SACCSIV – blog ortodox

Comentariul zilei (27.03.2011): De ce nu se mai predica precum in vechime?

Posted in ORTODOXIE, predici, PREOT by saccsiv on martie 27, 2011

Iata comentariul cititorului cristi marin postat la articolul DUMINICA SFINTEI CRUCI:

Cat de goale par predicile preotilor din bisericile noastre, aproape o ora de predica din care parca nu ramai cu nimic, si am ascultat zeci de preoti de mir, si parca toti se invart in jurul cozii cu ideile, si le mai si repeta la ficare predica tot pe aceleasi, pe cand la Sf. Ioan Gura de Aur, parca fiecare fraza iti merge direct la inima

Raman stupefiat de fiecare data cand ma citesc ceva scris de Sf. Ioan, mai ales cand stiu ca au fost scrise in anul 300 si par atat de actuale

Comentariu saccsiv:

Ca repeta, n-ar fi o problema. Problema e ce repeta? Iata ce spunea parintele Iustin Parvu:

Omul vine sa se formeze in Bis­er­ica si ce for­mare ii dam noi, daca propo­vaduim aceeasi invatatura cu a stat­u­lui antihris­tic? Bis­er­ica nu ramane straina fata de toata con­junc­tura aceasta polit­ica si sociala si este datoare sa se implice atat in soci­etate cat si in polit­ica, atata timp cat legile politice impied­ica porunca lui Dum­nezeu. Preo­tul, la hiro­tonie, jura ca se va supune lui Dum­nezeu si porun­cilor Lui, dar si stapanirii statale. Pai cui juram noi? Presed­in­tilor si par­la­men­tar­ilor care legal­izeaza pros­ti­tu­tia si actele cu cip? Pai rolul preo­tu­lui este numai sa cunune si sa inmor­man­teze? Nu. El este sarea paman­tu­lui si lumina oame­nilor. Ce lumina mai aduce, daca el se supune legilor intunecate ale aces­tui veac? Iar daca tace, inseamna ca refuza sa aduca lumina oame­nilor. Nu ei sunt urmasii apos­to­lilor, carora Man­tu­itorul le-a poruncit: „Mer­geti in toata lumea si propo­vaduiti Evanghe­lia la toata faptura”(Mc. 16:15)? Nu le-a poruncit sa taca. Daca s-ar ridica o elita de preoti si de calu­gari, care intr-adevar sa se anga­jeze in slu­jba Ade­varu­lui, atunci s-ar mai schimba sit­u­a­tia. Iar prin aceasta schim­bare eu nu inte­leg imbunatatirea con­di­ti­ilor de viata si nici macar a car­ac­teru­lui celor ce ne con­duc, ci inte­leg o schim­bare in sufletele cred­in­ciosilor, o intarire a cred­in­tei care ne va da forta sa mar­tur­isim impre­una, ne va da uni­tatea si dragostea jert­firii. Impor­tant este sa ne opunem tuturor antihris­tilor si sa murim demn; sa nu avem o poz­i­tie de lasitate. Iar poporul cum sa se mobi­lizeze, cum sa aiba tarie duhovniceasca, daca nu are lideri?

Intrebat fiind de monahia Fotini:

Poate ca preotii aces­tia se tem sa nu fie inlat­u­rati din pos­turile lor si ast­fel sa nu mai poata cate­hiza cred­in­ciosii pe care ii mai avea.

