintele-arsenie-boca-scrisori-documente-de-o-inestimabila-valoare/

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 12:31 pm

        Sa vedem acum ce spune Parintele Staniloaie referitor la traducerea Filocaliei.

        Redau aici ce spune parintele Staniloaie referitor la Parintele Arsenie Boca chiar in prefata volumelor 1 si 2 ale Filocaliei aparute la noi in tara:

        Un cald cuvânt de multumire trebuie să aduc P.C. Părinte Ieromonah Arsenie, de la Mănăstirea Brâncoveanu,
        bunul meu student de odinioară, care mi-a rămas mereu aproape. P.C. Sa a binevoit să scrie după dictatul meu cea mai mare parte din traducere, la prima ei redactare. În afară de aceasta, prin prezenta aproape necontenită si prin stăruinta cea pus-o pe lângă mine de-a face această traducere, mi-a alimentat curajul în mod considerabil ca să pot duce până la capăt o muncă atât de ostenitoare, pe care altfel nu cred că a fi săvârit-o. Tot P.C. Sa a executat si coperta.”

        „Ajutorul hotărâtor la tipărirea acestui volum l-a dat însă iarăsi bunul meu fost student, Părintele Ieromonah
        Arsenie de la Mănăstirea Brâncoveanu. Datorită abonamentelor masive ce le-a procurat P.C. Sa, am putut face fată unor greutăti ce se ridicau ca muntii în calea tipăririi acestui volum. P.C. Sa poate fi numit pe drept cuvânt ctitor de frunte al Filocaliei româneti. După imboldul ce mi l-a dat necontenit la traducerea acestei opere, acum sustine cu putere neslăbită lucrarea de tipărire. Dacă Dumnezeu va ajuta să apară întreaga operă în româneste, acest act va rămânea legat într-o mare măsură de numele P.C. Sale si de micarea religioasă pe care a trezit-o în jurul Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, pe cele mai autentice baze ale traditiei ortodoxe si cu mijloacele celei mai curate duhovnicii, ale învătăturii stăruitoare si ale dragostei de suflete.”

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on august 17, 2011 at 12:36 pm

        In primul rand se vede ura cu care vorbesti de Parintele Arsenie Boca.
        – scrii Boca cu b mic
        -spui ca a pictat telefonul si naveta spatiala
        -are viziuni
        -a inovat
        -spui ca nu-ti pierzi timpul cu unul ca Boca.

        Cred ca nici un om nu merita sa-i scrii numele cu b mic. Faptul ca a pictat o nava spatiala sau telefonul nu te face sa-l consideri inselat. Nu poti sa stii tu ce a vrut sa arate. Nu a avut viziuni si nu a inovat nimic singura greseala a fost ca l-a pictat pe Francisc.

        Dupa parerea ta si Parintele Serafim Rose e un inselat pentru ca isi indemna ucenicii sa asculte muzica simfonica si sa mearga la teatru. La intrebarea oamenilor daca nu se vor smintii cei care se duc la teatru el raspundea ca daca un om intra prea brusc in lumea spirituala poate cadea foarte rau. Spunea el ca exista asa numitul sindrom al convertitului nebun care nu mai stie altceva decat psalmi si muzica bizantina. Acela poate cadea in cele mai mari erezii si pacate. Minti cand spui ca Sfintii nu au scris despre stiinta vremii. Din ceea ce scrii rezulta ca Sfintii Parinti nu s-au ocupat de trup ci numai de duh ceea ce nu e adevarat. Despre celelalte inventii ale tale nici nu vreau sa mai amintesc.

        Dupa parerea mea mergi cu capul inainte fara sa vezi esentialul. Tu vorbesti despre tainele Bisericii fara sa le intelegi. Daca Sfantul Apostol Pavel ar fi vorbit ca tine n-ar fi convertit pe nimeni. Pavel a fost foarte abil si nu a vorbit asa direct despre credinta dupa modelul Mantuitorului, fi-ti blanzi ca porumbei si intelepti ca serpii. Cand s-a dus la Roma Apostolul a spus ca propovaduieste pe un Dumnezeu necunoscut. Este foarte bine ca stii foarte bine dogmele Bisericii dar acum trebuie sa ai si o anumita abilitate. Ceea ce vreau sa spun pentru ca vad ca esti foarte dogmatic ceea ce repet nu este un lucru rau.

        Daca te vei duce sa le povestesti oamenilor despre vremurile apocaliptice si semnul fiarei cu dogme vei fi luat in ras si alungat ca ultimul om. In schimb daca vei incerca sa-i explici anumite probleme ,,lumesti,, cu care se va confrunta daca nu va asculta el va intelege. Crezi ca daca saccsiv nu ar prezenta problemele ,,lumesti,, s-ar mai trezii cineva? La tine este totul spiritual fara legatura cu trupul ceea ce contrazice Sfintii Parinti.

        Spun asta pentru ca vad ca vrei sa inveti pe altii. Stiinta fara smerenie nu face doi bani.

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 1:07 pm

        @el
        …si ultimul lucru care il mai postez in legatura cu afirmatiile tale la adresa parintelui Arsenie Boca:

        Despre vise si vedenii – Pr. Arsenie Boca:
        „Predania Bisericii Răsăritene se fereşte de vedenii şi îşi fereşte şi fiii, întrucât acestea nu sunt neapărat trebuitoare mântuirii şi, desăvârşirea, la care suntem chemaţi, lasă în urmă orice vedenie. Revelaţia e deplină, iar cele ce mai lipsesc le aşteptăm la a doua venire. Riscurile imaginaţiei sunt ocolite în duhovnicia Răsăritului (nălucirile false). De aceea Răsăritul meditează fără imagini chiar contra imaginilor, chiar vedeniile reale le refuză – nu din rea credinţă sau din împotrivire, ci din grija de a nu greşi, primind orice. Şi se ştie că Dumnezeu nu Se supără când se stă pe acest punct de vedere. Singura pomenire ortodoxă este aceea care nu pune nici un tipar pe minte, care nu statorniceşte nici o imaginaţie sau imagine. Exemplu: ,Adevăr”, ,Duh”, Numele lui Iisus din rugăciunea călugărilor: ,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”.

        Dumnezeu sa te lumineze!

        Apreciază

      • el said, on august 17, 2011 at 1:42 pm

        @iones

        Am mai precizat si iti repet si tie, caci te stiu din discutia in cotradictoriu anterioara (cea pe tema asezamantului romanesc de la Ierihon) ca atunci cand te infierbanti devii irezonabil, ca NU incerc sa conving pe nimeni de nimic ,am fost intrebat ce gadesc pe tema asta si am raspuns ceea ce CRED EU fara sa am pretentia sa conving pe altii.
        Multumesc de scrisori,intresant de stiut ,insa parerea Parintelui Cleopa pe tema lui boca era ALTA inainte sa moara si dupa anii 1980;asa a afirmat-o mai multora printre care si parintelui meu duhovnic.
        Iti trec cu vederea nerusinarea de a-l considera ”imaginar” si pe mine mincinos.Daca tu crezi ca mi-as permite sa mint sau sa inventez pe teme atat de serioase inseamna ca ar insemna sa fiu un om departat de Biserica si fara rusine de Dumnezeu;cat despre refrenul vesnic aruncat asupra tuturor celor ale caror idei nu ne convin ,anume ca ar fi stilisti, nu este decat o DOVADA clara de manipulare a mintii de genul celor ce se practica cu succes la ric si carei cad victime cei ce nu sunt in stare sa gandeasca cu mintea lor;Dumnezeu sa te ierte nu ma supar pe tine.