Marele duhovnic raspunde:

–          Repre­salii au fost din­tot­deauna si vor fi. Noi nu tre­buie sa cal­cu­lam cat timp de cate­heza avem la dis­poz­i­tie. Poate sa fie si o sap­ta­mana, dar sa imi fac dato­ria cu toata jert­fel­ni­cia fata de Evanghe­lia lui Hris­tos si nea­mul meu. Au fost 12 Apos­toli si pana si acolo a intrat diviz­iunea, tradarea. Si ce cate­hizare este aceea daca taci? Pe mine nu tre­buie sa ma ingri­joreze fap­tul ca ma va schimba si va trim­ite alt preot in locul meu, cu mult mai slab si care sa core­spunda baremu­lui. Daca patimim ceva pen­tru Hris­tos, mai mult folos vom aduce natiei. Jertfa naste viata. Nu este sufi­cient sa mar­turis­esti un ade­var numai celui de sub epi­trahilul tau, ci tre­buie sa il propo­vaduiesti in auzul tuturor, avem dato­ria sa scoatem ade­varul la lumina. Te mai poti retrage din strate­gie, dar cat dureaza aceasta strate­gie, mai? Sufera poporul asta de atata strate­gie si nu mai facem nimic. Sa nu con­fun­dam strate­gia cu depunerea armelor. Doar nu sun­tem facuti numai pen­tru zile bune; un razboi cine il mai sus­tine? Si cine sunt lup­ta­torii? Nu noi cei din lumea aceasta de aici? De ce i se zice Bis­er­ica lup­ta­toare? Lup­ta­toare inseamna zi de zi sa sustii un atac impotriva put­er­ilor intuner­icu­lui. O asceza retrasa in indi­vid­u­al­i­tatea ei nu mai este un ade­var mar­tur­isit in plen­i­tudinea lui. Foarte fru­mos citeam la Evdoki­mov mai devreme: „Bis­er­ica nu tre­buie sa isi asume tre­burile con­crete ale cetatii, dar con­sti­inta crestina este chemata sa actioneze din plin pana si in chestiu­nile cele mai tehnice. Polit­ica, econo­mia, dez­voltarea sunt sfer­ele comune in care cred­in­ciosii si necred­in­ciosii se intal­nesc. Si ce imensa sarcina aceea de a desavarsi lumea prin sobor­nic­i­tatea cal­i­ta­tiva  a tutur­ora, de a insamanta in cul­tura lumina Taboru­lui. Un om al luminii poarta o lumina care straluceste peste intreaga lume. Marii duhovnici spun ca orice asceza lip­sita de dragoste si care nu este un „sacra­ment al fra­ter­ni­tatii” este desarta.  Vorbind despre euharistie, Sf. Ioan Gura de Aur spune: Aici este odaia inalta in care au sezut ucenicii; de aici au ple­cat spre Muntele Maslin­ilor. Sa ple­cam si noi in cautarea mainilor de saraci, caci ele sunt pen­tru noi Muntele Maslin­ilor. Intr-adevar, mul­ti­mea saracilor este aseme­nea unui codru de maslin sadit in casa lui Dum­nezeu. De acolo curge uleiul de care vom avea nevoie spre a ne infatisa, pre­cum fecioarele cele intelepte pur­tand lampile pline inain­tea Mire­lui”.

Cititi va rog si:

Parintele IUSTIN PARVU: „Solutii omenesti nu sunt, dragii mei! Solutia este moartea pentru Hristos” (despre vaccinare, evrei, preoti, politicieni si sistemul antihristic)

Majoritatea preotilor au acces la internet si in librarii. De ce nu citesc invataturi precum cele ale Sfantului Ioan Gura de Aur? De ce nu invata mai apoi poporul credincios? De ce nu se mai predica asa cum trebuie? De ce din ce in ce mai putini preoti isi fac intreaga datorie? De ce au inceput sa dea din ce in ce mai multe „dezlegari”?  Pentru ca SISTEMUL lucreaza si apar preoti aproape exclusiv doar dupa modelul acceptat: pro ecumenism, pro cip, pro masonerie si lesinati dupa bani. Marionetele ELITELOR desigur ca se bucura, vor plati insa la Judecata.

Pe de alta parte, de ce bunul Dumnezeu ingaduie totusi asa ceva? Pentru ca se apropie vremurile de care ne avertizau profetiile.