        Despre :”Eu am citit cam tot ce s-a scris despre Parintele Arsenie Boca dar nu am gasit nicaieri aberatiile pe care le-ai scris tu aici cum “ca i se lipeau de palma monede metalice si alte scamatorii”_____nu am nici o indoilala,nici eu nu am citit acesta nicaieri si ti-am spus CLAR de unde o stiu–- : anume din gura Parintelui Adrian Fageteanu care mi-a repetat-o de NENUMARATE ori prin anii 1993 fara ca pe mine sa ma intereseze cu adevrat pe vremea aceea vreodata cine ar fi acel boca de care zicea parintele Adrian.Daca tu spui ca eu inventez calomnii la adresa lui boca sau sunt mincinos MERGI la P.Adrian si intreaba-l PERSONAL ce zice ;mie ASTA mi-a zis pe vremea cand nici NU-l intrebasem despre asa ceva.OK?Asa te vei lamuri din partea dansului.

        Despre :”Parintele Arsenie Boca nu facea teatru era impotriva pacatelor. Cel mai important lucru care conteaza pentru mantuirea omului este lepadarea de pacate si constientizarea pacatelor personale, pentru ca sa se pocaiasca, ca de le va tine ascunse, nu il va ajuta cu nimic ???/”______ba TOCMAI imi pare rau sa te dezamagesc ,NU eu am zis ci PARINTELE ADRIAN zicea ca boca facea teatru cu pacatele oamenilor(pe care chipurile le ”vedea”,si dracii le cunosc ca le-au vazut si ei si pot sa le comunice cui vor) spunandu-le de fata cu altii si asta o considera Parintele Adrian un semn de inselare CLARA.Nu este parerea mea ,iti citez ceea ce-mi spunea mie.

        Despre faptul ca boca avea cunostinte lumesti nu neaga nimeni dar nici nu vad de ce ar reprezenta (asa cum le prezinti tu cu emfaza) aceasta o virtute,cand cunostinte lumesti au si paganii si ateii si inca foarte avansate;nu e nimic minunat aici decat simple puteri ale mintii chiar cazute de a cunoaste realitatile inconjuratoare.
        Parintele Paisie si Parintele Porfirie care NU AVEAU nici o educatie lumeasca STIAU MAI MULTE despre stiintele lumesti (vezi cunsotintele medicale ale P.Porfirie si despre alte domenii pe care le marturisesc despre el ucenicii sai,cu un inginer parintele Porfirie vorbea ca un inginer;cu un doctor ca un doctor,cu un arheolog ca un arheolog,etc vezi in cartie lui___era MULT mai impresinonant decat bietul boca al tau).Si in general ca un crestin ortodox ce te afli ar trebui sa stii (macar de la Sfantul Grigorie Palama si de la Sf Maxim si de alti parinti ADEVARAT filocalici ) ca omul aflat pe treapta a 2 a vietii duhovnicesti,aceea numita a contemplatiei,iluminarii CUNAOASTE toate tainele legilor creatiei ,vezi ce marturiseste si pelerinul rus in cartea sa despre rugaciunea inimii la ce cunastere ajunsese;si acesti oameni imbunatatiti MULTI de-a lungul secolelor desi STIAU multe taine ale creatiei ,fizicii,medicinei,etc(pe vremea cand stiinta lumeasca nu avea habar de asa ceva) totusi NU le-au descoperit contemporanilor ;nici macar nu le-au considerat asa de interesante ca sa pomeneasca despre ele mai in delatiu;si motivul este simplu–aceste cunostinte referitoare la legile Creatiei care guverneaza lumea aceasta vazuta NU sunt importante ,ci doar fac parte din cunoastrea aceesibila ficersc omului contemplativ ;pe masura ce se lumineaza mintea omului duhovnicesc el are acces la cunostinte curate si EXACTE mai intai la cele puse de Dumnezeu in Creatie apoi la cele despre Insusi Dumnezeu cum sunt DOGMELE(,dogme au scriu DOAR parintii aflati pe treapta superioara iluminarii ,aflati pe treapta indumnezeirii care le dadea posibiliatea sa cunosca prin TRAIRE/ experienta tainele Dumnezeirii).

        In fine asta ca sa te lamuresti ca nu e nici o virtute stiinta lumeasca pe care a cunoscut-o de la scoala si boca si sa nu mai ai complexe de superioritate cu pertinsele lui cunostinte lumesti,astazi oamenii de stiinta corecti au acces la cunostinte mai avansate decat acelea pe care le aflase de la scoala boca;si nici macar nu sunt ortodoxcsi unii.Asa ca las-o cu ”virtutea”asta.Citeste mai bine ce cunostinte avea P.Porfirie si te vei rusina de aburerile lui boca,iar P.Porfirie desi stia atatea NU si-a permis NICIODATA sa debiteze ”teoriile” suspecte despre reproducerea umana pe care le-a debitat boca.

        Nu stiam cine l-a mai asemanat pe boca cu rasputin ,este foarte corec sa obesrvi ca semne si minuni neobisnuite au facut MULTI inselati de-a lungul timpului ,si Chinops vrajotorul si Rasputin si padre pio si alti nefericti,incat ele singure NU pot sa marturiseasca sfintenia unui om.Mie nu minunile mi se par deloc imoprtante,insa cartile lui boca mi se par cel putin BIZARE ca sa nu mai vorbesc de trufia de a mazgali cu rataciri chiar peretii unei Biserici,din partea unui preot este inadmisibil deact daca nu-l batjocoresc demonii.
        Si Wurmbrand a facut puscarie grea,a stat langa sfinti ca Valeriu Gafencu si tot ratacit a ramas,murind neoprotestant si lepadandi-se dupa iesirea din puscarie de ortodoxie.
        Iar daca rasputin a putut insela oameni cu viata curata si sfanta ca Sf Tari e de luat in seama puterea ratacirii care ar iesi dintr-un asemnea posedat;si rasputin a fost contemporan cu multi sfinti rusi mari ,si ei NU s-au exprimat cum s-ar astepta unii cu pancarte(exagerz desigur) impotriva lui rasputin,pur si simplu fenomenul inselarii nu merita interesul oamenilor sfinti;pe Tarina Alexandra a primit-o in ortodoxie Sf Ioan de Kronstadt care avea legaturi cu familia tarista si iata ca desi avea legaturi cu MULTi oameni duhovnicesti,cu staretii de la Optina NU a putut sa iasa de sub ”vraja” inselatorului si nici noi nu gasim azi marturii numeroase ale acelor sfinti contemoprani cu fenomenul inselarii celebrului rasputin care sa fi scris CLAR si raspicat impotriva lui;ceea ce nu inseamna insa ca NU intelesesera acel fenomen.Fascinatia inselarii poate astupa multi ochi si surclaseaza interseul fata de sfintenia adevarata la multi oameni.

        In sfarsit ca sa inceheim pentru totdeauna subiectul acesta care-mi displace total si LISPIT de orice interes din partea mea ,ma bucur ca ai luat o decizie corecta anume: ” Daca o sa am ocazia am sa il intreb personal pe Parintele Adrian Fageteanu despre aceste lucruri sa vad daca este adevarat” !!! Dumezeu sa-ti ajute !Mergi NU doar daca ai ocazia ,mergi NEAPARAT ca doar asa te vei lamuri ,daca esti cinstit desigur si nu doar crezi ca majoritatea doare ce-ti convine tie sa crezi.

        Si ca sa fii linistit ca nu am intentia sa fac vreo propaganda aici pe tema boca ,NU sunt stilist(stilismul este O RATACIRE) si nici nu am simpatii stilste cum ma acuzi fara vreun fundament ci doar in ”vitutea” parerii tale, consider subiectul INCHEIAT,fiecare este liber sa creada ce crea si sa se inchine cui vrea,eu pe boca NU-L PRIMESC si imi asum alegerea,si stiu ca Hristos nu ma va inteba la judecaat de ce nu am ascultat de nu stiu cine ci daca am implinit poruncile ,sunt multi Sfinti RECUNOSCUTI de Biserica de care sa ascultam si de la care sa ne invatam FARA GRES mantuirea si dogmele ca sa mai am nevoie de unul ca boca care pe mine personal NU MA CONVINGE ba chiar ma face sa-l RESPING.Dar daca unii de buna credinta dar fara discernamant lunad contact cu vreun fenomen al inselarii se ”contamineaza” cu ”duhul” respectiv va va fi mai greu sa se vindece.Eu prefer sa fiu prudent caci mie inima imi spune ca boca e pe aratura GRAV.

        Sa nu crezi ca imi este usor sa scriu aici,nu dispun de timp, si de multe ori m-am hotarat sa NU mai scriu (asa se vor linisti si ”banuitorii”) si m-am intors.Dar iata acum chiar cred ca NU imi este de folos sa mai scriu si chiar ma voi retrage definitiv ,destul este azi cuiva sa caute sa-si mantuiasca sufletul sau.
        Sa nu crezi ca nu stiu ca in discutia aceasat eu nu imi dau seama ca afirmand cele spuse despre boca nu stiu ca a fi luat in seama insama ca cineva sa ma creada pe cuvant,si cine sunt eu ca sa fiu crezut pe cuvant.Iata sunt un simplu om care nu minte si scrie ce a auzit EXACT de la altii__P.Adrian si duhovnicul meu__;in ce ma priveste pe mine, eu personal, nu pot sa spun despre boca decat ca NU ADMIT cartile lui pe motiv ca eu NU simt/decelez la boca duhul Sfintilor Parinti ci alt ”duh”.Atat pot sa spun de la mine si bineinteles ca cele facute de el cu pictura aberatiilor din biserica Draganescu este O RATACIRE.Restul ca ar fi intrat in contact cu yoga si de atunci i-au venit ”puterile” si ”vederile” si ca facea teatru cu pacatele oamenilor in public NU eu le-am zis ci P.Adrian mi le-a spus si as fi mincinos daca nu le-as spune cu riscul sa fiu luat in deradere de altii.Asta e tot.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • el said, on august 17, 2011 at 2:15 pm

        @Iones

        Frate stiu ce zicea P.Staniloe despre boca la un moment dat,si sigur boca a fost ca si rasputin la inceput un on de buna credinta si cu multe calitati,ci charisma,etc;imoprtant e ce s-a intamplat pe parcurs.Faptul ca imi citezi fragmenul acela care ar vrea sa dovedeasca ca boc era constient de riscul inselarii nu dovedeste insa ca a si pus EFECTIV in lucrare ceea ce stia/afirma luand de la parintii ADEVARAT filocalici (doar il ajutase pe P.Staniloae o vreme la redactarea Filocaliei,deci avea neindolienic cunostinte despre scrierile filocalice;si catolicii au si tot rataciti raman)Cuvantul P,Staniloe este din anii 1949 sau asa ceva ,ce s-a intamplat uleterior cu boca este diferit,inselatii nu ies din oameni marunti ci din cei cu oarece daruri pacat ca rasturnate de diavol impotriva lor.
        Doamne ajuta.

        @stop rfid

        Tu inventazi de la tine ,nu imi pune in seama parerile TALE si supozitiile „logicii”mintii tale.Cauta daca poti sa fii corect in asertiunile tale nu sa calomniezei spunad despre altii ceea ce ei NU au spus si NU cred.

        Pe Parintele Serafim Rose il iubesc din tot sufletul,i-am citit TOATE cartile traduse in romaneste sau nu de zi ci DE MULTA vreme,nu este P.Serafim Rose nicidecum in ”duh” cu boca.
        SI DA :boca inventeaza si dispretuieste Biserica cand mazageste peretii cu aiureli,evlavia oricarui crestin ti poate spune asa ceva ,oamenii duhovniescti cum pretinzi tu ca ar fi fost boca cu atat mai mult n-ar fi putut accepta asa ceva.

        Ca scriu boca cu minuscule este pentru ca sa-mi arat lipsa de respect fata de el,o fac cu toate numlele celor pe care nu-i respect,cine s-a depratat de Dumnezeu si de Ortodoxie sau cafe fapte imoptriva adevarului MERITA acesata lipsa de respect.

        Cat despre ce ziceai :”Spun asta pentru ca vad ca vrei sa inveti pe altii. Stiinta fara smerenie nu face doi bani”’___ai dreptate insa ce n-ai remarcat tu este ca:
        Frate eu nu dau lectii nimanui,imi cer iertare de la tine si de la toti carora ca tie v-am dat impresia asta.Nu imi place sa scriu,Dumnezeu stie ca spun adevarul,si dealtfel NU voi mai scrie dupa ce terminam cu subicetul asta ca sa te linistesti tu altii.Sa stii ca apostoli NU pot fi decat cei carora li s-a dat talantul/HARISMA apostoiei,nici Sfintii Apostoli n-au iesit la predica pana ce ”nu va veti imbraca cu Duh Sfant”cum le-a spus Stapanul Hristos sa ramana la inceput in Ierusalim pana ce vor fi TRIMISI.Asa ca nu pot sa am pretentii de apostol eu un pacatos de rand,am scris doar cand Ortodoxia era dispertuita de unii,dar sa stii ca imi este mai usor sa tac,Hristos Dumnezeu stie inima mea ca sa nu fie nevoie sa ma justific fata de nimeni altul.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 4:24 pm

        @el
        Frate eu doar ti-am amintit ca Pr Arsenie Boca avea cunostiinte in mai multe domenii – nu e vorba de nici un fel de emfaza – pentru ca se vede clar din scrierile sale ca el nu abuza de aceste lucruri si le folosea cu intelepciune acolo unde era neaparata nevoie, dandu-le noima duhovnicesca, ca oamenii sa le poata intelege mai usor. insa in principal scrierile Parintelui Arsenie Boca sunt din invatatura ortodoxa, dupa invatatura Sfintilor Parinti. Astfel de lucruri poti gasi si la alti Parinti si cuviosi nu inseamna ca daca un parinte se foloseste de niste evenimente firesti din viata de zi cu zi pentru a descrie ceva pe intelesul oamenilor. -sau „lumesti” cum le numesti tu, desi in cazul de fata termenul este total ne potrivit –
        Lumesc in inteles teologic reprezinta ceva cu totul rupt de cele duhovniceste, decazut etc, aici si nu doar aici folosirea termenului „lumesc” nu-si are locul.