Vine timpul, şi nu e departe, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat

Cititi va rog si:

PROFETIA Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on martie 27, 2011 at 2:04 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on martie 27, 2011 at 5:32 pm

      http://www.realitatea.net/wikileaks-ambasada-sua-a-realizat-in-2007-topul-oligarhilor-si-baronilor-locali-din-romania_818238.html
      Articolul realitatii TV

      La rubrica despre Becali se vorbeste de Capitan si Garda de Fier:

      Becali a făcut export cu rulmenţi cu bile, probabil furaţi

      George „Gigi” Becali: Sondajele publice recente arată că patronul echipei Steaua, Gigi Becali, este al doilea cel mai popular politician din România după preşedintele Traian Băsescu. Se spune că averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatălui său de pe piaţa neagră care aduceau beneficii agenţilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui în perioada exilului din cauza asocierii lui cu GARDA DE FIER. În 2004 într-un interviu dinainte de alegeri, Becali a recunoscut că a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa atunci când regimul lui Ceauşescu a căzut. După ce a lucrat în afacerea familiei de comerţ şi iaurt în perioada comunistă, Becali a început să îşi mărească averea în 1990 exportând în Turcia camioane pline cu rulmenţi cu bile, marfă care se pare că ar fi fost furată, şi importând blugi de proastă calitate de la un furnizor din Istanbul. Totuşi, cea mai mare parte a averii sale provine din tranzacţii imobiliare eficiente, unele dintre ele suspectate de manipulări dubioase din interior. Becali a fost în spatele unei afaceri foarte controversate din 1999 care implica schimbul a 21 de hectare de pământ departe de Bucureşti cu 21 de hectare deţinute de armată în Băneasa, o suburbie a Bucureştiului. În iulie 2007, presa a scris că Becali l-a mituit pe fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, oferindu-i fetei sale o proprietate suburbană în schimbul tranzacţiei mai sus menţionate. Becali s-a afiliat Dreptei naţionaliste din România. El a fost chemat pentru canonizarea şefului legionarilor români din 1930, CORNELIU ZELEA CODREANU. El este liderul partidului naţionalist Noua Generaţie (PNG), pe care l-ar fi cumpărat de la primarul Bucureştiului Viorel Lis în 2004. În mod ironic, Becali a avut, de asemenea, o relaţie apropiată cu liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, care l-a sprijinit pe Becali să preia PNG pentru a submina partidul lui Vadim Tudor, PRM. În plus, Becali a avut nişte legături cu preşedintele Băsescu, pe care l-a sprijinit în campania sa pentru referendum şi alături de care a sărbătorit până târziu în noapte victoria echipei Steaua din semifinalele Cupei UEFA, eveniment foarte mediatizat în presă. Becali l-ar fi plătit, se pare, pe mogulul media Adrian Sârbu pentru a fi prezentat favorabil pe posturile de televiziune deţinute de acesta. Averea lui Becali valora aproximativ 950 de milioane de dolari în 2006.

      Apreciază

  2. Ioan C. said, on martie 27, 2011 at 2:14 pm

    Intradevar, sunt preoti care nu se pregatesc pentru predica. Ne povestesc Evanghelia ( in loc sa o citeasca si sa o COMENTEZE) si cam atat.

    Apreciază

  3. Mecla said, on martie 27, 2011 at 2:40 pm

    Preotii, ca si presedintii/regii tarii, sunt dintre noi, adeca au trasaturile generatiilor contemporane lor.
    Asta o spunea par. Arsenie mai demult;cum sa iasa oameni de treaba din mijlocul neamului, daca noi suntem atat de pacatosi-alergam dupa bani indiferent cu ce mijloace ii obtinem, nu ne tinem de cuvant, suntem corupti de tot felul de vicii, necredinciosi,prefacuti, formalisti.
    Ca sa nu mai vorbesc de pruncuciderile in masa practicate, un auto-genocid continuu al natiei.
    Cineva spunea ca perioada pe care o traim acum se aseamana ca doua picaturi de apa cu anii 40 ai secolului trecut, daca ar fi sa privim tarele societatii contemporane.
    Si cum noi oamenii nu suntem capabili sa invatam ceva bun din trecut, mi-e teama ca se vor repeta pedepsele din „deceniul negru” al Romaniei : cutremur, razboi, pierderi teritoriale, tiranie si opresiune maxima, foamete de paine si de duh, saracire la extrem.
    Singura salvare ramane tot in Iisus Hristos, prin fapte vrednice de pocainta salavatoare.
    Doamne, miluieste-ne !