        Cel dintai exemplul al cuviosilor si Sfintilor trebuie sa fie intotdeauna Mantuitorul Iisus Hritos. De aceea Mantuitorul le vorbea oamenilor in pilde si evenimente din vremea lor pentru ca ei sa poate intelege mai usor. Pentru ca altfel nu puteaut fi intelese tainele dumnezeiesti de catre omul de rand.

        Dupa cum am spus scrierile Parintelui Arsenie Boca sunt bazate pe invatatura Sfintilor Parinti si fiecare are un inteles adanc duhovnicesc si teologic chiar si rugaciunea de dimineata a parintelui este profund duhovniceasca si teologica.
        Insa din pacate n-ai inteles mai nimic din toate cate ti-am scris si din pacate continui cu aceeasi descriere rau intentionata la adresa parintelui Arsenie cu toate ca nu ai nici o dovada solida care sa confirme cele pe care le-ai afirmat la adresa lui. Toate afirmatiile sale se bazeaza pe niste vorbe. Nu mai imi bat degeaba capul cu tine, ai niste fixuri care au pus stapanire pe tine…

        Pacat ca ai ajuns la asemenea concluzie despre statura duhovniceasca uriasa a parintelui Arsenie poate ca mai tarziu iti vei de seama de greseala. Dumnezeu sa te lumineze.

        Sa vedem acum ce spune Parintele Iustin Parvu despre Parintele Arsenie Boca:

        >Socotim ca frumusetea artei scrise si pictate de parintele Arsenie Boca este de toata vrednicia.
        Rolul mare pe care l-a avut Parintele Arsenie Boca, ca trimis a lui Dumnezeu, este tocmai aceasta mare lucrare de o deosbita adancime duhovniceasca pe care el a lasat-o, iar noi, ca urmasi ai lui, trebuie sa ne hranim dintr-insa si sa ne ostenim cu toata ravna sa o ducem mai departe ca binecuvantare pentru nepotii si stranepotii nostri. Aceasta a fost si este misiunea parintelui Arsenie Boca, si el nu e mic in fata lui Dumnezeu; de aceea il lauda credinciosii in biserici, la mormantul lui si in casele lor iar temelia credintei este in acesti inchinatori binecredinciosi.
        Stiut este de toti ca vrajmasul urla la mormantul Parintelui. Vrajmasi au fost dintotdeauna si vor exista cat timp va ingadui Dumnezeu sa existe omenirea aceasta. Atat timp cat noi vom fi si vom ramane in haina aceasta monahala vom avea si prieteni si neprieteni ca asa a fost dintotdeauna, de la inceputul veacurilor

        Poate daca vom mai avea ocazia sa discutam dupa canonizarea Parintelui Arsenie Boca (probabil si deshumarea Parintelui) sa te vad atunci ce vei mai zice.

        Apreciază

      • el said, on august 17, 2011 at 4:58 pm

        @Iones

        Da frate stiam ca P.Justin Parvu are o parere buna despre boca,nu de la sfintia sa personal ___si tie iti multumesc pt text___ ci de la o cunostinta a mea careia P.Justin i-a daruit cartea lui boca cu binecuvantarea sa o traduca cand are timp (nu este de specialitate lingvist cunostinta mea)intr-o limba europeana;evident ca am dedus implicit ca P.Justin i-a dat acea carte pt ca are consideratie fata de boca,stiu si i-am spus si cunostintei mele de care ziceam ce parere am eu si evident ca si aceea crede ca si tine.
        Si totusi NU ma convinge DELOC.Cartile(cartea) lui boca sunt suspecte,tema reproducerii umane tratata obsesiv si cu consideratii fortate,NEINTALNITE (nu neaprart sub forma identica dar macar ca si continut) la NICIUN Sfant Parinte.Prefer sa ma invat de la Sfinti Parinti al caror duh il cunosc si care ma odihnesc,antropologia crestina mai buna ca a Sf Maxim Marturisitorul NU EXISTA si Sf Maxim descrie CLAR omul si structura lui ,dar NU pomensete de lucruri atat de trupesti si josnice ca boca desi VEDEA in Duhul Sfant ,Dumnezeu i-a dat Sf Maxim cunostinta DESAVARSITA despre om si restaurarea lui ,insa nu gasim la Sf Maxim nimic de speta celor pretinse de boca.
        Cat despre ”canonizare” ramane de vazut.Daca va voi Domnul vom trai si vom vedea poate mai bine multe din cele ce par acum intr-un anumit fel.Pana atunci eu raman la parerea mea.Mergi te rog si la P.Adrian si vezi ce zice si dansul.
        Doamne ajuta.

        Apreciază

      • el said, on august 17, 2011 at 5:14 pm

        @Iones

        despre patimi si pacate inclusiv trupesti au tratat multi sfinti(TOTI Sfintii Parinti care au vorbit despre treapta aseczei,a curatirii de pacte sau avindecarii,prima treapta a urcusului duhovnicesc,toate screrile ascetice despre aceasta vorbesc dar CUM?NU ca boca ,nicideum ca el) si inca chiar in detaliu vezi „Scara” Sf Ioan Scararul;dar ce DIFERENTA URIASA intre spusele Sf Ioan Scararul si cele ale lui boca !!Asta m-a interpelat pe mine le boca dintotdeauna DIFERENTA EXCESIVA de duh intre felul in care voreste el despre trup,patimi si pacte si modul in care vorbesc Parintii Filocalici,si nu este vorba doar de o diferenta de limbaj ci de SENS si obiect.In plus la boca toate se invart in jurul reproducerii umane ,josnic si obsesiv.Asta iti spun din ce am observat eu la scrierile lui si nu pretind desigur sa fiu luat in seama de altii,ti-o spun prieteneste de la inima la inima ;asa vad eu asa iti spun.Prefer Sfintii Parinti si acestia se deosebesc de boca esential.
        Doamne ajuta.
        Dumnezeu si Toti Sfintii Parinti Filocalici sa ne lumineze si sa ne intelepteasca.