    Apreciază

  4. gerik64 said, on martie 27, 2011 at 2:41 pm

    In primul rand preotii nu mai sunt ca predecesori lor .Nu mai emana din ei acea putere si lumina a Duhului Sfant desi acesta iinca se afla peste ei.Vorbesc mult dar nu transmit mai nimic unii intra intr-un limbaj si adincime teologica pe care oameni simpli nu o prea inteleg.Ioan Gura de Aur dupa cum are si porecla cu cuvinte simple electriza poporul si-l intorcea la Dumnezeu.Preoti toti au acelas Duh Sfant dar ravna lor face diferenta intre ei.Un preot cu ravna {avem exemple din ce in ce mai putine }degaja insasi prezenta lui Iisus Hristos linga noi si cind vorbim cu acesti preoti cu har sfaturile lor parca vin direct de la Mintuitorul simtim dragostea si iubire Lui.

    Apreciază

  5. infiniteladder said, on martie 27, 2011 at 3:35 pm

    http://www.realitatea.net/stenograme-explozive-si-documente-secrete-astazi-in-prime-time-la-realitatea-tv_818131.html#comentarii

    Oare sa aibe ei curajul sa spuna mai mult decat trebuie spus? Sau vor folosi tehnica de dezinformare si omisiune? Ce javre ordinare.

    Apreciază

  6. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on martie 27, 2011 at 3:38 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  7. Leo said, on martie 27, 2011 at 5:35 pm

    Din predica de astazi a unui parinte:
    Fara suferinta nu se poate, dar crucea noastra este cu flori, o cruce a bucuriei pentru ca stim ce se afla la capatul drumului.
    Exista tendinta sa nu marturisim ca tinem post, ca suntem crestini, ca nu se cade sa petrecem, mai ales in zile de post, ne este jena sa facem semnul Sf. Cruci, in public, la serviciu etc.
    Dezlegam noi pentru copii nostri sa nu tina post, punand mai presus trupul decat sufletul.
    Nu ii ducem la biserica gandind ca trebuie sa o faca ei cand vor dori, dar la scoala ii obligam sa mearga.
    Primirea actelor cu cip este un test inaintea pecetluirii finale, cine va cadea acest test va primi si pecetea.
    Doamne, ajuta!

    Apreciază

    • Stefan said, on martie 28, 2011 at 1:22 pm

      Bine spus si accentuez si eu,daca dam exemple prin noi insine citind o carte de rugaciuni in public si nu „chilotareala”din ziare,facandu-ne Sfanta Cruce fie ca este langa o bordura de unde a plecat un suflet la ceruri(in accident),sau o troita sau e Crucea ce sta falnica pe Biserica Ortodoxa,sa ne facem Sfanta Cruce ca prin gesturile noastre smerite,sa ne aratam respectul si nadejdea,credinta si smerenia noastra fata de jertfa Mantuitorului pentru noi,deci in public ne putem arata apartenenta noastra de simpli Crestini la Hristos Domnul si nu stinghereala pentru ca stingheri ne aratam aici pe pamant fata de Hristosul nostru rastignit de noi prin nepasare ,stingher se va arata si Hristos pentru noi in fata Tatalui la Dreapta si Infricosata Judecata de Apoi !