        Apreciază

      • Iones said, on august 17, 2011 at 6:03 pm

        Nu stiu ce lucruri atat de josnice ai citit tu in scrierile parintelui Arsenie, eu unul si multi alti fratii ortodocsi nu au gasit asa ceva in scrierile parintelui.
        Dar dupa cate vad tu ai ceva personal cu acest parinte si iti place sa fortezi lucrurile si sa le dai o semnificatie cat mai tragica si cat mai negativa.
        Iti recomand totusi sa faci o vizita la mormantul Parintelui Arsenie de la Manastirea Prislop, macar asa din curiozitate, incearca sa te apropii de crucea de la capataiul parintelui Arsenie, s-ar putea sa ai o surpriza…
        In orice caz intotdeauna vei gasi acole, la mormantul sau pelerini
        Nu uita insa un lucru ca nimeni nu este infailibil orice om poate sa greseasca cu aprecierile..

        Apreciază

  17. Costi said, on august 16, 2011 at 11:56 am

    Vedenia Sf. Nifon a ramas consemnata si ramane in Traditia Sf. Biserici. Daca Sf. Nifon a zis asa despre vedenia sa, inseamna ca asa este.
    Parintele Cleopa zice si el ceva asemanator, care vine sa intareasca vedenia Sf. Nifon: Dumnezeu va judeca lumea, la Judecata de Apoi, dupa 3 legi: pe crestini dupa Legea Noua, pe evrei dupa Legea lui Moise si pe pagani dupa legea firii.
    Ca sa nu mai spun ca Dumnezeu, in dragostea Lui, va mantui inclusiv din cei ce vor primi semnul Antihristului si care vor plange la Dumnezeu pentru a afla iertarea, cand isi vor da seama de inselarea in care au cazut.

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 16, 2011 at 12:58 pm

      Costi

      Nu cred ca exista iertare pentru cei care au acceptat semnul fiarei. Ai citit asa ceva in vreo profetie sau invatatura? Te rog specifica unde.

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on august 17, 2011 at 5:45 pm

        FÂNTUL SFINŢIT MUCENIC IPOLIT, PAPĂ AL ROMEI (260 D.HR.): «DESPRE PECETLUIRE ȘI ANTIHRIST»

        Şi pe tot Proorocul, de îl vei întreba, vei afla de obşte vestind pentru sfârşitul lumii.

        Atunci se vor duce toţi către dânsul (Antihrist) şi-i vor zice: am auzit că eşti mare împărat şi veseleşti pe toţi slujitorii tăi, pentru aceasta am venit, ca să ne închinăm ţie, spre a ne hrăni, că pierim de foame. Atunci le va zice înşelătorul: veniţi să vă punem pecetea (666) pe mâna dreaptă şi pe frunte şi vă voi da oricâte voiţi. Pentru aceasta va pecetlui dreapta omului, ca să nu mai poată face cu mâna semnul cinstitei Cruci şi să fie al lui desăvârşit. Se vede că numai cu câte o literă are să fie însemnată în pecetea lui antihrist pentru fiecare cuvânt, care va fi zis al lepădării de Dumnezeu. Iar aceia, necunoscând înşelăciunea lui, vor sta ca să-i pecetluiască pe mâna dreaptă şi pe frunte. Iar pecetea lui va avea numărul 666, după mărturisirea Sfântului Ioan Evanghelistul. Şi îi va face pe cei mari şi pe cei mici bogaţi, va slobozi pe cei ce sunt în robie, ca pe mulţi să-i amăgească, şi nimeni nu va putea să vândă, sau să cumpere, fară numai aceia care vor avea semnul şi numărul fiarei sau numărul numelui fiarei.

        «Aici este înţelepciunea. Cel ce are minte, socotească numărul fiarei; că nume de om este şi numărul ei este 666». Iar înţelesul peceţii va fi aşa: Mă lepăd de Făcătorul cerului şi al pământului, mă lepăd de Sfântul Botez, mă lepăd de a sluji lui Hristos şi mă fac rob al tău; mă lepăd de împărăţia cerului şi iubesc muncile cele veşnice; mă lepăd de Sfânta Cruce şi primesc pecetea ta. Acestea vor fi scrise în pecetea înşelătorului antihrist. Care nu va voi să primească pecetea lui, va primi moartea din mâinile lui. «Fericit va fi cel ce va răbda în acea vreme, căci se va mântui şi cu mucenicii cei mari va fi», după cum zice Domnul, în Evanghelia de la Matei: «Cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui». Şi Sfântul Ioan Evanghelistul zice în Evanghelia sa: «Unii ca aceia mari se vor chema».

        După acestea, antihrist va preface pe diavoli în chip de îngeri străluciţi şi mulţime multă de draci va pune ca să-l laude şi să-l slăvească, zicând: «Mare este împăratul vremii de acum, mare este stăpânirea şi domnia lui, cine este dumnezeu şi cine este domn afară de acesta? Acesta este dumnezeu. Veniţi de vă închinaţi lui, veniţi de credeţi lui!»

        Pentru aceasta ne porunceşte Domnul în Sfânta Evanghelie de la Matei, zicând: «Căutaţi să nu vă înşele cineva pe voi». Şi atâta se va mândri înşelătorul, că va face multe feluri de năluciri cu vrăji şi cu farmece şi se va arăta prefacându-se că se suie la cer şi-l vor lua dracii şi-l vor purta prin văzduh. Apoi va face, cu năluciri, că omoară şi înviază, făcând pe slujitorii lui a face cele poruncite cu multă frică şi cutremur. Atunci va trimite prin munţi, prin peşteri şi prin crăpăturile pământului pe dracii lui, spre a căuta pe cei fugiţi şi ascunşi de frica lui, cei care nu au voit să se pecetluiască. Şi dacă vor veni pentru a se pecetlui, bine, iar de nu, cu atâtea pedepse îi va munci, de care nu s-au mai pomenit şi nici nu s-au mai auzit în veac. Căci cu aşa de cumplite munci îi va munci, încât numai de s-ar gândi cineva la ele, cu totul s-ar înfricoşa şi cutremura.

        Fericiţi vor fi aceia, care vor birui pe nelegiuitul antihrist, că aceşti mucenici se vor cinsti cu mult mai mult decât cei dintâi mucenici. Pentru că cei mai dinainte mucenici au biruit pe slujitorii lui antihrist (oameni), iar aceştia îl vor birui pe însuşi antihrist (Satana). Atunci toţi, care se vor arăta slujitori râvnitori ai lui Hristos, se vor cinsti şi se vor încununa de înseşi mâinile lui Hristos, Dumnezeu Atotţiitorul.

        Monahul Zosima Pascal, Sfârşitul omului, Editura Credinţa Strămoşească, 1998, pp. 111-113.

        Apreciază

    • Costi said, on august 16, 2011 at 1:09 pm

      Toate afirmatiile pe care le fac sunt citite din carti ortodoxe. Nu mai tin minte unde am citit, dar sigur este o carte ortodoxa. Am sa caut, si cu ajutorul lui Dumnezeu o sa gasesc.

      Apreciază

      • x said, on august 17, 2011 at 1:29 pm

        @ Costi

        este vorba despre aceasta profetie?