      Apreciază

  8. natalia said, on martie 27, 2011 at 6:27 pm

    pai mie imi zice bunica mea ce ma duc atat la Biserica ,am timp la batranete sa fac si eu ce fac tinerii de varsta mea(de preferat cei brainwashed).

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 27, 2011 at 6:32 pm

      natalia

      Bunica ta? Trist …

      Apreciază

    • un Ionut said, on martie 28, 2011 at 7:46 am

      Doamne ajuta!
      Oare bunica ta, fiind in varsta, la varsta la care ti-a recomandat sa mergi la biserica, merge ea insasi la biserica?
      Doamne ajuta!

      Apreciază

  9. TheSpiritOfCaptain said, on martie 27, 2011 at 6:34 pm

    Ar fi bine daca ar tine o ora…. la catedrala in centru,unde vine si IPS,o predica lunga,dar nu prea sfasietoare,la sfarsit o incurajare spre a fi caldicel, fruntea sus,eu snut cel mai amre pacatos si un zambet…..
    La bisericutele din oras sau la sate,tot asa, scurt,explicatia predicii,daca tine o ora,dar nici atat,si nimic mai mult….
    Am observat undeva in Bucuresti,odata am fsot in Brancoveanu, o biserica de cartier,o predica foarte frumoasa,vorbea despre eroi,stramosi,sa facem ca stramosii nostri,voreba despre Zaheu,acomoda la vremurile noastre,comapra cu lumea de astazi,cum sa facem,cum se rugau stramosii si cum traiau ei altadata,se rugau pentru cei care au murit in inchisori,in lagare,pentru demnitate nationala…foarte frumos

    Apreciază

  10. CP said, on martie 27, 2011 at 7:24 pm

    Nu stiu daca fac pacat zicand,dar ma cam mananca limba: in cartierul nostru se construieste o noua biserica,arhitectura maramuresana.S-a gasit sponsor pt constructia de lemn, dar trebuie acoperit costul fundatiei(materiale,manopera,mancare muncitori si nu mai stiu ce era) care se apropie de un miliard.Se va merge din casa in casa pt colecta,dar pt ca suntem conditionati de timp,caci in trei luni vine materialul lemnos cu mesterii care il monteaza, preotii au hotarat sa accepte sponsorizarea unor protestanti din alta tara care urmeaza sa vina in oras sa deschida o clinica.Si ma tot gandesc,daca va veni vremea sa doreasca acestia sa isi faca si ei o „biserica”,in spirit de solidaritate cu cei ce ne-au ajutat odata,nu am avea si noi datoria sa ii ajutam? Si atunci,nu e asta un soi de ecumenism local?

    Apreciază

  11. mihaiiliescu said, on martie 27, 2011 at 7:28 pm

    pai predica SF.Ioan Gura de Aur e insuflata de Duhul Sfint.cum sa te intrebi de ce sunt predicile lui atotcuprinzatoare dar si universale,simple dar si complexe,intelese si de omul simplu si de cel invatat,de ce merg direct la inima omului.
    Daca numele sfintului e Gura de Aur,ce a propovaduit sfintul e direct de la Duhul Sfint.cine citeste omiliile adica predicile ramane marcat de frumusetea lor.
    De altfel se spune ca un pustnic a dorit sa vada pe sfintul,atit de mult il cinstea si s-a asezat la rugaciune si post si i-a aparut ingerul intrebindu-l daca stie ce cere,si i-a spus ca SF.Ioan Gura de Aur sta langa IISUS HRISTOS,in mare cinste.
    Calugarul i-a multumit lui Dumnezeu si n-a mai insistat.
    asa ca ce ar mai fi de zis ,adica comparatia e uriasa intre Sf Ioan Gura de Aur si orice preot
    adica Inaltimea sfintului e nemasurata.deci sa nu comparam pe cel intocamai cu apostolii ca asupra lui a stat SFINTUL DUH care a grait catre oameni direct prin el
    si iertare pentru mine pacatosul ca am inaltat cugetul meu mai sus de mine

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 27, 2011 at 8:07 pm

      mihaiiliescu

      N-ai inteles. Multi preoti se vede clar ca n-au citit scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur, nici ale altor stalpi ai ortodoxiei, nici n-au ascultat inregistrarile cu marii duhovnici. Cu toate ca le e foarte la indemana s-o faca.