        Cuvant al Sfantului Sfintitului Mucenic Ipolit, papa al Romei:
        „ …După ce îi va înşela şi îi va pecetlui pe toţi ai lui, după ce vor flămânzi şi vor înseta, vor merge la dânsul, zicând: Iată noi ne-am închinat ţie şi ne-ai pecetluit pe noi; acum, dar, dă-ne să mâncăm şi să bem, după cum ai făgăduit, că, iată, pierim de foame, întoarce putoarea mării într-o bună mireasmă, că, iată, din cauza secetei celei mari au pierit toate fiarele din mare, au împuţit tot văzduhul şi ne ies sufletele de multă putoare! Porunceşte fântânelor să izvorască ape! Porunceşte cerului să plouă şi pămâtul să-şi dea roada sa! Goneşte de la noi fiarele cele mâncătoare de trupuri, care au ieşit din culcuşurile lor şi din mare la uscat şi, neavând ce mânca şi ce bea, au năvălit asupra noastră ca să ne mănânce! Că noi, toţi, în tine ne-am pus nădejdea de a ne mântui.

        Atunci el, cu multă mânie, le va răspunde, zicând: De unde să vă dau vouă acestea? Dacă cerul nu vrea să dea ploaie şi pământul nu vrea să-şi dea roada sa, de unde să vă dau eu hrană? Daţi-mi şi voi mie! Atunci, nenorociţii aceia, auzind aceste cuvinte ale lui, vor cunoaşte că el este Antihrist. Şi vor plânge cu amar, bătându-şi piepturile cu pumnul şi faţa cu palmele, zicând: O, nenorocirea noastră cea mare! O, rea neguţătorie! Vai, cât de rău am greşit! Vai, în ce grozavă pierzare am căzut, cum ne-a înşelat amăgitorul acesta! Vai, nouă! Cum ne-a prins tiranul în laţul său! Cum am căzut în cursa necuratului! O, cum nu am voit noi să ascultăm Sfintei Scripturi şi cum nu voiam să auzim cele poruncite din cărţile Sfintelor Biserici! Cât de mult ne-am orbit! Că, de multe ori auzindu-le acestea, despre care ne învaţă Sfânta Evanghelie, nu am luat aminte; şi, iată, acum înşelându-ne, desăvârşit am pierit.

        Acestea zicând ei, vor părăsi toate şi se vor strădui să fugă în munţi şi în peşteri, ca să se ascundă şi să îşi plângă păcatul lor şi, cu inima înfrântă şi zdrobită, se vor ruga lui Dumnezeu, ca să se îndure spre dânşii şi să le ierte lepădarea lor. Iar Dumnezeu, ca un îndurat şi iubitor de oameni ce este, îi va mântui din mâinile lui Antihrist şi-i va acoperi cu mâna Sa cea atotputernică, ca să nu-i găsească necuratul tiran. Şi cei ce se vor pocăi, bine le va fi, iar cei care vor rămâne prin cetăţi şi prin sate mari necazuri vor suferi. Că cei de la răsărit vor merge către apus, nădăjduind că vor găsi acolo puţină uşurare; iar alţii de la apus vor veni către răsărit, neştiind că în tot locul sunt aceste ticăloşii, necazuri şi chinuri care nu s-au făcut din veac, după cum zice Domnul în Sfânta Evanghelie: „Vai celor ce vor avea în pântece. ”

        Cuvant luat din cartea „SFÂRŞITUL OMULUI” (CULES DIN SFINTELE SCRIPTURI de Smeritul între monahi ZOSIMA PASCAL din Sfânta Mănăstire Neamţu, la 1905)

        Apreciază

    • Costi said, on august 16, 2011 at 1:17 pm

      O data am discutat despre chestia asta si cu parintele meu duhovnic. I-am spus ca am citit asa ceva si mi-a confirmat, ca Dumnezeu se va milostivi chiar si de cei ce vor primi semnul fiarei si care vor plange cu lacrimi multe pentru iertare, la sfarsitul timpurilor.

      Apreciază

    • danutza said, on august 16, 2011 at 4:24 pm

      „Şi fiara a fost răpusă şi, cu ea, proorocul cel mincinos, cel ce făcea înaintea ei semnele cu care amăgea pe cei ce au purtat semnul fiarei şi pe cei ce s-au închinat chipului ei. Amândoi au fost aruncaţi de vii în iezerul de foc unde arde pucioasă.
      21. Iar ceilalţi au fost ucişi cu sabia care iese din gura Celui ce şade pe cal, şi toate păsările s-au săturat din trupurile lor. ”
      eu am citit ca cei care vor primi semnul fiarei vor fi parasiti de Duhul Sfant si-si pierd mantuirea.

      Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on august 16, 2011 at 6:44 pm

      ARATAREA MANTUITORULUI LA DOI COPII.

      Acesta e doar începutul necazurilor. Va veni timpul când tare vor fi prigoniţi acei credincioşi care vor refuza să primească pecetea antihristului pe mână sau pe frunte şi să se închine chipului său. Aceşti oameni nu vor putea nici cumpăra, nici vinde, neavând pecete. Nu vor putea merge dintr-un oraş în altul şi nici dintr-un, sat în altul. Lor li se va lua şi apa şi hrana.

      Mai întâi se va cere semnătura, iar celor ce vor semna li se va aplica pecetea antihristului.

      Şi cine o va primi nu va fi iertat nici acum, nici în veacul viitor.

      Cine va răbda în numele Meu acela va fi mântuit, iar cine se va lepăda de Mine şi va primi pecetea antihristului, pe acela Eu nu-l voi ierta nici în această viată, nici în cea viitoare.

      Cel care va primii pecetea va fi controlat mental si i se va distruge mintea. Este pierdut pentru totdeauna. Cartea pe care ai citit-o este o carte mincinoasa.

      Apreciază

      • Costi said, on august 16, 2011 at 8:19 pm

        Of, frate. Simt in sufletul meu dragostea lui Dumnezeu si stiu ca El se indura foarte mult pentru orice om. Este asa cum spui tu, foarte adevarat: cei din vremea aceea, odata ce au primit pecetea, sunt pierduti, sunt cu totul sub controlul dracilor. Gandeste-te la starea lui: lipsit de har, de orice putere spirituala, gata pregatit sa tina de combustibil pentru focul Iadului. Crezi tu ca multi oameni in ziua aceea vor reusi sa-si aduca aminte de Dumnezeu si sa planga? Deci iti dai seama ce efort si ce chin imens ar fi pentru un astfel de om sa iasa din acest iad si sa-si indrepte gandul catre Dumnezeu. Gandeste-te la asta, tine-ti putin „mintea in Iad”, dupa cum spunea Sf. Siluan Atonitul. Pune-te in situatia acelui nenorocit. CUMPLIT!
        Ei, deci, sa stii ca indurarea lui Dumnezeu este direct proportionala cu intunericul din care omul se chinuie sa iasa. Cu cat mai mare abisul, cu atat mai mare mila si indurarea si iubirea lui nespusa. Chiar si drac a fost iertat de Dumnezeu, doar pentru ca, fiind silit de niste maicute, a zis un „miluieste”, foarte greu si chinuit.
        Pentru ca uitati cu totii, ca in primul rand DUMNEZEU ESTE TATAL, PARINTELE NOSTRU. Si sufera, si chiar daca dreptatea Lui cere sa ne platim datoriile in vesnicie, tot El lupta sa ne scoata din moartea vesnica. Uitati ca El nu se leapada de noi chiar daca noi ne lepadam de El. Insa ne respecta libertatea.
        Si DA, in iadul ala, al vremurilor de pe urma, daca vreun nenoricit de-acela isi va ridica glasul catre PARINTELE Sau, cum nu-l va primi Dumnezeu?