      Daca le-ar citi si auzi, s-ar folosi si ar invata si poporul. Ei nu doar ca nu fac asta, ci de multe ori ratacesc poporul …

      Apreciază

      • mihaiiliescu said, on martie 27, 2011 at 8:22 pm

        parerea mea umila e ca tousi nu poti compara un stilp al ortodoxiei feciorelnic,postitor,neiubitor de avutii,neiubitor de slava lumii cu cei de azi.
        Dar chiar si asa cine a citit din parintii Cleopa,Iustin Parvu,Arsenie Papacioc,Galeriu si am spus asta pentru ca sunt cei mai cunoscuti de oameni va vedea ca tot acelasI Duh Sfant a vorbit prin ei.au aceasi flacara a duhului care-i insufletea in predica.
        cit despre ziua de azi a fost deja un comentariu despre ce a spus par .Arsenie Boca
        vreti duhovnici buni pentru popor ,nasteti-i voi,adica fiti voi mai curati si Domnul va va da duhovnici pe masura.
        iertare ca am grait din noueu pacatosul

        Apreciază

  12. Fulger said, on martie 27, 2011 at 7:35 pm

    Posibil sa se intample acest lucru , in biserica in care ma duc predicile sunt folositoare , n-am probleme.

    Apreciază

  13. itechnews said, on martie 28, 2011 at 10:23 am

    Doneaza pentru Andy http://www.servicii-it.info/

    Apreciază

  14. el said, on martie 29, 2011 at 4:36 pm

    @
    ai dreptate,calitatea vietii duhovnicesti a omului se rasfrange direct in toate actele sale ,mai ales in modul in care se raporteaza la Dumnezeu fie si prin discurs.Predicile si Invataturile Sfintilor Parinti sunt insuflate de Duhul Sfant pentru ca ei erau vase de cinste ale Duhului Sfant incare harul se raspandea in lume si altora.
    Acum popii nostrii saracii pe langa ca traiesc cum se nimereste (ca si noi cei multi dealtfel) nici nu mai au bunul simt(duhovnicesc) sa faca apel la cuvintele Sfintilor daca lor le lispeste darul cuvantului care este o harisma a Duhului Sfant pe care n-o primeste orice crestin ci doar cei care sunt vrednici.
    Trist dar aceasta este explicatia.
    Cei purtaraori cu adevarat de la Dumnezeu ai darului cuvantului au neaparat impreuna primita cu acesta si si puterea de a-l face lucrator in ascultatorii lor.Caci cuvantul primit de ei de la Duhul Sfant e spre folosul celor care iau aminte cu smerenie si ranva, cuvantul impratasit=discursul/predica este mai ales spre folosul ascultatorului.
    De accea azi cuvantul unora care doar trancanesc din auzite desi este purtator al unor oarece adevaruri de folos „imprumutate” este totusi nelucrator in cei care asculta caci nefiind trait de „invatator” este neputincios ,arid si sterp iar ca sa se faca lucrator are nevoie NEAPARAT de „ploaia” lacrimilor,smereniei,ravnei si luarii aminte ale ascultatorului,iar nu invers cum s-ar cuveni____adica :cuvantul predicatorului sa trezeasca virtutile amintile mai sus in sufletul ascultatorului asa cum faceau cuvintele Sfintilor si mai mult ale lui Hristos Cuvantul Lui Dumnezeu.
    Sa ne facem insa si noi prin osteneala personala duhovnicesaca (si cu ajutorul lui Dumnezeu) vrednici ca Dumnezeu sa ne daruiasca Parinti si Invatatori de folos sufletelor si spre mantuire.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.