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 17, 2011 at 2:29 pm

        Costi

        Nu cred ca e reala acea povestire cu acel drac. Caci tine de apocatastaza:

        Sub nici o forma, DRACII NU VOR AVEA PARTE DE MANTUIRE. O intamplare cu Sfantul Cuvios ANTONIE CEL MARE. Despre APOCATASTAZA

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/05/08/sub-nici-o-forma-dracii-nu-vor-avea-parte-de-mantuire-o-intamplare-cu-sfantul-cuvios-antonie-cel-mare-despre-apocatastaza/

        Apreciază

      • Costi said, on august 16, 2011 at 8:40 pm

        Toate acestea, tot ce am scris mai sus, le-am simtit cu sufletul meu. Si le cunosc prin pocainta. SI ESTE DOAR UN INCEPUT DE POCAINTA. Nu credeti ca sunt ceva. Sunt doar la inceput. Dar tot pot sa zic. Atunci cand va veti constientiza Iadul personal in care sunteti, veti constientiza si iubirea, si indurarea lui Dumnezeu, in masura in care va doriti sa iesiti din intuneric. In pocainta se descopera Dumnezeu.
        Si ca un om care a inceput sa se trezeasca, pot sa spun, citandu-l pe Caragiale: „Simt enorm si vaz monstruos”. Razboiul in care ne aflam este intr-adevar cumplit.

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on august 17, 2011 at 10:19 am

        @Costi

        Frate pecetea este mai puternica decat orice minte omeneasca deoarece in ea se inglobeaza toata forta raului. Omul este controlat 100%. Mi se pare periculos sa se spuna ca cel care primeste semnul se poate mantui. Eu nu am gasit nicaieri asa ceva. Daca ai gasit asemenea scrieri punele aici sa le comentam.

        Apreciază

      • Costi said, on august 17, 2011 at 2:26 pm

        Am zis ca o sa caut, si daca gasesc, si Dumnezeu imi va da sa gasesc, o sa-i trimit lui Saccsiv pe mail.

        Apreciază

      • Costi said, on august 17, 2011 at 2:29 pm

        Daca Dumnezeu va scapa cumva pe vreunul care are semnul fiarei, va fi ceva cu caracter de exceptie de la regula generala, si doar ca raspuns la jalea si plansul lui. Repet: cei care vor face asta vor fi extrem de putini, din motivele pe care le-ati aratat si voi.

        Apreciază

      • Costi said, on august 17, 2011 at 2:35 pm

        Saccsiv: am citit aceasta povestire in care niste maicute au legat un drac cu puterea lui Hristos si nu i-au dat drumul pana nu a zis „Doamne miluieste” sau cam asa ceva, si cum a zis asta, s-a facut inger de lumina. Nu cred in teoriile lui Origen si dupa cum observi, aceasta este numai cu caracter de exceptie de la regula. Bineinteles ca dracii nu au putinta de mantuire, ca regula generala, din cauza ca nu se pot smeri. Dar a existat acest caz particular, in care Dumnezeu si-a aratat milostivirea, tocmai pentru ca s-a smerit cat de putin, fie si silit de maici.

        Apreciază

  18. cristian said, on august 16, 2011 at 5:41 pm

    e prima oara cind aud de un ”botez” dupa invierea cea de obste
    e prima oara cind aud de o ”mintuire” a celor cu semnul fiarei

    Apreciază

  19. un ortodox said, on august 16, 2011 at 5:56 pm

    costi ai auzit tu pe vreun sfant care a spus ca fiind rapit la rugaciune l a intalnit in rai pe imparatul Traian ??o fi in locul sfantului IOAN BOTEZATORUL? nu citesti decat cuvantul si iti imaginezi ce vrei tu? nu citesti ce zic oamenii in pericole? asa zic :mantuieste ma Doamne!!! adica sa l ajute in necazul ala!! spune undeva ca imparatul Traian a fost mantuit de necazul acela fantastic adica de locul in care era si dus intr o zona mai buna !!! repet:ai gasit tu cuvantul:RAI ? nu nu l ai gasit si la nici o talcuire de 2 mii ne ani nimeni nu a zis ca taraian sa dus in rai !! daca s a dus in rai nu vrei tu sa l trecem in randul sfintilor? sa ne botezam copii cu numele de traian(B)?nu vrei tu sa i faci un acatist? asa s au smintit si sectarii:au luat cuvantul din scripturi si l au interpretat dupa mitea omenesca si nu intelepciunea Dumnezeiasca !! scuze !! NU TE GRABI !!! judeca un pic mai mult nu fi ca un bolovan,priveste din mai multe unghiuri,analizeaza..intreaba,citeste mai mult ce spun sfintii ..nu sari ca contesti ce spune cineva doar asa sa te afli in treaba

    Apreciază

    • Costi said, on august 16, 2011 at 7:04 pm

      Exista doar doua zone: cu Dumnezeu sau in Iad. Am citit doar ca Traian era in Iad si dupa vreo 500 de ani de la moartea lui Traian, Sf. Grigorie Dialogul s-a rugat pentru el, deoarece acesta a fost impresionat de oarece fapta buna a lui Traian. Dumnezeu i-a raspuns ca rugaciunile lui au fost ascultate, dar mai mult sa nu se roage pentru pagani. Si atat. Nu imi imaginez deloc ce vreau eu. Am citit textul chiar pe blogul lui Saccsiv.

      Apreciază

      • el said, on august 16, 2011 at 7:43 pm

        @Costi

        Da este corect cum zici tu,din Viata Sf Grigorie Dialogul reiese aceasta foarte CLAR,si Hristos i s-a aratat Sf Grigorie si i-a cerut (cumva nemultumit) ca sa NU mai faca asa ceva si alta data.Aviz amatorilor! mai ales a celor mai prejos ca Sf Grigorie.
        Traian Imparatul roman desi prigonitor al crestinilor este mantuit, in rai ,prin rugaciunile Sf Grigorie care a ”silit” dreptatea Lui Dumnezeu,asa cum a silit pe Dumnezeu si Sf Ilie Proorocul in sens invers de a incuiat cerul 3ani si 6luni si Dumnezeu NU a putut sa treaca peste rugaciunea dreptului ca sa descuie cerul si sa dea ploaie si a fost nevoie sa-i dea ”o lectie” cu moartea fiului femeii din Sarepta care-l gazuia ca sa inteleaga si Sf Ilie dragostea de Tata a lui Dumnezeu caruia ii era mila de poporul pacatos care peirea de sete si foame si asa a inteles Sf Ilie prin cercare durerea inimii de parinte vazand durerea femeii pentru fiul ei(talcuirea din Proloage a Sf Efrem Sirul al intamplarea mortii si invierii fiului vaduvei care a horatat de Sf Ilie sa provoace la infruntare directa pe idolatrii Isabelei si tot poporul iudeu ratacit si sa le arate cine este Dumnezeu, el singur imoptriva tuturor, ca astfel SILIT poporul sa cunoasca cine este Dumnezeu sa se dezlege de pedeaspsa arsitei si sa nu moara degeaba si sa ajunga in iad ca idolatrii , sa se indrepteze macar de sila).

        Fiica Imparatului Traian a murit ca mucenica pentru Hristos.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 16, 2011 at 7:56 pm

        Pomenirea Sfintei DROSIDA, fiica împăratului TRAIAN, cea care S-A BOTEZAT SINGURA

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/03/22/pomenirea-sfintei-drosida-fiica-imparatului-traian-cea-care-s-a-botezat-singura/

        Apreciază

    • Costi said, on august 16, 2011 at 7:06 pm

      Nu stiu de ce esti ironic, nici nu ma intereseaza, dar asta nu e deloc in duh ortodox.

      Apreciază

  20. kifa7 said, on august 16, 2011 at 6:25 pm

    @Costi

    Mare Pacaleala; cei care primesc semnul vor merge in ghena impreuna cu Cel Rau;

    Apocalipsa 14:11
    Şi fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor. Şi nici ziua, nici noaptea n-au odihnă cei ce se închină fiarei şi icoanei ei şi oricine primeşte semnul numelui ei!

    Daca ai gasit alt text, pune-l aici sa-l citim; primirea semnului va fi doar o expresie formala a unei vieti fara Cristos; multi se vor duce sa primeasca semnul cu Biblia in mana;

    Sa mai citim totusi pe Sfintii Apostoli, ca avem multe de invatat !

    Ce sa spun Saccsiv, daca imi stergi raspunsurile, inseamana ca le citesti, si asta e suficient. Daca reusesc sa provoc studiul Scripturii inseamana ca ne intoarcem cu toti la singura ortodoxie/scriptura; si da , ai dreptate, fara ecumenism !

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 16, 2011 at 6:51 pm

      kifa7

      Deoarece esti protestant, te rog nu mai posta pe acest blog. Vino intai acasa si pe urma esti fratele nostru.

      Apreciază

      • kifa7 said, on august 16, 2011 at 7:01 pm

        ok ; ce ar trebui sa fac ca sa vin acasa? ce pot sa cred sau sa fac, diferit fata de ce invata Cuvantul scris ? daca nu vrei sa mai postez, asta e ! Ma voi ruga pentru voi, in timp ce voi citi stirile aici .

        Apreciază

  21. Pr. Vasile said, on august 17, 2011 at 4:46 am

    @marin
    Te ratacesti daca crezi ca preotii din BOR nu mai au har, pe motiv ca ierarhii au fost pusi de securitate sau au fost atrasi in adunarile ecumeniste. Asta-i marea greseala a stilistilor: clevetirea si mandria.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  22. cristian said, on august 17, 2011 at 2:22 pm

    daca nici acum ,dupa ce a postat fratele ”el” nu v-ati lamurit…..
    Dumnezeu sa-ti rasplateasca frate

    Apreciază

  23. Veaceslav said, on august 18, 2011 at 10:15 pm

    @el,
    Cind gasesc timp liber voi veni cu informatii despre Rasputin. Mi se pare ca N. Gurianov il considera sfant.

    Apreciază

    • el said, on august 19, 2011 at 5:53 pm

      @Veaceslav

      Doamne ajuta frate.
      Ma mira ce imi spui,e prima oara cand aud de asa ceva.Eu am citit comentariul despre rasputin al Sf Arheiepsicop Teofan de Poltava fostul duhovnic al Tarinei si al familiei tariste(mort in 1940 in exil intr-un satuc din franta si ingropat acolo in cimitirul satului; cel ce a facut si profetii despre viitorul Rusiei care va avea sau nu alt tar in functie de pocainta poporului rus si care a anuntat iminenta anticristului zicand contemporanilor sai ca ii desparte de vremurile aceluia doar putini ani care s-ar numara de ordinul a zecilor de ani iar nu o suta)) si tocmai ca el il arata ca INESLAT pe rasputin explicand ca nu a inceput ca inselat ci s-a ratacit pe parcurs intai fiind un calugar ravnitor si cu calitati desi simplu taran ,iar sfantul spunea ca un oarecare rol nefast in fenomenul ratacirii lui rasputin l-a avut si mediul aristocratic in care s-a trzit aruncat de circumstante.
      Interesant ce spui dar cred ca nu e adevarat,poate n-ai retinut/tradus tu exact.

      Apreciază

  24. Raluca said, on august 20, 2011 at 12:31 am

    „Toate acestea, tot ce am scris mai sus, le-am simtit cu sufletul meu. Si le cunosc prin pocainta. SI ESTE DOAR UN INCEPUT DE POCAINTA.”
    „Of, frate. Simt in sufletul meu dragostea lui Dumnezeu si stiu ca El se indura foarte mult pentru orice om.”
    Domnule costi ratacirile dumnevoasta, nu pacalesc un ortodox…Nu va mai dati ortodox ,si sfatuit de duhovnic caci nimeni de pe aici nu e un stupid.
    Cam ce nu e clar in: „Pe cel caldicel il voi scuipa din gura mea”?
    Sau in ce a postat sora danutza?
    Simtirea dumneavoastra valorificati-o ratacitilor carora le apartineti.
    Pe domnul care comenteaza(nu am retinut excat care e) impotriva Parintelui Arsenie Boca sa-l ierte Dumnezeu!
    Frate un ortodox, exceptia la care ma refeream, (martiraj in zone intinse anicrestine) avea ca baza citatul acela cu multe locasuri in Rai. Cine vrea sa generalizeze exceptia, o face pe manturea lui!
    Dar poate ma insel , nu cred insa ca si in ceea ce-l priveste pe domnul costi „ortodoxul”.

    Apreciază

  25. cristian said, on august 20, 2011 at 9:33 am

    tot nu inteleg de ce se mai pune problema- cine se mintuieste -si se alege o larga cale a logicii si ratiunii omenesti,cind stim ce ne invata Sfintii Parinti ca Ortodoxia este singura mintuitoare ,deci in afara Bisericii celei Adevarate nu exista mintuire ,caci precum marturisim”…..intr-una sfinta,soborniceasca si apostoleasca Biserica ,marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor…..”.Oare prin faptul ca tot presupunem si facem calea larga pentru mintuire acceptand si lupii in staul,nu cumva sa ne lepadam de dragul logicii si al ratiunii?
    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul

    Apreciază

  26. […] Sfantul Ierarh Nifon: Unii pagani vor ajunge in Rai. Dar vor fi orbi … […]

    Apreciază

  27. […] Sfantul Ierarh Nifon: Unii pagani vor ajunge in Rai. Dar vor fi orbi … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.